Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Bradley, a jenki

2010.06.24. 12:00 donnelly

Bob Bradley sosem volt nagy soccerjátékos. Mindössze egyetemi foci jutott neki, és miután végzett, rögtön az edzősködésnek szentelte életét. Persze az sem mindegy, hol diplomázott, Bradley ugyanis a Princetonra járt, amelyről túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a világ legjobb egyeteme. Tehát nem buta a csávó, és ez személyében azzal kombinálódik, hogy amerikai lévén, a hagyományostól teljesen eltérő módon szemléli a játékot: pragmatikus, tárgyilagos, professzionális.

A kétkedők rögtön jöhetnek azzal: "Ez az ember tárgyilagos? Hiszen a saját fiát játszatja a pálya közepén, jó, hogy nem ő a csapatkapitány is rögtön!" Nos, itt valószínűleg ismét az amerikai mentalitás húzódik meg a háttérben. Bradley mester egyrészt majd száz játékost próbált ki, mire felépítette csapatát, másrészt pedig - azon túl, hogy Michael Bradley kiváló játékos -, a csapat legfontosabb posztjára, amelyiket ő a legkritikusabb pozíciónak érez - esetünkben, ahogyan az a modern futballban lenni szokott, a középpálya közepére - egy igazi amerikai csak olyan játékost állít, akire az életét is rá merné bízni. Ez hasonlít az amerikai futballhoz, ahol a támadásokért felelős edző optimális esetben különleges kapcsolatot ápol irányítójával, mentor-tanítványként dolgoznak tökéletes munkakapcsolatban, előfordulhat, hogy még barátok is, és sok esetben bizony az irányító kezében van az egész csapat, és az edző sorsa is.

Michael Bradley persze nem az a fajta irányító, de munkabírása, fizikai, technikai és taktikai felkészültsége, fegyelmezettsége példamutató, és még a gólszerzésből is kiveszi a részét. A másik vezéregyéniség Landon Donovan, akinek nem jött be a Bundesliga, és sokan már elásták jó pár tonna radioaktív hulladék alá. Donovan jelenleg Beckhammel focizgat a Galaxyben, de a közelmúltban az Evertonnál azért bizonyította, hogy a Premier League sokkal jobban fekszik neki, mint az MLS keresztapjaként szolgáló BuLi. Donovan még csak 28 éves, de már 120 válogatottság fölött jár, a válogatottban kritikus pillanatokban szerez fontos gólokat: a Konföderációs Kupán vezetést szerzett Olaszország ellen (igaz, ott 3-1-re nyertek De Rossiék), és a döntőben Brazíliának is vágott egyet; nemrég Szlovénia ellen 0-2-nél a szünet után ő szúrt Handanovic szemei közé, hogy most a továbbjutást és csoportelsőséget jelentő gólt is ő tegye be az utolsó utáni pillanatban - ilyen egy vezéregyéniség.


Algéria ellen új védelmet alkotott meg Bradley mester, a hátsó négyes legfontosabb láncszemének tartott, ám Szlovénia ellen bizonytalan (és Gerrard góljánál is rosszul helyezkedő), több mint fél éves kihagyás után a VB-re visszatérő Oguchi Onyewut kihagyta, hogy a balhátvéd CSK, Carlos Bocanegra húzódjon be a helyére - így Jay DeMerit megszokott bekkpárja nélkül maradt, ami a közelmúltban nem igazán vált be. Ettől függetlenül a szokásos 4-4-2-t küldte a pályára (ami igazából 4-2-2-2, hiszen a két szélső, Donovan és Dempsey, általában a két belső középpályás előtt, összekötőben helyezkedik, egyfajta dobozt formálva).

Az lejött a meccsből, hogy betonbiztosnak nem nevezhető a "defense", de Bradley igazából nem törődött ezzel. Végig úgy viselkedett, mint egy profi pókerjátékos, összevetette a tétet a nyerési eséllyel, és ésszerű kockázatot vállalt. Mérlegelte, hogy benne van ugyan a meccsben, hogy Algéria betalál, de az USA-gólnak, góloknak nagyobb az esélye, és mindenképpen kell a dugó a továbbjutáshoz.

Ahogyan azt megszokhattuk tőle, az első félidőt amerikai futball-módra (vagy pókeresen) kielemezve, a szünetben változtatott - de ezek a változtatásai mindig olyan "túlontúl ésszerűek", mintha egy menedzserjáték előtt ülve hoztuk volna meg őket: Gomez le, Feilhaber be, két szélső előre, átállni 4-3-3-ra. Aztán nem jött a gól, lehozott egy középpályást (Edu) és beküldött egy csatárt, Buddle-t, jött a 4-2-4. Ahogyan az várható volt, szétszakadt a pálya, voltak helyzetek, egyre több és egyre nagyobbak, kapufát is lőtt Dempsey, de a gól nem jött. A hajrában behozta Beasleyt Bornstein helyére, vagyis védő-támadó csere, gyakorlatilag ALL-IN, és ha nem is ez a változtatás, de a makacs és határozott, feszes és agresszív játék meghozta a gyümölcsét, a katartikus "szépen begyötört" győztes gólt.

 

Valószínűleg Bradley pályájából adódóan az európai és latin-amerikai labdarúgástól való teljes elszigeteltségének köszönheti, hogy mentes minden olyan beidegződéstől és prekoncepciótól, amely adott esetben félrevezetné, vagy fékként befolyásolná ténykedését. Nem óvatoskodott, agresszív játékot játszott, folyton emelt, hogy a végén minden zsetonját betolja, és nyert!

138 komment

Címkék: d vb 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr812106118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csörszike 2010.06.24. 13:38:09

@henkmoody: szerintem vegyél kicsit vissza! az előző kommented mindössze 2 beszólás volt...

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.24. 13:39:31

@popp: (Az USA ott volt három vébén az első négyből + egyre nő a latino lakosság száma, akiknek a vérükben is ott van a foci.)

