Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Mi vagyunk a világbajnok végre

2007.08.23. 09:35 Gitár János

Nem tudom, mennyire közismert, úgyhogy a biztonság kedvéért felhívom a figyelmet a Nem Hivatalos Labdarúgó Világbajnokságra. A nevéhez méltó módon nem hivatalos versengés 1872, az első nemzetközi válogatott futballmeccs óta követi, hogy éppen melyik a világ legjobb csapata. Az egyszerű módszer a profi ökölvívó világbajnokságok rendszerét követi (kivéve, hogy nem tizenhét párhuzamos világbajnok van): aki megveri az aktuális világbajnokot, átveszi tőle a címet. (Félreértések elkerülése végett: a világbajnok itt tehát nem a FIFA-féle rendezvény nyertesét jelenti.)

A rövidítve UFWC névre hallgató vetélkedés ötlete először 1967-ben merült fel (és nyilván előtte is százezer kocsmai beszélgetésben), majd 2002-ben kapott formát, amikor lelkes emberek vették a fáradságot és végigkövették a vonalat az első angol-skót meccstől az új évezredig. (Érdekfeszítő részletek a weboldalon.) Az UFWC-be tétmeccsek és barátságosak egyaránt beszámítanak. A cím története néha összeér a FIFA-világbajnokságéval (legutóbb a 98-as francia-brazil vb-döntő határozott egyúttal az UFWC-címről is), többnyire azonban elválik attól. Mivel a nemzetközi futball történetének korai évei a brit csapatok egymás közötti meccseivel teltek, nem meglepő, hogy első ízben csak 1931-ben került a brit szigeteken kívüli válogatotthoz a cím (Ausztria nyerte el Skócia 5:0 arányú legázolása révén).

Az első nem brit válogatott, amely címmeccsen vett részt, ha jól nézem, Magyarország volt 1909-ben (2:4 itthon az angolok ellen), s válogatottunk jelenleg a 14. a nem hivatalos vb-meccsek alapján összeállított nem hivatalos ranglistán. Az UFWC-címet először 1940-ben, utoljára pedig 1971-ben szerezte meg Magyarország. És most, Olaszország legyőzésével. Aminek, akármennyire nem hivatalos, igenis tudjunk örülni egy olyan korban, amelyben az előző nagy magyar futballsiker az volt, hogy Dejan Sztankovics csúnyán odalépett Filkornak az edzésen.

Olaszország - az UFWC szelleméhez méltón - nem a FIFA-vb győzteseként birtokolta a címet, hanem mert márciusban Bariban nyerni tudott (az egyébként az UFWC-örökranglistát vezető) Skócia ellen, majd két meccsen (a Feröer-szigetek és Litvánia ellen) megőrizte a világbajnokságot. A szabályoknak megfelelően a következő címmérkőzés a szeptember 8-án esedékes Magyarország-Bosznia Eb-selejtező lesz, aminek, tessék, igenis van tétje tehát.

35 komment

Címkék: magyar olasz ufwc

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr76146712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SWExile 2007.08.23. 10:11:16

Először is gratulálok a fiúknak mert szép teljesítmény volt, csak remélem, hogy nem járunk úgy, mint annó a németek ellen amikor már azthittük, hogy mi vagyunk a legjobbak, mert sajnos onnan lehet a legnagyobbat koppanni. Ráadásul erre a győzelemre majd tud hivatkozni a Várhidi meg a Kisteleki amikor majd kapjuk megint a négyeseket, hogy bezzeg akkor. Egyébként én csak felvételről néztem mert a retekklubbon nem bírtam elviselni Léderer "BEDOBÁS" Ákost, viszont így láttam kedvenc németjeim győzelmét az angolok ellen. Kösz Léderer:))

heizer 2007.08.23. 10:15:29

Na erről beszéltem! Tényleg gratuláció a fiúknak!

mikipeti 2007.08.23. 10:57:08

Elkezdtem nézni, de Léderer miatt a Wembley-be kapcsoltam. Aztán este megnéztem a Sport2-n. Ott Fülöp szintén kicsit idegesítően elfogult, de ő legalább sportriporter.

