Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A legkisebb is számít!

2007.11.06. 07:00 pancho_sanza

A világ labdarúgásában mindig is akadtak kiscsapatok, akik valós esély nélkül indultak el egy sorozatban és számukra tényleg nemcsak közhely volt: a részvétel a fontos. Az idősebbek talán emlékeznek a legendás zairei legényekre. Annak ellenére, hogy magunk nem igazán értjük, miért kellett erőltetni a világbajnoki szereplésüket abban az időben, de ha már így adódott, meglepték az egész világot. A helyszínen szurkoló drukkereket, a TV képernyők előtt ülőket, a bírót és még a sokat látott brazil játékosokat is. Mindössze egy röpke mozdulatsor volt, de ezzel örökre szívünkbe lopták magukat. Az a tény, hogy a futball legnagyobb ünnepén játszó játékosuk nincs teljesen tisztában a szabályokkal, sok embernek okozott örömet és igazából nem ismerünk olyat, aki nem mosolyogva gondol erre a jelenetre.

 

Szerencsére a futball világeseményeinek történetében feljegyezhetünk olyan kiscsapatokat is, akik inkább eredményeikkel hívták fel magukra a figyelmet mintsem szórakoztató ügyetlenségükkel. Ilyen volt a dánok EB győztes csapata, akik igazából ki sem harcolták a részvételt, de ha már ott voltak megvertek mindenkit. Ki ne emlékezne az olimpiai bajnok Nigériára, ahogy végig mosolyogva oktattak brazilt, argentint? A németekért szurkolókon kívül ki nem örült, amikor a későbbi bronzérmes Horvátország a Nationalelf játékosaival játszott úgy, mint a (nagy)macska a (nagyon) kisegérrel? Imádtuk, amikor magasabban jegyzett és esélyesebb vetélytársaikat gyűrték le kulturált és tetszetős játékkal.

Természetesen a klubfutballban is léteznek igazi kiscsapatok, amelyekért lehet szurkolni, amelyeket feltétel nélkül tudunk szeretni egy-egy meccs vagy sorozat erejéig. Tudjuk nagyon jól, hogy minden ország és bajnokság rendelkezik saját „kiscsapattal”, amelyik pár éven keresztül játszik a legfelsőbb osztályban, esetleg elcsíp egy tizedik helyet, néha odaszúr a nagyoknak, aztán előbb-utóbb újra kiesik. Szerethető focicsapatok ezek, mert jó nézni, ahogy alkalomadtán őszintén és az esélytelenség teljes nyugalmával próbálkoznak elérni a nemes célt, amit csúnyán biztos bennmaradásnak neveznek. Hozzájuk kapcsolódik az európai futball egyik legszebb és máig élő mítosza, amit egyszerűen csak úgy nevezünk a spanyol kiscsapat.

Sokáig tanakodtunk azon, hogy melyik csapatok szemléltetik legjobban ezt a fogalmat. Eszünkbe jutott a 95-ös Zaragoza, amely a Feyenoord és a Chelsea testén keresztül a KEK-döntőig menetelt. S ha már ott volt: az Arsenal elleni mérkőzés hosszabbításának utolsó másodperceiben Nayim nevű középpályása egy győzelmet jelentő és a legendához méltó góllal alázta porrá David Seamant. Következő jelöltünk, egy mallorcai gárda ekkor még a másodosztályban serénykedett, de 97 őszén már a Primera División teljes jogú tagjaként és a sokak által ismert Hector Cúperral a kispadon a megtisztelő ötödik helyig és a kupa döntőjéig menetelt. Bár ez utóbbit elvesztették, de miután a győztes Barcelona inkább a BL-ben égette magát tört győzelemre, így elindulhattak a futballtörténelem utolsó KEK sorozatán. S majdnem maximálisan ki is használták a kínálkozó lehetőséget: az elődöntőben meglepetésre kiütötték a címvédő Chelsea-t és a fináléban is csak azért nem nyertek, mert argentin edzőjük valamiért mindig hadilábon állt a döntőkkel.

Mindkét csapat sokat hozzátett a legendához, s rengeteg kellemes percet szerzett a semleges futballszurkolóknak. De igazából sehol nem voltak a „spanyol kiscsapatok” legnagyobbjától, a Deportivo Alavéstől.

