Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Afrika kupa - amire senki nem gondolt

2008.02.08. 18:30 pancho_sanza

Az egyik legutálatosabb dolog a fociban világon, amikor az egyik játékos sérülést színlelve fetreng a pályán. Azt sem szeretjük, ha valaki az ellene elkövetett szabálytalanságot próbálja imitálni, de ennél is szörnyűbb az, amikor az időhúzás miatt percenként be kell rendelni az orvosi stábot és a sérült játékos hihetetlen fájdalommal az arcán lebattyog a pályáról, hogy tíz másodperccel később két kézzel jelentkezzen játékra. Általában a fontos és nagy téttel bíró összecsapások sajátja a szimulálás ilyenfajta megnyilvánulása, és már vannak nemzetek, amelyek tökélyre fejlesztették ezt. Kamerun és Egyiptom nem tartozik ezek közé az országok közé, de ettől függetlenül éltek a fegyverrel, aminek következtében bár mindkét elődöntő 95 percig tartott, valójában a nyolcvanadikban le lehetett volna fújni őket. Addigra az érdemi dolgok eldőltek és nekünk maradt a fetrengés látványa. Meglepetésre a két legnagyobb esélyes sem jutott döntőbe, miközben a helyzetkihasználásban jeleskedő, és igazi kapusokkal rendelkező Kamerun és Egyiptom szállhat harcba az Afrika kupáért. Hogy ez miként alakult így? Tovább után részletek:


Az medve oroszlán bőre

Nagyon sok okot lehetne találni arra, hogy miért csak a harmadik helyért rendezett találkozón feszülhet egymásnak a toronymagas esélyesnek kikiáltott Elefántcsontpart és a házigazda Ghána. Azonban semmilyen mentség nem változtathat a tényen: Kamerun és Egyiptom fogja játszani a döntőt, miközben a két sztárcsapat csak a bronzéremért lép majd pályára. Először a ghánai fekete csillagok próbálták kiharcolni a fináléban való szereplés jogát, azonban egy oroszlán megszelídítéséhez mindenképpen tökösebb taktika, játékosok, edző és kapus kellett volna. Nem ismerjük a ghánai ember szexuális szokásait, de az Afrika kupán tapasztaltak után, nehezen tudjuk elképzelni, hogy szimplán egy óvszert húznak. Alsó hangon háromra gondolunk. Természetesen meg kell említenünk, hogy Kingston és Asamoah Gyan sérülése kellemetlenül érintette a házigazdát, míg Mensah eltiltása a védősorba száműzte Essient, akinek így nem sok köze volt a játékhoz. Ennek kétségtelenül a tornán egyébként halovány Eto’o féken tartása lett volna a célja, de azért emiatt nem kellett volna feladni minden gólszerzésre irányuló kísérletet, mert ami lehetőség adódott, az szinte mind a még zabolátlan Ayewnek volt köszönhető. Ennek megfelelően – Geremi szabadrúgás ide, Ayew löket oda - egy nagyon gyenge első félidőt produkáltak a csapatok, s így nem is haragudhattunk a kommentátor kollégára, amikor tízpercenként elmondta az "ötcsillagos" sztorit a szövetségi kapitányról és ajándékáról. A torna egyik leggyengébb félideje után valószínűleg egy kisebb fejmosásban lehetett része a játékosoknak, de látszólag mindez csak a hazaiakra hatott, akik a tornán először egyértelműen kockáztattak a győzelemért. Pedig a biztonsági játékosok mindig belebuknak a hazardírozásba, így egy kameruni kontra után törvényszerűen jött is a vezetés. S el is dőlt minden. A bíró néhány ítélete egyértelműen jelezte, hogy el szeretné kerülni a hazaiak támogatásának még a látszatát is. A két Song testvér átjátszhatatlannak bizonyult, s ha éppen nem jártak arra, akkor Kameni mindig hozta a kötelezőt. Ráadásul nem nagyon volt olyan pontja a pályának, és olyan perce a mérkőzésnek, ahol éppen nem szenvedett sérülést valamelyik vendégjátékos. Csodák csodájára mégsem egy fekete csillag veszítette el türelmét, hanem a kameruni Bikey, aki már mehetne is vissza a Readingbe, mert a betegápoló fellökéséért legalább öt meccset kap majd. Mindezek ellenére Ghána nem érdemelt döntőt. Persze Kamerun sem, de ő legalább lőtt egy gólt. (Ghána - Kamerun 0-1)