Mindenesetre meg kell őrizni a VB-címet!

ApukadHUN 2007.08.23. 11:02:28

csak nehogy aztán a bosnyákok jobban harapjanak min Cannavaro:)

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.08.23. 11:04:07

Korai az öröm, most tudtam meg, hogy az egész egy diplomáciai háttéralku eredménye volt. Az olaszok haygták magukat megalázni, cserébe Gyurcsány megígérte, hogy lépéseket tesz az olasz kultúra magyarországi meggyalázói ellen. Itt olvashattok erről:-))
copypasteblog.blogspot.com/2007/08/diplomciai-gyzelem.html

drani 2007.08.23. 11:07:37

Azért a legjobb a szünetben a borsodi-játék moderátora volt :)

tatuli 2007.08.23. 11:13:21

mindenesetre ez aranyos

mármint hogy perpill világbajnokok vagyunk :D

nem vagyok hajlandó örömömet rontó irományok elolvasására... megint hinni akarom, h lesz itt még jó foci...

S4m 2007.08.23. 11:28:56

Ahogy édesapám mindig megemlítí, sose kapcsolj el egy foci mérkőzésről, főleg ha a Te csapatod játszik azon a bizonyos mérkőzésen!Az ember sose tudhatja, hogy mekkora csodának lehet a szemtanúja, pont ezért mert a foci az egyik legkiszámíthatatlanabb és épp ezért a legélvezhetőbb és legizgalmasabb sport a világon!(sztem)
Szerda este a fiúk nagyon nagyot alakítottak, még akkor is ha nem voltak formában a szerintem egyébként is anti és aljas focit játszó műesésekből és provokációkból megélő a Bangladesh ellen is defenzív futballt játszó olaszok!Ez a győzelem, azért magunktól való elszállásra nem is, de mindenképpen bizakodásra ad okot, nekünk, magyaroknak, akik valljuk be őszintén nem vagyunk hozzászokva az ilyen eufórikus csodákhoz!Én azt mondom, ugyan ezzel az akarattal és elszántsággal vessék bele magukat a küzdelmekbe és ugyan ilyen felkészültséggel várják az előttük álló mérkőzéseket!Majd meglátjuk mi lesz a bosnyákok ellen!CSAK ÍGY TOVÁBB!HAJRÁ MAGYAROK:-)

simon 2007.08.23. 11:58:31

Szép-szép ez a győzelem csak sajnos a kutyát nem érdekli.Mert persze h nem vették komolyan az olaszok a meccset az eb selejtező és a bajnoki rajt elött ezt a meccset.Nem fogják magukat odatenni és lesérülni.
Arrol nem is beszélve h boritékolom ez az öröm addig tart amig egy olyan meccsen nem betlizünk amit hozni kéne.
Sajnos ettöl még nem jutunk ki semelyik világversenyre.
És magyar csapat a bl főtáblájára sem tud bekerülni ami elég szánalmas.

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.08.23. 12:09:28

simon

A regnáló világbajnok akkor sem teheti meg, hogy nem teszi oda magát. ha meg nem teszi, és megszívja, viselje a következményeit. Szerinted ezt otthon elintézi a sajtó annyival, hogy nem baj fiúk, tudjuk hogy nem tettétek oda magatokat keményen. Ha ezzel próbálnak takarózni, a atakaró alatt reggel egy levágott lófejet találnak majd. Nagy győzelem, volt, nagyon sajnálom, hogy nem voltam kint, rég vártam valami ilyen érzésre.

tatuli
Nem örömrontó az iromány, csak ironikus:-)

tatuli 2007.08.23. 12:23:12

jójó, azért később mégis elolvastam, piszkálta az oldalam, s tetszett... :)))

drani 2007.08.23. 12:35:01

rábasztak a sompolygásra

tatuli 2007.08.23. 12:44:08

mindig van örülés, ha elkenik valakinek a nagy arcát... hát, most elkenték, s télleg magyarázhattyák, hogy izé, nemfelkészültek voltak, meg remélik, majd francosok ellen már felkészültek lesznek, meg izé, meg bigyó... a háromegy azért mégse épphogyegynull... szal... na ennyit...
perce, ettől még mi se vagyunk királyok, csak egy napig hadd érezzem azt! :D

crouchy 2007.08.23. 13:02:13

Ilyen tényleg wan?

