Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Copa América - a donyecki szamba

2007.07.16. 13:32 Bede Márton

Mit mondana a kezdő focibuzi a vasárnap esti Copa América döntőről? Természetesen azt, hogy a brazilok köpve a tradícióikra és a szép focira hatékony egységként felőrölték és szétverték Argentínát. És mit mondana a haladó focibuzi? Hogy éppen ez a Brazil teljesítmény volt az a bizonyos szép játék, amely miatt érdemes leülni a tévé előtt este tizenegykor is.

Egy dolog valóban hiányzott a brazilok döntőbeli játékából: a kiemelkedő egyéni teljesítmény. Sőt, még ez sem egészen igaz, hiszen a csapatból többen is a tökéleteshez közeli szinten játszottak, csak ollózások, sarkazások, esernyőcselek és egyéb, valóban látványos, ám egy nemzetközi torna megnyeréséhez teljességgel szükségtelen technikai bravúrnak nem volt helye a pályán. A passzolás művészetét – és arról ne kelljen már vitát nyitni, hogy ennek a játéknak ez a lényege, nem pedig a csel – ezek a sokszor megkérdőjelezett, hogy azt ne mondjuk lenézett brazil játékosok a lehető legmagasabb szinten űzték. B csapat, hát már hogy lenne ez B csapat.


A kezdő focibuzi még azzal is megpróbálna érvelni, hogy a döntőben a tornán addig csodálatosan játszó argentin válogatott csődöt mondott, és ez nagyon megkönnyítette a brazilok dolgát. Az igazság azonban az, hogy egyetlen egy argentin játékos mondott csak csődöt, pechükre viszont éppen a legfontosabb Riquelme. Ideje lenne most már a világ edzői karának is észrevenni, hogy ez a szomorú nézésű csávó nem az, akire az igazán fontos meccseken lehet számítani. Szezon közben elvezetgetni egy Boca Juniorst, az megy neki, amikor viszont kezdődik az emelkedő, egyből elbújik a mezőnyben. Argentínában nem olyan a közvélemény, hogy megengedje Riquelme kihagyását a válogatottból, pedig amíg ő a csapatban van, pláne ha az egész rá épül, mint most is, nincs sok keresnivalójuk komoly tornákon, ez most végérvényesen eldőlt.

Riquelmén kívül viszont csapata játékosai kifejezetten jól teljesítettek. Ayala ugyan néha megingott – és nem erre a szerencsétlen öngólra gondolunk, hiszen az ilyesmi mindenkivel megeshet – Milito és főleg Zanetti azonban hiba nélkül játszottak. Nem volt gond Mascheranóval és az érthetetlenül lecserélt Verónnal sem. Sőt, még Messi és Tévez labdaérintéseiben is mindig benne volt a veszély lehetősége, már amikor egyáltalán a labdához érhettek. A második félidőben például gyakorlatilag egyáltalán nem.

Az vesse az első követ Dungára, aki ha játékosként nyerne egy világbajnokságot, edzőként nem az akkor tökéletesen bevált rendszert igyekezne újból megfialtatni. Ez a 2007-es brazil csapat nagyon sok szempontból hasonlít arra az 1994-esre, amely 24 év várakozás után végre megnyerte az ország negyedik vébéjét. Elsősorban keletkezésének körülményeiben. Az 1990-es világbajnokságon a brazilok a legnagyobbat égték történelmükben, utána pedig nekiálltak a felesleges piruetteket elfelejtve a keménykezű Parreira irányításával egy szó szerint ütőképes csapatot összerakni. A 2006-os vébé szintén megalázó eredménye után ismét el lett takarítva a régi rendszer szinte minden képviselője, a rendrakást pedig ismét egy szambázni ugyan nem tudó, viszont világos és pragmatikus elképzelésekkel megáldott edzőre bízták.

