Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Bundesliga - a Bayern éve

2008.05.30. 09:28 heinrich

Az elmúlt szezon igazi lebőgést hozott a bajorok számára, hiszen még a dobogóra sem tudtak felcsimpaszkodni, ez pedig nem állapot arrafelé. A Magath által összefirkált oldalakból Uli Hoeness csinos kis galacsint formált, majd beleállt egy triplába. Beszórta – csont nélkül. Pedig emberrel együtt kellett megoldani a helyzetet, hiszen Karl Hopfner, a klub pénügyi igazgatója menten szívizomgörcsöt kapott a Hoeness vízionálta jövőképtől, mikor az százmilliós tételben kezdett beszélni kiadásokról stratégiai szemléletváltás emlegetve. Hitzfeld, Luca Toni, Klose, Ribéry, Zé Roberto és Altintop érkezett a bajorokhoz (okosan azért a Schalkén és a Brémán is ütöttek egyet-egyet), de komoly fór volt Santa Cruz kiebrudalása is. Eddig maximum a csitrik ájuldoztak Podolski kapcsán, nem sokkal később megtették ezt a sokat látott Bundesliga szakértők is – bár legkevésbé a főkecske miatt. Az újrapozícionált Bayern München beüzemelte a kombájnokat és nekilátott a betakarításnak: DFL Ligakupa, Bundesliga, DFB kupa, UEFA kupa.

A bajnokságban a legelső fordulóban az élre álltak (vs. Hansa 3-0), a másodikban pedig már a kihívó szerepében tetszelgő Werder-nek is megmutatták merre van a padló, Husztiékat csak úgy futtában csapták le. Nem is a hibátlan kezdés, vagy a tíz-nullás gólarány volt igazán megdöbbentő, hanem a Bayern játéka, mert ez játék volt a javából, meccsenként 20-25 beadással és 10+ átlövéssel. Ribéry ficánkolt, Toni és Klose egymást licitálta túl a gólszerzésben, hátul Kahn lehúzta a rolót. Akkor még semmilyen szinten nem lehetett intő jelnek venni a HSV és az SO4 elleni ikszeket, pedig egy dolog már akkor is kiderült: ha valaki képes gúzsba kötni, kalodába zárni, egyéb opcionális módon elhallgattatni Ribéry-t, annak lehet keresnivalója. De ki tulajdonított ennek komolyabb jelentőséget, mikor a BM következetesen nullázott mindenkit, és nem is elégedtek meg egy-két gombóccal, ami belefért, azt  lenyomták az ellenfelek torkán. A tizedik fordulóra már hat pont volt az előny, miután sikeresen fordították meg a meccset a Bochum ellen – ezt egyébként tavasszal is bemutatták.

Ekkor október végén jártunk – roppant kíváncsian várva, hogy mit ad elő a Bayern Európában. Gyakorlatilag semmit – kaptuk meg a választ Belgrádban, ahol még németes tankhajrával sikerült nyerni, de sem a Bolton ellen, sem a jónevű Braga otthonában nem volt jobb a München egy-egy iksznél. Itt kezdtük el először fricskázgatni Hitzfeldet a mániákusan erőltetett, rossz felfogású 4-4-2-je miatt, a vonalassága miatt, a kudarckerülő attitűd miatt. A kettős terhelés a bajnokságban is megmutatkozott, két duplanullás meccs után (a BVB, és a Frankfurt Nikolov ellen), és az első vereség is bekerült a spájzba, a VfB fél óra alatt átszaladt a bajorokon. Így futottak neki a Magath elleni revansnak.

Nem kellett betérdelni a látottaktól, simán elvéreztek a farkasok az Arénában, a jófajta bajor torok átharapása helyett inkább az irhájukat mentették. Furcsa volt látni, hogy a Bayerntől jobban félnek, mint Magath ustorától. Ekkorra már tendencia volt, hogy az eleinte muzsikáló csapatjáték helyett, a kraftos hajtás után születő egyéni megmozdulásokból szerzi a gólokat a Bayern, még szűkebben Ribéry megmozdulásai után Klose vagy Toni - ekkor még pontegyenlőséggel álltak a gólzsákok tetején.

A következő meccsen is csak Kahn 300. Bundesliga győzelmének lehetett örülni, ő speciel nem tudott különösebben, inkább a csapatot ostorozta, melyből hiányzik a szenvedély, a tűz és a küzdeni tudás. Ez az őszi szezon utolsó bajnoki győzelme, ezt is egy Ribéry-féle egyéni alakítás dönti el, a Duisburg elleni null-null után megint Kahn a középpontban -  200. Bundesliga shot-outját könyveli be. Nem valami jó ómen, ha az őszi elsőségre hajtó csapatnál rendszerint a kapust kell dicsőíteni. Vagy éppen kárhoztatni. Kahn ugyanis nacionalista szólamokkal bomlasztja a közeget, komoly sértéseket címez Ribérynek és Toninak, a karácsonyi partiról pedig simán lelép (amúgy egy ilyen esetből született Beckenbauer gyermeke a titkárnőtől anno - arról nincs infónk, Oli merre vette az irányt a buliról), helyette van Bommel tartja meg a csapatkapitányi beszédet - Hitzfeld példát statuál és bolondokházát emleget. A záró fordulóban nomégegy null-null – hét meccs alatt a negyedik. Hanyatló forma, gyenge UEFA szereplés, kezdődő egymásra mutogatás, távozó edző, távozni akaró játékosok, elégedetlen vezetőség és pocakos morál jellemzi a BM háza táját karácsony előtt, míg végül a csapat az Aris Thessaloniki nyilvános megalázását tesz a fa alá.

A szünetben lehetett rendezni a sorokat, és véglegessé vált: jövőre Klinsi veszi át az Öreg kispadját.