A baszk csapat eddig 11 évadot húzott le az első vonalban, de amikor az 1955-ben kiestek, akkor ők sem gondolták, hogy több mint 40 évig kell várniuk a következő első osztályú mérkőzésre. Pedig a hosszúra sikeredett böjt addig tartott, míg a feljutások nagymestere, José Manuel Esnal, ismertebb nevén Mané kezébe nem került a - nyolcvanas években még a negyedik vonalban vitézkedő - gárda karmesteri pálcája. Ekkor kezdődött a váratlan és hihetetlen sikerszéria, amire senki nem számított, ugyanis rögtön az első évben sikerült az, ami még az edzőkarrierje kezdetén járó legendának sem az 1968/69-es szezonban. A magabiztos feljutás pedig olyan sokak számára ismert csapatokon keresztül vezetett, mint az FC Sevilla, a Villarreal, az Osasuna és a Rayo Vallecano. Első évben a biztos bennmaradásért (mily meglepő) küzdöttek és sikerült is elérniük a hőn áhított célt. Végül egy ponttal szereztek többet, mint a legjobb kieső és mindezt a legrosszabb gólkülönbség és majdnem a legtöbb kapott gól mellett, de már akkor is kitűntek kiscsapathoz viszonyítva irreálisan kevés döntetlenjükkel. A következő évben rágyúrtak a védekezésre (26 kapott góllal kevesebb) és taktikusabbá is váltak, így minimálisan pozitív gólkülönbséggel elcsíptek egy UEFA kupaindulásra jogosító helyezést. Sajnos a következő évben (2000/2001) egy kicsit lejjebb kellett adniuk, mert pár játékosuk megzavarodott, amikor útlevelet kellett készíttetniük, de talán az igazi ok abban keresendő, hogy nem bírták az európai kupával járó kettős terhelést. Mindenesetre, amint ez a kellemes teher lekerült a vállukról, 2001. december elsején a bajnokságban is elértek a csúcsra: legyőzték a Barcelonát mialatt az addigi éllovas Deportivo kikapott az Espanyoltól, így 15 forduló után élre álltak.

Év végén ez kamatozott is nekik, így ismét kupahelyre értek, de ez volt az utolsó sikerük, mert a következő évben kiestek az első osztályból és mindez egy fájón rövid európai kupaszerepléssel párosult. S bár még egy évre visszatértek az elitbe, jelenleg a harmadosztály elkerüléséért vívnak ádáz küzdelmet.

De mindez nem számít, mert már túl voltak életük mérkőzésén és kevés futballszurkoló van, aki ne ismerné nevüket. Európa először arra kapta fel fejét, hogy volt egy csapat, amelyik nagyon szerette idegenben kiharcolni a továbbjutást. Ráadásul rendszeresen izgalmas és gólban gazdag mérkőzésen. Persze azért még olyan nagyon nem vették komolyan a vitoriaikat, mert igazából a Gaziantenspor (otthon 0-0, idegenben 4-3), a Lilleström (i.:3-1, o.:2-2) és a Rosenborg (o.:1-1, i.:3-1) legyőzése önmagában nem számított olyan nagy fegyverténynek. Aztán viszont az Inter futott bele magabiztosan a nyitott késbe, mert egy idegenbeli 3-3 után, túlságosan sokat gondoltak magukról és keveset az ellenfélről. Az ilyen meg rendszeresen megbosszulja magát, különösen a focipályákon.

Aztán következett az, amire előtte nem volt példa: hazai pályán magabiztos, háromgólos győzelem a másik spanyol kiscsapat, a Rayo Vallecano ellen, így a visszavágón meg már egy 2-1-es vereség is belefért. Máris az elődöntőben jártunk. A Kicker magazin továbbjutási esélyeket számolgatott a Kaiserslautern elleni párharc előtt és a német csapat számára kiemelten fontos idegenben lőtt gól meg is született egy büntetőből. Sajnos a Kaiserslautern reményeit porba tiporta, hogy a teltházas stadionban (ez mindössze 17 ezer nézőt jelent) a hazaiak háromszor is a német kapu előtti 11-es pontra helyezhették a labdát. Meg rúgtak két akciógólt is, így a visszavágó már formalitásnak tűnt. Azonban nem az lett, mert a baszkok úgy döntöttek, hogy magyar-jugoszláv szintre emelik/süllyesztik a párharcot és nyertek idegenben is 4-1-re. Az összesített 9-2 már magában hordozta a remek döntő lehetőségét, de igazából elképzelni sem tudta senki, hogy mi vár ránk még ezután.

