Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A 7-1, az egy nagy semmi volt: MU-Milan 3-2

2007.04.25. 02:41 Bede Márton

Van a világon bármi, ami csodálatosabb az egyenes kieséses, fordulónként két meccset előíró focikupáknál? Esetleg van, de hogy az nem a langyos körmérkőzés és nem is a túl sok elidegeskedett meccsel járó egymeccses kieséses rendszer, az mindig is biztos volt. A szerda esti MU-Milan után pedig még sokkal biztosabb. Izgalmas volt a felvezetés, végtelenül izgalmas, fordulatos és szórakoztató maga a meccs, és a kilencven perc végén sem egyik, sem másik csapat, sem bármelyikük drukkerei nem lehetnek egy cseppet sem nyugodtabbak, mint voltak a mérkőzés előtt.


A pályán történtek alapján a meccs előtti kérdések közül nagyon kevésre lehetett megtalálni a választ. Igazán egyértelműen pedig csak egyre: ez a tartalékos manchesteri védelem középen tényleg olyan rossz, ahogy az Alex Ferguson legrosszabb rémálmaiban megjelenhetett. A maradék négy bajnoki meccsre (mínusz a Chelsea ellenire) elég lehet ez a teljesítmény is, de ha a San Siróban Ancelotti úgy dönt, hogy több csatárral játszik, és ide a rozsdás bökőt, hogy úgy dönt, akkor a United megint csak abban bízhat, hogy csatárai talán képesek kiegyenlíteni a Milan által szerzett gólokat. Az olaszok első góljánál Heinzét állva hagyta Kaká, a második előtt pedig az argentin és Evra ütközése, na meg az, ahogy kettejük közt a brazil egy egészen furcsa fejmozdulattal egyáltalán el tudta vinni a labdát olyan jelenetek voltak, amilyeneket hétvégi sörmeccseken is ki szokás röhögni. Evra teljesítménye nyilván még saját magát is felidegesítette, a lehető leghülyébb módon ordibálásért szedte össze azt a sárgalapját, aminek eredményeként nem játszhat majd Milánóban, tovább gyengítve ezzel csapata védelmét. Ferguson biztosan nem dicsérte meg.

A másik eldöntendő kérdés, amire választ kaptunk az, hogy Kaká jobb, mint Cristiano Ronaldo. Úgy általában talán nem, de ezen a meccsen mindenképp. Az egy dolog, hogy Kaká rúgott két gólt, CR pedig nem, a nagyobbik baj az utóbbira nézve viszont az, hogy kifejezetten öncélúan és sok hibával játszott. Bár minden általa vezetett kontránál felhördült az Old Trafford, az olasz védelem - elsősorban Oddo - nyilván készült belőle, és nagyon hatékonyan hatástalanította is.

Ami igazán naggyá tette ezt a meccset, az egészen thriller-szerű forgatókönyve volt, aminél jobbat még kitalálni is nehéz lenne. Kevés dolog teszi élvezhetőbbé a focit, mint amikor olyan világosan bele lehet látni egy csapat játékosainak fejébe, mint a Milan védőinek az első gól után. Hiába múlt már el a legfiatalabb Jankulovszki is 29, amikor Dida beszedte a potyagólt, még Maldini sem tudta elterelni a gondolatait arról, ami néhány hete ugyanitt a Romával történt. Kevés csapat van a világon, amelyik nem omlik össze egy ilyen teher alatt, de a Milan az pont azért Milan, és azért tud ugyanúgy focizni évtizedek óta, és azért csak szökőévenként nem jut be a BL elődöntőjébe, mert meg sem remegett a lábuk. A United hiába akarta beindítani az úthengert, Nestát nem olyan könnyű letarolni, mint Mexest, Kakának köszönhetően az olaszok fél óra alatt megfordították a meccset, és az első félidő végére padlóra is küldték az angolokat.

A második negyvenöt perc, különösen annak az eleje volt a meccs messze legszebb, hogy mást ne mondjunk egyenesen epikus része. Ferguson láthatóan azzal küldte pályára csapatát, hogy akár a taktikai utasítások be nem tartásának árán is, de rohanják le az olaszokat, és játékosai be is tartották kérését. Ész nélküli roham követett ész nélküli rohamot a játékrész első tíz percében, ám amikor az elvileg vezéregyéniség Ronaldo nem tudott felnőni a feladathoz, a többiek is elszontyolodtak egy kicsit, és megálltak gondolkodni. Hirtelen ismét a Milannál volt a kezdeményezés, néhány percig úgy tűnt, hogy végleg a piros-feketék uralma alá kerül a meccs, és a rájuk oly jellemző módon ráülhetnek az eredményre. Ekkor következett azonban az este legszebb fordulata, az angolok utolsó erejüket és ötleteiket összeszedve még egyszer megfordították a játék menetét, és egy majdnem elcseszett támadás végén Scholes csodálatos passzát követően Rooney végre ki tudott egyenlíteni. A hátralévő fél órában már a Unitednél volt többet a labda, és teljesen megérdemelték, hogy az utolsó utáni percben Rooney megszerezze minden idők egyik legrooneysabb gólját.

