Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A Zarándokok, a Szentek és a Korcsok – indul a Championship klubjait bemutató sorozatunk

2007.08.23. 11:55 brúking

Bekerülnek-e a Zarándokok az első hat közé? Benn tud-e maradni a Vas? Meddig jutnak a megerősített Traktoros Fiúk? Ki végez a legelőkelőbb helyen a nagyszámú madárkolónia tagjai közül? Ravaszul igazoltak-e Rókák? Elkapják-e a Parkőrök a Bőgatyásokat? Mivel érik be a végén a Korcsok? Kéjelegjünk együtt az angol másodosztály csapatain, ezúttal a Barnsley-tól a Coventry City-ig. Ha minden jól megy, vadonatúj szerzőnk meg fogja mutatni, miért ez a világ legjobb bajnoksága.

Természetesen a fenti becenevek mind a Championship klubjait takarják, annak a bajnokságnak a résztvevőit, amely nagytestvérével (boring, boring Premier League) egyidőben, két hete rajtolt el. Az angol másodosztály több dolog miatt is sokkal érdekesebbnek tűnik, mint bármelyik másik bajnokság a kontinensen: a világ legerősebb bajnoksága, az angol liga történelmi csapatai játszanak hétről-hétre egymással (ki tudna ellenállni egy olyan összecsapásnak, ahol a Zarándokok látják vendégül a Szenteket) és krimibe illő rájátszás során dől el a feljutást érő harmadik hely, a futball továbbra is british, amit nem elkényeztetett lédibojok játszanak, valamint, ahol nem elhanyagolható módon a legnagyobb magyar idegenlégiós kontingens található, amely meghaladja az osztrák harmadosztályban játszó légiósok, sőt egykor (kb. 10 éve) a Szentföldre szerződött játékosok számát is.

De hogy miért is érdekes a Championship, nem kell magyarázni annak, aki gyerekkorában a paplan alatt zseblámpával olvasva kötött örök szerelmet furcsa nevű angol klubokkal és egyáltalán az angol bajnoksággal, amely Tandori Dezsőnek hála eljött a Lánchíd utcába, aki az izgalomtól reszketve ült le szombat délutánonként a tévé elé, amikor egy meglepően korszerű Shell reklámot követően sugározták az angol kupa összefoglalóit, akinek édesapja külföldi útjairól Match, Shoot, Football Monthly és más, azóta már nem is létező magazinokkal tért haza, akinek 1985. május 29-én nem volt kérdés kinek kell szurkolni, aki melankóliával vette tudomásul, hogy Európa 5 évig nem kér az angol klubcsapatokból (bár abban a kérdésben, hogy ez kinek nagyobb veszteség, már nem is volt olyan biztos) és akinek volt szerencséje látni a tavalyi play-off elődöntő meccseit és döntőjét, akár egy UEFA kupa döntő kárára is.

Na de vágjunk bele és lássuk csak kikből áll a 24 csapatos mezőny, mit érdemes dióhéjban tudni róluk, és főleg, hogy kinek kell szurkolni!

Barnsley (The Tykes - Korcsok)

Két dolog miatt érdemes odafigyelni rájuk: egyrészt szinte a csodával határos módon menekültek meg a harmadosztályba (League One) való visszaeséstől, másrészt ott ontja a gólokat a mi Ferenczi Pistánk, azaz ahogy ott hívják Big Steve. Valószínűleg még egy igazán húzós szezon elé néznek, főleg, hogy Big Steve éktársa, Daniel Nardiello a rivális Parkőrökhöz igazolt. Ja, és Rajczi Péter már nem játszik ott.

Blackpool (The Seasiders - Tengerpartiak)

Népszerű tengerparti üdülőhely szállodákkal és kaszinókkal, amelynek csapata az ötvenes években élte a fénykorát, amikor Sir Stanley Matthews vezetésével 1953-ban elhódította az FA kupát. Azóta nem sok említésre méltó történt a csapattal egészen májusig, amikor első alkalommal jutott vissza 1978 után az angol futball második vonalába a Yeovil Town ellen kiharcolt 2-0-ás play-off final győzelmet követően. Azonban nem sok napsütést jósolunk idén a tengerparton.

Bristol City (The Robins - Vörösbegyek)

Ez az a város, ahonnan világhódító útjára indult a trip-hop mozgalom és a rögbi népszerűbb, mint a foci. Ez az a csapat, ahol a Vili annak idején játszott. Valószínűleg nem kis mértékben a Vilinek köszönhetően újabb újpesti védő, Vaskó Tamás került a City-hez, két csatár Ivan Sproule (Hibernian) és Lee Trundle (Swansea) társaságában. Elég lesz-e azonban mindez a bennmaradáshoz?

