Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Spanyolországi szuperválogatott 2006/2007

2007.06.27. 23:27 Bede Márton

Ez tartott a legtovább, és ez is volt a legizgalmasabb. Az általános színvonalon lehet vitatkozni, de hogy a spanyol szezon alábbi szereplői kiemelkedően jók voltak, azon nem.

Roberto Abbondanzieri (Getafe)
A szezon legjobb kapusát megválasztani nagyon könnyű dolog, hiszen ez a poszt a legegyszerűebben matematizálható a futballban. Aki a legkevesebb gólt kapja, az a legjobb, nem? Abbondanzieri 36 meccsen mindössze 30 gólt szedett be, ami egy kiscsapat kapusától különösen kiemelkedő teljesítmény. A Getafe idei sikerei (remek bajnoki szereplés, alig elbukott kupadöntő, a Barcelona lebontása, és jövőre UEFA-indulás) Schuster munkájának és az általa épített masszív, a jó értelemben vett geci külvárosi focit játszó csapat közös teljesítményének is köszönhetőek, de ha nem áll hátul egy kőszikla, nem sok eredménye lett volna a kemény munkának. Akinek Kacsa a beceneve, az csak jó arc lehet, aki pedig három Libertadores-kupa siker után hajlandó leszegett fejjel dolgozni egy európai kiscsapatban, az tényleg minden tiszteletet megérdemel.


Daniel Alves (Sevilla)
Spanyol szuperválogatottunkban a legerősebb mezőny a jobbhátvéd pozíciójáért vonult fel, és elég sokat elmond Daniel Alves idei teljesítményéről, hogy tulajdonképpen végig egyértelmű volt, Sergio Ramos és a zaragozai bokszbajnok, Carlos Diogo meg sem szoríthatják. Onnantól kezdve, hogy még 2006 májusában az ő megállíthatatlan rohamainak köszönhetően a Sevilla hülyére verte a Middlesborough-t az UEFA-kupa döntőjében, több hónapon át egész egyszerűen Alves volt a világ legjobb játékosa. Bár a szezon végére kicsit elfáradt, így is nyilvánvaló, hogy még Roberto Carlosnál is nagyobb szélsőhátvéd válhat belőle. Olyan erősen nem tud lőni (viszont azért nagyon technikásan), hasonlóan gyors, lehetetlen átjátszani és olyan szeme van a pályán, hogy simán játszhatna irányítót is. Itt az ideje, hogy egy szinttel feljebb lépve egy igazi nagycsapatban is bizonyítson.


Gabriel Milito (Zaragoza)
Az idei a Real Madridtól szemét módon elhajtott játékosok szezonja volt Spanyolországban, Soldadótól Portillóig szinte mindannyian remekeltek, a legnagyobb sztár mégis Gaby Milito volt. A hátvéd, akit úgy zavartak el Madridból, hogy valami rejtélyes térdsérülést találtak nála 2003 nyarán, azóta egy remek Zaragoza egyik legfontosabb alkotóeleme. Ritka a bérgyilkos személyiségjegyek nélküli argentin hátvéd, Milito mégis ilyen: hatékony, kérlelhetetlen és elegáns. Azt meg el tudná valaki magyarázni, hogy ha ő úgy néz ki, mint egy kisangyal, az idén szintén nagyot alkotó tesója miért olyan, mint egy haramia?

Gerard Piqué (Zaragoza)
A legfontosabb, amit Milito Zaragoza- és szuperválogatott-béli harcostársáról tudni kell, hogy februárban múlt húsz éves. Higgadtsága és érettsége alapján ez az óriásbébi egy tízest simán hozzáhazudhatna a korához. Nem véletlenül vette meg még 17 évesen a Machester United, és a ravasz Ferguson nem véletlenül adta egy évre kölcsönbe a srácot, hadd erősödjön és tanuljon. Hónapok alatt az idei legjobb spanyol védelem, a Juanfran-Milito-Piqué-Diogo négyes teljes jogú tagja lett, legjobb meccsét pedig éppen nevelőklubja, a Barcelona ellen játszotta. Ősszel megy vissza Manchesterbe, Vidics és Ferdinand majd döntsék el, hogy melyikük helyett legyen kezdő.