Ronaldinho és Kaká távolmaradásával ez a mostani brazil csapat nem tud olyan tehetségeket felmutatni, mint tizenhárom éve Romario vagy Bebeto. Robinho ügyes gyerek, de – még – nincs az ő szintjükön. Az 1994-es brazil csapat volt az első, amelyben kulcsszerep jutott olyan játékosoknak, mint az Essien-szerűen atlétikus Márcio Santos vagy Aldair és olyan igáslovaknak, mint Branco vagy éppen maga Dunga. Még a bajszos Ricardo Rocha is ott volt a keretben, pedig nála szerényebb képességű játékos talán soha nem vehette magára a brazil mezt. Hiába követelte az egész ország, Parreira nem volt hajlandó játszatni a 17 éves Ronaldót, az eredményeket pedig mindannyian ismerjük. A döntő után még sírtak néhányan Brazíliában, hogy Garrincha nem így csinálta volna, ma viszont már senkinek nem jut eszébe megkérdőjelezni annak a csapatnak az eredményeit. Hát megnyerték a vébét, nem?

A Copa Américát pedig most is megnyerték, az 1994-eshez nagyon hasonló játékkal. Nem az argentinok voltak rosszak, hanem a brazilok kötötték őket gúzsba. Maicon, Alex, Juan és Mineiro egyszerűen átjátszhatatlanok voltak, az utóbbi két hétben sokkal könnyebb ellenfelekhez szokott argentinok kilencven perc alatt egyetlen lyukat sem találtak. Az utolsó harminc percben már annyira nem tudtak Doni kapuja elé kerülni, hogy Riquelme lelketlen beívelgetésein kívül semmilyen fegyverük nem maradt. Amikor pedig a braziloknál volt a labda, még jobbak voltak, mint nélküle.

A döntő utáni reakciók leginkább azért sírnak, mert Dunga egyszerűen olaszosan játszatta a csapatát. Ebben kétségtelenül van valami, például olyan Vieri- (sőt, Inzaghi-) szerű támadó, mint Vágner Love talán még soha nem játszott brazil válogatottban. De hát mégis, hogy kellett volna Dungának kiküldeni a csapatát a pályára? Azt a hülye is láthatta, hogy az ellenfél sokkal jobb képességű, hát csak nem lehetett nyílt sisakkal rájuk rontani. Átengedték a kezdeményezést az argentinoknak, a kontrát pedig tökéletesen játszották. Hát mi a szép játék, ha nem Elano ötven méteres passza az első gól előtt? Vagy Vágner Love-é a harmadik előtt? Jó, a több tucat brazil falt nem volt szép játék, de hát miért is kellene elvárni tőlük, hogy minden meccsen eljátszák a zenebohócot.

Közepesen indult ez a Copa América, az egyenes kieséses szakaszban volt néhány remek meccs, a döntő pedig nem csak élvezhető volt, hanem nagyon tanulságos is. Lehet siratni a régen volt Brazíliát, hogy már nem úgy játszanak, mint ’70-ben, de ők csak kénytelenek voltak reagálni a változó világra. Nehéz megszokni, hogy a brazil keret Donyeckből és Moszkvából legyen összegyűjtve, de ha egy mai Argentína (vagy Franciaország) legyőzéséhez ez kell, akkor legyen így. Hiszen ők is csak nyerni akarnak, semmi mást.

41 komment

Címkék: brazil videó válogatott argentin copa américa dunga

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr86118882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ronal-d'oh! 2007.07.16. 14:37:04

Ma már csak igazán szép támadó focit csak az tud játszani, akinek rengeteg világklasszisa van, és formában is vannak. Mint a tavalyi Barcelona. De amit a brazilok csináltak, nem volt csúnya. Passzjátékuk gyönyörű volt. A két említett passz a két legszebb volt.

De volt azért szamba a meccsen: Maicon úgy megkerülte Heinzet, hogy az azt se tudta, hogy fiú-e vagy lány.

red7 (oda adjad befelé a labdát, bazzmeg!) 2007.07.16. 14:52:30

Az argentínokat (akárcsak a brazilokat, franciákat és olaszokat) szép játékkal nem lehet megverni, mert, amelyik csapat szépen próbál ellenük játszani, azt pillanatok alatt kibelezik. Ezen négy csapat ellen csakis mérnöki pontosságú célfutballal lehet sikert elérni. De eddig azt hittem, hogy erre csak a két európai képes, tévedtem. Kíváncsi vagyok, milyen tanulságot vonnak le az argentínok ebből a 0-3-ból.