Dortmundban történt. 2001. május 16-án. A favoritnak gondolt ellenfél már kettővel vezetett a 16. percben a kissé megszeppent Alavés ellen. Mané érezte is, hogy itt most többre van szükség, mint a pálya széléről való bekiabálás és hihetetlen korán becserélte Ivan Alonsot, aki első adandó alkalommal meg is hálálta ezt a bizalmat. Az öltözőbe viszont már újra kétgólos hátrányba vonultak a kiscsapat tagjai. Ott nem tudjuk mi hangzott el és milyen hangnemben, de amikor elkezdődött a második félidő egyszerűen elkezdett működni a gépezet. Olyannyira, hogy pár perc alatt semmivé lett a kétgólos hátrány, s amikor a mérkőzés utolsó perceiben még egyszer kiegyenlítették a félidő derekán esett gólt, már a magasabban jegyzett csapat játékosai is kezdték azt érezni: itt ma nem nyerhetnek. Egyszerűen hihetetlen volt az egész, mert legalább háromszor voltak a padlón és mindig felálltak. A stadionban lévő szurkolóik meg őrjöngtek, mert egyrészt ilyet még nem láttak senkitől, másrészt eddig még soha nem voltak ilyen sokan egy mérkőzésen. Egy Debrecen nagyságú város, ahol igazából a kosárlabda és a kerékpár számít sportnak. Egy 17 ezer néző befogadására alkalmas stadionnal, s ebből még a vendégcsapat szurkolói számára is jegyet kell biztosítani. Abban a pillanatban a legszívesebben egy kék sálban ugráltunk volna valamelyik baszk szektorban.

 

 

Szóval esett nyolc gól és döntés még nincs. Jöhet a hosszabbítás, de sajnos két kiállítás és egy a 117. percben szerzett ön- és egyben aranygól után a másik csapat nyert, de az igazi győztes ezen a találkozón Spanyolországból érkezett. Mert egyszerűen egy sokszor lenézett csapatként, a legnagyobbakat is megszégyenítő és stílusos játékkel jutottak el életük nagy lehetőségéhez. Még a saját szurkolóik sem haragudtak volna rájuk, ha a reménytelen helyzetre való tekintettel egyszerűen bedobják a törülközőt, de ők inkább megpróbálták felvenni a kesztyűt és ez sikerült is nekik, mert lehet, hogy a Liverpool játékosai ünnepeltek azon az estén, de az a finálé már örök életre a Deportivo Alavés döntője marad…

És végül egy videó, amely tökéletesen bemutatja, egy Európában ismeretlen futballklub, hogyan vívja ki mindenki elismerését és szeretetét, hogy aztán méltánytalanul eltűnjön a süllyesztőben:

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani és gratulálni a Getafénak, hogy két héttel ezelőtt méltóképpen öregbítette a spanyol kiscsapatok hírnevét!

A videókban hallható zenei anyagokért és kommentátori hangokért felelősséget nem vállalunk. Tudjuk, hogy néha büntetnek, de egyszerűen még nem találtunk jobb és kifejezőbb segédanyagokat.

34 komment

Címkék: spanyol uefa kupa kiscsapat alavés pancho világa

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr31219618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAti 2007.11.06. 09:08:37

Még mindig a hideg futkározik a hátamon, ha azt a horvát csapatot és '98-at emlegetjük. Én világbajnokságon még soha ennyire nem szurkoltam senkinek - talán a cseheknek a portugáliai EB-n, de igazából ott sem.
Amilyen földöntúli lelkesedéssel játszottak... és amilyen örömöt jelentettek ők ennek a háborút épphogy befejezett népnek... az valami hihetetlen volt.
Érdemes csak Suker arcát nézni egy-egy gól után. Így nem örül az ember egy szimpla bajnoki gólnak...

