Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Afrika kupa - amikor az oroszlán zabál

2008.01.31. 08:00 pancho_sanza

A C jelű kvartett tagjai két meglepően egyoldalú mérkőzéssel melegítettek be az első körben. Azonban mielőtt komolyabban elgondolkodtunk volna a szerepek újraosztásán, az afrikai futball rendje helyreállt. Ebben a legnagyobb szerepe az egyre nemesebb erényeket felmutató és akklimatizálódó Eto’o-nak van, aki immáron egyik célját elérte és az Afrika kupák történetének legeredményesebb góllövőjévé vált. Kamerunnal ellentétes utat járt be a zambiai válogatott, hiszen az első meccs váratlanul lehengerlő győzelme után beleszaladtak az oroszlán nyitott karmaiba, amiben kétségkívül nagy szerepe volt a védőjátékosaiknak, akik minden egyes helyzetet kihasználtak, hogy kitoljanak kapusukkal. Egyiptom magabiztosan kezdett, azonban fokozatosan leengedett az utolsó mérkőzésére, míg Szudán az Afrika kupa eddigi legstabilabb csapat benyomásást keltette bennünk, ha ugyan annak tekinthetünk egy együttest, amely minden mérkőzésén ragaszkodik a három extra középkezdéshez, míg a mezőny egyetlenjeként nem sikerült neki gólt szereznie. Az Atlasz oroszlánjainak bukása után a nagymacskák becsületét a szelídíthetetlen oroszlánok mentették meg. Tovább után részletek:

Miután Egyiptom megszelídítette a szelídíthetetlen oroszlánokat, és a zambiai puskagolyók sivatagi sólyomlövészetet rendeztek az első fordulóban, a csoport fontos kérdései eldőltek. Még akkor is, ha mérkőzéseket közvetítő európai sportadó kommentátorai kötelezően próbálták egy kicsit fokozni a hangulatot. Pedig ha valaki izgalmakra vágyott, akkor a csoport hátralévő négy mérkőzése helyett kielégítőbb szórakozást találhatott az ausztrál nyílt teniszbajnokság női egyesének küzdelmeiben. Aki nem szereti a teniszt, az is biztosan jól szórakozott a két döntőt játszó hölgy mérkőzésein. Természetesen, aki a mérkőzésekkel foglalkozott, az sem járt rosszul, mert bár izgalom nem nagyon adódott, azért a gólok száma kárpótolt minket mindenért. Szudán nem éppen hatalmas győzelmi reményekkel vágott neki a tornának, de a Zambia elleni háromgólos csapás és a jószomszédi viszony következményeként dacos ellenállással próbálkozott Egyiptom fiai ellen, aminek következményeként majdnem lenyeltük a sörösüveget az első szudáni akció után. Meglepődésünk viszont pontosan a sólymok lendületével együtt elszállt, amikor a fáraók megszerezték a vezetést, és a távirányító is kiesett a kezeink közül, amikor a hajrában esett gólon felbuzdulva a riporter emelt egy kicsit a hangszínen. Szerencsénkre így nem maradtunk le a harmadik találatról, ami csak azért született, hogy bebizonyosodjon, Allah mindig háromszor bünteti meg a derék szudáni legényeket.(Szudán – Egyiptom 0-3)

A fáraók pofonjától tántorogva, mintha egy alázatos és szerény Eto’o lépett volna pályára Zambia győzelemtől megrészegült a csapata ellen. Aztán Geremi szabadrúgása olyannyira kijózanította a puskagolyókat, hogy gyorsan három védőjük is elnézett egy véletlenül sem gyorsan guruló labdát. A harmadik találat előtt levették a labdát a kameruni cstárnak, majd Eto’o ostromolta tovább a rekordot egy tizenegyessel. Jelentjük ez már egy kicsit jobb volt, mint az Egyiptom elleni. S végül egy kapust becsapó gólpassz fejjel az ötösről. Természetesen egy védekezésért felelő játékostól. Az sebzett oroszlán háborítatlan zabálását mindössze egy késői lövedék zavarta meg, de ettől függetlenül egy keveset visszaszerzett tekintélyéből a kameruni csapat. (Kamerun – Zambia 5-1)