ShanklyGates 2007.07.16. 14:56:22

Khmm, nagyot fordult a világ 90 perc alatt, már ami az NST kommentárjait illeti... Utólag könnyű okoskodni, de ezeréves tapasztalat, h a tornát bombaformában kezdő válogatott a végére rendszerint nem ér oda. Ezt azért érdemes lett volna belekalkulálni az előzetes esélylatolgatásba.
Egyébként is mintha rosszban lenne a futballistenekkel az NST: a sok Dunga-, Julio Baptista-, Robinho-szapulásnak, Daniel Alves látványos szezonvégi formahanyatlása feletti fejcsóválásnak mi is lett a vége?
Így tovább, még több Torres- meg Kuyt-fikázást szeretnék olvasni! : )

sandinista 2007.07.16. 15:02:14

Minden elismerés a brazil válogatotté, ahogy a beharangozóban is elhangzott, a világ jelenlegi legjobb nemzeti tizenegye ellen arattak fényes győzelmet. A gauchók egyáltalán nem tudtak kibontakozni, bár ezt nem varrnám egyedül Riquelme nyakába, akármilyen szomorúan néz is, és bármennyire a lúzerválogatott igavonó barmának is választottátok. Ha jól emlékszem, a legveszélyesebb argentin momentumnál az a sistergős kapufa is mintha az ő lábáról indult volna. A brazil retesz egyszerűen átjátszhatatlan volt tegnap este. Még akkor is ott állandóan ott volt egy védő, amikor átlövésekkel kísérleteztek.

Az viszont kis szomorúsággal töltött el, hogy a selecao legényei bizony sokszor a sportszerűség határait feszegetve húzták az időt, pedig ez nem volt jellemző rájuk.

Bravó Brazília - de a szívünk azért Argentínáért vérzik.

Buzz Lightyear 2007.07.16. 15:27:36

Jók voltak a brazilok, volt egy tucatnyi gyönyörű megoldásuk (az első gól előtti passz, Vágner Love gólpassza, Maicon megkerülős csele...), de akkor sem fér bele a brazil közvélemény által elvárt szép játékba ez a rengeteg szabálytalanság. Európai szemmel kicsit zavaró volt a sok időhúzás, fetrengés (Doni ezt olyan idegesítően gusztustalanul csinálta!!!).
Az amúgy full hülyeség, hogy Riquelmén ment el a meccs. Ott volt még Verón, Cambiasso, majd Aimar, akik osztogathatták volna a szenzációs labdákat Messinek, meg Teveznek, mégse tették. Az argentin taktika mondott csődöt, illetve NEM TUDOTT REAGÁLNI a brazil harcmodorra.
Robinho lehúzását sem értem: gólkirály lett, a döntőn meg rengeteget ütközött (vagy egy tucat szabadrúgást kaptak róla), kiválóan lépett vissza a labdákért, és az igazán nagy kaliberű irányító középpályásokat (Kaká, Juninho) pótolni tudta azzal, hogy az ellenfél térfelének közepén kiválóan osztogatott mindkét szélre. Szóval egyértelműen felnőtt ahhoz a feladathoz, hogy rá lehessen rakni a kulcsember felelősségét. Ennek ellentéte pedig Riquelméről sokadszorra nyert bizonyítást.

