Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

EURO 2008 – I. negyeddöntő

2008.06.19. 15:46 heinrich

Fogadni mernénk, ezt a párosítást a németek nem egészen így képzelték, sokkal inkább a horvátok által lefárasztott luzitán válogatottal és egy Csorluka-Srna páros által puhára főzött CéRonival kívántak mérkőzni – az elődöntőben. A Nationalelf nagyjából azt hozza, mint egy Lukátlanított Bayern München. Jogi Löw elképzeléseit, csapatszerkezetét kár lenne bírálni, jól van ez kigondolva s elmondva is. Csakhogy.

A védelem nem annyira oszlopos, mint ahogy látszik – ha egyáltalán annak látszik. Lehmann egyelőre tartózkodott az ordas bakik bevetésétől, de változatlanul alkalmatlan rá, hogy nyugalmat, magabiztosságot sugározzon és maradjunk annyiban, ha Kahn áll  a kapuban a megpattanó Rakitic beadásnál, ő bizony menthetetleneül szögletre tolta volna, mielőtt azon melegében kettészakítja Podolskit, vagy akit a sors erre kárhoztatott.

A védelem összességében továbbra is zsibbadt. Lahm hozza magát, ez nem is lehet kérdés, a szerelések mellett arra is bőviben van ereje, hogy lőtávolba lopja magát, vagy meghúzza a széleket, csakilyet nem láttunk még tőle.

Mertesackerre nem lehet panasz, szinte észrevétlen játszik, tisztán szerel és Metzeldernek is gyakran besegít, aki ugyan igyekszik, de üvölt róla a meccshiány. Jansen, sérült-nem sérült, lebetlizte az EB-t, Fritznek pedig továbbra is keressük a posztját. Védőnek nem elég vérmes, középpályásnak nem elég kreatív és vonalszélsőnek sem lehet használni. Nem rossz játékos, de akkor vajon mire jó?

A legnagyobb csalódást egyértelműen a középpálya okozza, bár ez valahol maga a realitás. Frings remekül rombolgat, de ezen felül csak arra van ereje, hogy non-stop Schweinsteigert átkozza valamiért. Ballack londoni uniformizálódása egyértelműen rosszatt tett a válogatottnak, szellemi vezérre nem is hasonlít, meg sem próbálja bevállalni a szerepet. Beszari.

Schweini dühödten, sértett daccal fújtat a jobb oldalon, de nagy igyekezetében sokszor olyan megoldásokat erőltet, melyek túlmutatnak képességein. Ettől függetlenül a csapatrész legjobb tagja – atakkolásban feltétlen, lehetőség szerint előre próbál fordulni a labdákkal.

Az egyszer szép és jó, hogy három csatárral állnak fel a németek, de itt is hatalmas a betli. Gomeztől jobb játékot nem várunk, amikor kettőt-hármat vág akkor is így játszik, csak belövi a helyzeteit, most meg oda sem kerül igazán. Klose próbál hasznosan lomotolni, ha már a kapura nem sok veszélyt jelent. Podolski átmentette az UEFA formáját és megalkuvást nem tűrően próbálkozik, de két góljához is nagy szerencse kellett. Ezzel nem őt akarjuk lehúzni, de látni kell, hogy ez a német csapat meglehetősen impotens indolens.

Hiába jó a taktika a középen tömörülő trióval, a felfutásoknak nyitva hagyott szélekkel és a három támadóval, azon az egyszerű tézisen elbuknak, hogy a meghatározó játékosok nincsenek jó formában és tele a keret fél szezont futott emberekkel. Ha a horvátokat lenyomják és a négy között esnek ki a portugálok ellen, mindenki azt mondaná, jó kis EB volt ez, elégedettek lehetünk. Így viszont megy majd a hirig, ami összességében csak jót tehet a német válogatottnak, mert a nagyon is létező problémák nem kerülnek majd a szőnyeg alá.

A portugálok azt hozzák, amit várni lehetett. Nem mintha eddig különösebben meg kellett volna erőltetniük magukat az utóbbi tíz év leggyengébb cseh birkanyája, az általunk idegenben lefocizott szőnyegárusok és a hazai droidok ellenében.

Amíg a spanyolok a komplett águkat el tudnák látni világszintű kapusokkal, addig a portugáloknak egy sem termett. Az utolsó mohikán szerepét Manuel Bento, a Benfica legendás kapusa alakította, de annak már húsz éve, hogy leadta a szerelését. Vitor Baia, Quim, Nuno Espírito Santo, Ricardo. Most őszintén, kik ezek?

Ricardo képtelen megkaparintani egyetlen beadást is. Ez lassan akkora közhely, minthogy egyre szerethetőbb a német válogatott. Ettől függetlenül mindkettő tény. Annyi mázlija lehet, hogy amíg homorítva kell repkedni a ketrec előtt, addig nincs nagy baj, a német átlövésekkel szemben van esélye a koboldnak. Ha Fernando Meirát is sikerül távol tartani a védelemtől, akkor egy góllal megúszhatják. Röviden megemlékezünk az eddig remek formát mutató Bosingwa teljesítményéről. Scolari neki is látott megoldani a Chelsea jobbhátvéd problémáját, €20.6millióért viszi magával Londonba.

Deco egyelőre zseniálisan mozgatja a csapatot és Cé produkciója is tolerálható. Gólpasszra vetemedik, kapufát-, gólt lő és tíz alatt tartja meccsenkénti nyávogásai számát is – összességében kezd derengeni neki, hogy itt tizenegyen vannak a pályán egy irányban.

A portugálok keretes szerkezetben szarok. Hátul egy nagy odvas lyuk, meg elől a párja. Nuno mostanra nagyjából Barossal egy kategória, egy-egy villanásra még futja, de nagyot nem lehet álmodni velük (megint érdemes összevetni őket a spanyolokkal). Postiga vagy lesen van, vagy hisztizik, vagy lesen hisztizik, Hugo Almeida meg még a Brémában sem tud kiemelkedőt alkotni, nagyjából az van, hogy ha jól pattan akkor bárhonnan képes kapura zuholni a labdát, de egy okos trükk, egy fineszes megoldás nem sok, annyit sem láttunk tőle egész szezonban.