Két európai óriás csatája volt ez, olyan meccs, amilyenekért azok szoktak sírni, akik szerint ez az uncsi BL soha nem érhet az egykori BEK nyomába. Gyakorlatilag tökéletes meccs, amelyen mindkét fél azt mutatta, amit a legjobban tud. Az angolok a győzelmet alapvetően a középpályán szerzett előnyüknek köszönhetik, Seedorf közelében sem volt müncheni önmagának, és Pirlo sem volt a csúcson. Ezért mindenképpen dicséret illeti a Carrick-Fletcer-Scholes hármast. Az is igaz ugyanakkor, hogy a Milannak nagy pechje volt a sérülésekkel, azért az egyáltalán nem mindegy, hogy Maldini és Gattuso vannak a pályán, vagy csak Bonera és Brocchi.

Otthon a Milánnak muszáj lesz kezdeményeznie, bár a piros-fekete hagyományokat ismerve inkább nyugodt építkezés lesz majd, mint szertelen rohangálás. Eggyel kell csak többet rúgniuk, és a két idegenben szerzett gól kellő magabiztosságot is ad. Ugyanakkor Ancelotti ma azért megtanulhatta, hogy ezt a Unitedet nem hogy megverni nehéz, de még ikszelni is vele. Ez nem az Inter, hanem egy elmondhatatlanul jobb csapat. Egyébként meg kit érdekel, melyikük jut tovább. Legyen ott is 3-2, hogy még egy hosszabbítást is megnézhessünk.

15 komment

Címkék: olasz angol milan bl manchester united kaká rooney

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr1263189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joaquin 2007.04.25. 08:49:27

A 2. Kaka gólnál azért bevallom, nagyon jót aszaltam ahogy Heinze elkaszalja a védőtársát majd szétteszi felé a kezét hogy te mit kerestél az utamban ahelyett hogy ezzel a brazillal foglalkoznál?! :DD
Amúgy isten meccs volt, hajrá Milán.

Halvány Görény 2007.04.25. 10:05:20

2. kaka gól emlékezetem szerint nem úgy volt, hogy heinze elkaszálja a társát, hanem amitől ott lebegett a feszültség az az volt ahogy evra érkezett, kb 1.60 magasságban térddel, mint egy 300 lóerős sportautó padlógázon, fél másodpercen múlott, hogy a labdát egyébként ügyesen megstukkoló kaka nem került a hátralevő életére kerekesszékbe, így viszont a későbbiekben akár még sokat is érő gól lett

tb 2007.04.25. 10:19:36

Nagyon jó meccs volt
Jó gondolat a visszavágóra a nyugodt épitkezés a Milan részéről, az angolok is nagyon készen voltak a végére, de azért jobban bírták, mint a Milan harminciksz évesei. Persze azt hozzá kell tenni, hogy valószínűleg Milánóban nem fog esni, nem lesz ennyire nyilvánvaló az erőnlét közti különbség, a vizes fű, hűvös idő többet kivesz a játékosokból, a megszokott olasz klímában bírni fogja a Milan a tempót

Azazello007 2007.04.25. 10:54:10

Scholes emelése engem Laudrup '98-as, Nigériaiak elleni mozdulatára emlékeztetett...ez a meccs is legalább olyan mélyen beépül majd a fociszeretők kollektív tudatalattijába, mint az a régi.

A Manchesternek meg bitang nehéz dolga lesz Milánóban, de ha esetleg felépülne legalább Ferdinand, mindjárt nyugodtabb lennék...

Egyébként angol drukker vagyok, de azt mondom, egy ilyen meccs után mindegy, csak erről az ágról nyerjen valamelyik csapat BL-t.