Sergio Ramos (Real Madrid)
Hiába lett Alves a jobbhátvéd, Sergio Ramost egyszerűen nem lehet kihagyni ebből a csapatból, és mivel nagyon ritkán játszott ő már balhátvédet is, ez a poszt az övé. Cannavaro idei teljesítményén lehet vitatkozni (mi speciel nem voltunk elájulva), de azzal nem, hogy idén a Real Madrid komplett hátsó alakzatát a még mindig csak 21 éves Sergio Ramos tartotta meg a vállán. Ramosnak ráadásul megvan az a különleges képessége, hogy mindig a legnagyobb meccseken nyújtja a legtöbbet, a Barcelona elleni két bajnokin egyaránt ő volt csapata legjobbja, a bajnokság finisében pedig Beckham is ráébredt, hogy beíveléseinek akkor van a legjobb vége, ha Ramos fejére céloz. Akárhogy is alakul a Madrid sorsa a következő tíz évben, ő olyan meghatározó szereplő lesz, mint egykor Sanchís volt.


Iván De la Peña (Espanyol)
Az idei nem csak a Madridból elzavart játékosok éve volt, hanem azoké is, akiket a Barcelonától küldtek el méltatlanul. Hogyne, az is szép volt, amikor az utolsóelőtti fordulóban De La Peña visszavághatott egykori csapatának, és Tamudo segítségével végleg elintézte a gyűlölt városi nagytestvér bajnoki reményeit. De ettől még ne felejtsük el, hogy még az ősszel szintén az Espanyol volt a csapat, amelyik felkiáltott: a király meztelen. Akkor azért verték meg csak 3-1-re a Barçát, mert Valdés és a bíró az útjukba álltak, és elsősorban a kis kopasz tehetett az európai fociszezon egyik legemlékezetesebb mozdulatáról, a dühös és reménytelen ökölcsapásról, amellyel Rijkaard szétverte a Montjuic kispadjának plexijét. Valamint az UEFA-kupa döntőjébe vezette csapatát.


Andrés Iniesta (Barcelona)
Van egy olyan érzésünk, hogy ha nincs Iniesta, a Barcelona nem az utolsó forduló utolsó tíz percében veszíti el a bajnokságot, hanem hónapokkal korábban. Amikor Eto’o és Messi sérültek voltak, Ronaldinho és Deco pedig az ég világon semmit nem csináltak, ő volt az egyetlen, aki világszínvonalon volt képes focizni a csapatban. Ha Messi helyén kellett játszania, ott remekelt. Ha a Barçából idén annyira hiányzó védekező középpályások helyén, akkor meg ott, ami az ő 130 centis, negyven kilós, az átlátszóságig törékeny testalkatával különösen szép teljesítmény. És már a spanyol válogatott is őköré épül.

David Beckham (Real Madrid)
Idén végre sikerült megfejteni David Beckham titkát. Nem szép, mégis szexszimbólum. Nem okos, mégis – kis külső segítséggel - pénzgyártó gépet csinált magából. És annak ellenére tűnik remek focistának, hogy valójában nem is az. Se nem gyors, se nem ravasz, se nem cselez jól, se nem gólveszélyes, ha nem számítjuk a pontrúgásokat. A nagy focisták kötelező tulajdonságai közül csak kettő van meg neki: tökéletes rugótechnika és példás alázat. Hát micsoda remek férfi az, aki télen, miután saját edzője és elnöke is elküldi a picsába, leszegett fejjel hajt tovább, visszakerül a csapatba, majd bajnoki címre vezeti azt? Meg is érdemelte, hogy végre nyerjen is valamit a Madriddal.


Lionel Messi (Barcelona)
Sok focibuzival beszélgetett az idén a NST szerkesztősége, és szinte mindannyiuknak feltettük ugyanazt a kérdést: volt-e már a világon játékos, aki 19 évesen olyan szinten játszott, mint Messi egy akkora csapatban, mint a Barcelona. A válasz kivétel nélkül minden egyes alkalommal csak hümmögés volt. Sokat elmond Messi idei játékáról, hogy míg Ronaldinho és Eto’o nevei rendre feltűnnek a nyári átigazolási pletykák közt, Messi érinthetetlen a Barcelonánál. Ha nem lesz olyan gyakran sérült, mint az elmúlt két szezonban, reális esélye van a játék valaha volt öt legnagyobbja közé kerülni. Az év gólja pedig természetesen az övé.


