Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Afrika kupa – sasok között elveszhet az elefánt

2008.01.07. 08:00 pancho_sanza

Január 20-án Accra felé fordítja tekintetét minden futballt kedvelő szurkoló, magára valamit is adó játékosügynök, megfigyelő, s valószínűleg a világ labdarúgásának néhány prominens személyisége is a környéken fogja fotóztatni magát. Elkezdődik az Afrikai Nemzetek Kupája és minden kétséget kizáróan meg fogja ütni a világ  legjobb labdarúgásának színvonalát, ezért mindenképpen foglalkozni fogunk ezzel a számunkra kissé misztikus seregszemlével. Még akkor is, ha tisztában vagyunk vele, hogy a fekete kontinens válogatottjai nagyjából négyévente kerülnek az érdeklődés középpontjába, amikor is a világbajnokságon próbálják megnehezíteni a nagyok dolgát. Ugyanakkor manapság már majdnem minden komoly bajnokság rendelkezik afrikai sztárjátékossal, s néha számunkra is nehéz kapásból megmondani, hogy melyik országért is játszik Adebayor, esetleg, hogy melyik válogatottban szerepel a legtöbb Touré. Pontosan azért kezdjük el bemutatni a Ghánában fellépő tizenhat válogatottat, hogy a Nou San Trafford olvasói közül mindenki a magabiztosan kijelentehesse: az Arsenal játékosa nem lehet ott a kontinenstornán. Az A csoportból továbbjutó két válogatott közül egyik sem lehet majd különösen boldog, mert ebből a kvartettből kizárólag kellemetlen és nehéz ellenfelet kaphat: sasokat vagy elefántokat. De ki tudja, vajon hol élnek a mókusok? Tovább után részletek:

Nigéria

Fekete Pákó szülőföldjének válogatottja a kontinenstorna állandó dobogósának szerepében tetszeleg. Szinte hihetetlenül hangzik, de 1984 óta minden tornán érmes helyen végeztek, amelyre kijutottak. Ez pontosan négy-négy második és harmadik helyet jelentett, míg győzniük csak egyszer sikerült, ami nagyban köszönhető az 1996-os tornától való visszalépésüknek. Ennek egyenes következményeként két évvel később kizárásban részesültek, így a legtermékenyebb időszakukban - amikor az ország labdarúgása olimpiát nyert - nem tudták halmozni győzelmeik számát. Ennek ellenére és a folyamatos világbajnoki szereplésnek köszönhetően az afrikai labdarúgás egyik állócsillagát köszönthetjük a „szuper sasok” válogatottjában, igaz a legutóbbi németországi fociünnepet (gólkülönbséggel!) kihagyták, de előtte már letették névjegyüket a világ labdarúgásában, s van két ember, aki garanciát jelent a mostani szereplés minőségére is: a németektől importált szövetségi kapitány Berti Vogts és a csapatkapitány Nwankwo Kanu. Ráadásul olyan nigériai támadók rohamozhatják az ellen kapuját, mint az Everton profijai Yakubu és Anichebe, esetleg a Newcastle-ből és az Interből ismerős Obafemi Martins, vagy a Chelsea fiatalja tehetsége, Jon Obi Mikel. De a keret tagja még a Getaféban szereplő Uche, a „lazios” Makinwa és a Portsmouthban jászó Utaka is. A kérdés mindössze annyi, hogy mit tud kezdeni egy német edző egy nyilvánvalóan támadásra született csapattal, azután hogy egy sima csoportgyőzelemmel sikerült megváltani a ghánai repülőjegyeket.