A nagy marha német egység meg küzdőszellem ezúttal arra lesz elég, hogy megsanyargassák a portugálokat, talán elgürcölnek a hosszabbításig is, de menthetetlenül elvéreznek, mégpedig kettő-egyre. A németek a nagy lebőgések után addig szilárdították az arculatukat, mígnem egy hatalmas, egységes masszát nem kaptak, felesleges is külön beszámozni őket. Per pillanat Lahm a legnagyobb egyéniségük, még úgy is, hogy felemás szezon után érkezett a válogatottba és elmarad saját legjobbjától is, ez pedig a csapatösszhanggal továbbra is csak ismerkedő, de egyénileg zseniális portugálok ellen kevés lesz, mint Rammstein-ban a hajlítás

279 komment

Címkék: h negyeddöntő euro 2008

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr45529310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szbszig 2008.06.20. 04:23:03

Jaj, hagyjátok már ezt az ellazsálták az utolsó csoportmeccset dumát! A németek is most pihenni fognak hat napig, mert nincs meccsük. Ugyanakkor a portugál sztárok sem pihentek hét napnál többet azzal, hogy kihagytak egy csoportmeccset. Szóval ebből nem következik automatikusan, hogy szaroknak kellett lenniük. Egy ilyen tornán egyszerűen tudni kell folyamatosan a legjobbat nyújtani. Vagy legalább továbbmenni második helyen a csoportból, és az egyenes kieséses szakaszra időzíteni.

delp 2008.06.20. 05:57:26

Remek post volt, semmi kétség :)

Az az egy dolog maradt ki belőle, hogy a portugál középpálya védekezés szempontjából egy nagy nulla, Petit viccnek is rossz, a többinek meg nem a labdaszerzés a fő profilja.

Ballack -akiért pedig annyira nem vagyok oda- őrült nagyot játszott, hihetetlen milyen dribliket vállalt, ráadásul a klasszikus iskolát varázsolta a gyepre, azaz nem csak a bulvár átlépős cselekkel vakított, de volt ott minden, még egy igazi, békebeli bringa cselt is előhúzott egyszer. Emellett szerelt, taktikaifaultolt, osztogatott, all-in-all brilliáns teljesítményt nyújtott.

Lári-Feri 2008.06.20. 06:41:55

Váháhá... ezt jól beszoptad. :D
Még jó, hogy én a németekre fogadtam.

szferi 2008.06.20. 07:46:10

szerintem a németek mindhárom csoportmeccsüket ellazsálták, ezen felesleges rágódni.

szferi 2008.06.20. 07:58:39

rizla: '. szerintem a németek mindhárom csoportmeccsüket ellazsálták, ezen felesleges rágódni.

2. fejben tényleg gyengék voltak, ez lehet a valódi ok, érthetetlen módon. pedig motivációjuk lett volna bőven.

harmadik ok, szerintem, hogy ez a portugál válogatott nem nagyon tud hátrányban játszani. ha ők lövik az első gólt, gyors kontrákkal szétszedik az ellenfelet, de egy jól védekező ellenféllel nem nagyon tudnak mit kezdeni - összesen egy igazán veszélyes helyzetük volt az utolsó 20 percben: postiga fejese. a védelem meg gyakorlatilag nem is létezett - ezen a szinten ez kevés.

bakító 2008.06.20. 08:29:50

Akinek nem triviális, hogy melyik volt tegnap a jobb csapat, az gyakorolja még a meccsnézést egy kicsit. A foci ti. nem csak biciklicselekből áll, sőt azt kell hogy mondjam, hogy ebből van a legkevesebb. Viszont szükségeltetik egy jó kapus, lendületes támadások, szélről beívelt labdák, jól fejeleő játékosok, csapatmunka, sok futás, küzdőszellem stb. Portugália nagy-nagy hiányban volt ez ügyben. Az teljesen világosan kiderült, hogyha Cé mellett nincsennek masszívan robotoló társak, akkor játéka nem tud kibontakozni.

Sose szerettem a németeket, de ahogy öregszem egyre inkább kezdem tisztelni őket. Ahogy felszívják magukat fontos meccsekre, ahogy küzdenek a nemzeti válogatottért, ahogy bírnak hajtani, küzdeni az igazán tiszteletreméltó. Egy ilyen zseléshajú portugál sose fog úgy küzdeni a hazájáért mint egy német.

És a brit tudósok elkezdhetik vizsgálni végre a Podolski jelenséget. Mit vett be az EB előtt ez a csóka? Teljes bexarás ahogy játszik, egyszerűen nem térek magamhoz. Ballackról tudtam hogy jó játékos, de erről kiscsávótól eddeig nem láttam ilyet.

bigchange 2008.06.20. 08:33:01

Érik a német-olasz döntő:))
Olyan csapat pedig, amelyikben alapember Ricardo, Ferreira és Nuno Gomes (csk!!!), nem juthatott tovább.
Nincs portugál balhátvéd? Miért nem honosítottak akkor egy brazilt?

Basti. · http://borgatya.hu/ 2008.06.20. 08:35:33

ohh..je..jje :)) ..ezt mär szeretem..., ez olyan 2006os vbs dojcse manschaft volt...RESPEKT

nem tudom eddig mit keresett a csapatban ez a Fritz gyerek (btw:nyilatkozatai alapjan nagyon ertelmes sracnka tünik, semmi ketseg) , de közte es Schweini között akad egy kis különbseg... Löw et nagyon benezte eddig! De ugy is mondhatnam, hogy Basti gyerekben lakozik anemet csapat összkretivitasanak min fele. Mär csak annyi kellene, hogy megkapaja a baloldalt, poldi meg a jobbat es jöhetnek horvätok/törökök...

ApukadHUN 2008.06.20. 08:58:44

kétfajta meccs létezik egyenes kiesésben:
van ahol a jobb továbbmegy, és van ahol a rosszabb kiesik.
Nem tévedés. Két külön dologról van szó.

seahawks 2008.06.20. 09:12:06

ronaldo a fontos meccseken nulla, ezért nem kap aranylabdát soha

rizla 2008.06.20. 09:27:41

márpedig aranylabdát fog kapni. ki más kapná? ballack?

tb 2008.06.20. 09:34:46

azt hittem a BL döntő a fontos meccsek közé tartozik...

balu11 2008.06.20. 09:35:26

3 dolog

1 - nem véletlenül kezdődik úgy a futball "szakácskönyve", h végy egy jó kapust. anélkül nem megy (pláne, ha még egy közepes sincs...)

2 - miért nem esik már le a csapatoknak, h aki elszórakozza az utsó csoportmeccsét, az 90%, h kiesik a következő kanyarban (bármilyen jó csapat, bárki ellen) ???

3 - nem kicsit utálok másnaposan dolgozni

Lencse. 2008.06.20. 09:38:45

Bele kéne kicsit piszkálni a szoftverbe, hogy ha egy hozzászólás a "Lineker", vagy "Ronaldo+fontos meccs" szavakat tartalmazza, ne engedje át.

Egyébként az esővízzel kevert hajzselé gyönyörű trutyivá alakult a játékosok fején, mintha több tucat éticsiga korzózott volna rajtuk. Ne mondom meg, hogy melyik csapat tagjain figyeltem meg a jelenséget.