David Villa (Valencia)
Érdekes adat: Guaje Villa volt idén az egyetlen játékos Spanyolországban, aki tíznél több gólt rúgott és tíznél több gólpasszt is adott. Két éve ő a legtöbb gólt szerző spanyol játékos, és bár az idén ez csak 16 találatot jelentett, ez nem formahanyatlás, csak a szezon nagy részében Morientes-szel kellett osztoznia a Valencia góljain. Villa az egész spanyol mezőny talán legkevésbé spanyolos játékosa, ilyen típusú gólvágók nem szoktak arrafelé születni. Nem véletlenül akarja elvinni fél Észak-Európa, és az is biztos, hogy ha beadja a derekát és elmegy mondjuk Angliába, akkor temetheti is a karrierjét a többi külföldön elbukott spanyolé mellé.


Ruud van Nistelrooy (Real Madrid)
Ha van Niestelrooy így folytatja, lassan egy lapon lehet említeni minden idők legnagyobb gólgyárosaival, a Deák Bambákkal, Schlosserekkel és Zsengellérekkel. Idén a harmadik országban lett negyedszer a legeredményesebb játékos, és persze, hasznos volt Beckham is és Sergio Ramos is, de hogy őnélküle a Madrid soha nem lett volna bajnok és Capellót még februárban kirúgják, az egészen biztos. Amit ez az ember tud, azt sokkal nehezebb elmagyarázni, mint Ronaldinhót vagy Zidane-t. Az ő szakmájára ugyanúgy születni kell, mint a zsebtolvajlásra. És ez a szám a videó alatt... megkönnyeztük.

Kispad: Juande Ramos (Sevilla)
Valverde ügyes volt az Espanyollal és Schuster is a Getaféval, de azért ez nagyon-nagyon könnyű választás volt. A Sevilla előző edzője, Joaquín Caparrós, és az aranykezű sportigazgató, Monchi munkájára építve Juande Ramos az utóbbi két év költségarányosan messze legjobb csapatát rakta össze Európában. Tavaly még csak az UEFA-kupa jött össze, idén mellé az európai Szuperkupa és a Copa del Rey is, és ha lett volna igazság a földön, a bajnokságot is ők viszik el. Az Abramovicsok, a galaktikusok és Berlusconi korában Ramos bebizonyította, hogy lehet versenyezni a legnagyobbakkal, és őszintén a legjobbakat kívánjuk neki a jövő évi BL-re.

28 komment

Címkék: spanyol la liga szuperválogatott

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr74107423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.06.27. 23:40:36

Piqué: "a ravasz Ferguson nem véletlenül adta egy évre kölcsönbe a srácot". Lehet, hogy nem volt az olyan ravasz húzás, mert ahogy hallom nem igazán vágyik vissza Angliába, szívesebben maradna otthon :(. Bár talán jobb is lenne, nem kéne, hogy Rio helyett is egy spanyol legyen a csapatban, már nélküle is kezd túl sok latin országbeli lenni.

szamarhegy 2007.06.28. 05:24:11

"Ritka a bérgyilkos személyiségjegyek nélküli argentin hátvéd" , ritka de Gabriel Milito mellett ott van például Gabriel Iván Heinze, aki elég elegánsan, technikásan igyekszik tenni a dolgát.

Lond · http://lond.blog.hu 2007.06.28. 06:31:40

Dani Alves átjátszhatatlan: UEFA-kupa döntőt tetszettek látni? Első gól kié volt? Alvesé. Ettől függetlenül egyértelmüen a kecvenc jobbhátvédem, vigye csak el a Barca, és Zambrotta menjen át balra :)

ManThatFollowsHell (törölt) · murderholes.blog.hu 2007.06.28. 08:48:02

Hát Heinze azért egy igazi bérgyilkos, mert tényleg csak igyekszik elegáns és technikás lenni, de ha ez nem jön össze (mint általában), akkor előszeretettel rúgja derékon az ellenfél csatárát...

sh4d0w 2007.06.28. 09:11:17

Surfin:

Rio helyett a MU-nak bőven szüksége lenne egy másik kh-re, mert amilyen helyezkedési hibákat elkövet, azért megye 3 ifiben azonnal lecserélnék... bár csatárpótlónak jó, gyönyörűen gurított el Van der Saar mellett...