Cél: négy közé jutás
Realitás: nehéz lesz továbbmenni a csoportból

Mali

Ugye mindenki emlékszik, amikor majdnem lebombáztattuk Togót egy futballmérkőzés kapcsán? Végül a vendég mali csapat győzedelmeskedett azon a találkozón és ennek, köszönhető, hogy Adebayor nem szerepelhet a mostani seregszemlén. A „sasok” csapata viszont utazhat és ha már itt vannak, akkor szeretnének valami emlékezeteset felmutatni. Ez talán el is várható egy olyan csapattól, amelyik a spanyol élvonal három ékkövén alapul. A Real Madrid középpályására Diarrára és a sevillai Kanouté-Keita párosra a világ nagyon sok válogatottja építhetne. A középpályán Sissoko egészíti ki a hispán kontingenst, de a vájt fülűeknek biztosan sokat mond a Traoré név is, amelyet három mali játékos útlevelében is fellelhetünk. A francia Jean-François Jodar együttese egyike volt annak a három csapatnak, amelyik veretlenül verekedte át magát a selejtezőcsoportján. Ráadásul mindezt imponáló 10-1-es gólkülönbséggel cselekdte meg, így mindenképpen magabiztosan várhatja az ellenfeleket a világranglistán negyvenhatodik, bár a legutóbbi tornát kihagyó, de előtte kétszer is elődöntős csapat. A világ egyik legszegényebb országának válogatottja mindenképpen esélyes a továbbjutásra, de ehhez vagy Nigériát, vagy a szomszéd Elefántcsontpart gárdáját le kellene győzniük, s bár előbbire nagyobb az esély, nem hagyhatjuk figyelmen kívül: a 2002-es és a 2004-es kiírás bronzmeccsein rendre a szuper sasok győzedelmeskedtek a sima sasok felett. Az nem igazán segít most rajtuk, ha Benint a selejtezőkkel ellentétben legyőzik, mert a másik két rivális is három pontot szerez majd a csoport - talán nemcsak papíron - leggyengébb csapata ellen.

Cél: négy közé jutás
Realitás: továbbjutás a csoportból

Elefántcsontpart

Amennyiben a nigériai csapatot a kapitánnyal és az edzővel jellemeztük, akkor rögtön meg is említenénk „az elefántok” két prominensét: Didier Drogba és Uli Stielike. Ők is veretlenek maradtak a selejtezősorozatban, ráadásul négy mérőzésen elért 13 góljuk egyikére sem tudtak válaszolni riválisaik. Az előző sorozat döntőjében büntetőkkel kaptak ki a házigazda egyiptomi válogatottól és a németországi világbajnokságon sem szerepeltek le, pedig az argentin, szerb, holland hármasnál nehezebb ellenfeleket kívánni sem lehetne. Ráadásul egyszer sikerült megnyerniük már az afrikai kontinenstornát, méghozzá 1992-ben egy máig emlékezetes fináléban. A helyszín Dakar, az ellenfél a Yeboah-val felálló Ghána volt és a gólnélküli mérkőzés hihetetlen tizenegyespárbajba torkollott: mind a 22 pályán lévő játékos egyszer kísérletezett, de az eredményjelző még mindig 10-10-et mutatott, amikor a másodszor próbálkozók közül az elefántcsontparti Aka ment mennybe. Azóta sok víz lefolyt a Bandamán és Afrika egyik leggazdagabb országában felnőtt egy olyan korosztály, amelyik a csapatkapitányon túl számos világsztárral ajándékozta meg a futballkedvelőket. Ilyen többek között a két Touré: az Arsenalé Kolo és Barcelona legféltettebb kincse Yaya, vagy a kapitányhoz hasonlóan a Chelseaben játszó Salomon Kalou és az ugyancsak ágyús Eboué. A nevekből is kiderülhet, hogy nemcsak a topligákban szerzett hatalmas tapasztalat összpontosul a válogatott környékén, hanem számtalan (UEFA) Bajnokok Ligája perc is „az elefántok” mögött van. Helyzetüket nagyban megkönnyíti, hogy szurkolóik várhatóan nagy számban buzdíthatják az elefántokat, ugyanis Ghána és Elefántcsontpart szomszédos államok.

