Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A hét vitatémája - Cirkusztól varázslót, avagy Harc a Nagyúrral

2008.01.16. 02:30 heinrich

Beüzemelünk egy új, állandónak szánt rovatot, azaz minden szerdán az aktualitások kapcsán bensőnket feszítő kérdéseket bocsátunk közvitára, hosszabb rövidebb felvezetővel, melynek első darabja alant található. Érvelj, cáfolj, mondd be az élest - és ne felejts el szavazni.

Magunk sem értjük miért, de a témával kapcsolatban korábban megeresztett poszttól nem kényszerült térdre a hazai sportvezetés, sokat próbált gerincük szilárdan kitart, egy lemondás/mea culpa nem sok, annyit sem sikerült realizálnunk. Sőt, a helyzet azóta tovább fokozódik, hiszen a disznófejű Nagyúr gondolt egyet és további egy hét türelmi idővel dagasztja a blamát. A magyar válogatottnak továbbra sincs kapitánya, ránk szakadt a bús, vak este.

Titokzatos hívó szavak
A porondmester áll a rivaldafény közepén és tébolyult zsonglőr módjára dobálózik a nevekkel, talán csak Platinit nem kérte még fel a posztra – bizonyára bosszúból. Ten Cate, Daum, valamint Bölöni többszöri és kategorikus NEM válasza után maradt nekünk Franky Vercauteren (még ha cáfolják is, nem sokat jelent) és Trond Sollied neve. Lássuk, kik is ők valójában, melyikük lenne jobb választás, azon kívül, hogy Várhidi.

Franky Vercauteren: A kis herceg, 63-szoros belga válogatott, 1966 óta az Anderlecht serdülője, játékosa, válogatottja, másodedzője, mindenese (caretaker), majd 2005 óta vezető edzője, egészen tavaly november 12-ig. Játékosként KEK és UEFA trófea is került a házioltárba, edzőként kétszeres bajnok az Anderlechttel, a BL-ben nem alkottak maradandót. Nemzeti együttest sosem edzett.

Trond Sollied: norvég szakember, játékosként leginkább a Rosenborggal forrt össze a neve, 15-szörös válogatott védő. Edzőként egyszeres norvég bajnok (Rosenborg) és egyszeres kupagyőztes (Bodø/Glimt), a Bruggéval kétszeres bajnok, egyszeres kupa és négyszeres szuperkupa győztes. Szolid sajtóbotrányos, videókiszivárogtatásos körülmények között lett az Olimpiakosz mestere, ahol bajnokságot és kupát is nyert, de a BL-ben mindkét alkalommal a negyedik helyet csípték meg a csoportban. 2006-ban kilencedik az UEFA edzőlistáján, jelenleg a Gentnél dolgozik. Nemzeti gárdát sosem vezetett.

Védjegye a támadófutball, mégpedig minden körülmények között 4-3-3 felállásban, két védekező középpályással, két klasszikus szélsővel és egy erőcsatárral, ami nálunk a következőképp festhet:

Fülöp – Vanczák, Vaskó, Juhász, Szélesi – Vass, Tőzsér, Gera – Filkor, Huszti, Priskin

A belga futballt jól ismerjük, Izrael mellett korábban a magyar sztárok másik gyűjtőhelye volt. Norvégiáról annyit tudunk, hogy Rosenborg meg Solskjær, fjordok és Ibsen. Mindkét ország futballja leszállóágban van, de még így is bőviben akad tanulnivalónk. A belgák az afrikai importra esküsznek, nekünk eddig csak Sowumni akadt a hálónkba, ezzel a megközelítéssel Pampalininek ítéljük a padot – negatív. A norvég mintán (nem a pulcsin) már érdemesebb elgondolkodni, a baj csak az, hogy nem MLSZ elnöknek érkezik a viking hanem kapitánynak, és ha nem talál olajat minden egyes gémeskutunk mélyén, megint csak nem fog tudni segíteni – negatív.

Idegen nap, idegen balzsam, idegen mámor – volt már nekünk olyan, de se Jenei, se Mattheaus nem váltott világot. Egyébként ki gondolja, hogy külföldi edzővel valós esélyünk lehet a portugálok, vagy a svédek ellen? Ha holnaptól Bill Gates lenne a gazdasági miniszterünk, akkor ősszel jobb autókat nyomnánk, mint a Volvo?! Persze mosakodni aztán mocskosul lehet majd azzal, hogy, hja, kérem, mi mindent megtettünk, világhírű (?!) edzőt tettünk a padra, de ezeknek semmi se jó. A háttérpletyka egyébként az, hogy a szövetség meg akarta várni a sorsolást, azzal a felkiáltással, hogy ha könnyű csoportba kerülünk, ahonnan van reális esélyünk a kijutásra, akkor külföld, ha bukóra vagyunk ítélve, akkor Várhidi.

A magyar szövetségi kapitányi poszt, sem szakmailag, sem anyagilag nem kihívás, megkopott csábereje Metál Lady-vel vetekszik. És akkor még nem beszéltünk az úgynevezett magyar viszonyokról, belterjességről, koncepciómentességről. Mit tehet itt egy nyugati szakember? a) idejön és azonnal Tourette szindrómát kap az állapotoktól b) mivel fogalma sincs a helyzetünkről, megkérdezi a … khm… izé… magyar szakmát (mit?), akik persze szállítják majd a kiváló ötleteket, de csak miután nagyképűnek és összeférhetetlennek bélyegzik a tudálékos idegent.

Vigyorog ránk és ül meredten, az aranyon ül, az aranyon
A kezdetben vasfegyelmet, megtisztulást, koncepciót, állami szerepvállalást és tizenharmadik havi nyugdíjat ígérő Kisteleki már harmadszor detronizálja a válogatottat, Lothar előtt és után is ment a lebegtetés, folyamatos license-bohózatok, EB pályázatok, kuncsorgás FIFA-hoz, UEFA-hoz, meg kiharcolt VB selejtező program, mert a sámán szerint rossz ómen a június.

Tépjük, cibáljuk mindhiába – aranyát csörgeti, s úgy nevet.
Mert megteheti. A kezdeti szűzkurvás vonakodás után beleszeretett magába, a pénzbe, a hatalomba, a presztízsbe, a közszereplésbe. A magyar futball önjelölt zászlóshajójaként a Furulyás-féle vállalat vezetési modellt alkalmazva, évek óta az MLSZ-től érkezik a legnagyobb megrendelés szélesvásznú vetítőgépek és ködgépek beszerzésére. Mit tehet a szurkoló? Nyel még egy utolsót? Elfogyott a tárhely. Tüntet Várhidi mellett? Tüntet a nem ezt érdemlő idegen ellen? Tüntet Kisteleki ellen? Nem megy ki a meccsre? Népszavazást kezdeményez? Egyéb ötlet? És egyáltalán, mennyit számít a szövetségi kapitány személye a válogatott teljesítményében?

A vérünk hull, hull, egyre hull, és mi csak csatázunk vadul: mi és a disznófejű Nagyúr.

Quo vadis, magyar válogatott?

 



Hordarok
Uploaded by celine64

70 komment

Címkék: h magyar válogatott

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr81298576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heinrich · www.nst.blog.hu 2008.01.16. 03:02:46

Első off kommentnek annyi, hogy a szavazásnál nehéz 2 szóval összefoglalni a hátteret, szóval inkább a százalékos arányt vegyétek figyelembe, ne a dumát.

