Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Afrika kupa - bátor harcos és oroszlán a fekete csillag árnyékában

2008.01.02. 08:00 pancho_sanza

Január 20-án Accra felé fordítja tekintetét minden futballt kedvelő szurkoló, magára valamit is adó játékosügynök, megfigyelő, s valószínűleg a világ labdarúgásának néhány prominens személyisége is a környéken fogja fotóztatni magát. Elkezdődik az Afrikai Nemzetek Kupája és minden kétséget kizáróan meg fogja ütni a világ  legjobb labdarúgásának színvonalát, ezért mindenképpen foglalkozni fogunk ezzel a számunkra kissé misztikus seregszemlével. Még akkor is, ha tisztában vagyunk vele, hogy a fekete kontinens válogatottjai nagyjából négyévente kerülnek az érdeklődés középpontjába, amikor is a világbajnokságon próbálják megnehezíteni a nagyok dolgát. Ugyanakkor manapság már majdnem minden komoly bajnokság rendelkezik afrikai sztárjátékossal, s néha számunkra is nehéz kapásból megmondani, hogy melyik országért is játszik Pablo Thiam, esetleg, hogy melyik válogatottban szerepel a legtöbb Touré. Pontosan azért kezdjük el bemutatni a Ghánában fellépő tizenhat válogatottat, hogy a Nou San Trafford olvasói közül mindenki magabiztosan kijelentehesse: a Wolfsburg játékosa Guinea csapatát erősíti majd a kontinenstornán. Kezdjük az első, stílusosan „A” jelű kvartett tagjaival, ahol oroszlánok, csillagok és bátor harcosok mérettetnek meg a továbbjutásért folytatott küzdelemben. Na de vajon mi az a Syli Nationale? Tovább után részletek:

Ghána

A négyszeres győztes csapat játékosai egyértelműen szeretnék utolérni az egy diadallal előttük álló Egyiptomot. Erre minden lehetőségük meg is van, hiszen az előző két kiírásban a hazai pálya mindig behozhatatlan előnyt jelentett: mind a tunéziai, mind az egyiptomi játékosoknak sikerült otthon tartaniuk a kupát. Önmagában ettől még nem biztos, hogy a világranglista negyvenharmadik helyezettje meg is nyeri a tornát, de valószínűleg nagyon nehéz lesz legyőzni a ghánai „fekete csillagokat”. Afelől sem lehet senkinek kétsége, hogy milyen sors vár Claude Le Roy szövetségi kapitányra, ha másfél évvel az első világbajnoki szereplés után a kitűzött célt nem sikerül elérnie a csapatnak. Talán egyszerűbb is lenne a dolog, ha a Milan egykori tanácsadója három Essiennel számolhatna a középpályán. Ezzel együtt nem kell senkinek megijednie, hiszen a keretből 2-3 játékos kivételével mindenki Európában keresi a kenyérre (vagy inkább sportautóra) valót. Ebben nagy szerepe van a Udinesenek, hiszen számos játékos karrierje innen indult. Mint például a csapatkapitány Appiah, aki jelenleg a Fenerbahce profija, de talán a Juventusból jobban emlékezhetünk rá. Esetleg Ali Muntari, aki idén tette át székhelyét a Portsmouth csapatához, vagy Asamoah Gyan, aki még mindig Udinében kergeti a labdát. Ha gyenge pontot akarunk találni, akkor mindenképpen a kapu és a hátsó alakzat felé kell kacsingatnunk. A védelem még rendben is van addig, amíg a négy épkézláb hátvéddel nem történik semmi különös, mert a focihoz kevéssé értő ghánai nép is tudja, a tartalékok közül senki nem üti meg Vanczák Vili szintjét sem. Ráadásul náluk kizárólag a fiatalítással nem lehet eladni a kontinenstornát, így a konkrét célok elérése a kevés kapott gólon múlhat, de a kapuban az izraeli Ashdodig jutó, Adjei véd, amivel nincs is probléma, mert ő legalább nem csak edzésen vetődik, bár helyettese Kingston is játszott már egy meccset idén a Birmingham City csapatában. Persze a csoportmérkőzések nem jelentenek majd gondot, viszont ezután minden valószínűség szerint Kanouté vagy Drogba fogja tesztelgetni a ghánai reteszt és itt szerintünk sok minden el is fog dőlni.

