Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Can't speak French - a francia liga elé I.

2009.08.06. 17:30 OJ

Profilbővítésre vállalkozik az NST, nyilván sokak közönyére örömére. Mostantól - a prognózis szerint ha nem is óramű pontossággal, de hetente - rendszeresen lehet majd francia posztokat olvasni. Ezzel teljessé válik a kör: az ötödik topliga ügyeit is kitárgyalhatjátok. A bátorságot az a felismerés adja, hogy tavaly a francia liga ajánlotta mennyiségileg a második legtöbb izgalmat a Bundesliga után. Emlékezzünk csak: a lyoni hegemónia megtört, a Bordeaux bírta legtovább a rohanást, de sokáig a nyakán lógott a megerősített Párizs-Marseille kommandó is. Fürdőruha-jellegű - ergo kétrészes - poszttal készültünk, benne átigazolások, beharang és lendületes lyukrafutás tippekkel. Az újoncokkal, a kiesőjelöltekkel és a középmezőnybe várt csapatokkal kezdünk.

I. Két nagy és egy kicsi

Tavaly csak egy árva újoncnak sikerült a bennmaradás: a Nantes és a Le Havre végzete viszonylag korán eldőlt, egyedül a harmadik kieső kiléte maradt kérdés tárgya az utolsó körig - végül a Caen húzta a rövidebbet. Helyükre három veretes múlttal dicsekvő klub került: míg Lens és Montpellier városába, mint fellegvárba, tér vissza az élvonal mezőnye (utóbbiba öt év után), a Boulogne abszolút új pofának számít a mezőnyben, lévén, száz évet meghaladó históriájában még sosem szerepelt az "élvonal" kifejezés, persze az álmodozó passzusokat leszámítva. Feljutásuk története is szép: néhány éve még a negyedosztály sarát eszegették, tavaly pedig - egy komoly befutó után - sikerült a Metz-Strasbourg duóval szemben rögzíteni a feljutás tényét. Így az északiaké a liga 68. résztvevője - legutóbb öt éve az Istres volt ennyire zöldfülű. 

US Boulogne - egyéves lesz a tagság?

Nagyon valószínű, bár rokonszenvnek nem lesznek híján egy percig sem. Philippe Montanier, a sikeredző váltott, így a történelmi nyitányt már a nantes-i akadémiáról érkező Laurent Guyot-val élik át, aki a liga egyik legfiatalabb edzője. Erősítés jegyében jött a bajnok cserekapusa, Valverde, a metziektől Agouazi és az őskanári balszélső Da Rocha, durván félezer tétmeccs tapasztalatával. Szerződtettek még egy albán válogatottat (Beqiri) és egy olimpiai ezüstérmes nigériai védőt (Adefemi) is. A védősort a Lens egyetlen bajnokcsapatában szereplő és 11 éve aranyat érő gólt szerző Lachor irányítja, a gólpasszokban Ramaréra lehet számítani. A piros-feketék apró sporttelepén - itt ismerkedett a labdával Papin és Ribéry is egyébként - teltház esetén ott szoríthat minden hetedik boulogne-i.

Figyeld: A csapatkapitány Grégory Thil 75 góllal segítette Boulogne-t az elmúlt években, ebbe belefért egy harmad- és egy másodosztályú gólkirályi cím (31 ill. 18 góllal).

Várható kezdő: Valverde - Perrinelle, Lachor, Rabuel, Borne - Ramaré, Vandenbossche, Cuvilier, Da Rocha - Thil, Agouazi. 

Montpellier HSC - rutinnal benn lehet maradni?

Meg kéne erről kérdezni Zombori Sanyi bácsit, tőle független válaszunk az, hogy nem. René Girard - a csapatot élvonalba kormányzó Courbis utóda - a tapasztalatra utazott, amikor összeírta az erősítéseket, bár mi is fájlaljuk, hogy Valderrama reaktiválásra nemet mondott a klubvezetés. Jeunechamp, Pitau és Dernis se elsőéves ligajátékosok - odavalók Dzodics és Delaye mellé -, a bosnyák válogatott Szpahics pedig Moszkvában gyűjtötte eddig az élményeket. A Gambardella-kupát elhódító fiatalok között akadnak ifiválogatottak, rájuk is lehet építeni.

