Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Három lista

2007.06.22. 03:08 Bede Márton

A Wikipedián összegyűjtött elképesztő mennyiségű tudáshalmaz az egyszeri focibuzi számára is rendkívül hasznos. Adatsorait, rég elfeledett játékosokról szóló, kimerítően részletes életrajzait heteken át lehetne olvasgatni, valamint remek eszköze a tipikus kocsmai viták eldöntésének. Melyik két olasz csapatban focizott Michael Laudrup?* Hány nem német játékos lépett pályára a Bayern Münchenben az 1999-es BL-döntőben?** Hány gól született az 1978-as vébé magyar-argentin csoportmeccsén az első tizenöt percben?*** Az ilyen kérdéseken ma már nem kell sokáig vitatkozni, elég hazaérkezés után egyből benyomni a számítógépet. Sőt, a legjobb a sör mellől felhívni valami ismerőst, aki épp az internet közelében van.

Mégsem ezek a random adatok a legjobbak a Wikipediában, hanem a lelkiismeretes felhasználók által a legkülönbözőbb szempontok szerint összeállított táblázatok. Ezeket aztán tényleg órákon keresztül lehet elemezgetni, és fantasztikus következtetéseket levonni belőlük a foci és a világ rendjéről. Az utóbbi napokban három ilyen lista kötötte le a figyelmünket, és tényleg egyik tanulságosabb, mint a másik.

Az első lista az összes valaha élt focistát felsorolja, aki százszor vagy annál többször játszott hazája válogatottjában, Bozsiktól Javier Zanettiig. Az ember pislog egyet, nem figyel oda mondjuk tíz évig, és mire feleszmél, ez az egész százszoros válogatottság-dolog teljesen elveszíti minden rangját elvesztette. Hát milyen lista ez? Az első húsz között két klasszis van csak, Matthaus és Cafú, és bár speciel én személyesen kedvelem Cobi Jonest, Ali Daeit és még Hossam Hassant is, az azért nagyon sajnálatos, hogy ez a lista már rég nem a világ legjobbjainak dicsőségkönyve. Húsz éve még világraszóló esemény volt, amikor egy focista századszor játszott a válogatottjában, amikor pedig Matthaus elérte a 150-et, gyakorlatilag sátoros ünnepet rendeztek a tiszteletére. Mára ebből semmi nem maradt.

Az világos, hogy az utóbbi ötven évben a világ minden szeglete elkezdett focizni, és hogy még Európában is gombaként szaporodnak az országok, ezzel párhuzamosan pedig a nemzeti válogatottak. Ma az UEFA-nak 51 tagállama van, így mindenki kénytelen sokkal több selejtezőt játszani, mint a Szovjetunió és Jugoszlávia szétesése előtt. A válogatott meccsek esztelen burjánzása tökéletesen látszik a listán, a 120-nál több meccsel szereplő játékosok között alig néhány van, aki a 2000-es évek előtt befejezte a pályafutását. Súlyozni kéne itt is, mint az Aranylabda kiosztásánál, egyszerűen nem igazságos, hogy bármilyen eredményességi listát egy szaúdi focista vezessen.

---

A második és a harmadik lista viszonylag közeli rokona egymásnak. Az egyik azokat a játékosokat sorolja fel, akik egyetlen klubban töltötték teljes pályafutásukat, a másik pedig azokat a mezszámokat, amelyeket az egykori viselőik iránt érzett tiszteletből klubjaik örökre kivontak a forgalomból.

A klubhűek listája nyilván nem teljes, ám az Európa-centrikusság érthető. Elég nehéz Argentínában vagy Brazíliában úgy játszani tíz évet a legmagasabb szinten, hogy az emberre ne vessen szemet valamelyik nagy, európai klub. A sok pénz pedig szinte mindig legyőzi a klubhűséget. Nagyon érdekes viszont a klubjukkal életre szóló jegyességet kötő játékosok eloszlása az európai kontinensen belül. Bár a csúcstartó az a Maldini, aki szeptemberben a 24. szezonját fogja megkezdeni a Milan színeiben, a közhely, mely szerint a brit szigeteken többet jelent – vagy legalábbis jelentett - a klubhűség, mint a gonosz és pénzhajhász kontinensen, beigazolódni látszik. Kevés az olasz és a francia, spanyol játékost pedig alig lehet találni. Az viszont nagyon érdekes, hogy a nagyon kevés ma is aktív rekorder közül ketten is, Giggs és Gary Neville is a Manchester Unitedben játszanak. Aki egyszer megfogja Ferguson kezét, az nagyon nehezen engedi el.