Cél: végső győzelem
Realitás: mindenképpen dobogó

Marokkó

Az Atlasz oroszlánjai tíz évvel ezelőtt szerepeltek világbajnokságon és mindenki emlékezhet rá, ahogyan brazil, norvég és skót bajszokat ráncigáltak akkoriban. Naiv szurkolóiknak végül szembesülniük kellett a profi mentalitás disznóságával, amikor is hiába páholták el nagyon a skótokat az utolsó fordulóban, Tore André Flo elhomályosította a brazil csatárokat, így nem juthattak tovább. A legnagyobb sikerüket a négy évvel ezelőtti Nemzetek Kupáján érték el: egészen a döntőig meneteltek, de a hazai pályán játszó Tunézia végül legyőzte az oroszlánokat. Akkoriban még Naybet (fáj a szívünk, ha arra a Deportivora gondolunk) volt a védelem oszlopa és Mustapha Hadji irányított középen. Azóta folyamatosan zajlik a szükséges generációváltás és ennek , valamint az együtesben lévő potenciál hatására Henri Michel harmadjára is elfoglalta a kispadot. Jelenleg Youssouf Hadji, akit még Bölöni László fedezett fel és jelenleg is a Nancy futballistája, az együttes sztárja. Egy másik magyar vonatkozású érdekességgel is szembesültünk: a legnagyobb – hatgólos - vereséget hazánk büszkeségeitől szenvedték el 1964-ben, Tokióban. Természetesen ma már nem biztos, hogy ilyen egyértelműen legyűrnénk a rutint és a fiatalságot ötvöző afrikai csapatot, mert mondanunk sem kell, hogy a keret főleg az öreg kontinens csapataiból fog verbuválódni és a FIFA sem hóbortból jegyzi őket a harminckilencedik helyen.

Cél: továbbjutás a csoportból
Realitás: nincs továbbjutás a csoportból

Guinea

Sorozatban harmadszor vehet részt a kontinenstornán a világranglista harmincharmadik helyezettje és az utóbbi két tornán sikerült is továbbverekedniük magukat a csoportból, annak ellenére is, hogy előtte ez csak álomként szerepelt a terveikben. Mindez természetesen nagyban köszönhető Pablo Thiamnak, aki egészen fiatalon már Németországban ismerkedett a foci alapjaival és végül a bajor bőrnadrágig eljutott. Jelenleg Wolfsburgban éli mindennapjait, de már alig várja, hogy az U-21-esként még a gallokért játszó Diawarával együtt a francia ligában edződő kontingens élére álljon. Ráadásul Tunéziában egy kétgólos döntetlen keretében mérhették le valódi erejüket, így a „Syli Nationale” kellő önbizalommal és továbbjutási esélyekkel vághat bele ghánai kalandba. Az ellenfeleknek meg még azzal is szembesülniük kell, hogy talán nem véletlenül Robert Nouaret csapata rendelkezik a legalacsonyabb FIFA ranglistahelyezéssel. Ja és itt kell megemlítenünk, hogy a Syli sousou (guineai) nyelven kétségtelenül az ország észak-keleti részén őshonos elefántot jelent. Számunkra viszont sokkal jobban hangzik eredetiben a becenév, így őket továbbra is Syli Nationale” névvel fogjuk illetni.

Cél: továbbjutás a csoportból
Realitás: továbbjutás a csoportból

Namíbia

A halálcsoport megnyerése megfelezte a világranglistán mért különbséget a magyar és a namíbiai válogatott között, bár ők még mindig túl vannak a százon, azért rohamléptekkel befognak és megelőznek majd minket. A függetlenségét 1990-ben elnyerő ország labdarúgása hihetetlen fejlődésen ment keresztül: 8-10 évvel ezelőtt a Bátor harcosok még leírhatatlanul nagy különbségű vereséget szenvedtek az afrikai labdarúgás elitgárdáitól (Egyiptomtól kikaptak 8-2-re és 7-1-re is), ma meg már képesek bárhol a fekete kontinensen meglepetést okozni. Ez lesz a második fellépésük a kontinensviadalon és alapvetően üde színfoltként tündökölhetnek a tornán, amely valószínűleg elég korán véget fog érni számukra. Érdekesség, hogy a mindössze kétmillió lakossal rendelkező ország szövetségének emberei csak Zambiáig mentek el szövetségi kapitányt keresni és nem is panaszkodhatnak az eddig elért eredményre. Persze stilisztikailag jobban jártunk volna, ha ők is a galloktól importálnak, mert most nevezhetnénk a kvartettet a négy muskétás csoportjának.

