Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Egy komment(átor) hányattatásai

2008.05.10. 10:00 pancho_sanza

Szerettem volna hozzászólni egy témához, de mire észbe kaptam, poszt lett belőle. Ez már azon egyszerű oknál fogva is idegesítő, hogy most az egészet át kellene írnom királyi többesre. A téma természetesen kényes, hiszen a nemzetközi foci világától elég messzire kalandozok most el. Nem tehetek mást. Az elmúlt napokban többször is töprengtem rajta, hogy szükségszerű-e foglalkoznunk a kommentátorokkal, illetve azzal, hogy helyes volt-e a királyi televízió döntése az EB közvetítések személyi összeállítását illetően. Az érveim (pro és kontra) felsorolása közben olyan sok minden jutott eszembe, hogy szerintem kikerekedik egy poszt belőle. Ráadásul - amennyiben méltónak találtatik az élesítésre - mindenki számára tanulságul szolgálhat. Először a nagytestvér cikkéből szeretnék idézni: „A 4-4 svájci és ausztriai helyszínről Egri Viktor, Gundel Takács Gábor, Somos Ákos és Somos Zoltán jelentkezik. A stúdióban a Zelinka Ildikó-Deák Horváth Péter vagy a Mérei Andrea-Török Olivér páros vezeti a műsort; szakkommentátorként két volt szövetségi kapitány, Bozsik Péter és Várhidi Péter, valamint az egykori válogatott hátvéd, Bánfi János működik közre.” Nem sokkal ezután, pedig valaki megemlítette a pancho_sanzát. Kisbetűvel természetesen. Spanyol fociról készített riportban. A „billentyűzet” szóval kiegészítve. Tovább után részletek:

A közszolgálati televízió választásán lehet vitatkozni, de valójában nem érdemes. Szeretném azt gondolni, hogy az illetékesek - valahol tudatosan - egy átlagos magyar nézőre pozícionálva hozzák meg közvetítésre, zuhanyhíradóra, meccs előtti szakértésre vonatkozó döntéseiket. El kell fogadnunk azt, hogy egy internetet nem használó, középkorú, kisvárosi férfiú (nevezzük Józsinak) kedvét talán elvenné, ha Mark Twain, vagy Cervantes idézetekkel próbálkozna a kommentátor. Akár egy unalmas mérkőzésen is. Józsival ellentétben, engem valószínűleg feldobna. Mint ahogy olvasóink jó részét is. Bár szociológiai felméréseket nem végeztünk, azért az elég könnyen kitalálható, hogy az NST egy jól behatárolható réteg sajátja. Amellett, hogy vannak olyanok is, akik a szakítós blog, esetleg a cukiság alternatívájaként kattintanak ránk. Azonban a kommentálás módja és minősége nagyon sok mindent elárul visszatérő olvasóinkról.

Volt egy bejegyzésem, amikor előzetesen elég sokáig gondolkodtam a kommentálás letiltásán. Be is állítottam, de végül győzött a jobbik felem. Azt mondtam magamban, hogy aki minket olvas, - és regisztrált az indapassra, - az megteheti, hogy fikáz kritizál, javít, ellentmond, saját véleményt nyilvánít ki. Vagy ír valami jópofát oda.
Később, mikor nagy nehezen - és mindenre felkészülten - rászántam magam a reakciók olvasgatására, értettem meg az NST lényegét. Ugyanis meglepően érdekes hozzászólásokkal találkoztam. Most senki ne az olasz posztok "ki csalt jobban", "ki érdemelt büntetést / bajnoki címet / eltiltást", "kinek fújnak a bírók több kamu tizenegyest" vitáira gondolok. (Persze azok is érdekesek. Csak máshogy.) Összefüggő mondatok, sok saját vélemény, kevés egymás fikázás, tisztelet és értelem. Akkor ért meg számomra a dolog a Knézyre, ahol gyakorlatilag csak egy nehézség van. Olyat írni, amit még senki nem említett hozzászólásában.

Abszolút nem meglepő. Ha veszel egy ezerfős társaságot, akiknek kialakult véleményük van fociról, csapatokról, bajnokságokról, s emellett legalább alapszinten olvasnak külföldiül, akkor nem csoda, hogy körükben a kommentátorokról kialakult kép igen alacsonyan van. Önmagában az nem elég, hogy az itteni szerzők elég sokat foglalkoznak adott bajnoksággal, de például popp, nasteey, nerazurri aktuálisan sokkal többet tudhat kedvenc klubjáról (annak bajnokságáról), mint akármelyik kommentátor, aki néha csak egy-egy mérkőzésre készül fel az ő csapatukból. A kommentátor tudása tehát nem lehet sokkal nagyobb, mint az egy-egy csapatban, esetleg bajnokságban érdekelt, interneten szocializálódott futballszurkolóé. Aki a magyar sportbulvárnál komolyabb forrásokat használ, annak nehéz újat mondani. S mire van az internet, ha nem az információért. A netes társadalom nagyon veszélyes, mert egyénileg is nagyon sok információval rendelkezik. Csoportosan meg… Nem részletezném, meg lehet nézni a kommentátorverseny első posztjának hozzászólásait.

Emlékszem mennyire nem értettem, amikor az internetes társadalom lett az év embere. Akkor azt gondoltam, hogy ez csupán formalitás. Nem tudták senkinek odaadni, így „nekünk” ítélték. Ma már egy kicsit másként gondolok erre. Valószínűleg nem mindenki tudja, de aki írt már valahova posztot, az ismeri milyen érzés, amikor az ember az általa ismert és sokra tartott közösség kritikáját várja. Enyhén szólva izgalommal átitatva. Egyszerűen tudod, hogy jönnek majd a beszólások, javítási igények. Ezt többféleképpen lehet kezelni. Én nem túl jól oldottam meg. Van aki igen. A kommentátorok egyike már a verseny elején hatalmasat nőtt a szememben. Elszomorított, amikor az NST kritikáját a kritikámat pozitív hangvételű levélben kérte ki magának. A nevét nem mondhatom el. Nem hatalmazott fel rá. Igaz, nem is kérdeztem. Őt választottuk a Knézy Jenő Emléktorna legsportszerűbb kommentátorának. Mindössze azért, mert megígérte: kiesése után is jön szorítani (és szavazni) a kollégákért.

Az egész emléktorna kíváncsiságból indult. Jó poénnak gondoltam. Meg tényleg érdekelt, hogy szabályos keretek között kit tartanak olvasóink a legjobbnak. Bár még hivatalosan nincs vége a versenynek, már látszik, hogy a győztes és a dobogósok kiléte nem tartogat meglepetést számunkra. Eddig is sejtettük a sorrendet. Már tudjuk. Ettől függetlenül én nem gondolom, hogy a kommentátorok nagyobbik része cserére szorulna. Ha majdnem tökéletesek lennének, közülünk valaki akkor is megtalálná a „majdnem”-et.
Mint ahogyan a riportban is meg fogja. Pedig nem sikerült rosszra. Második-harmadik hallásra már teljesen élvezhető. De abban biztosak vagyunk, hogy a stúdióban ülők inkább tanácstalanok voltak. Pedig a billentyűzetem már akkor is kikérte magának a nyikorgást.

 

 

125 komment

Címkék: szolgálati közlemény több mint foci

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr68462114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drosiii 2008.05.10. 12:53:54

de ha ennyire követelőzőek vagyunk, csinálhatnánk akár követelési pontokat / észrevételeket, hogyan lehetne jobb egy közvetítés. Elvégre értünk csinálják. ÉRTÜNK.

kavics30 2008.05.10. 13:07:23

elsőre nem sokat értettem az egészből... másodikra kezdtem vmit kapisgálni...miért nem csináltok egy interjút a szakemberrel, hogy mi a véleménye a Knézy tornáról és akkor rá lehetne kérdezni, hogy ez most akkor beszólás volt, vagy pont, hogy elismerés?!
ha valóban az nst szerző, kifacsart nevéből indult ki, amikor egy meccshez kapcsolódó elemzéshez írt szöveget, akkor ez csakis elismerése egy "unikumnak", amit szerintem az egyetlen kiszólt félmondat nem annulál.

Titi120 2008.05.10. 13:12:20

"Én bölcsen hallgatok, hisz ez vagyok én." - na ez pont nem te voltál abban a pillanatban kedves Norbert, amikor ezt mondtad ...

Ennek ellenére én is azt mondom, hogy nagyobb empátiát illene gyakorolni a kommentátorok felé, mert nem könnyű szakma ez, és csak igen kevesek találtatnánk alkalmasnak, alkalmasabbanak ebben egészen biztos vagyok.