Piqué-re meg azt tudom mondani, amit a képzeletbeli mesében is: "sajnálom tündérke, a kívánság az kívánság, térdelj csak le..." azaz a szerződés az szerződés; csak azt tudom elképzelni, hogy vagy kivásárolja saját magát az élő szerződésből, vagy esetleg a Zaragoza - de ezeket nem tartom valószínű forgatókönyveknek, miután valószínűleg sem a játékosnak, sem a 'Gozának nem lesz annyi pénze, amit a MU ezért kérni fog...

_benito · www.nst.blog.hu 2007.06.28. 09:25:40

vidic még így is két klasszissal szarabb, mint ferdinand. vidic marad majd ki, mert középen nem egyszerű a united kapuja elé érni, a beadások kifejelgetésénél meg sokkal hasznosabb jar-jar.

de hol van palop??? :)

Dean 2007.06.28. 10:10:23

Elgondolkodtam, hogy jogosan ilyen kevés játékos van a szuperválogatottban a Barca-ból (2), de akkor tulajdonképpen hogy a tetűbe lett ilyen istentelen a gólkülönbségünk?! (78-33 = +45)

nofain 2007.06.28. 10:37:41

Hala Madrid! A realból is csak három játékos van DEAN !

tb 2007.06.28. 11:44:20

nem tudom hogy az összeállításnál cél e, hogy a szuperválogatott győzni is tudjon ha esetleg összeáll, de ha igen, akkor a középpályáról hiányolok egy védekező játékost, pl Diarra-t

_benito · www.nst.blog.hu 2007.06.28. 11:54:08

az még hagyján, de hol van palop??? :)

drani 2007.06.28. 12:17:37

hát igen, ebben a csapatban beckham hamar a kiállítás sorsára jutna

soccerlove 2007.06.28. 13:39:12


ha mondjuk de la pena helyett poulsen játszana,"megoldódna" a középpályás védekezés.
benito:palop az uefa-kupa döntőjében nagy volt,de szerintem a bajnokságban nem volt jobb abbondazierinél,a sevillában több gólt kapott,mint a kolléga a getafeban,bár ez részben a csapatok stílusa közötti különbségből is adódik,tudom.

_benito · www.nst.blog.hu 2007.06.28. 14:14:43

a szerző is hasonló érveket hozott fel, tőle sem vettem meg. :)

heizer 2007.06.28. 14:20:17

Amivel nem értek egyet: "A szezon legjobb kapusát megválasztani nagyon könnyű dolog, hiszen ez a poszt a legegyszerűebben matematizálható a futballban. Aki a legkevesebb gólt kapja, az a legjobb, nem?"
Hát nem. A bekapott gólok száma egyáltalán nem biztos, hogy minősíti a kapust, ugyanis az elsősorban a hátvédsor és a középpályás védekezés és a csak legutolsó sorban a kapus érdeme.

Ettől függetlenül lehet, hogy Abbondanzieri a legjobb volt az idén ezt - sajnos - nem tudom megítélni.

Viszont ha a Zaragozáé a legjobb védőnégyes akkor hogy lehet, hogy a bekapott gólokat tekintve csak a hetedikek?

heizer 2007.06.28. 14:22:32

Ja és a Barca is csak 33-t kapott ugyanúgy, ahogy a Getafe, bár az ő kapusaik egyéni statisztikáit nem ismerem.

d3vnull 2007.06.28. 15:02:43

Amikor Alves-hez értem azt hittem ki akarjátok hagyni Sergio Ramos-t, már nyitottam volna a notepad-ot, hogy amíg nedves a fika addig gyorsan papírra vessem olvasás közben, de aztán továbbolvastam :)

Bede Márton 2007.06.28. 15:21:40

Talan erdekes, hogy kik azok, akik eppen csak kimaradtak: Palop, Diogo, Puyol, Arango, David Silva, Forlan, D. Milito, Kanouté.