Frontin2.0 2007.07.16. 15:48:43

Én azért pár dologgal nem értek egyet. Nem a szerencsétlen Riquelmen ment el ez a meccs, hanem bizony Ayala-n... Az első gólban nyakig sáros (mellőle fordult be és lőtt ugye Baptista), a másodikról ne is beszéljünk. Riquelme simán egyenlithetett volna az első gól után közvetlenül...
Ami miatt ő is (és a többi argentin középpályás is) saras az az, hoy egyáltalán nem voltak arra felkészülve h a középső harmadban a brazilok HARCOLNI fognak a labdért, és aljas módon letámadnak. Nem a brazil védőnégyes teljesitett extrát, hanem a test-test ellen harcoló középpályások, akik semmi teret nem hagytak a körömpasszoknak.
a brazilok előtt le a kalappal, ezt a csapatot, ha igy marad, lehet majd szeretni.

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2007.07.16. 15:52:38

Hát én elaludtam rajta a 3. gól után (bár ennek lehet, hogy a Hegyalja fesztivál volt az oka...). Riquelme tipikusan a meg nem értett zseni kategória, hangulatember. De a legnagyobb baja az, hogy karmesterként képtelen kirántani a gödörben lévő csapatot, elveszti a lelkesedést, és annyi fantáziával játszik, mint mondjuk Stig Tofting.

Én komolyan azt vártam, hogy Argentína legázolja a brazilokat, de mivel ugyanannyira szeretem mindkét válogatottat, örvendek az eredménynek. Még a brazil B (mert nincs mese, ez az volt) is jobb az argentín A-nál?! Gangxta Zoli tegnap 23:05 óta iszik bánatában.:-)

_benito · www.nst.blog.hu 2007.07.16. 16:07:33

és annyi fantáziával játszik, mint mondjuk Stig Tofting.

hééé! ilyen legendákról óvatosan nyilvánítsunk negatív véleményt, ha kérhetjük, mert begorombulunk! :)

Ronal-d'oh! 2007.07.16. 16:50:47

hol van a Romariós cikk?:PPP

díszbohóc 2007.07.16. 16:55:48

A meccs alatt azon gondolkodtam, hogy Dunga biztos előszedett egy pár olasz válogatott-meccs kazettát. Nem is tudom ez ellen a területszűkítés-letámadás ellen van-e nyerő ellentaktika, mert ha tökéltesen csinálják (mint most a brazilok), akkor nincs kegyelem, maximum szerencse (lsd. a mostani BL döntö...) Ami látványszempontból egy hányás, de hát ez hol érdekli a kis homokfutókat most? Egyébként a közeljövőből talán a legszebben a franciák intézték el a brazilokat a negeddöntőn ezzel a módszerrel.
Ja és nem feltétlenül jobb a brazil B. Egy rakat vízhordóval nyerte a görög csapat meg az egyik legrusnyább EB-t.

rexford 2007.07.16. 17:00:02

Én még életemben nem láttam ilyen enervált játékost, mint Riquelme. Tiszta bishop.

Argentína még mindig az új Diegót várja, mint a messiást (ki is kiáltottak néhányat annak). Észrevehetnék, hogy Diego csak egy van/volt, ideje lenne átállni valami másra.

A Zanetti-Ayala-Veron-Cambiasso-Riquelme tuskósor pedig (plusz a többi interes bandatag) ezzel leléphet a színpadról. Nem sokat bizonyítottak, de legalább öregek is már.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2007.07.16. 17:29:14

az első gól előtt csak addig hagyták Julio Baptistát, amíg levette a labdát, és visszahúzta, akkor kezdtek csúszkálni hárman, amikor már ellőtte... a második gól rendkivül bravúros volt, azt a labdát Ayala hogy tudta onnan elérni, méterekről vetődőtt érte, minek... harmadiknál meg végre láttam Wagner Love-t focizni... bár akkor már mindegy volt, asszem... valamit elrontottak az argentinok, és nem hitték el, hogy lehetne jobb is. úgy tünt, feladták, elég korán. szegény Riquelmét meg mindenki szidja, hát mit lehetett volna csinálni szabadrúgásoknál, meg szögletnél? a brazil védelem vagy 1,5 m összfórba volt (összesen ennyivel magasabbak voltak... én is savanyú képet vágtam volna).