Persze vannak akikkel szemben nálam zéró tolerancia van (Léderer, Világi ...).
Róluk mondta Vitray azt, hogy szomorú, hogy a mai világban kinevezik, és nem kinevelik a kommentátorokat.

Mourinho már nem a király 2008.05.10. 13:25:08

No, úgyis régóta akartam regelni :D

Végülis az jó, hogy NST-t olvasnak nem? Aki meg mimóza lélek az ne akarjon sportkommentátor lenni. Min sértődött be amúgy?

poison 2008.05.10. 13:32:35

Belehalna az NST-és bagázs,ha elkészülne a Premier League-es topic? Legalább egy nappal a forduló előtt illene ha kész lenne.... Csak egy kis profizmust kérek urak! Vagy tán büdös a munka?

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.05.10. 13:36:51

Pancho helyében én ezt személyes elismerésnek venném, elvégre egy sporttévés anyagba leginkább sportolók jutnak el, bloggerek nem sűrűn. :) Jómagam sokat olvasok, keveset kommentelek, de azért a beszélgetésbe való bekapcsolódás nélkül is látni véltem a kommentátorokat érintő népi igényt, illetve azt, hogy a piszkálódás-szőrszálhasogatás mögött alapvetően jó a szándék. A kommentelők is csak azokat a nímandokat taposták a földig, akik egyébként arra se méltóak, hogy egy reklám szövegét felolvassák - akik letettek valamit, azokat véleményezték, oltották, dicsérgették, de nem szégyenítették meg. A másik oldala a dolognak meg az, hogy aki nap mint nap a hangját és a szaktudását adja a nagy nyilvánosságnak szánt közvetítések / cikkek mögé, az bírja el a kritikát. Hozzá lehetett volna szokni már, hogy az Olvasó, különösen a magyar, akkor is előszeretettel fogalmaz meg kritikát, amikor talán nincs is rá ok. A kommentátorkodás és a bloggerkedés valahol rokon sportágak, nekem se esett jól, amikor belekötöttek egy postomba, de tanultam belőle. Ettől (is) válik jobbá az ember: minden közvetítéssel, felkonffal, posttal, cikkel bizonyítani kell.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.05.10. 13:53:50

poison, ugyan nem vagyok az ügyvédjük és azt is megértem, ha szereted olvasni a Pl-posztot és hiányolod. De azt tudni kell, hogy srácok nem ebből élnek, szóval kicsit igazságtalan az efféle profizmust számon kérni rajtuk.

pote · http://nst.blog.hu/ 2008.05.10. 14:04:54

poison,
igyekszünk, estére kinn lesz, meg extra anyag is lesz talan,
a munka nem büdös, jómagam egyébként igen, szóval zuhanyzás után kalapálom a billentyűzetet.
bocs, h nem a Te stílusodban válaszoltam...

popp · http://koncertblog.com/ 2008.05.10. 14:34:08

drosiii, egyetértek veled. És bár tudom , hogy vélemény olyan , mint a segglyuk elmondom , hogy nézne ki a számomra ideális közvetítés.

Először is, a meccs előtt negyedórával, nem egy studióképpel és nagyszerű rózsaszín italokkal kéne kezdeni a felvezetést, hanem a stadionból bejövő képeket mutatni és kommentálni, így látnánk az öltöző folyosón feszengő játékosok arcát, melyek adott esetben jóval több információt rejtenek, mint Nyilasi valóban így vanja, vagy Várhidi gombfoci bábúi. A ráhangolódásban az is segítene, ha egy kicsit hangosabban engednék be a közvetítésbe az atmoszféra zajt. Múltkor dolby souround hangrendszerrel néztem a 'Pool hazai meccsét és bár nem szeretem a csapatot a hátamon fölállt a szőr a hangulattól amelyet a fanok teremtettek, ezt sokkal inkább átkéne adni a közvetítésekben, mert ez is a minőségi futball része csakúgy mint egy remek csel, egy gyönyörű passz, vagy egy bombagól. És a csapatok indulóit éneklő szurkolók áhitatát mindenképpen kussban kéne kibírnia a riporternek, (kedvenceim, a You'll Never Walk Alone, a Blaugrana allez és természetesen a Roma, Roma, Roma).

Korábbi Eb-ken, vb-ken hülyét kaptam, amikor a szakkomentártorok és a műsorvezetők annyira belefeledkeztek a témázásba a stúdióban, hogy himnuszokra is basztak kikapcsolni a helyszínre. Remélem ezt az ordas hibát idén nem követik el az MTV vegyespárosai.

Én például szakkomentártorokhoz egyáltalán nem ragaszkodom (fizetésükből egy-két fontos meccset a helyszínről is követhetnének. Idetartozó jó megoldás, amit az NFL és az NBA közvetítéseknél látok, hogy az amerikai közvetítés bennfentes és jóval több információval rendelkező szakkommentátorainak véleményére is reflektálnak a Faragó Ricsiék). De ha van szakkommentátor, akkor üljön be a közvetítő fülkébe és onnan oszthatja a frankót.

Szünetben a reklámok között szintén a Stadionból jövő képeknél maradhatunk, bár tudom , hogy ebben az esetben nem érvényesülnek a szakkomák zakójára aggatott idióta szponzor feliratok.

Ha mindez így lenne, fosnék bele ki a kommentátor és egy szar meccs is sokkal élvezhetőbbé válna. Nemcsak meccset, hanem annál jóval többet futballkultúrát közvetítenének így.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.05.10. 15:27:44

Hát ez nem semmi...

Sem a riport, sem a poszt... Meg vagyok hatódva.

Mármint igazából csak azért, mert tényleg van valahogy hatása annak, amit az ember unalmas óráiban gépbe pötyög. Nem magamra értem, hanem általánosan. Sőt, magamra (Farkas Norbi-"szurkolóként") a legkevésbé.

Szerintem igazán szép dolog, hogyha meghallgatják az emberek egymás véleményeit. Tényleg nem minden blog vagy fórum ilyen. Pedig elvileg ezért jönnek létre.

És ha már itt tartunk, érdekes lenne leírnunk, milyen lenne az "ideális" közvetítés, ahogyan popp a maga részéről már leírta. Lehet, hogy én is majd, átgondolva, visszatérek még, és leírom.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.05.10. 15:29:33

P.S.: "Meg vagyok hatva" vagy "meg vagyok hatódva"?

Ilyen kontroll mellett ez sem mindegy... :-)

Oarbeaskoa 2008.05.10. 15:42:27

meg vagyok hatodva én is
kellett ez a cikk
azt hiszem lemaradtam valamiről: végülis ki komentálja így ezt az összefoglalót, mert nagyon nem rossz?

ApukadHUN 2008.05.10. 15:49:32

Farkas Norbert kommentálja. A szerdai online közvetítést vette a szívére...

drosiii 2008.05.10. 15:56:20

Szóval, hogy írjak valamit ami tényleg a cikkre is vonatkozik. Eddig úgy véltem, hogy olyanok a magyar kommentárok mint a magyar foci: elérnek valamit, s azzal megelégszenek.
Lehet mégsincs így, mert ami óriási különbség, hogy ezek szerint a kommentátorok sem teljesen elégedettek magukkal. Úgy tűnik igény van a színvonalasabb közvetítésre, csak tapogatózunk, hogy hogyan is kéne ezt csinálni. Az élő adásos reakcióból kitűnik, hogy igenis adnak az itt elhangzott véleményekre. Gondolom, ha nem adnának, nem is válaszolnának.

Ez egyben nekünk is felhívás, hogy amit kiadunk kezeink közül, az kellőképpen színvonalas legyen, mert csak így várhatjuk el, hogy 'értéke' legyen munkánknak. Az itt megjelent cikkek minőségét a napi látogatók száma is bizonyítja. Sokak szemét szúrja ugyebár a szubjektivitás. Ha nem lennénk szubjektívak, akkor a cikkek túl hivatalossá válnának, eltűnne belőle a könnyedség, a humor. Akik elvárják a kommentátoroktól is ugyanezt, azzal igencsak leszűkítenék mozgáskörüket. Bírókat is szidja mindenki, hogy nem pártatlanok. Nos igen nehéz annak maradni, pont a benyomások miatt... Itt sem pártatlan senki, máshol is így van ez.
A hozzászólások már mást tészta. Szerencsére ritka alkalom, hogy ide nem illő jegyzetek jelennek meg.

