Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Riemann beim Jubel

2007.08.07. 19:15 Gitár János

Mivel a német foci nem hozzám tartozik, viszont ez a tegnapi Burghausen-Bayern tényleg az elmúlt hónapok legnagyobb futballélménye volt, egye fene a közeget, állítsunk bitekből emléket a Wacker vegyigyárról elnevezett kiscsapat teljesítményének.

A kicsi a nagy ellen, az a legnagyobb sztori. (Pl. van egy Christopher Booker nevű ember, aki egy habókos, de nem érdektelen könyvében azt magyarázza, hogy a világirodalom minden története besorolható hét alapvető cselekménytípus egyikébe. Na, nála is az a legelsőnek tárgyalt típus, hogy "legyőzni a szörnyet".) A mai európai fociban ráadásul iszonyúan kinyílt az olló (pénzben és ettől nem függetlenül játékerőben) a nagycsapatok és a kicsik között, ezért egyre valószínűtlenebb az, hogy a kicsi ellen tudjon állni és igazolni tudja a sportújságírás olyan gyönyörű közhelyeit, mint: "a labda gömbölyű", "ők is tizenegyen lesznek a pályán", illetve "ahogy Zamorano tudott mesterhármast rúgni az odavágón, Klausz Laci is fejelhet négyet a visszavágón".

Ehhez képest az átigazolási szezon - az egész európai mezőnyt tekintve - leginkább felszteroidozott csapata ellen tudott, ezt sajnos nem mondják másképp, helytállni egy abszolút kiscsapat. A szép az volt a meccsben, hogy a Bayern még csak nem is beleszarósan (vagy tartalékosan) ment ki a pályára, teljesen komolyan vették az egészet - amennyire pszichológiailag ez egyáltalán lehetséges. A szöglet- meg a kapuralövés-arány nem hazudik, persze hogy a Bayern támadott sokkal-sokkal többet, de a Burghausennek (illetve a Wackernek; ha jól bogarászom a honlapot, a helyiek inkább így szólítják a csapatot) is megvoltak a lehetőségei. A 19 éves Riemann kapus tényleg önkívületben védett (és tényleg maga volt a hollywoodi őrület, hogy még be is rúgott egy 11-est Kahnnak), Schultz Levente tényleg jól játszott, leginkább meg az egész csapat tudatosan, tempósan, egyáltalán nem favágó módjára csinálta, amit csinálni kellett. A 120. percben, 1-1 ugye, még volt egy hatalmas gólhelyzetük. (Imho azt volt igazán kár, hogy Schultz kihagyta, ott volt előtte üresen a kapu háromnegyede. A tizenegyest - talán épp emiatt a pár perccel korábbi hiba miatt - nagyon jól és nagyon biztosra akarta rúgni, és tulajdonképpen meg is csinálta, amit akart, csak épp a lécre ment a labda.)

Pláne, hogy ez a Wacker, mint megtudtuk, egy frissen összeállt csapat, új edzővel (a szemtanúk szerint egykor kiváló Schalke-játékos Ingo Anderbrüggével), a középiskolából alig kikerült fiatalokkal, máshonnan kikopott valaha-voltakkal, az osztrák negyedosztályból igazolt magyar irányítóval. És volt játékuk. Mindenki tudta, mikor hova kell mennie, hova passzoljon, mire számítson. (Persze, nem mindig jöttek be a dolgok, de az más tészta.) (És nagy a kísértés, de nem fogom a Wacker játékát a közvetlenül e meccs előtt közvetített MTK-Újpest szereplőihez hasonlítani, bármilyen tanulságos is lenne.)

Végül csak kiestek, de ettől még ugyanúgy fel fogja vidítani a burghauseni emberek sör melletti beszélgetéseit harminc év múlva is, hogy visszaemlékezhetnek a napra, amikor megfingatták a Bayernt. Nem sajnálom tőlük, de azért eléggé irigylem őket.

16 komment

Címkék: német bayern münchen burghausen

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr74134671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robson bá 2007.08.08. 00:58:36

Jó hogy végülis megírtad. Ilyesmiket gondoltam én is, miközben néztem.

SWExile 2007.08.08. 09:20:06

Bayern szurkolóként is grat a Burghausennek, már csak azért is mert szerintem nem úgy érték el ezt az eredményt, hogy a Bayern rosszul játszott, motiválatlan vagy tartalékos volt, hanem az igaz Bayernt szorongatták meg. És hát a Shulcz Levi helyzeténél meg a Demichelis kihagyot 11-ese után azért már nekem is tele volt a gatya, de szerencsére az öreg Oli megmentett minket:))

johevi 2007.08.08. 10:07:05

1, Schulz tulajdonképpen meg is csinálta, amit akart, csak épp a lécre ment a labda - Na Hofi erre mondta, hogyha a szabó egy kicsit nagyobbra vágja a gomblyukat, az már zseb. Ha kihagyta, akkor nem csinálta meg...
2, A meccsen végig a Burghausennek drukkoltam ( sőt még a fatert is felhívtam, hogy nézze, mert sporttörténelmi meccs megy ), de így utólag azt mondom menjen tovább az a csapat, aki 40-et lő kapura a 10-zel szemben, mégha az a csak a saját drukkolóik által szeretett, ámde mindenki más által utált Bayern. Márcsak azért is mert mindenkinek van életében egy jó meccse, nekik ez volt, de ha továbbjut a Burghausen legközelebb egy ötöst kap a Freiburgtól vagy bárkitől. Ezért is menjen tovább a Bayern.
3, Minderről kedvenc csapatom a Siófoki Bányász jut eszembe, amikor NBII-es létére 85-ben megnyerte a Magyar Kupát. Megverték a Videotont, Tatabányát, Fradit ( Zsiborásnak Bódi negyvenről lőtt szabadrugásgólt ) a döntőben meg a Rábát.