Bár az örökre visszavont mezszámok listájának valahogy rímelnie kellene a klubhűekére, furcsa módon erről szó sincs. Ennek pedig a legfőbb oka az, hogy a Brit-szigeteken egyáltalán nem szokás az ilyesmi. Ha hinni lehet a listának, csak két szám van bevonva, a Manchester Citynél a 23-as a tragikusan elhunyt kameruni Foé emlékére, valamint a Chelsea-nél Zola egykori meze, a 25-ös. Ez utóbbi speciel teljesen érthetetlen, Gianfranco tényleg ügyes és rendes gyerek volt, és segített is sokat a pre-Abramovics Chelsea-n, de hogy pont őt illesse ekkora megtiszteltetés, az azért túlzásnak tűnik.

Ahogy elnézzük, az alapszabály az, hogy ha egy klub aktív játékosa akár a pályán, akár azon kívül meghal, ma már szinte automatikusan örökre bevonják a mezének számát. Fehér Miklós és Simon Tibor egyaránt posztumusz lettek így örökre elismerve. Aki igazán nagy, azt egykori klubja akkor is hajlandó így honorálni, ha megéri a nyugdíjas éveit, mint például Puskás Öcsi. De a legjobb kategória egyértelműen azoké, akik nem haltak meg, csupán annyit tettek egy csapatért, hogy az legalább így igyekszik valamit visszaadni. Nápolyban Maradona óta senki nem viselheti a 10-est, a Milannál Baresi óta a 6-ost, az Ajaxnál pedig természetesen Cruyff óta a 14-est. Az viszont túlzott pedálozás, hogy Roberto Baggio ott töltött három szezonja után Bresciában bevonták a 10-est, nem?

Spanyolországban a jelek szerint soha senkit nem ért ilyen megtiszteltetés, a két kedvencünk viszont egyaránt Olaszországból származik. Szegény Pesottót csak azután ismerte el így a Juve, hogy tavaly nyáron a bundabotrány közepén kiesett az ablakon, Maldini pedig ebben a kategóriában is a legnagyobb király, hiszen bár még aktív, már most megmondta, hogy a piros-fekete 3-ast őutána legfeljebb a fiai viselhetik, ha eljutnak a felnőtt csapatig.

---

Végül pedig egy teljesen ide nem tartozó, viszont érdekes adat. Egy felmérés szerint a spanyolok 32,8 százaléka drukkol a Real Madridnak, 25,7 a Barcelonának, 5,3 a Valenciának, 5,1 az Athletic Bilbaónak és 4,3 az Atlético de Madridnak.

* Juventus és Lazio, a másodikat nem szokás tudni.
** Kettő, Kuffour végig játszott, Salihamidzic csak az utolsó két percben.
*** Kettő. Egy ide, egy oda.

25 komment · 1 trackback

Címkék: érdekes adat több mint foci

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr23103611

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sh4d0w 2007.06.22. 08:45:04

Azér' Copfocskához annyit, hogy ő tett annyit a Bresciáért, hogy e megtiszteltetés érhesse; ha nem igazol oda, már az első szezonban úgy hullottak volna ki a Szériából, hogy egy zuhanóbombázó ahhoz lépest lófütty...

tb 2007.06.22. 09:43:26

sh4adow: Amellett, hogy elismerem Baggio érdemeit, ezzel nem értek egyet. Ennyi erővel Tevez mezét is visszavonultathatná a WHU, ha eligazol ő is pont ugyanannyit tett értük, mint Baggio a Brescia-ért. Szerinted ez jogos lenne?

