Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Hihetetlen Reggina

2007.03.19. 15:07 Joó Gabi

Nem kellenek ide középcsapatok se, drukkoljunk olyannak, amit már a bajnokság rajtja előtt kiejtettek, olyan reménytelen volt a helyzete.

A Reggina a Serie A-ban 27 forduló után a 17. helyen áll, egy ponttal a már kieső Messina előtt. A csapat kilencszer nyert, kilencszer ikszelt, tízszer kapott ki, csak egy picit kell utána számolni: ez nem a neve mellett jelenleg látható 25, hanem 36 ponttal egyenlő. Simán nyolcadiknak kellene lenniük, a Sampdoria helyén.

A calabriai mikroklub viszont pechjére belefolyt a calciopoliba, tizenöt pont büntetéssel kezdte a 2006-2007-es szezont.

Vajon mit érzett Walter Mazzarri vezetőedző, amikor szeptember elején, a bajnokság kezdetekor mínusz 15 pont, és az alábbi keret fogadta? Morabito, Giosa, Di Dio, Aronica, Esteves, Tognozzi, Bianchi, Ríos, Marino, A. Lucarelli, Carobbio, Barillà, Amerini, Amoruso, Nielsen, Tedesco, Mesto, Castiglia, Pelizzoli, Modesto, Campagnolo, Missiroli, Lanzaro, Vigiani.

Ha három futballistának mondható egyén van, ráadásul például Foggia januárban érkezett, de különbön meg ki a fene az a Foggia? (Hiszen a fénykorában signoris, shalimovos, stroppás, rambaudis, baianós, de mindenek előtt zemanos, jelenleg valahol az amatőrliga környékén döglődő egyesület biztos nem lehet.)

Mazzarri valahogy összekapta a nóném brigádot, szerencséjére az exatalantás, nagyjából háromszor eltemetett tehetség, Rolando Bianchi épp itt talált magára, és a volt juvés Nicola Amoruso is lassan-lassan formába lendült. Ketten együtt a csapat 34 góljából 24-et szereztek, Bianchi egyedül 15-öt rúgott. (Totti 18-cal vezeti a góllövőlistát.)

A csapat meg elkezdett nyeregetni, segített egy kicsit, hogy december közepén a -15-öt -11-re csökkentették. Február elejére így sikerült ellépniük a kieső helyről, most vasárnap meg 4-1-re elpicsázni idegenben a Cataniát.

A 45 éves Mazzarrinak Pistoiában már van egy szobra, a helyi Pistoiesénél eltöltött 2002-2003-as szezon emlékére, de ha összejön a salvezza (bennmaradás) Reggio Calabriában is számíthat egyre.

A klub 85 év várakozás után 1999-ben jutott fel először az A-ba, akkor Franco Colomba tartotta benn, és a 2000-es bajnok Lazio edzője, Sven-Göran Eriksson azt nyilatkozta: "A bajnokságunk jó, de a legnagyobb teljesítmény a Reggina bennmaradása".

Talán két hónap múlva a Svengo-tanítvány Roberto Mancininek is eszébe juthat megemlékezni egy tizenegyszer akkora bravúrról.

16 komment · 1 trackback

Címkék: olasz serie a totti sampdoria reggina mazzarri amoruso bianchi

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr3348337

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: betsson giriş 2019.01.27. 12:54:56

Crack polyboard 4 - ridtiphota

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lond · http://lond.blog.hu 2007.03.19. 21:48:51

megért egy postot a reggina az biztos, főleg hogy ha egy kicsit körülnézünk Európában, nagymúltú csapatok vannak szarban, mondjuk a kiesőhelyen álló Mönchengladbach, a majdnem kiesőhelyen álló Dortmund, Hamburg (egyik kedvencem vd Vaart), most rendeztek a bundesliga 2ben Kaiserslautern-1860 München rangadót, miközben az 1ben összejöhet egy jo kis Cottbus-Mainz is. Kieshet a spanyoloknál egy évben a Bilbao és a Sociedad is, Baszkföld elsőosztályu csapat nélkül? furcsa gondolat. És az olaszoknál maradva: nemrég a Parma még felvette a kesztyüt a nagyokkal (főleg mikor egy fiatal brazil csatár, valami Adriano bontogatta ott a szárnyait), most meg küzd mint disznó a jégen a kiesés ellen.