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.04.25. 11:24:01

Most mondhatnám azt, hogy én előre megmondtam, hogy 3-2 lesz, pedig nem :(. De logikusan belegondolva teljesen egyértelmű volt: Ferdinand-Vidic hiányában ez a 2 gól tulképpen várható is volt, ugyanúgy, mint a 3, amennyit eddig majdnem lőttek a manchesteriek átlagban idei meccseiken. Most pedig még otthon is játszottak. Azt sajnálom, hogy Solskjaer nem állt be a végén, tuti ő is lőtt volna még 1-et :). Mindenesetre izgalmas visszavágó lesz, ha a United nem a döntetlenre (0-0-ra?) hajt, hanem úgy megy ki, hogy rúgni kell legalább 3 gólt, akkor baj nem lehet.

A mai meccsre kíváncsi leszek, ne legyen igazam, de sztem a 2 csapatból legalább másfél minden erejével ölni fogja a játékot. A végén pedig nyer a Chelsea egy 95. percben rúgott góllal. Vagy nem.

sh4d0w 2007.04.25. 11:30:28

Jó meccs volt. A futballban nincsen "ha", csak tények, de szerintem Maldini és főleg Gattuso pályán maradása esetén szerintem még csak nem is egyenlített volna a MU. Mindig is ő volt a középpályás védekezés motorja, Scholes-ék addig nem tudtak futni, amíg Gattuso pályán volt. Persze a United győzelméhez kellett Dida két kapitális hibája - sajnos ezek a hibák már menetrendszerűen érkeznek tőle... :(

GGG77 2007.04.25. 12:06:05

Dida kapitális hibái mellett, ne feledjük a bravúrokat sem...
C. Ronaldo (akit amúgy a legjobban szeretek a MU-ból) nem csak ezen a meccsen nem érte el Kaka szintjét... A portugálnak még kell egy-két év, akkor, talán...
Gattusot pedig nem csak a Milan keretéből nem lehet pótolni, hanem sehonnan se, ha pedig nincs Maldini, akkor nincs szellemi/lelki vezér. Egyetértek, ha Maldini és Gattuso a pályán marad, akkor 1-2. Ha pedig Gilardino helyett Inzaghi vagy Ronaldo játszhat, akkor az 1-3 sem kizárt.
Gilardino helyett azonnal másik csatárt kell találnia a Milannak.
FORZA MILAN!

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.04.25. 12:30:03

Ne gyertek már ezekkel a "ha"-kkal. Ha a legerősebb tizeneggyel felálló MU ellen mondjátok, még csak-csak, de tessék: ha Ferdinand és Vidic játszhat, akkor a Milan nem lő egy gólt se. Na?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.04.25. 12:38:20

Egy hosszabítás valóban nagyon állat lenne. Bár nem tenne jót sem az angol, sem az olasz szív- és gyomor betegség megelőző projekteknek, nem is beszélve rólam.
Forza Milan!

kzgy 2007.04.25. 12:49:51

Az tényleg vicc, hogy Gilardino még mindig kap még egy lehetőséget bizonyításra. Nem nézek meg minden olasz bajnokit, de még jól játszani nem láttam ezt a srácot. Akkor már inkább a les- és műeséskirály Pippo.

maybach 2007.04.25. 12:59:57

Hehe. Kaká azt nyilatkozta a meccs előtt, hogy szeretne olyan jó focista lenni, mint C.Ronaldo.

Beyonder 2007.04.25. 13:10:05

Nem csak Ferdinand és Vidic hiányzott, de Gary Neville is, nélküle így jobboldalon sokkal veszélytelenebb volt a MU.

Azazello007 2007.04.25. 15:43:54

Semmi sem dőlt még el. Én a magam részéről jobban örülnék egy manchesteri továbbjutásnak, mert szimpatikusabb a hozzáállásuk. Lehet, hogy nincs egy Kaka-szintű játékosuk, de az angolok mindig is a világ legnagyobb küzdői voltak. Ráadásul ha meglátom Oddo képét, ökölbe szorul a kezem:-) Maldininak viszont Respect.

A mai meccsről meg annyit, hogy sztem egy soványka, egy gólos Chelsea-győzelem, a visszavágón meg agyament darálás:-)

Strigo 2007.04.25. 16:52:35

"Az is igaz ugyanakkor, hogy a Milannak nagy pechje volt a sérülésekkel, azért az egyáltalán nem mindegy, hogy Maldini és Gattuso vannak a pályán, vagy csak Bonera és Brocchi."

Azért az sem mindegy, hogy az angol bajnokság álomcsapatába beválasztott négy védő közül csak egy játszhat.

Kobaljov 2007.04.26. 01:47:13

Csak én láttam úgy, hogy Scholes helyenként megint közel járt a kiállításhoz a korai sárga lapja után?
süti beállítások módosítása