Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Bundesliga, 24. forduló - Önkasztrálás, megvilágosodás és titokfejtés

2008.03.17. 17:17 heinrich

Nézi az ember a Schalke meccseit, és folyamatosan álmélkodik, hogy huszadjára sem képesek értékelhető produkciót nyújtani. Gondolkodik, keresi az okokat, aztán hirtelen megvilágosodik. Azért, mert a Schalke nem agy alulteljesítő nagycsapat, hanem egy erőn felül produkáló masszív középcsapat - így akkor rögtön kevesebb kritika fogalmazódik meg az emberben. Nem úgy a Bayern esetében, akik ha nem változtatnak sürgősen a játékrendszerükön, semmi keresnivalójuk nem lesz Európában. És ennek nincs köze ahhoz, hogy a Cottbus lefocizta őket, csupán apropót szolgáltat a téma felmelegítéséhez. A Werder közben kikínlódta magát a BL helyről, mi pedig megfejtettük a gaz csábítót megformáló Leverkusen titkát is.

Kezdjük akkor Slomkáékkal, kicsit boncolgassuk a csapatot. A hátsó alakzattal nincs különösebb problémánk, Rafinha és Pander is rendben van, középen Bordon egyelőre klasszis teljesítményt nyújt (Bundesliga szinten) és Lució-szerű feltöréseit pusztító bombákkal fűszerezi, Westermann meg uygan darabos, mint a diavetítés, de fontos gólokat szerez, így a +/- mutatója elfogadható. Na de a középpálya, irgalmas Isten... Rakitic-et hagyják a vonal mellett megdögleni, védekezni nem tud, és nem is egy vonalszélső, ha bízunk benne, akkor tegyük a pálya közepére, ha meg nem, akkor padra. Jones teljesen kihasználatlan aranybánya, mert tök felesleges szűrőként erőltetni, ha egyszer a megszerzett labdákkal nem tud mit kezdeni, ráadásul irányító sincs, akinek ugye odaadhatná nehéz terhét, a labdát. Ki vele a szélre, aztán megmondani, hogy fussál pajtásom, még vonalat nem látsz, vagy húzzál egyet befelé, aztán süsd meg húszról. Ráadásul az ellenfél baloldaláról is le lenne a gond. Ernst megmaradhat szűrőnek, de csak egy másik rendszerben. Támadó jellegű szekció: Lövenkrands botrány, Altintop meg hálát adhat a bátyónak, nélküle sehol sem lenne. Asamoah, aki képtelen nyolc méternél szűkebben szöktetni magát szintén mehet ahová akar, de még azt az embert is elcsapnánk egy életre, aki aláírta szerződését. Kurányi maradhat, mert legalább tíz beadásból kettőt befejel. Özilt eladni egy ennyire elképzelés nélküli csapatból vaddisznó hiba volt. Slomka úgy lehet ezzel, hogy jó lenne nyerni, csak tenni ne kelljen érte semmit, az ilyen Sanchez-félék hárommal többet tudnak dekázni a klubátlagnál, de gól ebből még nem lesz. Két nevetségel góllal lenyomták ugyan a Duisburgot, de klubelnökként szégyenünkben a bányák mélyéig kúsztunk volna. Georgiev gólját aki látta,(most akkor lássa, ha nem) többet ért vele, mint a Schalke összes szezonbeli fellépésével. Összességében ez a csapat pontosan azt tudja, amit a mai ötödik helye mutat, de ha a VfB nem lenne tele szeszélyes balerinákkal, még ezt sem érdemelnék. Ez a keret, ezzel az edzővel csak védekezni képes, azt sem különösebben magas színvonalon. Kár. (Schalke – Duisburg 2-1)