Adrianóról jut eszembe: hol is játszik most? Inter? és Ronaldo hol játszott az utóbbi 10 évben? Barca-Inter-Real-Milan? nem furcsa? lassan kihalnak az olyan játékosok mint Maldini, akik lejátszák a karrierjüket egy csapatban, mert 1. vannak olyan jók, hogy ottmaradhassanak, 2. ott is akarnak maradni. Ezért szeretem nagyon Stevie Gerrardot, remélem nem kell csalódnom benne. És alighanem tényleg jobb egy középcsapatnak drukkolni. Jóval kisebb az esélye annak, hogy bejöjjön a klasszikus letargia, amit Nick Hornby irt le a Focilázban: "Ezt az Arsenalt még a saját szurkolói is utálják" (azthiszem, nem kerestem most ennek utána).

(bocs a hosszu kommentért)

geordie 2007.03.20. 08:51:17

Én is figyelgettem a Regginát szeptember óta, nagyon szurkolok nekik.
De ha van még szenzációja az idei futballszezonnak, a német bajnokság az. Ilyen körbeverést rég látott a világ. 8 fordulóval a vége előtt a 7. Hertha egyszerre küzd az uefa-kupáért és a kiesés elkerüléséért. Hihetetlen, mi lesz ott.

tb 2007.03.20. 09:35:57

Lond, látom eléggé csapongsz :DD
de 1969 és 1993 között, amikor a fociláz játszódik az Arsenal többnyire igencsak középcsapatnak számított, legalábbis az eredményei alapján, de nem is emiatt utálták a szurkolók (már aki utálta), hanem a legendásan unalmas játéka miatt

Lond · http://lond.blog.hu 2007.03.20. 12:20:26

jah, nem is mondta senki hogy nem az unalmas játéka miatt utálták :)
amúgy meg szófosós kedvemben voltam tegnap este ugyhogy gondoltam leirom amit gondolok:)

Lond · http://lond.blog.hu 2007.03.20. 12:26:06

hm, lehet hogy ez másodszor lesz itt ez a komment.

szóval nem mondta senki hogy nem azért utálták mert unalmas volt.
és tegnap este eléggé szófosó hangulatban voltam.

viszont nem tudom mi tesz csapatokat nagy csapattá. pl a nottingham forest nagy csapat? 79ben és 80ban BEKet nyertek, most meg a harmadosztályból talán feljutnak a Championshipbe. 30 éve nagy csapat voltak most meg kis semmik. Szóval nem tudom. Valaki meghatározhatná :)

tb 2007.03.20. 13:30:11

maradjunk annyiban, hogy a nottingham nagy multú csapat :DD
de annyira nem nagy multú, hogy nagy csapat ma is

meghatározni nem tudom, csak felsorolni: Angliából: ManU, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Everton, Tottenham, Aston Villa
Skócia: Celtic, Rangers
Spanyolo.: Barca, Real M., Atletico M., Athletic Bilbao, Sevilla, Valencia
Olaszo.: Juve, Milan, Inter, Roma, Lazio, Torino, Genoa, Napoli ezeken kívűl: Ajax, Benfica

szerintem ezek azok a csapatok, amik akárhogy is szerepeljenek mindig nagy csapatnak fognak számítani

Lond · http://lond.blog.hu 2007.03.20. 14:32:01

hát máris nem értünk egyet egy csomo pontban... (villa, torino, bilbao) ezért mondtam h nehéz meghatározni h mi számit nagynak meg mi nem :)

tb 2007.03.20. 15:10:56

Az a helyzet, hogy az Aston Villa nélkül 12 elsőosztályú bajnokságot rendeztek az elmúlt 120 évben, gondolom ez elég érv, hogy nagy csapatnak tartsam őket, többek között alapító tagja volt a ligának, ezt a jelenlegi pl-es csapatok közül 4en mondhatják el magukról
az Atletic Bilbao a Barcelona és a Real Madrid mellett az egyetlen csapat, amelyik még soha nem esett ki a spanyol első osztályból, bár ez a helyzet úgy néz ki, hogy változni fog a szezon végén