heizer 2007.06.22. 09:46:52

Nem igazán értem azt, hogy miért baj szerintetek ha egy szaúdi vagy iráni vezeti ezt a listát és nem egy német, vagy brazil? Ez a lista semmi mást nem jelent, csak azt hogy a Cafú a 90-es és a 2000-es évek elején kihagyhatatlan volt hazája válogatottjából, ugyanúgy mint Hosszam Hasszán vagy Ali Daei az övéjükből. Ezzel senki nem állítja, hogy ők jobb futballisták lennének mint az utóbbi, legfeljebb az hogy ők jobban kiemelkednek hazájuk labdarúgói közül mint Cafu a sajátjaiból (nyílván a brazilok közül nehezebb is kiemelkedni de ezt mindenki tudja.)
Ezzel az erővel azt is mondhatnátok hogy Európában azért Puskás a legeredményesebb válogatott játékos, mert a mai fociban Henrynak vagy Owennek sokkal nehezebb gólt lőnie? (Ez egyébként világszinten tényleg visszás, mert egy jó (Európában közepes szintű) ázsiai csatárnak lényegesen könnyebb dolga van mint Henrynak, így aztán nem csoda hogy ilyen összevetésben Ali Daei jobb mint a francia.

De ezen a listán problémázni szerintem felesleges.

heizer 2007.06.22. 09:50:05

Na és kilesz a következő visszavonultatott mezű?

Szerintem lehetne: Del Piero, Maldini, Totti, Kahn, vagy Angliában (ahol ez ugye nem divat) Giggs.

SWExile 2007.06.22. 09:53:24

Sztem Lothar simán elérte volna a 200-at is, ha nem rúgja össze a port az aktuális szövetségi kapitányokkal

Norbi15 2007.06.22. 10:13:35

tudom, hogy a szám még nem végleges Maldini-nél de azért beraktam volna az aktuális állást az egy klubban töltött szezonok közé....

drani 2007.06.22. 11:02:21

SWExile:

azért Lothar a végére eléggé belassult, még 50 válogatottság és már csak kapusként tudták volna alkalmazni

cooper (törölt) 2007.06.22. 11:33:43

Jó kis írás. azér ez a Milan érdekes. Bár millás csapat, ott is működik még valami klubhűség szerű dolog. Baresi(6), Maldini(3), de akár Billy Costacurta, Tassotti és még biztos lehetne sorolni néhányat, akik nagyon sokáig húzták a szekeret ott, a klub csettintésére. Persze, nem aprópénzért, de pl a Milanba azért kevesebbet lehet keresni, mint a csúcs angoloknál, spanyoloknál. Szal valamit jól csinálnak. mégegyszer: jó kis írás

tgabee2 2007.06.22. 11:34:08

És az el-nem-igazoltak listáján hol a francban van Raúl Gonzalez Blanco neve?

Lacóka 2007.06.22. 11:35:26

Csak annyit: az aranycipőt súlyozzák, az aranylabdát tudomásom szerint újságírok szavazatai döntik el.

tgabee2 2007.06.22. 11:38:02

Years Club App (Gls)*
1994 Real M C 8(15)
1994 Real M Castilla 1 (0)
1994- Real M 445(188)

SWExile 2007.06.22. 12:26:55

drani:

A '94-es VB után Lothar úgy össze veszett Vogst-al, hogy a '98-as VB-ig be sem hívták azután megint össze vesztek és már csak az új kapitány hívta meg a 2000-es EB-re, talán ennyi idő alatt 50-et nem is tudott volna összegerebjézni, de ranglista első lehetne az biztos.

mickeyknox 2007.06.22. 13:28:36

érdekes a válogatottság-lista tényleg, de szerintem se baj hogy nem egy angol vagy mondjuk egy brazil van élen. valószínűleg ők pont azt jelentik a saját szurkolóiknak mint cafu a braziloknak, maldini az olaszoknak figo a portugáloknak vagy raul a spanyoloknak.
robbie baggiot meg hagyjuk, nagy játékos volt, de ki nem állhattam, és azért 3 évért mezt visszavonultatni... háát... mondjuk maldininek sincs baj az önérzetével, majd ő visszavonultatja a saját mezét :-) bár valószínűleg úgyis ez lett volna a vége

drani 2007.06.22. 14:37:50

sőt, más csapatokban se adják ki Maldini után a 3-as mezt!