Burnley (The Clarets - Bordók)

Az egyik legpatinásabb angol klub, amely részt vett az angol liga 1888-ban történt megalapításában és alapítása óta ugyanabban a stadionban (Turf Moor) játszik. Steve Cotterill személyében fiatal, tehetséges menedzserrel, az új tulajdonos által biztosított várható anyagi biztonság reményével, valamint két meghatározó igazolással vágnak neki az új idénynek: Király Gábor és a nagy visszatérő Robbie Blake (korábban Birmingham City és Leeds) is bordó-kékbe öltözött. Reméljük szereplésük nem lesz annyira unalmas, mint maga a klub, amellyel 1960 óta (amikor megnyerte a bajnokságot) semmi érdekes nem történt.

Cardiff City (The Bluebirds - Kékmadarak)

2006-ban sokáig meglepetésre a tabellát vezető walesi alakulat életében a nagy változások éve volt a tavalyi. Egyrészt tulajdonosváltás történt (a Leeds Unitedet anyagi romlásba vivő Peter Ridsdale lett a klub új tulajdonosa), másrészt egy modern 25 ezres stadion felépítése vált szinte biztossá. Nem tréfálnak azonban az idén sem: eddigi igazolásaikkal minimálisan rájátszást érő helyet tűztek ki maguk elé. Ugyan Roy Keane el tudta csábítani a Fekete Macskákhoz a gólfelelős Michael Choprá-t (aki első meccsén győzelmet érő gólt vágott a Spurs ellen), viszont három neves futballista érkezett Walesbe: a korábbi két angol válogatott Trevor Sinclair és Robbie Fowler, valamint Jimmy Floyd Hasselbaink.

Charlton Athletic (The Addicks - ?*)

A Charlton az a londoni csapat, amely érthetetlenül töltött hét szezont az első osztályban. Minden évad elején sikerült annyira bekezdeniük, hogy a kiesés réme egyáltalán nem fenyegette őket. Tavaly azonban eljött az igazság pillanata és az egyébként rokonszenves Alan Pardew-val (akinek nagyon drukkoltunk, hogy üsse meg az őt provokáló Arsène Wengert egy oldalvonal melletti kakaskodás során) sem sikerült kiharcolni a bennmaradást.

Nagy volt a jövés-menés a csapatnál, egy csapatra való játékos távozott (Darren Bent, Luke Young, Dennis Rommedahl, hogy csak a legnevesebbeket említsük). Azonban Pardew mester fiatal tehetségekkel (Luke Varney és Izale McLeod), valamint az első osztályt megjárt játékosokkal (Svetoslav Todorov és Chris Powell) erősítette meg a keretet a mihamarabbi visszajutás érdekében. Reméljük ez nem sikerül azonnal nekik.

* Még a becenevét sem lehet magyarítani. Vagy igen? Várjuk a javaslatokat, egyelőre tippünk sincsen.

Colchester United (The U’s –U-sok)

Aki olvasta Sir Stanley Matthews Életem a labdarúgás című könyvét, az tudja a Colchester United stadionja a legkeskenyebb pálya a ködös Albionban. A tavalyi év meglepetéscsapatát ugyan elhagyta a tavalyi szezon csatár felfedezettje, Chris Iwelumo, de jött helyette Sir Stanley után az angol futball második doyenje, a 41 éves Edward Sheringham, a.k.a. Intelligentleman. Edward, aki egyébként nagyszerű pókerjátékos, annak ellenére szerződött Colchesterbe, hogy régi álma volt Charlie fiával egy klubban rúgni a labdát, ami akár meg is valósulhatott volna, ha a dél-londoni Sasokhoz igazol. Miatta és persze a jelenleg törött orral a bemutatkozást váró Balogh Béla miatt érdemes követni a csapatot.

Coventry City (The Sky Blues - Égszínkékek)

Vannak csapatok, amelyek nélkül az első osztály résztvevőit böngészve mindig hiányérzetünk támad. Az egyik ilyen klub a Coventry. Semmi különös persze, de mégis. Most úgy tűnik mégis felcsillanhat a remény egy rájátszást érő hely elcsípésére, tekintettel arra, hogy a tavaly a csapathoz érkezett Iain Dowie alaposan megerősítette a keretet, nagymértékben olyan játékosokkal akik a keze alatt dolgoztak a Crystal Palace-nál (Király és Torghelle nincs köztük, viszont Borrowdale, Michael Hughes és a Birmingham City csapatát is megjárt Julian Gray igen). Szóval az Égszínkékek rokonszenves csapat, Dowie (a korábbi erőcsatár) meg egy kicsit ugyan keményfejű, de roppant szenvedélyes menedzser: ebből a párosításból még valami jó is kisülhet az idei szezonban.

