Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Mint a mókus fenn a fán

2007.11.21. 19:00 pancho_sanza

Mai anyagunk egy kegyetlen világba kalauzolja el olvasóinkat. Polgárháborúk, forradalmak, éhezés, népírtás, diktátorok, kizsákmányolás, sivatag, dzsungel, vadállatok. Ja és futball. Méghozzá a javából. Mindez fellelhető a világ legsötétebb kontinensén. Véleményünkön a magyar focitársadalom legékesebb és egyben legmeghatóbb szónoka sem tud változtatni, aki azt találta mondani, hogy ezek a srácok épphogy lejöttek a fáról, érthetetlen miért akarnak a sörligában vitézkedni. Pedig valamivel jobban lázba hoz minket a nemsokára kezdődő afrikai kontinensviadal, mint kis hazánk icike-picike (hogy cukin fejezzük ki magunkat) bajnoksága. Ami nem is csoda, hiszen a 20 év alatt annyit változott a világ, hogy a Sevilla, Chelsea, Barcelona szintű csapatok kényszerülnek lemondani kulcsjátékosaikról holmi törzsi focizgatás miatt. Pedig ha a „bajszos fiatalító” válogathatna ilyen komoly csapatok kezdőjátékosaiból, talán nem tömnek ki minket Kisinyovban annyira.

Valahogyan úgy kezdődött a dolog, hogy Zaire bemutatkozott a világbajnokságon és mindenki kíváncsian várta, hogy mit mutatnak majd. Persze nem vártunk tőlük semmi egetrengettő dolgot és nem is kellett csalódnunk, hiszen egy igazán szerethető és aranyos (magyarán:cuki) csapatról volt szó, amelyik szabályismeretek terén nehézségekkel küszködött.



Mi ezt teljesen megértjük, hiszen szerintünk Torghelle Sanyinak is több évig kellett magyarázni a les fogalmát, nekik meg a labdával és a kapukkal való ismerkedés nyilvánvalóan elsőbbrendű volt a felkészülési időszakban. Egyébként teljesen jogosnak érezzük a zairei srácok szerepeltetését, ha ez a szerencsétlenkedés kellett ahhoz, hogy a világ megismerhessen egy nevet: Roger Milláét.


A szelídíthetetlen oroszlánok legnagyobbja, aki 30 évesen szerepelt először világbajnokságon, de ez sem akadályozta meg abban, hogy még 12 év múlva is betaláljon a futball legnagyobb ünnepén. Persze a legemlékezetesebb seregszemléje az olaszországi volt, amikor a kameruni államfő telefonhívásának engedelmeskedve visszatért a válogatott keretébe, s ha már így adódott, akkor megtréfálta a kapusok legnagyobb mókamesterét:


Szeretjük Higuita kapust, mert a világ egyik legbátrabb és legszebb védését mutatta be. Ráadásul abban az évben, amikor a legjobb európai játékosnak járó aranylabdát először kapta meg afrikai játékos. A „Szőke Sziklával” ellentétben, nagyon örülünk, hogy ő lemászott a fáról, hiszen rengeteg kellemes percet okozott a Milan szurkolóinak.


Ráadásul, ha ezt egy argentin srác csinálja, akkor már jönne is a Maradonához való hasonlítgatás, meg a szöveg, a világ legnagyobb játékosáról. Pedig a libériai ezen túl is alkotott rendesen és talán a következő videót látva már senki nem sopánkodik az aranylabdáján.

 

 

 

Mindezt abban az időben, amikor már érlelődött az elmúlt 20 év legnagyobb magyar sikere, hiszen Hrutka "Rudi" János is mehetett a „zolimpiára”. Sajnos (vagy szerencsére) ott indultak nálunk nagyobb nevű és jobb csapatok is, de a végső győztes – mindenki nagy meglepetésére - egyenesen a majomkenyérfa tetejéről, a magasból érkezett. Úgy hívták országukat, hogy Nigéria és egy kincsesbánya ez most számunkra, mert innen lehet szemezgetni focistának látszó embert bőven. Maradjunk is még egy kicsit a George névnél…

…és tegyünk elé egy viccesen (vagy inkább cukin) hangzó szót: Finidi. Bár tudjuk, hogy a Fradi is bejutott abba a BL sorozatba, amelyben az Ajax lett a végső győztes döntőt játszott, valószínűleg nem kizárólag az jelentette a különbséget a két csapat között, hogy Finidi egyenesen a fáról jött, Vincze Ottó meg a Népligetből. Azonban nyilván ennek is lehetett némi köze a mutatott játékhoz és a teljesítményhez. Viszont mi lelőttük a poént, már megemlítettük az olimpiát és Nigériát, így mindenki tudja, hogy az evolúció következő lépcsőfoka nem más, mint Gera Zoli.