Csörszike 2010.06.24. 13:40:49

@szferi: ez azért kicsit leegyszerűsítő. jól láthatóan két alapszisztémát is tudnak jáccani, az ellenfélhez igazítva (3-5-2/4-4-2 vagy 3-4-3). folán tud irányítót és klasszik centert is játszani. mondj nekem még egy olyan csapatot a vb-ről, amelyik variált volna ennyit már 3 meccsen!

Dani Kalifornia 2010.06.24. 13:41:52

@popp: Az USA ne nyerjen soha, de amikor Mussolini fegyverei vigyázzák, hogy Itália bemasírozzon a döntőbe, és azt nyerje is meg, az milyen szép már!

@Csörszike: Vkinek már helyre kell tenni ezeket...

poolfanati 2010.06.24. 13:42:44

@_Maverick: és lehet hogy ma úgy folytatódik mint a 2. vh-ban. lehet hogy az olaszok most is kapitulálnak...

2010.06.24. 13:43:56

Jó írás nagyon, minden a helyén van. Én úgy vagyok vele, hogy 1990 óta, amikor erre az egészre kezdtek ráállni, 20 év alatt "kitermeltek" egy (majdnem)világklasszist-Donovan/kiváló kapust-Howard/6-8 PL szintű játékost, és keret minden tagja profi "iparos" kiváló fizikummal. Na, ide nekünk egy ilyet, ugyebár. A másik pedig, ha így fejlődnek, ilyen iramban hódít teret amerikában a foci, nemsokára láthatunk tőlük is MESSIKET, RONALDOKAT, és akkor már trükközni is fognak,úgyhogy ha tenni kéne, melyik lesz a jövőben az első nem Dél-Amerikai,Európai csapat, amelyik döntőre esélyes, akkor rájuk tennék

Csörszike 2010.06.24. 13:44:40

@popp: azzal vitatkoznék, h usa durva csapat lenne. én ezt még egyszer sem tapasztaltam, holott végignéztem szinte az összes meccsüket, amit lehetett (konf. kupa, meg a vb-ik). sokkal inkább nevezném őket iparos csapatnak. amit meg a németekről írtál, az igazi önellentmondás. amennyiben szereted a futballban a beidegződéseket és a prekoncepciókat, akkor nem utálahatod a németeket a németes focijuk miatt:)
no offense, és azért persze forza lupi:)))

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.24. 13:44:59

@Csörszike: Kösz a moderációt, gondolkodtam, hogy kivegyem, de asszem ez elég lesz így + tolerancia...:)

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.24. 13:48:55

@popp: 2002-ben játszottak kemény focit az amcsik, viszont ha ezt rájuk aggatod most, akkor nyilvánvaló, hogy nem láttál tőlük egy meccsnél többet az utóbbi években és csak az előítéletek beszélnek belőled.

Akkora ország, hogy ahogyan válogatják össze a keretet, úgy választhatnak stílust maguknak - ki tudnának állítani egy latin-amerikai, meg egy skandináv csapatot is.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.24. 13:50:39

Hoppá látom céltábla lettem. Tőlem nyugodtan szimpatizálhattok az amikkal, nem sértődöm meg, még a @henkmoody:- féle személyeskedéseken sem, inkább kiröhögöm az ilyesmit.

@szferi: Pedig az olaszok küzdöttek az új-zélandiak ellen, sajnos szarok voltak.

@donnelly: futballrasszizmus - az mit jelent? Igen hozzám közelebb áll a latinos foci játékosságával, csibészségével, teatralitásával. Aztán én megpróbáltam ellenpontozni a rajongásodat. Tény, hogy érvelésemben van némi zsiger (ettül szuroklás a szurkolás), ahogy egyébként a tiedben is, de szerintem vannak akceptálható elemei is.

Nyilván egyre több a latino az USA-ban, de ez a válogatottjuk fociján még nem látszik. Megenged, hogy számomra ne legyen szimpatikus a stílusuk?

Tika_ 2010.06.24. 13:51:07

@_Maverick: köszi :)
@donnelly: ne ásd tovább magad ;). azért Donovanról a Bayernnél nyilatkozták, hogy európában még a másodosztályba is kevés az erőnléte
@Csörszike: +1

szferi 2010.06.24. 13:51:59

@Csörszike: pl. capello is teljesen másat játszatott angliával a harmadik meccsükön.

különben nem hiszem, hogy korea ellen is bevállalják majd a háromcsatáros játékot.

2010.06.24. 13:52:55

@donnelly:
ezzel vitatkoznék, nincs annyi skandináv :):):), esetleg ír:):)
de igazad van, hosszú távon a latinos stílust ha vegyítik ezzel a mentalitással, az egy nagyon durva elegy lesz

Walmer 2010.06.24. 13:58:34

@_Maverick:
"De ebben az országban mindenki továbbra is tetszés szerint lenézheti az USA-t, ha attól jobban esik neki:) "

jobban esik bizony. Az usat lenézni, mert mi okosabbak vagyunk ám bizony, ma a pálinkához és a makói hagymához fogható hungarikummá vált (a faragatlan paraszt többség körében).

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.24. 13:58:34

@Belpo: Minnesota állam (~5 millió) az elég rendesen skandináv (Minnesota Vikings - nem véletlen), de inkább a stílusra gondoltam, a sok észak-európai származékból nem brit, hanem inkább skandináv-típusú csapatot tudnának összerakni:)

@popp: Azt tartasz szimpatikusnak, amit akarsz, én mindössze ellenzem az ilyen zsigerből történő elutasítást. Szurkoltam valaha Baggio-féle csapatnak meg Joao Pinto-s Portugáliának, ezen országok mai csapatai iránt érzett ellenszenvem nem zsigeri, de az észak-európaihoz közeli mentalitásom lehet, nem tudom :)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.24. 14:00:14

@donnelly: Valóban a csoport meccseken nem volt szükségük a durváskodásra és láttam meccseiket. De ha elolvasod a kommentemet, akkor látod, hogy azt, hogy a közvezsélyes játékot szerintem akkor veszik elő, amikor az kell. A tavalyi konföd kupa elődöntőn volt jó pár közveszélyes becsúszás.