A közvetítéshez amit eddig írtam kb:
1. BL/EB/VB meccsek előtti himnusz tiszteletben tartása
2. popp barátunk megjegyzésére: a szünetben reklám meg ilyesmik sztem teljesen jók így is, mert egyrész fogyasztói társadalomban élünk, másrészt lehet menni WC-re, sörért a pincébe, stb...
3. jobban beengedni a meccsek hangulatát otthonainkba
4. meccs előtt pár képben mutatni a szurkolók beszállingózását. Úgy is unjuk már Nyilasiék képét, nyugodtan beszélhetnek persze, csak közben inkább nézném a stadiont mint a cuki reklámokat rajtuk.
5. vmelyk sportadón szokott megjelenni a kép alján reklám. amikor megjelenik, meg az a hang hozzá hát én hülyét kapok. Ha már ennyire muszáj reklámozni, nem lehet futócsíkban vagy ugyanúgy a szakik arca helyett?
nos kb elsőre ennyit. Más hirtelen nem jut eszembe.

Ha lesz folytatása ennek a felhívásnak, akkor azért tudnunk kell, hogy az élet nem fenékig tejfel, biztos lesznek sértődések, nem működő kapcsolatok, de inkább a jószándék vezérelje mindkét oldalt, mint a beskatulyázás.
Akár itt is jelenhetne meg olyan poszt, ami a sport tv-ket képviseli - bár ez nem az én jogköröm.

kavics30 2008.05.10. 16:16:48

off, mindent bele srácok!!! ÉPÍTŐK, ÉPÍTŐK!!! ON

popp · http://koncertblog.com/ 2008.05.10. 16:53:47

drosiii, hasonlóan gondolkodunk a közvetítésekről, De egy ponton félreértettél, nem azt mondtam, hogy reklámok helyett adják a stadionból a képeket a szünetben hanem azok között. Tudom, hogy ezekből élnek a csatornák, én is ezen a világon élek. Ahogy te is, csak a szakik ruházatára fölvarrt Lópikula Kft, feliratokra tettem megjegyzést. De ezt is meglehetne oldani egymondattal meccs előtt vagy, után, például, hogy Nyilasi Tibit (minden tiszteletem az övé) a Valóbanígyvan Kft. öltözteti.

Titi120 2008.05.10. 17:02:32

Sokan élezik a nyelvüket Várhidin "mágnestábla - huszárkodásai" miatt, de nekem komolyan tetszett.

Ritkán mondott hülyeséget, és legalább akkor érződött valami szakmaiságra való törekvés, szemben napjainkkal amikor a legtöbb "szakértő" legtöbbször csak a lózungokat puffogtatja, olyan általános dolgokat mondva, amit a nézők 99% szintén észrevett.

Ilyenkor mindig a "ha az a lövés bemegy, akkor gól" (by Bödőcs) örökbecsű jut eszembe. :-)

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.05.10. 17:28:35

önvédelemből nem hallgatom meg még egyszer ezt az elmebeteg, skizofrén felvezetőt. a végén csak egyet tudtam mondani: mivan?

amúgy nem tudom, mi ebben a nagyon különleges, ő nem írhatja le, h pancho_sanza, anyádat, pancho megtehetné (persze nem teszi, csak mondom, h neki lehetősége lenne rá, nincsenek korlátai.).

ha fárkásnorbért jól csinálta volna ezt, intelligens(ebb)nek néztem volna, így vergődés, egyrészt a szavak mocsarában, másrészt a saját dühében. így sértődöttnek tűnik, ha humort csempészett volna bele, jófejnek tűnne.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.05.10. 17:37:05

off Újra KEK-győztes a Veszprémi Építők, bravó fiúk nagyok voltatok! on

rizla 2008.05.10. 17:53:25

nagyon durva ez a don quijotés monológ

_benito · www.nst.blog.hu 2008.05.10. 18:11:01

MI VAGYUNK A LEGNAGYOBBAK, HEJ, HEJ!!!

kavics30 2008.05.10. 18:13:50

óriásit játszott a Veszprém! Mocsai és a csapat minden tagja előtt le a kalappal!

r_magpie 2008.05.10. 18:38:04

odacsapok: ezek a zuhanyhiradós anyagok eddig is borzasztóan öncélúak voltak, ez meg aztán mindennek a teteje, annak ellenére, hogy jót mosolyogtam a célozgatáson

de simogatok is: respect a Titianri elhagyásáért


a népi kezdeményezéshez két javaslat:

- már többször írtam más postokhoz, de nekem nagyon tetszik a német stílusú közvetítés, amikor nem félnek néha elhallgatni és nem tömni a néző agyát mindenféle hülyeséggel - ilyenkor jobban átjön a stadion atmoszférája, és ez már önmagában rengeteget hozzátesz a kommentár színvonalához, hangulatához
- a szpíker figyelje a meccset, könyörgöm! és ne polemizáljon percekig olyanokon, hogy pl. a bíró miért adott x-nek sárgát - miközben a lassításban 3x megmutatták, hogy sípszó után elrúgta a labdát

crouchy 2008.05.10. 19:12:36

nah így az össze kommentet elolvasva már van valami fogalmam róla hogy miről van szó:) Mer amúgy nagyon megijedtem hogy megőrültem, vagy dimenziót ugrottam, vagy miért nem értem ami ide van írva. És Ez a Farkas fiú máskor is szokott ilyeneket csinálni, de szerintem nem sok értelme mer senki nem érti, aki elsőre hallja, többször meg csak ritkán hallgatják meg. És gratu panchonak a szereplésért!:)

Hartog 2008.05.10. 19:25:19

Nagyjából ugyanaz a bajom ezzel a bejátszással, mint norbifárkász teljes munkásságával. Süt belőle az önelégültség. Tényleg szép dolog a spanyol nyelv és a helyi sajtó napi szintű ismerete. De ettől még nem kéne azt gondolnia magáról, hogy a sportújságírás felkent királya, egyszersmind mindenható istene lett. Egyszerűen ez érződik minden egyes szaván. Emlékszem valami U-17/19/21-es csapatról készült útifilmjére, amiben hosszú perceken keresztül csak az látszott, hogy olaszul tanítja Filkor Ateszt. Egyrészt, kit érdekel? Másrészt meg úgy nézett ki az egész, mintha valami rossz meleg pornófilm kezdődne. Amikor meg itt voltak az olaszok, az volt a legfontosabb dolga, hogy adjon Fabio Capellonak egy kazettát, amin a róla készült szösszenetei voltak. És ezt még le is adja adásban! Szerintem ez beteges. Szerénység, alázat - szerintem ez hiányzik ma a legtöbb rossz kommentátorból.

rexford 2008.05.10. 19:30:09

Szerintem nincs különösebb baj Norberttel, bőven jobb az átlagnál. Ez a visszaszólása viszont álfrappáns és erőltetett, nem értem, mi szükség volt rá.

crouchy 2008.05.10. 19:35:29

nahát mostmár a videót is kezdem érteni és el is indult felfelé a hányás..

Woland 2008.05.10. 19:46:01

Érdekes volt ez a monológ.

DE:

Hihetetlenül rossz médiumot választott FN. Ezt egy NST-hez küldött posztban kellett volna tudatnia. A nézők közül kábé pár tucatnak volt halvány sejtelme hogy miről beszélt. (Nem számitva a Youtube-ot.)

Nem azért fizeti a csatorna hogy homályos személyes üzenetek küldésére használja az áldott műsoridőt. Lehetett volna annyi érdekességet találni a Real-Barca kapcsán amivel ki lehet tölteni 5 percet!

Jobban érdekel hogy van-e érdekes mondanivalója a meccsről mint az érzelmi világa. Ha sértve érzi magát akkor küldjön ide egy cikket - vagy hivja meg pancho-t egy sörre/a stúdióba. De ez a self-obsessed tévé-monológ teljesen helytelen volt (mármint rossz helyen volt : ).

Minden NST-szerzőnek küldhet az ember e-mailt ezen az oldalon keresztül. Sokan meg is tesszük, és mindig érdembeli-tiszteletteljes visszajelzést kapunk. (kopogjuk le : )

Szóval, azzal ellentétben ahogy pancho érez az én szememben inkább töpörödött Farkas ezzel a húzásával. Ennek semmi köze a monológ milyenségéhez (arról most nem is mondanék véleményt) - egyszerűen teljes szereptévesztés történt. Hacsak a zuhanyhiradó nem egy tévé-blog... akkor viszont mindannyiunkat meg kellene hivni a stúdióba! : )

No minden jókat.

(és csak igy tovább NST!)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.05.10. 19:48:14

Mindenekelőtt: óriási gratuláció a veszprémi kéziseknek! Fantasztikusak voltak!