Cél: végső győzelem
Realitás: minimum a legjobb négy

Benin

Alig van olyan afrikai válogatott, amelyik nem Benin ellen érte el a legnagyobb különbségű győzelmét. Ennek ellenére ez már a második szereplésük lesz négy éven belül, ami körülbelül akkora cselekedet, mintha Izland kijutna az Európa bajnokságra. Kétszer! Természetesen a csoportból való továbblépésre körülbelül annyi esélye van, mint a magyar válogatottnak kijutni Dél Afrikába, így a céljuk a tisztes helytállás. Ők az egyik olyan válogatott, amelyiknél honi szövetségi kapitányba (a FIFA szerint az "UNK" hívójelű országból származik és körülbelül fél napig tartott mire rájöttünk, hogy ennek jelentése:"unknown"), a szimpatikus nevű Wabi Gomezbe fektették bizalmukat és túlélték a csoportot, amelyből Togonak kellet volna továbbmennie Mali mellett. Kilencvenhetedikek a világranglistán, a legismertebb játékosuk bizonyos Moussa Latoundji, aki 2004 -ben az Energie Cottbusért szállt harcba rendszeresen. Ezzel együtt kíváncsian várjuk, hogy mekkora esélye van "a mókusoknak" a sasok és az elefántok világában.

Cél: tisztes helytállás, esetleges pontszerzés
Realitás: hat kapott gól alatt sikernek számít

A csoport legnagyobb sztárjai: Didier Drogba

Frederick Kanouté

Nwankwo Kanu

43 komment

Címkék: afrika b csoport mészöly kálmán afrika kupa beharangozo

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr51245856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2008.01.07. 10:23:18

Fúú, ez jó csoport!
Igazi halálcsoport, szernitem sem jut tovább innen nigéria,bár egy jó kapitány csodát is tud tenni, a játékosok képességeik alapján elég kiegyensúlyozott gárdák, és ilyenkor bizony a szakvezető tudása fog dönteni. (Akárcsak 2006-ban, Németországban, ahol a legeredményesebb, legjobb edző lett a világbajnok.)

deca 2008.01.07. 11:18:49

Coast Ivory rulez!!! Hihetetlen ,hogy mezitláb tanulnak focizni és így megy nekik. Ha a Magyarok cipőben tudnának fele annyira csodákra lennénk képesek. :)
Jah és Drogba egy isten akárhogy is nézzük szerintem még egy év és obszidián szobrot emelnek róla!

Hyni 2008.01.07. 11:33:21

Akkor emeljenek róla szobrot ha rádöl... :)
Ez az elefántcsontparti csapat annyira rá van kihegyezve,hogy a többi sztár ide vagy oda szívnak a kupán ha pl. lerúgják Drogbát az első csoportmeccsen...

mickeyknox 2008.01.07. 11:37:14

kezdődhetne már ez az afrika kupa... elefántcsonpart-nigériára sör behűtve!

rizla 2008.01.07. 11:52:30

deca: pont ez a lényeg. annyira szar afrikában élni, hogy a kölykök inkább cipő nélkül fociznak egész nap az utcán. persze, hogy jól megtanulnak játszani. a magyar focinak ez az egyik legnagyobb problémája, nincsenek grundok, keveset fociznak a gyerekek.

VaracskosGörcs 2008.01.07. 12:01:28

Hol lehet majd nézni a meccseket? 1-2 engem is érdekelne, főleg hogy addigra vizsgaidőszak le lesz tudva :-) Remélem nem csak netes szarokon jön majd.

Hyni 2008.01.07. 12:05:10

Eurosporton,s nem a 2-őn...

TaxiLoveArsenal (törölt) 2008.01.07. 12:26:32

Hyni:
sztem butaság amit mondtál.Elefántcsontpart pont az a csapat, amelyik elbírja, ha kiesik a legnagyobb sztárja, mivel van hosszú a kispadja.Sztem most vitán felül a legrősebbek.kezdőcsapat klubok szerint:
Lokeren- stuttgart- arsenal-bolton- arsenal,-lyon-barcelona-tottenham-chelsea,-chelsea-sevilla.
cserék:Benfica. reading, werder...
sztem ha nem nyernek akkor az szégyen lenne nekik!
en.wikipedia.org/wiki/Cote_d%27Ivoire_national_football_team

TaxiLoveArsenal (törölt) 2008.01.07. 12:31:27

a nevek alapján Malinak kéne kiesni.van 4 nagyon ismert játékosuk, de abból kérdéses, h sissoko pl. milyen formában van. a Nigériai csapatban sok a támadó szellemő jó játékos, a védők talán kevésbé ismeretk/jók.
én azt mondom Mali innen kiesik.

r_magpie 2008.01.07. 17:02:11

Diarra mint ékkő, ez jó :D

ez az A-B csoport elég durva, kíváncsi vagyok, vajon a továbbjutásért folytatott küzdelem is ilyen kemény és kiegyensúlyozott lesz-é. benne van, hogy nem.