Azon baromság lenne vitatkozni, hogy egy multikulturális nagy országról beszélünk és hogy sokféle koncepció mentén lehetne válogatni. De ez a mostani és a korábbi csapataik inkább erőfocit játszottak, mint pengés technikára és fineszre épülőt.

Walmer 2010.06.24. 14:02:10

@popp: valami olyan feneketlen gyűlölet van benned az angolszász válogatottak iránt, hogy ezt amíg élek nem értem meg.
nagyon szurkolj annak, hogy se az angol, se az amerikai válogatott ne menjen sokáig, mert akkor itt a blog színe-java előtt fogsz szarrá égni a folyamatos nyarvogásoddal.
ha az olaszok ilyen focit nyomnának, már rég a gatyádba élveztél volna.

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.24. 14:05:06

@popp: "ez a mostani és a korábbi csapataik inkább erőfocit játszottak, mint pengés technikára és fineszre épülőt" - ez, kérem, világjelenség ;)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.24. 14:05:09

@Walmer: A véleményem meg a focival kapcsolatos érzelmeimet vállalom, ha szarrá égek akkor is. Amúgy jó, hogy te mondod ezt, mert benned is hasonló érzelmek munkálnak e játék kapcsán, mint benne, kommentjeid alapján legalábbis.

balu11 2010.06.24. 14:05:44

ezt is megértük, csörszike moderál... :))

@donnelly: érdekes...:

"Mr. Futball_rasszista_"
<->
"egyre nő a latino lakosság száma, akiknek a _vérükben_ is ott van a foci"

(csak vicc persze, nyugodtan kiszedheted :))

érdemben: USA nagyon jól tolja, karakteres a focijuk, van benne erő is, technika is, és koncentrációban verik a mezőnyt (vki már írta: 0-2ről egyenlítettek - sőt... -, továbbjutást érő gól az utolsó percben) Remélem, meglesz a legjobb8, az nekik sztem mindenképpen siker. Ráadásul (ha igen), a 8 között sem kaphatnak "óriást", érdekes ez az ág mindenképpen, vélhetően jó kis meccsekkel.

Dél-Korea: igazat adok abban, hogy Uruguay jóval esélyesebb (valószínűleg a fogadóirodák is egyet fognak érteni). Mégis... Egyrészt meglepetést szagolok, másrészt azt gondolom, hogy nem is lenne akkora meglepetés. Uruguay tényleg masszívabb, előre veszélyesebb és ugyebár gól nélküli a védelem. Azért ne felejtsük, hogy nagyon nem lett próbára téve még ez a védelem... (ez most nem a szokásos "nem találkoztak még komoly csapattal" duma). Tényszerűen nem zúdult még túl sok komoly támadás a 16osukra. Dél-Korea játéka tényleg nem túlzottan kombinatív, de mégis van benne egyfajta kiszámíthatatlanság a két Pak, a gyorsaság, az alacsony súlypontok, és a jó távoli löketek miatt - ehhez kapcsolódóan: csak nekem tűnik úgy, hogy a koreaiak ez egyetlenek, akik nem sírnak a Jabulani miatt, hanem megtanulták okosan, hogy hogyan lehet veszélyesen és pontosan lőni vele...?

csirko pasek 2010.06.24. 14:07:25

Nekem távolról sem a kedvencem az amerikai válogatott, de az mindenképpen respekt, amikor egy csapat közepes képességekkel, a mentális erejével tud behúzni meccseket.
Arra meg még egy ideig várni kell, hogy világszinten is meghatározó játékosaik legyenek, de az egyre növekvő népszerűség, és az egyre bővülő latino kisebbség miatt előbb vagy utóbb ennek is eljön az ideje.

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.24. 14:08:40

@popp: Akkor veszik elő a durva játékot, amikor kell... - Ez nem egyedülálló jelenség, bármely (futball)kultúránál létező jelenség, hogy az edző, vagy a CSK azt mondja, "lépjünk oda keményen" mert meg kell mutatni nekik/mert van pár kiállíthattató játékos/mert céronaldó az ellenfélnél játszik és el akarjuk venni a kedvét. A durvaságot/túlzott keménységet olasz, dél-amerikai, szerb, török, akármilyen csapat alkalmazza, amikor kell. Meg akármelyik amatőr csapat. Ez nem az USA sajátja, ezzel csak azt mondod, hogy ők is olyanok, mint a többiek:)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.24. 14:09:03

@donnelly: ok, mondom úgy, hogy nyomokban sem látok benne könnyedséget.

@Walmer: Ja, a német-angolon Angliának fogok szurkolni.

A témát magam részéről lezártam ismeritek a véleményem, amelyik a tiétekhez hasonlóan olyan, mint a segglyuk. Ne vegyük komolyabban ezeket, mint amennyire érdemes. Csocsesz.

BENIARRIVO · http://forzaitalia.blog.hu 2010.06.24. 14:09:36

@Walmer: a joga bonito iránt pl. te milyen érzelmeket táplálsz?

amennyire emlékszem, te meg azt fikázod úton-útfélen. nincs ezzel baj amúgy! :)

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.24. 14:10:30

@balu11: Pontosan, úgy akartam fogalmazni, hogy ő is értse:)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.24. 14:13:43

@donnelly: Ez így persze igaz. De olvasd vissza az első kommentemet és látni fogod mi volt a bajom az USA spanyolok elleni játékával, azt próbáld cáfolni. Mert kicsit csúsaztatjuk az állításaimat, az pedig nem visz előre.

Szóval ott nem a Céronaldo idegeire ment a keménykedés, hanem harcmodorként alkalmazták a veszélyes játékot.