A témára térve pedig: én is ott fognám meg a dolgot, hogy a közvetítésbe sokkal több élő élmény szűrődjön be.

Régen, amikor még a riporterek a helyszínről közvetítettek, az egész atmoszféra másmilyen volt. Világos, hogy nem lehet minden meccsre kiküldeni egy saját riportert, valahogy mégiscsak pótolni lehet az élményt. Sokkal több kép a helyszínről, sokkal több hang a stadionból.

Hadd jegyezzem meg, hogy Farkas Norbit én azért is bírom, mert ezzel az affektáló, spanyolos hangzást idéző kiejtésével és stílusával valamelyest visszadja az "őrült spanyol" atmoszférát.

No de, visszatérve a "reformokra". Szerintem is jók voltak Várhidi táblás elemzései. Gyakorlatilag ő volt az egyetlen szakkommentátor, aki túllépett a legsemmitmondóbb közhelyeken. [Ezt a fajta rajzos elemzést egyébként annak idején Urbányi vezette be. Én legalábbis ámuldoztam, mi mindenre fényt derített.] Azért tényleg fölösleges "szakkommentátort" hívni, hogy elmondja, amit mindenki lát. Ennél már jobb volt, amikor Csapó Gáborék véleményezték a foci EB-t, mert az legalább vicces volt.

Talán furcsa lesz, amit mondok, de szerintem kicsit már sok az ismétlés. Megnézünk egy gólt háromszor lassítva, aztán a szünetben még háromszor lassítva, aztán a végén még háromszor lassítva. Aztán a gólösszefoglalóban még háromszor lassítva. Miközben ma már az interneten szinte bármi hozzáférhető. Rendben, lassítsunk, de közben legalább beszéljenek másról, mert dögunalmas tízszer végighallgatni, hogy "igen, itt a védő csúnyán aláugrott a labdának", mikor már elsőre mindenki látta, hogy a védő csúnyán aláugrott a labdának.

Én, azt hiszem, csak Mocsai szakkommentálásában hallottam olyat, hogy valaki ugyanarról a jelenetről sokadszorra is érdekesen tudott volna beszélni. [Mocsai egyébként is unikum, mint szakkommentátor (is). Egyszerűen lenyűgöző, amiket mondani tud!]

Mi még? Most nem jut eszembe több. De biztosan fog még.

BruceWayne 2008.05.10. 20:07:22

én bírom a Farkas Norbit de ez a monológ amit előadott, hát nem sok értelmet véltem felfedezni benne... róla amúgy is normális ellenvélemények születtek, nem olvasta mit kapott pl. Világtalan Péter vagy léderer "ordibátor" ákos
amúgy meg: benne vagyok a post-ban :-D nagyon megtisztelő bár érdemtelennek érzem

Ylaya 2008.05.10. 20:54:13

az Fejedelmi tobbes, nem pedig kiralyi. Nem kotekedni akarok csak feltunt...:|

halareaal 2008.05.10. 20:55:29

sztem Farkas Norbi munkásságának "csúcsa" a Real Madrid nyári edzőtáboráról készített "riport" volt. az nagyon durván odatett, úgy ültem le, hogy dejó, láthatok valamit a kulisszák mögül, vagy valami hasonló, erre az egész műsor arról szólt, hogy mennyire megsértődött, amiért nem engedték be, és nem adott neki interjút senki. mikor meg lett mondva, hogy a játékosok spanyol írókon kívül snekinek nem adhatnak. a beszélgetése Emersonnal meg elég vicces volt, nagyon le akartél koptatni, úgyhogy bedobta a magyar szurkolók Emerson iránti szeretét.
a clasicon viszont nekem nagyon tetszett a közvetítése, úgy közvetített, ahogy egy ilyen presztizsű meccset kell, ráadásul ez a latinos stílusa is nagyon bejött.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.05.10. 21:00:38

halareaal:

Ja, arra emlékszem. Majdnem annyira megsértődött, mint most. Dehát mit tehetett volna?
:-)

És szerintem is ezerszer jobb volt az El Clásicón, mint Horváth Feri a kupadöntőn.

BruceWayne 2008.05.10. 21:03:35

én hetek óta járok spanyol nyelvtanfolyamra meg régebben rendszeresen néztem spanyol nyelven közvetített meccseket de nekem valahogy nem tűnik annyira "latinosnak" FN stílusa

drdugo 2008.05.10. 21:08:32

jesszusom mi ez a Farkas Norbert monolog? ilyenekről mindig lemaradok... :/
most akkor ő Don Quijote, és saját magát tömjénezi, vagy mi?
kérem kapcsolja ki....

vagy akkor jöjjön ide, regeljen, és mondja meg mi a baja, de most tényleg pancso szanzának üzenget a sporttévén? ez vicc, remélem csak félreértjük, és valami teljesen másra akart kilyukadni : D

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.05.10. 21:09:18

Én is néztem régen a spanyol tévét (amíg fogni lehetett). Tipikusan latinos dolog folyamatosan beszélni, állandóan szóval tartani az étert. Ahogy r_magpie írta: a német riporterek jellegzetesen másmilyenek, ők hihetetlenül hosszú szüneteket tartanak beszéd közben.

halareaal 2008.05.10. 22:15:30

meg vhogy ez a pörgős kommentálás, ami főleg az elején volt érezhető, azis ilyen latinos hangulatú. én azon a műsoron télleg kiakadtam, főleg hogy úgy harangozták be, mintha vmi exkluzív anyag lenne, erre képes volt odaállni egy dombra és szidni a Madridot, hogy milyen világ van náluk.

Romanes eunt domus 2008.05.10. 22:23:33

Ha az összes beszólást, amit itt elkövetünk, ilyen kisfilmekkel reagálnák le a kommentátorok, akkor a SportKlub műsorpalettája másból sem állna sztem...:D

BruceWayne 2008.05.10. 22:57:12

a világ legrosszabb filmrendezője, Uwe Boll például kihívta bokszmeccsre az őt fikázókat (kommentelő fanok, újságírók), egy "rajongót" asszem, el is vert :-)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.05.10. 23:27:56

Azért még is csak fociblog ez, úgy hogy a stílszerű mégiscsak egy lábtenisz meccs volna pancho és Norberto között!

Micimedwe 2008.05.11. 00:04:06

Ez valóban így van.

Quentin Montargis-ból 2008.05.11. 11:24:56

Farkas Norci nyilvánosság elé tárt visszavágása olyan századelejinek tűnik, mint amikor a régi nagy költők egymásnak üzengtettek az irodalmi folyóiratokban.

A "Carbelona" féle anagramma-vonal viszont bazira nagyon erőltetett volt ám.

Azazello007 2008.05.11. 11:33:19

Kis kitérővel:

Gyermekkorom óta rajongok az ún, "szépirodalomért" -- pedig ilyen nem is létezik -- viszont fociban nem ismerek tréfát: egy jó riporter ne idézgessen könyvtárszagú mélabúval Cervantest, hanem csináljon olyan hangulatot, amitől feláll az ember hátán a szőr.

Egyébként nagyon örülök, hogy a királyi tévé kapta az EB-t (az RTL VB-közvetítései a himnuszok alatti reklámokkal gyalázatosak voltak) viszont Zelinka Ildikót kitiltanám a stúdióból, csakúgy, mint Bozsik Pétert, aki a legjobb meccs élét is el tudja venni egy-egy elkeserítő, életunt beszólással.

Ja...és már csak néhányat kell aludni!!!!! :-)))))))))

Strigo 2008.05.11. 12:35:54

Erről a posztról, meg a hozzászólásokról egy Ponyvaregény-klasszikus jut eszembe.

Na azért nem kell mindjárt egymás f***át szopni.

