Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Copa América - 1,32 centin múlt

2007.07.12. 13:58 _benito

Mi, akik térdre borultunk a chilei Suazo emelős gólja után, Messi ma hajnali gólját látva olyan mozdulatsort mutattunk be, amilyet pitymallatkor csak nagyon részegen szoktunk. Leírhatnánk ezredszer, hogy ügyes, tapad hozzá a labda, szélvészgyors, csodálatosan passzol és higgadtan dönt a kapu előtt, ráadásul parádés százalékkal meg is tudja csinálni azokat a dolgokat, amik földi halandónak talán eszébe jutnak, de csak mókás bukdácsolás kerekedik ki a megvalósítási kísérletből. Aztán jöhetnénk azzal, hogy pofátlanul fiatal, mégis bátran lehet köré építeni a világ elitjébe tartozó klubcsapat és válogatott taktikáját, amit ebben a korban csak nagyon kevés játékosról lehet és lehetett elmondani. Most, hogy éhgyomorra letérdeltünk és megszeretgettük Messit, ejtsünk néhány szót csapattársairól is, hiszen egyáltalán nem meglepetésre Argentína Mexikó kárára bejutott a Copa América döntőjébe.


Tette mindezt egy olyan mérkőzésen, ami azért annyira nem volt egyoldalú, mint amennyire az eredmény alapján tűnik. Mexikó kétszer is eltalálta a kapufát és a vezetést is csak a percekkel a szünet előtt szerezte meg Argentína – méghozzá a torna során meglepően sokat bizonytalankodó Heinze akrobatikus góljával. A második félidőre már a vezetés tudatában higgadtan és roppant precízen játszó argentinok jöttek ki, Messi felejthetetlen gólja után öt perccel Riquelme (mit sem törődve azzal, hogy bekerült az NST köcsögválogatottjába) belőtte ötödik gólját is, és így már csak eggyel van lemaradva a listát vezető Robinho mögött. Már lassan kipállik a szánk Messiék folyamatos szopásától, de muszáj megjegyeznünk, hogy ez a csapat tökéletes elegye a rutinos, megbízható csatalovaknak és a zseniális ifjoncokna. Egy emberként fossa most tele a gatyáját Brazília komplett lakossága.


Ugyanis ha nem is döntőbeli ellenfelükhöz hasonló lazasággal, de a brazil válogatott is elérte, hogy lehetősége legyen megvédeni bajnoki címét. Ennek kiharcolása számításaink szerint 1,32 centin múlt, ha ugyanis az Uruguay elleni büntetőpárbajban szegény Pablo Garcia lövése ennyivel közelebb érkezik a kapu mértani közepéhez, akkor elmaradna az a meccs, amiért egyáltalán érdemes Copa Américát rendezni. Maga a mérkőzés a drámai csúcspontot megelőzően is kifejezetten élvezetes volt, az uruk teljesen megérdemelten egyenlítettek kétszer is, és végig a levegőben lógott a meglepetés (?). Amire végül csak azért nem került sor, mert Brazília nem szokott büntetőpárbajt veszíteni. Pedig most mindent megtettek, hogy így legyen, rosszabbnál rosszabb tizenegyeseket lőttek egymás után (Diegóét megvettük, a többi mázli, vagy ki is maradt), szerencséjükre Uruguay még őket is alul tudta múlni. Az elsőként odaálló Forlán lövését például szakértő kollégáimmal kénytelenek voltunk minden idők legrosszabb tizenegyesének minősíteni, sovány vigasz, hogy az egyetlen valamirevaló büntető is Uruguay nevéhez fűződik: történt, hogy az első kör utolsó lövője, Abreu jelentkezett be éppen azzal a teherrel a vállán, hogy ha kihagyja, vége. Éppen a labdával barátkozott, amikor Doni kapus odalépett hozzá és szájról olvasó szakértőnk szerint azt mondta neki, hogy egyszerre csinálta meg a húgát és az anyját. Sebastiánnak szeme nem rebbent, tolatott egy pár métert, majd egy Panenka-féle emeléssel adott fájdalmas választ a brazil kapusnak. A továbbiakat ismerjük, ez volt Uruguay utolsó értékesített büntetője, a tizenhatoson belül a végjáték feszültségének levezetésére generált kakaskodás a domináns hím pozíciójáért pedig már semmiféle jelentőséggel nem bírt.

Beharangozzuk majd illendően a döntőt, egyelőre csak odáig jutottunk, hogy felütöttük a Sport Közhelyszótárt a Brazília-Argentína fejezetnél és a következőket találtuk:

  • mindig háromesélyes
  • mindig hatalmas téttel bír
  • mindig sok szabálytalansággal tarkított, nem egy ezek közül kifejezetten ocsmány
  • a labda gömbölyű, bármi lehet

Mindezek ellenére Argentína most úgy elveri Brazíliát, mint a jég a határt, és ez nem esélylatolgatás, hanem ténymegállapítás. Ha mégsem, akkor minden elismerésünk Robinhóéké lesz, mert nem akármilyen csapatot győznek le, egészen biztosan magasan erőn felül teljesítve, hanem konkrétan a világ legjobb válogatottját.