Figyeld: A korábban az Istres mezét is viselő kolumbiai Victor Montano tavaly tizenötöt lőtt, erre szükség lenne most is, akárcsak a másodosztályban Év Játékosának jelölt argentin Alberto "Tino" Costa játékára. Elég jó a balosa a srácnak: a Strasbourg elleni évzáró képeiért érdemes végignézni ezt a videót.

Várható kezdő: Jourdren - Jeunechamp, Dzodics, Szpahics, Yanga Mbiwa - Pitau, Marveaux, Costa (Delaye) - Dernis, Montano - Compan (S. Camara).

Lens - túl jók a kieséshez?

Mekkora égés volt 10 évvel a bajnoki és kupadöntős Lens sikerei után a másodosztályba zuhanni...azzal a játékoskerettel meg különösen. Érdekes, hogy a második vonalban sokáig a Metz-cel futottak versenyt, akikkel '98-ban az aranyért - végül aztán magabiztosan, elsőként jutottak fel. A projekt a bohókás Wallemme-mel sikerült, aki a bajnokcsapat tagja volt, vele szemben a minimum elvárás, hogy megragadjanak a középmezőnyben. A másodosztályú pályákat végigbumlizó társaság együtt maradt, komoly távozó nem akadt, bár Dindane-t elengednék jó pénzért. A L'Equipe szinte a komplett védelmet az év csapatába delegálta, a horvát Runjéval az élen, aki egy jó képességű tartalékot is kapott a tunéziai Kasraoui személyében. A támadósorba Eduardo jött a Guingampból.

Figyeld: Ideális ez az idény Kevin Monnet-Paquet számára, hogy betörjön, bár a közvélemény eddig is jó véleménnyel volt a korosztályos válogatott szélső fejlődéséről.

Várható kezdő: Runje - Demont, Chelle, Yahia, Ramos - Boukari, Kovacevic, Doumeng (Hermach), Monnet-Paquet - Maoulida (Dindane), Eduardo (Dzsoma).

 

II. Harc a vonallal

Valenciennes - van bőven támadó, lesz elég gól?

Ábécésorrend szerint a tabella legvégén állnak és van egy olyan érzésünk, hogy a pályán mutatottak alapján is ez lesz a realitás. Kombouaréval bravúros győzelmeket arattak és mindig negyven pont fölött szereztek, ennyivel idén is képtelenség lenne kiesni - csak épp a sikerekért nagyban felelős szakember Párizsba szerződött, nem is neheztelnek rá emiatt. A két veteránt, Belmadit és Darcheville-t nem marasztalták a szezon végeztével. A Valenciennes jó támadókat vonultat fel, van is köztük olyan, akiben bőven benne van az a gólmennyiség, amit Savidan termelt: például egy belga (Pieroni) és egy szlovák (Sebo) gólkirály vagy a Marseilletől kölcsönbe kapott Samassa.

Figyeld: a tunéziai Ben Khalfallah a Caentől érkezett, előkészítésben várnak tőle sokat, a 18 éves dél-koreai Nam pedig a támadósorban kaphat szerepet.

Várható kezdő: Penneteau - Mater, Gomis (Bisevac), Schmitz, Tiené - Ben Khalfallah (Pujol), Sanchez, Cohade, Saez, Danic - Audel (Pieroni, Sebo).

Le Mans - lehet-e pótolni Gervinhót?

Merthogy az elefántcsontparti srác a Drogba-Cousin-Grafite-Romaric-Sessegnon-féle útra lépett és dobbantott. A Le Mans tavalyi produkciója nagyban az ő játékának függvénye volt, mégha a gólokat nem is ő hozta elsősorban, hanem a norvég Helstad és a mali Modibo Maiga. Ezzel meg is érkeztünk a Mourinhotól sokat tanuló új tréner, Paulo Duarte legnagyobb kihívásához. (Duarte a klub mellett Burkina Faso válogatottjára is szakít majd időt.) Ha nem jár sikerrel, a tavaszi események (edzőváltás, vekengés) tragikus búcsúval egészülnek ki. Gervinho mellett a kapus Pelé is távozott, helyére a gaboni válogatott Ovono jött - Grúziából.

Figyeld: Egyértelműen Maigára kell fókuszálni, aki az elmúlt év egyik felfedezettje. Csuda dolgokra képes és a góljai sem afféle tipitapi befejezések. Utolsó szezonja Le Mansban - de talán az egész ligában is.