okli 2007.06.22. 15:00:08

Hú, ez azért kicsit így erös nekem már igy is hogy csak egyszer átfutottam a listát: "Az első húsz között két klasszis van csak, Matthaus és Cafú,"

Szerintem azért akad ott még pár klasszis: Schmeichel, Figo,Robi Carlos, van der Sar, Cocu, Klinsmann , Beckenbauer, Cannavaro, Fonseca, Raul... Ne mondjatok hogy ok kisebb klasszisok mint a fent emlitett 2.

tb 2007.06.22. 15:26:51

igen? és hol vannak ezek az első 20-ben?
meg nehogy már Fonseca klasszis játékos legyen, legalábbis a felsoroltakohoz képest...

szbszig 2007.06.22. 17:54:04

Na, én is beszállok egy kis érdekességgel a statisztikai mókába. A one-club manek között 8 olyan van, amelyik nem a saját válogatottjának megfelelő országban játszotta le a teljes karrierjét.

Ebből 6 azért az Egyesült Királyságon belül maradt:

Charlie Aitken - skót - Aston Villa
Ryan Giggs - walesi - Manchester United
Hugh Kelly - skót - Blackpool
Tommy Law - skót - Chelsea
Billy Liddell - skót - Liverpool
Donald McKinlay - skót - Liverpool

És 2 van, aki tényleg országot is váltott:

Gary Kelly - ír - Leeds United
Bert Trautmann - német - Manchester City

Csörszike 2007.06.22. 20:49:14

én úgy emlékszem, h M. Laudrup jáccot Fiorentinában is, de ez nem biztos.
Ellenben az viszont biztos, és óriási tárgyi tévedés, amit csak felületes fociszeretőktől elfogadható, az NST-től semmiképp, miszerintis a Serie A "köcsögválogatottjának" samp-os Delvecchio-ját azonosítják az olasz válogatott, és a Roma korábbi csatárával, Marco Delvecchioval.szóval a cikk írója kérjen bocsántot és monnyon le!!!!

Ronal-d'oh! 2007.06.22. 21:04:01

csak kétszer kért bocsánatot...

Filkor 2007.06.23. 12:05:51

csörszike - Brian, az Európa-bajnok öcs játszott a Fio-ban, ahogy a Milanban is. A cikkhez annyit, hogy az Aranylabda szavazásnál nem súlyoznak, mert az egy szubjektív díj, az újságírók döntik el . Az Aranycipőre gondoltatok nyilván.

Pelé visszavonultatott cosmos meze elég vicces, elvégre a csapat 85-ben megszűnt...

Lacóka 2007.06.23. 21:09:06

Javítson ki aki jobban tudja, de asszem az egy csapatot listáról Paul Scholes is lemaradt. Wiki szerint csak az MU... :)

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.06.24. 00:00:20

Lacóka> Nekem is hiányzott, épp ezért utána néztem :). A "szabályok szerint" legalább 15 évet kellett eltölteni a klubnál, hogy vki felkerüljön a listára. Szerintük ez még nincs meg, bár van róla egy kis vita. De jövőre valószínűleg már ő is felkerül :).
(Bővebben: en.wikipedia.org/wiki/Talk:One-club_man#Second_Section )

Lacóka 2007.06.24. 03:17:49

Ááá, kössz! És a Raúl rejtély is megoldódik :)

dejavubazz 2007.06.26. 01:45:45

Scholes 1991-ben ment a MU-hoz (Joined United: 08 Jul 1991), de "csak" 94-ben (United Debut: 21 Sep 1994 v Port Vale (A) ) jatszott eloszor elesben a nagycsapatban.
Azaz lelekben mar boven a listan virit. :)

Giggsben egy szezon meg siman van, esetleg megadatik neki meg az utana kovetkezo is, amikor mar kevesebbet jatszik - csodaszep lenne ha 11 bajnoki cimmel vonulhatna vissza (ti. ennyi a mezszama es az idei volt a 9. bajnoki cime).

szmrmszrzt 2007.06.26. 12:18:19

bede:
spanyol köcsögválogatott nem lesz?
süti beállítások módosítása