Csörszike 2008.01.16. 04:11:36

Kedves Heinrich, kiváló, h erre a szenzációs Ady-versre fűzted fel a cikket!grat. egyébként eredmény-azaz továbbjutás szempontjából tökmindegy ki a szövkap.akár murinnyó, akár én-úgyse jutunk ki a vbre. amíg nálunk van a lakosságszámhoz viszonyított legkevesebb igazolt focista európában, addig itt nem lesz semmiféle minőségi futball. meg addig se amig az egyébként is vergődő önkormányzatok próbálnak meg csapatokat fenntartani.amíg a futballunkba is be nem gyűrűzik a globalizáció, és ezzel együtt a profizmus, addig teljesen irreális a profi focival rendelkező országok legyőzése.még egy közepesé is, mint Dánia. nemhogy svédo. vagy portugália.
egyéb szempontokból nyilván nem mindegy. én a mattheus-csapatot pl jobban szerettem a korábbiaknál, mert legalább megprób áltak jáccani, pl visszatért a keresztlabda, mint olyan magyar pályára.
szimbolikus szerepe is van egy ország szöv.kapitányának szerintem. azaz egy bárki nem reprezentálhatja a nemzetet. ezért nem lenne jó ötlet pl Daum. de ilyen szempontból én várhidit is elküldeném egy borbélyhoz. meg örökre betiltanám a borsodis kabátot, xy plázás inggallért, taurusos baseballsapkát, stb.
az nálam nem igazán szempont, h mennyibe kerül az edző. nagy ellensége vagyok a posztkádári szociális demagógiának, az "ebből hány lélegeztető-gépet lehetne venni"-típusú narratívának. de mint azt fönt említettem, úgyis mindegy ki a szövkap, akkor meg minek rá sok pénzt költeni. ha volna értelme, nem sajnálnám rá a pénzt. monnyuk egy lengyel válogatott szintű csapatnak már van értelme neves, jó edzőt szerződtetni.
tehát ha kábé úgyis ugyanazt az eredményt érjük el bármilyen szövkappal, akkor maradjon várhidi, mert télleg szimpatikus kis csapatot rakott össze, akik legalább néha nem szarják magukat össze és mernek focizni-meg főleg cselezni.

wan2bee 2008.01.16. 04:30:48

indexkozeli organumokat olvasok napont tobb orat. blogot, hiroldalt, velemynt, olvasoi levelet, napirajzot, glosszat, helyreigazitast, klasszikusokat, es mindig ugyanoda jukadunk ki, akarhol vagyunk. ez az orszag minden kisembernel magasabb pozicioban el van baszva.. ez alol nem kivetel a futball sem. ide nekem a rozsdas bokot, hogy a legtobbet kero gyokeret rakjak a padra, aki nyilvan nem fog tudni mozdulni sem a sok okostol meg az eleve szar csapattol, de meg azt sem fogja kihozni beloluk, ami bennuk van. az osszes nagyokos idiotanak koszonhetoen. Majd milliardokkal szegenyebben ismet megpalyazunk egy EB-t/VB-t es aztan meg melyebbre sulyedunk. Csak azt nem tudom hol az alja ennek a pocegodornek.. Es mikor jut el olyan szintre a magyar demokracio, hogy egy ertelmes celert fogunk tudni harcolni, mint nep/szurkolo/kondas/lofasz. mert jelen pillanatban a magyar valasztonak semmi beleszolasa nincs semmibe. ugyhogy sajnalom Varhidi Petert, es koszonjuk a munkajat, es hogy megerhettuk, hogy az olaszokat elvertuk, mert akkor, ott, jo volt magyarnak lenni..

szferi 2008.01.16. 07:36:44

Ezen a mindegy-ki-a-kapitány-ugyse-jutunk-ki-jo-ugy-ahogy-van-csak-igy-tovább hozzáálláson már túl kéne lépni, szerintem

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.01.16. 07:43:41

Azért Malival összevetném a lakosságszámhoz mért igazolt focisták számát....
Egyébként érdekes, hogy az afrikai labdarúgásban a gyöngyszemeket nem nagyon bízzák helyi szövetségi kapitányra, pedig van nekik Pro licences képzés és remek szakember bőven...Aztán valahogy mégis francia vagy német edzőben gondolkodnak.
Pont ugyanannyi mali, elefántcsontpati, stb. edző tevékenykedik Spanyolországban, Olaszországban, Angliában, stb. mint magyar.
Most először olyan a válogatott keretünk, hogy nincs, ismétlem nincs benne itthon játszó játékos. (Néha biztos lesz majd beválogatva, de csak kényszerből és nem építhet rájuk senki)
Ezért aztán megértünk egy jó kapcsolatokkal bíró külföldi edzőre, aki talán beszélt már életében Rafa Benítezzel és Mancinivel. Tudja hogyan edzenek a játékosok egy komoly csapatban, miként működik egy komoly klub.
Igazából vagy Cristoph Daum vagy mindegy. Úgyis csak 3 év (pontosabban 2 év 10 hónap- számolom Peti) múlva lehet összeengedni a görögökkel a fiainkat.

szferi 2008.01.16. 07:56:08

Egyetértek, sajnos a magyar futballszurkolók 70 %-a még mindíg nem érti, hogy mit is jelent a szövetségi kapitány személye. Ez sajnos az nst olvasóira is igaz, lásd a szavazás állását.

montipájton 2008.01.16. 08:34:59

A szövkap személye sokat jelent, ezt láttuk Mattheus idején: pénzt, támogatást, píárt, brazilargentinfranciákat ellenfélnek. Egyet nem jelentett: továbbjutást bármilyen csoportból bárhova. Úgyhogy felesleges hizlalni a sznobizmusunkat, ez is csak önvakítás.
Persze, ha Kisteleki (vagy más elnök) saját büdzséből hányja lapáttal a lóvét bármilyen külhoni mágusra, lelke rajta. A gáz az, ha nem tudjuk, miből, nem tudjuk, mennyiért, de azért fogjuk be a pofánkat, örüljünk a tanyán túli híresembernek.

A vége úgyis az lesz, hogy Kisteleki sajtótájon bekelenti: ideiglenesen ő maga lett a szövetségi kapitány (sóhaj), bár nem hiányzott ez neki (sóhaj), majd papírról felolvassa a válogatott kezdőcsapatát Szlovákia ellen:

- Kisteleki...

dontotti 2008.01.16. 08:44:52

Jöjjön Rafa, hozzon spanyolokat és akkor lesz esélyünk a Céronaldoék ellen. Gratulálok az Ady idézethez, nagyon találó.

Amúgy ezek senki edzők. Ha nem nagyágyú jön (a görögök példul meg tudták szerezni Ottót), akkor tényleg semmi értelme a külföldieknek. A külföldi edzők nem ismerik a játékosokat, (a hazaikat pláne, de azokat meg el kéne felejteni, max tarcsinak), kikérik Tornyi Barna vagy a Nagyúr véleményét és ott vagyunk ahol 20 éve. Vagy lejjebb. Akkor inkább tényleg maradjon a bajúszkirály.

heizer 2008.01.16. 08:58:28

"Védjegye a támadófutball, mégpedig minden körülmények között 4-3-3 felállásban, két védekező középpályással, két klasszikus szélsővel és egy erőcsatárral, ami nálunk a következőképp festhet:
Fülöp – Vanczák, Vaskó, Juhász, Szélesi – Vass, Tőzsér, Gera – Filkor, Huszti, Priskin".

Komolyan van még értelme ezeknek a mindenféle 4-4-2,4-3-3 meg hasonló baromságoknak. Évek óta azt látom, hogy egy csapat kismillió taktikai formációban játszik, éppen attól függően, hogy az adott újságíró szerint pl. C. Ronaldo éppen középpályás, csatár, vagy a kettő közötti valami.
A fenti felállás biztos nem 4-3-3, inkább 4-5-1, ha mindenáron tagolni akarjuk jobban akkor leginkább 4-1-4-1, de nem vagyok benne biztos hogy volna ennek bármi értelme is. (mert hát pl. hogy van az hogy az egyik legszebb támadófocit játszó Roma, klasszikus értelemben 4-6-0 felállásban kezdi a meccseket.) Én igazi 4-3-3-t utoljára a 95-97 közötti Juvétól láttam, (Conte,Deschamps,Jugovics kp. - Del Piero, Vialli, Ravanelli) noha kérdés ott is hogy Del Piero vajon mi is volt (ja és az UEFA kupa döntő végén 4 csatárral mentek a Parma ellen). Szóval lehet hogy az se az volt, de a mutatott játék legalább annak tűnt. Szóval lehet itt tologatni a sakktáblán a játékosokat, de nekem erősen úgy tűnik, hogy a taktika jóval bonyolultabb attól, mint a 4-3-3 meg hasonlók.

heizer 2008.01.16. 09:03:23

A magyar fociban meg nem annyira a szöv.kap-okkal van a baj, hanem a játékosokkal. Ugyanis gyenkék szegénykéim (bár ettől még szeretjük őket) a nemzetközi mezőnyben. És nem annyira fizikálisan mint fejben és taktikában. Nem akarom reklámozni a konkurenciát, de van egy honlap (jelmondatában egy zenei irányzattal elegyíti szeretett játékunkat+fogadási infók) ahol megjelent egy interjú Várhidivel. Érdekes és tanulságos.

mizie 2008.01.16. 09:06:47

én alapvetően nem értem hogy miért van kapitánykérdés. megvertük a bosnyákokat és töröko.-ban is jól játszottunk. moldovában kurvára nem, de hogy ezért kelljen mennie Várhidinek...
Ennél sokkal nagyobb buktákat is kibirtak edzők a kispadon nálunk.