Batistuta 2007.08.23. 13:16:40

Az RTL közvetítése minősíthetelen volt, no de ebben semmi újdonság:-( Tiszta röhej, hogy cca. 20 percig az olaszok dokiját(?) mutatták a közeliken, mintha ő lenne a szövkap. Még akkor sem világosodott meg senki, amikor Aquilani sérülése után ő futott be ápolni. Dilettánsok!
Lédererre meg szót fecsérelni sem érdemes. Igaz Géza néha helyre tehette volna, de tőle is ugyan mit várhat az ember szakmailag? Az olasz cseréknél fel sem merült, hogy nem csak a töketlenkedésük miatt jöttek le, hanem azér' mer' hétvégén komoly bajnokijuk lesz (pl. Toni). A bíró basz***gatása meg teljesen gáz volt. Kezdő sportriporternek is illene tudni, hogy a sporik cca. fél percet számítanak minden egyes cserére. A második félidőben 7 csere volt, ami már 3,5 perc. Ez a spanyol látott már elég nívós meccset ahhoz, hogy észrevegye: az olaszok örülnének a legjobban a 90. minutában lefújná.
De a lényeg: Szép volt Srácok! Jó lenne ezt a hozzáállást tartósítani.

szőrrobin 2007.08.23. 13:30:06

Nem akarok - habár miért ne - ünneprontó lenni, de sajna, ha így is lenne akkor sem így van!!! :-)
Tessenek csak utánanézni, hogy kit-kiket is kellene "derék fiainknak" legyőzni ahhoz, hogy vb-k legyenek!!!

"A világbajnoki címnyerés óta az olasz válogatott 9 mérkőzést játszott, öt győzelem mellett csak kettőt veszített el. A tétmérkőzéseket tekintve még jobb a mérleg: hét Eb-selejtező, öt győzelem, egy döntetlen, egy vereség."

Vagyis három csapat már megelőzött, még dobogósok sem vagyunk! :-)

Egyszóval, nem kell a sok hebehurgya ötlet, foci kel/lene/!!!

heizer 2007.08.23. 13:36:35

Kedves Robin elolvastad a cikket is vagy csak a címet? Vagy viccelsz...

teisfiambluetooth 2007.08.23. 14:25:19

Re: simon 2007.08.23. 11:58:31
"És magyar csapat a bl főtáblájára sem tud bekerülni ami elég szánalmas."

Válasszuk már külön (bármennyire is őrültségnek tűnik) a magyar bajnokságot és a magyar válogatottat!

Magyar bajnokság mint olyan NEM LÉ-TE-ZIK! pont!

Európai színvonalú magyar bajnokcsapatra várnod kell még cca 10 évet addigra talán eltűnnek a jelenlegi ingyenélő, élősködő, 0 teljesítményt toleráló viszonyok. Addigra talán képes lesz magyar klubcsapat is kinevelni európai szintű játékosokat, akik az itthoni bajnokság szintjét emelik, ami elősegíti az újabb játékosok fejlődését termelődését stb stb....
Addig is marad a válogatott és az a remény, hogy sikerül feltölteni olyan fiatalokkal, akik lehetőleg soha még a környékére sem szagoltak ennek a magyar posványnak, hanem európai bajnokságokban edződnek. Itt most persze nem a cserepadra gondolok.

Én a tegnapi szereplés után sem vagyok túl bizakodó, habár meccs közben olyan gyerekesen örültem mint már nagyon-nagyon rég. :)
Egyszóval a válogatottal kapcsolatban óvatosan reménykedő vagyok, de a magyar bajnokságot teljesen reménytelennek tartom.