Az Alavés meg... :) Emlékszem, a TV előtt ugrálva tomboltunk. Hihetetlen mekkorát játszottak, hihetetlen.
Náluk játszott az a jobbhátvéd srác, aki valami kupadöntő egyik támadásánál 4x forgatta oda-vissza a végén a földre ülő ellenfelét egy gólt érő beadása előtt? És később talán elvitte a Milan.

brunhold · http://www.hackedgame.try.hu 2007.11.06. 09:09:25

en fociztam elotte, de mar kiabrandultam, maradok a tv-nel

habitang · www.nst.blog.hu 2007.11.06. 09:14:59

Én eddig csak olvastam a zairei srác esetéről, de valamiért soha nem jutott eszembe rákeresni a youtube-on. Pancho, köszi, királyság!:)

darkopancsev 2007.11.06. 10:20:43

ha már kis csapat:
www.youtube.com/watch?v=1GVUS-M3_fo

Mivel sem előtte sem utána gyakorlatilag nincs észak koreai foci, ma már biztos vagyok benne, ufók játszottak abban a csapatban. És utána 3-0ra vezettek a portugálok ellen, tehát ha nem ufók lettek volna és láttak volna már azelőtt is meccset, akkor kibekkelték volna és irány a VB elődöntő ..

A kommentátor csipős nyelvéért elnézést

r_magpie 2007.11.06. 10:42:28

de jó volt nosztalgiázni, köszi pancho

tudom, hogy lerágott csont, de a dánok 92-es eb győzelme is milyen volt már.

és ha már spanyol kisváros kiscsapata: Vila-real is egy körömpiszoknyi település, szinte észre sem veszed, és átautóztál rajta.

bmiky31 2007.11.06. 10:47:31

Az említett jobbhátvéd a román Cosmin Contra, 3 gólpasszt adoot a Liverpool elleni meccsen. Micsoda véletlen, most éppen a Getafe játékos :)

MAti 2007.11.06. 11:14:03

Ő az, bizony.
Az a jelenet megvan, amiről beszélek? :)
Szegény vele szemben álló liverpool srác a sok oda-vissza forgásban mielőtt leült, már kb. 1 ütem hátrányban volt - ő akkor fordult az alapvonal felé, amikor Contra már onnan fordult vissza... :)))

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2007.11.06. 11:27:55

Alaves szemszögből készült minden, így dirket nem szerettem volna sok helyet biztosítani a Liverpoolnak, de akkor legyen egy bővebb összefoglaló is a mérkőzésről:
uk.youtube.com/watch?v=r2a9XQNxU44

De azért Nayimot is érdemes megnézni. Nekem kifejezetten tetszett. Persze arra kíváncsi lennék, mire gondolt Seaman a kapuban fekve?

BruceWayne 2007.11.06. 12:14:57

mitcsenkov: én meg hűű de nagyon nem bírtam azt a hortvát csapatot, nem tudom megmagyarázni miért de sose szerettem őket, azóta se, bár lehet a brazilokért szurkolóként jobb lett volna ha a f******k/ezt a genoás postból lestem el/ helyett ők jutnak a döntőbe...

amúgy meg soha nem bírok nagy világversenyen szimpatizálni horvátokkal, csehekkel, lengyelekkel stb, nem is értem hogy pl miért szeretik itthon a cseheket/azért mert az majdnem olyan mintha mi lennénk ott, vagy mi?- mondjuk Koller-Rosicky dortmundiként kedvenceim is voltak/

én inkább megmaradaok a Braziloknál/EB-n meg a hollandoknál/, meg a kiscsapatoknál, mint pl, Jamaicam Japán és hasonlók (bár ez a 2002es dél koreai "menetel(tet)és" óta eléggé nagy bűnnek számít...

MAti 2007.11.06. 12:34:33

Hm... én a horvátoknak, cseheknek pont azért (is) tudok szurkolni, mert egy kicsit "a mi kutyánk kölyke" érzésem van. Szomszédok, ismerjük őket, jártunk nálunk nyaralni meg Prágában sörözni... mégiscsak, no. :)

Ráadásul az a cseh válogatott az EB legszebb futballt játszó csapata volt szerintem.

A horvát csapat mögötti érzelmi töltet sokat nyomott a latban. Kicsit gondolj bele, kik ők, kikért játszottak, és ez mit jelentett akkor nekik, itt tőlünk kicsit délebbre.

darkopancsev 2007.11.06. 12:39:03

természetesen szubjektiv, hogy ki kiknek szurkol de azért a horvátokon sütött az óriási tehetség, nézd meg, micsoda csapatokban játszottak (suker, boban, boksics, prosinecki stb.). + én speciel a jugoszláv focin nőttem fel, tehát ezért is, én láttam, amikor ez a generáció ifi VBt nyer chileben, már akkor látszott sok minden. Egyébként a dánok (atyavilág, van aki nekik szurkolt valaha is ?? ) EB győzelme - azon kivul, hogy röhejesnek és szánalmasnak tartottam már akkor, hogy egy ki nem jutott csapat hogy kerül egyáltalán oda, no meg sose voltak szimpatikusak - azért "fájt", mert ugyebár a kizárt jugók (=horvát csapat + szavicsevics, mijatovics, pancev, stojkovics) akár meg is nyerhette volna azt az EBt, ez olyan jugo generáció volt, ami aligha lesz mostanában.

