Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Afrika kupa - Párizs-Dakar ralitól a bozótvágó késig

2008.01.20. 23:00 pancho_sanza

Megkezdődött az Afrika kupa. A házigazda Ghána játszott Guineával és előzetes várakozásainknak megfelelően a futball prominens személyiségei a környéken tartózkodtak. Miután egy külön bejegyzést nem szeretnénk ebből az egyetlen mérkőzésből kerekíteni, így itt röviden összefoglaljuk benyomásainkat a mérkőzésről. Nagyjából ezt vártuk. 20 mezőnyjátékos, akik kivétel nélkül mind roppant erősnek tűntek. Ráadásul hamar bebizonyosodott, hogy meglepően higgadtan és technikásan játszanak, és az olyan körülmények, hogy labda félig elsüllyed a fűben, abszolút nem zavarták meg őket. Bár a házigazdák kapusa néha bizonytalannak tűnt a hazafejelt labdáknál, a lámpaláz hamar eltűnt és elkezdődött a roham, amelynek keretében a Ghána el akarta dönteni a mérkőzést. Azonban mintha a kivitelezés során 5 centivel a megbeszéltektől jobbra tolták volna el a kaput és a kapufákat, így az utóbbi háromszor is ellenük dolgozott. A második félidőben aztán egy kicsit visszaesett a színvonal, de legalább láttunk egy gólt büntetőből, megtapasztaltuk, hogy néha még mindig fogalmatlanok az afrikai védelmek, s végül megtudtuk, miért is nem szabad lövéshez engedni Muntarit. Az első félidő alapján megérdemelt hazai siker született, de Guinea még okozhat egy-két szép percet szurkolóinak. Mi meg nézzük meg, hogy a C csoportból továbbjutó Kamerun és Egyiptom kit kaphat ellenfélül a négyesélyes csoportból. Osztottunk és szoroztunk, így számunkra már annyira nem is tűnik olyan bonyolultnak a várható kimenetel. Antilopok, sasok, oroszlánok és egy pikáns háború esetleges folytatása. Tovább után részletek:

Tunézia

2002-ben elődöntőig és negyedik helyezésig jutott, míg 2004-ben megnyerte az Afrika kupát Tunézia csapata. Ehhez képest csalódást jelentett, amikor két évvel ezelőtt már a nyolcaddöntőben búcsúzott a Karthágó sasai névvel illetett válogatott. Jelenleg negyvenhatodik helyen áll a világranglistán Roger Lemerre szövetségi kapitány – aki a dicsőségesnek nem nevezhető, távol-keleti világbajnoki hadjárat után menekült ide még 2002-ben – csapata. A csapatkapitány Rahdi Jaidi civilben a Birmingham City csapatát erősíti, de most éppen századik válogatott mérkőzését üldözi. Azonban a tiszteletre méltó mérföldkő eléréséhez elődöntőbe kellene jutnia a csapatával, és akkor a döntőben vagy a bronzmeccsen századossá avathatnák csapattársai. Persze az odajutás nem igazán lesz könnyű (lehetetlen), mert már a selejtezősorozatban is - a nem túl erős - Szudán mögé szorultak. Mindenesetre esélyeiket növeli, hogy a középpályán La Liga, Premier League és Bundesliga tapasztalat is összpontosul, míg elől a két „francia” légiós Isaam Joma és - a brazil születésű - Francileudo Santos szállítja rendszeresen a gólokat. Érdekesség, hogy ez a csapat is tőlünk szenvedte el a legnagyobb arányú vereségét még 1960-ban. Az ország labdarúgásának és turizmusának fejlődése azóta is töretlen, ezt jelzi, hogy a legutóbbi három világbajnokságon szerepelhettek. Ebben az sem zavarta őket, hogy az ország területének 40 százalékán a Szahara focira nem igazán alkalmas homokja terül el.