Basti. · http://borgatya.hu/ 2008.05.11. 12:41:54

az előttem szólóval tökéletsen egyetértek...(a Bozsikos résszel is :))

Ami pedig Norbert módszereit illeti, azt kell mondanom, hogy mindenki azzal hadakozik, amije van. Panchonak blog, nekije meg mikrofon. Ennyi.
Ennek ellenére ez a monológos marhaság nem kicsit übergáz ... (s még egyesek csodálkoznak, miért nem bírom a spanyol focit...)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.05.11. 13:08:57

"Ennek ellenére ez a monológos marhaság nem kicsit übergáz ... (s még egyesek csodálkoznak, miért nem bírom a spanyol focit...)" - basti, rendben , hogy nem szereted a spanyol focit. Ízlések és pofonok témában nem is várok racionális éveket, de Farkas Norbival azonosítani a hispán focit, akkora baromság, mintha azt mondanám, hogy én Léderer Ákos vagy Horti Gábor miatt utálnám a német focit. Egész másért utálom ;).

popp · http://koncertblog.com/ 2008.05.11. 13:14:59

"Farkas Norci nyilvánosság elé tárt visszavágása olyan századelejinek tűnik, mint amikor a régi nagy költők egymásnak üzengtettek az irodalmi folyóiratokban." - hm, jó megállapítás. A különbség az, hogy azokban a szurka-piszkákban volt könnyedség és szellem, ebben viszont csak izzadságszag és sértettség.

kukonyalori 2008.05.11. 14:45:16

Én nem nagyon csodálkoztam Norbertünk reakcióján, mert a Knézy emlék torna előtt olvastam a sport tv honlapján a bemutatkozó szövegét www.sport1tv.hu/index.php?apps=stab&id=35. Na, ebből a szövegből süt a kisebbségi komplexusból fakadó gőg.
"a nem én vagyok a legtehetségesebb" duma szajkózása meg egyenesen kiborító.
Nera azért Horváth Ferinél jobban közvetíteni bármit az azért nem egy szint. A legjobb meccset is képes oan unottan monoton hangon közvetíteni, hogy az ember képes elaludni rajta, mint a forma 1-en a jó vasárnapi rántott hús után.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.05.11. 15:56:47

Hát, aki ismer, az tudja, hogy én is szeretem az "úgynevezett szépirodalmat", de sok minden között azért is, mert rávilágít életünk ezerszínűségére.

Vagyis: ki ilyen, ki olyan; ki így, ki úgy. Fölösleges kiakadni egy riporteren. Miatta utálni a spanyol focit egyenesen szamárság. Mélyanalízis alá vetni egy embert pszichológusi diploma nélkül (ámbár szerintem azzal együtt is, de ez más kérdés) pedig egyenesen otobaság.

Még akkor is, ha (mint mindig) igazunk van. :-)

gibson 2008.05.11. 18:32:55

A múltkor azt mondtam, jófej dolognak tartom a Farkastól, hogy burkoltan reagált az őt ért kritikákra. Most vissza is vonom :)
Valaki azt írta a kommentek között, hogy el volt rejte a sorok közt a mondanivalója, elsőre nem is lehet levágni...
De most, hogy hallom, amit mond, nem is tűnik olyan burkoltnak az egész. Gyakorlatilag aki NST-t olvas, annak nincs ízlése, ez a lényege (a pancho-s résznek). Szerintem viszont a "mert van ízlésük" beszólás volt ízléstelen...
A kisbetűs résszel nyilván arra utal, hogy a blogon a szerzők álnénen, személytelenül kritizálnak ismert embereket. Ezt elismerem, hogy idegesítő lehet, de aki kurvának áll, ne csodálkozzon, ha néhanapján megbasszák (most ízléstelen voltam :)...

popp · http://koncertblog.com/ 2008.05.11. 18:38:01

gibson, Farkas sancho egy mondatára reagált, amelyik arról szólt, hogy Farkas hamar kihullott a Knézy emlétornáról, mert olvasóinknak van ízlése.
Olvasd el a Madrid-Barca online tudósítás elejét.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.05.11. 19:12:47

hát ezt nevezem!

elképesztő elsőre, aztán másodjára unalmas, de vicces. mi ez az egész? én szerettem ezt az embert, de ezt nem kellett volna. bár hozzáteszem a lehetőségeivel szépen élt, csak kinek mi jut! nem tom nyilasiék mit fűztek hozzáa stúdióban.....

....hadd mondjam el én is! hogy. cervantest most ide ne kverjük, ezer ok és lehetőség van, hogy beidézzük, ez rendben van farkas úrnál, csak ne kezdjük itt sancho panzat bántani, maximum pancho_sanzat! nem mindegy, ugye!

a másik meg sajna az sztem, hogy mivel norbinak azok a lehetőségei, az nst-nek meg a blog, így nincs esély a fair play-re. bár lehet, hogy van egy narkasforbert.blog.hu, de nem hiszem. az egész ponyva és ebben a legszomorúbb, hogy ilyenkor mindig valaki nagyon leég!

sajnálom, mert nekem bejön a cervantesezés, de ilyen áron nem. nálam fülöp helyett ott lenne a 4ben, de így....jó lesz felkötni a gatyát, jövőre méhesé az el classico...

bugris 2008.05.11. 19:31:46

"például popp, nasteey, nerazurri aktuálisan sokkal többet tudhat kedvenc klubjáról (annak bajnokságáról), mint akármelyik kommentátor, aki néha csak egy-egy mérkőzésre készül fel az ő csapatukból."

Ezt azért vitatnám. Mára több sportadó van, mint nívós bajnokság. Gyakorlatilag egy-egy adóra egy jut belőlük. Úgyhogy aki abból él, igenis fel kéne tudnia készülni egy szurkoló szintjén is.

A felkészületlenség meg olykor nem lenne olyan szembetűnő, ha nem pofáznának állandóan. Említettem itt korábban is, szerintem ez elég zavaró. Vannak országok, ahol úgy csinálják, hogy meg sem szólalnak akár egy percig, ha nem történik semmi érdekes.

gibson 2008.05.11. 20:45:15

popp, már rájöttem, pár perccel azután, hogy megírtam a kommentet, nekem is leesett... :)

Így viszont ismét módosítom az álláspontom, mindent összevetve egy jópofa válasz/fricska/beszólás volt ez szerintem.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.05.11. 21:25:04

nekem tetszett egyébként az interjú. Nincs benne anyázás, tényleg foglalkozott vele. Ráadásul harmadik hallásra teljesen rendben van.
Emberileg semmi bajom nincsen Farkas Norbival. Észbeli és újságírói képességeit is elismerem. Viszont a kommentátori munkáját nem feltétlenül szeretem, még akkor sem, ha Egri Viktor ellenében rá szavaztam.
Ha lemegy a szezon, lenyugszanak a kedélyek, akkor biztos felkérem egy beszélgetésre. Fociról, internetről, NST-ről, Real Madridól, titianriról, a szurkolóiról (vannak) meg mindenről, ami eszembe jut. Érdekelne. Szerintem elférne a blogban.

drdugo 2008.05.11. 21:44:22

Ha valami baja van miért nem jön ide, írja le ő is kisbetűs névvel hogy mi a gondja-baja.
ez az internet, itt mindenki szava egyenlő.
de ez hogy a reál - barca apropóján egyenes adásban cervantes idézetbe burkolva sírja ki magát... hát ez nem egyenes dolog.

nem akarom én is bántani Norbertet, de semmit se szeret? :D

Kedvenc magyar sportolóm: Bölöni László
Kedvenc külföldi sportolóm: hosszú lenne a sor
Kedvenc filmem: nincs
Kedvenc színészem: nincs
Kedvenc színésznőm: nincs
Kedvenc ételem: nincs
Kedvenc italom: nincs
Kedvenc könyvem: amit éppen olvasok

az interju jó ötlet, sztem a KJE összes helyezettjével kellene csinálni. Fülöp Laci amúgy is olvassa, biztos rajta lenne az dolgon, Méhes meg tuti örülne hogy ekkora rajongotábora van : D

bugris 2008.05.11. 21:55:39

Az a gond a Farkasnorbi tévés jegyzetével, hogy tiszteletlenség a nézőkkel szemben, akiknek fogalmuk sincs róla, miről beszélt. Nem azért fizetik a kábeltévé-díjakat, hogy az újságíró üzenőfalnak használja az adót. Ráadásul még a néző érzi kellemetlenül magát, hogy esetleg ő a hülye, hogy nem érti miről van szó.

mujure 2008.05.11. 22:09:43

második hallgatásra értettem meg igazán amit farkas mond, elsőre nekem egy szimplán dühös riporter egyértelműen túlzott irodalmisággal elmondott rinyálását hallottam. valóban elmondhatta volna itt is a gondját, de persze így, finoman burkoltan sem rossz. merthogy ennek a monológnak bizony két értelme van. odaszúr panchonak, aki nem akar a világért sem sancho lenni, és hát természetesen a fő vonalon, a barca szidásán megy végig. viszont nem értem, hogy mi a baja? az, hogy pancho hülyeségeket irkál az ő bajnokságáról? ehhez egy internetezőnek(vagy blogozónak) minden joga megvan, létezik a véleményszabadság. akkor talán az, hogy leszavazták egy ilyen versenyen? ez cirka 2000 ember véleményét tükrözi(sokat mondtam?:P), és ebben az esetben nem a hiúságát kéne sértve éreznie, hanem el kéne gondolkodnia, hogy talán valamiben javulhatna is. szerintem egész jó kis beszédet vág le, igazán keményen megmondja a tutit... igazán érdekelne, hogy vajh' utána mit beszéltek a studióban? máté pali rászállt benitora?:D na, röviden ennyit akartam mondani, ha eszembe jut valami, szólok:D idézettel sajnos nem tudtam szolgálni, annyira nem vagyok a "fentebb stíl" képviselője...