Vagyis valamikori csapattársa Nwanko Kanu, aki talán már csak egy kisebb fáról ereszkedett alá, mert a futballjának egyik pozitív tulajdonsága egyértelműen a mosolya, pedig szerintünk nem valami jóképű ember, de ezt esetleg hölgyolvasóink jobban meg tudják ítélni. Ettől függetlenület az ő karrierje is az Ajaxból indult, de az ötkarikás játékokon teljesedett ki. Ahol egy csapatban játszhatott az afrikai futball egyik legnagyobb zsenijével, aki nem más, mint Jay-Jay Okocha (török nevén:Muhammed Yavuz).

Nem tudjuk, hogy mi lett volna belőle, ha egyből focipályára születik, de az biztos, hogy hihetetlen technikai repertoárral és lövőerővel volt felszerelve. Egyike volt a legnagyobb játékosoknak és nem cseréltünk volna a frankfurti szurkolókkal, amikor Dombi Tibi próbálta meg elfeledtetni velük az isteni Augustine-t és derék német polgároknak kellett szembesülni a mai magyar valósággal. Mintha a vonal melletti játékukban lenne némi eltérés, bár lehet, hogy ezt csak mi gondoljuk így:

Nagyjából ennyi is lenne ez az erősen szubjektív lista, amely a közelmúlt néhány afrikai sztárját szerette volna bemutatni, hogy irigyelhessük a fekete kontinens szurkolóit, akik a fent említett uraknak szurkolhattak. Ráadásul lehet mondani, hogy néha bele is sárgulunk a gondolatba, hogy nekünk Tőzsér és Vadócz jutott, miközben a világ labdarúgásában Essien, Drogba, Eto'o, Kanouté és Adebayor diktálják a tempót. Lehet, hogy edzőtáborba kellene küldeni a mi válogatott fiainkat is. Az mindegy, hova, csak legyenek fák. Jó magasak. Persze van rá esély, hogy a mi sztárjainknak gondot okozna a lemászás, de mi nem féltjük őket, mert bármikor képesek egy hatalmas pofára esést produkálni... 

 Most kérünk elnézést Mészöly Kálmántól, Várhidi Pétertől, a jelen és a múlt aranylábú válogatott reménységeitől és mindenkitől, akit megbántottunk. Vagy csak úgy érzi, hogy megbántottuk. Tudjuk nagyon jól, hogy a nevesített urak nélkül nagyon sok, cukinak nem nevezhető élménnyel szegényebbek lennénk és különben is: milyen dolog már az, hogy Eto'o befért a Barcelonába, Vincze Ottó meg nem a Barcelona B-be. Na mindegy, mert este úgyis megtanítjuk a görögöket kesztyűbe dudálni. Vagy nem. De akkor megnézzük az utolsó videót és egyből jobban alszunk.

14 komment

Címkék: afrika foci videó dombi tibi pancho világa

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr33237009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ronal-d'oh! 2007.11.21. 19:22:45

Ügyes ez a Jay-Jay, de 20 év múlva szerintem senki nem fog rá úgy emlékezni, mint a valaha volt legtechnikásabb játékosra.
Arra emlékszem, hogy a Boltonban játszott, most asszem egy másod- vagy harmadosztályú angol csapatban játszik. Mást nem nagyon tudnék róla mondani.

Gondolom nem véletlenül került be a NST besorolásán a meg nem értett zsenik táborába :)))

Ulyxes029 2007.11.21. 20:14:48

"Bár tudjuk, hogy a Fradi is bejutott abba a BL sorozatba, amelyben az Ajax lett a végső győztes..."