Cél: tisztes helytállás
Realitás: tisztes helytállás

A csoport legnagyobb sztárja: Michael Essien

33 komment

Címkék: afrika a csoport mészöly kálmán afrika kupa beharangozo

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr98245182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leeroy of SMV Design 2008.01.02. 09:49:19

Na igen, ez az az Essien-gól, amit Lampard is csak tátott szájjal lesett - nem beszélve rólunk, akik csak nézzük és élvezzük az ilyen focit. :)

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2008.01.02. 10:59:04

Szeretem ezeket a cikkeket. Remélem minden csoportról lesz összefoglaló... valaki meg számolja össze, hogy mennyi Touré lesz kint és kicsoda melyik országot képviseli :)

TaxiLoveArsenal (törölt) 2008.01.02. 11:33:47

2 nevet hiányolok az összefoglalóból: Chamakh-ét a Marokkói, valamint Benjani-ét a Namibiaiból.meg volt vmi csávó, aki a Dortmund kerettegja volt pár éve, fehér namibiai volt.nem emlékeztek rá véletlenül?

pingvin40 2008.01.02. 11:38:03

Így első blikkre úgy tűnik, a reprezentációs ráta nem lesz oly nagymérvű Touré-fronton:

Ott lesz:
Kolo Touré - Elefántcsontpart
Yaya Touré - Elefántcsontpart


Nem lesz ott:
Amadou Touré - Burkina Faso
Assimiou Touré - Togo
Ibrahim Touré - Elefántcsontpart
Ibrahima Touré - Szenegál
Mohamed Abdel Kader Coubadja Touré - Togo
Mamam Cherif Touré - Togo
Sékou Touré - Elefántcsontpart

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2008.01.02. 12:03:24

pingvin40: Nem volt rá türelmem, hálásan köszönöm :)

Namíbiai állampolgársága a bundesligából Razundara Tjikuzunak meg a hamburgi Benjaminnak biztosan van, de egyikük sem fehér. Azt sem tudom, hogy játszanak-e a válogatottban.

the real 2008.01.02. 12:50:25

TaxiLove, Risser-re gondolsz? Ha jól tudom, pályafutása csúcsa tényleg az volt, hogy játszhatott a Dortmund II-ben...

Hyni 2008.01.02. 12:50:31

Ott a pont TaxiLoveArsenal-nál. Állítólag a fiatal Chamakh most a legnépszerűbb Marokkóban, mindenki a Bordeaux csatárát tartja arrafelé a csodafegyvernek. Hát nem t'om, szerintem Ghána mellett ők is továbbléphetnek a csoportból...

szucs3 2008.01.02. 13:23:58

vajon a Touré mit jelenthet "afrikaiul"?? :) biztos valami kovács lehet, vagy valami hasonló elterjedt név... :)

TaxiLoveArsenal (törölt) 2008.01.02. 13:30:39

igen igen, utána kerestem wikipédián(németen) és kiderült h ezt a risser gyereket látta 1szer nyilatkozni mint namíbiai válogatottat. egyébként namibia német gyarmat volt, innen a sok német kapcsolat...

pingvin40 2008.01.02. 13:49:57

Nem Kovács, nem Kiss, de gyakorisága érthető: a Touré arra utal, hogy valaki a Soussou, ill. a Maninka etnikumhoz tartozik.

szucs3 2008.01.02. 15:13:50

hmm, pingvin40, kösz az információt! :)

wan2bee 2008.01.02. 18:49:40

pingvin azt hiszem en megszavazlak tisztelet-beli nst-afrikakupa szakertonek. Szemetgyonyorkodteto informaciokat osztasz meg velunk :)

Eljenek a feher afrikaiak es Essien, amig nem kapunk tole tobb ilyen meccset eldonto golt a 94. percben Grrrhhh!!