Cél: továbbjutás a csoportból
Realitás: jó csapat, de talán nem lesz elég a továbbjutáshoz

Angola

Angola is ott volt a legutóbbi világbajnokságon. A fekete antilopok csapata számára ráadásul a németországi volt az első ilyen jellegű torna, így nem csoda, hogy önbizalomtól duzzadva futottak neki a selejtezősorozatnak, amelyben Eritrea, Kenya és Szváziföld nem túl acélos válogatottjai ellen nem sok kérdőjel merült fel a továbbjutásra vonatkozó mondatok végén. A világranglistán jelenleg hetvenkettedik helyen álló csapat portugál edző, s az egyáltalán nem meglepő nevű Luís Oliveira Gonçalves irányításával próbálja kiharcolni a továbbjutást. A csapat gerincét is a portugál első osztályban szereplő játékosok alkotják, sőt az ország hivatalos nyelve is a portugál, így senki számára nem lehet meglepő, hogy az ország valamikor portugál területként szerepelt a térképeken. Persze ez már régen volt és azóta megjelent a nemzeti zászlóban a sarló bozótvágó kés és ennek folyományaként sokkal jobban foglalkoztatja a lakosságot a háború, amely a Angolai Népi Felszabadítási Mozgalom (MPLA) és a Dél Afrika által támogatott Nemzeti Egység A Teljes Felszabadításért (UNITA) tagjai között zajlott egészen 2002-ig. A sors fintora, hogy most a pályán találkoznak Dél Afrika csapatával. Pikánsnak ígérkezik, de reméljük, hogy a fair play szabályai szerint zajlik majd. Még akkor is, ha most a csapatkapitány és fontos gólok felelőse, Akwá nélkül kellene kiharcolniuk a győzelmet és a továbbjutást.

Cél: továbbjutás a csoportból
Realitás: legjobb nyolc

Szenegál

A lengyel Henryk Wojciech Kasperczak edzőkarrierjét francia első osztályú csapatoknál kezdte, aztán a 90-es évek elején áttette székhelyét Afrikába és már a kontinens ötödik válogatottját vezetheti. Számunkra hihetetlen, hogy egy kelet-európai edző a Teranga oroszlánjait küldheti harcba. Szenegál negyvenedik a világranglistán és bár nem szerepelt a legutóbbi világbajnokságon, az azt megelőzőn a címvédő francia válogatott (szövetségi kapitány Lemerre) kiejtésével hívta fel magára a figyelmet. Nevek alapján a torna egyik legerősebb válogatottjáról van szó, amelyet nem emlegetnek az egyértelmű esélyesek között. A csapatkapitány El Hadji Diouf, aki most a Bolton csapatát erősíti, ékpárja valószínűleg a gólrekorder és legtöbbször beválogatott Henri Camara lesz a West Hamből. A középpálya vázát is angol kontingens alkotja: Papa Dioup (Tottenham Portsmouth), Diomansy Mehdi Kamara (Fulham) és Ibrahima Sonko (Reading) köré épül majd a csapat. Ráadásul a védelemben is megbízható, és komoly csapatokban(Newcastle, Wigan, Bordeaux) játszó jöhetnek csak számításba. A Párizs- Dakar raliról elhíresült ország rendelkezik három olyan kapussal is, akik a legtöbb afrikai csapatban egyes mezhez jutnának, de ez nem is csoda, hiszen a bővebb keretben számításba vett, de a kupára végül nem nevezett játékosokból álló csapat is győzelmi eséllyel lépne pályára a Puskás Ferenc stadionban. Még egy lengyel edző vezetésével is.