Az első mondatban többszörös képzavarral szembesültünk, amikor a kommentátor a kétgólos Mido pihentetéséről beszélt, mert szerinte a hamburgi (?) játékosra később nagyobb szüksége lehet a fáraóknak. Ráadásul a továbbjutás még nem dőlt el. Persze a négygólos zambiai győzelem elég húzósnak tűnt még a tartalékos – a hamburgi Zidan nélkül felálló – címvédő ellen sem, akik szép lassan a harmadik számú esélyessé nőtték ki magukat, s ennek megfelelően elég korán előnybe is kerültek. Aztán meg legszívesebben elmentek volna zuhanyozni, mert a játékhoz már nem sok kedvük volt. Erre a pihentetni kívánt Zidan beállításával reagált a fáraók kapitánya. De ez sem segített, így jött a törvényszerű egyenlítés, aminek köszönhetően Zambia emelt fővel – és egy ponttal gazdagabban - búcsúzhatott a tornától, míg Egyiptom elrondította eddig hibátlan mérlegét. (Egyiptom – Zambia 1-1)
Csak egy sima győzelemre volt szüksége a kameruni válogatottnak ahhoz, hogy a lelátón helyet foglaló tunéziai szövetségi kapitány, Roger Lemerre el tudja számolni hivatalos kiadásként a meccs belépő árát. A francia nálunk biztos jobban ért a focihoz és ő is úgy gondolta, hogy a másik meccsen nem történik nagyon váratlan dolog. Igaza lett. A szelídíthetetlen oroszlánok magabiztosan hozták azt az eredményt, amit a csoport másik két tagja is elért Szudán ellen.  Ráadásul Eto’o kezdi felvenni válogatottja ritmusát, mert egy klasszikus mesterhármassal ugrott a góllövőlista élére. A sólymok viszont rúgott gól nélkül repültek haza. (Kamerun – Szudán 3-0)

A D csoportól vár ellenfeleket a két továbbjutó, de az ottani felfordulásnak köszönhetően Kamerun - Tunézia és  Egyiptom - Angola mérkőzésre van kilátás, amely során bármi megtörténhet, mert mind Egyiptom, mind Kamerun képes jó teljesítményre. Különösen a fáraók tudják felpörgetni a ritmust, mint tették azt első mérkőzésükön. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy mindkét csapat játékával szemben fenntartásaink vannak. Ráadásul mind Ghána, mind Eleféntcsontpart erősebbnek tűnik náluk. Ettől függetlenül mindketten négy közé juthatnak, de bármelyikük végső győzelme hatalmas meglepetés lenne.

12 komment

Címkék: afrika videó összefoglaló c csoport afrika kupa

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr71319069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szferi 2008.01.31. 11:35:01

D csoportban tunézia továbbjutásában nem vagyok biztos.

szbszig 2008.01.31. 13:33:42

Nem akarok okos lenni, de én már a Szudán elleni meccsük után megmondtam, hogy Zambia nem fog sok vizet zavarni a nagyok ellen. Egyiptom is nyilván elkalapálta volna őket, ha nem lett volna nekik teljesen mindegy, és nem is kaphattak volna ki akár az utolsó fordulóban.

A szudániak három 0-3-ja között meg azért nagyon nagy különbségek voltak. Tegnap kapura lövésük sem volt, csak amikor a kameruniak már nagyon unták a meccset, viszont Zambia ellen próbálkoztak ők is becsülettel, csak egyszer sem volt szerencséjük.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.01.31. 13:39:12

az afrikai foci fejlődésének következő stádiuma lehetne egy baráti iksz az Angola - Tunézia mérkőzésen.
Tunézia úgy tud kiesni, ha kikap és közben Szenegál nyer. Valamelyiknek kétgólosnak kell lennie.
Esetleg jó sok gólos meccsen kell nyernie az oroszlánoknak.
Angola pont fordítva megy majd, nekik Bafana Bafana győzelmétől van félnivalójuk, ha vesztésre állnak.
Azt hiszem fogadok arra a mindkét éllovast boldogító ikszre, aztán hátha nem lesz megbeszélve a dolog.

szbszig 2008.01.31. 13:44:35

De cselesek vagytok, az előbb még mintha 5-0 állt volna 5-1 helyett... :þ

the real 2008.01.31. 14:15:49

pancho, a fogadóirodák is így gondolkodnak: 1/1-nél jobb oddsot nem láttam.

szferi 2008.01.31. 15:31:01

Szenegál megveri dél-afrikát, ez majdnem biztos. Angola pedig talán elég motivált lesz egy győzelemhez, így hogy még nem biztos a továbbjutás, mindenesetre az erejük megvan hozzá.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.01.31. 15:41:35

esély van
nem is mondtam, hogy tuti, csak azt, hogy az a legvalószínűbb és Lemerre is elég magabiztosan figyelte Kamerunt a helyszínen
Aztán persze lehet, hogy előre ivott a medve bőrére

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.01.31. 16:24:20

Elég sima csoport volt, azt is mondhatjuk, hogy a zambiai védelmen múlt a dolog, ha legaláb az egyikük tudna focizni, még esélyük is lett volna. Az első kör után nem gondoltam volna, hogy Kamerun összeszedi magát, de sikerült, ettől viszont még nem lettek esélyesek.
Amennyiben valaki el tudja intézni, Angolát szeretném Kamerunnak, abban a párban egész jó esélyük lenne az elődöntőre, Egyiptom ellen jóval kevesebb.

szbszig 2008.01.31. 22:07:00

Kételkedett is benne bárki? Őszintén. ;)
süti beállítások módosítása