Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Közelebb húzzuk a kispadot a kanapéhoz I. rész

2007.11.21. 14:12 habitang

Azt, hogy a jó játékos nem lesz feltétlen jó edző, nem kell bizonygatnunk, nyilván egészen más erények kellenek arra a pályára. Persze nem haszontalan, ha valaki tudja milyen az öltözőszag, milyen rezdülés mit árul el egy játékosról, melyek a fáradtság első jelei, miből ért a játékos, miből nem. Sőt, az sem árt, ha valaki tisztában van azzal is, miként néz másnap reggel kilenckor a pernahajder, akit hajnali négykor a haverok házfalakon gurítottak haza. Mégis, azon kívül, hogy a hosszú ideig a legmagasabb szinten játszóknak több esélye van edzőkiválóságok sorának keze alatt dolgozni és tanulni, nem indul sokkal több eséllyel egy gyengébb futballista ezen a pályán. Azt sem mondhatja senki, hogy hátrány a pályát korán kezdeni. Jose Mourinho, Rafa Benitez, Arséne Wenger mind-mind korán kezdték, Avram Grant például már 18 évesen. Annyival nyilván nehezebb helyzetben lehettek, hogy első klubjaikban - ellentétben Ancelottival, Rijkaarddal, Hughes-zal, Keane-nel -, nem járt nekik a magától értetődő tisztelet, azért meg kellett dolgozniuk. Akár amolyan sehonnainak is tűnhettek. Hughesék játékosmúltját jól ismerjük, némelyekről viszont a guruk sem mondják meg azonnal, hogy az ifi kettőig eljutott-e egyáltalán valaha. Most jelentekezzen, aki fel tud sorolni két klubot, amelyben Sven-Göran Eriksson játszott, és mi azonnal küldjük a beutalót. Ezen a tarthatatlan helyzeten szeretnénk kicsit változtatni most, amikor a PL futballistaként kevéssé ismert menedzsereinek nézünk a körmére két poszt erejéig, és közben ismét rávilágítunk, milyen kicsi is a világ. Vagy legalábbis Anglia.

Szóval, az edzők azért játszották is a játékot. Így van ez rendjén. Vagy látott már valaki rocksztárt, aki soha nem fogott gitárt a kezébe? Ha pedig játszottak, már csak annak kellett kiderülnie, hogy az illető az új Di Stefano, vagy csak kispadot fényesíteni jó. Maradjunk annyiban, sokan csak az utóbbi szerepet tölthették volna be komolyabb klubnál. Edzőként viszont ez már nem számít: mindenki azért dolgozik, hogy biztos kispados legyen.

Ha már egyszer a kárára élcelődtünk, vegyük a sor elejére a Man City edzőjét, Erikssont. Labdarúgó pályája csúcsa az, hogy a svéd másodosztályban játszott a KB Karlskoga csapatával. Oltári magasságok! Eriksson jobbhátvéd volt, amin mi azért csodálkozunk, mert a feje kiköpött védekező-középpályás fej. 27 éves korában egy csúnya térdsérülés miatt kellett abbahagynia - állítólag -, minket azonban nem lehet kábítani, tudjuk, nagyjából mire lehetett képes. Ha netán egy olvasónk mégis előállna egy Eriksson ollozós góllal videón, megkapja tőlünk Alan Shearer összes szólóját és Pippo távoli bombáit. Arra az esetre pedig, ha valakinek nehezére esne elképzelni, hogyan festett Eriksson futballistaként, javasoljuk: nézzen a fenti képre. Ő az.

És ez a fiatalember itt, aki basszgitáros fejjel a nyakán szigorúan néz? Ő azért komolyabb eredményt játékosként is fel tud mutatni. Az öt-hat nyelven elcsilavázgató, mérnök és közgazdászdiplomával is rendelkező, és az edzői pályára tudatosan készülő Arséne Wengerről van szó, aki a Racing Strasbourg színeiben 1979-ben francia bajnokságot is nyert - igaz legtöbbször csak a kispadon ült. Mellesleg annak a csapatnak egy másik játékosa is tiszteletét tette a pár hete játszott Arsenal-Manchester United mérkőzésen. Ha valaki látta, biztosan emlékszik rá, sűrű szemöldöke és szigorú nézése van. Raymond Domenech-nek hívják és azt a sűrű szemöldököt a francia válogatott kispadján húzogatja mostanában. Wengerhez visszatérve, ő a bajnoki cím után úgy döntött, ha már főműsoridőben addig is többnyire a kispadot fényezte, maradjon a pad, de legyen inkább főszerep. Edző lett. Azóta tudjuk: vita nélkül az egyik legjobb azok közül, akik valaha megfodultak az angol kispadokon, mindezt úgy hogy ő volt az első olyan menedzser az első osztályban, aki a csatornán túlról költözött Angliába.