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2007.07.16. 17:33:22

a második elején volt egy 15 perc, amikor az argentinok lecsapdázták középpályán az ellent, csak a visszaszerzett labdával nem tudtak támadót megjátszani... hiányzott egy energikus, fizikailag is erősebb támadó... akit előlről, hátulról kell fogni, akkor mindjárt van hely a pálya szélén (Crespo?). na bumm...

Titi120 2007.07.16. 19:31:48

Hát, tényleg nem val nagy szakértelemre Riquelme nyakába varni a tegnapi bukást.
Messi vagy Tevez többet csinált volna?Ugyanmár!
Egyszerűen Dunga megmutatta, kitalálta hogyan lehet lebénítani az oly nagyszerű Argentínát.Olaszos játék, védekezés, mintha ugyanazt csinálták volna meg, mint a vb-n a franciák a brazilok és a spanyolok ellen.Sajnos azt látom, hogy egy bizonyos szint fölött mindig a pressingelő, támadófelfogású, kezdeményező csapat szívja meg, a védekezés-orientált, kontrára játszó csapatokkal szemben.
Erre tökéletes példa egyszerűen a vb-t felhozni...
Az a régi igazság, ami szerint "a lényeg, hogy a labda nálunk legyen minél többet" megdőlni látszik.

rexford 2007.07.16. 20:39:58

Oly nagyszerű Argentína: vb-ken negyeddöntő, copán döntő. Dél-Amerika spanyoljai.

Titi120 2007.07.16. 21:46:15

az "oly nagyszerű"-t némileg idézőjelesen értettem, bár az lemaradt.:)

rizla 2007.07.16. 22:35:59

azért remélem ronaldinho és kaká nem lesz végképp elfelejtve a nemzeti csapatnál, nagy csapás lenne az a mezei vb/copa/konföderációskupa-nézőnek. amúgy jó a cikk, bár szerintem nem kell elkiabálni: fejben is sokminden eldőlt most, az argentinokon sokkal nagyobb nyomás volt, mert a brazilok válláról érzésem szerint lekerült a teher azzal, hogy bejutottak a döntőbe, ahol a többség leírta őket (ami nevetséges is volt, hiszen mégiscsak brazilok). majd a VB-selejtezőkön meglátjuk mit produkál ez a csapat, de én nem lepődnék meg, ha ronaldinhon, és kakán kívül előbb-utóbb ronaldo is újra a csapatban találná magát..

rizla 2007.07.16. 22:39:11

buzz: "Robinho lehúzását sem értem" nem húzta le a cikk robinhot, de nem olyan léptékű játékos, mint romario, vagy mint akár az igazoltan távol lévők. az én szememben is nagyot nőtt ezen a tornán, de az nem igaz, hogy ő lett volna a kulcsember. az elején ugyan kiemelkedett, de a végére már tényleg nem lógott ki felfele, mert mindenki jó lett

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2007.07.16. 22:47:57

se Messi, se Tevez nem tud játszani, ha nincs helye, terület kell nekik, fizikailag elvesztek egy komoly, európai védelemben (a brazil hátsó négyes eu-ban tolja, és mindegyikuk komoly játékos csapatában...) Teveznek nem volt idénye... ő csak Crespo sérülése miatt játszhatott, val. nem gyógyult fel. Messi? könyörgöm, senki ne képzelje, hogy Messi megver egy fizikailag jó állapotban lévő 185-190 centis védőt (eccerűen hosszabb a védő lába, karja, súlya, a lépése... tiszta fizika). ezért volt fájó Crespo hiánya. Riquelme-t meg divat szidni, mert a majom speakerek kitalálták, hogy ez volt a problémája a csapatainak... a ... szóval azt. a mai fociban csapat van, úgy összerakva, mint a brazil, ahol a 6 gólos Robinho a döntő 80 perce környékén a félpálya közepén az argentin középpályásokat kergette a labdáért... (ezt tette Kaká is a Milánban, ha a meccs fontos volt :)... a 78-as vb meg Argentinában volt :)

Frontin2.0 2007.07.17. 07:22:51

"könyörgöm, senki ne képzelje, hogy Messi megver egy fizikailag jó állapotban lévő 185-190 centis védőt (eccerűen hosszabb a védő lába, karja, súlya, a lépése... tiszta fizika)" ez azért butaság a javából, messi nem csak azért zseni mert EGY védőt (legyen az akármekkora) meg tud verni, hanem akár egy komplett védelmet is...