2010.06.24. 14:15:18

@donnelly:
persze, ok, értettem :) ahhoz mit szólsz, hogy a vége egy másik Argentína lesz. Évről évre néhány zseni, jó sok gladiátorral nyakon öntve, ha valami közel állhat stílusban Amerikához, akkor talán ez. Argentína is egy hasonló olvasztótégely, ezért is tippelek arra, hogy hasonló játékosfelhozatal lesz az USA-ba nemsokára. Ja, amúgy visszafelé működött, lásd kosárlabda :) Ginóbili :)

England win The Ashes! 2010.06.24. 14:15:19

@Tika_: A PL-be bezzeg elég volt az erőnléte, a Chelsea mesélni is tudna erről.

Walmer 2010.06.24. 14:17:42

@Csörszike: nem biztos hogy neked kellene itt játszani az önkéntes cenzort.

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.24. 14:19:56

@popp: Igazából csak azért kötekszem, mert van egy ilyen közfelfogás, mely szerint az ún. "könnyed" játék, a latinos foci (vagy inkább a dunai iskola?), az felsőbbrendű, de én ezt elutasítom. Inkább gyönyörködöm abban, hogy mennyire jól leképeződik az egyes országok kultúrája a fociban (ez a cikk is gyakorlatilag erről szól), és amikor két különböző egymásnak feszül, az az igazi ínyencség, az a jó a VB-ben. Ezek alapvetően egyenrangú futballkultúrák, amelyek itt a fórumon is rendre egymásnak feszülnek, de hosszú távon egyik sem fogja legyőzni a másikat. Még akkor sem, ha az USA világbajnok lesz, tehát nem kell félned;)

horas 2010.06.24. 14:21:17

@balu11:
Azért ez disszonáns.Ha koncentrációba verik a mezőnyt,hogy szoptak be két gólt egy közepesnek sem nevezhető Szlovénoktól?
Az USA szerintem egy teljesen emberi csapat,bravúr és betli képesek egyaránt.

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.24. 14:22:21

@Walmer: Ha trollságot láttok, nyugodtan lehet cenzorkodni, amíg nem érkeznek meg a szervek...:)

Walmer 2010.06.24. 14:22:37

@popp: igazából neked nem a játékukkal van bajod, hanem az országgal, amelyik ezt a játékot játsza.

szferi 2010.06.24. 14:22:40

@popp: @popp: "harcmodorként alkalmazták a veszélyes játékot" - ez az utóbbi években sok olasz válogatott hátvédre is jellemző, tisztelet a kivételnek. de egyébként is vannak ilyen meccsek, ki gondolta volna hogy egy portugál-hollandról évek múlva csak az esztelen mészárlás fog eszünkbe jutni?!

drosiii 2010.06.24. 14:23:05

@popp: ajánlom neked ezt a videót: www.youtube.com/watch?v=JZqYjreD7qQ

Szlovének is valami hasonlót élhettek át tegnap. Meg Ghána is ha a szerbek kiegyenlítettek volna. Én az ilyen érzelmek miatt inkább kedvelem a futballt, mint amit említettél csibészséget. Csibészségnél jobb a kemény foci mert őszintébb.

Walmer 2010.06.24. 14:24:03

@donnelly: szerintem nem volt trollság. reagált egy véleményre. Azt fogalmazta meg, amit te is, csak egy "hangyányival" primtívebben.

szferi 2010.06.24. 14:25:35

@drosiii: én meg végképp nem értem hogy lehet a fociban a csibészséget (értsd: színészkedés, szándékos csalás) szeretni.

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.24. 14:26:06

@horas: Ott Torres-szel kísérleteztek és Onyewu sem az igazi még. Ez a cikk egyébként pont az általad felvetett problémáról szól: teamusa.blog.hu/2010/06/19/szlovenia_team_usa_2_2

@Belpo: Itt valami egészen más lesz, az atletikus feketéket kifelejtetted:)

drosiii 2010.06.24. 14:27:28

@szferi: Őőőőő. Félreérthetőre sikerültem? Remélem nem.

Szóval én a csibészséget utólagos eltiltásokkal honorálnám mindegy ki követte el (Villa esetre gondolok), mert nem való sportpályára.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.24. 14:30:11

@donnelly: És én is pont ezt szeretem a vébében. Meg én sem osztanám alsóbb és felsőbb rendűre, csak szimpatikusra és a antipatikusra a csapatokat. Ha meg nem lennének szimpatikusok és antpatikusok, sőt kedvencek és utáltak, sokkal unalmasabb lenne az egész, legalábbis számomra.

Aztán mikor olvastam ezt a pozitív hangvételű cikket az USÁ-ról, gondoltam legyen izgalmas a vita alapon megfogalmazom az aggályaimat, sőt az ellenszenvemet a csapatukkal kapcsolatban. Erre lettem focirasszista - persze így már értem miért írtad -, öreg komcsi, sőt Mussolinista.

Mindenesetre szerintem túltárgyaltuk a témát, és remélem a nyolcaddöntő után nem is kell erre visszatérnünk ;-).

2010.06.24. 14:30:59

@donnelly:
tényleg :), a fene vinné, meg van egy csomó koreai is, ha meggondoljuk :):), azok is már 16-ba vannak.

2010.06.24. 14:32:28

@popp:
az elődöntő előtt visszatérünk rá azért ;)

szferi 2010.06.24. 14:33:02

@drosiii: nem neked szólt, popp az olasz műeséseket, jogtalan tiziket, reklamálásokat, meg a materazzi féle alattomos utánrúgásokat tekinti a játékot színesítő csibészségeknek, mint ezt már párszor kifejtette.

horas 2010.06.24. 14:33:11

@donnelly:
"A félidei döntések hamar meghozták az eredményt, és az üresen maradt Donovan zseniális, ritkán látható megoldást választva az egyébként éles szöget záró Handanovic szájából rúgta a bőrt a kapus szemöldöke közé. "

Ez azért erősen belemagyarázó jellegű.
Donovan nem "üresen maradt",hanem egy rossz passzt kapott kapott amit a védő elszerencsétlenkedett,majd Handanovic is látványosat hibázott.

Amúgy ezt mindenki elmondhatja,magáról,hogy a kapott gól "azért volt mert",amúgy nem kapunk ilyet.