Cél: négy közé jutás
Realitás: négy közé jutás

Dél-afrikai Köztársaság

Hatalmas teher nehezül a Bafana Bafana tagjaira, mert már csak pár százat kell aludniuk a hazai rendezésű világbajnokság kezdetéig, s a FIFA idevonatkozó bíróküldési elvein túl illene nekik teljesítményükkel is jogot szerezni az elődöntős szereplésre. Ehhez képest az előző világbajnokságra nem is sikerült kijutnia a kupa 1996-os győztesének, így egyértelműen a csapatépítés jegyében telt az elmúlt két év. A tétnek megfelelően semmit nem is bíztak a véletlenre és a brazil Carlos Alberto Gomes Parreira kezébe adták a világranglistán jelenleg hetvenhetedik válogatottat. A selejtezőket, ha nem is zökkenőmentesen, de magabiztosan teljesítették és Zambia mögött sikerült továbblépniük. A kérdés most mindössze annyi, hogy sikerül-e továbblépni a csoportból, mert az előző két kiírás alkalmával ez megoldhatatlan feladatot jelentett számukra. A játékosok egyébként nem túl ismertek, a csapatkapitány a Blackburn Rovers védője, Aaron Mokoena mellet mindössze egy páran kergetik Európában. Ráadásul nem is az elithez tartozó csapatokban, így viszont tényleg nehéz lesz.

Cél: továbbjutás a csoportból
Realitás: nincs továbbjutás

A csoport legnagyobb sztárja: El Hadji Diuof

20 komment

Címkék: afrika mészöly kálmán afrika kupa beharangozo d csoport

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr27305084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.01.20. 23:53:50

Hejj, pancho szaktárs hogy örül, hogy elindult végre a móka. :) Nekem 90 perc alapján lejött a szokásos az afrikai fociról: könnyű és könnyelmű, ettől élvezhető igazán. Az Agogo nevű spílerre hívnám fel a figyelmet, ekkora behemót támadóval ott elöl nem sok félnivaló marad.

szbszig 2008.01.21. 01:20:14

Azért a sporttörténelem kedvéért azt jegyezzük még meg, hogy ennek a mostani kontinenstornának a nyitómérkőzését, melyen tényleg ott voltak a világfutball prominens személyiségei, nem kisebb futballnagyhatalom, mint a Seychelle-szigetek egyik bírója vezette. Megnézném azt, amikor a 2008-as osztrák-svájci Eb rendezői baráti alapon a nyitómeccs vezetését odaadnák mondjuk egy liechtensteini kollégának...

Woland 2008.01.21. 03:31:01

hello Sancho,

Papa Bouba Diop a Portsmouth játékosa, nem pedig a Tottenhamé (nekünk most csak egy afrikai focistánk van, ő pedig Zokora az Elefántok oszlopos tagja).

A zöld-fokiak simán nyerik a csoportot. (remélem : )

üdv, minden jókat.
Woland

sleepy 2008.01.21. 06:36:42

benny mccarthy mar lemondta a valogatottsagot vagy miert nem esik rola emlites?

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.01.21. 07:18:59

South Africa’s top striker Benni McCarthy was left out of the country’s 23-man squad named for January’s MTN Africa Cup of Nations finals in Ghana as coach Carlos Alberto Parreira on Friday named an experimental squad for the event.

The 30-year-old Blackburn Rovers forward was one of four regulars dropped, the first indication that he might not be in future plans as South Africa look ahead to the hosting of the 2010 World Cup finals.

crouchy 2008.01.21. 08:46:59

én azok közé tartozom akik arra szavaztak hogy még nem tudják hogy nézni fogják-e ezt. el is kezdtem nézni. szar is volt. én nem tudom mit ömlengett ez a barom kommentátor az első félidőről, az arról szólt h felbszták egymást meg kirúgták a labdát a stadionból. a másodikba felbszták egymást és gólokat lttek. sztem a második jobb. am örömmel konstatáltam hogy már felismerem muntarit a góljáról. jöhetne poolba..

szferi 2008.01.21. 09:04:55

A legjobb kommentátori beszólás az volt, h valamelyik szudáni klubból 13 játékos érkezett, ők kénytelenek a legtöbb játékost nélkülözni az afrika kupa alatt... szerinte tényleg játszanak bajnokikat míg megy a kontinenstorna? Néhány hülyeségtől eltekintve nem is kommentált rosszul, és legalább nem akart vicces lenni.