A Rostock megint megkapja a magáét, de a Werder elleni erőfitogtatás és kettős győzelem elmarad, Toni kihagyott büntetőjének okán. Nem sikerül nyerni az Aberdeen ellen sem – ez lassan hagyomány lesz az UEFA kupában. Ebben a periódusban Toni a tökéletes mentsvár a bajoroknak, aki ötvözi Karsten Jancker és Gerd Müller összes jó tulajdonságát. Helyzetre semmi szüksége, felborítani, arrébb taszajtani nem lehet, és ha mégis sikerül, akkor is bepattan róla. A Hannover ellen például háromszor is, a lehető legklasszikusabb mesterhármast elérve – jobbal, ballal, fejjel. A forduló legnagyobb nyeresége mégis az a BM számára, hogy Diego felökleli Kyrgiakost, amiért hosszú eltiltást inkasszál, a Bréma pedig ezzel fordítottan arányos pontokat a továbbiakban, meg egy hatost Stuttgartban.

A kötelezők mellett megint nem tud fogást találni sem a HSV (ők legalább veretlenek, igaz nyeretlenek is a bajnok ellen) sem a Schalke, ráadásul az üldözők egyre-másra gabalyodnak bele saját lábukba, a nagy egymáson taposásból sűrű pofáraesések kezdenek kibontakozni, és fordulókon keresztül mindenből a Bayern jön ki legjobban, még akkor is nő az előny, ha netán becsúszik egy iksz.

Márciusban csattan két pofon is, de inkább az ébresztő, mint a megrendítő fajtából. Az agyonvert Anderlecht elleni visszavágó senkit sem köt le, viszont a menekülő embert játszó Cottbus elleni bukta csak a szimpla jasszkarizással magyarázható – de ennek sincs különösebb jelentősége, ekkorra már stabil a bajorok 6-8 pontos előnye, még az is belefér, hogy leadják a pontot a cimbi Nürnbergnek (mint utóbb kiderült, mindhiába).

Máris áprilisban járunk, a sikerrel vívott német kupa döntőjében, az UEFA-ban meg a legjobb nyolc között: érkezik a klubvezetés által erősen lesajnált Getafe. Az, hogy necces lesz a derbi, már korábban érezhető volt, az odavágó eredményét látva pedig már nem is a Bayern volt az egyértelmű esélyes. A meccs legendásra sikeredett, aki nem látta, egy meghatározó élménnyel lett szegényebb. Maradjunk annyiban, hogy kapcsolati tőkével sem állnak rosszul a bajorok, a csapat egyik közismerten nagy szurkolója XVI. Benedek pápa (született Joseph Alois Ratzinger), ezúttal keményen odatette magát.

Innentől a Bayern már nem tréfál, a hátralévő fordulókban egyedül a Wolfsburg tud egy pontot fogni, a többiek szép sorban rácsatlakoznak a nagy, közösségi tömlőre. Története során huszonegyedszer bajnok a Bayern München, amivel a Bundesligában egyedülálló módon egy negyedik csillagot is biggyeszthetnek a mezükre jövőre. A szezon során már megpróbáltuk megfogalmazni, miért a Bayern Németország elsőszámú klubja, most újra ehhez nyúlunk vissza:

A BM nem a játékot keresi a játékban, hanem a mindenáron való győzelem diadalmámorát. Minden forduló egy-egy alkalom, hogy győzhessenek, és gonosz birtoklási vággyal küzdenek minden pontért. Ez az igazi sikerrecept. És ettől Diegóék -  vagy bárki más - nagyon messze vannak, ilyen szintű sorozatterhelést jelen viszonyok között csak a Bayern képes elviselni, mi több, gerjeszteni.

Ez, a relatív díszlépésben nyert bajnokság viszont egyértelműen visszütött az UEFA-ban. Nem tudnánk egy meccset sem kiemelni, amikor a Bayern a nevétől és keretétől elvárható módon játszott volna, szó sem volt demoralizáló erőfitogtatásról, de még csak megfeszülő inakról sem. Német csapatot – nemhogy a Bayernt – még sosem láttunk ennyire nemtörődöm, beleszarok módon játszani, mint a Zenit ellen. Mire elkezdték volna komolyan venni a párharcot, már csak a pofonokat számolták rezignáltan, képtelenek voltak felpörögni. Továbbra is meggyőződésünk: Hitzfeld rossz szerkezetben és rossz szellemben játszatta ezt a csapatot, a van Bommel-Zé Roberto középpálya és a járulékos játékrendszer nem megoldás Európában. Az már a csapattársak ordas kritikája, hogy ennek ellnére gyakran ők voltak a csapat legjobbjai. A keret flexibilitása, a játékosok sokoldalúsága megengedte volna, hogy minimum két, de akár három játékrendszert is variáljanak, ehelyett csökönyösen ragaszkodtak egy rosszul működő koncepcióhoz. A csapat körül egyébként egészségtelenül nagy hype alakult ki, vagy Toni, vagy Ribéry volt napirenden, de ha nem ők, akkor a két visszavonuló, Hitzfeld és Kahn. További buktató volt, hogy az egyébként is rotálás párti Hitzfeld munkáját a folyamatosan jelentkező kisebb-nagyobb sérülések is hátráltatták, bár korántsem Werder, vagy BVB szinten, akik talán egy meccsre sem tudtak teljes kerettel készülni.

Ha egy csapat duplázással fejezi be a szezont, azt csak sikeresnek lehet értékelni. Mégsem hinnénk, hogy az igazi Bayern drukkerekben nincs hiányérzet, nem vártak ennél többet a szezon elején, különösen a mutatott mézesmadzagot elnézve. A nagyság átka: egy salátásátál-DFB kupa kombót már-már mindenki természetesnek vesz, az UEFA-kupa lehetett volna a csapat igazi fokmérője, de ide már a kezdetektől nem jutott erő (?), akarat (?).

Hoeness azt mondja, nem terveznek nagyobb igazolásokat a nyárra, maximum egy Gattuso kaliberű név érkezhet, az igazi nagycsapat megépítése 2010-ig folyamatosan zajlik majd. Ha így nézzük, ez a szezon kiváló volt arra, hogy felszínre bukjanak a típushibák, összeérjen a keret, közösen elért sikerekkel fussanak neki a Bajnokok Ligájának. Klinsmann érkezése nem garancia semmire, de az biztos, hogy nem egy középutas megoldás. A szerkezetváltás mellett fel kell pezsdítenie a Ribéry klisére épülő támadó-szekciót, számolnia kell azzal is, hogy Kahn kiválásával nemcsak egy kiváló kapust, de a védelem elsőszámú irányítóját, a csapat hajcsárát is elveszíti, Lucio helyére pedig be kell építeni az új brazil csodafegyvert, és a többi fiatalnak is meg kell találnia az ideális helyet – mindezt úgy, hogy türannoszi vezetés se durrogjon és az öltözőben is megmaradjon az egészséges légkör. Hajrá!