Szumma szummárum,az USA eléggé egy emocionális csapat,hajlamos a feltámadásra és a szétesésre is.

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.24. 14:34:53

@horas: Az egy szurkerblog, ebből következik, hogy erősen szubjektív, még ha szakmázik is, csak azért linkeltem be, mert felvetetted.

bakító 2010.06.24. 14:37:08

Ilyen posztokért szeretem az NST-t.

Amúgy már többen is írták, hogy szimpi csapat az USA, de én még ennél is továbbmennék. Bennük látom azt a lehetőséget, hogy a kicsit megcsontosodott, túltaktikázott modern fociba friss vért vigyenek. Korábban mindenki az afrikaiaktól várta ezt, de már látszik, hogy kezdik betörni őket az európai és dél-amerikai edzők. Mindenesetre hajra USA.

horas 2010.06.24. 14:37:49

@donnelly:
jaja,amúgy nem rossz,de te mondtad,hogy Torres emg Onyewu így meg úgy.
USA jó csapat,de abban még mindig látszik a lemaradásuk,hogy fejben még nem profik,nincs meg a mechanizmusa az egésznek,egyfélidő alatt elvesztik a meccset,majd semmiből visszamjönnek.
Melött szétsztrálojuk őketjusson eszünkbe,hogy az utolsó utáni pillanatban jutottak tovább,he.

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.24. 14:40:11

@horas: Játékvezetői ellenszéllel szemben, tegyük hozzá.

Iustizmord 2010.06.24. 14:42:27

@donnelly: ez itt mind hagyján. hol a cikk a 16:00 és 20:30-as mai meccsekhez, na erre válaszolj, ha mersz!

:o)

horas 2010.06.24. 14:43:50

@donnelly:
Okés,ez jogos.
De ne menjünk bele,mert megint más meccs,ha 4 ponttal érkeznek Algéria ellen...

drosiii 2010.06.24. 14:44:22

@szferi: Oké. Egyébként mint írtam ugyanezt gondolom én is.

Másik ilyen amit utálok az a futballsznobizmus. (görögök fikázása, stb..)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.24. 14:49:38

@szferi: Nemcsak az olaszok műesenk színészkedenek, hanem ma már mindenki, ez az olaszokra aggatott sztereotípia.

@drosiii: Szerintem meg az őszinte keménységből időnként fakadó durvaságot és közveszélyt nem szeretem. Mindenesetre a keménység és a csibészkedés is kezdetektől jellemezi a focit, lehet ellenük ágálni, de velejárója dolognak.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.24. 14:52:33

@szferi: Ja Materazzi nem egy tipikus olasz védő. Az elgáns Scirea, Baresi, Maldini, Nesta, Cannavaro vonulat az igazi. Materazzi játéka egyáltalán nem olaszos.

szferi 2010.06.24. 14:57:15

@popp: addig egyetértünk, hogy mások is csinálják, csakhogy te örülsz ha csal a csapatod, én meg nem. az elegáns cannavarón azért röhögtem egy jót.

montipájton 2010.06.24. 15:02:06

@popp: Jó. De ezek alapján pl. az olasz fociban mi a frászt lehet szeretni, mondj egy racionális érvet, kérlek.
Pragmatikusak, száraz taktikusak, unalmasak és durvák. (Plusz hisztisek, ugye de ez alap. )Pont, mint szerinted az amcsik. Magyarán ez csak érzelmi koncepció nálad, semmi más. ))

montipájton 2010.06.24. 15:05:49

@popp: Bocs,de szerintem csak te emlékszel így az USA-spanyolra. Egyáltalán nem voltak durvák, anélkül is kinyírták a spanyolok játékát. És mellette lőttek két gólt. Ha egy olasz csapat csinálja, küörbefutod a szobát, ahogy az Eb olasz-spanyolja után is hirdetted, hogy naugye. Pedig ott speciel az olaszok nem is fociztak, csak ölték a játékot.

montipájton 2010.06.24. 15:07:37

@popp: Ezt szeretem, amikor megmondod, mi az olaszos, mi a németes, mi az amerikais stb. Materazzi nem az olasz futball terméke? Gentile se volt az? Dehogynem, pont mint az említett elegáns védők. Vagy Luca Toni. ))))

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.24. 15:07:58

@szferi: Azért szép nagyokat csúsztatsz, azt írtam, hogy ezekkel együtt szeretem a latinos focit meg azt, hogy benne van a játékban. Ellentétben veled nem gondolom erkölcsi piedesztálról letekintve, hogy szándékos csalásról van szó sokkal inkább automatizmusról a legtöbb esetben. A játék hevében ezenfelül teljesen más tudat állapotban vagy, nehéz hát megfellebbezhetetlen morális értékű döntést hozni.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.24. 15:17:35

@montipájton: Nem szándékosan voltak durvák, hanem közveszélyesek voltak, hat-nyolc méterről röpködtek, úgy hogy fogalmuk sem volt, hogy labda lesz vagy baba.

Az olaszok egész másképp védekeztek ott mint az amcsik (most ebbe nem megyek bele, mert hosszúideig tartana, mindenesetre vannak a védekező játéknak árnyalatai, amelyet te egyáltalán nem érzékelsz, ezért nem lehet Svájc védekezését se az Interéhez hasonlítani szerintem).

Azért is teljesen más meccs volt az olasz-spanyol, mint az olasz-usa, mert az olaszok ellen a spanyolok sem mertek ám kinyílni, így az olaszoknak nem is lehetett akkora tere kontrázni, mint az USA-nak. Oké elismerem, hogy Materazzi is az olasz foci terméke, de nem ő a jellemző és ezt mindig el kell mondanom,mikor az ellendrukkerek folyamatosan Materazzival azonosítják az olasz védekezést.

horas 2010.06.24. 15:18:54

@popp:
"Mindenesetre a keménység és a csibészkedés is kezdetektől jellemezi a focit, lehet ellenük ágálni, de velejárója dolognak."

