Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A Zarándokok, a Szentek és a Korcsok – folytatódik a Championship klubjait bemutató sorozatunk

2007.08.23. 23:31 brúking

Folytatjuk a Championship klubjait bemutató sorozatunkat, ahol a mai részben megtudhatjuk, kik alkották az angol futball első csokicsatár-duóját, mi a közös a Housemartinsban és a Tigrisekben, melyik Traktoros Fiú szerepelt filmvásznon, mi történt a Rókákkal a 2004-es szexbotrányuk óta, miért kedvesek az embernek a Kanárik, mi az oka a Zarándokok népszerűségének és melyik klub címerében jelenik meg Isten báránya. Lássuk tehát a további klubokat, ezúttal a Crystal Palace-tól a Queen's Park Rangers-ig!

Crystal Palace (The Eagles - Sasok)

Nick Hornby írja azt a Fociláz című könyvében, hogy a Palace az a klub, amelyik a legtöbbször változtatta meg a színeit. Lehet. De az is igaz, hogy az FA kupa oldalára az 1989/90-es kiírást követően a klub nevét kellett volna vésni, miután az elődöntőben őrült meccsen legyőzték a csúcson lévő Liverpoolt 4-3-ra, majd a döntőben a MU elleni 3-3 után az újrajátszott mérkőzésen vesztettek 1-0-ra. A menetelésben az angol futball történetének első csokoládécsatár-duója (nem Cole és Yorke, hanem Ian Wright és Mark Bright) játszotta a főszerepet. A Palace egy igazi jojó klub, ami egy szurkolónak izgalmasabb, mint a tabella alsó középtáján tanyázni, ahol semmi érdekes nem történik (ld. Charlton). De ugye egy jojó klub-nak felfelé is kell néha mozdulnia, ami ebben az idényben biztos nem fog bekövetkezni, hacsak a playboy tulajdonos, Simon Jordan el nem küldi, a jelenlegi menedzsert, Peter „Unalmas” Taylor-t. Szinte senkit sem igazoltak, viszont a fél csapatot eladták, vagy elengedték. Jaj.

Hull City (The Tigers - Tigrisek)

1986-ban kijött a Housemartins bemutatkozó albuma a London 0 Hull 4. Mi van???? Ilyen nincs. Méghogy négyet és Londonnak? Hahaha. Az embernek az az érzése, hogy egy amerikai tojáslabdacsapat átrepült az óceánon, ruhát cserélt, de színeket, címert és becenevet nem, és csak úgy ukmukfukk beugrott az angol második vonal küzdelmeibe. A tavalyi szezon végén sokat kellett izgulni és körmöt rágni, hogy jó időre szem elől veszítsük őket, de a kieső Leeds keresztülhúzta ezeket a számításokat. Sajnos. Az ott játszó kiöregedett sztárocskák közül (ld. Nick Barmby, Michael Bridges) eggyel kevesebb áll Phil Brown menedzser rendelkezésére az évadban, ugyanis Ray Parlour arrébb tolta a bringát. Ja, és a legjobb a pályájuk neve: KC Stadium! Reméljük a jövő szezonban League One-meccseknek ad majd otthont.

Ipswich Town (Tractor Boys - Traktoros Fiúk)

A Traktoros Fiúk. Furcsa egy csapat. 1981-ben elhódították az UEFA kupát, ami nem volt annyira meglepő akkoriban, amikor még minden európai kupát az angol csapatok nyertek meg, hanem az igen, hogy a legrövidebb és legszűkebb sortokban nyomták, és nem volt olyan ember a kezdőben, akinek ne lett volna hatalmas harcsabajsza. John Wark a csapat egyik legnagyobb sztárja el is hozta óriás bajszát Magyarországra, amikor részt vett a Menekülés a győzelembe forgatásán Pelével, Ardiles-szel, Bobby Moore-ral, Sir Michael Caine-nel és Sylvester Stallone-val. 5 éve két szezon után kiestek az első osztályból és nem valószínű, hogy egyhamar visszakerülnek. Bár megpróbáltak erősíteni a középpályás Tommy Miller (Sunderland) és a kapus Neil Alexander (Cardiff) személyében.