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2007.07.17. 08:23:18

ha igazad van, akkor Argentina nyert Messi triplájával... :) Messi ettől függetlenül zseniális focista, szerintem is, de például Saviola és Messi mint csatársor a Barcában miért nem volt soha? (most ennek Tevez Messi kettőse felelt meg kb... delehet tévedek... :) )

tb 2007.07.17. 08:50:49

biztos azért nem, mert a Barca egy kissé más felállásban játszik, mint az argentin válogatott

azt egyébként hogy érted, hogy Teveznek nem volt idénye?

ApukadHUN 2007.07.17. 09:38:03

Tevez egy olyan csapatban játszott idén, amelyik nem arról volt híres, hogy az ellenfél térfelén töltötte a meccs nagyrészét. Az ellenfél védői főleg WHU térfelén voltak megtalálhatók. Egy Argentina azért főleg támad.
Messi egy nagy játékos, de azért a mai fociban egy csapatot önmagában nem visz el egy játékos. Ráadásul a fizikai mutatók enyhén szólva fontosak egyes bajnokságokban (angol, német, világ-).

kreto alak 2007.07.17. 10:05:05

Hol van már a romáriós cikk?!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2007.07.17. 10:10:46

Na ja. Minden csapat úgy játszik, ahogyan az ellenfele hagyja. Ez igazolódott be. 3 hátvéd, 4 tolódó védekező középpályás - tényleg gúzsba kötötték az argentínokat.

Riquelme bődületes kapufája bemehetett volna, akkor talán még jobb meccs lehetett volna. De nem ment be.

Nagyon jó meccs volt, nekem az egyenes kieséses szakasz szinte végig tetszett. Majdnem olyan jó Copa Amerika volt, mint az angliai EB - ott talán egy lehelletnyivel több jó meccs volt.

csehmatyi 2007.07.17. 10:27:45

Érdekes dolog, hogy Messi magassága csak akkor probléma, amikor éppen vesztes csapatban játszik (nem túl gyakran), ha nyernek, akkor viszont igazi Maradona-utód (termettől függetlenül megállíthatatlan), és akkor jár túl a magas és gyors bekkek eszén, amikor csak akar...

Tevez-nek valóban nem volt idénye a West Ham-nél (tény, hogy közvetlenül az átigazolása után nem remekelt), hiszen az utolsó 10 meccsen 7 gólt lőtt, az angol közvélemény szerint szinte egyedül tartva a Premiership-ben a WHU-t. Gondoljátok el, mi lett volna, ha VAN idénye!

Brazilok jobbak voltak. Van ez így.

rizla 2007.07.17. 10:30:40

azért egy kis szerencse is kellett. sportban nincs "ha", de igen, pl első kapuralövés a braziloknál gól. mivan, ha az nem megy be. vagy ha riquelme lövése pár centit arrébb megy, akkor 1-1. a braziloknak a korai vezetés, és ez a kapufa nagy magabiztosságot kölcsönzött. és ahhoz még ez a B-keret is (mondhat bárki bármit, ez akkor sem a legjobb válogatott, amit ki tudnak állítani, szóval B) elég jó játékosokból áll, hogy ezen felbátorodva a megszeppent ellenfelet ledarálják. tényleg olaszos volt, tényleg kicsit favágás volt, de én ezért tényleg nem dobnék egy követ sem dungára, jobb edző, mint bárki hitte volna, profin alkalmazkodott az ellenfélhez, és kihasználta az összes mentális, és taktikai lehetőséget a győzelemre. de kellett hozzá szerencse. messi pedig nem csatár, itt talán inkább volt az, ami nem tűnt valami jónak, alig kapott labdát.