Zsoltes 2008.01.07. 17:06:21

kicsit hadd kötekedjek! :) Anichebét nem hívták be nigéria keretébe és marad a Mersey partján míg az afrika kupa megy :D EvertonFanként ezt tudom :)

AndrásPéter7 2008.01.07. 17:54:16

Szerintem is kibírnák Drogba kiesését!van még jópár sztár!egyértelműen a kapus a leggyengébb pont,de viszont afrikai szinten hibátlan védő és középpályás sor van!szeretem ezt a válogatottat,mint ahogy gyakorlatilag minden afrikait!

BruceWayne 2008.01.07. 18:28:55

sima eurosport adja a meccseket (ifj, Knézy ezeken volt marha jó, a duná-n már béna)

BruceWayne 2008.01.07. 18:29:41

mármint ez kérdés hogy adja e az EUSP

halareaal 2008.01.07. 19:27:47

sztem mali a nevek alapján is továbbjuthat, mert oké h 4 játékosuk van, de:
1- ha azt vesszük h a legjobb 3 v akár 4 játékost hasonlitjuk össze, akkor abban elefántcsontparttal simán viszik a prímet.(kamerunból nem hiszem, h eton kívül lenne akkora sztár, ráadásul ő is rossz formában van) mármint afrikában viszik a prmíet:)
2-a lista alapján ugyan több az ismert nigériai, de ezek szinte mind1ike csatár, kivéve mikelt, aki ugyis kiállíttatja magát vmikor.

halareaal 2008.01.07. 19:28:38

egy jó középpálya pedig döntő lehet a néha kissé "őrült" afrikai fociban.

szbszig 2008.01.07. 19:49:28

Az Nwankwo Kanu, de sebaj...

halareaal 2008.01.07. 20:39:46

először azt hittem vmi olyan gólt linkelsz, ahol végigcselezte az egészpályát vagy vmni ilyesmi. egy eto 1 ilyen góltól egy ilyen langyos meccsen...nincs formában tartom továbbra is. ez tőle semmi, bár án nem tartom olyan nagyra mint általában szokták. megsem közelíi (most mind1 h mért a 04-06os formáját.ha peidg az azelőttit meg a mostanit vennénk alapul, azt tekintve csak 1 tehetséges jó játékos, nem pedig sztár. amugy röviden ezt egy jobb kapus fogta volna:)

halareaal 2008.01.07. 20:40:24

röviden ugyértem h rövid oldalra ment

szbszig 2008.01.07. 20:45:46

Ha már a beniniektől valakit illett volna kiemelni, az Razak Omotoyossi:

fifa.com/worldfootball/news/newsid=656648.html#razak+gets+rolling

A Helsingborg játékosa, és gólkirály Svédországban, valamint gólkirály a mostani UEFA-kupában is a csoportkör után...

Ellenben Latoundjiról nem tudni semmit, szerintem ott se lesz az idei tornán.

Ja, és a vicces nevű Wabi Gomez helyett is már egy német úriember, bizonyos Reinhard Fabisch vezeti a beninieket december óta.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.01.07. 20:54:23

Amikor csináltam még Wabi Gomez volt és tényleg az volt a FIFA honlapján, hogy UNK. És tényleg fél nappal később esett le a jelentése, pedig gugliztam rendesen...

december negyedikén már a C csoport is kész volt, mert nem tudtuk mikor kezdjük publikálni.