Zárásként szóljon a sramlifától hál Istennek elég messze esett Stern des Südens (Dél csillaga ), a Bayern hívek himnusza.

 

 

Welche Münchener Fussballmannschaft kennt man auf der ganzen Welt ?

Wie heißt dieser Club, der hierzulande die Rekorde hält?
Wer hat schon gewonnen, was es jemals zu gewinnen gab ?
Wer bringt seit Jahrzehnten unsere Bundesliga voll auf Trab ?

Chorus: FC Bayern - Stern des Südens, du wirst niemals untergeh ´n,
weil wir in guten wie in schlechten Zeiten zueinander steh`n!
FC Bayern - Deutscher Meister, ja so heißt er mein Verein,
ja so war es und so ist es und so wird es immer sein!!!!!!!

Wo wird lauschend angegriffen, wo wird täglich spioniert
Wo ist Presse, wo ist Rummel, wo wird immer diskutiert?
Wer spielt in jedem Stadion vor ausverkauftem Haus?
Wer hält den großen Druck der Gegner stehts aufs neue aus?

Chorus: FC Bayern - Stern des Südens...

Ob Bundesliga, im Pokal oder Champions League ja gibt es denn
was schöneres als einen Bayern-Sieg?
Hier ist Leben, hier ist Liebe, hier ist Freude und auch Leid,
Bayern München! Deutschlands bester! bis in alle Ewigkeit!!!

Chorus: FC Bayern - Stern des Südens...

120 komment

Címkék: német videó bundesliga h összefoglaló bayern münchen szakértelem több mint foci válogatott

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr83494639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kroos 2008.05.30. 12:39:31

De még Popp nincs itt....

kroos 2008.05.30. 12:40:06

Bocs popp ne haragudj de a tegnapi Boka után ezt nem tudtam kihagyni...

kroos 2008.05.30. 12:40:38

kisling kellett volna növil helyett...

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.05.30. 12:47:15

Én a Die toten Hosen Bayern nótáját jobban szeretem:)

2008.05.30. 12:53:31

Amennyiben Klinsmann a német válogatott játékában ltapasztalt döbbenetes fejlődést tudja produkálni a Bayernnél is azthiszem nem lesz probléma, az európai porondon sem. Leginkább abban bízom hogy a válogatottnál Klinsmann alatt kiválóan játszó Klose, Podolski, Lahm, és Schweinsteiger, a Bayernben is azt a remek teljesítményt tudják majd nyújtani amire egyébként képesek, bízom benn hogy Klinsmann ki tudja hozni belőlük a Bayernnél is a maximumot, ez lenne számunkra a legnagyobb erősítés, és akkor nem kellenek ide sztárok.

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.05.30. 12:58:44

nekem nem kell, h sztár legyen, megvehetjük a következő Hargreavest is, de egy jó vkp nagyon kéne

kroos 2008.05.30. 13:03:42

ott van Ottl..Ö jó csak kevesett játszott nagyon.De pl amikor a Meazza-ban oktatta a Bayern az Intert akkor végig játszott,szóval lehet rá számitani.

BruceWayne 2008.05.30. 13:05:26

de nagy oktatás volt az 10 ember ellen :-)
na mindegy, majd valami másodkategóriás vagy kiöregedőben lévő sztárt igazolnak Toni mellé oszt az jó is lesz nekik.

kroos 2008.05.30. 13:06:45

21 bajnoki cimböl hogy lesz 4 csillag?

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.05.30. 13:34:52

Úgy, hogy az első siker még a német bajnokságban született, nem a Bundesligában.

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.05.30. 13:38:43

úgy, hogy Bundesliga csak 1963-tól van, azóta 20-szor nyertünk, a 21. előtte volt, de csillag csak minden 5. salátástál után jár.

tehát bajnoki címből 21 van, de salátástálból "csak" 20, a csillagokat meg az befolyásolja.

tudtommal ez a megoldás.

kroos 2008.05.30. 13:40:09

,,aki nem látta, egy meghatározó élménnyel lett szegényebb." azu is meghatározó élmény volt amit irtál itt a meccs után Heinrich...

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.05.30. 13:40:28

Ottl-ben nem látok fantáziát, húzóember sztem sose lesz.

kroos 2008.05.30. 14:07:16

Ez volt Trohovszki-val is....nem láttak benn fantáziát most meg 42-röl heggeszti a gólokat...

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.05.30. 14:13:25

Troche támadó futballista, aki bármikor megtáltosodhat, sikerülnek a cselek, a lövések, bejönnek a passzok és elkapja a fonalat. egy vkp-nál azért másképp van.

Ottl-t gyámoltalannak látom ahhoz, h a következő Jeremies lehessen. ki kéne tenni a tajgára egy alsónaciban egy svájci bicskával a kezében, hátha az megedzi, de ennek inkább alapból kéne benne lennie. de neked legyen igazad.

kroos 2008.05.30. 14:15:52

,,Jeremies lehessen"inkább ne legyen.....

kroos 2008.05.30. 14:21:18

Legyen az uj didi hamann.

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.05.30. 14:21:39

látatlanban aláírnám, h olyan lesz mint Jerry

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.05.30. 14:23:42

hamann-ban megegyezhetünk, de én motort akarok a kpályára. olyat, mint gattuso lehetett volna, vagy amilyen jeremies volt

kroos 2008.05.30. 14:29:10

jeremies mellett olyan spilerek nyomták mit Effe vagy Lothar.Más kaegoria mert jens-nek nem kellett a hátán vinnie a csapatot.

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.05.30. 14:39:24

Ebből a típusből ott van van Bommel, még a csk is ő lesz valószínűleg - már most is közvetlen Kahn mögött futhatott ki a pályára. Felmerült Demichelis is, de ő nem tud eléggé németül.

kroos 2008.05.30. 14:46:19

Kizártnak tartom.Aki szóbajöhet az Lucio.