Az pedig nagy jelenet volt, mikor a portugál gól után Löw rágyújtott a sötétzárkában. :)

bakító 2008.06.20. 09:39:53

rizla: Az aranylabda szavazáson három dolog esik a latba: január-május, EB, augusztus-december.
Az első etap Ronaldóé, a második biztos hogy nem, a harmadikról pedig még nem tudunk semmit. Úgyhogy ne osztd már ki ilyen hamar az aranylabdát.
És persze a második etap a legfontosabb (hagyományosan).

balu11 2008.06.20. 09:51:33

igazából ezt akartam írni 3. dolognak:

3 - nálam Nyunyogó (és HelderP.) a mai meccsen sokadszorra is bizonyította, hogy jó néhány éve nincs csatára a portugáloknak - félreértés ne essék, nem baszom le őket azért, mert gólt rúgtak, csak tipikus, h pont olyan helyzetben, amikor már tökmindegy

Asidotus 2008.06.20. 09:52:50

Fernando Torres eddig simán Aranylabda esélyes.

tb 2008.06.20. 09:57:04

bakító: ok, de ebben a második etapban nincs senki (eddig) aki egyértelműen kimagaslana a mezőnyből (talán Villa) meg szerintem ma már nem nyom annyit a latba egy EB/VB, mint régen
Rossinak pl elég volt 4 meccsen jól játszania 82ben (az "első etapot" ismert okok miatt ki is hagyta...) és megvolt az aranylabda, ma már ez nehezen menne, sokkal jobban számítanak nemzetközi kupák és még a bajnokságok is mint régen, valószínűleg amiatt, hogy már nincs olyan meccs amit ne lehetne megnézni

Lencse: ja, egyből elkapták a kamerát amikor Löw rágyújtott, ami meglepő annak tudatában, hogy képesek voltak Ballack képét lassítva mutatni az osztrákok elleni gólja előtt

bakító 2008.06.20. 10:09:46

tb: hol van még a vége? és hol van még december?

r_magpie 2008.06.20. 10:19:05

nem akarnék csontig nyalni, de azok az első hozzászólók, akik a postot fikázzák, gondolják át, hogy a meccs előtti helyzetet nagyjából jól adta vissza az írás, és ki gondolta volna, hogy ennyire fordítottan sima lesz

én pl. mindenhol a németek győzelmére tippeltem az eb előtt, de a csoportmecsek tanulsága után a tegnapi történések egy kicsit megleptek

bár, ha jobban értenék a focihoz biztosan nem lepett volna meg a dolog: ki a t*k*m gondolta volna, hogy Scolari nem képes megoldani valahogy máshogyan, akárhogyan ezt a balhátvéd-kérdést. Vanczák Vili klasszisokkal veri Ferreirát, akin már az első meccsükön látszott, hogy szenved.
Ricardoról meg kár is beszélni. hogy lehet egy beívelésre seggen csúszva kijönni?

tb 2008.06.20. 10:20:30

szerintem az EB végéig eldől a dolog, az őszi szezon semmit nem számít ebből a szempontból

tb 2008.06.20. 10:22:24

tehát 3 meccse van még néhányaknak, hogy elvegyék Ronaldotól az aranylabdát

drdugo 2008.06.20. 10:23:51

németek lefocizták a portugálokat ahogy kell. ritkán szurkolok német csapatnak, de most nekik kívántam.
portugálok tulértékelt, pökhendi sztárbagázs, komolytalanok teljesen.
c. ronaldorol meg most már talán mindenki belátja, hogy fontos meccseken szart se ér. nem a reading meg a fulham ellen kell villogni. na jo a bl-ben már párszor jol pattant a fejére a labda, ez már haladás.
képtelenség hogy megkapja az aranylabdát.
jellemtelen szarcsimbok. megint eljátszotta párszor a nagy halált. a legszebb amikor 5 mp után a birora hátranézve kezdett el fájdalmas arccal üvolteni, miután látta hogy a biro nem akar sárgát adni. utána rogton ment is a sárga Friedrichnek. minden hulye biro megeszi a szinészkedéseit.
persze a végén mikor asszem mertesacker fetrengett egy kicsit rogton C. Ronika termet ott hogy felhúzza a földről a németet. :)
katartikus élmény volt látni a lefújás után bukott emberként. :)
ebben a portugál csapatban csak deco, ricardo carvalho és moutinho ért valamit ezen az eb-n, nuno gomes sem volt már a régi.

várom a német - olasz döntőt én is :-))))

drani 2008.06.20. 10:34:28

az aranylabdánál szerintem az a furcsa, hogy nem decembertől decemberig nézik a teljesítményt, hanem az idény eleje is beleszámít. tehát most 2007 szept-okt-től 2008 dec-ig. ez alapján Cének jók az esélyei, főleg, ha a következő idény elején is jól nyomja. Egyelőre nem tudja senki elhomályosítani az EB-n. Valami nagyon komoly teljesítmény kellene ahhoz.

the real 2008.06.20. 10:57:56

A következő pár meccsen eldől, hogy ki lesz a "kihívója" Ronaldónak Aranylabda-ügyben, és hogy mennyire lesz komoly. Én leginkább Tonit várom, de ne legyen igazam.
Az ősz szerintem sem számít sokat, legfeljebb mondjuk annyit, hogy aki tavasszal visszafogott volt, de az EB-n nagyon jó, annak még nem ártana villognia ősszel is (gondolok itt Villára).

Janek 2008.06.20. 11:00:45

egy kis eszmefuttatás az első negyeddöntőről:

Villámsebességgel robog tovább az Euro 2008 névre hallgató gyors, így aztán tegnap este már a legjobb nyolc küzdelmeibe is belekóstolhattunk, mégpedig egy igazi csemegének ígérkező portugál-német összecsapással, Bázelban. Két futballiskola, két kultúra – de két hasonlóan jó csapat gondolhatnánk. Ezzel ellentétben azonban a sajtó szinte csak portugál győzelmet tart elképzelhetőnek, a kreatív, és attraktív futball előre megénekelt sikere talán még sosem emelkedett ekkora magasságokba…

Persze néhány mohikán, meg persze jól képzett futballrajongó már megélt egyet-mást: például amikor 86-ban és 82-ben is éppen a mai Nationalelf „ősei” ütötték el a Platini, Giresse- féle francia ászokat a világbajnoki döntő lehetőségétől… Egyébként más szempontból is feltűnően nagy a hasonlóság a két (vagy inkább három) összecsapás között: a németeket szinte esélytelennek tartották, illetve tartják most is, na meg az akkori francia sztár is egy középpályás volt, meg a mostani portugál is az… És ezzel el is jutottunk a mai portugál csapat egyik, ha nem a legnagyobb hiányosságához: nincs igazi, klasszis csatáruk! Már pedig tologathat akárkit akárhova a világ legzseniálisabb edzője is, a futball értelme, sava-borsa mindig a csatár, a támadó marad! Hiába rúgott idén 31 bajnoki gólt Cristiano Ronaldo… A futball legnagyobb sztárjai, legfénylőbb csillagai mindig is a támadók voltak: Eusébio, Pelé, Bobby Charlton, Ronaldo, Maradona neve még ma is a góllövés szinonímájaként szolgál. Erre persze nem azt mondom, hogy Matthaus, Beckenbauer, vagy Platini ne lett volna korszakos zseni, de hogy például az előbbi kettő Klinsmann és Gerd Müller nélkül nem lett volna világbajnok soha az biztos. A harmadik meg nem is lett … Mert hiába volt mellette Fernandez, Tigana és a már említett Giresse, a csatársort Rochetau és Stopyra töltötte be! Akik azért Maradonával, Rumenniggével, Völlerrel nem egy kategóriásak…

