Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Hajrá, Oranje!

2010.07.11. 13:10 OJ

Ismét elővettük tudományos, objektív és szőrszálhasogatóan alapos módszereinket, amellyel feltártuk azokat a tényeket, amelyek alapján biztosra vehető, hogy ez a csapat nyeri meg a VB-döntőt.

"Mi, Oranje-drukkerek, mindig adunk a tiszteletre. Hallottad már a Het Wilhelmust? Ja, hogy nem, hát nem a himnuszoknál kell kimenni hugyozni. Vilmos mindig tisztelni fogja Hispánia királyát, ez áll benne szó szerint. A spanyoloknak egy szavuk se lehet, van itt respekt - a kezdő sípszóval bezárólag. Utána megkapnak mindent, kötelestől, zsákostól. Semmiféle tulipántiprás nem lesz itt. Nincs az a spanyol válogatott, amelyik ellensúlyozni tudná az erősségeinket. 2010 a narancs éve, az Armada vége." - kezdi a hajráposztot hollandiai testvérblogunk, a Nieuw Sint Trafford munkatársa, Octopus Johannes van Blogger.

Hatalmas menet volt ez. Most még a világbajnokság, egy pár óra múlva már az érzékelés kapui nyílnak meg előttünk. Megkértek a kollégák, hogy mondjam el, mi is a narancsmezesekben szerethető igazán: a kiszámíthatóság. Nem ahogy nyerünk, hanem ahogy zsinórban nyerjük a meccseket. Utána kellett nézni, mikor vesztettünk csatát utoljára, mondjuk az se igazi csörte volt, csak barátkozás kenguruékkal. Amióta Bert vette kézbe az Oranjét, dőlnek a rekordok, valahogy mindig sikerül belemagyarázni a veretlenség óvatos kényelmébe, hogy nem tudunk ennél többet. Nehogy meglepődj, ha a csapat huszadik győzelmére és ötvenedik góljára épp a vébédöntőben kerül majd sor. Hazajöttünk vébét nyerni!

Talán a legerősebb pontunk a kapitány. Bert minden részletét ismeri a szakmás kódexek precíz csapatépítésről és pedagógiáról szóló fejezetének, anno csodát tett a Feyenoorddal is és most se akar olyat erőltetni, ami nem áll jól a srácoknak. Nincs oka rá, hogy variáljon, mindenkinek megvan a helye, ha pedig változtatásra kényszerül, hamar nyugtázzák a játékosok. Öreg pecások végtelen nyugalmával kezeli az alkalmi hőbörgést, önigazolás gyanánt meg ott a veretlenség.

A bondscoach legnagyobb húzása az volt, hogy visszacsalta a csapathoz a marcona Markot. Nagy igazságtalanság a holland gasztrokultúrát bírálni, de van Bommel játékát még inkább, olyan ő Bertnek, mint amilyen Bosvelt volt anno a Feyenoordnál. Hatalmas szükségünk egy tekintélyre, akit ha meglátnak az Iniesta- meg Pedro-félék, egy napszítta diszperzitesvödör karakterét veszik föl. Megbillenti őket a menetszél, aztán meg szűzlányszemekkel csapnak nagyinterjút a kis guppik. Bár angol lesz a spori, készülnünk kell a provokációra, szégyentelenül tudják ám ezek dobálni magukat. Lényeg a lényeg: rühellje bárki kedvére, Mark attól még a csapatunk igazi kapitánya. Reméljük, Busquets nem rúgja szét.

Az a meggyőződésem, ha ő a fedélzeten van, ez a csapat nem veszíthet. Remek társaság ez az Oranje, kicsit olyan, mint egy íróválogatott: fegyvere a nyelv. Néha bizony hasznát vesszük annak, hogy többnyire más nyelvekből letört szilánkok egymásutánjából és undormány torokhangokból áll a miénk, amiből nemhogy a dallamot, de még a logikát is kispórolták. Ebből következik, hogy két foghegyről odavetett mondattal jobban össze tudjuk zavarni az ellenfelet, mint bárki a világon. A lassú játéktól megered a nyelvünk, ott kezdik majd igazán értékelni a spanyolok a vuvuzelaszót, mert az a holland nyelvhez képest mennyei ambient egy lounge sátorban.

