Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Így támad az olasz baloldal!

2008.02.12. 11:16 _benito

A megtáltosodó kiscsapat története ellágyuló mosolyt fakaszt még a legsúlyosabb Tyler Durden-klónok arcán is. Szégyellje magát, aki nem hullajtott el legalább egy kövér könnycseppet a legnagyobb gigászok előtt hetekig vezető veronai pékcsapat, a Chievo tavalyi kiesésekor. Vagy szintén a legutóbbi szezonból citáljuk elő a Reggina kitartásról, hitről és rohadt sok gól szerző csatárpárosról szóló példameséjét, melynek szinte már giccsbehajló csimborasszójaként a -11 pontról startoló Amaranto úgy maradt bent az utolsó fordulóban, hogy megverték a friss BL-győztes Milant. Akár hasonló példa lehetne az Empoli is, hiszen tavaly UEFA-kupás helyen csapott célba a bajnokságban, ám miután sebtiben leégtek a nemzetközi porondon, idén már a Serie A-ban sem döccenőmentes az életük, sőt, kifejezetten kiesőnek tűnnek. Idén is van ilyen, és hiába képes akár idegenben is gyönyörű játékra a Napoli, vagy nyitott remekül a Genoa, most nem róluk lesz szó. Hanem a Livornóról.

Mit tudtunk róluk tavalyig? Ja, igen, a Lucarelliék… Ennyi. Pedig érdemes ám egy kicsit jobban megnézni, kik is ezek a hírhedten baloldali sporttársak, hiszen ahogy látni fogjuk, tökéletesen beleillenek a bevezetőben citált csapatok sorába. A legutóbbi bajnokság zűrzavaros, pontlevonásokkal és bukdácsolásokkal gazdagon tarkított befutóját biztonságos távolságból nézték a bordó komcsik, végül a 11. helyet szerezték meg, pedig közben a klub története során először Európának is megmutatták magukat. Nem is akárhogy, az UEFA kupa csoportkörét túlélve (többek között a Belgrádban elért döntetlennek köszönhetően, mely során a lefújás előtt a kapu elé fellopódzó Amelia góljával mentettek pontot) csak a későbbi döntős Espanyol állta útjukat. A kettős terhelés azonban besarcolta az árát, sokáig Lucarelli góljai ellenére a kiesés gondolatával is barátkoztak az Amarantók, de a csapatot a Serie C-ből a legjobbak közé vezénylő elnök még időben eszmélt és kivágta Arrigonit, a helyére ültetett Orsi pedig tulajdonképpen zökkenőmentes bennmaradást harcolt ki a toszkán bordók élén.

A Livorno pedig annyira rákattant az európai túrákra, hogy elhatározta, ebből hagyományt teremt, és szokatlan költekezésbe fogtak a nyáron. Lépést tévesztve úgy kezdték, hogy megpróbálták előteremteni a feltételeket, méghozzá úgy, hogy soha nem látott vagyonért, 6 millió fontért eladták a Sakhtarnak elsőszámú gólvágójukat, Lucarellit, majd elkezdtek csatárokat vásárolni: Tavano (Valencia/Roma), Tristan (Mallorca), Bogdani (Chievo), ezután néhány középpályást is beújítottak (a Juvétól Giannicheddát, a Messinától De Vezzét, sőt, jött egy brazil is és Dhorasso is az ő játékosunk, de minek?), a védelmük pedig nagyjából ugyanaz maradt, a hátuk mögött a világbajnok Ameliával.

Aztán elindult a szezon. Az első két meccsen mindjárt kilenc (9) gólt kaptak, és bár közben pontot loptak az Intertől, még nyoma sem volt az első októberi dérnek, amikor Orsi edzőnek megköszönték a részvételt. Ekkor 0-2-6-al álltak, természetesen csontutolsóként, kilátástalanul pillogattak a táblázatra, és a padra ültetett Camolese sem tűnt úgy, hogy csodát tesz, hiszen első két meccsén sima vereséget szenvedtek, ráadásul két közvetlen vetélytárstól. Aztán a 11. fordulóban már összejött egy pont az Udinese ellen, majd a következő kanyarban az első győzelem is, az áldozat (idegenben!) a Siena volt, innentől kezdve pedig megindultak, mint az Istennyila. Nyolc veretlenül lejátszott forduló következett, nem utolsósorban a kapu felé mutató nyilakat végre helyesen értelmező Tavanónak köszönhetően, aki azóta már a góllövőlista közvetlen élmezőnyének tagja tíz egységgel. A zsákba került egy Roma ellen szerzett pont, a Samp és az Empoli ellen mindhármat sikerült a Picchiben tartani, majd Torinóban is győzni tudtak, így jelen pillanatban a 15. helyen feszítenek. Lehetne még akár jobb is, de az elmúlt három forduló nem jött igazán össze, hiszen egy szebb arcát mutató Juve ellen, majd egy kapusának bravúrjaira támaszkodó Palermo ellenében sem jött össze egy pont sem, a hétvégén pedig a Genoa ért el döntetlent Toszkánában.