Egyébként láttam már jobb meccset is, de előtte az osauna-bilbaoból néztem vagy 20 percet, na annál azért jobb volt.

r_magpie 2008.01.21. 16:09:25

húha, 6. perc, Namíbia-Marokkó 0-2
a második gól de szép volt
igazi afrika kupa fíling van a stadionban
hajrá Marokkó

Heinrich · www.nst.blog.hu 2008.01.21. 16:31:03

Megy a régi idők focija, védekezés semmi, csak a gól!!!

7-4-es végeredményre számítok, Alloudi ötöt vállal

r_magpie 2008.01.21. 16:32:10

óriási, óriási, én is csak ámulok és bámulok!!!

éljen az afrikai egység!

r_magpie 2008.01.21. 16:41:37

egyéb észrevételek:

- a rezesbanda repertoárja lenyűgöző
- az arab kommentátor büntet
- már 4-1

szbszig 2008.01.21. 16:53:22

Az igazi Afrika-Kupa-fílinghez az is hozzátartozott, hogy a tévés követítők is nagyon felkészültek. Én szégyelltem magamat, amikor a namíb csapatot mutogatták nagyban a marokkói himnusz alatt...

the real 2008.01.21. 16:55:40

A 4-1-ről jut eszembe: a tíz évvel ezelőtti, Burkina Faso-i torna bronzmeccsén a 86. percben a hazaiak góljával alakult épp ennyivé az eredmény. A vége számomra felfoghatatlan módon (sajnos nem láttam, csak olvastam) 4-4 lett, és tizenegyesekkel a vendégek nyertek... Az ilyenekért szerettük sokan az Afrika-kupát.

szbszig 2008.01.21. 17:00:56

Ja, és még egy ilyen csapatot nem láttam, mint a namíbiai, komolyan. Elöl néha még egészen ügyes dolgokra is képesek lennének, de a védelmükre a katasztrofális minősítés egyenesen hízelgő. Nem csodálom, hogy az eredményeik is ilyen 3-4, 3-3, 3-2 voltak, amikről a kommentátor beszélt.

szbszig 2008.01.21. 18:51:59

Hát, ez a szuperrangadó nem túl jó eddig...

Heinrich · www.nst.blog.hu 2008.01.21. 20:19:48

Azt hiszem ezt hívják 'labdabasztatásnak'

szbszig 2008.01.21. 20:37:44

És az elmaradhatatlan áramszünet, hát persze, ami sosem hiányozhat egy Afrika-Kupáról... :)

crouchy 2008.01.21. 20:37:56

úristen azér a rezesbanda az vmi iszonyatos. egyfoltába nyomatják azt az egy kis dallamot. fejem szétszakadna ott kinn. de meg tudom érteni ha valakinek ez tetszik. És egészen tetszik a torna.

danesdzsu2 2008.01.21. 21:36:16

Ezt az áramszünetet védjegyként be kéne jegyezniük:D

szbszig 2008.01.23. 06:36:45

Most már nagyon megkésve, de azért legyen meg feltétlenül az utolsó csoport statisztikája is, mielőtt még elkezdenek játszani:

- a világranglistán:
Szenegál: 38.
Tunézia: 47.
Angola: 73.
Dél-Afrika: 77.

- Afrikában:
Szenegál: 5.
Tunézia: 10.
Angola: 13.
Dél-Afrika: 17.

- legjobb helyezés:
Szenegál: 26. (2004)
Tunézia: 19. (1998)
Angola: 45. (2000)
Dél-Afrika: 16. (1996)

- női világranglistán:
Szenegál: 91.
Tunézia: 89. (inaktív)
Angola: 105.
Dél-Afrika: 74.

- lakosság:
Szenegál: 10.58 millió
Tunézia: 9.92 millió
Angola: 10.77 millió
Dél-Afrika: 42.77 millió

- internethasználók száma:
Szenegál: 100,000
Tunézia: 400,000
Angola: 60,000
Dél-Afrika: 3.07 millió

- GDP/fő $-ban:
Szenegál: 1,500
Tunézia: 6,500
Angola: 1,600
Dél-Afrika: 10,000
süti beállítások módosítása