Na de térjünk vissza a mérkőzésre. Arra a mérkőzésre, amely valószínűleg egyetlen nagy német örömünnepnek fog megmaradni bennünk. És, hogy az előbbi eszmefuttatásom értelmére is fény derüljön, a különbség (azon túl persze, hogy a luzitánok rendkívül gyenge napot fogtak ki) az volt, hogy az egyik oldalon Nuno Gomes, míg a másikon Klose támadott, ő volt az előre tolt ék! Mert hiába hemzsegett a portugálok középpályája a cselgépektől, ők a kaputól harminc méterre nem lehettek elég veszélyesek. Főleg úgy, hogy a végig szinte észrevétlen Hitzlsperger, Rolfes és Friedrich szinte teljesen levette őket a pályáról! A bordók támadási sémája szinte teljesen kimerült abban, hogy rendre a ( tudatosan) szabadon hagyott Decot keresték a labdával, aki aztán ösztönszerűen a szélre nézett, hisz ott kellett volna érkeznie Ronaldonak. Aki persze érkezett is: nyakán Friedrichhel és Rolfesszal… És ekkor megint odaérkezünk, hogy felértékelődik a csatár szerepe: hisz egy keresztbe cikázással talán megnyithatja az utat a labda számára, ám erre a feladatra Nuno Gomes szinte képtelen volt.

Hihetetlen , de igaz: a portugálok azért kaptak ki, mert képtelenek voltak változtatni a bevett játékfelfogásukon, és csökönyösen ragaszkodtak a bevett támadásvariációikhoz! Ami kívülről nézve, sokszor improvizatívnak tűnhet, de végső soron ez is csak egy betanult séma… Ami a németek ellen kevésnek bizonyult. A Nationalelf ismét bizonyított: a futballban nem mindig a jobbik győz. De mindig a felkészültebb.

(ehh) 2008.06.20. 11:13:35

amellett, hogy külföldi csapatként csak a németeknek szorítok nemzetközi tornákon kb. 82 óta (tudom perverz...egyébként szurkolni csak magyarnak lehet...ez is:) ) ne essünk át a ló másik felére és egyből döntősként emlegessük a németeket...lesz még egy elődöntő is...ugyebár
:)

tb 2008.06.20. 11:19:44

én csak az utolsó bekezdést olvastam el, Janek, de mi ezen a hihetetlen? mindig is ezt csinálják
eröltetnek valamit hátha bejön, kétszer be is jött, csak hátsó rész nem készült fel eléggé a pontrugásokra

osgood 2008.06.20. 11:49:21

Drdugo, és minden "nemlátokmástcsakhogyfetrengett" kommentelőnek: kézilabdameccsek kommentátorainak szoktam hasonló esetben kívánni, hogy ötpercenkent nyomhassak le neki akkorát, amekkorát ő nem vett észre a játék közben :-))) és ne unják meg egy óra alatt... nézzetek egy kis lassítást néha, rendesen odataposott a német fickó. Nyilván véletlenül. Ha kacsintós patkány nem lenne ismert primadonna, akkor nem biztos, hogy csak a sárga kerül elő szerintem.

Magpie: Lineker kötelező és régóta ismert. Régóta ismert volt a poszt előtt is, szóval úgy érzem, jogosan röhögtem végig, míg olvastam. Egy ikszet a "nem jött be" rubrikába, kedves szerző :-))

Egyébként elkezdődött az EB. A marketingokokból felduzzasztott mezőny kedvezményezett része (értsd: azok a csapatok, akik egy 8-12-es körbe nem férnének be) szépen hazamentek vagy felültek szurkolni, ahogy az annak rendje s módja, innentől indul a major league. Szóval németek, olaszok előre, portugál- és spanyol-szurkoló sporttársaknak részvétem, de igazán hozzá kellett volna szokniuk, mindig ez történik, a holland-, horvát- és orosz-fanok most kezdjenek barátkozni a gondolattal, hogy élesben már nem lesz 3-4 gólós fickándozós meccs, ők is német mezt és játékot húznak gyorsan. Vagy esetleg görögöt, svájcit.

Scolari? Rendezni kell a költözését, lakás, jobbkormányos kocsi, effélék, ehhez idő kell. Pár játékos is hasonló cipőben jár, ők is igyekeznének haza/Londonba/Madridba, rájuk is tekintettel volt. Meghányta-vetette a dógot magában és úgy döntött, nem csak a már szokásos és kötelező Gomes/Postiga/Pauleta emberelőnyt adja meg az ellenfélnek, hanem még kettőt, ugyetudjátokkiket :-))

seahawks 2008.06.20. 11:56:57

aranylabda esélyesek: torres, toni, ballack, villa
ez a négy játékos közül amelyik eb-győzelemre vezetiu csapatát, és jó őszi szezonja lesz, az megkapja!
és igenis ronaldo a fontos meccseken betlizik, beleértve a bl-dönőt és elődöntőket is!!!
nem fog aranylabdát kapni.
2007 őszi szezon nem játszik.

rizla 2008.06.20. 11:59:15

bakító: "Az aranylabda szavazáson három dolog esik a latba: január-május, EB, augusztus-december.
Az első etap Ronaldóé, a második biztos hogy nem, a harmadikról pedig még nem tudunk semmit. Úgyhogy ne osztd már ki ilyen hamar az aranylabdát."

senki másban nem látom a potenciált.

seahawks: "és igenis ronaldo a fontos meccseken betlizik, beleértve a bl-dönőt és elődöntőket is!!!"

ja, nagyot betlizett ronaldo a BL-döntőben, fejelt egy gólt.
az eredménysorát (PL-győztes, PL-gólkirály, BL-győztes, BL-gólkirály) senki sem fogja tudni megközelíteni egy jó eb-vel, vagy őszi szezonnal. ahhoz nagyon nagyon sok kell.

seahawks 2008.06.20. 12:05:03

már sok van és lesz még több is!

szferi 2008.06.20. 12:07:39

seahawks: toninak soha nem fognak aranylabdát adni, még abban is csak elbotlana. helyette vedd fel nistelrooyt a listádra, persze csak ha gólt rúg a döntőben.