Romanista 2008.01.07. 20:56:31

hát, mondjuk pontosan nem tudom mennyi idejig volt sérült (mármint Eto'o) és mikor tért vissza, de az tuti, hogy kétszer egymás után sérült le egymás után elég rövid időn belül. ami után viszont nehéz ujra hatalmas formában játszani. ha ez azt jelenti hogy nincs formában egyetértek.de ha azt hogy nem is lesz se jan 20dikára, se közben akkor nem. és langyos meccs ide vagy oda azért nem tudom hogy ekkora gólt csipőből tud-e akasztani olyan játékos aki nincs formában egyáltalán.
;D szerintem csak fáj hogy elengedte a real :D

Aradebil 2008.01.07. 21:27:59

hmm...lehet elefántcsontpart kaksiban?
www.nemzetisport.hu/cikk.php?cikk=165436&

Stielike lemondott...

halareaal 2008.01.07. 21:32:52

nem az fáj h elengedte a real, hanem amit az 1.bajnoki címük után csinált, vmint azt h ezt leszámítva is ugy viselkedik mint egy hisztis majom. még saját csapatán belül is képes volt feszültséget kelteni (ha hinni lehet a médiának, bár nyilván nem a véletlen műve h egyszercsak elkezdtek szarul jáccani ronnieval meg a többiekkel). és mindezt 2 szezon miatt, kapott nemtom hány afrikai aranylabdát (2t?) és a france footballostól se volt messze.ugy h mégcsak nemis volt csapatának a legjobbja (bár ez akkor minden volt, csak szégyen nem). mondtam mind1 h mért (tom nagyrészt sérülések miatt) de nincs formában magáhoiz képest, és nem biztos h vki csúcsformába tud lendülni pár hét alatt, ez főleg igaz nála, elég csak megnéznünk hjáccott abban a 2 szezonban és h másfél éve. ez sztem nem 1 akkora különbség, amit pár héttel, v akár 1 jobbfelkészüléssel csak ugy át lehet hidalni. ettől még dönthet majd el meccseket (főleg 1 afrika kupán), nemis ezt mondom, hanem h nincs formában képességeihez mérten sem, és ahhoz mérten sem h mit várnak tőle.
nem azt mondom h nem nagyon jó játékos (sőt!!), hanem azt h sztem valamelyest túl van értékelve. ok, a 2004-2006ig terjedő időszakban talán a legjobb csatár volt (ha ronniet nem vesszük annak) nagyban azért is mert a barca olyan eredményeket ért el, jó ez benne van, a csapata nélkül senkiből se lehet ilyenszinten sikeres vki. de se előtte se utánasemmi nagyon nagy extra, válogatott szinten semmi (2 éve ő hagyta ki az egész mezőnyből a büntetőt, igaz a 2.ikat:))felnőtteknél legalábbis, nemtom fiatalként h nyomta. szal nem hiszem h pl ettől jobb lenne mint henry, aki nem 2év hanem az évtized egyik legjobb csatára.
amugy meg persze, ki nem állhatom, de attól ha objektíven is próbálom nézni, az előbb írtakat igaznak tekintem:).

halareaal 2008.01.07. 21:36:01

ez a csapat együtt van edző nélkül is, drogba is csak a kupára koncentrál, nyerni fognak:P

szbszig 2008.01.07. 23:59:59

Más. Az addig oké, hogy Mali afrikai viszonylatban is a legszegényebb országok közé tartozik. De Elefántcsontpart miért is a leggazdagabb országok egyike? A 21. században ugyanúgy puccsok és polgárháborúk követik egymást ott is sajnos, mint a legtöbb afrikai országban...

szbszig 2008.01.08. 00:01:47

Na jó, itt a mai statisztika:

- a világranglistán:
Nigéria: 20.
Elefántcsontpart: 37.
Mali: 46.
Benin: 97.

- Afrikában:
Nigéria: 1.
Elefántcsontpart: 4.
Mali: 9.
Benin: 25.

- legjobb helyezés:
Nigéria: 5. (1994)
Elefántcsontpart: 18. (2006)
Mali: 35. (2007)
Benin: 79. (2007)

- női világranglistán:
Nigéria: 24.
Elefántcsontpart: 78.
Mali: 84.
Benin: 104. (inaktív)

- lakosság:
Nigéria: 133.88 millió
Elefántcsontpart: 16.96 millió
Mali: 11.63 millió
Benin: 7.04 millió

- internethasználók száma:
Nigéria: 100,000
Elefántcsontpart: 70,000
Mali: 30,000
Benin: 25,000

- GDP/fő $-ban:
Nigéria: 875
Elefántcsontpart: 1,500
Mali: 860
Benin: 1,070

Romanista 2008.01.08. 00:20:53

najó,akkor hajrá Mali

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.01.08. 07:27:31

Elefántcsontpart francia mintagyarmat volt. Ahhoz képest, hogy háborús történelmet tudhatnak maguk mögött, elég magas a GDP. Még a viszonylag békés Beninél is nagyobbat...

danesdzsu2 2008.01.08. 09:18:23

halareaal:

Amit az első bajnoki cím után csinált, azt nagyonis megértem, azok után, amit a Real csinált vele 5 évig.