Kiemelkedett a mezőnyből

A következő találkozó előtt arra gondoltunk, a világ legnagyobb szégyene, hogy a halovány Kamerun a döntőbe jutott, míg a nála sokkal szerethetőbb focit játszó fáraók csak a bronzra hajthatnak rá. Aztán nagyon hamar megszerezték a vezetést az egyiptomi legények, de a labda szerencsés megpattanása már jelezte, hogy Allah figyelemmel kíséri a mérkőzés alakulását. Nem tudjuk, hogy ennek volt-e köze ahhoz, hogy Drogba három zicceréből egyszer sem tudott egyenlíteni, miközben ennyi lehetőségből négy gólt szokott lőni, de meglepetésre - és El Hadari bravúrjainak köszönhetően - elmaradt az egyenlítés. Aztán Allah ismét közbeszólt, amikor nyolc elefántcsontparti figyelmétől övezve az egyiptomi Zaki növelte az előnyt. Természetesen egy védő csúsztatta szerencsésen a labdát a támadó elé. Keita válaszul küldött bombája még visszahozta az elefántok reményeit, azonban Zaki második találata már mindent eldöntött. Igazából a három kapus között volt nagy különbség, mert az elefántcsontparti hálóőrök egyike sem tudott felnőni a feladathoz, illetve egyiptomi kollégájuk árnyékához. Így a negyedik találat is törvényszerűen bekövetkezett, mert egyszerűen ezen a napon semelyik kapura tartó labda nem akadhatott el az esélyesebb csapat portásaiban. Természetesen már meg sem lepődtünk, amikor elkezdődött a fáraók fetrengése, de az vesse rájuk az első követ, aki egy Drogbával, két Touréval, két Konéval és egy Keitával felálló válogatott elleni kétgólos vezetésnél ne cselekedne hasonlóan. Pedig a sztárdömping ellenére, ezen az estén csak egy csapat volt igazán a pályán: Egyiptom, aki egy nagyot lépett előre a címvédés felé. Egyébként teljesen megérdemelten, s nem marad más dolgunk, mint szurkolni Afrika sztárallűröktől mentes „görögjeinek”. (Egyiptom – Elefántcsontpart 4-1)



Egyiptomi gólöröm

Két mérkőzés van hátra, s mi csak reménykedni tudunk benne, hogy a szép futball fog diadalmaskodni a két csalódott csapat találkozóján és a döntő mérkőzésén is. Lehet sopánkodni azon, hogy így alakult a vége, de különösebb igazságtalanságot nem véltünk felfedezni az elődöntők során. Továbbra is csak Angola elestét sajnáljuk. Favorit igazából nincsen, mert Kamerun is tanulhatott a csoportmérkőzések alatt elszenvedett vereségből, míg Egyiptom is előrukkolhat bármi váratlannal. Természetesen nem rejtjük véka alá, hogy Kamerun diadala padlóra küldene minket, így a címvédésben reménykedünk. Reméljük, Allah is!

26 komment

Címkék: afrika elődöntő afrika kupa

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr46331476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szferi 2008.02.08. 18:39:01

Hajrá Kamerun!!! :)

freekz 2008.02.08. 20:34:35

Hajrá Kamerun!!! :D

szbszig 2008.02.08. 20:48:41

Hajrá Egyiptom!