Én kb olyan 14 éves koromban hagytam abba focizást.Az elmúlt 10-11 évben semmit nem fociztam,de brutál szinten semmit.
Nemrég beneveztük egy teremfoci bajnokságra a havarokkal,ilyen vegyes felvágott mindenki nevezhet,és vannak nagy pályáy edző ifi cspatotk is,fiatlaok 16-18 évesek is,meglepő,hogy mennyire tudatosan erőszakosak,bírkoznak,löknek stb és látszik,télleg tudatosan a foci része lett ez,ennyi idős koromban nálunk a cselről szólt az egész foci,gondolom ez minél mgasabbra megyünk annál hatványozottabban érvényesül.
Gondolom.

tuono 2010.06.24. 15:20:05

Látom már a realitástól elrugaszkodottan a négy között látják páran USA csapatát. Ez már önmagában vicces még a könnyűnek TŰNŐ ág ellenére is. Nekem semmi bajom a csapatukkal, sőt hozzáállás és mentális felkészültség terén fölé nőnek jó pár "nagycsapatnak", ami elismerésre méltó. Már "csak" focizni kell megtanulni.

Walmer 2010.06.24. 15:23:09

@popp: "Mindenesetre a keménység és a csibészkedés is kezdetektől jellemezi a focit, lehet ellenük ágálni, de velejárója dolognak. "

nem popp, nem jellemzi.
Az olyan szarházi csapatokat jellemzi, mint az argentin, a portugál, vagy az olasz és az olyan patkányokat, mint maradona, deco, gentile, materazzi és még sorolhatnám.

maradona 1 vébén okádék módon ütött kézzel egy gólt egy másikon meg védett egyet.
deco pályafutása alatt töbett fetrengett, mint amennyit talpon volt, gentile csak azt nem rúgta agyon, aki ellen nem játszott és ugyanez igaz marco barátodra is.

horas 2010.06.24. 15:24:14

@montipájton:
Amúgy,én sem tudnám meg magyarázni,hogy kötöttem ki az oalsz bajnokságnál,részint az,hogy relatíve közelebb van,valamennyire elérhető az egész,egy angolv agy spanyolcsapat túl távoli számomra.

De az tagadhatlan,hogy egy olasz rangadót manapság össze sem lehet,hasonlítani egy angollal.
Nagyon várom már a PL-t jövőre is a rangadókat,úgy,hogy halál semleges vagyok.
A spanyol bajoksággal meg az a abj,hogy nincsnek rangadók.Van a Barca meg a Real,azt csoki.Nincs mint az olaszban vagy az angolban,hogy az első 4-5 mindig parázs meccseket játszik,egymással.Spanyolban a 3ik csapat 20 pontra van a 2.iktól...

szferi 2010.06.24. 15:25:43

@popp: aha. tehát automatikusan csalnak. fasza. :)

BENIARRIVO · http://forzaitalia.blog.hu 2010.06.24. 15:28:09

@montipájton: ha szerinted a 2006-es vb-elődöntőben, vagy a 2000-es eb-döntőn, vagy a 2002-es dél-koreai meccsen (stb.) az olaszok unalmasak, szárazak és durvák voltak, akkor szerintem nem mondasz igazat. mondj már légyszi egy akár csak hasonló kaliberű játékost az amerikaiaktól, mint del piero, pirlo, totti? na ugye.

a mostani csapat unalmas és száraz, ezt aláírom, csak ne általánosítgassunk már az olasz foci kapcsán, attól kiver a víz!

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.24. 15:28:18

@szferi: Hagyjuk, belementünk már párszor, nem tudjuk meggyőzni egymást.

BENIARRIVO · http://forzaitalia.blog.hu 2010.06.24. 15:33:43

@Walmer: egy-egy fasz miatt még nem lesz köcsög egy egész válogatott. materazzi egy suttyó, de ettől még a 2006-os olasz csapatra azt mondani hogy patkány, kissé túlzás, szerintem.

Walmer 2010.06.24. 15:36:59

@BENIARRIVO: patkányt egyes játékosokra értettem.
az olasz csapatra a szarházi jelzőt használtam.

nyilván túloztam, de a csibészség popp és idősb. Mészöly általi emlegetése nálam mindig kicsapja a villanyt.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.24. 15:37:50

@Walmer: Fúú föl lehetne sorolni jó pár angol svihákot és favvágót is. Kezdhetnék a minden helyzetben magát földobó Stevie G.-ről vagy a csonttörő Mike Tailorról. És nem egy Winnie Jones-féle rohangált angol pályákon. Apám te elfogultabb vagy, mint én.

De ha régi foci sztorikat föllapozgatsz látod, hogy mindig voltak nagy csibészek, legtöbbjük számámomra szerethető. Hogy mást ne mondjak Puskás Öcsi is nagy svihák volt.

Mezei Dani monnyon le ;-). Andrea Pirlo lábának poros nyomát nem csókolhatja.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.24. 15:39:01

@Walmer: Na ilyen jelzőket én viszont nem használok sem az USA-ra sem az angolokra.

drosiii 2010.06.24. 15:40:07

@BENIARRIVO: azért materazzi mellett kifelejtettél még valakit.

szferi 2010.06.24. 15:45:24

@popp: "mást ne mondjak Puskás Öcsi is nagy svihák volt" - soha nem is rajongtam érte. (tudom, nem nekem szólt a komment)

@drosiii: a műeső grossot? a könyöklő de rossit? a köpködő tottit? vagy mást? :)

Walmer 2010.06.24. 15:55:08

@popp:
"minden helyzetben magát földobó Stevie G.-ről vagy a csonttörő Mike Tailorról. És nem egy Winnie Jones-féle rohangált angol pályákon. "
taylor, Jones, barton, bowyer stb nem csibészek. előbbi egy szerencsétlen fasz (halmai is eltörte John jensen lábát pl.) utóbbiak pedig szimplán barmok. De a legfontosabb. én NEM tartom az ilyet a játék tartozékának és nem istenítem.
Puskás a magánéletben volt csibész, a pályán soha. olyan értelemben biztos nem, ahogyan a csibészséget te használod.