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.05.30. 14:46:41

nem tudom, VB-nek a zsigerből ömlő tahósága miatt jól áll a vkp-szerep, de 1. régen nagyon sokáig nem azt játszotta a psv-ben, 2. sose fog annyit futni egy meccsen, mint Jeremies, Harg vagy Gattuso, plusz 3. kiszámíthatatlanok a faszkodásai (pl bemutatás a sporinak a háta mögött.)

a 3-as pont miatt nem is lenne jó csk. Kahn is kapott több pirosat cskként, de ő a csapatért akart meghalni éppen, nem cél nélkül volt akkora paraszt, mint ide lacháza

kroos 2008.05.30. 14:47:56

Nálam Kroos lenne a kapitány+neki adnám a 10-es mezt.

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.05.30. 14:48:08

Kahn amúgy Tonit javasolta, de ő még annyira nem tud németül, plusz 1-2 éven belül úgyis hazamegy.

Luciónak meg kicsit kifele áll a szekérrúdja ahhoz, h csk legyen. Sagnol már Lelltől vesz leckéket, érdekes döntés lesz.

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.05.30. 14:49:18

a 10-es mez szinte biztos, h Kroosé, csak ki kell várnia, h rendszeresen játsszon

kroos 2008.05.30. 14:50:59

Akkor adjuk riberynek ...

nuno 2008.05.30. 14:55:19

jól látod heinrich, bennem nem kicsi hiányérzet maradt az UEFA-kupa miatt, alig örültem a bajnoki címnek, pedig amióta az eszemet tudom a Bayern a kedvenc csapatom.ráadásul egy ilyen megalázó vereséggel kiesni...
ami a keretet illeti: Lucio, Jansen, sőt tőlem Klose is mehet amerre akar. Sosa is finoman szólva nem vált be.
Rensing sztem nem lesz elsőszámú kapus, ahhoz Hoeness túl gyáva,valakit hozni fog (Boruc,Amelia...)

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.05.30. 14:55:57

ribéry nem az a bíróval perlekedő vezéregyéniség típus

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.05.30. 14:57:04

"Rensing sztem nem lesz elsőszámú kapus, ahhoz Hoeness túl gyáva,valakit hozni fog (Boruc,Amelia...)"

Rensing lesz az első számú kapus, ez tény. már 99%-ban oda is hozták mögé Butt-ot

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.05.30. 14:58:56

Huszti nem fogadta el a Hannover ajánlatát....

kroos 2008.05.30. 14:59:09

remélem niki butt-ról van szó.-..

kroos 2008.05.30. 15:04:28

a benfica-nal azt a buta quint nem tudta kiszoritani mit akarhatnak vele???akinfejevet szivesen látnám...

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.05.30. 15:07:17

kispadoztatni, meg h valaki elvállalja a büntetőket

kroos 2008.05.30. 15:08:34

aztán meg hanke is elvállalta...

r_magpie 2008.05.30. 15:11:54

innye, remélem Huszti tudja mit csinál...innen könnyű nagyot bukni. szerintem a Hannover pont az ő csapata.

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.05.30. 15:16:57

én megértem, h nem akar ott megrohadni. mármint leragadni, most van a legjobb korban, most van esélye nagyobb karrierre. ha elmegy pl a hsv-be (élénken érdeklődnek, ahogy a közhely szól), ott már nyerhet is valamit, ezüst, bronz, kupa stb.

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.05.30. 15:18:42

jogos, a hankés sztorit elfelejtettem

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.05.30. 15:28:12

r_magpie

valami ilyesmitől tartok én is, de egyelőre ötletem sincs, hol tudnám elképzelni ami előrelépés lenne a Hannover után, és nem szorulna a padra.

kroos 2008.05.30. 15:34:30

Hamburg-nak van 1-2 igen jó ballábas játékosa,sorin aotuba,vander vaart-j.boateng.....minek nekik huszti?

kroos 2008.05.30. 15:42:30

augsburg leigazolta torghellét.valszeg.szabicsot szoritja majd ki.......

BruceWayne 2008.05.30. 15:55:55

ez a hét híre :-) SANYÍÍÍÍÍÍÍÍ!!!!

huszti meg mit bohóckodik? menni akar akkor menjen, de ha meg maradni akkor hova kér még több pénzt? elég jó ajánlatot kapott..

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.05.30. 17:12:12

már látom a hannover-hamburgon jövőre: történhet bármi, huszti nekünk csak egy pénzéhes kurva marad.

Titi120 2008.05.30. 17:16:29

Korrekt cikk.

De van ez a már máskor is ellőtt "poén":
"A BM nem a játékot keresi a játékban, hanem a mindenáron való győzelem diadalmámorát. Minden forduló egy-egy alkalom, hogy győzhessenek, és gonosz birtoklási vággyal küzdenek minden pontért."

Ezt továbbra sem tudom mire vélni.
Legalábbis én nem látok érdemi különséget a játékhoz való hozzáállásban a Bayern, az Inter, a jelenlegi Real, vagy mondjuk a Liverpool között.

Ezeknek a csapatoknak is ugyanúgy a "mindenáron való győzelem" a legfontosabb, minden csak utána.

halareaal 2008.05.30. 18:20:27

mint ahogy az összes többinek is.