A megpróbáltatások nem érnek véget, hiszen a hétvégén az Interhez látogatnak, utána Napoli, majd Fiorentina, úgyhogy lesz miért hajtani, de ha végre Tavano mellé méltóztatik felnőni valaki, akár nyugodt tavasza is lehet a Labronicinek. Valami azt súgja, Camolese tud valamit, hiszen az esélytelenül kiesőnek tűnő csapatból olyan gárdát rakott össze, mely akár méltó ellenfele lehet a középmezőny bármely tagjának, amivel a pletykák szerint megválthatja jegyét vissza oda, ahol ő a legjobban érzi magát: Torinóba. Giancarlo ugyanis elkötelezett Toro-fanatista, de megmutatta már magát Vicenzában (nem sok sikerrel) és a Regginánál is dolgozott egy ideig, de nem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, a legtöbben most tanulgatjuk a nevét. Hát tanulgassuk!

14 komment

Címkék: olasz videó serie a több mint foci

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr56336076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

torres10 2008.02.12. 12:27:59

Lucarelli eladták szegényt, pedig az élete Livorno. A klub címere az alkarjára van tetoválva...

danesdzsu2 2008.02.12. 13:04:12

Háát, most rosszul kell játszania, akkor visszaigazolják párszázezerért, aztán újból el lehet adni, és így tovább, és így tovább:)

_benito · www.nst.blog.hu 2008.02.12. 13:19:01

32 éves már, ez nem olyan, mint boglárka és a lakókocsi :)

danesdzsu2 2008.02.12. 15:11:15

Boglárka? 1-2 körül lehetett. Nem is emlékszem, kibelezték a végén?

danesdzsu2 2008.02.12. 15:13:34

_benito: Balleri mellé kell a fiatalítás.:)

danesdzsu2 2008.02.12. 15:58:43

Ja, Poborsky hányszor is csinálta meg ezt a trükköt?:)

Metgergo 2008.02.12. 16:34:37

Remek kis bejegyzés! Élvezet volt olvasni! Köszi!

ktn 2008.02.13. 15:36:00

dhorasoo már nem az "ő játékosunk", ugyanis január elején bejelentette visszavonulását.

stonedraider · http://1sor.blog.hu/ 2008.02.13. 23:56:03

és a milannal is békésen leikszeltek
és ronaldo ellenük lépett utoljára pályára aktív játékosként, 3 perc, egy kiharcolt 11es, és vége, szakadt az ín a bal térdben:(

BruceWayne 2008.02.14. 00:01:43

stone: sajnos nagyon úgy néz ki, hihetetlen....
máshol valaki találóan fogalmazott: ha Ronaldo nem ennyire sérülékeny most nem azon vitázna hogy Maradona és Pelé közül melyiket tartsuk a No.1-nak, hanem hogy Ronaldo mögött melyik legyen a 2. nagyon találó, és még ha azt is szokták mondani hogy fociban nincsen ha, talán Ronaldo egy olyan játékos volt mindig is akire joggal érvényes a "mi lett volna, ha..."

nagyon szomorú dolog ez a mai, és a pályafutása utóbbi 10 évének nagyrésze is... nagy kár....

Keelhaul 2008.02.14. 00:13:49

Én is nagyon sajnálom... :(

drdugo 2008.02.14. 00:26:32

Hihetetlen :(

De nem mondom azt, hogy meglepődtem. A tavaly tavasz óta tartó sérüléssorozat betetőzése volt ez.
Fájó kimondani, de Ronnie lábai már nem bírják a versenysportot.
Hasonlóan zárul a pályafutása, mint Van Bastennek... :(

BruceWayne 2008.02.14. 00:30:52

azért durva hogy 2001-re rendbehozták a térdét, erre 2002 óta folyamatosan combizomhúzódással küszködött, nem igaz hogy valakinél ennyiszer jön ki ugyanaz a sérülés (bár elég nagy és izmos combja lehet Ronaldonak).... most meg ezek után szétmegy az eddig ép térde.... a lassításon valahogy úgy tűnt hogy megtorpant, mitha félt volna, írták is hogy már nem meri magát igazából odatenni... és biztos rátett a sérülésekre a súlyproblémák is, hiszen ha nagyobb súlyhatás éri a combot vagy a térdet akkor a sérülés is komolyabb....
süti beállítások módosítása