MAti 2007.11.06. 13:18:23

Ez tény. Az a jugoszlác csapat, az durva lett volna.
Még évekkel később is rendszeresen ezen gondolkoztuk, látva a horvátokat, Mijatovicsot, Sztojkovicsot, Szavicsevics, Drulovics, ... esetleg még Zahovic, jobb napot kifogva. Szóval volt bennük potenciál...
Szavicsevics, Sztojkovics, Boban, Drulovic középpálya például, +Suker, Mijatovic... hm. Na mindegy.

greggrant 2007.11.06. 13:50:28

Én azért a horvátokat nem hívnám kiscsapatnak: akkor ezzel az erővel minden holland és belga válogatott, nomeg az aranycsapat is az lehetett volna, hiszen lélekszámban kábé azonos szint...
Egyébként király a megemlékezés az Alaves-ről, igaz arról nem esik szó, hogy a Liverpool ellen azért voltak elég csúnya megmozdulásaik, nem volt véletlen a kiállítás tőlük. De azért minden idők egyik legélvezetesebb meccsét játszották akkor.

szferi 2007.11.06. 15:21:19

Darkopancsev!

A 98as horvát csapat tényleg nagyszerű volt, de én azóta nem láttam tőlük semmit, minden világversenyen csak leégették magukat, a jugoszlávok úgyszintén ( gondolok itt pl. az argentinok elleni meccsükre, vagy 2000ben a hollandok elleni blamázsra...) És ha megnézed a 2002es vb összefoglalóit, összehasonlítod dánia meccseit a horvátokéival ecuador meg mexikó ellen, egyből rájösz hogy igenis lehet a dánokat jobban szeretni.

Nerazzuri! A cseheket pl. azért lehet szeretni, mert szépen játszanak. Arról nem is beszélve, hogy példát lehet venni róluk: egy 10 milliós, volt szocialista országnak is lehet erős válogatottja. A 98as brazil szereplésről meg annyit, hogy nem érdemeltek döntőbe jutást, darkopancsev figyelmébe is ajánlom a DÁNOK elleni 3-2 győzelmüket, vagy Robbie Carlos fergeteges ollózását a hollandok elleni meccsen, azon szerintem még a csapattársai is csak röhögni tudtak. A franciák meg lemosták őket, mint zápor a csirkeszart.

G. Lóci 2007.11.06. 15:35:56

Tudom, hogy a románokat nem szokás itt szeretni, de én a focijukat (meg a női kézilabdájukat) nagyon bírom.
Nem is tudom, az 1996-os vagy a 2000-es EB-n volt-e, amikor a románok az angolokat és a németeket is hazaküldték. Azért azok is elég emlékezetes meccsek voltak. Meg amikor 1994-ben Argentínát kiejtették a VB-ről.
Azért az sem volt egy nulla csapat (magyar talán az egyetlen Selymes volt köztük).

G. Lóci 2007.11.06. 15:40:31

szferi 2007.11.06. 15:21:19
Azt azért elé nehéz lenne megmagyarázni, hogy a francia-brazil döntő nem bundameccs volt (nemzeti ünnep napján, a 3. gól volt a francia válogatott 1000. gólja stb. - túl sok minden jött ott össze ahhoz, hogy véletlen legyen).

A jugókról meg annyit, hogy azért volt olyan, amikor 3-0-s hátrányból 10 emberrel képesek voltak 15 perc alatt 3-3-ra hozni a meccset (igazából a kiállítás után dühödtek be, és kezdtek el focizni).

MAti 2007.11.06. 16:07:40

szferi: azért te most ugyanolyan elvakult vagy mint Lóci utánad a bundameccsel.
Meg mondjuk... Roberto Carlos ollózása is a dánok ellen volt. És Dániának története során egyetlen egyszer volt Roberto Carloshoz mérhető tudású játékosa... bizonyos M. Laudrup. Aztán vége.
Pediga amúgy kedvelem őket, sok jó meccset játszottak már. De azért a brazilokhoz óvatosan mérjük őket.