Ja, és elengedésről ott szó sem volt:D

Aradebil 2008.01.08. 14:17:45

elefántcsontpart hanem is televan kőolajjal,de van mit tüzelni az olajpálmáról nemis beszélve(világelső)
maliba meg kb nincs semmi

nadivereb 2008.01.08. 18:01:54

Elefántcsontpart egy azok közül azon kevés afrikai országok közül, akova a kőgazdagok üdülni járnak Afrikán kívülről is, merthogy van egy nagyon szépen kiépített és kiváló adottságú tengerpartjuk. Ezen kívül az olajpálma is fontos kiviteli cikk. Egyszóval a törzsi villongádoktól eltekintve viszonylag gazdag ország, valóban.

qwasd 2008.01.08. 18:01:55

halareal:

Eto'o nincs formában? Épp hogy visszatért, aztán szép csöndben kivégezte a Valenciát, majd rá két meccsre akasztotta ezt a gólt. Egy ilyen mértékű sérülés után, azért ez egy kicsit jól mutat :)

halareaal 2008.01.08. 18:23:34

najó, ti tudjátok, de ha eto most formában van, akkor nem kell félnem attól, h majd ő felhuzza a barcát v vmi ilyesmi. ronnie szabadrugása a bilbao ellen szebb volt mint eto góljai együtt véve. ezenfelül a clasícon is nem 1x megetette ramost, aki most a világ 1ik legjobb hátvédje. biztos csinált ezenkívül is szép dolgokat idén is. akkor ő is formában van? a valenciát meg nem volt nehéz "kivégezni" a real ellen még cannavaro is megnyerte 1-1 elleni párharcokat ellene. villogott volna ott, akkor azt mondom ok.
danedzsu2 elég nevetésgesnek tartom a véleményed, már ne haragudj. kölcsönadták, nem kellett nekik, stb finoman szólva sem ő az 1etlen, akivel ez megtörténik, amit viszont csinált, az nem hétköznapi azért. riquelme sem anyázik vissza barcelonába,pedig vele sem bántak éppen szépen, ugyanugy megérdemelte volna. vagy mst a real kb hasonlóan szivatja soldadot, akit visszarendeltek, nem jáccik, mindezt ugy h a benfica 9m euróért vitte volna, s lehet mostmár portugál gólkirály jelölt lenne, ehelyett az alicante-szerű meccsek jutottak neki. mégsem egészen ugy reagál mint eto.
amugy meg tod mit ok, tételezzük fel h nem erre gondoltál, hanem mondjuk nem fizették ki, nem engedték el (v nemtom igy hirtelen, h érted azt amit tettek vele, mert azért nem sértődhet meg az ember h nem kerül be a madridba, ha meg még nem elismert sztár akkor főleg) de akkor is mért a madridot szidja ott, ahol mindenki látja és látni fogja, aztán csodálkozik ha rá nem vonatkoznak majd az antirasszista szabályok a bernabeuban (ezt csak ugy mondtam, mert asszem ilyen atrocitás nem volt). szidja akkor az elnököt, perezt, v az akkori edzőjét, ügynökét, sportigazgatót v akárkit. de ez így mindenképpen ocsmány dolog. kiváncsi vok a csapattársak közül ki h ítélte meg ezt, leszámítva az ilyen olegerféléket.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2008.01.08. 18:52:11

oleguerrel mi a bajod? gondolom,nem az,h nem tud focizni:P semmi gond nincs vele,eleg keves a kozgatdasz-vegzettsegu labdarugo. eto'otol anno valoban nem vt tul szep gesztus,de o oan vermersekletu,h ami a sziven,az a szajan. ugy tunik,neha hajlamos kimondani vmit,aztan csak utana gondolkozik el rajta. egyelore valoban nincs meg csucsformaban (ien hosszu kihagyas utan nehez lenne),de a 3 tetmeccsen szerzett 3 golja tobb mint biztato. afrika kuparol meg annyit,h ezt csak elefantcsontpart vesztheti el. naon massziv csapat,par vilagklasszissal. mali es ghana tunnek meg erosnek,kameruni valogatottrol eto'o-n kivul semmit nem tudok.