Leicester City (The Foxes - Rókák)

Utoljára akkor dobtak egy nagyot a Rókák, amikor 2004 koratavaszán a spanyolországi edzőtáborban 9 játékost tartoztattak le azzal gyanúsítva őket, hogy szexuális erőszakot követtek el. A büntetés nem is maradt el: a Leicester a szezon végén kipottyant a Premiershipből. Azóta jött egy új tulajdonos (a Portsmouth-t felvirágoztató Milan Mandaric), egy új menedzser (az Allen futball klán egyik tagja, az Őrült Kutya becenévre hallgató, egykori West Ham-középpályás Martin Allen), valamint egy nagy csomó új játékos, akik megszerzésére nem sajnálták a pénzt. Ha a frissen igazolt játékosok, N’Gotty, Kishishev, Shaun Newton, Clemence, DJ Campbell, na és persze a kölcsönbe érkezett Fülöp kapus hamar csapattá érnek össze, az Őrült Kutya akár rájátszásba is hajthatja a Rókákat. Így legyen.

Norwich City (The Canaries - Kanárik)

Az ember videó hiányában mindent elkövetett, hogy a szombat délutánt otthon töltse (ami a nyolcvanas évek vége felé egy 14 év körüli fiúnak nem volt nagy kunszt), hogy megnézze az akkoriban érthetetlen módon a képernyőre került Foci angol módra aktuális összefoglalóját, amiről aztán egy hétig izgatottan lehetett beszélni. Na ezeknek a szombatoknak a legkedveltebb sztárja a Norwich City volt, az akkori Liverpoolt megszégyenítő folyamatos támadófutballal (az elődöntőben véreztek el). A kanárik sztárjai akkoriban a kapus Bryan Gunn, Tim Sherwood, Robert Fleck (akiért a Chelsea által kifizetett összeg sokáig a pre-Abramovich éra átigazolási rekordját jelentette) és Robert Rosario voltak. Mára ez úgy tűnik a múlté. A két évvel ezelőtti rövid Premiership-tagság után a Kanárik nem valószínű, hogy bele fognak szólni a feljutási küzdelmekbe, de a kiesés veszélye is el fogja kerülni őket. A csúnya, önző walesi törpét (Rob Earnshaw) eladták a Derby County-nak, helyére viszont leigazolták a tavalyi szezon gólkirályát Jamie Curetont a Colchesterből, valamint továbbra is a csapatot erősíti a lassan veteránkorba lépő Darren Huckerby.

Plymouth Argyle (The Pilgrims - Zarándokok)

Az Agatha Christie-regények kedvelt helyszínén, Devonban található tengerparti kisváros csapata nemrég került fel az angol futballtérképre: 2004-ben az akkori harmadosztály megnyerése után jutottak fel a Zarándokok a Championshipbe. Nagyon rokonszenves kis csapat, mind a beceneve, mind a színe (természetesen zöld) miatt, nem is beszélve a rekordszámú magyar kontingensről (Buzsáky, a klubrekordért leigazolt Halmosi és Tímár), amelyhez hasonló talán csak az 1997/98-as Beitar Jerusalem (a három Pista: Sallói, Pisont és Hamar) esetében jött össze a magyar foci modernkori történetében. Ami az egyik kedvencünkké teszi a Zarándokokat, az a menedzser személye: Ian Holloway, aki egyrészt a legviccesebb kinézetű futballmenedzser, másrészt állandó mokás rovata van a BBC honlapján. Nagyon drukkolunk nekik, hogy tavalyi teljesítményüket felülmúlva elérjenek egy rájátszást érő helyre.

Preston North End (The Lilywhites - Liliomfehérek)

Sokáig a Preston North End egyet jelentett a legendás jobbszélső Tom Finney nevével (aki a válogatottban balszélsőt játszott, ha Sir Stanley Matthews is a pályán volt). A PNE az utóbbi években mindig ott sündörgött a feljutást érő helyek valamelyikén, de valahogy mindig elcsúszott egy banánhéjon. Tavaly decembertől februárig állt a tabella elején, de végül az utolsó még éppen rájátszást érő 6. helyet sem sikerült megszerezni. A csapat csillaga, a nagyválogatottban bemutatkozó és gólt is szerző David Nugent elhagyta a klubot, csakúgy mint a hollywood-i filmsztárnévvel rendelkező hálóőr: Carlo Nash. Maradt viszont az örök tehetség, ex-liverpooli Neil Mellor és a tapasztalt Brett Ormerod, akik remek csatárkettőst alkothatnak idén, a West Brom-tól igazolt Darren Carter támogatását élvezve. Valamiért mégis az az érzésünk, hogy idén sem kerülnek be a play-off-ba, bár rokonszenvünket teljes mértékben élvezik, amit többek között címerükkel (a vállán keresztet tartó glóriával ékesített fekvő bárány figurája, azaz Isten báránya) szereztek meg.