BruceWayne 2008.06.20. 12:23:20

és ki volt az a fasz aki kitalálta hogy az aranylabdát év végén osszák és ne mondjuk július-augusztusban? sokkal értelmesebb lenne

drani 2008.06.20. 12:31:31

seahwks: őszi szezon játszik szerintem. sőt egy aranylabda-szavazásnál két őszi szezon is

toni szerintem sem esélyes, túl ügyefogya hozzá. valami nagyon emlékezetes eb-teljesítménnyel és fenomenális őszi szezonnal befuthat még valaki.

rizla 2008.06.20. 13:38:09

"valami nagyon emlékezetes eb-teljesítménnyel és fenomenális őszi szezonnal befuthat még valaki."

de ezaz, hogy eddig nincs nagyon durván kiemelkedő EB-teljesítmény. sok egyenletesen jól teljesítő játékos van. nehezen hiszem, ha mondjuk a spanyolok döntőbe jutnak, akkor villa vagy torres komoly esélyese lenne az aranylabdának, ahogy sneijdert sem hiszem. olasz egész biztos nem lesz.
egyszerűen vagy CR nyeri, vagy senki. kaká, messi pocsék szezont zárt sajnos.

Azazello007 2008.06.20. 14:18:19

Kicsit off, de valaki nemrég írta, hogy több csapat kéne az EB-re. Hát egy nagy lópikulát:-) Pont jó ez így, az Európa-bajnokság ezért erősebb mindig, mint egy indokolatlanul felhígított VB. Maradjon így; bár sejtésem szerint nem fog, kell a pénz.

Viszont felfordul a gyomrom a sok, hirtelen ismét elbizakodottá vált olasz drukkertől. Négy ponttal továbbcsusszantak -- a hollandok hathatós segítségével -- most meg újra esélyesek...bár a németek tegnapi meccse után azt mondom, bármi megtörténhet.

the real 2008.06.20. 14:46:01

Holland segítség alatt azt érted, hogy nem feküdtek le a románoknak?
Az olaszok több pontot szereztek és jobbak is voltak a románoknál és a franciáknál. Én is döntőbe várom őket - habár remélem, hogy tévedek.

rbaggio 2008.06.20. 14:53:15

Aranylabda ügyben Del Piero nem lehet esélyes? Gólkirály, Juventus vezére, igaz kupában nem villoghatott, de ősszel még megteheti.
Persze ehhez játszania kéne az EB-n is...
CR szerintem is esélyes, de valahogy tényleg nem az a kategória (ez most nem személyiségileg pozitív, vagy negatív), mint mondjuk Ballack. CR nem áldoz annyit a csapatért, és mint tudjuk ez csapatjáték.

Azazello007 2008.06.20. 14:55:51

the real: teljesen természetes, hogy nem feküdtek le a románoknak, csak előtte elég sokan fröcsögtek, fenyegetőztek és vagdalkoztak, hogy majd úgyis megbundázzák, mint a svédek meg a dánok, utána meg hirtelen nagy lett a kuss. Franciáknál jobbak voltak, románoknál nem, de náluk azért szebben játszottak, úgyhogy nem vitatom a továbbjutásuk jogosságát; csak a nagypofájú szurkeszekkel van bajom.

Azazello007 2008.06.20. 14:57:55

rbaggio: csak az a baj, hogy az Aranylabda legtöbbször a cselgépekhez kerül; Van Nistelrooy -- egy esetleges nemzetközi siker után -- simán kiérdemelné, hiszen három bajnokságban lett gólkirály , minden idők egyik legjobb középcsatára. DP is megérdemelné, csak ő sajna nem sokat játszott az EB-n, de még változhat a dolog.

Egyébként jegyezzük meg, hogy jelenleg Céronaldónak nincs vetélytársa még eredmények terén sem.

rbaggio 2008.06.20. 15:03:14

Azazello007: Ez igaz, nincs vetélytársa. De ez egy kicsit olyan, mint a Real Madrid idei bajnoksága.

Asidotus 2008.06.20. 15:07:21

Szerintem Fernando Torres bőven tett annyit idáig, hogy nem lehet csak úgy lesöpörni az asztalról. Az EB-n is az egyik legfontosabb gól az ő passza volt (az oroszok elleni első), a svédek elleni első gól. És mindemellett szépen játszik, valahogy belefér a példakép kategóriába. Toni igazából falábú, Ronalod személyisége meglehetősen kétes, Del Piero súlytalan az EB-n.
Del Piero mellett két dolog szólhat: az életműve, és az hogy Juventus játékos. (Viccen kívül, eddig legtöbbet Juventus játékos kapott Aranylabdát.)

Asidotus 2008.06.20. 15:09:54

Mondjuk, tradíció, hogy a Real Madridhoz igazoló sztárt Aranylabdával szokták díjazni (Figo 2000, Ronaldo 2002, Cannavaro 2006).

kroos 2008.06.20. 15:10:06

Cannavaro nem az az igazi cselgép,de nedved meg sheva sem.kaka-t se a cselei miatt szeretik.

the real 2008.06.20. 15:18:31

Azért elvárható lenne, hogy valakinek a személyisége vagy a múltja ne legyen jelentős tényező az Aranylabda-szavazás során. Az előbbit talán valamivel nehezebb kikerülni, az viszont eddig nem volt jellemző, hogy "életműdíjként" osszák ki.

kroos 2008.06.20. 15:21:13

mondjuk az aranycipöt meg nem szimpátia alapján osztják...

halareaal 2008.06.20. 15:40:04

"Született már olyan sztár futballista, aki egymaga le tudja győzni a német válogatottat? De bármelyiket?"

Sergio Conceicao, Torghelle Sándor"

na ez volt az egyik legjobb komment amit eddig az nst-n olvastam :D

az ok, hogy kicsit túlhypeolták a portugálokat, de a németeket mért tartották volna esélyesnek? csakmert kikaptak a horvátoktól és nagy nehezen megverték az osztrákokat? kíváncsi vok, az olaszok hogy reagálnak, ha netalántán továbbmennének. remélem nem kell azt hallgatni, hogy az egész világ hülye volt hogy nem látta bennük az eb győztes a dicső holland meccs után. de hát ezt ugye nem fogjuk megtudni.

halareaal 2008.06.20. 15:54:01

"Azazello007: Ez igaz, nincs vetélytársa. De ez egy kicsit olyan, mint a Real Madrid idei bajnoksága."

jah ha vkit nem bírunk, inkább az ellenfeleket fikázzuk, minth elismerjük az érdemeit. a Reallal kapcsolatban ezt még megértem, van is benne vmi, de akkor szted nincs a világon igazán kiemelkedően jó focista "csak" Ronaldo? ezt most nemtom hovatenni, sőt túlzásnak érzem, ha ez 1 Ronaldo-ellenes hsz volt, akkor nagyon mellément.

kroos 2008.06.20. 15:56:20

A reál mindig is a világ legjobbjait akarta ,pl gravesen,p.garcia,diogo,

halareaal 2008.06.20. 15:58:16

Torresnek ez az első igazán komoly szezonja, ezért nem fogja megkapni az aranylabdát, akkorse ha továbbra is jó lesz az ebn. nemtudom elképzelni, h ki kaphatná más, mint Ronaldo, talán ha a svédek meglepetést okoznak, akkor Ibrahimovic esélyes lenne, bár őt is sokan utálják. amúgy ha Robinho nem bassza el a komplett tavaszi szezonját (vagy inkább nem basszák el neki), akkor ő is lenne annyira esélyes, mint ez a Torres-vonulat, főleg ha a Copa is eszébe jutna az embereknek.