A hollandoknak meg azért nem bizonyították felsőbbrendűségüket azon az elődöntőn - 120 percig Ronaldo faragásával voltak elfoglalva szinte kizárólag... a végén már a nadrágját is szakadtra rúgták.

A döntőn nem tudom, mi történt. Bundát én nem tudok elképzelni, egy VB-döntőt senki nem ad el. De hogy finoman szólva indiszponált volt a brazil csapat, az tény.

LEN 2007.11.06. 16:46:36

Sztem sem volt bunda, egyszerűen a braziloknak szar, a franciáknak meg jó napjuk volt.

És ha már kiscsapat, nem láttam (de lehet hogy csak figyelmetlen vagyok) hogy bárki is említette volna az EB győztes görögöket. Az is félelmetes volt, épp azért mert tudjuk hogy nem ők voltak a legjobbak, mégis nyerni tudtak. Sőt, ha jól emlékszem az akkor lenyűgöző portugálok ellen, Lisszabonban. Briliáns!!!!

szferi 2007.11.06. 17:08:06

A bundázás egy vb döntőmél szerintem szóba sem jöhet, az lehetséges h a bíró egyik vagy másik csapatot segíti egy keveset, de evidens hogy itt nem ez volt a helyzet, vagy valami másra gondoltatok? A brazilok nem akartak vb-t nyerni, vagy mégis hogy gondoltátok?

mitcsenkov: az ollózásra rosszul emlékeztem, elnézést mindenkitől. Viszont Roberto Carlost nem tartom annyira jó játékosnak, és a jelenlegi dán keretben is vannak vele minimum egy szinten lévő játékosok (pl. Agger, és ne érvelj azzal, hogy ő nem ért el annyit mint Carlos, mert nem egy korosztály). Carlos gyors, egyáltalán nem technikás, a szabadrúgásai bivalyerősek, de általában borzalmasak... Viszont minden meccset végig pörög,kondícióban bárkivel felveszi a versenyt, és a végletekig sportszerű, szerintem emiatt lett igazán nagy játékos. De azért Laudruphoz hasonlítani elvakultság :)

szferi 2007.11.06. 17:25:24

Egyébként a dán - brazillal is inkább arra céloztam hogy a dánok tudnak szép focit játszani, a 98as vb-n sem vallottak szégyent, 2002ben és a 2004es eb-n pedig pedig (egyértelműen) jobbak voltak a horvátoknál (nem emlékszem h más világversenyen szerepeltek-e egyidejűleg mostanában). Én sajnálom h most nem fognak kijutni. Görögo, Norvégia, lengyelek, horvátok, Ausztria, Svájc, esetleg Skócia és Oroszo... lesznek majd jó meccsek.

maradi 2007.11.06. 20:33:10

Kiváló poszt, köszönöm szépen, sokáig fogok rá emlékezni!

szferi 2007.11.06. 22:42:10

A mai nap " spanyolja" pedig a Rosenborg, külön öröm h egy spanyol nagycsapatot vertek oda vissza. :)

Demis Castro 2007.11.07. 10:22:23

Ezek szerint a fiatal elvtársak közül senki sem látta a 84-es EB-t...

Például amikor Preben Elkjaer-Larsen dán tőkehalhalász kilépett a félpályánál egy darab spanyol védővel a hátán, mint valami hátizsákkal, és ellenállhatatlanul kapura tört... Aztán kihagyta... Amikor jött visszafelé, hátulról mutatta a kamera: középen ketté volt hasítva a nadrágja, és cafatokban lógott a meze... Elképzelhető, hogy szabálytalankodtak vele szemben, mondta az okos közvetítőember...

Azóta szeretem a dánokat...

Walmer 2007.11.07. 15:15:31

Ha dánok: Elkjjaer-Larsen, Jesper Olsen, Morten Olsen, Michael Laudrup, stb. 1986-os vb: hatos az uruknak, aztán ötös a spanyoloktól. Én ezért szeretem őket:-)

halareaal 2007.11.07. 22:17:12

Nekem is fura volt egy kicsit h a görögök nem voltak megemlítve, pedig az tényleg naygon nagy szó volt amit ők csináltak, még akkoris ha végig klasszikus bunkerfocivalérték el.(bár azért 11esekre pl 1x sem kényszerültek), ráadásul sztem el lehet mondani, h egy ebn nehezebb sorsolást nem kaphattak volna(2x házigazda portugálok, spanyolok, franciák csehek) Amugy már nem azért de én ugy emléxem h R. Carlos hollandia ellen 1-0nál ollózott mellé a labdának, r de Boer levette beadta KLuivert gólt fejelt. vagy az vmi más volt?