No, visszatérve a csapatra. Stekelenburg úgy olvassa a Jabulanit, mint kisgyerek a meséskönyvet, mindamellett egyre jobban hasonlít Edwinre, legalábbis abban a tekintetben, hogy képtelen hibázni. Hiába Stam drasztikus fellépésének hiánya, nem dől ám be olyan gyakran a védelmünk, ahogy azt ugye a hozzá nem értők állítani merészelik. Mathijsen szelíden, de sejtenként bontja le az aktuális középcsatárt, Sergio Ramos helyében meg joggal következtethetnék arra Heitinga vagy Boulahrouz nyáladzó korcskutya ábrázatát látva, hogy az ellenfél tizenhatosát talán hanyagolni kéne.

Legfiatalabb tagunk, van der Wiel nem menekülhet attól, hogy ő legyen a legmenőbb jobbhátvéd a környéken, ehhez az kell, hogy feltűnés nélkül kiradírozza a vébétörténelemből a nyafka Capdevilát. Van Bronckhorstról meg csak annyit: vannak még olyan fríz falvak, ahol a mai napig nem hiszik el, hogy azt a bombagólt ő követte el. Micsoda pillanat lesz, ahogy Mandelától átveszi a trófeát - gyerekek, Joburg holnaptól Gioburg! Ooijer pedig 36. születésnapja pedig épp mára esik, nem mindenkinek adhat a sors ekkora bulit.

De Jong elkergette Engelaar szellemét a középpályáról, ahol mások kaszával meg könyökkel dolgoznak, neki a mosoly a fegyvere - olyan, mint Turk a Scrubsból. Ha meg kiesik, jöhet De Zeeuw. Bele is rokkant szegény, esküszöm, ha nyerünk, elintézem, hogy az állkapcsát kiállítsák az amszterdami futballmúzeumban úgy nyolcvan év múlva.

Kuyt óriási. Már régen gyanítom, hogy valami svindli van a srác mögött és néha azért kelti egy púpos benyomását, mert egy gerincbe operált kis mütyür hajtja, amihez a hátára rögzített minimalmok termelik az energiát. Ki se nézik belőle, hogy átveri a WADA-t. Egy isten vagy, Dirk! Katwijk aan Zee gyönyörű hely, megérdemelnél egy utcát, a szülői ház környékét meg simán nevezzék át Kuytwijkra.

Robbenről még szó sem esett, pedig ő a mindenünk. Dokik nélkül nem ment volna, de azt az izmot, én mondom, a traumából feltápászkodó nemzet tette rendbe - ahogy visszatért, megindultunk. Most nézzétek meg, ott a hátán a pause jel, mégse áll meg soha. Nyálba fulladó, vizenyős szemű bekkek nézik végig, ha kedve támad és behúzza szélről, egyszerűen mindenhol ott van. Ha meg aláraknak, akkor is gurul tovább. Nem csodálom, ha megfárad a robotban, de iskolánk gazdagsága sokat számít ilyenkor: ott vár mögötte Elia, aki úgy cikázik, mint gömbvillám az X-Aktákban. Afellay, Hunti, Babel, van der Vaart, egyszerűen nem férnek be - pedig kár lenne tagadni, van ballaszt a csapatban. Van Persze.

És hát Sneijder. Olvastam itt nálatok a vébéjóslatok között egy ilyet, hogy "Robben sérülése miatt inkább Sneijdert mondom, benne van a bugi a srácban, a preparált vuvuzelából vedelő hollandusok legnagyobb örömére." Nagy arc - az utolsó szóig igaza lett. Wes volt a szellemünk egy hónapon át, már nyomozókkal kerestetted volna a fűszálak közt, nem-e rabolták el a kezdőkörben, mikor egyszercsak elpukkantotta magát és mire észlelted, hogy doooel!, már ott zokogott a válladon egy atlétás utrechti jogász. Ha van olyan cím, trófea, oklevél, amit nem gyűjtött be az elmúlt hónapokban, akkor azokat holnap húzza be. Vagy ha mégse így van megírva, hát a gólkirály legyen más. Sneijder és a másik huszonkettő az lehet, ami Cruyff vagy Bergkamp soha.