Queen’s Park Rangers (Rangers – Parkőrök)

A KÚPÉER. Az ember mindig kacérkodott velük, egyrészt a mezen a szív fölé varrt három betű romantikus egybefonódása, másrészt az ott szereplő játékosok miatt, akik vagy pályafutásuk kezdetén (Les Ferdinand, Trevor Sinclair), vagy karrierjük alkonyán (Paul Furlong, Gavin Peacock – két név az 1994/95-ös KEK elődöntös Chelsea-ből) voltak Parkőrök. Menedzserük, az a John Gregory, aki a magyar válogatott írányítása helyett tért vissza játékospályafutása meghatározó színhelyére. A tavalyi szezonban két fontos esemény történt a Parkőrökkel: 2007 elején az Angliában portyázó kínai olimpiai válogatottal játszott edzőmeccsen tört ki verekedés a játékosok között, ami a kínaiak számára a túra végét jelentette, valamint sikerült kiharcolni a bennmaradást. Reméljük ez idén is sikerülni fog. Érdekesség, hogy a Parkőrök olasz kapcsolata tovább élhet, ha a jelenlegi tulajdonost, Gianni Paladinit kivásárolja a Forma 1-es Renault istálló csapatfőnöke, a nagy nőfaló Flavio Briatore.

24 komment

Címkék: angol championship

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr16147464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

habitang · www.nst.blog.hu 2007.08.24. 01:09:17

Oldjuk mán fel a rejtélyt:

egy szakszótárból ( www.seafood-norway.com/dictionary/?lang=en: )

Haddock
A North Atlantic fish, the smaller cousin to the cod. The haddock has firm white flash that is mild in flavor.

És, hogy Liverpool-játékos nevének említése nélkül ne ússzam meg.

Smoked haddock is called 'finnan'.

Szóval csukarokon, füstölve Finnan.

sirdond 2007.08.24. 10:17:41

én úgy tudom, hogy briatore már megvette a klubot.
kiváncsi leszek az idei szereplésekre.
végre egy jó magyar cikk a championshipről, várom a folytatást

pbd 2007.08.24. 11:13:23

1. Egeszen dilettans dolog a Norwich-csal kapcsolatban nem megemliteni, hogy ok nyertek az Uj nagy gombfocikonyv es a Legujabb kis-nagy gombfocikonyv bajnoksagat.

"LAPOOOOOS!!! Kanarik, Kanarik! A Nottingham nem szamit!"

2. A QPR-ba legkonnyebben MTK-drukkerek birnak beleszeretni, mert kek-feherek, de roszabbul jatszanak, viszont 10-szer (15-szor) annyian vanak egy meccsen, es foleg, budos van a wc-ben! Na nem magyar mertekkel, de van egy kellemes kis hugyszag.

mizie 2007.08.24. 11:24:14

A QPR-hez annyit még, hogy mivel a környéken jobban szeretik a rugby-t, elköltöztek egy másik stadionba, jó messze a Queen's Park-tól, ami azért vicces, ismerve az angol szurkolók lokál kötődését.

asztalavisztababy 2007.08.24. 11:26:16

En nem jartam meg olyan stadionban ahol ne lett volna hugyszag a wcben....Legalabbis a ferfiben ;)

Gitár János 2007.08.24. 11:30:24

Három magyar egy csapatban témakörben ugyan el ne felejtsük már a legendás KKKK-kommandó, vagyis Kiprich, Kovács Kálmán és Kozma dicsőséges szereplését az APOEL Nicosiában. Valamint, mint most a Google felhívta a figyelmem, ugyanebben a kilencvenes évek közepi időszakban a Hapoel Beit Sh'anban egyszerre volt leigazolva Sallai Tibor, Kenesei Zoltán és Cservenkai Donát. A "Mad Dog" meg nem inkább veszett kutyát akar jelenteni?

mizie 2007.08.24. 11:32:33

Sztem az MTK szurkerek inkább a Tottenhamet részesítik előnyben.

A bűzt én is alá tudom támasztani. még 2004-ben voltam kinn egy QPR-Palace barátságoson, idénykezdet előtt nemsokkal.

feltöltöttem 2 képet róla
img520.imageshack.us/img520/4904/london143jf9.jpg
img206.imageshack.us/img206/9099/london149ai7.jpg

the real 2007.08.24. 11:52:34

Feschtetich, te jól összekeversz valamit. Az I.VH óta ott játszik a QPR (bár volt egy szezon, amikor a régi olimpiaiban), közel a Queen's Park-hoz. De valóban megfordult náluk a Wasps kvázi albérletben (meg utána a Fulham is), mielőtt Sudbury-ből végleg High Wycombe-ba költöztek.

brúking 2007.08.24. 11:57:00

Igen, nem volt ez egyedülálló jelenség (mintha a Germinal Ekeren keretében is tülekedtek volna honfitársaink a 90-es közepe táján - Kovács Ervin, Halmai, Mónos - de talán nem egyszerre), de itt elfogult vagyok: a három Pistát volt szerencsém a csúcson látni élőben a tel-avivi Ramat Gan stadionban.