2008.05.30. 18:44:56

Egy tsöpp korrigálást ha megengedsz heinrich, úgy tűnik valami véletlen folytán a Bayern-himnusz kezdősora (Welche Münchner Fußballmannschafft kennt man auf der ganzen Welt?) kissé lejjebb csúszott a kelleténél. ;)

avenger13 2008.05.31. 14:24:22

Egyetértek a poszttal. Az uefa bukás nagyban hitzfeldnek volt köszönhető, és az ötlettelen támadó játék is. Mindig 4-4-2, a végére nagyon kiismerhető volt, és unalmas is. A zenit meccset meg igyekszem majd elfelejteni. Bár szerintem magunknak köszönhetjük, ha kicsit is akarnak játszani nem kerülnek bajba. Motiváció kéne.
Klose érthetetlenül visszaesett, nem értem akkor, hogy schlaudraf miért nem kapott játéklehetőséget, podolskinál sokkal jobb lehetne, most meg elmegy, és podolski marad. Butt leigazolása teljesen felesleges, inkább Adler kéne, és mehetne Rensing második kapusnak, mert annyira nem jó. Bundesligában elmegy, de bajnokok ligájában...
Adler meg a szezon egyik legjobb kapusa volt, és lehetne rá építeni, mivel fiatal is.
Tényleg sokkal többet kéne variálni, és támadni. Nagyon sok volt a döntetlen, és azokat a meccseket be lehetett volna húzni.
A rotáció nem hülyeség, de valami értelmes átgondolt rendszerben, nem össze-vissza valakit kihagyni a csapatból. Sagnol játéka szerintem nem gyengült, de kell neki idő egy ilyen hosszú sérülés után, és főleg játéklehetőség. A védelem néha nevetséges dolgokat csinált, talán demichelis volt a legjobb. Még jó lenne erősíteni, mert így nem lehet rotálni. Az nem rotáció, ha ottl helyére sosa-t becserélem. Kéne jó irányító, schweininek, klose-nak önbizalom.
Klinsmann majd elválik, hogy jó lesz e.
Jövőre nem elég a bundesliga meg a kupa, jó lenne a blben is mutatni valamit. (persze még kell idő ennek a csapatnak, mert nem igazán állt még össze)

Paul Newman Jr. 2008.06.01. 16:49:59

A Bayern csk kérdéskörhöz:

Dutchman Mark van Bommel is the personal favourite of the Bayern chairman. The 31 year old was always second in line behind Kahn when he led the players out onto the pitch and Rummenigge sees him moving to the front of the line now.

Kahn himself feels van Bommel is the one to succeed him saying: “This attitude of always wanting to win is embodied in Mark.”

kroos 2008.06.02. 08:51:04

Huszti ügy-höz:egyetértek mindnekivek de azért az mégsincs rendben hogy pl az a Stajner aki 6 gólt rugott és nem volt jó az 3xszor annyit keres mint Szabolcs.

banhegyig 2008.06.02. 12:10:59

Kösz a posztot, remek. Kivéve a "BM nem a játékot keresi a játékban, hanem a mindenáron való győzelem diadalmámorát. Minden forduló egy-egy alkalom, hogy győzhessenek, és gonosz birtoklási vággyal küzdenek minden pontért." Ha nem így lenne, akkor nem sportnak hívnák a dolgot, nem?

A szezonnak két mélypontja volt, a szégyenletes cottbusi és szentgazpromvári meccs. BOTRÁNY volt mindkettő.

Én személy szerint örülnék, ha jönne egy új kreatív belső középpályás, például Luka Modricot szívesen láttam volna. Ribery fantasztikus képességű játékos, de nem lehet mindig arra alapozni, hogy ő megoldja.

A csk kérdésről csak annyit, hogy sajnos VB-nek áll a zászló, pedig egy ekkora tahónak nem kellene odaadni a karszalagot, szívem szerint Lahm lenne az, bár ő sem optimális megoldás.

Klinsmannra nagyon nagy nyomás fog nehezedni, de remélem, hogy az idén harmatosan teljesítő volt válogatottjait fel tudj rázni. Szvsz mind Schweini, mind Klose, mind pedig Poldi sokkal-sokkal jobb focista, mint amilyennek idén mutatták magukat. Bár Poldi hozzáállásáról néha Tőzsér Dani "profizmusa" jut eszembe.

Az viszont nagyon tetszik ,hogy egyre több saját nevelésű (na jó, Kroos nem az) fiatal jelenik meg a kezdőben. Ha így folytatjuk, még a 6+5 szabálynak is bármikor röhögve meg tudunk majd felelni. Ráadásul nem janicsárok, nem állnak tovább az első jobb ajánlat miatt.

Uli azt mondta, hogy nyárra csak minőségi igazolást tervez, ezért sajnálom, hogy Torghelle Sanyit már elhappolta az FCA.:-)

Komolyra fordítva, talán mégis kéne egy 1. számú kapus, valamiért nem bízom abban, hogy Rensing képes huzamosan magas színvonalon teljesíteni. Adlert, vagy Freyt szeretném.

A következő Bundesliga nem lesz ilyen sima, tuti, hogy a BL-re fog a csapat 100 %-ig koncentrálni.

Mir san die Bayern!

kroos 2008.06.02. 12:32:02

,,Lahm lenne az, bár ő sem optimális megoldás." nem bizony fél lábbal már Barcelonaban van,mennyen is a p*-ba kb minden 2 meccsen ugy megforgatja valaki hogy....vagy golt kap rola a Bayern.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.02. 13:17:52

Ha már barnetta hiányolt itt vagyok. Hiányos német tudásom ellenére lejött, hogy a Bayern himnusz szövegírója, mindent összeszedet, amiért utálom a Bayernt. "BM nem a játékot keresi a játékban, hanem a mindenáron való győzelem diadalmámorát. Minden forduló egy-egy alkalom, hogy győzhessenek, és gonosz birtoklási vággyal küzdenek minden pontért." - ez tűpontos definiciója a Bayernnek, mint intézménynek.

A csapatkapitány kérdés viszont nem könnyű, hisz nehéz találni még egy akkora suttyót, mint Oli. Van Bommel jó választás lehet.