mickeyknox 2007.07.17. 11:05:56

szerintem messi azért meg szokott forgatni nálánál nagyobb védőket is (kisebbek úgysincsenek.. :-)). de nem is rajta ment el az egész, meg nem is riquelmén, hanem azon, hogy az argentínok túl magabiztosan mentek ki, és aztán csúnyán meglepődtek, a brazilok meg tökéletes taktikával játszottak

neeskens 2007.07.17. 11:49:24

Persze,most a sok okostojás lefikázza Riquelmét,Messit meg Tevezt,hogy milyen szarok,mert kikaptak.Valaki meg olyan hülyeségeket ír,hogy fizikai képtelenség,hogy Messi 190 centis védőket verjen meg.Azért a nagy szakértelemben nem ártana észrevenni pár dolgot,ami nem szúrja ki a sok okos szemét!
A meccs negatív hőse Ayala volt,már az első gólnál nagyot hibázott,mert túl messze volt a Pappistától,utána rúgott egy öngólt,ami el is döntötte a meccset.Persze,jól védekeztek meg kontráztak a brazilok,de a belső hátvéd indiszponáltsága sok mindent eldöntött.
Korán hátrányba kerültek az argentinok,a brazilok ezután játszhatták a kontrát
Amellett hogy jól játszottak a braziloknak azért szerencséjük is volt,gólt rúgtak az elsö támadásból,utána meg jött az öngól!!!

Frontin2.0 2007.07.17. 11:58:07

szó szerint ezt irtam én is. ayala a főbűnös. pont.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2007.07.17. 13:02:27

akkor újra megkérdezem, ki rugott gólt ezen a meccsen? ehhez nem kell megnézni, elég az eredményt elolvasni. a francba okoskodnak itt egyesek, hogy Messi a király/császár/félisten. csinált valamit? aznap nem. pont. Argentina, sokak bánatára, elvesztette ezt a döntőt. nem igaz, hogy a brazilok csúnyán fociztak, csak kissé eleurópaisodott a stilusuk... jé, futnak, és ütköznek. ráadásul 2:0-nál visszaállnak kontrázni (jééé...), ráadásul még rúgnak is egy gólt. na bumm, még a döntőt is megnyerték. miért nem arról irtok, amit láttatok?
na, befejeztem.
meg még valami: könyörgöm a sok okos olvassa már el (csak megtanult, nem?) a témaindító irást is.

Frontin2.0 2007.07.17. 13:21:04

ha jól olvastam pont te okoskodtad h messi nem megy semmire 1 böhöm nagy védővel szemben. ez baromság. a többi gondolatoddal még egyet is lehet érteni. az meg h pár ember elemezgeti amit látott, és máshogy vélekedik róla meg tök természetes. ezért még nem kell elküldeni a picsába senkit.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2007.07.17. 13:46:42

frontin, pont te kezted a hülyézést, az első commentem után... val te úgy gondolod, hogy egy zseni meccseket, meg bajnokságokat dönt el, én meg úgy gondolom, hogy a foci csapatjáték. ráadásul az edző a meglévő anyagból kell, hogy kihozza a max-ot. én is láttam Messit jól játszani... van amikor az egyik megközelítés jön be, van, amikor a másik. ne fárasszuk már egymást.

heizer 2007.07.17. 14:35:46

A meccsről: Brazília teljesen megérdemelten nyert bármennyire is vérzik a szívem Argentína után. Jobbak voltak, szépen, okosan, harcosan és taktikusan játszottak. Ennyi. Másképp is alakulhatott volna a meccs, de annyival voltak jobbak, hogy ők kihasználták korai helyzetüket, vezetést tudtak szerezni, és azt magabiztosan tartani. A gauchok esetében főleg nem Riquelmen ment el a meccs, hanem Ayalán, aki az első két gól esetében nagyot hibázott. Két gól fórt engedni a braziloknak pedig kuxus.