Hartog 2008.05.12. 02:40:56

télleg, írja már le valaki, hogy mi volt utána a stúdióban!

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.05.12. 07:19:18

Semmi különös. A stúdióban Várhidi Peti, Bognár Gyuri, meg még egy csávó ült. Volt egy torta is, mivel Várhidi 50 éves. Szerintem nagyon nem értették a riportot, de azért a meccsről elkezdtek értekezni. Elég langyi tempóban.

gyedmatroz 2008.05.12. 08:42:09

Azért ez az egész elég kicsinyes. Az egy dolog, hogy a kommentben lefikázod FN-t, finom beszólás, még oké. De hogy aztán ő a tv-ben válaszol, te meg egy külön cikket is írj rá... Írjatok egymásnak meleg hangú leveleket, ahol elintézitek a nézeteltéréseiteket!

mujure 2008.05.12. 11:47:43

szerintem nagyobb ciki az ország legnézettebb sportadóján beszólni, mint egy blogon. még akkor is, ha az a blog elérhető az ország egyik legolvasottabb oldaláról...

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2008.05.12. 12:50:27

Valaki tudja hol lehet ezt megnézni, v pancho nem tette fel valahova a vágott verziót?

Janek 2008.05.12. 16:01:58

Erről egyébként azt tudom mondani, hogy akik a tévében, vagy újságban pénzért foglalkoznak sporttal nagyon nehezen viselik aztt ha egy mezei futball-barát többet tud náluk. Mi egy páran januárban indítottuk útjára stopli.hu nevezetű oldalunkat (ami azóta is működik) és kértünk volna egy kis segítségét úgymond elismertebb portáloktól, hogy együttműködjenek velünk. Felvettük a kapcsolatot az nb1.hu-val. Levelünkre egy minősíthetetlen hangvételű válasz érkezett, melyben elküldtek minket a sunyiba. Válaszul én kikértem ezt, mondván lehetsége, hogy mi vagyunk a jövő generációü lehetséges sportújságírói:)
erre a válasz:
Tisztelt" aláírásnélküli!


A Stoplival kapcsolatban nyilván nem Önökre gondolunk, ha magukra vették, az nem a mi bajunk
Nem igazán értjük, mi a probléma egy őszinte hangvételű levéllel? úgy látszik, ez szoktatlan ma magyarországon, ha valaki nem futkos tiszteletköröket, nem próbálja meg becsomagolni a mondanivalóját... ugyanúgy elhajthattuk volna Önöket udvariasabb formában is, kérdés: mi változott volna a lényegen?
A riválist természetesen nem úgy kell érteni :-) De ha ezt önöknél valaki átgondolta volna, meg sem írják azt a levelet :-) (ezzel együtt a kérdésünkre nem kaptunk választ)
Nekünk miért lenne fontos a hazai internetes sajtó színvonala? Kit érdekel a más pajtája? Majd pont van időnk más hülyéségeivel foglalkozni, amikor a magunkéira sincs mindig annyi időnk, amennyit szeretnénk
Képek: ki nem szarja le, hogy hova igazítják? Csak egy tanács volt, a jövő generáció lehetséges sportújságíróinak. :-)
Pár csalódás még fogja érni a jövő generáció lehetséges sportújságíróit, jobb lesz felkészülni :-)

erről ennyit:( és ezek okoskodnak a tévében...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.05.12. 16:21:42

@Janek: Na, szerintem Farkas Norbi "beszólása" pont, hogy nem ez a kategória. Ez a levél csak egy szimpla hányás, semmi személyes vonzata nincs. Farkas Norbi szövege viszont tele van személyes utalással, ami arról tanúskodik, hogy foglalkoztatta őt a blog (kritikája).

Hogy talán nem volt a legelegánsabb (sem a szöveg, sem a forma, amit választott), az lehetséges; de a két reakció között én lényegi különbséget érzek.

Janek 2008.05.12. 16:37:38

ja mondjuk szerintem Farkas Norbi sem ezen a szinten van azért, sőt...
Csak szerettem volna elétek tárni a bunkóságnak eme gyönyörű megnyilvánulását, és erre ezzel kapcsolatban lehetőség nyílott.

gibson 2008.05.12. 16:38:57

Azért annyit még hozzáfűznék a témához, hogy szerintem pancho beszólása sem volt túl korrekt.

"Örülünk, hogy Farkas Norbi kiesett a Knézy Jenő Emléktorna csoportkörében. Az olvasóinknak van ízlésük."

Nincs kifejtve a dolog, semmi magyarázat, hozzáfűznivaló, hogy mit csinált szarul a szerecsétlen - én például bírom a Farkas Norbit, a hülye kiejtését leszámítva, ami idegesítő, nincs bajom azzal, amit mond, ahogyan mondja, szereti a spanyol focit, és annyira ért hozzá, mint a Hajdú B., Faragó, vagy akárki más a szakmában. Ízlés kérdése, engem például Méhes Gábor idegesít, pedig itt egész sokan szeretik közületek.
Egy szó mint száz, véleményem szerint abszolút indokolatlan beszólás volt ez a szerző részéről, még kérdeztem is magamban, miközben olvastam, hogy ezt meg most miért kellett? Ha ehhez még hozzávesszük, hogy mindketten "szakmabeliek", spanyol-foci rajongók, tehát fikázás helyett inkább össze kéne fogni, vagy legalábbis békében megélni egymás mellett. Ezért is örültem, hogy a Farkas válaszolt :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.05.12. 16:41:45

Igaza van gibsonnak. Szerintem pancho is azt tette, amit Farkas Norbi. És szerintem ezzel semmi baj.

Oké, jó, az átlaghallgató nem érti a Zuhanyhíradóban. Na de, kérdem én, miért, egyébként értené?
:-)

gibson 2008.05.12. 16:51:24

Janek!

Tényleg nem kamu, amit írsz? Mert nehéz elhinni, hogy egy kultúrált hangvételű, segítségkérő levélre ilyen válasz jöjjön bárkitől is. Mellékelhetnéd az előzményt (a ti általatok írt levelet) is hozzá, mert nekem a válaszból úgy tűnik, hogy ott sem volt minden rendben :)

Amúgy meg, az NB1.hu a hazai "sportújságírás" legeslegalja, gusztustalan, színvonaltalan szar, az oda kommentelgető emberkék átlagéletkora nem lehet több 16-nál, és az IQ szintjük sem lehet sokkal több. Nem is értem, mi a faszt akarhattatok tőlük együttműködés címszóval... :))) Első blikkre a stopli.hu fényévekkel előbbre jár náluk.

gibson 2008.05.12. 17:07:06

Csöncsön, pont az volt benne a kurva jó, hogy senki más nem értette rajtunk kívül. Ha azt mondta volna, hogy "És a kurva anyját a Nou San Trafford című internetes fociblog egyik szerzőjének, pancho_sanzának!", azt sem értették volna sokkal többen, és még bunkó fasznak is nézi mindenki. Ha meg ennél bővebben fejti ki, hogy min és miért sértődött meg, akkor egy beképzelt seggnek néznénk, aki arra használja a műsoridőt, hogy a kritikusaival leálljon vitatkozni. De így, egyetlen kétértelmű mondatban megfogalmazva nagyon ütött a dolog. Ennél stílusosabban ezt nem lehetett volna megcsinálni szerintem.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.05.12. 17:08:14

gibson:

Szerintem mi ebben tökéletesen egyetértünk.

mujure 2008.05.12. 17:31:32

gibson, ha azt mondta volna, annak az nst örült volna: olyan olvasottságuk lenne, mint még soha:D

Dandeer 2008.05.12. 18:21:03

Én megnéznék egy beszélgetős műsort pár nst-s fejessel, nomet jópár kommentátorral. Teszem azt, Hajdú bével, Titianrinorbival, és persze Egri Viktorral, és persze Lídererrel. Érdekes lenne.
www.youtube.com/watch?v=bUbAq8WS9FY&feature=related
Nem tudja valaki ennek a számnak a címét? Eszméletlen jó.

kukonyalori 2008.05.12. 18:26:21

Nagyon felháborodtam ezen a stopli.hu vs. nb1.hu történeten. Ha ilyen színvonalú emberek szerkesztik a magyar élvonal honlapját, akkor mijafaszt várunk. Ha az egész közeg ilyen az élvonal körül, márpedig erre igen sok jel mutat. Miért gondoljuk, hogy a színvonal emelkedni fog.
Monnyuk gibsonnak abban igaza van, hogy az előzmények nélkül ez csak egy fél info, tehát engem is érdekelne az érem másik oldala.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.05.12. 18:34:00

Éppen összelehetne hozni egy ilyen vitát valamelyik nyilvános helyen, a sport kommentálásról. Szívesen vállalnám a moderátor szerepét. És ha gondoljátok a szervezésben is résztvesznék. Szerző urak, vélemény?