a Torino valóban nem illik bele ebbe a körbe

Lond · http://lond.blog.hu 2007.03.20. 16:43:33

szerintem középcsapatként is lehet folyamatosan az első osztályban lenni (a vidi mikor volt mondjuk másodosztályu... pedig nagycsapatnak nem mondanám). de nem ez a lényeg, hanem az hogy folyamatosan változik az hogy ki a nagy csapat, nem lehet egy listát leirni, magad mondtad hogy az Arsenal a Fociláz idején középcsapat volt, most meg azt irtad, hogy az arsenal mindig nagy csapat lesz. szerinem ezt igy nem lehet kijelenteni, hogy mindig az lesz.

Ivo 2007.03.21. 00:08:00

Oké, a Vidi kb. 40 évből 1-et volt másodosztályban, soha nem volt bajnok, kupagyőztes is először tavaly. Mégis, szerintem bárki nagyobb klubnak tekinti, mint mondjuk a Debrecent, még ha meg is nyerné a Loki harmadszor is zsinórban a bajnokságot.

Nagy klubok közé még: Bayern (sajnos), Dinamo Kijev, Steaua, Porto

Eagleburger 2007.03.21. 12:57:17

Az utóbbi hozzászólások a Regginára vonatkozóan kissé "off"-nak tekinthetők, mégsem azok, hisz igazából maga a post sem annyira a Reggináról szól. Ezért én is a legutóbbiakra reagálnék:

A zavaros magyar viszonyok között nem igazán lehet eldönteni, ki itthon a nagycsapat. Mondjuk a Fradi egyértelműen az, mégha másodosztályú is. Ők a hatvanas évek óta folyamatosan az élmezőnyben vannak (egy-két rosszabb évet leszámítva).
Vidi-Debrecen?
A Vidi szerintem húsz éven keresztül (kb 1973 és 1993 között) igenis nagy csapat volt (magyar viszonyok közt), bár bajnokok valóban nem voltak (azért a 88-89-eset ők nyerték volna, ha az nem 11-es rúgó bajnokság, ugye emlékszünk?) 20 év alatt egy 2., két 3. több 4. hely, többször volt a vidék legjobbja, őszi bajnok (presztízsértéke ennek is van), adott két gólkirályt, két év játékosát, és akkor az UEFA döntőt még nem is említettem. (Bocs, de fehérvári vagyok...:-))
Az megjegyzendő, hogy a hazai teljesítmények értékelésekor figyelembe kell venni azt is, hogy a 60-as 70-es években (hogy utána is, azt nem tudom) a bundázás megszokott dolog volt, a bajnokságot pedig mindig véletlenül az a (fővárosi)
csapat nyerte, amelyik az adott évben valamilyen jubileumot ünnepelt (persze azért voltak kivételek). Ettől függetlenül pl az Újpest 7x-es sorozatos bajnoksága a 70-es években nem lehetett véletlen, és az Albert- meg a Nyilasi-féle FTC is nagy csapat volt.
(Bunda természetesen vidéken is volt, legfeljebb nem a bajnokságot döntötték el vele.)
Ezek miatt viszont nehéz értékelni, hogy a valós teljesítmény alapján kik voltak a magyar nagycsapatok.
Ha e kategóriát nem tekintjük "a futball egén folyamatosan tündöklő állócsillagnak", akkor szerintem a Debrecen most nagycsapat, a Vidinél mindenképp nagyobb, csak az Újpest meg a Fradi van ezen a szinten. De itt van pl az MTK, hihetetlen nagy múltjával, szép jelenével, ígéretes jövőjével. Nagy csapat-e az, amelyikre ennyi néző kiváncsi?
Vagy ez nem szempont? Németországban a Schalke a legnépszerűbb, de nem nagycsapat. Münchenben állítólag népszerűbb az 1860, mint a Bayern, Manchesterben a City, mint az MU.
Összefoglalva:
Már magammal sem értek egyet:-)