Csatlakozom a panchohoz, nézzük csak mennyire szeretik a düsseldorfiak a Bayernt, színpadon a Die Toten Hosen: www.youtube.com/watch?v=xt9qFN2koRA&feature=related

kroos 2008.06.02. 13:19:54

Hát...Totti se lesz nobel-békedijjas.De egy kapitánynak nem is ez a célja.Oli jó kapitány volt.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.02. 13:36:57

A Nobel-békedíjjal várjunk még, azt megkapta Sztálin és Jasszer Arafat is ;), sőt az 1938 őszi müncheni megállapodás után még Hitlert is jelölték volna a balfaszok. Szerencsére, de inkább sajnos az első bajusz-divatdiktátor (a második Rudi Völler volt) elagressszorkodta a díjat.

szferi 2008.06.02. 13:53:27

na és ki a harmadik? :):):)

banhegyig 2008.06.02. 14:22:54

szferi: Hát nehéz a választás. Kovács Kálmán? Esetleg Kisteleki fénykorában? Vagy inkább Werner Lorant? Szégyellem magam, de ne vagyok 100%-ig biztos, Pisontpistaalegnagyobbkirálynak volt régen bajsza?

szferi 2008.06.02. 14:25:08

VP? korszakos edzőzseni, nem mellesleg a magyar bajuszdivat megreformálója

kroos 2008.06.02. 14:37:42

És kiröl mondta Urbán Flori hogy ,,az a legjobb benne hogy minden sör mellé meg tud inni egy uniqumot is"?

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.02. 14:40:07

Na az Mracskó Miska, de Váczi Zoli is benne van a pakliban.

kroos 2008.06.02. 14:46:37

Bácsi Sanyi...aki ha nem mázsa akkor a Barca-ba játszott volna.

banhegyig 2008.06.02. 14:55:42

barnetta: Van új híred Lahmról? Kb. két hete hosszabbított, nem?

popp: Szerinted nem minden csapatnak egy-egy alkalom minden forduló, hogy győzhessenek? Ha jól emlékszem, már alsósként is az volt a lényeg, hogy melyik csapat nyer, ugyanígy a strandon, meg az Allianz Arénában is. Ha ez a bűne a Bayernnek, akkor én szurkolóként vállalom. Tényleg, Te jobban szeretnéd, ha a kedvenc csapatod gyönyörűen vereségre játszana???

Olli pedig soha nem volt öncélúan agresszív, mindig csak a csapat érdekében, ami VB-ről nem mondható el.

Az pedig, hogy Düsseldorfban utálják a Bayernt, az számomra nem meglepő. Szerintem a legtöbb madridi sem bírja a Barcát, a torinóiak a Milant, a mencseszteriek pedig a Liverpoolt.

Speciel én sem szeretem a cselszkit, pedig nem vagyok mencseszteri vagy liverpuli.

kroos 2008.06.02. 15:03:35

Lahm hosszabitott??????????

kroos 2008.06.02. 15:14:20

Ok.Bocsánat.Remélem ezekután a hozzáálása is változni fog mert amit pl a zenit ellen müvelt...

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.02. 15:26:08

banhegyig, azért dolgok nem csak feketék és fehérek, de van színük is. Evidens, hogy focit győzelemre játszák és hogy arra törekszik minden csapat (ebben nincs is köztünk vita), de amelyik csapat szurkolói és vezetői azt mondják, hogy van bennünk hiányérzet, mert a német kupa és bajnokság mellett elmaradt az UEFA-kupa győzelem, az már pontosan belefér Heinrich definíciójába.

Az ominózus mondat meg nem minősítés, csak egy Bayernt szerintem telibe találó megfogalmazás. Lehet ezt vállalni, de lehet hányni is ettől a mi vagyunk az örökös német bajnok, lesőprjük a Bundesligát, reszkessen tőlünk Európa-féle harsánkodásból. Ebből nekem hiányzik valami, ami legalább olyan sportszerű, mint a győzelemre törekvés, ez pedig az ellenfél tisztelete.

és ezzel nem azt mondom, hogy a Bayern játékosai, edzői egyenként nem tisztelnék az ellenfelet, de Uli Hoeness nem nagyon és a Bayern, mint fogalom is ezt a lenézést sugallja nekem. De nem először fejtem ezt itt ki és szinte már unom.

A legfontosabb viszont, hogy béke van és tőlem annak szurkolsz akinek akarsz.

kroos 2008.06.02. 15:30:49

Sajátosan látod a Bayern-t popp.De nem ez a csapat az antikrisztus.Legalább amit ez a csapat megnyer az rendben van,nem mint olasz-ban ahol az sem igaz ami földig ér.

szferi 2008.06.02. 15:32:23

az ellenfél tiszteletéről Francesco Tottitól lehet leckéket venni, bizonyára az sem véletlen, hogy melyik klub emblematikus figurája. Ha egy Inter, Roma, vagy olasz válogatott szurkoló az ellenfél tiszteletét, és sportszerűséget hiányol egy másik csapatból, az olyan fura, nem?

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.02. 15:57:21

barnetta, azért azt de elfelejti mindenki, hogy a vébé előtti évben németországi fogadási - khm - furcsaságokról is tájékoztatott a sajtó, de sikeres vébé rendezés vagy más miatt ezeket az ügyeket hamar lesöpörték az asztalról. Aztán a Hoffenheim tavaszi hirtelen formajavulása mögött is sejthetnénk valamit, hajlamosak lennénk az összeesküvés-elméletek uszályába kerülni.

Szferi, egy dolog játékosok temperamentuma, az ebből fakadó színészkedés és egy másik az ellenfél tisztelete. Általánosságban kevés kivételetől eltekintve azt is elmondhatjuk, hogy a szervezett olasz védekezésnek nem eszköze a szándékos és alatomos szabálytalanság.

Persze nem mondom, hogy nézőpontom nem szubjektív. De a vélemény alkotásnál ez már csak így van.

szferi 2008.06.02. 16:02:57

Popp, az elmúlt vb-n az olaszok a meccseik felét alattomos, rosszindulatú megmozdulásokkal döntötték el, vagy legalábbis próbálták eldönteni. Ha ez mentalitás, akkor beteges.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.02. 16:07:00

szferi, konkrét példákat követelek ;)! Persze egy német szurker szemszögéből Grosso csodálatos 119. percben lőtt gólja is alattomosság.

kroos 2008.06.02. 16:08:04

A kettö nem mérhetö egymáshoz.De abban igazad van hogy egyikünk véleménye sem ér többet a másikénál.
A bayern drukkerséget meg ugy sem érti meg senki csak aki az.(lehet ez a többi csapatnál is igy van).Én pl azt szeretem ebben a csapatban hogy ugy nyert Bl-t hogy 10-ed annyit költött mint a reál a barca az inter a mu stb..........behatárolt potenciálokbol ilyen eredményeket elérni europában.
bhatárolt potenciálokon nem csak azt értem hogy nem költöttek annyit mint a többi sztárcsapat,hanem azt is hogy a bundesliga-ba nem lehetett elcsábitani világklasszisokat.