Nekem eleve szimpi Vhi, a bajuszával együtt, maradjon és pont.

Mellesleg az edző személye elég sokat számít, gondoljunk csak a görögökre az eb-n.

szferi 2008.01.16. 09:21:41

mizie, nem elég itt-ott produkálni egy jó meccset, pont akkor égtünk le mindig, amikor gyengébb ellenféllel játszottunk, szerinted ez így jó lesz? Nem a svédeket meg a portugálokat kell megverni, hanem pl az albánokat, de várhidivel őket sem fogjuk. Nézd csak meg, ki náluk a szövetségi kapitány! Ők már rájöttek valamire, amire te még nem.

Bajerzsoltegyfasz: nem az a drága ha megfizetünk egy jó szakembert aki hozza az eredményt, hanem az hogyha nem történik semmi, a pénz meg ugyanúgy elfolyik

batigol: nézd meg a finneket: a lengyel, portugál, szerb trió mellett kevés híján továbbjutottak, pedig nincsenek jobb játékosaink, mint nekünk (egyet kivéve). Ez nagyrészt Hodgson érdeme, akérhogy is nézzük. Az se véletlen hogy a kilencvenes években kétszer egymás után kijuttatta a svájciakat, akik azelőtt vagy 30 évig nem szerepeltek világversenyen. De veheted példának az északíreket is. Hát kb. ennyi múlik a kapitányon. Ja, és ha fejben és taktikában gyenge a csapat, ahogy írtad, az a kapitány hibája (nagyrészt).

szferi 2008.01.16. 09:23:57

Ok, a finnek kerete erősebb mint a miénk, de akkor is erőn felül teljesítettek, és nem lehet elvitatni hogy ez hodgson érdeme.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.01.16. 09:46:10

emelem kalapom. zsenyiális. korrekt. már-már humoros. sinkovics gábor eltünt a látóhatáron. a kis csapatunkna meg a legjobbakat.

tb 2008.01.16. 09:57:16

batigol, egyetértek, nekem is kezdett már elegem lenni a különböző felállásokkal való dobálózásokkal, amivel néhányan a szakértelmüket akarják bizonyítani, holott csak annyit sikerül, hogy el tudnak számolni tízig.

amúgy mi az az oldal? nem jöttem rá ebből

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.01.16. 10:00:00

ja és mindenkhi nahgyon okosh! látom. mi a fontosabb, csapat vagy edző. talán mindkettő szerves része ennek az egyik oldalon hadakozó csapatnak nevezett izének.
finnek...haha...mentális problámák, kannabajusz, borsodis kabát, az albán szövkap, stb.
várhidi rulez, aztán, ha az albánok megvernek,menjen, de daumokat meg benitezeket ide ne hozzanak az egyetemes magyar szeretem a focit érdekében, a cikk meg még mindig magasan a legjobb, amit futballal kapcsolatban olvastam eleddig magyarul.

Asidotus 2008.01.16. 10:16:52

Szerintem a magyar játékosok gondokodásban lassúak. A meccs során, mikor megkapja a labdát, nekiáll töprengni, hogy mit tegyen vele, míg az igaziak már akkor tudják, hogy mit csinálnak majd, mikor még a társuknál van a játékszer. Számomra ez a legjobban a néhány évvel előtti Debrecen-Manchester Bl selejtezőkben tűnt fel. Nem fizikálisan vagy technikailag gyenge a játékosállomány (Persze, fejlődni még leheten), hanem a gondolkodási sebességben, és ezt még a Liverpool, Inter szintű kispadokon sem lehet megtanulni, csak a pályán.
Itthon az a gond, és ez már évtizedek óta az, hogy focistának lenni nem cél a gyerekek és szüleik számára. "Tanuljál, kisfiam!", kell a bölcsész, jogász, stb, akik nem tudnak elhelyezkedni, miközben a magyar profi labdarúgásban meg nagyságrendekkel több pénzt keresnek. Egyszer le kéne már adni minden egyes hazai első és másodosztályú játékosról, hogy mennyit keres, és el lehetne gondolkodni, hogy jó lenne focizni menni. Ez nem vívás, ahol az olimpián indul, aki lejár az edzésekre (bocs!), ide kicsit több kell, mondanám, hogy sokkal. Közülünk (olvasók) hányan akartunk profi focisták lenni, és próbáltunk meg tenni érte valamit? És itt fociszerető emberekről van szó.
Meg mit várunk egy olyan országban, ahol tömegesen élnek olyanok, akik büszkék rá, hogy nem szeretik a focit. Szerintem a társadalom, a nemzet tehet róla, hogy ott tart a labdarúgásunk, ahol.

szferi 2008.01.16. 10:33:49

nünnüke, ezen a vívós hasonlaton kibuktam ,de tényleg.
Bastille, a várhidi témához annyit, hogy a sikereket az erős professzionális háttér hozza, a magyar edző meg egyszerűen felkészületlen. Pont. Sajnálom, hogy nem akarod megérteni.
A legrosszabb viszont az, ahogy a válogatottat kisteleki kezeli. Ha gyenge a csoport külföldit hoz, ha erős várhidire bízza, megkeres ezt, megkeres azt, elutasít embereket istentudja miért, eljátssza a magyar fociban az atyaistent, a válogatott sorsa meg csak lóg a levegőben, a lehető legjobb megoldást keressük címen. Mikor lesz már szövetségi kapitányunk???

Emiatt a fasza mentalitás miatt égtünk le az eb rendezéssel is. Ugye azt senki se gondolta komolyan, hogy 3 pályázat, 12 év után az uefa azért fogja nekünk adni, mert egy stadiont nem voltunk képesek ennyi idő alatt megfelelően felújítani, sőt, egyre rosszabb a helyzet. Semmi konkrét infrastruktúrális változás nem történt 12 év alatt, erre nem lehet eb-t kapni. Méghogy a miénk volt a legjobb pályázat szakmailag!!! Persze, a sciene-fiction kategóriában.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.01.16. 10:33:54

a 'nemszeretemafocit' szerintem egy póz, amit felvett a társadalom nagy része, de fele se tartja be. lásd.:gálvölgyi j.
a debrecen-MU meg valószínű azért tünt fel neked, s vontad le ezt a felettébb általános példát, mert míg a MU hétről hérte Poolokkak, Arsenalokkal, chelseakkel játszik, addig a loki reacokkal, sopronokkal meg mittomén kikkel.
nehéz ez a futball, na.....

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.01.16. 10:39:12

ez meg a láttaménmárkarónlothart és a többi professzionális hátterű szövkap, aki mindenre képes.
kedves szferi, te a pesszimista kategóriából való vagy, akinek úgy se lehet bizonyítani, megértetni más nőzőpontot.
ha sci-fi, ha nem, tisztességes lenne ennek a kannabajszosnak egy esélyt adni meg a mittomén milyen háttérrel rendelkező csapatnak, akik ....
...mondjuk ki: (taptaratap) jók! (taps!)

szferi 2008.01.16. 10:47:54

nem pont mateusra gondoltam, aki soha nem volt szövkap előttünk, de még edző se nagyon. És vele is hoztuk azt, amit várhidivel, sőt. Ez a hurráoptimizmus két jó meccs után pedig tényleg nem jellemző rám, ez realizmus, nem pesszimizmus.

Kurvajó minden, megelőztük máltát, taptaratap, taps, csakígy tovább! Nem képes egy külföldi kapitány sem mindenre, de valószínű a semminél többre. Mert ez eddig semmi volt.