te a csalást, az alattomosságot, a szabályok kijátszását megengedhetőnek, sőt dícséretesnek találod. pont úgy, mint ahogy ezt Mészöly is nem egyszer megfogalmazta.
és ilyenkor bevallom néha elgurul nálam a gyógyszer.

ecky 2010.06.24. 15:57:24

azt szerintem mindenkinek látnia kell h bizony a foci térkép átalakulóban van egy ideje. mivel elég nagy anyagból meríthetnek és kellő profizmussal állnak hozzá minden sporthoz elkerülhetetlen az usa fejlődése. ha még azt is hozzátesszük igen nagy jólét van feléjük, tehát van pénz a gyereket edzésre járatni sőt még a cipőt is meg lehet neki venni akkor végkép beláthatjuk h előbb-utóbb vb-döntős lesz a team usa... ha még azt is megnézzük h a laza izomzatnak és az egyetlen kitörési lehetőségnek köszönhetően az afrikai illetve a profizmusnak /?/ és elszántságnak köszönhetően az ázsiai csapatok is egyre jobbak lesznek bizony össze kell szednie magát a vén európának h 2022-ben ne usa - dél-afrika döntőt lássunk...

montipájton 2010.06.24. 16:00:01

@BENIARRIVO: Természetesen voltak/vannak remek csapataik, meccseik, nem érdemes általánosítanio, én csak azért tettem, hogy ironizáljak Popp Amerikára vonatkozó általánosításán. Ők is éppúgy nem mindig durvák és sablonosak, ahogy az olaszok sem.

montipájton 2010.06.24. 16:02:09

@popp: Igen, én nem érzékelem a különbségeket úgy, mit te és más nagyon jó szakértők. Pont össze akartam hasonlítani Svájc és az Inter védekezését, kösz a leckét, idejében jött.

Mert ugye az "amcsik unalmasak és semmilynek" az sokkal mélyrehatóbb elemzés volt. )))

fransancisco 2010.06.24. 16:05:57

@Walmer: de ott legalább foci is volt - épp az említett csákók által, nem tudni miért van de így van = kis faul kisfoci, nagy faul nagy foci

fransancisco 2010.06.24. 16:07:35

@fransancisco: vagyis doktori disszertáció még nem született a témában, de az összefüggés ott van

Domingo 2010.06.24. 16:08:27

Kimondottan jónak tartom a jenkiket, a hollandok mellett már nekik is szorítok egy ideje. Bradley hozzáállását és módszereit is rokonszenvesnek találom, valamint bízom benne, hogy átlépnek Ghánán, hiába csípem a Black Starst is.

Egyébként már egy ideje meg akartam kérdezni, hogy szándékában áll-e a szerkesztőknek egy MLS-szel foglalkozó cikk írása.

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.24. 16:48:01

@Rico1: Gondolkodtunk már rajta, csak senki sem elég kompetens. NFL-cikket viszont bármikor írok:D

(Egy jó vendégposzt persze bármikor jöhet a témában)

Gerry. 2010.06.24. 16:54:32

A cikk valóban jó, de khmm, az idézendő mondattól dobtam egy hátast:

"Bradley ugyanis a Princetonra járt, amelyről túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a világ legjobb egyeteme."

Baromi erős túlzással talán, és persze lehet vitatkozni, hogy melyik a legjobb a HYPSM ötösből (plusz Cambridge), és persze amerikai listák kihozták elsőnek már Princetont párszor, de azért azt voltaképpen mindenhol elismerik, hogy a Harvard a legjobb :)

Node, abszolút offtopic, egyelőre várjuk a vasárnapot :)

Valoda · http://nyelvmanias.blogspot.com 2010.06.24. 17:00:12

"egy igazi amerikai csak olyan játékost állít, akire az életét is rá merné bízni"

Ez egy elég vicces állítás. Azért ilyennel alapozni valamit eléggé nonszensz, mert mire fel is általánosítunk? Attól, hogy amerikai, nem biztos, hogy mindegyik tökös, vegyük példának a fent említett Bradley kapitányt ugye. Persze ha a posztíró ismeri az urat, akkor nincs több kérdésem. :)

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.24. 17:03:27

@Valoda: Kedves nyelvmániás, a mondat egészét, de leginkább a bekezdés egészét kell értelmezni, nem egy tagmondatot kiragadni.

@Gerry.: Bölcsész vagyok, nálam a Princeton a legjobb;) (Amúgy leginkább stilisztikai okokból fogalmaztam így)

1hurka 2010.06.24. 17:14:34

Nagyon jó a cikk!
Gyerekek lehet itt rinyálni hogy nehogy már az amcsik, de a tények azt mutatják hogy pár éven belül az egész világ utánnuk fog loholni és mindenki majd azt akarja másolni ahogy az amcsik csinálják, különben lemaradnak. Ez van. Simán meg lessz a legjobb négy!

váév építők (törölt) 2010.06.24. 17:15:02

amerikában már több gyerek focizik, mint több nyugat-európai országban és magyarországon a lakosság arányában is! én voltam floridai aállami középiskolás döntőn, ahol 30 ezer volt, semleges pályán! minden középiskolában van foci-program, ami 40-50 diákot jelent a közepes és nagyobb sulikban, de 20-25 a kisebbekben is. szóval lesz miből meríte ni a jövőben. persze ez nem jelenti a nagy sikert, de hosszú távon jó erős válogatottat igér.

nem fog betörni a soccer a 4 nagy sportág közé, de nem is kell, hogy betörjön, így is működik és fejlődik a rendszer, és a válogatott is profitál a belőle.

a Figyelööö 2010.06.24. 17:15:49

Tudom, közhely, de ilyen edzőt kéne hozni a Vállogatott élére, aki kilencvenhárom csatárral küzd meg Portugália ellen, hogy forditson, és nem egy beszari alak, akinek a saját poziciója fontosabb (ne kapjunk sokkal ki, nehogy leszóljanak engem a nemzetközi kollegák, "hallom csak 1-0 ra kaptatok ki Ronaldóéktól?" " Ja, és képzeld, ezek nélülem pár éve 3-0 ra égtek meg, és a portugálok akkor kiállitás miatt 10 emberrel játszottak" "Hallod, vazze, sokat fejlődtek veled, jó csinállod" "Köszi, igyekszem") hanem egy ilyen ember, akinek az eredmény a fontos, mindent feltéve rá.