halareaal 2008.01.08. 19:05:04

oleguerről azt hallottam, h komolyan veszi ezt a katalán-spanyol-baszk ellentéteket. amivel még nincs baj, csak ezt nem kell bevinni focipáylára olyan erőszakosan. megh nem játszana a spanyo válogatottban (haha eztis csak azért mondta mert nem kell félnie h letsztelik igaz e). meg 1x volt vmi hírben h megbüntették, v felfüggesztettek vmi reklámszerződést vele, mert nem határolódott el 1 rbbantgató terrorista mozgalomtól. ha ezek nem igazak, v tulzó horek akkor semmi bajom vele.

qwasd 2008.01.08. 20:08:04

Oleguer valóban nem tagadja katalán nacionalista nézeteit, de hol viszi ezt be erőszakosan a focipályára?

A spanyol válogatottba pedig anno valóban meg lett hívva, nem félelemből mondta le. A Kelme pedig azért bontott vele szerződést vele, mert a "terrorista mozgalom" nézeteit nem ítélte el. Nem a tetteit, a nézeteit, nagy különbség. Különben pedig hihetetlenül intelligens személyiség lehet, verseit több helyen publikálták már, egyetemi diplomája is van tudtommal, könyvei jelentek meg..

halareaal 2008.01.08. 21:53:38

nem ugy értem, h mondjuk elkezdi lerugni az ellenfél játékosait, hanem az ő személye révén megint előkerül ez a kérdés a sportban. főleg mivel a barcában jáccik. lehet h nagy különbség, de sztem az olyan nézetekben, amiket ilyen formában (is) kell érvényre juttatni, vmi ált nem stimmel. persze lehet vmi spec eset,vagy h attól még igazuk van , de mégiscsak szerződést bontottak vele vmért...azt megértem ugyan, de attól még vh mégis nevetségesnek tartom h lemondta a válogatottságot (márha azért mondta le, mert h ő katalán, nem spanyol). ugy legalább lenne, lehetősége képviselni a hazáját, mondjuk egy katalán karszalaggal, v kendővelafején tökmind1, és ott lenni puyol xavi, v iniesta mellett, akik sokkal inkább a barca és katalónia példaképei/jelképei. nem mondtam h nem intelligens, nemtom milyen annyira nmeis érdekel. csak azt h pl őróla én eltudnám képzelni h egy etonak nem azt mondja álljál már le ezzel, hanem bólogat. lehet nem így van, ez esetben nem oleguer-félék hanem a többi szélsőséges madrid/spanyolgyűlölő fanatikus

szferi 2008.01.10. 14:25:10

Én Oleguert max füvet nyírni engedném fel a pályára. Mit keresett eddig is a barcában??? A srác nagyobb kamu mint gilardino.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2008.01.11. 02:48:24

volt 1 jo szezonja a barcaban (05-06),azon kivul meg kozonsegkedvenc barcelonaban. valszeg a fentebb reszletezett okok miatt. en birom,de jo ellenfel ellen maximum 2 golos vezetesnel,es csak szelsohatvednek hoznam be cserekent. bar az is igaz,h az o hibait vhogy hajlamosak vagyunk felfujni. iden jatszott 6-8 meccset,es csak 1 latvanyos bakija vt,raadasul azon sem mentek el pontok (sevilla elleni bajnokin). a tavalyi espanol elleni meccsen viszont... ugyanakkor oleguer kabala,a barca sosem fogja eladni. talan egesz meccs alatt a palya szelen kellene allnia es vegig enekelnie a katalan himnuszt. valszeg igy lelkesithetne leginkabb a csapatot.
süti beállítások módosítása