MAti 2008.01.16. 10:49:04

Nünüke, hogy te milyen hülye vagy... :))

Kicsit azért nézz már körül, mielőtt leírsz valamit.
Ha nem megy, kérdezz meg valakit, aki járt már életében vívóterem közelében.
Jártam 10 évig, Nemcsik Zsolttal pl. együtt vívtam.
Heti 5 délutáni és 1-2 délelőtti edzés, és hát... a focistáinktól erősen eltérő hozzáállás.
Ja, pénz az nem volt.
De legalább közben a főiskolát is elvégezte.

Az olimpiára meg sokan szeretnének kijutni - elég, ha annyit megnézel, hogy egy kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea lehet, hogy elbukja a kvalifikációt...

szferi 2008.01.16. 10:49:21

... egyébként meg nehéz ez a futball, na... :)
Önerőből nem fogunk felnőni európa többi részéhez, ezt az elmúlt 20 év tapasztalatai világosan megmutatták

MAti 2008.01.16. 10:51:30

A cikkben felvetett kérdésre meg: nem kell meccset nézni, pontosan.
Ha senki nem fog magyar focit nézni, sem a helyszínen, sem a TV-ben, akkor majdcsak elfogy belőle a pénz.
Ha egyszer végre 3-4 évig sikerülne visszajutni egy amatőrbajnokság szintjére, pénz nélkül, akkor talán eltűnne az egész slepp, akik miatt egyébként soha semmi nem lesz jobb.
Amúgy viszont úgyis itt élősködnek az egészen.

Én pl. 6-8 éve 2 perc magyar bajnokit nem láttam, és az elmúlt 3-4 évben már válogatott meccset is kihagytam párat, bár pont erre a csapatra már kezdtem kíváncsi lenni.

szferi 2008.01.16. 10:52:22

képfényező, én is ugyanezt gondoltam, csak nem akartam ennyire konkrét lenni :)

szferi 2008.01.16. 10:54:37

Az előző bejegyzés nünü hülyeségére vonatkozott, de elsiettem. ezzel a nenézzünk focit dologgal most te is nagy hülyeséget mondtál, már elnézést. Azzal, hogy nem törődünk vele, csak rosszabb lehet

r_magpie 2008.01.16. 11:03:34

szerintem is a 'slepp' a kulcskérdés, azt kellene pontosan beazonosítani és kiiktatni, onnantól lenne reális lehetőség a fejlődésre.
És igen, egyelőre csakis Hodgsonokkal, Daumokkal. Ha alább adjuk, megint elfecsérelünk egy-két évet.

...de akármennyit is agyalok a focinkon, mindig csak oda lyukadok ki, hogy nem lesz itt már semmi.

badblood 2008.01.16. 11:05:41

Elnézést kívánok, legyen ez az én szegénységi bizonyítványom, de én itt fehérváron jobban ismerem Várhidi nevét, mint a fentebb említett két szakember úrét...
Már valamelyik fórumon (talán korábban itt??) említettem, hogy nem 1-2 év alatt jutott el válogatottunk eme feneketlen mélységbe, így nyilvánvaló, hogy nem 1-2 év alatt fog szárnyra kapni. De szerintem Várhidi akar valamit, van valami (ha nem is konkrét) elképzelése, hogy hogy szeretné csinálni a dolgokat. Nem pedig a hosszú évek óta az esetlegesség, az arctalanság, a hitetlenség, semmiből a semmibe lógó semmittevés, a megfoghatatlan szürke ködgomolyag "van"... A lényeg, hogy van valami... Azzal még nem igazán vagyunk tisztában, hogy mi, de még mindig jobb, mint a semmi a köbön...
Én Kisteleki helyében imígy szólnék Várhidihez:
-Péter mindketten tisztában vagyunk azzal, hogy a tavalyi év vége nem egészen úgy sikerült, ahogy szerettük volna. De úgy vettük észre, hogy itt születőben van valami koncepció jellegű dolog, ami már produkált pozitív jelzéseket, és ilyen már nagyon rég volt a magyar válogatott történetében. Száz szónak is egy a vége, kapsz tőlünk még egy év bizalmat.
(Majd Kisteleki feláll, odamegy egy tükörhöz, és leköpi a tükörképét...(??))

szferi 2008.01.16. 11:24:29

"...akar valamit, van valami (ha nem is konkrét) elképzelése..."
Ilyen nekem is van, meg neked is, csak ez kevés.

Kisteleki meg így szólhatna: Gyere Péter, elb.sztuk amit csak lehetett, menjünk innen a p.csába.

Elnézést mindenkitől.

red7 (oda adjad befelé a labdát, bazzmeg!) 2008.01.16. 11:35:24

1. A cikk remek, de az NST-n nem újdonság :-)
2. Sajnos, be kell látnunk, ez egy komolytalan ország - minden szempontból. Bohócok irányítják minden szinten, és ez már messziről látszik, elég ránézni a cirkusz sátrára. Közelebb lépve az is látszik, hogy szar az előadás. Ergo: rendes ember, rendes edző ide nem jön kapitánynak. Nincs benne perspektíva, nem tudnak neki olyan szakmai, anyagi feltéleket ajánlani, amiért egy európai viszonylatban jegyzett szakember idejön, hogy két hét elteltével, már olyan cikkeket fordítson neki a tolmácsa, amiben a honi "szakma" savazza ezerrel. És nincs pénz sem. Igen, a görög megszerezték Rehagelt, biztos nem aprópénzért már kezdetben sem, az Eb-győzelem óta aztán meg... Finnország, Svájc megint nem a mi kategóriánk. Havi tízezer eurórért (rajtam kívül) ki vállalná el ezt a posztot, aki nem egy, az itteniekhez hasonló nímand? Ennyi pénzt nem szöv. kap-ok, hanem nyugat-európai középcsapatok másodedzői keresnek!
Summa summárum: adjunk még egy esélyt a bajszos fiatalítónak, és ne hozzunk ide vkit, aki megint előről kezdi a Lothar féle beválogatlak-eladlak-tejelsz szisztémát.

heizer 2008.01.16. 11:36:03

tb-nek: focitipp.hu

Én is úgy látom, hogy a magyar játékos nem annyira fizikálisan, mint inkább a játék tempójában van lemaradva, ami nem a futó hanem a cselekvési gyorsaságot jelenti.

Várhidire én azt mondom: ár-érték viszonylatban még mindig egy elfogadható szakember. Nem túl drága, de a magyar átlagnál felkészültebb, koncepciózusabb edző. Persze vannak tőle nagyobb szaktekintélyek, akik sokszor annyiba kerülnek, miközben eredmény garanciát ők sem nyújthatnak.

Egyébként meg ha bűnösöket keresünk, akkor a futball-és politikai vezetőkön, edzőkön és játékosokon kívül említsük meg a kedves magyar szurkolókat is. Mert hogy van az, hogy Szaúd-Arábiában, Kuvaitban, Malajziában, Dél - Amerika egyes országaiban legalább ilyen vagy ettől alacsonyabb színvonalú a foci, mégis tízezrek járnak egy-egy meccsre? Ők is tudják hogy egy visszafogott topcsapattól 5+ góllal szívnának, ők is megnézhetik hetente a topligás meccseket, mégse büdös nekik szurkolni a falábúiaknak.
Szerintem ez azért van mert a magyar semmit sem becsül meg addig, amíg a szomszédtól vissza nem hallja hogy az mennyire frankó. Ehhez társul az a véglegesség ami minden vereség után ellepi a magyart (lásd pl. Szávay buktáját, vagy azt a tényt, hogy a marseille-i vereség utáni fordulót nálunk csak 4.000-n nézték meg). Mi lett volna a PL-l ha az angolok is ilyenek lennének? Vagy bárki más?