A Bayern kapcsán már keltettünk felzúdulást a két védekező belső középpályás erőltetése miatt. Való igaz, hogy több csapat is emígyen játszik Európában, de nem a 4-4-2 rendszer mellett. Olykor szánalmas látni, ahogy a csapattársak sírásra görbülő szájjal, esdeklő tekintettel tolják Ribéry felé a labdákat, hogy jajmá’, lécci rúgj egy gólt. Ha ő nincs, akkor Toni bármikor képes összehozni gólt/tizit, de Klose csak addig jó, amíg összjátékból léphet kapura (lásd szezon első fele), amióta ilyen csapatjátékot hoz a Bayern, azóta sehol sincs. Schweini valószínűleg nem felejtett el focizni az elmúlt egy év során, őt egyértelműen Hitzfeld nyírta ki. Zé Roberto és van Bommel is jól játszik egész szezonban, de a Játék, nem az ő feladatuk és változatlanul tartjuk – vagy az egyik, vagy a másik. Amúgy mindketten harminc felett járnak, nem a jövő emberei – sajnálkozva néznénk őket a MU, az Arsenal vagy a Barca ellen, mert ugye a BM ez a kategória, elméletileg. Ha nem változtatnak a középpálya szerkezetén, ami per pillanat a Ribéry, két felesleges szűrő és egy változó személyiségű ballasztból áll...Mi pont ezért bízunk Klinsiben, elképzelhetetlen, hogy meghagyja ezt a felállást. A hétvégi meccsről egyszerűen annyit, hogy amíg egy-egy szabad labdára két cottbusi csúszott rá, addig két müncheni egymásra mutogatott, ilyen egyszerű oknál fogva ki is kaptak. Trapattonit idézve: úgy játszottak, mint az üveg. Átlátszóan és üresen. Hitzfeld csak simán lenagyképűzte csapatát. Nem meglepő, száz éve így van ez, a kezdeti időkben pl.: előfordult, hogy a BM játékosok nyakkendőben léptek pályára (csak hogy jobban érezze az ellen, ő itt csak pórnép) és szalmakalapban parádéztak a pályán kívül. A mediterrán Münchenben. (Cottbus - Bayern 2-0)

A Brémát elkapta a gépszíj, amúgy sincs szerencséjük mostanában, meg hát lássuk be, Diegó nélkül nem sokkal jobbak, mint egy középcsapat, sőt, most ugye az igazolódott, hogy rosszabbak. A Wolfsburg meg identitást cserélt a Hannoverrel ősz óta, mostanában a farkasok aratják sorra a (meglepő) győzelmeket és Husztiék buktáznak zsinórban, most is örülhettek, hogy kétszer is tudtak egyenlíteni. (Werder – Wolfsburg 0-1, Hannover – Bielefeld 2-2)

A Hamburg ugyan nem tarolta le a BVB-t, de legalább végre kihasználta valaki a BM blamát és a mostanában kivirágzott Guerrero második helyre tuszkolta a szekeret. A meccset egyébként Slaven Bilic is megtekintette, alighanem ő lesz majd Steevens utódja (Hamburger SV – Dortmund 1-0).

A KSC körül mostanában túl sok a buzz és a hype, magyarul a felhajtás, fű alatt egészen a kilencedik helyig estek vissza, a Sasok produkcióján meg továbbra is csak csodálkozunk. Csapat, csapat, csapat. (Karlsruher SC – E. Frankfurt 0-1)

A Hansa Rostock – Hertháról most inkább nem mondanánk semmit (0-0), ellenben megdícsérjük balról a Bochumot, aki ezzel végleg levedlette a kiesőjelölt megnevezést, és megdícsérjük a svábokat is, mert pontot mentettek Sestakék ellen idegenben (ez azért nem szokás) és továbbra is tart a jó szériájuk. Már csak Bastürknek kellene összekapni magát. (Bochum – Stuttgart 2-2).

A Bundesliga legnagyobb meglepetése talán a Leverkusen (vs. Nürnberg 4-1) összfrontos menetelése, már BL helyen ütöttek tanyát, ilyen sikerekre valószínűleg senki sem számított. Bár ez mondjuk relatív... Íme a siker háttere, a titok nyitja.


21 komment

Címkék: német videó bundesliga h összefoglaló hamburg bayern münchen werder bremen schalke

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr88384815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.03.17. 19:15:02

nekem hiányzik vmi konkrétum ahhoz, hogy Herr General miért nyírta ki Schweinit.

bár tény, hogy bornírtságnak tűnik a szélen erőltetni, márpedig Hitz ott nyomta/nyomja most is néha.