(D. Balázs-t pedig remélem mielőbb elviszik angliába vagy germániába legalább.)

pipacsaripacspapucs 2007.08.23. 14:54:46

Igazságtalanok vagytok, szerintem remekül játszottak az olaszok! Csak azt nem értem, hogy miért viseltek piros mezt, és miért a rissz-rossz magyarok játszottak tiszta kékben... :o)))

Frigo 2007.08.23. 14:59:06

Kékfog fiam!

Bármennyire hihetetlen, de Dzsudzsákot egy magyar (3x bajnok) csapat nevelte ki. És tegnap is ő volt a legtökösebb. Ennyire tehát nem rossz ez a magyar bajnokság sem, mint csak a külföldi focit figyelemmel kísérők állítják.

tatuli 2007.08.23. 15:24:33

nem rossz ez a magyar bajnokság, valóban!

a baj csak azzal van, hogy a külföldiek sokkal jobbak...

rozsomák 2007.08.23. 15:50:02

Kétségkívül szórakoztató oly módon nyilvántartást vezetni, hogy az illetők nem tudnak róla, hogy "tétmeccset" játszanak. :-))

Olyan ez, mintha egy középtávfutó teljesítményét úgy értékelnénk, hogy amikor elsétál a boltba, azt is mérjük és utána megmondjuk neki, hogy ezt a 400 métert 4:14 alatt tette meg, ez elég gyenge teljesítmény, sajnos ezzel lekerült a ranglistáról...
:-))

És hát így előfordulhat, hogy több, mint egy éven keresztül Angola és Zimbabwe volt a "világbajnok", mint 2004 és 2005 között..

De játéknak jó..:-))

rozsomák 2007.08.23. 16:08:00

Kétségkívül szórakoztató oly módon nyilvántartást vezetni, hogy az illetők nem tudnak róla, hogy "tétmeccset" játszanak.
Olyan ez, mintha egy középtávfutó teljesítményét úgy értékelnénk, hogy amikor elsétál a boltba, azt is mérjük és utána megmondjuk neki, hogy ezt a 400 métert 4:14 alatt tette meg, ez elég gyenge teljesítmény, sajnos ezzel lekerült a ranglistáról...

És hát így előfordulhat, hogy több, mint egy éven keresztül Angola és Zimbabwe volt a "világbajnok", mint 2004 és 2005 között..

De játéknak jó..

rozsomák 2007.08.23. 16:09:47

off
bocs a dupláért, de majdnem fél óráig nem jelent meg semmi, ezért írtam újra.:-((

baraka 2007.08.23. 16:37:44

minden esetre nagy győzelem. szép volt fiúk. kár hogy ezt a teljesítményt nem fogják tétmeccsen megismételni. azért a bosnyákokat megverni nem olyan nagy szó, mint az olaszokat. és különben is: mire lenne jó egy bosnyákok elleni nyereség? esély a kijútásra? komolyodjatok már meg, ez nem foci, ez labdarúgás. szó szerint. jó, most az olaszok elbuktak. de ők világbajnokok. hogy a görögök egyszer beleköptek mindenki levesébe és európabajnokok lettek? azok a játékosok meghatározó csapatokban játszanak. magyar játékosról ilyent elmondani nem lehet. sajnos. amíg Mo-n nem az 5 éves gyerekekkel kezdik a nevelést, ahogy minden komoly focival rendelkező országban, nem lesz soha minőségi foci. addig labdarúgás lesz. jön egy két tehetség, oszt kimegy játszani egy másodosztályú WBA-ba. legyen már legalább három magyar focis egy barcelona, egy milan, egy manchester stabil kezdőembere. akkor már lesz remény. szerintem
addig is szép volt fiúk. ez tényleg szép volt.