tb 2007.03.21. 15:44:08

sokan axiómaként emlegetik, hogy a City népszerűbb, mint a United, van erről valamiféle kimutatás vagy csak valaki mondta, és mindenki elhitte neki?
a nézőszámok nem ezt mutatják, az MU korábban alakult, mint a City, bár ez olyan régen volt, hogy semmit nem számít, sokkal sikeresebb volt mindig is, miért lenne a City népszerűbb?
attól mert a gallagherek a citynek drukkolnak, szerintem ez egyáltalán nem tény, lehet mondani más punk énekeseket, akik meg a Unitednek drukkoltak
ez is olyan duma lehet, mint pár éve a forma 1-ben jos verstappenről mondták, hogy neki van a legnagyobb rajongó tábora... ja, persze...

Ivo 2007.03.22. 21:31:58

Eagleburger:

1976-ban a Fradi bundával nyerte meg a Vidi előtt a bajnokságot, ezt az NS-ben el is ismerte egy akkori legény. Az utolsó 5 meccset vették meg, a Vidi elleni 1-1 alkalmával a bírót, botrányt is okozott.

+ a Vidi 3 kupadöntőbe is bejutott, 1x nyert is ugye. Meg Intertótókat nyert, UEFA-ezüst, stb.

Eagleburger: 2007.03.23. 14:22:33

Ivo:
Egyetértek.
A 76-os bundáról (illetve annak elismeréséről)konkrétan nem tudtam, bár a Fradi elleni meccsen történtekről hallottam (1-0 vezetésnél Májer kiállítása labdaelrúgás miatt), és tudom, hogy Fehérváron a meccset máig bundának tekintik, az akkori Vidi-játékosokkal is hallottam erről interjúkat (szegény Májerrel is). Hát sajnos akkora botrányt nem okozott, hogy valami következménye is lett volna. (Azért nem akartam a Vidiről bővebben írni -tudnék- mert nem akarom, hogy a következő zöld-fehér komment írója elküldjön...legalábbis az RBD-fórumba...)

A lényeg: ezek azok a tényezők, amik miatt nem lehet reálisan megmondani, kik (voltak) a magyar nagycsapatok. Hányszor lehetett volna tiszta viszonyok között bajnok (vagy legalább dobogós) a Vidi, a Győr, a Diósgyőr, a Salgótarján, a Tatabánya, vagy a közelmúltat/jelent tekintve a Debrecen?! Soha nem fogjuk megtudni. Lehet, hogy egész más csapatokat tekintenénk nagynak, mint amiket most tartunk annak.
Ez azért fontos, mert a lehetőség arra, hogy külföldről válasszunk kedvencet (főleg, ha nem sztárcsapatról van szó), csak kb utóbbi 10-15 évben adott a rendszeres tv-közvetítések, később internet révén. Jó, ott voltak az NS-tudósítások, és kedvencet lehetett még választani a hétvégi totómeccsek alapján (hogy "jé, az Udinese megint 2-est játszott idegenben") meg úgy is, hogy 1988-ban a sarki trafikban nem lehetett más gombfocicsapatot kapni, csak az 1979-es Hamburger SV-t, hát megveszem, és innentől nekik fogok drukkolni (nem baj, hogy Kaltz már rég visszavonult, de Jakobs még 72 évesen is nyomja...), de ez nem az igazi. Egy csapatnak vagy akkor drukkolok, ha szimpatikus futballt játszik, a trükkös-technikás ugyanúgy lehet szimpatikus, mint az egyszerű, rakkolós, de lelkes játék, ez ízlés dolga (de ezt csak akkor tudom megítélni, ha a saját szememmel látom), vagy akkor, ha a saját városom csapata (mert akkor mindegy, hogy játszik -legfeljebb nem járok ki a meccsekre) (És akkor most ne beszéljünk a kálozi, lovasberényi, cecei, kazincbarcikai, sárospataki, stb. fradistákról, bár szvsz elsősorban ők is - ha normálisak - a Káloznak, Lovasberénynek, Cecének, Kazincbarcikának, Sárospataknak szurkolnak, vagy szurkolnának.)