halareaal 2008.06.20. 15:59:23

"A reál mindig is a világ legjobbjait akarta ,pl gravesen,p.garcia,diogo, "

hát jah, meg Zidane, Figo, Beckham, Ronaldo, Ronaldo

rizla 2008.06.20. 16:09:05

halareal: "talán ha a svédek meglepetést okoznak, akkor Ibrahimovic esélyes lenne, bár őt is sokan utálják"

ööö, nem akarlak elkeseríteni, de a svédek már kiestek 3 napja..

kroos 2008.06.20. 16:09:15

és ez nem is baj,aki szereti a reált az ezért szereti, akkor most a madridisták ne huzzák a szájukat.

halareaal 2008.06.20. 16:14:45

én nem húzom aszám barnetta, de nem értettem a hszedet, ezért jobb híjján kiegészítettem 1-2 aprósággal. rizla, úgy akartam írni, hogy ha meglepetést okoztak volna. nembaj, így sem Ibrán múlt a kiesés.

rbaggio 2008.06.20. 19:32:38

halareal.
Nem szántam ezt Ronaldo ellenesnek. Az járt a fejemben, hogy annyian elismerik, és szeretnék, ha a kedvenc csapatukban játszana, de mellette mégis "csak" objektíven adnák neki az aranylabdát. Tehát nincs olyan másikjátékos, akit mindenáron említenének. Persze elhangzik néhány név, de mindenki hozzáteszi, hogy azért szerinte is Ronaldoé lesz az Aranylabda.

Kicsit úgy érzem a hozzászólásokból, hogy a kommentelők többsége sem neki adná, de nincs, aki versenyre kelne vele. Valahogy ilyen volt szerintem a Real bajnoksága is. Mindenki elismerte, tárgyilagosan, de mindenki másnak "adta" volna.

No mindegy, hosszú lett, a lényeg, hogy kicsit úgy érzem, hogy az általános Ronaldo fanyalgás elhomályosítja, hogy voltaképpen mit is értékelünk, értékeljünk benne.

Nekem személy szerint nem az ilyen kategóriájú játékosok tetszenek. És itt most csak a játékstílusáról, többoldalúságáról beszélek. Ilyen értelemben pélául egy Rooney-t én személy szerint többre értékelek.

De ez már innentől nem ide való, tehát ha lesz majd "kinek adjátok az Aranylabdát" post, ott folytassuk, oké?

halareaal 2008.06.20. 20:25:14

"Mindenki elismerte, tárgyilagosan, de mindenki másnak "adta" volna."

azért ennél egy kicsit több Real-drukker van, talán még ezen a blogon is. főleg így, h a Barcelonának még kevesebben adták volna a szezon alapján. vagy mindenki Villarreal szurkoló? egyébként most már kapizsgálom mire gondolsz, de elsőre inkább olyan "vakok közt félszemű a király " szerű mondatnak hatott.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.21. 01:16:47

Aranylabdához: ha a németek megnyernék az Eb-t, és Ballack végig úgy játszana, ahogy Portugália ellen, szerintem ő lépne elő első számú esélyessé.

Lencse. 2008.06.21. 01:27:38

Nem akarok nagyon belefolyni ebbe az aranylabda-vitába, nem is érdekel kifejezetten, de szerintem ahhoz, hogy Ballacknak járjon, nem úgy kell játszania a hátralévő két meccsen, mint a portugálok ellen, hanem mint Pelének 1970-ben. :)

Ez az aranylabda Ronaldoé, és kész.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.21. 01:30:23

"Ez az aranylabda Ronaldoé, és kész."

Miért? Mert negyven gólt lőtt ilyen Fulhamek ellen? Ilyen alapon Güiza is lehetne aranylabdás.

drosiii 2008.06.21. 01:39:28

Csöncsön ezzel eléggé mellé lőttél.. Gólt lőtt ezeknek a csapatoknak is: Lyon, Roma, Chelsea, Arsenal, Liverpool

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.21. 01:42:48

@drosiii:

Ezeknek a csapatoknak lőtt más is gólt. Sokan. Aranylabdás szerintem az legyen, aki a legfontosabb meccseken nyújt maradandót. Mondjuk egy EB-döntőn.

Lencse. 2008.06.21. 01:44:27

Igen, többek között azért. Vezéregyénisége volt a BL- és PL-győztes csapatnak, gólkirály lett mind a két sorozatban.
Ez az eb piszok jó, de eddig csapatokról szól, a hollandok esetében is, és a spanyoloknál is, még akkor is, ha Villa nagyon veri eddig a gólokat.

De mondom, engem annyira nem érdekel, tőlem Sándor Tamásnak is adhatják.

rizla 2008.06.21. 01:49:00

csöncsön: azért elég durván érvelsz. ennyi erővel soha senki se kapjon többé aranylabdát. jól cselez? más is jól cselez! sok gólt lő? más is lő sok gólt!
a BL-döntőn meg pl ki nyújtott maradandót, ha nem ronaldo?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.21. 01:49:12

@Lencse.:

Egy EB többet ér, mint egy BL. (A PL-ről nem is beszélve.) Hiszen csak négy évente van.

De minimum vitaalap.

Amúgy engem sem érdekel túlzottan, ki lesz az aranylabdás. Talán csak annyiban, hogy ne Cé legyen. Bárki más, csak ne ő.

rizla 2008.06.21. 01:50:15

miért érne többet az EB, mint a BL? megnyerni többet ér. viszont BL-ben jobban teljesíteni nagyobb fokmérő. több meccs, nehezebb ellenfelek

rizla 2008.06.21. 01:51:05

miért lenne igazságos odaadni valaki olyannak, aki mondjuk csak 6 meccsen játszott jól, csak mert az az EB-n volt?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.21. 01:51:17

@rizla:

Az a kihagyott 11-es tényleg maradandó volt. :-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.21. 01:52:32

@rizla:

Pont ez az EB-k, VB-k varázsa. Ad absurdum vive az érvelésedet az legyen aranylabdás, aki a legjobban dolgozik az edzéseken...

Lencse. 2008.06.21. 01:54:01

"Talán csak annyiban, hogy ne Cé legyen. Bárki más, csak ne ő." - Szerintem ezt buktad, ő lesz az, és meg is érdemli. Vigasztaljon a tudat, hogy a németek eb-döntőjét egy kocsmából fogja nézni. :)

drosiii 2008.06.21. 01:55:00

Csöncsön felesleges veled vitatkozni... Pont hogy az EB-n játszott inkább csapatban. (bár a BL-ben és a PL-ben is adott nem egy rossz passzt..)
És akkor egy dél amerikai futballista ne kapjon aranylabdát, mert nem játszik az EB-n?
Mellesleg EB négyévente van, de VB-vel együtt már kétévente... Alig ritkábban mint a BL.