Marhára nem érinti a cikk lényegét, de az Ajax az előző sorozatot (1994-95) nyerte meg, azért is jöhetett címvédőként az Üllői útra, a '95-96-os idényt a Juventus nyerte, igaz az Ajax ellen 11-esekkel.

dx 2007.11.21. 20:29:25

Ha jól emlékszem Milla nem elég, hogy Higuitát megszivatta, hanem eg gólirály is lett, vagy csak második legtöbb gólt löttem , nem vagyok biztos benne, de lött vagy öt gólt és , hogy játszottak...egy amúgy dögunalamas vb.-én. Az angolok ellen, ha nem csal a memóriám 0-2 röl majdnem fordítottak, bent lettek volna a négy közt!

Ramon Serrano 2007.11.21. 21:28:35

Szenzacios poszt.

Atyaeg, Frankfurtban Okocha miket muvelt! Emlekszem, Yeboah-val majdnem bajnokot csinaltak abbol a csapatbol... ha mar egyszer lejottek a farol:))

90-ben Kamerun azert eleg jo csapatnak szamitott, a tavalyi VB alatt a BBC egyik musoraban az angol valogatott nagy tettekent emlegettek az a meccset. Nemcsak a riporter, de az akkori jatekosok is.

Rezgrof 2007.11.21. 22:05:06

A 90-es Kameruni csapat tényleg óriási volt, csak két mega alibi Lineker szimulációnak köszönhették a továbbjutást.

Zaire-ről annyit, hogy agymosott diktátoruk miatt - nem túlzás - szinte az életükért játszottak. Az első VB meccsüket lehozták 2 gólos zakóval, de másodjára valami nyolcat ettek a jugóktól, és ki volt adva, hogy ha szégyent hoznak Zairére (azaz többet kapnak, mint 4) a braziloktól, akkor irány a helyi szibéria. Tisztában voltak ők a szabályokkal, de MINDENT bevetettek időhúzás címszó alatt.

ps.: Zairéval kapcsolatban a megjelölt számadatok csak közelítő pontosságúak

tb 2007.11.21. 22:40:48

"két mega alibi Lineker szimulációnak köszönhették a továbbjutást."

miről beszélsz???
Lineker és a szimulálás? te a valaha volt egyik legsportszerűbb játékost vádolod szimulálással? aki egész pályafutása során egyetlen egy sárgalapot sem kapott? nézd meg mégegyszer a felvételeket és gondolkozz

Rezgrof 2007.11.21. 22:59:39

www.youtube.com/watch?v=xue39qm2mR4

Megnéztem, gondolkodtam, ajánlom neked is figyelmedbe a videót 06.50-től.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2007.11.21. 23:35:22

Nem volt 0-2. 0-1 volt, aztán tényleg fordítottak, nem csak majdnem. És pár perccel a vége előtt a bíró (gondolom nem kevés pénzért...) befújt egy kamu 11-est. Lehet, hogy nem Lineker szimulált, arra már nem emléxem. De ő vállalta el a büntetőt utána, és be is lőtte, pedig nyilván tisztában volt vele, hogy csalás. Úgyhogy backuphatja a ferpléjét... A hosszabbításban kapott második 11-es emlékeim szerint jogos volt, de ugye ha az első nincs, akkor tárgytalan...

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2007.11.21. 23:46:13

Hát most hogy megnéztem ezt a youtube-linket, már a másodikban is kételkedem...

the real 2007.11.22. 08:31:42

bm613, én is maximálisan tisztelem Robbie Fowlert, amiért ő szándékosan kihagyott egy jogtalan tizenegyest, de ha ezt valaki vb-negyeddöntőben teszi vereségre állásnál, valószínűleg posthumus kapja meg a fairplay-díjat.

Cucu Malac 2007.11.22. 08:54:14

Lineker kétszer is ügyesen vetődött, tornában ez legalább 9.5 lett volna!

szabika 2007.11.22. 09:08:16

Tényleg Oscar-t érdemel mindkét jelenet. Dögunalmas lett volna az a vb??? Ezzel nem igazán értek egyet! Ha csak egy érvet kellene említeni: ott volt az isteni Diego!!!

dr. Wilbur Swain 2007.11.22. 10:07:46

ja,Milla papa...
jól lepaktáltak az oroszokkal: ő lő egy gólt, cserébe gólkirályt csinálnak abból a hogyishívják orosz gyerekből

rexford 2007.11.22. 11:39:17

Okocha isten volt, az a flegmán nyugis arc, az a laza mozgás... Mintha csak lement volna a grundra szívatni az 5 évvel kisebbeket.
süti beállítások módosítása