Woland 2008.05.12. 18:44:30

gibson,

nálam a stilus ott kezdődött volna hogy FN ide az NST-re küld egy posztot amiben kifejti hogy mi a baja azzal hogy eme foci-blog egyik szerzőjének véleménye van az ő kommentátori munkásságáról.

egy olyan tévéadást amiért százezernyi felhasználó fizet magánháborúra használni pontosan hogy stilustalan - kábé mintha a kamerába mosolyogva integetne haza hogy "heló anyu!"

a kritikát meg birni kell. havi milláért vagy félmilláért meg pláne. de ha muszáj reagálni akkor ne az legyen már hogy felirom egy képeslapra és elküldöm hárommillió háztartásba, hátha eljut pancho_sanzához is. ez spammelés volt. tartalmas Real-Barca értékelés helyett kaptuk.

persze izlések és pofonok, én igy gondolom. : )

asszalam alejkum.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.05.12. 19:52:09

Pancho, küldtem egy privát üzenetet, megtisztelnél mielőbbi válaszoddal.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.05.12. 19:56:01

Dandeer:

Kasabian - Club Foot (amúgy ott van a kommentek közt a vid alatt) :)

ApukadHUN 2008.05.12. 21:14:14

Megnézheted őket élőben is: jönnek a szigetre:)

gibson 2008.05.12. 22:05:34

Woland,

részben igazad van, de szerintem a lényegen átsiklottál:a Zuhanyhiradó és az NST között nincs sok különbség olvasottsági/nézettségi szempontból, sőt, gyanítom, hogy pancho-t többen olvassák, ahányan Farkas Norbit nézik a Zuhanyhiradóban. Tehát, a kritika dolog, amiben egyébként teljesen igazad van, oda-vissza kellene, hogy működjön. Az, hogy ki kap mennyi pénzt, itt nem számít. panchot szerintem nem kényszeríti erre senki, azért csinálja nyilván, mert szereti csinálni. Akkor viszont, ha beszól valakinek, vállalja a következményeket. Nyilvános fórumon szólt be, nyilvános fórumon szóltak neki vissza.

A másik meg, hogy amit pancho írt, az nem kritika volt, hanem egy felesleges beszólás. Kritika az, amit én írtam valamelyik kommentemben, hogy nem bírom, ahogy a Farkas kiejti a neveket, mésszi, pépé, stb. De lehet kritika az is, ha azt mondom, hogy hülyeségeket beszél folyton, stb... De amit pancho írt, az nem kritika. És nem is volt jogos.

Az meg, hogy a Norbi a Zuhanyhiradóban, főműsoridőben válaszolt erre, számomra is meglepő volt, de olyan stílusos, jópofa monológot adott elő, ami ezt a szememben ellensúlyozta. Az, hogy aki nem olvas NST-t, nem értette, miért baj? Aki nem nézte a zuhanyhiradót, ugyanúgy

Félreértés ne essék, nem akarom védeni a tagot, a Zuhanyhiradót sem nézem, ellenben az NST-t a kezdetektől olvasom minden nap, panchot is bírom nagyon, Real-drukker is, meg a cikkei is jók. Ő is szólt már vissza kritikára egyébként, és komment formájában tette, nyilvánosan, nem privát üzenetben a felhasználónak küldve, hogy "ne haragudj, kedves XY, de mi bajod van velem?".

Összefoglalva:
1. a stílus nélküli, rosszmájú megjegyzés panchotól szerintem felesleges volt, és abszolút
2. Farkas Norbi válasza meglepő volt, indokolatlanul hosszú, eltúlzott, de mindenképpen stílusos és jópofa
3. pancho viszontválasza várható volt, hosszan kifejtett, és szintén stílusos, úgyhogy egy-egy, jöhet a sör meg az interjú (a többiekkel is kéne, javasoltam már én is korábban, meg mások is)

gibson 2008.05.12. 22:10:30

A harmadik bekezdés vége értelmetlen lett, de azt akartam írni, hogy a Farkas Norbi összefoglalóiból amúgy sem érteni sokat, szerinem az átlagnézőnek fel sem tűnt, hogy most nem meccsösszefoglalót hall, hanem valami mást :)

BruceWayne 2008.05.12. 22:18:00

Fülöp ma sírt egy pár sort, egyrészt az ujpest veresége miatt, másrészt a keritésrángatás miatt már megint elkezdődött a szokásos siránkozás..... rossz volt hallgatni

Puhl viszont eddig tetszett mikor csak kötelességből nem véd valakit hanem megmondja keményen, ma viszont hülyeség volt kiállni urbányi "mágnestábla/antiedző/viasat3" istván leváltása ellen. nem is értettem hogy gondolhatta komolyan. azt mondta nehogy már 200 szurkoló döntsön az edzőcseréről.. LOLLL

/na jó kis magyar foci is megvolt mára/

Woland 2008.05.12. 22:29:23

gibson,

kösz igy már jobban értem az álláspontodat.

csak ez nem tiszta még mindig:

"Ő [pancho] is szólt már vissza kritikára egyébként, és komment formájában tette, nyilvánosan, nem privát üzenetben a felhasználónak küldve, hogy "ne haragudj, kedves XY, de mi bajod van velem?"."

nekem nem az ellen volt kifogásom, hogy nyilvánosan 'válaszolt', hanem, hogy nem ide küldött egy posztot (full nyilvános válaszlevél-posztot, nem kommentet). szerinted adekvát volt a zuhanyhiradó és valahol meg is értem, mivel te úgy érzed nincs nagy különbség ha az NST-hez hasonlitjuk, és persze Farkasnak az a hazai pálya, pancho-nak meg ez. Főleg ha a zuhanyzó egyébként is általában személyes hangú, ködös hasonlatokba vész (innen messziről nem tudom nézni, de lehet hogy amúgy is hanyagolnám:).

amúgy a kritika és a beszólás közötti határvonalon szerintem eléggé le van taposva a fű. (persze én nagy Tóta és Szily-rajongó vagyok. : )

no, mindegy, kösz szépen a részletes választ! sok új dologra rávilágitottál.

isten isten!

haraputca 2008.05.13. 10:09:57

Soha életemben nem láttam még a Zuhanyhíradót, azt se tudom mi az, ezt a blogot viszont rendszeresen olvasom, mert érdekel a foci. Szerintem nincs feltétlenül átfedés a két műsor nézettsége között.
Viszont a párhuzam jogos abból a szempontból, hogy ahogy a kommentátoroknak, a nyilvánosan blogolóknak is tűrniük kell a kritikát, elvégre ők választottak olyan szereplési formát, ami közönség előtt zajlik. Tökmindegy, hogy nem ez a főmunkájuk, ilyenre nem illik hivatkozni ha egyszer kiálltak a nyilvánosság elé! Ezért illene szerintem toleránsnak lenni a hasonszőrűekkel szemben, részemről respektálom, hogy mélyről jövő és élvezetes, de sokszor túlzásba vitt beszólások után Pancho megírta ezt a bejegyzést, és a reakciók között is voltak, például Popp elsője, amik azt igazolták, nem feltétlenül kell ösztönből és azonnal anyázni egy riportert.

Ráadásul, ha jól belegondolok, az általam élvezett posztok jó stílúsú szerzőinek annyiban könnyebb dolguk van, hogy bár nyilván adottság a jó íráskészségük, mégiscsak átsimíthatják, kidolgozhatják a mondandójukat, mielőtt nyilvánosságra hozzák, egy riporternek ellenben spontán kell pontosnak, érthetőnek, szabatosnak lennie egy közvetítés közben és akkor a stlilárisan elvárt finomságokról nem is beszéltem. Ez szerintem sokkal nehezebb lehet annál, ahogy sokan gondolják. A focihoz való "értés" egy dolog, abban nyilván sokan jobbak, akik mást se tesznek, mint erről olvasnak, ezt nézik (de azért én is elvárom egy riportertől, hogy legyen képben).