32 komment

Címkék: angol championship

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr60146838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

r_magpie 2007.08.23. 12:24:53

Na, ez tetszett. Hiánypótló. Várom a következőt!

gyz 2007.08.23. 12:47:41

A Charlton becenevéről a wikipédia ezt írja:

"Charlton's fans are known as The Addicks. Among the theories on the origin of the Addicks name are that it was the south-east London pronunciation of either 'addict' or 'athletic'. However, the most likely origin of name is from a local fishmonger, Arthur 'Ikey' Bryan, who rewarded the team with meals of haddocks and chips."

kár, hogy részletekben adjátok le az írást, most várhatok a következő részre :-)

turais the original 2007.08.23. 12:48:05

Addicks: Tőkehalasok vagy halasok (Haddocks -> Addicks, forrás: Wikipedia)

gyz 2007.08.23. 12:59:28

mondjuk elég hülyén hangzik, hogy tőkehalasok...

habitang · www.nst.blog.hu 2007.08.23. 13:06:53

Tök jó, tényleg, de a Premier League valóban unalmas?:)) Az biztos, hogy az egyszerű gyerek, mint például én nem tud kiemelkedni a szürke tömegből a fenitvel ellentétes véleménnyel, de legalább igaza van!:)

(Kvízkérdés:
Miféle volt a WBA edzője a vízivárosi tetőteraszon?)

gyz 2007.08.23. 13:14:23

Dömi, a medve, ha jól emlékszem. Azt tuti, hogy a bajnokság felénél a WBA volt az első, az Ipswich a második.

A vége: 1. Liverpool 2. Ipswich 3. WBA

és - ha minden igaz - 7. Vízivárosi Verebek FC :-)

gyz 2007.08.23. 13:14:25

Dömi, a medve, ha jól emlékszem. Azt tuti, hogy a bajnokság felénél a WBA volt az első, az Ipswich a második.

A vége: 1. Liverpool 2. Ipswich 3. WBA

és - ha minden igaz - 7. Vízivárosi Verebek FC :-)

habitang · www.nst.blog.hu 2007.08.23. 13:27:23

Gyors volt! És most le is csekkoltam, ehhez nem elég a google!:)

heizer 2007.08.23. 13:33:56

Nagyon gatya vagyok angolból, de így kapásból azt mondanám hogy "Atlétásoknak" kéne fordítani. Jól is hangzik meg illik is rájuk legfeljebb nem igaz...

turais the original 2007.08.23. 13:55:21

'mondjuk elég hülyén hangzik, hogy tőkehalasok...'

akkor majd legközelebb megmondjuk nekik, hogy válasszanak másik becenevet, jó? :)

gyz 2007.08.23. 13:58:51

habitang,

alapmű volt gyerekkoromban :-)

múltkor egyébként én is böngésztem a neten, nincs-e esetleg fenn a szöveg (nem emlékszem, hányadik lett a WHU, pedig pont nekik "drukkoltam"), de sajna nem találtam meg.

mikipeti 2007.08.23. 14:13:03

Végre egy informatív, színvonalas írás! Várom a folytatást!

quaso0926 2007.08.23. 14:37:56

Sheringham biztos, hogy Edward? Nem Theodore? Ezért Teddy... Szerintem.

asztalavisztababy 2007.08.23. 14:39:17

gyz, habitang - mirol is beszeltek? homalyositsatok mar fel lecci..... hadd muvelodjek kicsit ;)

freddyD 2007.08.23. 15:01:33

Bocs az offért, de aki akarja látni az emlékezetes finn-magyar öngólt, itt megteheti. Ritka klip

www.youtube.com/watch?v=LpBL6_JyKSI

gyz 2007.08.23. 15:19:18

asztalavisztababy,

Tandori Dezső: Nagy Gombfocikönyv

felteszem, Te már nem a 70-es évek szülötte vagy :-)

szbszig 2007.08.23. 18:37:08

freddyD: Óh, köszi, ment a kedvencek közé azonnal! :)

Izé, csak most nézem, te az a freddyD vagy, aki a Rossz PC játékok sorozatot készíti? Mert nagy fanje vagyok annak is, bár az ottani blogba még nem írtam be. ;)

tb 2007.08.23. 19:12:16

quaso: egészen biztos, hogy Edward, egyrészt, mert az Edward beceneve a Teddy, másrészt mert az a neve, pontosabban Edward Paul Sheringham

quaso0926 2007.08.23. 19:29:40

Utánanéztem, én tévedtem. Egyébként eddig csak Eddynek hallottam az Edwardot, és csak Theodore-t hallottam Teddy-nek. Ez zavart meg. De tényleg: Edward Paul Sheringham