Lencse. 2008.06.21. 01:57:22

Már nem emlékszem. Ki volt 2004-ben aranylabdás? Hariszteasz, Zagaratigikisz, vagy Baszinasz? :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.21. 01:58:47

@drosiii:

Valóban, a Copa Américát is figyelembe kell venni, amelyik évben van. Nyilván van ebben bizonyos fokú igazságtalanság. Az aranylabda szerintem valami olyasmit jelent: az a játékos kapja, aki abban az évben a legmaradandóbbat nyújtotta az év legfontosabb meccsein.

drosiii 2008.06.21. 02:00:27

4 meccsen jól játszik valaki és kapjon aranylabdát? Ugyanmár.. Kapjon egy jó zsíros szerződést, oszt szevasz. Kapja az aki egész évben jól teljesített és elért eredményeket - amiket csapata is köszönhet neki.

drosiii 2008.06.21. 02:01:13

Afrika kupa megint nem játszik? Vagy ami Ázsiában van...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.21. 02:03:55

@drosiii:

Egyébként szerinted én miért vitatkozom erről?...

Nyilván azért, mert egy hányinger a pali.

Valamilyen mértékben (hiszen példaképpé válik, aki aranylabdás lesz) a személyiséget, a viselkedést, a sportszerűséget is figyelembe kell venni.

drosiii 2008.06.21. 02:04:01

Illetve ez megint egy negatív diszkrimináció lenne azokkal szemben, akiknek esélyük sincs kijutni világversenyre az országa színeiben, noha zseniális labdarúgó..

drosiii 2008.06.21. 02:06:40

Lehet, hogy hányinger sokak számára, de ha elismered, hogy mennyire jó futballista és, hogy eredményei alapján megérdemli az év legjobb labdarugója díjat, akkor nincs min vitatkozni.
Különben is asszem szokott lenni ilyen, hogy EB, VB legjobbja. Minek kapjon az ilyen két díjat, ha csak ezen az egy tornán nyújt maradandót? (itt nem C.Ronaldo fogja kapni)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.21. 02:09:01

A személyisége hányinger, a teljesítményével pedig nagyon sok játékosé összemérhető.

Nyilván te sem gondolod komolyan, hogy csak ő nyújtott kiemelkedőt (és csak ő fog kiemelkedőt nyújtani) az idén.

Szóval, a kettőt együtt tekintetbe véve, szerintem ez a kérdés nincs még lefutva.

Én mindenesetre drukkolni fogok, hogy ne legyen.

drosiii 2008.06.21. 02:12:30

drukkolj neki, de kérlek mondj valakit, aki jobban megérdemelné, mint ő.
Bár lehet, hogy ha a Madridba szerződik lemarad róla formavesztés miatt...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.21. 02:16:44

Már mondtam. Ballack.

Emberileg nem összehasonlítható a kettő, a teljesítményük viszont nagyon is. A Chelsea sehol nem lett volna Ballack nélkül idén; a németeket pedig most majd meglátjuk, meddig jutnak...

rizla 2008.06.21. 03:07:40

azt nem érted csöncsön, hogy én sem adnám c. ronaldonak, ha lehetne másnak, de nem lehet. ő most betölt egy űrt.

"Pont ez az EB-k, VB-k varázsa. Ad absurdum vive az érvelésedet az legyen aranylabdás, aki a legjobban dolgozik az edzéseken..."

ne egy ilyen alibiválasszal szúrd már ki a szemem. a BL magasabb színvonalú, mint az EB. ennyi a cáfolatod, hogy ez a varázsa?

rizla 2008.06.21. 03:08:30

"Az a kihagyott 11-es tényleg maradandó volt. :-)"

mintha fejelt volna egy gólt is..

halareaal 2008.06.21. 19:06:41

amúgy Maradona is egy drogos, a legemlékezetesebb mozdulata egy kezezés volt, mégis mekkora focista és példakép.

rizla 2008.06.21. 19:16:30

és ez hogy jön ide?

halareaal 2008.06.21. 23:48:06

"Valamilyen mértékben (hiszen példaképpé válik, aki aranylabdás lesz) a személyiséget, a viselkedést, a sportszerűséget is figyelembe kell venni. "

így jön ide. egyébként sosem értettem azokat (itt most általánosságban beszélek), akik elsősorban a magatartásuk alapján ítélik meg a focistákat. főleg innen, Mo-ról. Ronaldo egy óriási játékos mellesleg egy primadonna, nem pedig egy primadonna, mellesleg óriási játékos. (akik meg azt vitatják, h egyáltalán óriási játékos-e, csak a személyisége miatt,) az meg végképp érthetetlen

Lojzi_ 2008.06.22. 10:20:56

Ronaldo-hoz mérhető játékos akad máshol is.

Ha a következő három meccsen megtalálja végre a góllövő cipőjét, és elkezdi szórni párosával a gólokat, és ősszel Klinsi alatt is formában marad, akkor Luca Tonit sem tartom kizártnak.
Mögötte is 38 gól van a szezonban, három trófeával és egy elődöntővel az UEFÁ-ban, ami nem BL döntő ugyan, de egy EB győzelemmel azt a különbséget könnyen eltűntetheti, ami a BL győzelem és a bukott UEFA elődöntő között van.
Lehet, hogy Hisztiano erősebb bajnokságban szerezte a gólokat, de erősebb csapatban is játszik, így ez nem szempont.
Média-arca mindegyiknek van, csak míg Krisztina inkább sír, Luca inkább mosolyog.
De hogy érdemes legyen erről beszélni, ahhoz Toninak még le kell rakni valamit az asztalra az EB-n.

Arshavint is esélyesnek látom. UEFA kupa győztes, játékosként sokkal többet tud, és értelemszerűen emberként is szimpatikusabb C.-nél. (Ez mondjuk önmagában még nem egy nagy érdem, ezt 100-ból 99-en hozzák)
Neki talán az lehet a hátránya, hogy túl kicsi körülötte a médiafelhajtás egy aranylabdához. Ebben egy EB utáni jó átigazolás és egy jó ősz segítségére lehet.

Ballack ezüstös szezonjába is vegyülhet még arany. A tavasszal hosszú sérülésből visszatérve ő volt a Dinamo motorja. Kettőjük között elenyésző különbség volt a bajnokságban, elsősorban a Ballack vezényelte kék hajrá miatt, a BL győzelem meg a létező legkisebb különbségen múlott, sőt ha részletesen megnézzük, akkor C. kihagyta a bűntetőt, míg B. magabiztosan értékesítette.
Az EB-n ismét egymás ellen is megmérkőzhettek ezúttal nemcsak jobb volt Ballack, de még győzött is. Kell-e mondjam, hogy emberileg mi a különbség?