Maybe, de az Őrült Kutya nekem jobban tetszett.

r_magpie 2007.08.24. 12:04:33

A "Foci angol módra" szocializációm fontos része, köszönöm hogy eszembe juttattátok! Még a főcímzenéje is beugrott.

Ugye jól rémlik, hogy azokat a Crystal Palace-meccseket élőben adta a magyar tévé? Salako volt a nagy kedvencem, mert tetszett a neve.

gyz 2007.08.24. 13:45:05

a Loftus Road a kedvenc stadiontípusom. nem nagyobb 20 ezresnél, teljesen fedett és zárt, azonos méretű lelátókkal, közel a pályához.

tb 2007.08.24. 14:25:21

szerintem csak a döntőket adták élőben

habitang · www.nst.blog.hu 2007.08.24. 16:15:55

tb

Én is így emlékszem. Mér az is csodának számított először.

r_magpie

Szerintem arra emlékszel, hogy a kilencvenes évek legelején a Palace döntőbe jutott, így azt élőben láttuk.

(Meg is néztem gyorsan, annyira a legelején, hogy pont 90-ben, a ManU ellen megismételt meccsen.) Szóval lehetséges, hogy mégiscsak meccseket, nem meccset láttál élőben.:)

killercsiga 2007.08.24. 17:21:09

A magyarkontingensről nekem a régebbi Cottbus ugrott be, ahol Mátyus, Sebők és Miriuta játszott, de mintha lett volna ott még egy magyar, nem tudom.

drani 2007.08.24. 17:42:12

teljesen nem tartozik ide, és tudom, hogy nem kapok rá választ, de semmiféle bajnokság-beharangozó (olasz, spanyol) sem pedig fordulójóslatok nem lesznek (angol, német, olasz, spanyol)?

Micimedwe 2007.08.24. 17:52:16

Szekeres Tamás, a válogatott jelenlegi technikai igazgatója volt még a Cottbusban akkoriban. Meg a Vincze Ottó.

Makaay 2007.08.24. 21:51:39

Az angol - német meccsről nem lesz semmi? Vagy az a baj, hogy a Nationalelf nyert? :P

ManThatFollowsHell (törölt) · murderholes.blog.hu 2007.08.24. 23:14:47

Az angol-német annyira szar volt, hogy arról minek, vagy nem?:) Én meg se néztem, mert láttam már FOCIt a héten:D

Amúgy a mad dog tényleg veszett kutya.

r_magpie 2007.08.24. 23:15:28

OK, megvan, csak a döntőt adták. Az megmaradt, hogy a faternak nagyon tetszett, hogyaszongya "beállt az a fekete gyerek" (Ian Wright:)), és rögtön rúgott kettőt.

Amúgy annyira jó ez a nagy becenévadási hagyomány. Angolszászék nagyon szeretik. Traktoros fiúk..., basszus:))

geem5 2007.08.24. 23:20:52

A Preston North End talán még arról híres, hogy ott játszott kölcsönben D.Beckham pár hónapig, és ott vele mosatták a saját szerelését. Akkoriban(talán 93-ban), még a negyedosztályban vitézkedett a PNE.
Crystal Palace-nál nincs megemlítve Torghelle, mint a klub történetének legnagyobb pénzkidobása !

tb 2007.08.25. 11:16:30

sokkal fontosabb a Prestonnal kapcsolatban Beckham epizódszereplésénél, hogy nem elég, hogy liga alapítók között vannak, hanem ők nyerték meg az első angol bajnokságot 1888-ban

king_one 2007.08.27. 11:01:53

csak azért is GO TIGERS!

a legfontosabb érdekesség kimaradt róluk, hogy Kingston a világ (európa?) legnagyobb olyan városa, amelynek sosem volt első osztályú csapata :) thats all, folks...

az eredeti stadiont egyébként Boothferry Parknak hivták és tipikusan angol, 2002 vége óta van ez a kacsalábon forgó kingston community. nemhiszem, hogy érdemes ezen gunyolódni, nagyobb csapatok is költöznek és sterilizálódnak. ez az élet rendje.

the real 2007.08.27. 12:05:53

Pl. Bonn-nak sem volt Bundesliga 1-es csapata, ha jól tudom. És wakefieldi csapat sem szerepelt első osztályban, bár azt nehezebb egy városnak tekinteni.
süti beállítások módosítása