Ezek miatt van, ahogy már többször megjegyeztem, hogy nem vagyok hajlandó anyázni egy kommentátort sem, még ha nem is tetszik. (Ez magánügy természetesen.) Mute! :))

BruceWayne 2008.05.13. 10:11:37

"persze én nagy Tóta és Szily-rajongó vagyok."
előbbire én annyira nem lennék büszke :-P

the real 2008.05.13. 10:50:00

A stopli.hu-s levél az tényleg durva. Egyébként örülök, hogy szóba került, mert egyszer már megnéztem, tetszett, de aztán elfelejtettem, hogy mi is a címe. Most már favorite.

_benito · www.nst.blog.hu 2008.05.13. 11:04:58

"Viszont a párhuzam jogos abból a szempontból, hogy ahogy a kommentátoroknak, a nyilvánosan blogolóknak is tűrniük kell a kritikát,"

ez így is van, viszont mi, ha hibázunk, általában megköszönjük az észrevételt, bocsánatot kérünk és javítjuk.

nem emlékszem, hogy valaha is posztot írtunk volna arról, mennyire megbántott minket, hogy valaki lehülyézett a véleményünk miatt, vagy egy hibánkat csócsálta napokig (hetekig?). ha pedig MIm totál amatőrök elviseljük, mert tudjuk, hogy vele jár, akkor valakinek, akinek ez a munkája, kutya kötelessége tűrni, úgy gondolom.

azon kívül f.n. ellen személy szerint csak amiatt van kifogásom, hogy affektál, egyébként nem tartom rossz kommentátornak. viszont az, hogy egy országos, általunk is imádott és rendszeres nézett televízió csatornáján a kicsinyes visszaszólásával traktálja a nézők sokaságát, akiknek halvány fingjuk nincs róla, hogy mi ez a baromság, az szerintem egyszerűen nem helyénvaló.

ha olvassa ezeket a sorokat, arra buzdítom, hogy írjon nekünk, mi pedig mindenféle változatatás nélkül közzétesszük.

respect, béke és ingyen tibet!

gibson 2008.05.13. 11:30:56

Woland,

igazad van, félreolvastam, amit írtál, bocs :) De a lényegben akkor azt hiszem, egyetértünk.

gibson 2008.05.13. 11:44:35

haraputca,

veled pedig 100%-ig egyetértek, csak ilyen mélységig már nem akartam belemenni a dologba, ezért nem hoztam fel a témát...

haraputca 2008.05.13. 11:46:00

Benito!

Igazad van, ti általában jól reagáltok a kritikára, kérdés, mit tennétek, ha az olyan stílusú lenne, amilyenben a kommentátorokat kritizálják sokan, néha ti is (bár utóbbi nem jellemző, tudom). Azért az emberileg sértő anyázások és a kritika között van különbség. Másrészt a kommentátornak milyen lehetősége lenne elnézést kérni? A következő meccs elején úgy kellene kezdenie, hogy bocsánat, a múltkor rosszul mondtam egy nevet, és ezt Benito jogosan tette szóvá? Nem túl életszerű, mondom, szerintem túl könnyen elfelejtitek, hogy nekik nincs idejük minden mondatukat kétszer átfésülni (persze, ha már odaálltak, ültek, beszéljenek jól, ez vili).

De abban egyetértek, hogy nem volt szerencsés sértett aspektusból visszavágni, pláne, mert a nézők nagy része nyilván nem értette, miről beszél.
(Lehet, hogy nem jól értettem a bejegyzést, de mintha az a riporter, aki levelet írt és kulturáltan reagált, nem F.N volt, ugye? Vagy az egész csak róla szólt?)

haraputca 2008.05.13. 11:49:18

Bojkottal a kínai konyha ellen! Életet a kutyáknak!

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.05.13. 13:38:15

nem Farkas Nobert volt a levélíró kommentátor:)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.05.13. 14:01:53

Nekem van egy ötösöm rá, hogy a legjobban csepült Léderer lehetett a levélíró cimbora.

Janek 2008.05.13. 14:24:40

gibson Itt a levelünk. Sztem nem volt vele semmi gond. Sőt...
Tisztelt nb1.hu!

Engedjék meg, hogy figyelmükbe ajánljam Magyarország legújabb labdarúgással foglalkozó portálját a stopli.hu-t.Friss hírek, pletykák, csapat-bemutatók, játékos portrék, élő eredmények és statisztikák minden mennyiségben. Az oldalon többek között exkluzív interjú olvasható Supka Attilával a Budapest Honvéd, illetve Vágó Attilával, a Diósgyőr vezetőedzőjével.

Honlapunk december 27-én kezdte meg reméljük hódító útját a világhálón. Mi hárman akik fejünkbe vettük ennek a honlapnak a megszületését, 18-19 évesek vagyunk, megszállott, futball-és sport-rajongók. Igyekszünk portálunkon minőségi híreket, minőségi módon tálalni, s talán nem túlzás azt állítani, hogy oldalunk a futball-szurkolók minden rétegét kielégetheti. Nem titkoljuk példaként az nb1.hu is lebeg szemünk előtt, akik minőségi tájékoztatásaikkal szinte unikmnak számítanak a hazai sportsajtóban. Ezért szeretnénk segítségüket kérni oldalunk népszerűsítésével kapcsolatban, olyan módon, hogy híreink a forrással együtt feltűnhessenek oldalukon. Az nb1.hu, mint hazánk egyik első számú sporthonlapja, reméljük szívén viseli a sportsajtó utánpótlását. Tudjuk, hogy ez eléggé lehetetlen kérésnek tűnik, de mindenféleképpen szeretnénk elmondani hogy nagy céljaink vannak, és nem csak pár hónapos működésre szerveztük a portált. Cserébe mi is jelentetnénk meg nb1.hu-os cikkeket, és oldaluk logója is feltűnne minden oldalunkon.
Reméljük sikerült felkelteni érdeklődésüket, és beleegyeznek ebbe a kis egyezségbe, támogatván bennünket. Ha az ügyletnek anyagi vonzatai vannak ,kérjük tájékoztassanak minket róla.

Tisztelettel: a stopli.hu szerkesztői
Ui: kérem nemleges válaszuk esetén is tájékoztassanak minket!

még egy kicsit aláju, is nyaltunk:)

gibson 2008.05.13. 16:39:39

Janek

Hát ez valóban egy kultúrált levél. Gondolom, erre jött egy nemleges válasz, ti visszaírtatok, és akkor jött az, amit már olvastunk. Ha csak itt nem küldtétek el őket a kurva anyjukba, akkor valóban érthetetlen ez a reakció.
DE, ami még érthetelenebb számomra, hogy mit akartatok ti az nb1.hu-tól? "hazánk egyik első számú sporthonlapja"?!? Hátulról, esetleg. Nem akarom feleslegesen fikázni, mert nyilván van melójuk vele így is bőven, te is biztos szereted, ha így felnézel rájuk, de maradjunk annyiban, hogy én messziről elkerülöm azt a helyet. Áruld már el, mi tetszik neked benne, mert a múltkor erre a választ ügyesen kihagytad :)

(amúgy egy plusz napi oldalletöltést már regisztrálhattok, ha másért nem, már csak a lelkesedésetek miatt is megérdemlitek, hogy naponta egyszer odakattintsak ;)

Janek 2008.05.13. 18:47:47

Gibson
hát igazából nem vagyok értük odáig, csak szerettem volna ha egy olvasott és látogatott honlapon hirdethetjük magunkat. Ezért aztán még megpróbáltam be is nyalni nekik, hogy példakép meg minden:) Nem jött be...
AZ meg hogy minden nap ellátogatsz hozzánk, igazán derék dolog, köszönet érte.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.05.13. 20:20:58

Arra biztosan jó volt ez a panaszkodás, hogy most már én is megnéztem a stopli.hu-t.
:-)

Teljesen korrekt a levél. Azzal meg semmi baj, hogy egy kicsit benyaltál. Mégse írhattad volna, hogy: "Kedves nb1.hu, igazából azért jöttünk létre, mert annyira szarok vagytok, hogy az már átlépte az ingerküszöbünket. Remélem, segítetek nekünk."

janek91 2008.05.13. 21:33:09

Kösz mindenkinek az együttérzést:)
Ja meg, hogy ellátogattatok az oldalra:)
süti beállítások módosítása