14 komment

Címkék: brazil messi válogatott argentin copa américa forlan riquelme

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr61116679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ronal-d'oh! 2007.07.12. 17:38:24

márpedig Brazília nyer!:D

*** Krisztián főnöke 2007.07.12. 18:25:10

az argentínók nyernek, de nem simán, hanem tizenegyesekkel.

mnézis 2007.07.12. 19:18:46

azért "a tizenhatoson belül a végjáték feszültségének levezetésére generált kakaskodás a domináns hím pozíciójáért" előtt egy egyértelműen szabálytalan 11-es volt(doni kb másfél-két méterrel kimozdult a lövés előtt)

rizla 2007.07.12. 19:32:22

doni egy köcsög, ilyen idegrángásos, hisztérikus már a feje is.

Dean 2007.07.13. 00:35:22

Messinek elég érdekes sztorija van, gondolom többen is említették már ezt itt részleteiben.
11 évesen növekedési-hormon problémái voltak, és egyetlen argentin csapat sem tudta állni a kezelés költségeit, így került a Barcahoz. Az egész családja átköltözött spanyolországba a 11 éves kölyökkel... Gondolom nem bánták meg a döntésüket.
Ha van egy kis esze ott valakinek a Barcanál, rágyúrnak a srácnál a klubhűség kialakítására, és fanatikus Barca játékost hegesztenek belőle, aki olyan lelkesedéssel játszik, mint mondjuk Puyol, Maldini vagy Gattuso (utóbbiak a Milan színeiben, ugye). Mondjuk ilyen háttértörténettel nem lenne nehéz hűséges játékost faragni belőle. Azt hiszem nem túlzok nagyon, ha azt mondom, nem egy szezon sikere múlhatna rajta a Barcanál, ha úgy dönt, ott tölti el aktív éveit.

heizer 2007.07.13. 07:46:47

Ha tizenegyesekre kerül a sor biztos nem nyernek az argentínok.
De nem kerül sor tizenegyesekre mert símán gólokkal verik a brazilokat.

fernando 2007.07.13. 08:49:10

A formák alapján Argentina nyer 1 góllal.

mickeyknox 2007.07.13. 10:37:31

szerintem messinél már elérték azt, hogy úgy csüngjön a barcán, mint kiskutya az anyja csecsén. egy párszor már kijelentette, hogy nem áll szándékában elhagyni a klubbot. ez látszik abból is, hogy soha egy hír sem reppen fel az átigazolásáról, pedig a sajtó a legkisebb pletykát is azonnal tényként közli. szerintem a legtöbb klub tudja, hogy esélye sincs elvinni, nem is nagyon próbálkoznak. de ne is menjen el!! :-)

Lacóka 2007.07.13. 11:39:38

Csak h senki ne szopja be: a két hátralevő meccs információim (livescore) szerint helyi idő szerint du 5-kor (az itt fejben számolva 23) kezdődik. Szar lett volna ezt csinálni az elődöntőkkel is... :D

Egyébként meg ha van igazság (nem sütök el klisét h a fociban van-e olyan) akkor az argentínok örömfocival alázzák porba a brazilokat, merthát mexikó bukta, ecuador tizenegyesgól, uruguay piszokmázli, kapjanak már észbe, az argentínokat meg egy orgazmus nézni. (csak ne kéne közben léderer nyáltól és más nedvektől csöpögő orgazmusát hallgatni...)

gyz 2007.07.13. 14:47:57

hehe, ha ezt a gólt valamelyik brazil lövi, a magyar sportsajtó egy emberként alélna el és magyarázná, hogy "hiába, ilyenre csak egy brazil képes" :)

egyébként a döntőt Argentína nyeri, egyrészt, mert most jobbak, másrészt mert nekik drukkolok :)

Beyonder 2007.07.13. 15:14:19

Vajon Horti lesz a kommentátor?

johevi 2007.07.25. 16:04:19

Hát, a cikk végén lévő ténymegállapításotok szart sem ért. Illetve jó volt csak pont fordítva. Utolsó kommentként jogotokban állna egy bocsánatkéréssel zárni a hozzászólásokat.

Lacóka 2007.07.25. 18:27:02

Egy teljes post van a döntőről...

johevi 2007.07.25. 21:25:19

Tudom, olvastam, jó és korrekt. De a fikázást itt kell kifújni.
süti beállítások módosítása