Harmadjára sikerülni fog! Hup Holland Hup!

 

32 komment · 1 trackback

Címkék: hollandia holland beharangozó vb 2010 hajrá beharang vb döntő

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr752143822

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bűn és bűntetlenség - a Biszku-film 2010.07.11. 20:25:38

Bűn és bűntetlenség. Itt letölthető. Történet az 1956 után következő megtorlások egyik vezetőjéről, Biszku Béláról, a belügyminiszterről.Bővebben: http://mandiner.hu/tag/biszku_belaElnézést kérünk a Mandinertől és a film készítőitől, de ezt a filmet mi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

England win The Ashes! 2010.07.11. 13:25:24

"Hazajöttünk vébét nyerni!"

Úgy legyen!

Zete · http://sikeresmagyarok.blog.hu 2010.07.11. 14:02:52

Tudok egy olyan országot, amelyiknek Hollandiánál is jobban örülnék, ha harmadszorra lenne a döntőben és most már behúzná. És az nem CsehországSzlovákia. Mivel ez az ország már évtizedek óta a távollétével tüntet, így ma estére egyelőre maradnak a hollandok.

szeme közé, laposan! 2010.07.11. 14:03:14

Ahogy ezt már egyszer itt olvastam: Snipes kéne ide, akkor menne talán... :)

pimpalini 2010.07.11. 14:17:02

Gyerekek!

Felesleges minden erőlködés. A hollandok rém gyengék. Az utolsó edzéseken már labda nélkül gyakoroltak, mivel a spanyolok miatt nem férnek úgy sem a játékszerhez.
A szakvezetőjük a tizenhatos előtti fel-alá futkosást rendelte el, s az összetartás végén külön megdicsérte Robben-t, aki önzetlenebb volt, mint máskor, s Ooijer-t, aki még ugatta is a játékszert.

Bár igyekezetük hiába való volt, ugyanis a tesztek szerint a labda (arany színű Jabulani lesz) nem bírja el azt a súrlódást, amit a 3247. laposan végrehajtott spanyol passz jelent számára, s egyszerűen leereszt.

Mivel a spanyolok az edzéseik alkalmával elhasználták az összes használható bőrt - mivel 3000 passz után már egyik sem bírta tovább - a 17. perctől nem lesz játékszer, amivel a meccset folytathatnák.

Ekkor egy szurkoló - látván a 22 percnyi labda nélküli erőlködést (mely a csapatoknak fel sem tűnik majd) - bedob egy "Pipa" márkájú gömböt, ami miatt Levelek József félbeszakítja a mérkőzést szponzori összeférhetetlenség okán.

A csalódott drukkerek, tévések és fotósok hadát 3 órányi tanácskozást követően azzal nyugtatják meg, hogy a világbajnok Uruguay lesz a tegnapi teljesítménye miatt, s mivel az ezüstérem úgysem kell senkinek, ráadásul helyeként feltámadt a "régi idők focija", a második helyezett Magyarország válogatottja lesz.

mbm 2010.07.11. 14:27:13

"Van Bronckhorstról meg csak annyit: vannak még olyan fríz falvak, ahol a mai napig nem hiszik el, hogy azt a bombagólt ő követte el."

Ez hatalmas, először én sem akartam elhinni, hogy bement :D Mondjuk az érdekes, hogy egyik hajrá-poszt sem említette meg a történelmi "jogot" egy vb-címre. És hogy innen kimaradt a brazil-holland, én legalábbis azóta vagyok biztos benne, hogy Hollandia nyeri a vb-t.

mréveiller 2010.07.11. 14:56:15

itt a vissza nem térő alkalom. Brazíliát már megverték. Hajrá Hollandia! Sneijder rúg egy gólt 100 százalék

sedre 2010.07.11. 14:58:59

"Van ballaszt a csapatban. Van Persze."

nekem ez tett be nagyon :D:D
Hup Holland!:D
62 a hollandoknak mindenkinek megfelel?:D
meg Sneijder mesterhármasa :D

pimpalini 2010.07.11. 14:59:30

A CNN híradója szerint Hollandia már nyert. Az edzésen ugyanis a csapat cicázás közben megdöntötte az öt négyzetméteren belül egyszerre elférő népszerűtlen játékosok, valamint favágók és hentesek rekordját...

sedre 2010.07.11. 14:59:34

@sedre: mmint 6-2 a hollandoknak jó lesz-e mindenkinek?