Csak azt nem értem miért csinál mindenki úgy, mintha a brazilok most álltak volna át az európai, taktikus, harcos focira. A szambának vége, a 90-es vb-vel lezárult, a brazilok 94 óta európai stílusú focit játszanak. Azzal a különbséggel, hogy az európai erényeket ötvözték a sajátjaikkal. Nincs már szamba, viszont megmaradt a hihetetlen technikai tudás, ami – az esetek többségében – jelenti azt a pluszt, amivel az európai és a többi foci fölé tudnak kerekedni, és helyenként pazar meccseket produkálni. Óriási előny a kimeríthetetlen utánpótlás is.

Hol voltak a tisztelt sporttársak az elmúlt 15 évben? Noha voltak pazar meccseik, az esetek nagy többségében szó nem volt szambázásról. Okos taktikus, kemény ugyanakkor technikás, és szép futball jellemezte őket – ahogy ezen a tornán is többször. És egyébként ettől maradtak brazilok. Már nem táncolnak, de még mindig ők játszanak a legtöbbször szép futballt. És ez a szambázás öröksége…

Ja és még egyszer ajánlanám a figyelmébe az összes Capellót utáló Madrid szurkolónak Dunga uruk elleni meccs utáni nyilatkozatát a szenvedésről és a győzelemről. Bebizonyította az igazát…

Francescoli · http://smints.blog.hu/ 2007.07.17. 15:07:39

OFF:
Szemfényvesztés a köbön! Eleve argentín-uru döntőnek kellett volna lennie, ha Pablo G. jobban rúgja a 11-est...illetve ha szegény Lugano jobban rúgja a 7-est :-) (ehelyt azért ismét kikérjük magunknak a kokainzabáló Ruiz "sporttárs" mocskos tevékenységét! Nem felejtünk!)
Na, félretéve érzelmeinket, reálisan nézve magam is azt gondoltam, 3:1 környékén állunk a meccs végén, persze Argentína javára. Igaz viszont, hogy 1:0 és negyedórányi játék után világosan látszott, hogy hatalmasat tévedtem.
ON:
Ami meg a cikket illeti: mivel kb. annyira rajongok a brazilokért, mint a műkorcsolyáért vagy az operettért, nem különösebben zavar, hogy zsoga vagy nem zsoga. Ez legyen az ő bajuk...pláne, ha így is (sőt: így) nyernek. Egyszerű nézőként a távkapcsolót használom véleménynyilvánításra, ahogy vasárnap éjjel is, a 75. percben elég volt...

MiKeyRuLeS 2007.07.17. 16:03:47

A szerző (titokban maradt?) kihagyta Messit a felsorolásból, pedig ő is betlizett elég szépen. Riquelmének volt veszélyes lövése nem is egy, de Messi megmozdulásokra nem igazán emlékszem. Talán Barcelona szurkoló az újságíró. Még Tevez is jóval észrevehetőbben játszott.

Soha nem fogom megérteni Pardewt, aki a West Hamnál fél évig nem játszatta ezt a két argentínt. Aztán kirúgták, a West Ham pedig bennmaradt, hála Teveznek.

MiKeyRuLeS 2007.07.17. 16:26:44

" ezt a két argentínt" -> Tevez és Mascherano

Ronal-d'oh! 2007.07.17. 16:42:43

Az argentinok az 1. gól után elég görcsösen játszottak.

NORBERT · http://norbert.blog.hu 2007.07.18. 11:28:45

Én már csak azt mondom, hogy végre vége, és végre újra olvashatunk az NST-n normális, szép, értékes európai fociról.

neeskens 2007.07.19. 10:10:24

Még egyébként annyit szeretnék hozzáfűzni,hogy nem tudom feltűnt-e rajtam kívül másnak is,de Dunga ugyanabban a hadrendben,ugyanazzal a taktikával játszatta a csapatát,mint amivel Várhidi próbálkozik.4 védő,3 védekező kp,egy irányító és egy előretolt csatár.Nem akarom Várhidit védeni,de azért a Copa bizonyította,hogy amit kitalált nem hülyeség,mert egy szerényebb képességű csapat is gólokkal verhet meg vele egy egyénileg jobbat.
süti beállítások módosítása