Ha már az angolok: náluk nem ciki az ottani NBII - jó esetben - középcsapatának legtechnikásabb, nemzetközileg is legfeljebb középszerű (ezt nem bántó szándékkal mondom) játékosát Fehér Pelének elnevezni. Ja hogy ő magyar? Itthon kollektíven körberöhögnék aki ezt mondaná rá.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.01.16. 11:38:08

az a rohadt nagy baj, hogy mindannyiotoknak igaza van részint vagy teljesen. és ettől olyan kurva bonyolult itt minden. pedig csak gólt kéne rúgni, többet, mint amennyit kapunk. felőlem jöhet valami belga senki vagy német narkós, csak a csapatot hagyja úgy, ahogy van. ezek a srácok 18-22 évesek és most éreznek valamit, mint csapat. ha látják ezt a szarcihőt, ami az egész körül megy (már látják), akkor törvényszerűen eltörik a pálca.
mindegy. csak ne egy rehaghel tipusú vagy benitez-szerű idióta futballgyilkos jöjjön.

kisteleki meg egy senkiházi puttony.

szferi 2008.01.16. 11:48:45

ez a kapitány dolog nem csak pénzkérdés, azt úgyis eltapsolják másra. Eb pályázatra, például. Mert csak a pályázatba, a nyolcszáz oldal papír létrehozásába fektettek be, ami persze elúszott. Legalább ha valami épült volna, ami megmarad, amit használhatnának a sportolóink, akkor azt mondom, megérte akkor is, ha nem nyert a pályázatunk. És ha felmutatunk valamit 12 év pályázés után, talán nyerünk. De így csak kidobott pénz volt az egész, meg persze kisteleki fél európát beutazhatta. Ebből megfizethettünk volna egy jó külföldit. Az albánoknak telik rá, nekünk nem?

mook 2008.01.16. 12:28:02

Én nem is annyira a szövetségi kapitány tudásában bízok, hanem abban, hogy a fiatal magyar tehetségek ma már húznak el innen. Oszt' vagy beérnek vagy el is felejtjük őket.
Gerának is korábban kellett volna kimennie, de őt visszatartotta a hitgyüli guruja (Várszegivel közösen).
Talán a fociakadémiák is jelentenek majd valamit már középtávon.

Dean 2008.01.16. 13:26:46

Első nézőpont:
A magyar bajnokság gyenge, a válogatott csak a külföldön játszó magyarokból meríthet. Ergo ki kell zavarni a tehetségeket külföldre. Ebből a szempontból Várhidi a legjobb megoldást választotta: játszatja a fiatalokat. Ennek meg is lett az eredménye például Dzsudzsák esetében.
Második nézópont:
A jelenlegi tapasztalt magyar focisták (26-32 év) nemzetközi szinten semmit nem érnének el. Muszáj a fiatalokra építeni. Egy külföldi edző sem használhatná fel a jelenlegi "érett" korosztályt arra, hogy azonnal eredményeket érjen el. Egy külföldi edzőnek is a fiatalokra kellene építenie, tehát ugyanazt tenné, amit Várhidi.
Harmadik nézőpont:
A jelenlegi pénz sokszorosáért nyilván lehetne jó szövkapot hozatni külföldről, de kérdés, hogy megéri-e. Eredményeket nyilván nem tudna szállítani azonnal, és mivel max. 2-3 éven belül úgyis kirúgnák, valószínűleg csak gigászi pénzkidobás lenne az egész.
Negyedik nézőpont:
Nem vagyok egy vérgőzös nacionalista, de nekem valamiért mégicsak számít az, hogy Várhidi magyar ember.
Nyilvánvaló, hogyha beáldozna a magyar állam egy évi GDP-t, abból honosíthatná a most kezdődő Afrika kupa álomcsapatát, és a nyakukra ültethetnék Mourinhot - amivel egyből jobb eredményeket érnénk el nemzetközileg, dehát... A fenébe is, ez mégiscsak a MAGYAR válogatott, nem? Küldjék el Várhidit továbbképzésre, ne akarják már valami gleccserlakóra lecserélni. Lehet, hogy egy külföldi sztáredzőnek jobb a taktikai érzéke, de egy nemzeti 11 nem csak a taktikáról szól. Várhidi mellé odaállt a közönség, a szurkolótábor, és ez egy nemzeti csapatnál az egyik legfontosabb dolog.
Ötödik nézőpont:
Anglia kiesett.
Nekünk meg volt pár kínos vereségünk idegenben.
...
Ennyiért nem lehet keresztre feszíteni valakit. A válogatottunk rengeteget fejlődött, de ha valaki azt várta, hogy X időpont után minden meccset megnyerünk, az értelmi fogyatékos. Ez a keret most ennyire volt képes, és ez nem a szövkapon múlt. Abszolút nem. Sőt, a jelenlegi keretnek az egyik legerősebb pontja épp a szövkap volt. Ő indította el a pozitív változásokat. Mellé sorakozott fel a közvélemény. Ő volt az első, aki képes volt taktikailag rendbeszedni a csapatot.
De ez a keret még igencsak fejlődőképes, és csak időre van szüksége, hogy érjen. Ez az, amit minden edzőváltáskor MINDENKI hangoztat, aztán egyetlen negyedév alatt az emberek háromnegyede elfelejti: minden váltás után IDŐRE van szükség ahhoz, hogy megjelenjen a gyümölcs. Várhidinek is azt mondták, hogy kap időt, aztán most úgy tűnik, lóf*szt se kap.

Ha másért nem is, legalább a következetesség miatt hagyni kellene dolgozni addig, amíg a kitűzött türelmi idő le nem jár. Ha jól emlékszem, Várhidi kinevezésekor még Kisteleki is azt mondta, hogy leghamarabb a VB-selejtezőkre vár konkrét eredményt - most akkor mi a ******-t variál?

szferi 2008.01.16. 13:47:45

"egy külföldi edzőnek is a fiatalokra kellene építenie, tehát ugyanazt tenné, amit Várhidi"

1. eredmények is kellenek, egy szar válogatottból senki nem viszi sehova ajátékosainkat

2.Ez nagy butaság volt. Ilyen alapon azt is mondhatnám hogy én vagyok a legmegfelelőbb, mert úgyis csak ugyanazt tudnám csinálni.

3. Nyilván nem azonnal, de idővel igen. Ezt sajnos meg kell fizetni.

4.ez a szövkapon múlt? Akkor mégiscsak múlik valami rajta, nem csinálja mindenki ugyanazt.

5. el is küldték az angolt, aki elbaszta, és mivel nem volt jobb hazai jelölt, hoztak helyette külföldit.

6. A válogatottban csak a nevek cserélődtek, az átlagéletkor csökkent, a színvonal maradt. Taktikailag várhidi nulla, attól h meghallgat egy előadást capellótól, vengertől, vagy az Atyaúristentől, még nem lesz jobb, csak lesz egy papírja. TAPASZTALAT kellene.

7. Ha olyan focistáink, edzőink lennének, mint a gleccserlakóknak... na ebbe gondolj bele.

8. nem kell minden meccset megnyerni. De vannak meccsek, amiket meg kell. Anélkül nem jönnek a pontok. Aki ezt nem látja be, az értelmi fogyatékos.

9. A közvélemény mindíg kiállt a nemzeti csapat mellett, nem csak most. A válogatott nem várhidi pétert jelenti, az emberek akkor is szeretni fogják ha az öregördög ül a kispadon.

10. Amit kisteleki csinál, az gusztustalan, ebben tökéletesen egyetértek. Én nem akarom hogy várhidi maradjon. de már azt is elfogadnám, ha csalódottan is, csak döntse már el, mit akar! Ha mást akkor köszönje meg várhidinek és küldje el, ha meg őt akarja akkor ne tartsa fél évig bizonytalanságban.

szferi 2008.01.16. 13:49:52

Hoppá... az idézet a második ponthoz tartozik.

Hispan07 2008.01.16. 13:53:17

röhej az egész, ehhez a csürhéhez várhidi is bőven jó lenne. és gondolom olcsóbb is, mint a "sztárok"

szferi 2008.01.16. 13:58:49

még egy javítás:

harmadik pont:ez a külföldi edzőre vonazkozott

negyedik pont: ha pozitív változásokat indított el, akkor mégis csak múlt rajta valami, nem?