Várható kezdő: Ovono - Corchia, Louvion (Geder), Cerdan, Camara - Thomas, Coutadeur, Strömstad - Le Tallec, Maiga - Helstad.

Lorient - Gourcuff apuka megismétli a bravúrt?

Meglepetésre az első felében végeztek, pedig voltak, akik droppból a másodosztályba száműzték őket tavaly ilyenkor - Gourcuffnek prukneri energiákat kell mozgósítania, hogy a kulcsembereitől megfosztott csapatot újraépítse és egy hasonlóan remek szezont zárjon. Az óriás Ciani a bajnok védősorába igazolt, Ayew és Obertan kölcsöne pedig lejárt. Abrielt a Marseille vette meg, Jallet pedig a fővárosba költözött - ők ketten ötmillióval javították fel a kasszát. A Portsmouthtól kölcsönbe szerzett Mvuemba mellett a strasbourgi Fanchone és egy argentin középpályás, Penalba is szerződést kapott. A játék kulcsát igazi klasszis tartja: a Svájcból visszatérő Monterrubio karrierje, mikor csúcson volt, megérdemelt volna pár válogatottságot... A felkészülési meccsek eredményei klassz évkezdetre engednek következtetni.

Figyeld: Kevin Gameiro szépen fű alatt az egyik legjobb francia csatárrá nőtte ki magát, sikeres szezon esetén ő se marad sokáig a kiscsapat tulajdonában. Már idén is vitte volna a PSG.

Várható kezdő: Audard - Baca, Koscielny, Marchal, Le Lan (Morel) - Jouffre, Mvuemba, Amalfitano, Monterrubio - Gameiro, Vahirua.

 

III. Középen, biztonságban

Grenoble - a kritikus második év?

Inkább ígéretesnek és ambíciózusnak mondanám. A legnagyobb igazolás, Ljuboja aktájában leginkább csak a fegyelmezetlenség rovatban gyűltek a feljegyzések az elmúlt években, pedig annál sokkal jobb focista, hogy sokadik emberként szórja el a perceit. Figyeljünk csak, megszállja az alpesi nyugalom - ennek is köszönhette a csapat, hogy a háromból egyedüliként túlélte az újoncévet - és alkotni fog! A hosszú érkezőlistán van még a Zágrábból csaklizott Tadics, a bosnyák-német Kucukovics, a Toulouseból ismert Dieuze, a japán Macui és Viviani kapus (mindketten St. Étienneből), míg Moreira kölcsönéve lejártával visszatért Rennesbe. Ez tisztes anyag, amivel a 8-12. hely lehet reális intervallum.

Figyeld: az algériai felmenőkkel bíró Sofiane Feghoulit egy olyan listáról se mellőzik, ahol a liga tehetségeit veszik számba, nyilván nem véletlenül.

Várható kezdő: Viviani - Jemmali, Paillot (Cesar), Vitakic, Robin - Romao, Batlles - Courtois (Dieuze), Feghouli (Kucukovics), Macui - Ljuboja (Akrour, Tadics).

Nancy - össze lehet-e rakni újra a védelmet?

Correa képes rá, legfeljebb ha nem megy, egy gipszkarton Puygreniert is beküld a szünetben Chrétien és Ouaddou mellé. Fortuné már télen lépett, júliusban a kameruni N'Guemo is követte - mindketten a Celticnél harcolnak a BL-ben -, Hadjit és Zerkát pedig ligán belül csábítgatják. Issiar Diát és az utánpótlás-válogatott Alfred N'Diayét az angolok egyelőre csak figyelemmel kísérik, Diának kiugrás lehet a soron következő bajnokság. Hogy az újakról is essék szó: Marange és Lemaitre személyében balbekket és középpályást szerződtetett Correa, előbbi a bajnokot, utóbbi a kieső Caent hagyta ott. A tizedik pozíciót talán meg lehet csípni.

Figyeld: Paul Alo'o tavaly az Angers mezében a másodosztály legjobbja lett. Alsóbb szinteken mutatott eredményességét (hat év, több mint hetven gól) remélhetőleg az élvonalra is átmenti.

Várható kezdő: Bracigliano - Chrétien, André Luiz, Ouaddou, Marange - Berenguer, Brison, Lemaitre - Dia, Alo'o, Hadji.