No, és ez a Pinokkióval tuningolt Mészöly Kálmán? Ő Harry Redknapp, Jamie papája és Frank Lampard nagybátyja. Játékosként a West Hamben, a Bournemouth-ban, a Brentfordban, és az USA-ban, a a Seattle Soundersben játszott, szélsőt. (Talán ismerős csapatnevek.. Hát persze! Chic Brodie és a 11-0, a Bournemouth ellen. Mit tesz Isten, akkoriban Redknapp éppen a Bournemouth játékosa volt, Brodie-t pedig épp a Brentford kapusaként érte a kutyás baleset.) Sőt, még mindig nem mondtunk el mindent, a Seattle Soundersben Redknapp a nagy Bobby Moore-ral és Geoff Hursttel terelgette együtt a bogyót. Mi mondtuk, hogy kicsi a világ. Redknapp a Bournemouthban kezdte edzői karrierjét is, éppen a nemrégiben kinevezett Bolton-edző, Gary Megson apjának, Donnak a keze alatt, majd őt felváltva, a második ligába juttatta a csapatot. Ezzel a fejjel.. Redknapp egyébként egy sztoriüzem, nem is lehet ellenállni a kísértésnek, hogy egyet elmeséljünk róla. 1994-ben a West Ham másodedzőjeként egy nyári barátságos meccsen becserélt egy szurkolót. Nem viccelünk. Egy Steve Davies nevű West Ham drukker addig szidta Leee Chapmant  a nézőtérről, amíg Harry megunta, és felajánlotta neki, mutassa meg, mit tud. Amikor a srác beszállt, Redknapp a kíváncsiskodó firkászoknak csak annyit mondott, az új fiú a nagy bolgár Tittyshev (Kb:Cicisev), ha esetleg a firkászok nem ismernék a vb-ről. Szóval Steve beállt és gólt rúgott. Redknapp nemsokára a Kalapácsosok menedzsere lett, jelenleg pedig a Portsmouth edzője, és elég a táblázatra nézni ahhoz, hogy bárki rájöjjön: megint jól álll a szénája. Ha nem vigyáz, egyszer szövetségi kitány lesz. Már többen felvetették a nevét.

Ahogy a Newcastle jelenlegi edzőjéét, Allardyce-ét is. Ő sem volt nagy spíler, na. Számos csapatban játszott, igazán hosszú időt a Boltonban töltött el, 1973 és 80 között volt a Wanderers játékosa, edzői sikerei is főleg ehhez a klubhoz kötődnek. Hogy mi volt a posztja? Rá kell nézni: tagbaszakadt lakli, akkora a háta, mint a bontószék - természetesen középhátvéd. Ráadául angol.. Ennyiből mindenki rájöhet, mennyire terhelik meg "Allardyce skills" videók a youtube szervereit. Edzőként már most több nyomot hagyott maga után, mint játékosként. A Bolton padján őt addigi segédje, Sammy Lee követte a nyáron, akit a csapat eredménytelen, gyakran harmatos futballját látva a vezetők Gary Megsonra cserélték. Nem, ő sem egy a legnagyobbak közül. A Sheffield Wednesday-nél azonban máig a dicsőségtáblán a helye, kapitánya volt a legfelső osztályba 84-ben visszajutó csapatnak. Mielőtt bárki lebecsülné ezt, abban az évben második liga bajnoka a Chelsea lett, de az első hatban volt a Blackburn, a Newcastle és Manchester City is.
 
Rafa Benítez még ennyire sem vitte. Ő a Real Madrid fiókcsapatában, a Castillában - melyet később edzett is-, az AD Parlában a harmadik ligában, és Linaresben kontárkodott, utóbbihoz már huszonöt évesen játékos-edzőnek szegődött. Szintén sérülés miatt hagyta abba, azt a napot ma már valószínűleg a szerencsésebbek között tartja számon. Miután a Google képkeresője a "Rafa Benitez Linares" keresőszavakra az ötödik oldalon ezt a képet dobta ki, kezdtünk lemondani arról, hogy valaha meglátjuk Rafát korai éveiben, aztán a net összes katakombáit és tárnáit bejárva ráakadtunk(itt).
Szintén a Linaresben, és még tengernyi kiscsapatban játszott a Tottenham edzője, Juande Ramos, aki azért egy spanyol első osztályú bajnokit is megcsípett az Elche színeiben, még mielőtt - ki nem találtuk volna - egy csúnya-csúnya térdsérülés miatt be kellett fejeznie a játékot. A makacs kötődésre, amely az edzői pálya és a rossz térdek között mutatkozik, még nincs magyarázatunk. A játékos Ramosról egy fia fotót nem találtunk a neten, amit mi egyébiránt a szerény képességek egyik csalhatatlan bizonyítékának tekintünk. Megsonhoz hasonlóan ő is egy komolyabb múltú játékost váltott a kispadon, a háromszoros holland válogatott Martin Jolt, akit itt éppen  a Bayern mezében láthatunk, és egyik szereplője minden idők egyik legszürreálisabb futballfotójának, amelyet látva még a nyolcvanas évek hétpróbás Füles-olvasói sem érezték volna magukat szamárnak, ha nem tudják megmondani: hol a labda? 