ManThatFollowsHell (törölt) · murderholes.blog.hu 2007.08.23. 19:43:18

JAVASLAT:

ADDICKS >>> CSUKÁK

Magyarázat:)

Cod/haddock - csuka/tőkehal hasonló, vagy legalábbis gyakran összekeverik őket. Meg atléta, futballcsuka, stb...:)

freddyD 2007.08.23. 21:31:02

@szbszig

Igen az vagyok. Remélem tetszett a klip. Igazi fociélmény

szily 2007.08.23. 23:41:38

hát azért a csuka-tőkehal összehasonlítás sántít, mint Materazzi. A csuka hosszú, hengeres, krokodilszerű nyúlánk pofával, a tőkehal meg hasas dagadék élveteg vastag műkereskedő-ajkakkal és egy szál popszakállal lent középen. Legyenek akkor már barrakudák, na az tényleg csukaszerű és jó elrettentő név.

ManThatFollowsHell (törölt) · murderholes.blog.hu 2007.08.24. 00:21:07

Tudtam, hogy vmi haltudós beleszól a bölcsészetbe:)))
Szóval fordításokban, meg kajákban, stb. gyakran összekeverik a csukát meg a tőkehalat. Angliában is, meg angliai magyarok is, ahogy a haddockot meg a codot is. Egyes szótárak ugyanazt adják meg a két szó jelentésének (pl. haddock - tőkehal, csuka). Tehát itt nem ül a fenti kritika. Szerintem nem sértődnek meg a tengerbiológusok, pláne, hogy nem is teljesen tisztázott a becenév eredete. Ja, meg valszeg többen vannak az olvasók között is otthon a populáris kulturában, mint ahány zoológus kommentelő akad:D

ManThatFollowsHell (törölt) · murderholes.blog.hu 2007.08.24. 00:54:42

Szal megnéztem pl. Országh Lacit, nála a cod és a haddock is tőkehalat jelent, de a csukamájolaj ugye a codliver-oil. (Lehet egyébként, hogy a haddock egészen pontosan foltos tőkehalat jelent.)
Amúgy meg annyi codot zabálnak (zabáltak?) az angolok, hogy már nem is nagyon van, így mindenféle hasonló ehető halat eladnak codnak. Vagy haddocknak.
De hogy jön ide a barrakuda?:)
Ja, amúgy szerintem a "Csukák" is van olyan elrettentő, mint mondjuk a "Vörösbegyek", vagy a "Traktoros Fiúk"...:D

habitang · www.nst.blog.hu 2007.08.24. 01:21:51

Bocs, az előző példány rossz helyre küldtem, nem vettem észre az új posztot:


Oldjuk mán fel a rejtélyt:

egy szakszótárból ( www.seafood-norway.com/dictionary/?lang=en: )

Haddock
A North Atlantic fish, the smaller cousin to the cod. The haddock has firm white flash that is mild in flavor.

És, hogy Liverpool-játékos nevének említése nélkül ne ússzam meg.

Smoked haddock is called 'finnan'.

Szóval csukarokon, füstölve Finnan

asztalavisztababy 2007.08.24. 09:57:52

gyz: koszi az infot.... pedig biza en is a 70 es 80 kozott kezdtem palyafutasom :), de nem voltam tulzottan nagy gombfoci fan (neha faterommal az eloszoba linoleumpadlojan, vagy esetleg ugyanez egyedul, ami azert volt jo mert legalabb tutti en nyertem :)) )

schurrer 2007.08.24. 12:04:35

Nem igazán értem a Cardiff nagy terveit, ha jól tudom nem juthatnak fel a Premier league-be mert walesiek, ezért nem is tudom mi motiválja pl. Hasselbainket vagy Fowlert( a pénzen kívül)? Jól tudom ezt?

brúking 2007.08.24. 12:22:19

Nem. Bár tavaly a Kékmadarak parádés szezonkezdete után ez a kérdés számos brit szurkolót is foglalkoztatott, aminek hangot is adtak különböző fórumokban. (ld. link)

en.wikipedia.org/wiki/English_football_league_system

schurrer 2007.08.24. 15:29:40

Kösz az infot, akkor viszont egyértelmű, hogy kiknek drukkolok a Championshipben...Off: a Vaduz feljuthat a svájci első osztályba?:)

ManThatFollowsHell (törölt) · murderholes.blog.hu 2007.08.24. 22:57:16

Vicces volt, amikor menedzserjátékokban 10 évvel ezelőtt a Cardiffal nyertem PL-t (akkor még negyedosztályúak voltak)...:)
süti beállítások módosítása