Nem kéne dolgozni blogolás közben, így nehéz összeszedni a gondolataimat :)

díszbohóc 2008.01.16. 14:10:07

En speciel egzetertek az elso hozzaszoloval, es nem Malit kellene mellenk venni, hanem pl Csehorszagot. Mert hat hogyan exportaljunk jatekosokat, ha nincsen igazolt labdarugo? Hogy itt Angliaban megtehetem, hogy vviszonylag bagatell osszegert megtehetem, hogy nagypalyan focizom, pedig x-el kevert o labam van? Hogy mindekozben nalunk a palya helyere Tescot epitenek?
En lassan csak radikalis megoldasban gondolkodom: palyat soval behinteni, focit betiltani. Mert ami tilos, az mindig nepszerubb es jobban megy.

díszbohóc 2008.01.16. 14:12:21

Az edzo szemelyerol pedig: konyorgom hagyjanak mar valakit hosszu tavon dolgozni!!! Kulonben megint lesz egy elvesztegetett generacionk (emlekszik ugye mindenki az olimpian szerepelt csapatra, es hogy mi lett beloluk. Persze akkor meg annyi menedzser sem volt a jatekosok korul, mint ma, igyhat maradtak vagy itthon a sz@arban, vagy Izrael meg ciprus ugyebar...de ez egy mas teszta).

díszbohóc 2008.01.16. 14:23:19

Ize. Megtehetem csak egyszer. Es egy kicsit csapongok. De mindig felkavar a tema. hupp-hupp

szferi 2008.01.16. 14:31:13

Még egyszer, azúttal a feljebb emlegetett ár-érték viszonyról.
Ár: tudjátok, hogy mennyit keres várhidi? Nem.

Érték: Mit tett le az asztalra? Taktika? Nulla. Öltözői hangulat? Huszti. Háttérmunka, fiatalítás? Koman Vlagyimir.
Sajnos a dagadó keblek és a mosolygós arcok nem számítanak eredménynek, a válogatott nem úttörőtábor. A hatodik hely, moldova mögött, az világosan beszél.

Megéri?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.01.16. 16:47:28

Jobb helyeken a bayerzsoltegyfasz neveket beletiltanák!

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.01.16. 20:36:47

jobb helyeken nincsenek bayer zsoltok :D

_benito · www.nst.blog.hu 2008.01.17. 12:59:40

szferi, az van, hogy amiket ellenérvként felhozol, azok közül egyik sem várhidi hibája. huszti ugyan miatta hisztizett be (mi sem értjük, miért nem akarta kezdetni), de kistelekiék tiltották el, a koman vladimirről szóló mondatát pedig értsd úgy, hogy vannak a srác előtt többen is a posztján. egyébként azóta sem került a samp első csapatának közelébe, úgyhogy végül igaza is lett...

a hatodik hely moldova mögött pedig nem kis részben bozsik érdeme. nem tudjuk, mire ment volna várhidi, de a törökök és az olaszok elleni meccset ne vegyük el tőle.

a nagy feketepont tőzsér. azt mi sem értjük...

Dean 2008.01.17. 13:39:16

Szferi, már meg ne haragudj, de intellektuális álcád mögött erősen elvakult vagy. Hogy csak egyetlen példát mondjak, és rögtön a legelső pontra:
"eredmények is kellenek, egy szar válogatottból senki nem viszi sehova ajátékosainkat"
Talán nem vetted észre, de megvertük az olaszokat (=eredmény) és nem kis részben pont emiatt ki is vitték Dzsudzsákot a holland élvonalba [ahol, köszöni szépen, be is mutatkozott, mégpedig egész jól].
Lehet, hogy az olaszok elleni csak egy barátságos meccs volt, de nekem valahogy mégis az az érzésem, hogy nemzetközi szinten nagyobb érdeklődés kísérte, mint mondjuk a Moldovai vendégszereplésünket.

Én Várhidi mellett vagyok elfogult, te meg ellene, de szerintem mindkettőnknek fölösleges úgy tenni, mintha ez nem lenne így. A te érveid sem "igazabbak" vagy entellektüellebbek az enyémeknél.

Ja, s csak mintegy utóiratképpen: sokaknak az a véleménye, hogy Várhidi igenis rendbeszedte a válogatottat. Hadd idézzek egy másik blog tegnapi cikkéből: "Az elmúlt évtized rögtönzései, permanens káoszfocija után volt arca, tartása, _játékrendszere_ a csapatnak." Ez szerintem tökéletes megfogalmazás, és abszolút igaz. Szóval hogy Várhidi taktikailag nulla lenne, eléggé szélsőséges elképzelés.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.01.17. 14:03:53

Azért azt is megjegyezném, hogy semmilyen elvárás nem volt Várhidivel szemben, csak az, hogy legyen tartása a csapatnak. Az elmúlt évtizedekben mindig felelsleges eredménykényszere volt a csapatnak.
Ha az MLSZ elnöke azt mondja 10 évvel (s pár hónappal) ezelőtt az aktuális szövetségi kapitánynak: Jancsi nem kell az eredmény a Jugók ellen, játszasd az ifiket, legyen tartása a csapatnak! Akkor talán nem azok játszanak ott, akik végül pályára léptek, hanem a fiatalabbak és kikapunk mondjuk háromra. S akkor nem szidjuk azt a válogatottat, hanem dicsérjük és egy kicsit jobb lett volna a következő sorozatbeli eredményünk.

Nem célom megvédeni a Várhidit megelőző szövetségi kapitányokat, de nem érzem úgy, hogy Várhidi lenne a magyar edzőszakma kiemelkedő csillaga. Sőt!
Persze van, akinek fontos, hogy magyar legyen. Nekem nem az. Sőt legszívesebben az egész MLSZ-t külföldiekre cserélném. Azzal viszont nem értek egyet, hogy akárki külföldi (norvég, belga) idejöjjön. Lotharról tudtuk, hogy nem egy nagy edző, de nem is ez volt a fő szempont, hanem az, hogy egy világsztár szájából jobban hangzott a kijutunk a vébére , meg hasonló nyalánkságok.

Az eddig elhangzó nevek közül egyedül Cristoph Daum az, akiről elhiszem, hogy profibb körülményeket hozhat a válogatott környékére.

Valószínű, hogy Várhidi is el tudja képzelni (direkt használom ezt a szót), hogy milyen körülmények között és milyen háttérrel (edzői, orvosi) készül Filkor, Hajnal vagy Németh Krisztián. Viszont a kokós csávó ebben élt, dolgozott és nem is akárhogyan, így talán egy kicsit jobban átlátja a válogatott labdarúgók helyzetét.
Ha a fiatal válogatottaknak az egyéni teljesítményét (mert ugye eredményről jelenleg nincs szó) egy kicsit növelni tudja, abban a pillanatban ő kell a posztra. S egy kicsivel jobb Filkorból és Németh Krisztiánból profitál mindenki. Mi szurkolók is!

szferi 2008.01.17. 14:40:32

Igazából nem személy szerint várhidivel van a probléma, ő a magyar edzőtársadalom egy alakja, se jobb, se rosszabb a többinél, tizenkettő egy tucat. Épp annyira eredményes, mint akármelyik másik lenne, de ez kevés. Kell a külföldi szakember, a mieink gyengék. Másik dolog meg az, hogy kisteleki dróton rángatja, azt csinálja amit mond neki, "szakmai stáb felügyeli a munkáját", és ez beteges dolog.

Dean, az olaszok elleni meccs egy vicc volt, ha visszanézed, az olaszok egész meccsen max három támadásunkat akasztották meg, kínosan ügyeltek a sérülésekre, egy becsúszás volt egész meccsen, abból is tizenegyest kaptunk. Na ebből egy megfigyelő se vont le komoly következtetést, ezért nem vittek senkit külföldre.

Nem törekedtem "entellektüell" lenni, leírtam amit gondolok, ez a véleményem, ennyi.

A játékrendszerről, és várhidi taktikai zsenijéről meg annyit h egy stabil pontja nincs a csapatnak. vkp nincs alapból ez igaz. A hátvédsorban minden meccsen teljes a fejetlenség, átjáróház az egész, bizonyos helyzetekben annyira tanácstalanok a fiuk h az szinte fáj. Ez nem csak a rutin hiánya, fejben sincsenek felkészítve, nem tudják kinek mi a feladata. Gólt rúgni pedig nem tudunk, a győztes meccseink nagy részét tizenegyessel hoztuk.
A bosnyákok elleni meccset élőben láttam, 3-0tól 0-3ig bármi lehetett volna, moldova ellenit meg végig se néztem, katasztrófa. Ezek után én nem hiszek várhidi játékrendszerében.