Mire a kedves olvasó kitalálja -bár ennek nagyjából annyi az esélye, mint hogy valaki nagy edzőből válik nagy játékossá - már jövünk is a második résszel.

24 komment

Címkék: rafa benítez edzők eriksson allardyce martin jol juande ramos arséne wenger

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr93236777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Galván Tivadar 2007.11.21. 14:28:12

Mekkorát röhögtem azon a bizonyos képen!!!
És ő tényleg Rafa???

Helota 2007.11.21. 15:21:45

egy kórházi ágyon fekve olvastam ezt a remek irományt, összeszaladt az egész szoba, akkorát röhögtem én is az orbitális bré láttán :)
szereztem nektek egy pár olvasót vele, az tuti:)
gratula.

d3vnull 2007.11.21. 15:35:44

" aki basszgitáros fejjel a nyakán szigorúan néz"
Kabbbbe, basszgitáros vagyok :) A cikk remek, köszi nst, feldobtátok a napomat.

Na azért fiúk ez sem semmi :
www.ynw62.dial.pipex.com/alex_ferguson_player.jpg
Úgyis kitaláljátok a menjunájtid be nem álló állkapcsú mesteréről van szó, még a rágógumi elterjedése előtt.

helikopter 2007.11.21. 15:50:03

én miért nem látom, hogy mit kell nézni ezek a képen? segítsetek!

habitang · www.nst.blog.hu 2007.11.21. 15:57:42

szia helikopter

azért nem, mert a többiekkel ellentétben nem klikkeltél a szövegben a linkre.. Csak nézegetünk, nem olvasunk?:) Ejnye!

Üdv!

gabenito 2007.11.21. 16:03:33

a kép címe mintha halvány utalást tett volna rá, de persze csak a legfantikabbak vehették észre :)

Flankerr 2007.11.21. 16:34:10

szurkolot becserelni, mekkora poen mar..:)
Egy ujabb szinvonalas (pippo tavoli bombai...:) NST iras, csak igy tovabb!

delp 2007.11.21. 16:36:01

itt van ni Juande, középen, az a szigorúan guggoló

elchecf.es/galerias/original/220.jpg

P.Marlowe 2007.11.21. 16:48:09

Szia Habitang!

Mókás. Jót mulattam.
Olvaslak.
Üdv.: P.Marlowe

habitang · www.nst.blog.hu 2007.11.21. 16:58:22

brodaclop, d3vnull
Elveszitek a kenyeret?:)))

Kedves Philip!
Örülök!:)

Campari 2007.11.21. 17:01:45

Sven-Göran Eriksson klubjai (ahol játszott):
Torsby IF, SK Sifhälla, KB Karlskoga.

Kérem a beutalót.

habitang · www.nst.blog.hu 2007.11.21. 17:05:08

Campari

Ahááá, és mindezt fejből, ugye?:))

Campari 2007.11.21. 17:11:28

habitang

Az nem volt feltétel.

delp 2007.11.21. 17:40:34

valahol azt olvastam Svenről, már játékosként átjárt angliába meccseket nézni, hogy tanulmányozza a 442-t (ha jól emlékszem Bobby Robson edzői munkásságát követte különös figyelemmel)

Egyébként pedig tessenek némi elismerést a Juande Ramos képért, vagy besértődök, mint három Huszti

Ryan O'Brien 2007.11.21. 18:07:34

Jó, ez megint nagyon jó. Nem kicsit. Nagyon!

moi 2007.11.21. 19:11:27

szerintem a labda a kapuban van

nyertem?:)
am. jó a cikk nagyon!

Corazón de León 2007.11.21. 19:21:22

wenger jó játékos volt. mostani 442-ben volt vele interjú, és írták, hogy a legtöbben alábecsülik wenger játékosmúltját. Max Hild edzője szerint: "he was quite a decent player"

pote · http://nst.blog.hu/ 2007.11.21. 20:36:59

thomasson,

ilyet sztem mondtak Urbanyi Pistire is (ha mar a napokban megideztek a nst-sek is a szellemet :-))

p.

habitang · www.nst.blog.hu 2007.11.22. 01:16:00

moi

Őszintén: fogalmunk sincs!:)

ShanklyGates 2007.11.22. 23:35:25

Remek cikk habi, már megint! Bocs, de annyi az olvasnivaló mostanában az NSTn, h nehéz már kommentileg is a lépést tartani...

Allardyce fotóján beszartam a röhögéstôl, ez szöveg nélkül is mindent megmagyaráz, amit a csapatai elôadnak : ))))

Walmer 2007.11.27. 15:22:49

Az a röhej, hogy a kapus oldalra figyel, a középső csíkos játékos meg a kapus mögé a levegőbe, mintha beadás jönne. Nagyon durva. Salvador Dali ehhez képest földhözragadtabb, mint egy sztahanovista esztergályos a Dunai Vasműből.

Walmer 2007.11.27. 15:24:13

Ja és Allardyce ezzel a fizimiskával simán elmenne főszereplőnek egy '70-es években forgatott tiroli szexfilmbe.
süti beállítások módosítása