kroos 2008.06.02. 16:10:16

Jó példa itt sneider vagy van nisterlooy esete,hiába meglett volna rájuk a pénz,nem jöttek volna.Mig pl madridban csak annyi a dolguk hogy eldöntsék hogy kit vesznek meg.

szferi 2008.06.02. 16:12:42

A cseheket pl. folytonosan provokálták - meg is lett az eredménye, az amerikaiakat ütötték-várgák ahol érték, de rossi produkciója csak a jéghegy csúcsa volt, ugye grosso ausztrálok elleni sportszerű megmozdulására te is emlékszel, materazzi pedig ott folytatta a döntőben, ahol az előző meccseken abbahagyta. röviden ennyi.

banhegyig 2008.06.02. 16:17:54

popp, persze, hogy béke van. Én is csak a véleményemet írtam le.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.02. 16:19:02

Na úgy kezdődött, hogy Ghána szanaszét rugdalta az olaszokat. Az USA-Olasz meccsen mind a két csapat piszkoskodott az elejétől, ez persze nem menti De Rossit. Provákálni valakit és úgy rácsúszni, hogy lábát töri meg két különböző dolog. Grosso "sportszerűtlenségét " meg kár volt megemlíteni, 10-ből 10 játékos ugyanazt csinálta mint ő, az meg nem az ő hibája, hogy a bíró befújta.

Persze tudom, hogy ezekre az esetre meg aztán tényleg mindenki a saját szemének kedvező színben emlékezik.

szferi 2008.06.02. 16:24:46

Egyrészt az amerikaiak végig sportszerűek voltak, másrészt grosso produkcióját mentegetni nem vet rád jó fényt, már megbocsáss. Örülhetsz, hogy továbbjutott a csapatod, ez ok, de arra az esetre 100 emberből csak egy (elvetemült olasz drukker) mondaná, hogy nem volt aljasság. Anno én is szerettem az olasz csapatot, 94ben pl nagyon szurkoltam nekik, de azóta sikeresen megutáltatták magukat. Szégyen, hogy egy európai válogatott ilyen mentalitással játszik, még nagyobb, hogy van aki tapsol nekik.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.02. 16:33:04

"Egyrészt az amerikaiak végig sportszerűek voltak" - ezzel nem tudok mit kezdeni, másképpp látuk, de hogy ennyire.

Az olaszokról alkotott véleményed nekem zsigerintek tűnik, de ez sem baj, én másképp látom. Azt meg továbbra is tartom, hogy ha te kerültél volna hasonló szituba, mint Grosso, te is felbaszod magad. Tízből tíz játékos ezt megpróbálja, más kérdés, hogy egy szót se szólhatott volna, ha ő kap sárgát.

szferi 2008.06.02. 16:39:49

Ezt csak te látod így, magadból indulsz ki, ezzel meg én nem tudok mit tenni. 10ből 9 játékos megpróbált volna tovább menni, és gólt rúgni vagy passzolni. Az olasz fociban a sportszerűség ismeretlen fogalom, ez minden szinten megmutatkozik. Miért lenne a válogatott kivétel.

Mindenesetre az alapkérdés az volt, hogy egy ilyen megmozdulás az ellenfél tiszteletéről tesz-e tanúbizonyságot. Szerinted?

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.02. 16:47:15

Szerintem ez nem személyes dolog csak egy szituáció, a pályán, amit így vagy úgy meg kell oldani.

szferi 2008.06.02. 16:50:01

Lehet hogy a véleményem zsigeri, de ez azért van, mert a fociban is, mint az élet minden más területén, vannak olyan dolgok, amire jóérzésű ember egyből rávágja, hogy ezt már nem. Sajnos a sportszerűtlenségük túl megy azon a ponton, hogy örülni tudnék a sikereiknek, bármennyire kedvelem is a a kultúrájukat, Toscanát, a hegyeiket és a makarónit. :)

szferi 2008.06.02. 16:53:53

"Szerintem ez nem személyes dolog csak egy szituáció, a pályán, amit így vagy úgy meg kell oldani."
Sportban a cél nem szentesítheti az eszközt, vagy te is László Csaba tanítványa vagy? Így, vagy úgy?

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.02. 17:15:11

Szferi, jelentős naivitásról teszel tanúbizonyságot, ez nem a grállovagok kora. A nemzetközi sportélet meg sokkal jobban hasonlít a gladiátor viadalokhoz, mint a lovagitornákhoz. Ezenbelül a futball bizony még csak nem is ping-pong.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.02. 17:17:23

Igaz is László Csaba nem arra budzdította játékosait , hogy dobják föl magukat a tizenhatoson belül, hanem arra, hogy törjék el az ellenfeleik lábát. Másodszor mondom a szervezett olasz védelmek nagyrészének pedig nem sajátja a szándékos durvaság.

szferi 2008.06.02. 17:36:56

nem erről van szó. Sztem néhány, akár utólagosan kiszabott kemény büntetéssel elejét lehetne venni az ilyen eseteknek. Legjobb példa rivaldo produkciója, mikor a törökök ellen eljátszott a a nagyhalált 2002ben. Mit kapott érte? Végigjátszhatta a vb-t, bajnok lett, és megbüntették párezer svájci frankra, amit a szövetség kifizetett helyette. ennyit nekem is megérne egy vb cím, és szerintem neked is. Amíg a fifa-nál szemet hunynak az ilyen dolgok felett (színészkedés, szándékos durvaság, stb.) vagy legalábbis nem foglalkoznak vele, addig egyre sportszerűtlenebb elsz a foci. Szerinted ez jó? ha példás eltiltásokat osztogatnának, nem egymeccses eltiltást meg 1000 euro büntetést, akkor pár éven belül az ilyen és ehhez hasonló esetek nem, vagy csak elvétve fordulnának elő. nem meccsenként, mint olaszéknál. Vagy hagyjuk, vagy megtiltjuk és betartatjuk a szabályokat. Ez nem naivitás, ez ilyen egyszerű.