This is Anfield (törölt) 2010.07.11. 15:00:23

"Most nézzétek meg, ott a hátán a pause jel, mégse áll meg soha." =))

Karesz000 2010.07.11. 15:31:57

Gyerekek, nagyon félek.
A világ, az élet, a sors nem lehet olyan kegyes, hogy engem boldoggá tesz.
Jópár VB óta ez az első, amikor igazán érzem, hogy jobb lenne nekem, ha az egyik csapat nyerne, és nem a másik. Mennyivel szebb lenne az életem!
De tartok tőle, nem adatik meg nekem a tökéletes boldogság!

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2010.07.11. 15:37:11

@Dr Jozef Vengloš: +1
(csak aztán nehogy hüpp-hüpp legyen a hup holland hupból... lánycsapat nyerjen a női vébén, ne itt)

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2010.07.11. 15:38:17

@Karesz000: ha a hollandoknak szorítasz, akkor kishitű vagy.
ha a spanyoloknak, akkor meg emós tini :)

Karesz000 2010.07.11. 15:44:53

@Radio Free Aberrania: Ha a spanyoloknak szurkolnék, nem itt írnék... :)
Lehet, hogy kishitű vagyok, de úgy érzem, az élet nem akarja az megadni, amit szeretnék.
Talán minden vagyonomat pénzzé kellett volna tennem, és a spanyolokra fogadni. Na akkor biztos a hollandok nyernének...

szmrmszrzt 2010.07.11. 16:00:39

nagyon durva poén lenne, ha hollandia behúzná. pl. egy heitinga egyszerűen nem lehet világbajnok.

horas 2010.07.11. 16:11:58

@Karesz000:
Van egy mondás:vigyázz mit kívánsz.

fiktiv állat 2010.07.11. 16:20:14

Nagyon jó ez a spanyol válogatott, de azért mégis hajrá Hollandia!!

grovian 2010.07.11. 17:05:00

Akarki is nyer, az tuti, hogy jo meccs lesz!

Itt mar mindenki be van zsongva es a meccset varja (meg vuvuzelat is vettek paran, minden kocsi dudal,ha vmi oranje cuccot lat a masik kocsijaban vagy gyalogosnal, vagy biciklisnel, vagy barhol :)

Es a donto miatt holnap delelott nem kell bemenni melozni :)

Iustizmord 2010.07.11. 17:59:38

pengés cikk, látszik hogy OJ barátunk nem testnevelés-szlovák szakon végzett. Gioburg és a pause-jel egészen remek, felírtuk !

kár hogy OJ a senki által nem olvasott francia posztokat írja, @heinrich és @_benito, ideje előléptetni a srácot !

Iustizmord 2010.07.11. 18:00:27

@imici77: gorenje? megalol és pont.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.07.11. 18:42:29

@Iustizmord:
Olvassák azt, csak senki nem meri bevallani. :)

Doctor Klauße 2010.07.11. 19:32:44

Bár angyon aggódom az esetleges vereség miatt, de attól még bizakodó vagyok! Hajrá Oranje!:D:D

grovian 2010.07.11. 19:36:37

valaki ellopta a nevem: mindket esetben van miert inni :)

egyittlakó (törölt) 2010.07.11. 20:25:21

gundi megint statisztikázik, a jó anyját verné kenterbe

egyittlakó (törölt) 2010.07.11. 20:26:29

gundi, hogy baszodnál hülyére, mikor lesz már profi sport kommentálás statisztikázás helyett?

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2010.07.11. 22:47:00

Minősítsd a döntőn pályára lépett játékosok teljesítményét:
www.golvago.com/

Doctor Klauße 2010.07.12. 00:12:15

Kikaptunk, de legalább lehet botrányt csinálni és videóbíróért reklamálni...jah meg holnap inni egy jót:D

Titi120 2010.07.12. 13:52:58

@OJ:
Olyan ez mint a Győzike show meg a Barátok közt ! :)
süti beállítások módosítása