Már csak azért, mert nem szeretem, ha egy döntőben más eredmény születik, mint a csoportmeccseken korábban...

mujure 2008.02.08. 21:22:05

a nagyon leírt kamerun csak eljutott idáig, és ha már itt vannak, nehogymár megálljanak:) jó meccseket várok, de nem lesz gólrekord... hajrá kamerun!

crouchy 2008.02.08. 21:43:55

ez a bikey mekkora egy drabális idióta?:D:D

crouchy 2008.02.08. 21:56:18

www.youtube.com/watch?v=uUV7-RVpFmc itt van az öklelése. hát még most is ezen szakadok:D:D:D hogy lehet valaki ilyen hülye?:)

Asidotus 2008.02.08. 23:26:43

Nekem Egyiptom az első meccsétől szimpatikus, remélem, hozzák a döntőt.
Ghánának meg foghíjas a csapata, nincsenek igazán klasszis támadói, anélkül meg nem lehet tornát nyerni. Ez van, szomorú, de igaz.
Drogbán nagyon látszott, hogy nemrég műtötték, még nem tudta hozni a tőle elvárhatót.

IronRock 2008.02.08. 23:53:55

Én is remélem, Egyiptom megveri Kamerun-t a döntőben. Nem hittem volna hogy Elefántcsontpartot elintézik ilyen nagy különbséggel, de eddig is bizonyították hogy érett, szervezett és jó csapatuk van. Megérdemlik a címvédést. Ha így folytatják, komolyan számolni kell velük a 2010-es VB-n.

szbszig 2008.02.09. 01:09:28

A ghánai csapat jó, de azért valljuk be őszintén, ha nem Ghánában lett volna a torna, senkinek meg sem fordult volna a fejében, hogy ők fognak nyerni. A csatársoruk például egyetlen emberből áll, és az is az angol harmadosztályban játszik, míg a többi válogatottban holmi Drogbák és Eto'ók kergetik a labdát. 2010-ben sem elsősorban tőlük várom, hogy történelmet írjanak az afrikai csapatok közül.

halareaal 2008.02.09. 02:11:12

azért az elég furcsa, h ezek az egyiptomi játékosok nincsenek felfedezve Európában. amellett, h csapatként sokkal jobban működtek, a párharcokat is inkább ők nyerték. Touré nagyon rég lett úgy megszivatva, mint Zaky 2. góljánál.
egyébként, én nagyon szurkoltam az elefántoknak, de azért azt be kell vallani, h messze nem csak a kapusok közti különbség döntött, főleg h sztem egyik gól se volt különösebb kapushiba. ezen az edzőn meg látszott, h csak be kellett ugrania, erősebb csapatot is ki lehetett volna állítani, nem értem mit erőlködött pl Dindane-al, aki kigyúrt 90 kilója ellenére összevissza ugrándozott, amint ránézett egy egyiptomi védő. főleg h ottvan a csapatban Aruna Koné, akit (csak ezen a tornán, rossz formája miatt) még Drogba helyére is el tudtam volna képzelni. azt meg nem értem, h a hamburgi Demel mért nem válogatott.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.02.09. 08:37:01

más a leányzó fekvésa, amennyiben Asamoah Gyan nem sérül le és Mensah nincs eltiltva. Ráadásul Kingston a bermelegítésnél sérült le. Egyébként már beharangban írtam, hogy ha valamelyik védővel gond lesz, akkor nagyon gáz cseréik vannak. Annyira, hogy Essient kellett hátravinniük.
Ha újrajátszhatnák a meccset valószínűleg úgy nekimennének Kamerunnak, mint azt Egyiptom tette. persze ez sem garancia a sikerre, de legalább nem lenne hiányérzetük.
Az egyiptomi kapus igazán nagy napot fogott ki. De tényleg.

_benito · www.nst.blog.hu 2008.02.09. 09:11:42

drogba egy szöglet utáni fejese simán mehetne illusztrációként a futball-szótárba az "atomfejes" címszó alá. ha teli rüszttel, faszán rádőlve meglövöm, akkor sem biztos, hogy tudok ilyen erőset. :)

Ronal-d'oh! 2008.02.09. 09:29:26

Ha már görögök: 2004-ben a csoportban és a döntőben is verték Portugáliát.

nasteey 2008.02.09. 10:57:39

Én nem akarom, hogy az arabok nyerjenek. Nekem az egyiptomiak akkor sem igazi afrikaiak. :) Kontrázni viszont jól tudnak.