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.03.18. 02:55:50

Egyszerűen nem bízik benne, pakolja jobbra, pakolja balra, középre meg a padra, mostanra nincs a srácnak önbizalma, lassan meccsrutinja sem. Különösen, ha visszagondolunk a VB produkciójára, ahol lőtt, cselezett, kiugratott, öröm volt nézni a játékát.

Ha feltételezzük, hogy nem satnyul az ember magától, akkor az edzőnek kell feltenni a kérdést, hogy vajon mi lelte ezt a gyereket...

Quentin Montargis-ból 2008.03.18. 11:28:57

A Nürnbergre ki lehetne térni, hogy mi a bánatos lópéniszért szerepelnek ilyen aszott szarul, holott jó a keret.

Quentin Montargis-ból 2008.03.18. 11:40:35

Jones-t nem értem, miért húzod le. A szűrő poszton nyújtott teljesítménye alapjén került be a válogatottba a "darabos" Westermann-nal együtt. Ernst-tel együtt jó kis páros ezen a szinten, eléjük kellene pakolni Rakiticet (ebben igazad van, hogy a szélen halott, mert lassú) és így megoldva a gondok. Asamoah-t és Lövenkrandsot valóban el lehet felejteni, helyettük Streitnak és Bajramovicsnak adnék több lehetőséget.

Quentin Montargis-ból 2008.03.18. 11:42:26

Diego mellett Frings hiánya legalább annyira szembetűnő, elég visszagondolni a stuttgarti blamára, ahol simán átközlekedtek a brémai középpályán.

Bezuhov. 2008.03.18. 12:15:13

Heinrich lő, gól!

BM ügyben abszolúte tökéletesen egyetértünk. Csak Klinsmannban reménykedhetünk....(te jó Isten, ezt én mondtam!? :D)

r_magpie 2008.03.18. 12:35:37

Schalke: nagyon megnézném Streitet végre nem csak kiegészítőemberként. nem olvasok utána, valaki segít, miért nem játszik (többet)?

Bayern: nem csak az említett urak és a hadrend, a "töltelék" is elég rosszul fest (Lell, Ottl, Sosa, Schlaudraff, és jajj, Podolski), kivéve talán Jansent

Leverkusen: kijelenthetjük, hogy Gekas nem csupán egy középszerű csatár, egy véletlenül jóra kifutott szezonnal. már két ilyen szezonja van. engem kezd meggyőzni.

r_magpie 2008.03.18. 12:37:16

ja, igen: remélem azért a jó öreg Theofanis eb-je nem sikerül ennyire

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.03.18. 13:12:57

Streit sérült volt, mikor a Schalkéhoz került, már itt fejezték be a rehabilitációját, de nem tudok róla, h most is az lenne. Slomkát kéne megkérdezni, vagy rekordvizét.

Jonest nem húzom le (kihasználatlan aranybánya, ez negatív lenne?), csak azt mondtam, h több haszna lenne a csapatnak, ha ő játszana szélen, Rakitic meg középen. A vélogatottban játszhat szűrőt, ott van kinek passzolnia.

Gekas meg hiába rúg ennyi gólt, akkora karikatúra, hogy az ember nehezen fogadja el, hogy jó játékos.

hmikey 2008.03.18. 13:55:53

BM ritka unszimpatikus játékosokkal tud rendelkezni, Toni egy nagyarcú majom, Ribéry meg hiába iszonyú jó játékos, a legutóbbi kupameccsen is akkorát patkánykodott a 1860 játékosával, hogy csak figyeltem, simán őt is ki lehetett volna állítani.

Paul Newman Jr. 2008.03.18. 14:01:23

Ragadós a közeg :D Bár szerintem Toni nem nagyképű, de Ribérynek valóban el tud borulni a tekintetete a nagy győzni akarásban.

r_magpie-nak megszavazzuk a pontot töltelék ügyben.