szferi 2008.06.02. 17:55:29

utolsó szó a témában: a foci is üzleti alapon működik, legalábbis klubszinten, de válogatott szinten is egyre inkább. Amíg meg fogja érni (márpedig most megéri), addig gyakran lesznek alattomos szabálytalanságok (mindegy, hogy testi sértés vagy a meccs sportszerűtlen eldöntése a cél, ez csak árnyalati különbség), ha meg nem fogja megérni, akkor nem lesznek.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.02. 18:03:00

Szferi, kaptam egy kérdést, de látszólag meg kerülném a választ Azért én különválasztanám a dolgokat. Szerintem a színészkedés és a szándékos durva szabálytalanság - kurvára nem ugyanaz a műfaj. Arra játékosra sem tudok haragudni, aki egy igazságtalannak vélt itélet esetén dumál bírónak. Egyébként továbbra is azt mondom, ha a lesek, tizenegyesek, gólok és durva szbálytalanságok megítélésénél segítségül hívnák a technika vívmányait, akkor tisztább, korektebb lenne a játék.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.02. 19:15:07

Hadd fűzzem még hozzá a Grosso-vitához, hogy azon a meccsen volt egy erősen vitatható kiállítás az olaszok ellen (Materazzi fölrúgta a csapattársát). Ilyen esetben emberileg érthetőbb, ha egy játékos nem 100%-osan ragaszkodik a Fair Play szabályaihoz.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.02. 19:41:50

Igaz Csöncsön és az olaszok hetven percig 10 emberrel játszottak, csak ezt sokan elfelejtik.

szferi 2008.06.02. 20:09:11

a színészkedés egy rossz ítélet után nem egyenlő a rivaldo-féle alattomos, roszzinduatú színészkedéssel, amikor így akar a játékos előnyhöz jutni.
Gondolj bele: pontosan tudta, hogy az egész világ 5 perc múlva látni fogja mi történt, de azt is tudta hogy:
1, megbuntetik a heti fizetése tört részére
2, a karrierjére nem lesz hatással
3, eltiltás, büntetés nem lesz
4, hős lesz otthon.

Szerinted ez ok? Az hogy bedob egy ilyen trükköt, feldobja magát a 16oson belül, vagy eltöri az ellenfél lábát, csak fokozatai a sportszerűtlenségnek (persze nem ugynaz a kettő, ez igaz). Egyik hozza a másikat. nem feltétlenül ugyanannál az embernél, mindenkinél máshol vannak a határok. Csak ha látják ezek a tizenéves srácok, hogy azért sem jár semmi ha durván felrúgnak minden szabályt és etikai normát, akkor miért ne tennék meg? Ha az ellenfél büntetlenül megteheti? De ha tudná hogy egy ilyen eset után ki kellene fizetnie egy komoly összeget,ki kell hagynia x (sok) meccset, ami a karrierjét is tönkretejeti, idővel kivesznének a fociból a felháborító esetek. Ha mással nem, azzal hogy korán derékba törne az ilyen játékosok karrierje. Egy picit vonatkoztass el az olasz példától, beláthatod hogy általánosságban nekem van igazam.

Más: az, hogy a csapattársam és a bíró balfasz, nem jogosít fel arra, hogy az ellenféllel szemben sunyi módon próbáljak előnyhöz jutni. vagy mégis?

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.02. 21:18:52

Szferi, ez nem most kezdődött, hanem jóval korábban Rivaldo is látta valakitől, de akitől ő látta az sem a kisujjából szopta. Mióta az eszemet tudom a magyarmezőnyben is mindig volt egy tizenegyes-maker, előbb Kovács Kálmán, majd egy ideig a frankfurti edzéseket zavaró Dombi Tibi (a játékvezetők technikai segítségével hamar eltűnnének a fociból), de Jean Pierre Papin is élen járt a műfajban.

Oké vagy nem, ez is foci része, mint ahogy a taktikai faultok a kontrázni készülő csapatok ellen még azok térfelén. Utóbbiak szerintem sokkal inkább rontják a játékot, mégis minden csapat taktikájának részei, jó harminc éve. A kézilabdában vagy a kosárlabdában faultolás a védekezés része a kezdetek óta, mára ez a focira is igaz. És ezért fölösleges bármelyik futball kultúrát külön támadni, hiszen mindenki csinálja.

Szóval ezeket meg a dumát semmiképpen nem szankcionálnám olyan súlyosan, mint a szándékosan sérülésre törő vagy közveszélyes szabálytalanságokat.

kroos 2008.06.03. 08:10:14

popp ez neked megy,,"Két játékos hiányzik, nem hat. Ha bárkit választhatnék, akkor Samuel Eto'o-t és Gianluca Zambrottát választanám."- nyilatkozta Spalletti a Roma Unónak

szferi 2008.06.03. 08:13:56

nem is a dumáról volt szó, hanem az olyan suttyó szabálytalanságokról, amik direkt módon eldöntenek egy meccset, vagy sérülést okoznak. Ezekben az esetekben semmi se történik, bezzeg ha valaki leveszi a mezét, sárgát kap. nevetséges.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.03. 11:00:27

barnetta, olvastam ezt! Ezekkel a játékoskkal meg is volnánk, de Zambrottáról már leszakadtunk. Gondolkoztam is ezen a nyilatkozaton, mert ezeket játékosokat csak egy új, gazdagabb tulajjal tudnánk elérni. Tehát az lehet, hogy Spallletti tud valamit, vagy csak egyszerűen ábrándozik.

Szferi, abban mindenesetre egyetértünk, hogy a túlzott gólöröm szankcionálása egy óriási baromság. Végül úgy látom, hogy beszélünk el egymás feje mellett. Úgyhogy rövidre zárom a vitát, a játékvezetés kérdésében nagyjából egyetértünk, de te jóval szigorúbban itéled meg a bíróátverését célzó sportszerűtlenségeket. Én a játék részének látom ezeket is, de te kiirtanád az ilyesmit a fociból.

szferi 2008.06.03. 11:05:43

Így van, megszületett a konszenzus. :)
süti beállítások módosítása