(Egyébként szvsz a bronzmeccs 100x jobb lesz, mint a döntő)

Ylaya 2008.02.09. 11:45:36

ezt Egyiptom nyeri meg, ha nem van mindenkinek egy sore

r_magpie 2008.02.09. 12:37:36

az Egyiptom-Kamerun csoportmeccs után csodálom, hogy Afrika görögjeinek nevezitek a "fáraókat".

akkor már inkább az elefántcsontpartiak Afrika spanyoljai

kroos 2008.02.09. 14:26:07

Igen,most fél karom odaadnám egy Okocha-ért...

szbszig 2008.02.09. 18:53:51

Nagyon jó a bronzmeccs.
Nagyon szar a bíró.
Életveszélyes ez az elefántcsontparti csapat.

Asidotus 2008.02.09. 23:18:10

2006-ban mondták, hogy az egyiptomi bajnokságban relatíve sok pénz van, a játékosok jól meg vannak fizetve, a jó játékosokat nem olcsó Európába csábítani. Meg gondolom, pénzes klubok csak sok pénzért adják a játékosaikat.
Tehát ezért lehet, hogy mi nem annyira ismerjük őket. Vannak ilyenek, például a mexikói játékosokkból sincs sok Európában, pedig jók, láttuk őket a vébén, nem is egyszer.

szferi 2008.02.10. 15:52:31

Afrikában lehet h jó csapat egyiptom, de csak azért mert nagyon kiegyensúlyozott. Egy közepesen jó európai csapat viszont minden poszton jobb, simán verné őket. Akár Svájc is:) Tunézia is ilyen, sokszor láthattuk már, mire (nem) képesek...

Viszont ghána, elefántcsontpart, kamerun az erős középpálya/csatársor miatt akárkit meglephet, de a szar hátvédek és főleg kapusok miatt hiába lőnek egy szervezett, jól védekező csapatnak 2-3 gólt, ha közben kapnak négyet. Azért nem ismerjük az egyiptomi játékosokat, mert nem érdemes európai csapatba igazolni őket, egy-két kivétellel egy PL, Serie-a, La liga középcsapatban sem állnák meg a helyüket.

halareaal 2008.02.10. 18:05:28

hát sztem te akkor nem láttad a meccseiket az Afrika Kupán. az lehet, h egyenként nem különösebben jók, de csapatban nagyon erősek. az általad említett elefántcsontpartot és kamerunt meg lefocizták. egyébként érdemes megnézni, nagyon pontosan passzolnak, technikásak, sokat futnak, nem hiszem h akármelyik európai középcsapat simán verné őket. Tunézia meg tavaly csak 1 kamu tizvel esettki Ukrajna ellen. ráadásul ez az egyiptomni csapat messze jobb mint az.

szferi 2008.02.10. 18:31:50

h szervezettek, az igaz, és ez a legnagyobb erősségük, de egy hasonlóan szervezett európai csapat, pl egy norvégia, írország simán verné őket

szbszig 2008.02.10. 19:02:50

No, hát ehhez a döntőhöz eddig nem nagyon lehet hozzászólni. Megy a taktikai harc, hogy közhelyeket puffogtassak. Pedig tényleg nem indult annyira rosszul, de a végére nagyon beálltak a felek...

BruceWayne 2008.02.11. 14:31:27

nálam Kader Keita volt a torna embere, eddig nem nagyon láttam játszani, meg is lepődtem mennyit adott érte a Lyon. de itt nagyon jól játszott (+Essien és az egész egyiptomi csapat is)

szferi 2008.02.11. 17:27:32

Nálam Song, Geremi, Essien
süti beállítások módosítása