Go elefantcsontpart!

szbszig 2008.01.02. 19:32:12

Random statisztikák:

- a világranglistán:
Guinea: 33.
Marokkó 39.
Ghána: 43.
Namíbia: 114.

- Afrikában:
Guinea: 3.
Marokkó: 7.
Ghána: 8.
Namíbia: 34.

- legjobb helyezés:
Guinea: 22. (2006)
Marokkó: 10. (1998)
Ghána: 15. (1996)
Namíbia: 68. (1998)

- női világranglistán:
Guinea: 119.
Marokkó: 70.
Ghána: 45.
Namíbia: 125.

- lakosság:
Guinea: 9.03 millió
Marokkó: 31.69 millió
Ghána: 20.47 millió
Namíbia: 1.93 millió

- internethasználók száma:
Guinea: 15,000
Marokkó: 400,000
Ghána: 200,000
Namíbia: 45,000

- GDP/fő $-ban:
Guinea: 2,000
Marokkó: 3,900
Ghána: 2,100
Namíbia: 6,900

Igyekszem majd megcsinálni ugyanezt minden csoportnál.

Woland 2008.01.02. 21:00:51

TaxiLoveArsenal,

Benjani Mwaruwari-ra gondolsz a Portsmouthból? Ő Zimbabwe csapatát erősiti. A szülei révén Malawi válogatottjában is játszhatna, de Zimbabwét választotta. Ettől még hiányozni fog a namibiaiaknak is. :)

Hajrá Namibia!

karcsi105 2008.01.02. 21:17:22

Helló!
Lesznek tippek az AFRIKA KUPÁRA?

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.01.02. 22:07:19

Chuck Norris-osantippelünk: megmondjuk mi lesz:)

TaxiLoveArsenal (törölt) 2008.01.02. 22:33:52

Nem, drága Woland!én a hamburgi Benjamin-ra gondoltam, ő azért olyan jó közepes focista a nemzetközi szintéren(kicsit jobb, mint a sp*rs játékosok:):P)

Üdvözlettel, Margaríta:P

wan2bee 2008.01.02. 23:05:01

Taxi :) Nehogy mar nyugodtan legyen a yiddo :)

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2008.01.02. 23:37:01

Benjamin a transfermarkt szerint a namíbiai válogatott csapatkapitánya. Amúgy meg érdekes karrier az övé, akkor "robbant be" a Hamburgba, mikor a csapat éppen liftezett a BL helyek és a kieső pozíciók között. Kurt Jara meg kétségbeesésében felhozta őt (is) a kettesből, aztán meg megragadt a csapatban. Azok még régi szép idők voltak, amikor az ember csak a német tévéket, ergo a Bundesligát tudta fogni a műholdas adóvevőn.

Woland 2008.01.03. 01:55:56

(OFF:
Drága Margarita,
Sehol sincs nyugta az embernek! : ) Ez az élet, de a gúnárokkal sosem cserélnék! : P

Olyan élményt mint amit a 29-ei Spurs-Reading meccs adott elképzelni sem lehet az Arse*** és a Cselszki mérkőzésein! Liftezni menny és pokol között 90 percen át. Erről szól a foci és a Spurs! : ) Nem fugunk 8-9. helynél előbbrébb végezni idén (nagyon úgy néz ki), de a három kupából egyet jó esélyünk van hazahozni. És az remélhetőleg Berbatov ügynökét is megnyugtatja majd. Következő forulóban meg attól tartok szivességet teszünk nektek gúnároknak azzal hogy elverjük a Cselszkit mint jég a határt! : ) No de elég ebből...)

ON:
a hamburgi-namibiai Benjamint nem ismertem eddig - neki is Benjani a beceneve? : ) Egy régi jó barátom Lüderitz (Dél-Namibia) városából való és focit is imádja (együtt néztük 2002-ben a Szenegál-Franciao. meccset, látni kellett volna azt az ünneplést!:). Ha mond valami érdekeset a válogatottjukról megosztom majd itt.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.01.03. 10:13:05

Nagyon szívesen vennénk Magyarországon élő ghánai, namíbiai, guineai és marokkói szurkolók véleményét.

tb 2008.01.03. 10:51:40

szbszig, ezekből is látszik, hogy mennyire értelmetlen dolog ez a FIFA világranglista, méghogy Guinea lenne Afrika 3. legjobb csapata...