Komanról annyit, hogy az első adandó alkalommal rá kellett volna húzni a válogatott mezt, egy értelmes szövkap/mlsz vezető ezt meg is tette volna. Mit gondoltok, ha a svédek azt mondták volna ibrának h menjen a bosnyák picsába, mert nem svéd, akkor most lenne egy világklasszis
csatáruk? Hogy messze van a serie a-tól? Nem sokkal messzebb, mint a körülrajongott Filkor.

Panchonak pedig igaza van, el tudja képzelni, milyen módszerekkel dolgoznak külföldön, de ebből semmit nem tud idehozni nekünk. Marad minden úgy, mint eddig.

Heinrich · www.nst.blog.hu 2008.01.17. 14:47:13

"de nem érzem úgy, hogy Várhidi lenne a magyar edzőszakma kiemelkedő csillaga" - pedig de. Az, hogy összességében mennyire jó, az már más kérdés, de itthon nincs alternatívája.

Várhidi azért valószínűleg a gyakorlatban is meg tudja valósítani az elképzelt hátteret, ez azért nem akkora kunszt. Viszont egy külföldinek tényleg fogalma sincs, hogy mit talál itt.

Tolmácson keresztül edzősködni amúgy nem sok jót jelent.

Újabban azon gondolkodom, hogy egy Várhidi - idegen edzőpáros (mint a svédeknél pl), nem lehetne-e megoldás

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.01.17. 15:46:13

Ha már tolmács, akkor legyen kövér.

Melyik az a magyar válogatott játékos, aki magyarul hallgatja a taktikai értekezletet? S melyik nem?
Most nem a válogatottra gondolok, hanem a klubjaikban, mérkőzések előtt.
Neveket szeretnék látni!

Másrészt: Melyik az a magyar válogatott játékos, amelyiknek bármi köze van a magyar klubélethez, vagy lesz a következő 2 évben? S a magyar viszonyokhoz?
S melyiknek nem?

Neveket szeretnék látni...

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.01.17. 15:51:03

nem akarok bántani senkit, de egyetlen magyar szereplője van a magyar válogatottnak, s az a kapitány. Egyedül ő él magyar viszonyok között, ő gondolkodik magyar viszonyokban. Gera Zoli, Filkor Attila, Németh Krisztián nagyrészt leszarja mi történik itthon a bajnokságban vagy mit mond az MLSZ és Nyilasi Tibi bácsi. Huszi is jól elvan úgy, hogy nem kell hazajönnie. Szóval milyen magyar viszonyokról beszélünk. Cristoph Daumnak nem is kell itt élnie, csak akkor, amikor jön haza a játékosaival. S azért ez teljesen más, mint amit megszoktunk az elmúlt 10 évben.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.01.17. 16:59:00


Heinrich, hogy lehet ilyet mondani, hogy Várhidi barátunknak nincs alternatívája - itthon. Ez egy politikai kampányt juttat eszembe, de ...
Például Garami, vagy mit tudom én ... Supka, Csank ... Egyiket sem értékelem sokra, de szerintem egyik sem tud kevesebbet, vagy többet, mint a másik.
Az olaszok megveretele, meg egyéb varázslatok, tényleg nem nyomnak semmit a latba, meg máshova sem. Valamikor Izland is megverte az olaszokat, a vébé előtt 2-3 évvel, de az sem érdekel senkit.
A barátságos meccs, ebből a szempontból annyit ér, mint Bátori úr az upc-reklámban. Uff!

halareaal 2008.01.17. 19:27:05

a játékunk sztem jobb lett várhidivel, az azonban tény, h a történelem egyik legszarabb helyezését értük el vele... ezért sajnos maximálisan meg kell értsem azokat, akik le akarják váltani, mert előte se voltnuk jobbak, de legalább moldovát megelőztük. és azért a görögországi meg a 2. norvég meccs ugyanúgy kilátástalan volt, nem csak a moldávok elleni égés. az jó, ahogy öszeállította a csapatot, őszintén szólva nekem tőzsérrel sincs semmi bajom (ki jönne helyette?, másrészt meg az aekban stabil ember, csak ragad rá vmi). így, h megvan (?) nagyjából a csapat - ami persze várhidinek is nagyban köszönhető - mostmár "csak" kéne az élére 1 jobb edző, aztán majd a következő vb selejtezőknek nekimehetünk.
azalatt, h megvan a csapat azt értem, h sztem a jelenlegi magyar labdarugásból ennél jobb keretet nem nagyon lehetne összerakni, max 1-2kivétellel.

Heinrich · www.nst.blog.hu 2008.01.18. 00:53:42

Nem a barátságos meccstől vagyok elájulva, sőt nem is vagyok egyáltalán, de akkor is fenn kell tartanom.

Garami apót még én sem venném komolyan, mint szöv.kap. Csank? – a délszláv iskola rajongója, kirúgott szövetségi kapitány, kétszeres FTC edző, a Módszertani értekezés a pontrúgásokról és A habarcs szerepe a modern labdarúgásban c. érdemes tanulmányok szerzője. Kajszi: Bánfi, Mracskó, Plókai, Dombi, Orosz, Klausz, Torma

Uff-uff

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.01.18. 07:39:34

Mintha Garami apó foglalkozott volna már Németh Krisztiánnal, meg ha jól értelmezem a mostani utánpótlás válogatottak összetételét (MTK+Dudás), akkor mintha Garami apó megfelelne egy későbbi liverpooli játékos pallérozásához. Egyértelmű, hogy az MTK-nál nincs szakmai munka, a sok fiatalt Várhidi rakta össze még az utánpótlás válogatottakban, mert azok tizen 11 helyről jöttek. Mert Várhidi azért lett elfogadott szövetségi kapitány, mert sikerre vitte a a fiatal srácokat. Remélem azért a fizetése felét elutalta Agárdra. A másikat meg az MTK-ba.

A válogatott olyan profi személyzettel renedelkezik, hogy legyúrják a fiatalt, s ettől lesérül... Szerintetek egy Cristoph Daumnál meddig lehetne a team tagja egy olyan SZAKEMBER, aki sérülést okoz a játékosnak?

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.01.18. 10:35:27

hogy az öreg heinrich kollégára hivatkozzak, télleg elég arra gondolni, hogy....
....Bánfi, Mracskó, Plókai, Dombi, Orosz, Klausz, Torma
szóval szerintem sokat fejlődtünk azóta, csak a világfoci mégtöbbet. itt kinn franciaországban pedig mai napig emlegetik a magyar-olaszt és hajlonganak nekem kedves barátaim!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.01.18. 12:39:44


Elhiszem, hogy baráti köröd emlegeti a magyar-olaszt, de nem számít. Tényleg nem! Könyörgök, ugyanúgy nem számított a németverésünk sem, meg korábban a spanyolverésünk sem.
Ébredjünk! Mert ha elhisszük, hogy számít, számított, már megint csak ringatjuk magunkat.
Hogy Mracskóéknál jobbak vagyunk most, az tény. De egy jó Puglitsra, most is szükség lenne. :)
Bocsánat tőlük, mert ők kihozták magukból, ami ki lehetett!

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.01.18. 15:48:08

és ne feledkezzünk meg pisont istvánról sem.

ApukadHUN 2008.01.18. 16:27:00

olasz-francia viszonyról csak annyit:
Ha a románok beleszaladnának egy san marinoi, barátságos pofonba, bizos mi is sokat emlegetnénk San Marino-i ismerőseinknek.

halareaal 2008.01.18. 18:41:51

pancho:nagyjából 1etértek az álláspoontoddal, de az utóbbi érveddel nem. az 1 dolog, h vki jó fiatalokat képes kinevelni, de teljesen más egy válogatott edzőjének lenni, és 1 csapatot irányítani. lehet h vki mind2t tudja (benitez, esetleg), de a 2 teljesen más szaktudást igényel. sztem. (még askkoris ha a csaőpat nagyrész fiatal)

Heinrich · www.nst.blog.hu 2008.01.18. 23:12:08

A gyerekeket az akadémia neveli, nem Garami apó.

Pancho, a 'magyar viszonyok' nem feltétlenül a játékosokra vonatkozik, akik hál Istennek nem itthon nyomják, hanem a közegre.