MAti 2007.11.07. 23:19:04

halareal: Carlos ollózása Dánia ellen volt.
Tuti biztos, de ha gondolod, keresek valami youtube linket. :)

szferi 2007.11.08. 19:27:32

Tényleg a dánok elleni meccs volt az:

youtube.com/watch?v=zgTvF3qJm6s

heizer 2007.11.09. 09:48:23

Tudom hogy már picit régi ez az írás de a kiscsapatok és különösen a görögök érdekében muszáj felszólalnom!

Különösen LEN hozzászólásával nem tudok egyet érteni, mivel már számtalan fórumon megjelent ez a tévképzet, ami joggal irritálhatna sokakat de valahogy mégse:"épp azért mert tudjuk hogy nem ők voltak a legjobbak, mégis nyerni tudtak. "

Ez mindegyik korábban emlegetett kiscsapatra igaz lehetne de a görögökre nem. Azon az EB-n ugyanis - bár sokaknak fáj ezt kimondani - a görögök voltak a legjobbak. Ahogy a halamadrid említette: kétszer verték meg a házigazdákat, kiütötték a címvédőt, meg a legszebben játszót. Ettől nehezebbet nem lehet elképzelni, és ha valaki ezt megteszi úgy, hogy nem tizenegyesekkel, kamu bírói itéletekkel, meg mázli gólokkal akkor az a csapat igenis a legjobb. És teljesen mindegy hogy bunkerfoci e vagy sem: a 90 es vb-n győztes németek talán szépen játszottak? Az utolsó 3 meccsen nem lőttek akciógólt. A 98-as francia csapatban a nyolcadtól az elődöntőig csak hátvéd rúgott gólt, azt is csak 3-t.
Sőt tavaly a franciák szintén nem lőttek akciógólt az uccsó 3 meccsen. Őket mért nem szidja senki?

A másik herótom az a portugál foci mindenkit megfertőző teljesen téves istenítése: "európa braziljai" utoljára a 96-os Eb-n és különösen a 2000-es Eb-n játszottak szépen. Az otthoni eb-n 6 meccsen lőttek nyolc gólt - ami nem éppen a támadófutball csimborasszója, és a hollandok elleni első félidőt kivéve semmivel sem voltak impotensebbek mint az annyira utált görögök. A tavalyi vb volt aztán a FIFA-t is elragadó "mikor láttunk utoljára futballmeccset?" láz tombolása: hogy lehet egy olyan csapatot a legszebb focit játszónak megnevezni, amelyik az uccsó négy meccsén képes 2 gólt összehozni, és az undorító fetrengésen kívül semmit nem csinál?
Nem zsigerből utálom őket, mert tényleg respektálom a 96-os meg a 00-es produkciójukat, de amit azóta csinálnak, egy fikarcnyival sincs a mai foci átlaga felett.

Na ez már nagyon kikivánkozott belőlem, bocs a hosszú irásért!

szferi 2007.11.09. 12:33:34

Batigol! Ami a portugálokat illeti, teljesen egyetértünk, viszont a görögök játékát a franciákéhoz hasonlítani... én a meccseket is nézem, nem csak statisztikákat hasonlítgatok össze :)

Más: Galatasaray - Helsingborg 2-3, 2 meccs 4 pont, 4meccsen 5 Larsson gól! Bravó!

danesdzsu2 2008.01.17. 19:23:16

LEN és halareal:

A görög EB győzelmet egy bejegyzésben említeni az Alaves UEFA kupa döntőjével... Hááát.... Nem találok szavakat.....

Egy undorító bunkerfocit azzal a Mané-mentalitással, hogy igaz ugyan, hogy 5:1 megvertük az első meccsen a Kaiserslauternt, de nem kezdünk bunkerfociba. Pedig senki sem szólt volna egy szót sem, ha megteszik. Nem és nem. Ők aztán nem. Nem érdekes hogy mi az eredmény, ki az ellenfél, gólra kell játszani.(Herrera alatt meg ízzitsák csak az üstöt a pokolban!) Na, ez hiányzik ma a fociból, és ezért lesz az Alaves akkor is legenda, amikor már senki sem emlékszik arra, hogy valamikor a görögök is nyertek EB-t....