(épp ezért felesleges szerintem állandóan arra hivatkoznia Várhidinek, hogy ennyit meg ennyit léptünk előre a világranglistán, persze valamire hivatkozni kell... ezt annak ellenére mondom, hogy szerintem Várhidi maradjon)

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.01.03. 15:52:31

Marokkóban bízom, bár rém kiszámíthatatlan banda.

r_magpie 2008.01.03. 16:04:46

a '94-es meg a '98-as Marokkót nagyon szerettem a játékukért, azóta mindig nekik szurkolok

Ahmed Bahja rulez

nadivereb 2008.01.03. 22:29:47

Egyébként én, mint a fekete-afrikai foci nagy barátja, Ghánát várom első helyre, a másodikon meg verekedjen Guinea és Namíbia. Marokkó, Tunézia, Egyiptom és a többi arab állam focija nekem túl "európai", a rossz értelemben. Egy guineai, elefántcsontparti vagy akár ruandai játékoson látszik, hogy szenvedélyből csinálja, az arabok viszont túl "fejben" fociznak, így bár tehetségesek, nem tudok úgy szurkolni nekik tiszta szívből, mint a délebbieknek. Ez van.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.01.04. 20:33:51

Aki legyőzi Ghánát az nyer. Lehet senki nem lesz erre képes. Hétfőn kinn lesz a B csoport, előre annyit, hogy nem biztos, hogy a helyezkedéssel (Ghánát elkerülni) lesznek elfoglalva ott a srácok. Inkább a túléléssel.
Ghána szempontjából viszont mindenképpen szívás, mert csak kemény ellenfeleket kaphat. Na majd hétfőn kiderül.

szbszig 2008.01.05. 10:38:17

Nekem az Afrika-kupáról egyébként mindig eszembe jut a 2000-es döntő, amit Kamerun tizenegyesekkel nyert a hazai pályán játszó Nigéria ellen:

uk.youtube.com/watch?v=tiZIr01Sn4s

Amiben ez a meccs különleges, hogy valószínűleg ez volt az egyetlen olyan nagy, nemzetközi torna, melyet egy bírói tévedés döntött el - a büntetőpárbajban! A videón is látszik Ikpeba tizenegyese, melyet akkor kikockáztak a tévében, és egyértelműen látszott a visszajátszásokon, hogy a gólvonal mögé pattant le a labda. Én akkor meg voltam győződve, hogy a FIFA ezután nagyon hamar bevezeti a videóbírót, legalább a nemzetközi tornákon és legalább a tizenegyeseknél, amikor amúgy is áll a játék. Tulajdonképpen azóta folyamatosan meg vagyok lepődve, hogy ez még mindig nem történt meg...

szferi 2008.01.05. 10:51:05

Ez az ág (A,B) jóval erősebb mint a másik, valószínű h innen győz valaki,bár kamerunt nem írnám le. Ghánával kapcsolatban még annyit h sztem csatárposzton sem a legerősebbek. Ha emlékszel a vb-n a digók elleni meccsükre, uralták a középpályát, rengeteg helyzetet alakítottak ki, csak nem volt aki a végén bekotorja a labdát. (persze a namíb védelem ellen valamivel egyszerűbb lesz).Továbbjutás biztos, legkésőbb az elődöntőben stop.

B csoport kemény, de sztem mali fog kiesni.

C csoport sima, kamerun + egyiptom

A legkiegyenlítettebb csoport a D lesz, onnan bármilyen variációban továbbjuthatnak a csapatok. Angolát tartom a leggyengébbnek, és ennél a csoportnál vagyok leginkább kíváncsi a véleményedre!

crouchy 2008.01.05. 11:53:31

pingvin mond már el hogy ilyeneket honnan tudsz?:) És ezekszerint Soussou, ill. a Maninka etnikumban mindenkinek ugyanaz a vezetékneve? az szar lehet.

szferi 2008.01.05. 12:19:29

én úgy értelmeztem, h a Touré kb. olyan mint nálunk a Németh vagy az Orosz, nem?

crouchy 2008.01.05. 12:26:35

valószínűleg te értelmezted jól..:)
süti beállítások módosítása