És hogy évközben sem magyarul hallgatják a taktikát? És ettől ez nem lesz hátrány? Az anyanyelv az anyanyelv.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.01.19. 01:08:50

halareal: elfelejted, hogy én nem akarom Garami apót szövetségi kapitánynak, csak megvédtem. olvasd el a bejegyzéseimet: vagy Cristoph Daum vagy számomra mindegy melyik szerencsétlen magyaráz a portugálok vagy a svédek megelőzéséről (most melyiknél is vagyunk jobbak)

A magyar viszonyok alatt pontosan azt értem, amit Te is. A sérülést okozó masszőrt, a beleszóló MLSZ elnököt. Mi lenne, ha a játékosainknak nem kellene ilyenekkel foglalkozniuk? Sőt nem is találkoznának ügyekkel? (Huszti-ügy például)

Várhidinél ez nincs így, viszont egy Cristoph Daumnál ki merne beleszólni a dolgokba? (Huszti úgy ülne a kispadon mint az angyal, ha Daum azt mondja) Amennyiben beleavatkoznának, meg felállna és vége...

A nyelvi kérdést sem én hoztam fel, viszont, ha már tolmács, akkor legyen kövér. Vagyis az anyanyelv, az anyanyelv: Görögország és az ő Ottoja. Nekik megfelelt a külföldi. Tudom ki lehetne játszani az Afrika kártyát (Berti Nigériában), de nem teszem, mert a portugáloknál és most az angoloknál is külföldi a szövetségi kapitány. Sőt utóbbinál lesz tolmács is, ha már a brazilok portugálul beszélnek . Talán ha anyanyelven folyik a taktikai felkészítés, akkor vb-t is nyernek a görögök?

Mondtam én, hogy a gyerekeket nem az akadémia neveli? Te viszont, azt mondod, hogy akinek pénze bánja, az nem gondolt Várhidire egy, vagy öt évvel ezelőtt, mint kimagasló edzőgurura? S a nevetséges Garami apókra bízta a felkészülésüket (Németh Krisztián)?

Szigorúan szakmai érvek alapján, mitől emelkedik ki Várhidi? S miért nem hallottam a nevét mondjuk 4 évvel ezelőtt, ha olyan magasan szárnyaló csillag? Fény az éjszakában.

S akkor halljuk a szakmai érveket Várhidi mellett?

Az, hogy idedörmögjük, hogy jó, mert sokan voltak a meccsen. Meg a 20 fitalanak mondott idegenlégiósunkból 20-at behívott és a 9 legjobbat (meg Leandrot és Tőzsért) játszatta. Husztit meg nem. Ettől lenne jó? Mert ő volt éppen kéznél és ideigelenes sikert ért el az akadémiára épülő ifjúsági válogatottal? Egyszerűen úgy érzem, hogy én mondok érveket Cristoph Daum mellett, de Várhidi mellett csak a viszonyok és az anyanyelv szól. S ami elgborzasztóbb, hogy ez elég. S elvesszük a lehetőséget egy játékostól (mondjukl Filkortól), hogy egy Cristoph Daum szintű edzőtől hallja, hogy miként szopathatja meg a "sevillai" Poulsent. Vagy Várhidi ezt jobban tudja?

Heinrich · www.nst.blog.hu 2008.01.19. 02:13:15

Nos, akkor lássuk - bár ha jól nézem ez már egy egészen másik jellegű vita.

Husztinak magától kellene úgy ülni a kispadon, mint az angyalka, ha ehhez egy sztáredző kell, akkor nem kell hazajönni.

"S a nevetséges Garami apókra bízta a felkészülésüket?" - Miért, szerinted minden futball döntés helyes volt az elmúlt 20 évünkben? Nem fordul még elő, hogy nem a megfelelő emberre bíztak egy feladatot? Naivitás azt gondolni, hogy mifelénk a döntések 'szakmai alapokon' dőlnek el.

Remélem a görög és a magyar foci hátterét csak viccből hasonlítottad össze. Nem mondtam, hogy máshol nem működik a külföldi szövetségi kapitány. De szintén láttunk már párszáz dolgot, ami külföldön működik, nálunk meg nem.

A játékost nem a szövkap tanítja focizni, hanem a klubedző.

'de Várhidi mellett csak a viszonyok és az anyanyelv szól' - több, mint elég. De mondok mást: ezek a játékosok szeretik Várhidit, ő meg szereti a csapatot. Akinek volt edzője életében, az tudja mire gondolok.

És mi olyan hihetetlen messzeségben vagyunk a profizmustól, hogy nekik ez egyelőre többet számíthat, mint Daum vérprofizmusa, aki mellesleg kiejtette a Stuttgartot a Bajnokok Ligájából, mert vérprofi tévedésből vérprofi négy légióssal játszott a Leeds ellen.

Nem vita, Várhidinél ezerszer jobb edzők vannak. Csak nem biztos, hogy számunkra is azok.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.01.19. 09:53:54

Jó döntés volt például az agárdi akadémia. Azonban nagyon gyanús ez az agárdi- liverpooli összefonódás. Valaminek kell lennie a háttérben. Bár szerintem jó döntés volt az is. Én úgy érzem, hogy ezek a döntések jellemzően egy üzleti kör, pontosabban egy ember körül összpontosultak. Valószínűeg Garami apó a rossz döntés az érdekkörben.

Ja és az akadémia nem magyar ötlet. Külföldön így csinálják, ellestük.

Azért megkérdezném, hogy Huszti mennyire szereti Várhidit. Illetve fordítva.

Ettől függetlenül, már van három ok is: a "magyar viszonyok", az anyanyelv és a legfontosabb: a szeretet. (jégkorongban is működik a tolmácsos módszer Magyarországon)

Szerintem egy jó edző nem feltétlenül jó szövetségi kapitány. Viszont miután csapatépítés folyik és nincs eredménykényszer (PFFF), így nagyjából egyetlen dologban kell jónak lennie: edzőként, csapatépítésben. Ha viszont nem olyan nagyon jó edző, akkor mit is várunk tőle? Talán kéne valamelyik "ezerszer jobb edző".

Tudom, az anyanyelv, a viszonyok és a szeretet über alles.

Egyébként a legnagyobb érdekesség számomra az, hogy minden olasz, spanyol, német vagy angol csapattal szemben nagyok az elvárásaink, de a magyar válogatottnál csak ilyen anyanyelv, "viszonyok" és szeretet érveket hallok mindenkitől. Meg néha kijátszák az adut, hogy ennyien voltak a meccsen. Pedig a játékosaink mindegyike nagyon távol van a viszonyoktól, nem anyanyelven beszél a fociról, s... hát szép dolog a férfibarátság, de erről nem tudok most nyilatkozni.

úrilány 2008.01.19. 17:02:07

ha valakinek szimpatikus Várhidi, akkor az, akinek nem szimpatikus, miért mindig az olaszok elleni meccsel jön, hogy höhö, hülye, az semmi volt, azért nem kellene olyna nagyra tartani,
mintha csak ezért lehetne szimpatius
vagy mintha csak olyannak lehetne szimpatikus, aki túlértékel egy lényegtelen felkészülési meccset :S

szferi 2008.01.20. 23:11:21

Heinrich, erre a ki-szeret-kit dologra megintcsak az úttörőtáboros hasonlatot tudom felhozni, jó lenne ha valaki már nem csak utólag veregetné hátba a fiúkat -hehe kifaszoltunk rendesen, de mosolyogjunk mer sokan látták... - hanem valamit arról mondana meccs előtt, hogy hogyan kéne ezt elkerülni...
Egyébként nem lenne butaság amit mondtál egy várhidi-külföldi kombinációról. Várhidi elmotyogná a sajtótájékoztatókon amit akar, taktikai értekezleten beülne a fiúk közé tátott szájjal figyelni, a SZAKEMBER meg felkészítené a csapatot és nem kistelekivel mutyizna napi 24 órában, hanem a csapattal foglakozna.
Jó példa erre Ten Cate, vezetőedzőnek nem jó, de mióta elment a barcából, látszik hogy ki volt ott az ész valójában, és a chelsea se grant miatt játszik úgy ahogy. Valaki ilyen kéne nekünk is.

BruceWayne 2008.01.22. 16:05:29

na ez a mai kapitányválasztás is gyönyörűre sikeredett
süti beállítások módosítása