Ki a f....om szólt volna egy szót is, ha végigtámadjuk a meccset a Portunyálok ellen, és kapunk egy 4-0 est, mert a világ egyik legjobbja is náluk nyomja?

Szóval, Bradlyet a Vállogatott élére :)

De komolyan, kit láttok a Magyar edzőképzésen belül, aki valamit is tudna változtatni? Mert szerintem, csak a mezeynek van tapasztalata, és merne valamit csinállni, a többi még nyelvet se beszél, és el van ájulva magától, hogy fel tud rakni egy 4-4-2 es felállást a csapataival....

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.06.24. 19:07:02

Lelkes kupacsapat feelingje van ennek a társaságnak és már nincs messze a pillanat, amikor konkrétan vb-esélyes csapata lesz az Államoknak. Mondjuk nem Bradleyvel, de az ő alapjaival.

Paxa 2010.06.24. 20:07:30

Az USA iskolákban - mindegyik korosztály -számára olyan focipályák épültek és olyan csapatok, rivalzálás, azaz aktív sportélet jött léttre (a fociban is) az elmúlt 15-20 évben, hogy arról álmodni sem merünk. Előbb-utóbb ki kellett alakulnia egy erős nemzeti válogatottnak is, mivel komoly bázisuk lett. Nem meglepetés sikerük.

(OFF: A Princetont maximum stilisztikai okokból lehet a világ legjobb egyetemenének nevezni, mert még a bölcsészek számára is előbbre sorolt a Harvard és Yale.)

smartdrive 2010.06.24. 20:29:29

minden zsetonját betolta? hát mit kockáztatott? a csoport harmadik helyét?

flimo13 2010.06.24. 23:04:23

@donnelly: ezzel most legyaláztad szegény Princetont :D Mondjuk arról az egyetemről sokkal inkább beugrik Nash, Einstein, Feynman, Turing és Dr. House, mint tarisznyás bölcsészek..

flimo13 2010.06.24. 23:05:32

Témához hozzászólva, következő vb-rendezésükön - 8 vagy 12 év múlva - a címért fognak menni.

horas 2010.06.24. 23:46:44

Az Amerikát ne dimenziónáljuk túl.
Katasztrófálisan gyenge most a francia (1) és az olasz (2) válogatott,a skandínávok (3)és volt jugoszlávok (4) is kisebb hullámvölgyben és kelet-európának (5) is rendre van egy komoly csapata.A skandínáv és a volt jugo államok egy-egy ötőképes csapattal jelen szoktak lenni ide vesszük a franciákat és az olaszokat és az aktuális közép-kelet európai csapatot (cseh,román,bulgár) az pont 5 csapat Európából,ebbe az űr be nyomúlt bele az USA és nem valami ellenállhatatlan elánnal valljuk be.

horas 2010.06.24. 23:54:30

@horas:
Ázsia és Dél-Amerika viszont mindenképp dominánsabb mint eddig,ez is lehet afentebb leírottak miatt,de Ázsia látványosat fejlődött.
Amerikát nem érzem erősebbnek semmivel mint 4-8-12-14 évvel ezelött.

h4ns 2010.06.25. 00:35:14

nem erezni hanem latni kell a fejlodesuket, ha nem latod akkor vak vagy a focizhoz.

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.25. 08:57:14

@flimo13: De hát nekem is ezek ugranak be! Tudod, a tudománytörténet;) - és nem csak tarisznyás bölcsészek vannak... :)

horas 2010.06.25. 12:38:44

@h4ns:
Miben áll a fejlődésük?
Algéria-USA 0-1 utolsó utáni percben
Anglia-USA 1-1 egy irdatlan nagy mákos potyával egyenlítva
Szlovénia-USA 2-2 nem adtak emg egy szabályos gólt nekik igaz,de egy közepesnek nem mondható Szlovéniával ki-ki meccset játszottak,felesbe nyerve és elveszítve a félidőket...
2002-es Reyna-fél USA semivel nem volt gyengébb mint ez
ahogy 1994-ben is továbbjutotak a csoportból és a későbbi világbajnok brazilok vérköpve ejtették ki őket.
@horas: <<<<-----------------Ebben a hozzászolásomben felsorolt 5 csapat hiánya miatt,tűnik USA baromi jónak,részben
Semmi eget rengetőet nem mutattak,ne haragudj.

sporttárs 2010.06.25. 14:22:50

@Walmer: A jelzőidet elnézve csak ebben az egy hsz-ben, a világ röheje, hogy te emlegetsz feneketlen gyűlöletet poppal kapcsolatban. Te egyenesen betegesen frusztrált vagy a nem angolszász csapatokkal kapcsolatban. :))

(Amúgy az amcsik teljesen rendben vannak, az az önbizalom és akarat, ami rájuk minden sportban jellemző, ezt eredményezi, amint megtanultak focizni is. Bárkinek kemény ellenfelei lesznek, és még látványos is, ahogy rohannak.)

Walmer 2010.06.25. 14:37:26

@sporttárs: nem tudhatod, mert nem angolszász csapatokkal nem foglalkozom, nem elemzem őket, csak akkor ha angolszász csapatokkal játszanak. Ilyenkor viszont áthat az egészséges szurkolói irracionalitás, mint mindenkit. jelzett úriember viszont ott oltja az általa utált csapatokat, ahol csak tudja. Ami egyébként nem baj, csak az se legyen baj, ha én erre reagálok:-)
süti beállítások módosítása