simon 2007.08.23. 16:42:28

Holland!
Lehet h nem teheti meg de itt látszik a két ország közti különbség fociban h nekik ennyit ért ez a meccs h le se szarták (ami persze elszomorít) nekünk pedig ekkora öröm.Ebböl látszik h hol is tartunk.CSupán erre akartam rávilágítani h ebböl nem kell messzemenő következtetéseket levonni.
Én természetesen drukkolok a magyaroknak de már nem egy ilyen példa volt a közelmultban h elértünk 1 jó eredményt egy felkészülési meccsen aztán nem jutottunk ki a soronkövetkező világversenyre.
Én akkor látok majd vmi változást ha egyszer kijutunk(nem rendezőként)

simon 2007.08.23. 16:47:37

Teisfiambluetooth!
Mondjuk ebben igazad van.
Csak engem elszomorit h mindegy melyik csapat nyerte az elmult 10évben a magyar bajnokságot egyik sem tudott túljutni a seholsem jegyzett ellenfelén.Pedig azért MTK-án át Zalaegerszegig,Dunaújvárosig,Debrecenig,volt pár bajnok...

crouchy 2007.08.23. 17:40:14

baraka arra lenne jó h esélyünk lenne mondjuk a negyedik kalapba kerülni. egyből nem lehet kijutni. hosszú évek munkája kell hozzá. kalapból kalapba jutunk és így 20 30 év múlwa már lesz esélyünk kijutni világversenyekre. és ezért szar h évente edzőt cserélünk aki mindent előről kezd.

szbszig 2007.08.23. 18:02:28

El sem hiszem, hogy beírtátok! Én pontosan tudtam végig, úgyhogy egy másik fórumon már a második félidő közepén bejelentettem, hogy ha kihúzzuk a végéig, akkor majd mutatok egy érdekes statisztikát. :)

Azért olyan pikáns részleteket még elvártam volna, mint amikor a hírhedt Holland Antillák kaparintotta meg a világbajnoki címet egy meccs erejéig a '60-as években. Vagy hogy a modern foci, azaz a FIFA-világranglista 1993-as felállítása óta mi vagyunk Grúzia, Angola és Venezuela után a negyedik leggyengébb ország, mely a cím büszke tulajdonosa lehet.

dr. Wilbur Swain 2007.08.23. 18:29:18

csak a győzelem számít, semmi más! meg Dzsudzsi bőr-osztása :D Istenek voltak tegnap a fiúk!
ez az UFWC meg halálos! :)

S4m 2007.08.23. 18:49:00

Elég híres középtávfutó lehet ez a fazon, akit minden egyes gyaloglásnál több ezer ember néz és emellett több TV is közvetít!;-))
(amúgy jó példa volt Rozsomák)

baraka 2007.08.24. 00:37:30

crouchy én egyetértek veled, 20-30év kellene. de én láttam, hogyan foglalkoznak a komoly csapatok a fiatalokkal. lehet, hogy hihetetlen, de öt évesnél "idősebbel" már nem szívesen kezdenek foglalkozni. Mo-n sajnos ez 12 év körül indul el, akkor már sok mindent nem lehet megtatnítani, csak ha kivételes tehetség van. lehet, hogy nem is kéne annyira törjük magunkat? nem tudom, én szeretem a focit és remélem lesz egyszer majd egy igazi fociválogatott. addig is szurkoljunk a labdarugóinknak.

hasek 2007.08.24. 08:12:57

Baraka!
Ezeket honnan veszed? A fiam 3 éve focizik -leigazoltan!- és most 8 éves, tehát nem ez a baj! A gond az, hogy nagyon kicsi a merítés! Szinte alig van nevelőklub magyarországon aki válogathat a srácok között. Ha egy átlag csapat elküldené a nyilvánvalóan tehetségtelen játékosokat akkor nem lenne ki a csapat
Udv!
hasek!

szbszig 2008.04.24. 19:27:06

Vazze, most nézem, hogy május 24-én megint játszunk a görögökkel. Vissza kell szerezni!!! :D

peter555 2008.05.25. 01:34:20

Magyarország-Görögország 3-2. Így megint mi vagyunk a világbajnokok!
süti beállítások módosítása