Ez akkora csoda volt, amilyet nem hiszem, hogy látok még egyszer az életemben. (Pedig a Libertadores kupát is megnyerte egy Once Caldas, és a legviccesebb, hogy kb. az volt egy szezon, amikor néztem meccseket belőle, vagy 4-5 meccsüket is láttam:) )

Idehozni a görögöket: totális félreértése az egésznek.

halareaal 2008.01.17. 19:45:18

danedzsu:
nincs igazad. ez a post nem az alavesről szól(t), hanem az olyan kiscsapatokról, akik vmi csodaszámba menő dolgot vittek véghez, teljes esélytelenségük ellenére. (márpedig a görögök ilyenek voltak, akkoris ha volt 1-2ismertebb játékosuk, hisz azelőtt asszem nagytornán még csak meccset se nyertek) lehet, h ezek közül az alaves mentalitása tűnik a legszimpatikusabbnak, de az ő szurkolóik is sokkal jobban örültek volna a döntőben egy 1-0ás "görög-győzelemnek", mint az 5-4es vereségnek. persze az a szép bennük, hogy így sem voltak csalódottak egyáltalán, sőt, de utólag mégis csak az a szép, amikor a kiskirályfi a végén is győzedelmeskedik. lehet, h neked vmilyen személyes jó v rossz élményed kapcsolódik a dologhoz, de a görögökre sztem tovább fognak emlékezni, és nem csak azért, mert 3 évvel később volt. görögként pedig mekkora lehetett végigizgulni, ahogy európa leggjobbjai 90 percig támadnak folyamatos stressz alatt tartva a csapatot, de végül mindig nyernek. és mondjuk az alaves esetében csak a pool drukkerek nem nekik szurkoltak, a görögöket viszont az összes európai focihatalom utálhatta az eb alatt/után, ezért talán a sajtóvisszhng is más volt, de mindenesetre a 2t nem kell összehasonlítani, de attól még a görögöknek helyük lehetne itt.

danesdzsu2 2008.01.17. 21:06:17

Nem és nem és nem. A görögögöknek itt nincs helyük. Szép teljesítmény, meg minden, de ebben a posztban nem véletlenül nem szerepelt a Zalaegerszeg- Manchester meccs. Ha szerepelt volna, itt lehetnének a görögök is.

Az az Alaves a "szegény ember" csapata volt. Ismeretlen fiatalokkal: Contra, Tellez, Astudillo, Moreno, és bukott, másnak nem kellő öregekkel: Tomic, Cruyff, Eggen.

Csoda volt.

halareaal 2008.01.17. 22:17:43

igazából nem értelek, de te tod... nyilván nincs hely/idő az összes kiscsapat sikerét felsorolni, +az csak 1 meccs volt, és már csak mi emlékszünk a zte-re, mert ők nemhogy nem nyerték meg, de kise jutottak a blbe. a görögök viszont eb győztesek lettek. 1ébként mondom, az alavesen kívül itt van a dán eb- győztes csapat, de a végén még a getafét is megemlítik, pedig ők sem azok a kimondott nyílt sisakos támadók.
egyébként igaz, csoda volt. miképp 2004 is az volt:)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.01.18. 07:26:55

Eszembe jutott a görög csapat, mint EB győztes, de valahogy nem illett a képbe. Mert ha a 96-os Nigériára gondolok, vagy a horvátok 98-as németverésésére, akkor egy kicsit gyorsabban ver a szívem. Ahogy Kanuék ünnepelték a góljaikat, ahogy mosolyogtak azok a játékosok, és ahogyan nyomták a sok- sokminuszegy -es meccseket az szeretnivaló volt. S nekem az jött le abból a három válogatottból (92 dán a harmadik), hogy nekik aztán tényleg a részvétel és a játék a fontos, az eredmény másodlagos (ami nyílván nincs így). Örülnek, hogy itt lehetenek még egy meccsre. Míg azért a görögök mindent a céljaiknak rendeltek alá, azon az EB-n.
A Getafét kisbetűvel odatettem, mert pont aznap nyert Londonban és azon a meccsen, meg utána nem sokkal a Barcelona verés alkalmával, már látszott, hogy egy Laudrup az edzőjük...
süti beállítások módosítása