A leginkább az szól C. ellen, hogy ez sok ország sportújságíróinak szimpátia-szavazása és szerintem háromból két újságíró biztos úgy fog hozzáállni, hogy "Csak találok én ennél a köcsögnél jobb játékost is, hármat..."

halareaal 2008.06.22. 15:14:37

"Lehet, hogy Hisztiano erősebb bajnokságban szerezte a gólokat, de erősebb csapatban is játszik, így ez nem szempont"

és az nem szempont, h Ronaldo nemis csatár? Tonira egy viszonylag jó csapat teljes egészében ráépítette a játékát szar ellenfelek ellen, ígyse tudott többet lőni, mint Ronaldo a szélről. arról nemis beszélve, hogy Ronaldonak van egy csomó gólpassza is. jah és a BLben is gólkirály. egyébként vicces, h Hisztianot írsz, amikor Tonival hasonlítod össze:)

Arshavin hihetetlen tehetséges, de a tudása meg sem közelíti Ronaldot, eredményei alapján meg senki hozzá képest. az vitathatatlan, h sokkal szimpatikusabb (sztem is). de neccesnek érzem, ez alapján kapja meg. egyébként ennyi erővel én azt mondom, hogy a spanyolok nyernek, és Casillas kapja az aranylabdát. (zamora-díj, bajnok, világ leg leg jobb kapusa, emberileg feddhetetlen, hamár ezis szempont ilyenkor)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.22. 16:06:07

@halareaal:

Maradona akkora zseni volt, hogy lehetett drogos meg csaló meg bármi: a futballtudása mindent fölülírt. Cé Ronaldo azért nem tart itt.

Egyébként szerintem igenis szempont egy Aranylabda-szavazáson a személyiség. Pont ezért nem "a világ legjobb játékosáról", hanem Aranylabdáról beszélünk. Az aranylabdás focista testesíti meg a labdarúgó-ideált. Vajon miféle ideált testesít meg Cé Ronaldo?

szferi 2008.06.23. 09:22:55

a holland - orosz előtt jutott eszembe, hogy jasin után ismét kaphatna kapus aranylabdát - van der saar BL győztes, bajnok, és ha a hollandok döntőbe jutnak... Ezen felül emberileg is megérdemelné, és életműdíjként is járna. :) Ennek ellenére nem hiszem hogy kapus a közeljövőben megkaphatná, szerintem egy aranylabda szavazáson a személyiségnél többet nyom a latban az adott játékos körüli médiafelhajtás, sajnos. és egy kapus lehet bármilyen jó és eredményes, sohasem lesz akkora "sztár" mint CR. tetszik, nem tetszik, ez van.

the real 2008.06.23. 11:51:50

Megnéztem a France Football honlapját, és meglepve olvastam a következőket:

"Le « Ballon d'Or France Football » est attribué en fonction de quatre critères principaux :
a) Ensemble des performances individuelles et collectives (palmarès) pendant l'année considérée ;
b) Classe de joueur (talent + fair play)
c) Carrière
d) Personnalité, rayonnement. "

Eddig úgy gondoltam, hogy csak az első számít.

Lencse. 2008.06.24. 13:41:16

szferi: Engem azóta nem érdekel az aranylabda, mióta 2001-ben Kahn helyett Owen kapta, felháborító döntés, zsiványok ezek mind! :)

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.24. 14:16:14

Lencse: 2001-ben Owen egy hét alatt 4 gólt lőtt riválisának...

halareaal 2008.06.24. 14:17:50

"Vajon miféle ideált testesít meg Cé Ronaldo?"

a szegény fiú esetét, akit mindenki utál, mégis ő a legjobb :d
mert mitől volt akkora ideál Owen, Sevcsenko, Figo, Nedved?
a másik meg, h róla mindenki úgy beszél, mintha a sportszerűtlenség netovábbja lenne, pedig "csak" annyiban geci, hogy sokat színészkedik. ez sajnos mára a játék része, minden 2. játékos él vele, csak mivel ő a legjobb, ő ér el vele a legtöbbet, őt kezdik ki miatta. viszont pl szabálytalankodni én nagyon keveset látom, ellene viszont annál több szabálytalanság van, amiknek semmi közük a játékhoz. erről még annyit, h lehet h ő harcolta ki a legtöbb kamu11est, de lassan ő ellen követték el a legtöbb olyan faultot is, amelyet a bírók nem fújnak be, a híre miatt.
az meg, h lenyilatkozza néha, h ő a világ legjobbja, hát istenem, ennyi jár neki azok után, h minden stadionban fütyülik, ottis, ahol előtte még nemis járt.

Lencse. 2008.06.24. 14:18:19

Mert ő is zsivány. :D

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.24. 14:26:29

halareaal,
rengetegen azért utálják, mert az ellenfél mellett még saját játékostársait is lenézi. Plusz még a folytonos hiszti, ráadásul mindezt Angliában...

halareaal 2008.06.24. 14:35:17

"halareaal,
rengetegen azért utálják, mert az ellenfél mellett még saját játékostársait is lenézi."

Aggressiv,
hát amikor mondjuk Tevezzel v Rooneyval alázzák meg a soron következő védelmeket, a gólörömből meg hasonlókból nekem vh soha nem ez jön át.
most nem azért, de ezt mégis honnan veszed? ha meg annyira rongy ember, és nem csapatjátékos, akkor miért ragaszkodnak annyira kibaszottul hozzá Manchesterben? nemcsak Fergusoan, a világ egyik legjobb edzője, hanem a csapattársai is. ráadásul nekem pl úgy tűnt, Ronaldo "karolta fel" csapatba érkezésekor Nanit, pedig lehet másokat inkább idegeítene vki, aki őt majmaolja, ráadásul ne adj isten még konkurenciát is jelenthet a csapatban.
az ellenfeleket is miért olyan biztos h lenézi? egyedül az a Romás nyilatkozat volt nagyon bunkó tőle, ha egyáltalán igaz volt. az, h megalázó cseleket vet be, azért nem lehet beszólni neki, ez közönségszórakoztatás. vagy ha nem, akkor Ronaldinhotól kezdve Henryn át, az összes joga bonitos focista lenézi az ellenfeleit?

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.24. 14:54:43

A pályán való viselkedése, a legyintések, a hiszti, a pofavágás a csapatársaik megmozdulásai során mind tükrözik a véleményét.
Lehmann kiröhögése... Hm, ha vki ilyet hall, hogy yenge pontját fedezték fel, akkor diplomatikusan, sportszerűen szokott válaszolni erre egy nyilatkozatban, de ez milyen?
Egyébként még sosem volt olyan játékos, aki egyszerre ennyire ellenszenves és ennyire jó lett volna, és egyszerűen olyanok az adottságai (olyan tenyérbemászó a képe meg a gesztusai), hogy már akkor is gyűlölné mindenki, ha még nem is ismernék...
Ferguson meg jó edző, de ettől függetlenül még ő is lehet gyökér, aki mérgében fejberúgja a saját játékosát (véletlenül, vagy szándékosan - nyilván nem szándékosan, de akkor is egy barom)..


Ettől függetlenül Ronaldo jellemben fejlődhet és fejlődik is, hiszen még gyerek. Karrierje végére lehet belőle egy hagyományos mintalabdarúgó is.
süti beállítások módosítása