d3vnull 2007.06.28. 16:27:22

Hm. Nem láttam minden meccset a szezonban, de nekem úgy tűnt, Zambrotta rendesen teszi mindig a dolgát. Rosszul láttam?

room303 2007.06.28. 18:05:48

batigolnak igaza van, azért egy kapust nem szabad csak a kapott gólok száma alapján megítélni. ld. Casillas. Attól még, hogy trágya védelem van előtte, fix tagja a válogatottnak - nem véletlenül (bár ha arra gondolok, hogy Luis Aragonés a szövkap...)

rizla 2007.06.28. 19:17:31

tökéletes a lista

Dean 2007.06.29. 02:46:16

Hát, Zambrotta talán elmaradt a sokszor fantasztikus formában játszó Daniel Alves mögött, de szerintem a hét bármelyik napján van olyan jó mint Sergio Ramos vagy Diogo.
Épp ezért maradhatna még egy szezont Zambrotta és Alves is a helyén, aztán mehetne Alves a Barcába :) Azt hiszem az Alves-Messi oldalon ellenük felálló hátvédek rémálmoktól gyötrődnének a meccs előtti éjszakán :)

Dean 2007.06.29. 03:00:04

Ja, a listáról még csak annyit, hogy Beckham és Messi is jobbszélső, gyakorlatilag soha nem is játszottak mást, szóval hogyan kerülnek egy csapatba?
(Senki ne mondja, hogy Messi csatár. Nistelrooy a csatár, aki a meccs 80%-át az ellenfél tizenhatosán belül tölti. Messi legfeljebb becselezi magát oda néha a jobbszélről.)

tb 2007.06.29. 10:57:35

ezekszerint Rooney sem csatár?
de ha jobban tetszik, Messi jobb oldali támadó, Beckham meg középpályás, simán lehetne őket együtt játszatni, ha úgy alakulna (alakult volna)

Tibiajax 2007.06.29. 11:02:13

"Azt hiszem az Alves-Messi oldalon ellenük felálló hátvédek rémálmoktól gyötrődnének a meccs előtti éjszakán "
:) De jó is lenne. Várjuk kiváncsian, milyen lesz a barka, ha kész lesz az uj idényre. Most h megvan Abidal is, Alvest is megszereznék, ááá.. durva.Végre lenne kemény védelem. Utánna amit csinálna Ronni, Henry és Messi, azt lehetne nézni már hátradőlve..:))
Reméljük a legjobbakat.
(egy barca hívő)

Dean 2007.06.29. 11:48:05

Az igazság szerint nem "elemeztem" annyira Rooney játékát, nem tudom pontosan hogy hol szokta a legtöbb időt tölteni a pályán :)
Tehát nem 100%-ban tudományos magánvéleményem, hogy ő egy olyan csatár, akit a "mai foci szabályai szerint" az edzője felszólított, hogy segítsen többet a védekezésben, és ezért sokat van hátrébb.
Ha olvastad az Inzaghiról szóló cikket, abban ki volt vesézve ez a téma: az a csatár, aki minden idegszálával a góllövésre figyel (mint Pippo, ugye). Ezért hoztam példának Nistelrooyt is, de Messi nem ilyen játékos. Egy igazi csatár várja a gólpasszt, amit gólra válthat (=Eto'o fénykorában), de Messi középpályás lévén nem várja, hanem osztogatja ezeket a passzokat.
Annyiban különbözik csak a klasszikus szélsőktől, hogy nem lefut az alapvonalig és fel sem nézve középre ível fejre, hanem a tizenhatos sarkánál felnéz és inkább ésszel, technikásan passzol. Vagy gólt lő :)

Romanes eunt domus 2007.06.29. 23:16:21

Tökéletes a válogatott, talán Piqué helyett befért volna Puyol, de így is nagyon jó.
(meg talán a kis Silva de la Pena helyett, de ezt csak elfogultságból mondom, mert szeretem a Valenciát :P)

aero2zero 2007.06.30. 19:35:48

Messi inkább jobb oldali shadow striker, ahogy a baloldalon 'dinho.

aero2zero 2007.06.30. 19:37:47

Egyébként már ezért a Messi-gólért érdemes volt megszületni, hihetetlen, mit művel a gyerek. Tisztában van a képességeivel, és él is velük...
süti beállítások módosítása