Tehát szerintem, ha egy 30-35 évesnél idősebb magyar focirajongót megkérdezel, kinek drukkol, akkor automatikusan magyar csapatot nevez meg, eszébe sem jutna mást mondani (30 alattiaknál ez már nem olyan biztos). És egyáltalán nem mindegy - az illető "(futball)közérzete" szempontjából -, hogy az kis- vagy nagycsapat-e (illetve hogy annak tartják-e). Rengeteg (főleg vidéki) embert fosztottak meg sikerélménytől a 60-as, 70-es, 80-as évek lezsírozott bajnokságai.
És még így is nosztalgiázunk...
(Halló! Index! csinálhatnátok néhány összeállítást erről az időszakról, mondjuk végigkísérve egy-egy magyar csapat 30 éves történetét, nagy meccseit és vergődéseit)
Emlékezzünk a kis-NAGY csapatokra!!!

Eagleburger 2007.03.23. 15:01:07

Ivo:
Egyetértek.
A 76-os bunda konkrét beismeréséről nem hallottam, de a meccsen történtekről igen (Májer kiállítása 1-0-nál labdaelrúgásért), és tudom, hogy Fehérváron a meccset a mai napig bundaként kezelik, hallottam erről interjúkat is (pl szegény Májerrel). Hát sajnos akkora botrány nem lett belőle, hogy az következménnyel is járjon. (A Vidiről azért nem írtam többet - tudnék - mert nem akarom, hogy valamelyik következő zöld-fehér kommentben jól elküldjenek... mondjuk a RBD-fórumba...)

Viszont ezek azok a tényezők, amik miatt nem lehet megítélni, melyek (voltak) a magyar nagycsapatok. Hányszor lehetett volna bajnok (dobogós) tiszta viszonyok között a Vidi, a Győr, a Diósgyőr, a Dorog, a Salgótarján, a Tatabánya, vagy az elmúlt időszakban a Debrecen?! Soha nem fogjuk megtudni. Lehet, hogy egész másokat tekintenénk nagy csapatnak, mint most.

Ez azért fontos, mert az utóbbi 10-15 évet leszámítva reálisan "nem sztárcsapat" kedvencet választani nem igazán lehetett külföldről, egyszerűen azért, mert nem lehetett őket látni. Jó, ott voltak az NS-tudósítások, meg a hétvégi totómeccsek (hogy: "jé, az Udinese már megint 2-est játszott idegenben"), és amikor 1988-ban a sarki trafikban más gomfocicsapatot az 1979-es Hamburger SV kívül nem lehetett kapni, akkor ez alapján nekik is lehetett drukkolni ("nem baj, hogy Kaltz már rég visszavonult, de Jakobs még 72 évesen is nyomja"), de ez nem az igazi. Én egy csapatnak vagy akkor drukkolok - és szerintem ezzel sokan így vannak -, ha szimpatikusan játszik, (de ezt csak saját szememmel tudom megítélni), vagy ha az a városom csapata (mert akkor mindegy, hogy játszik, legfeljebb nem járok ki a meccsre).
Ebből következően ha egy 30-35 év feletti magyart megkérdezel kedvenc csapatáról, automatikusan magyar csapatot mond, eszébe sem jutna más. Viszont az illető "futball-közérzetét" meghatározza az, hogy ezt kis vagy nagy csapatnak tartják. Rengeteg (főleg vidéki) embert fosztottak meg a sikerélménytől a 60-70-80-as évek lezsírozott bajnokságai.
És még így is nosztalgiázunk...
(Halló! Index! Csinálhatnátok erről az időszakről is valami összeállítást, mondjuk egy-egy csapat 30 évét végigkövetve, a nagy meccsekkel, vergődésekkel.)
Emlékezzünk a kis-NAGY csapatokra!!!

Eagleburger 2007.03.23. 15:08:54

Bocs mindenkitől, csak egyszer akartam ezt ide felrakni, úgy tűnt, hogy elsőre nem sikerült, aztán most látom, hogy mégis.
süti beállítások módosítása