johevi 2007.08.08. 10:13:07

Ja, és nem az "elmúlt hónapok" legjobb meccse volt, hanem az az év egyik legjobb meccse. Márcsak azért sem,, mert az "elmúlt hónapok" egy légüres tér, nem volt semmi komoly, amihez lehet viszonyítani, csak a Bl elő-selejtezők és az összevissza cserélgetős felkészülési meccsek.

r_magpie 2007.08.08. 10:32:28

A német kupában szinte minden évben van 3-4 ilyen meccs, tavalyról a St. Pauli-, meg az Aachen-Bayernre emlékszem, azok naggyon jók voltak.

Amúgy meg. Annyira irritáló az az állandóan Hitzfeld feneke körül ugrabugráló szemüveges másodedző. Egy-két éve a Lauternnél már megvillantotta edzői kvalitásait. Egyszer remélem egy gól utáni pacsi helyett jól pofánvágja őt Ottmar.

jazzbubu 2007.08.08. 13:07:35

johevi:
A Siófoki Bányász 1984-ben nyerte meg az MNK-t.
www.siofok.com/labdarugas/archivum/kupagyoztes.html
Off:Régóta szeretném megtudni,hogy mit bányásztak 1956-98 között Siófokon?Hínárt?

d3vnull 2007.08.08. 13:17:51

Tudtam én, hogy írtok róla :) Egyetértek veletek. Megmondom őszintén a Bayern játékosai közt végletekben vannak nekem szimpi és visszataszító játékosok, úgyhogy igazából csak azért kezdtem el nézni a meccset, mert kajáltam és mindig sportot nézek közben. Akkor még vastagon 0-0 volt. Aztán a szalonna és kolbász közt (sic) feltűnt, hogy basszus ez a kis csapat abszolút mintha nem szart volna be a kihívástól. A végén meg már felállva üvöltöztem otthon. Ez foci. Nem tingli-tangli 0-0 meccs.

johevi 2007.08.08. 13:18:29

jazzbubu: köszi. Szerintem az orrukat.
Következő focitesztben legyen kérdés, melyik másik csakpatnak sikerült NBII-esként MK-t nyernie?

ronaine 2007.08.08. 21:53:42

Drága r_magpie! Szívemből szóltál. Már azt hittem, rajtam kívül senki nem őrül meg Henke látványától. Egyébként valószínűleg az öregség az oka, hogy egyre jobban elviselem a Bayern játékosokat, Sagnolt, Zé Robertót és Schweinsteigert meg egyenesen megkedveltem. Kahn pedig annyira fölötte van a kedvelem-utálomnak.

johevi 2007.08.08. 22:51:55

sarrukin, nekem szólt a kérdőjel?

johevi 2007.08.09. 21:51:20

Az Union Berlin sosem nyert Magyar Kupát :-))

pizarro · http://fcbayernmunchen.hu/ 2007.08.10. 12:16:46

1. Henke már a Dortmundban is Hitzfeld segítője volt. Szégyen, hogy valaki véleményt mond, miközben még a nevét sem tudja.
2. Grat a burghausennnek, valóban nagyon jól tartották magukat.
3. De dőreség lenne azt mondani, hogy megfingatták a Bayernt. Egyszer lépték át a félpályát... Gondolom ugyanazt a meccset néztem.
4. Vicces olvasni a kommenteknél, hogy ha a sajtó relatíve a Bayern mellé áll, akkor a sok beken és orángutáinnyó fan egyszerre megkedveli a csapatot. :-) Persze, ha azt írná az NS, hogy az épp említett Union Berlin menő, akkor ezek megszeretnék őket is :-D
5. amúgy, ha eltekintünk attól, hogy német foci(mai miatt eleve jó a meccs), tényleg jó meccs volt.

pizarro · http://fcbayernmunchen.hu/ 2007.08.10. 12:21:22

Az Union egyébként csak döntős volt(asszem 2001). Egyébként az elmúlt 15 évben(+-1 év) mindig elsőosztályú nyert. Talán a Hannover volt az utsó, aki nem elsőligásként nyert.

agymosott 2007.08.15. 07:49:45

Henke edzői kalandja tényleg eléggé alap sztorinak sikerült. Ha nem vele indítja a tavalyelőtti idényt a Kaiserslautern, talán még ma is elsőosztályúak. Ami a sima vereségek sora felé emelkedik, az a 16 év után kicsit anakronisztikusan ható "Scheiss Ossie" beszólás volt, ami miatt eltiltották és pénzbírságot is kapott. Dehát ez van, kinek a rágógumi, kinek a nyalóka, kinek a cigaretta, kinek a hülye nyakkendő, kinek a hülye Henke - főleg, hogy Hitzfeld a másik védjegyéről, a szintén hülye bélelt ballonkabátról leszokott már.
süti beállítások módosítása