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.03.18. 14:07:34

r_magpie,

Lellre azért nem kéne beszólni sztem, 23évesen úgy paterolja ki (fokozatosan) a legjobb jobb-bekkek közt számon tartott Sagnolt a csapatból, ahogy azt megírták a nagykönyvben.

Schlauról meg egyikünk se tudja, mire lenne képes Bayern-szinten. nagyobbik baj, hogy valszeg nem is fogjuk megtudni. Poldit meg lehúzhatjuk, de csak akkor, ha Klinsmann se csinál belőle normális csatárt.

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.03.18. 14:18:48

Schlau - és még Gekasra mondtam, h karikatúra :)

A felépítése és a mozgása is a feljutó 'Gladbachba predesztinálja, hadd fejlődjön felkiáltással. Esetleg Nürnbergbe, úgy is nagy a szerelem velük.

Lell és Jansen valóban kilóg a töltelékből, Sagnol-t meg nem középszerűen szopatta meg a tisztelt vezetés.

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.03.18. 14:39:53

felépítés? mozgás? Crouch?

Sagnol meg menjen a pékbe, 8 hónapig sérült, majd mikor visszatér, el akar menni. szimpi... aztán most be kéne rakni, mikor van jobb (formában lévő) a helyére?

amúgy meg egy korábbira: Toni nem nagyképű, csak olasz.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.18. 14:44:54

Ja Heinrich, ez az Einstein Rudi összehasonlítás nem fair :), részint a rekeszizom-láz miatt, részint meg azért, mert az öreg Albertet sohasem köphette volna le Rijkaard egész pályafutásának egyetlen piros lapjáért cserébe (ma is a szemem előtt van, ahogy Völler bungyur fürtjei között ott csüng a zöldász).

r_magpie 2008.03.18. 15:00:18

kicsit visszakozok: Lell már többször tett rám jó benyomást, viszont a hétvégén ezt mind lerombolta. persze, tudom, ez egy ilyen meccs volt.

de lehet ám, hogy a korábbi kiegészítőemberek sem voltak jobbak, csak jobb csapat volt körülöttük

mindegy, nem az én problémám:)

Titi120 2008.03.18. 15:19:07

Tekintettel arra, hogy Klinsmann a Nationalelfet is egy letisztult 4-4-2 -vel játszatta komoly sanszot látok rá, hogy a Bayernnél is ehhez ragaszkodik, valamint, ahogy ott is, majd itt is Schweinit baloldali középpályásként szerepelteti majd.

Ribery posztja fix a jobb oldalon, szóval az igazi kérdés az, hogy a középpálya közepét hogyan és kikkel oldja majd meg.
Csak remélni tudom, hogy nem Borowskival ...

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.03.18. 15:58:12

hm. Ribéry helye immáron 7 hónapja fixnek tűnik a bal oldalon. Schweini azért volt a bal oldalon a válogatottban, mert nem volt ballábas kpályás. illetve lett volna, de Basti jobblábasként is hasznosabb a bal szélen, mint bmelyik másik ballábas (német válgoatott) játékos. uez vonatkozik Lahmra is védőként.

és remélem, hogy ennyi idő után is ragadt azért annyi Klinsire, hogy nem egy taktikai felállást ismer.

kroos 2008.03.19. 10:46:08

Schweini hasznosan játszik valóban,de sajnos az már szinte biztos hogy nem egy Effenberg kaliber.

pizarro · http://fcbayernmunchen.hu/ 2008.03.20. 10:50:27

Azért Schlaudraffról igencsak nehéz lenne véleményt mondani. Ősszel sérült volt, a téli felkészülés volt neki bayernesként az első. A felkészülsi meccseken kiválóan játszott. Aztán azóta is általában nem kap szerepet, de ha kap, akkor is 10 perceket.
Úgy fest el fog menni, pedig nekem annyira Zico-s.

(mondjuk nyílván az edzésteljesítménye lehet nulla...)

pizarro · http://fcbayernmunchen.hu/ 2008.03.20. 10:51:22

ja, felénk Zico=Zickler (becenév, nem hasonlítgatás miatt)
süti beállítások módosítása