Sochaux - mi lesz Erding nélkül?

Volt elég idő hozzászokni az Erding-mentes csapat gondolatához, de Sverkos és a Konfödkupán kiszemelt amerikai Davies láttán még a szurkolók pesszimista részét is sikerült bizakodóvá tenni. A török góljai nélkül a kiesés lángjai nyaldosták volna a sárga-kékeket, ez szinte bizonyos. A Partizanból Sztevanovics érkezett és Bréchet is visszatért Eindhovenből, ami nagy lépés egy versenyképes védősor felé, bár Erding árából - kilenc milla - talán még futná egy masszív hátvédre. Erding mellett Mathis a másik ismertebb távozó, a Guingampban folytatja.

Figyeld: Sverkos félszezonja remek volt, ebben a szellemben kéne folytatnia és akkor talán a gödörben rekedő válogatottba is visszakerül, ahonnan a kurvabotrány miatt kizárták, fogadja őszinte gratulációnkat.

Várható kezdő: Richert - Stevanovic, Faty, Bréchet, Mikari (Jokic) - Perquis, Dalmat, Boudebouz (Nogueira), Maurice-Belay - Davies, Sverkos.

Auxerre - bejön a Jelen-taktika?

Azaz: rúgatni egy gólt a polákkal és aztán várni a hármas sípszót. Meg se merem számolni, hány pontot hozott ez tavaly az Auxerre-nek (különösen tavasszal), de a hivatalos ligahonlap szerint harmadannyi pontot gyűjtött Jelen nélkül a csapat. Persze ehhez szükség volt Kahlenbergre, aki alkalomadtán besegített a gólszerzésbe is, csakhogy őt már a BL-re gyúró wolfsburgi keretben kell keresni. Ezt a váltást leszámítva gyakorlatilag megegyezik a májusi és augusztusi csapat, ilyenre talán csak a bajnoknál van példa... Okos gondolat lett volna beszerezni egy támadáshoz felettébb jól értő spílert, aki leveszi a gólszerzés terhét Jelenről, de nem valószínű, hogy a Monacóból érkező Licata lesz az. Talán Niculae, de... Friss: Jelen két hónapra kiesett, na tessék.

Figyeld: Adama Coulibaly közel 250 bajnokin és jó sok válogatottságon van túl, mégse ismerik annyira a nevét. Szoborként kell tartani ezt a védelmet, főleg, hogy mert a csapat eleje nem tűnik valami gólképesnek.

A várható kezdő: Sorin - Hengbart, Ad. Coulibaly (Mignot), Grichting, Berthod - Quercia (Birsa), Dudka, Pedretti, Chafni - Jelen (Niculae), Lejeune (Licata).

St.-Étienne - megoldható Gomis pótlása?

Nem éppen edzőálom elveszteni egy rendkívül gólérzékeny játékost. Mégha tudjuk, az év a zöldeknek és konkrétan Bafénak se alakult fényesen - a kupaszereplés ellenére sem, hiszen az élvonalbeli tagság is majdnem ráment. Gomis gondolatban a PL-ben járt végül pár hete a rivális Lyonnál kötött ki (búcsúképp azért triplázott az egyik előkészületin ) és ezzel egyik oldal se csinált rossz boltot. Mindenesetre elgondolkoztató, hogy a maradék támadósor össze tudja-e kalapozni Gomis évi tíz-tizenöt gólját. Őt leszámítva is szépen forgott a keret: Feindouno és Sablé még tavaly, Viviani, Macui idén távozott és a lista még talán nem teljes. Nagy fogás a Man Citytől érkező svájci válogatott Gelson Fernandes, mert a középpálya rendesen kiürült az utóbbi időben. A touloni torna kapcsán emlegettük Sakót is, számára ez még a beépülés éve lesz. Sőt, a bohóc Janot versenytársat (egyben utódot) kapott a Caenből igazolt Planté személyében.

Figyeld: Már tavaly is összejött Matuidi neve néhány angol klubbal és most sincs ez másként, csak a szerződés egy arasznyival közelebb került a fiatal középpályáshoz, akit Essienhez szokás hasonlítgatni.

Várható kezdő: Janot - Perrin (Dabo), Bayal, Tavlaridisz, Varrault (Sauget) - Gelson (Hautcoeur), Matuidi, Landrin - Payet, Mirallas (Ilan), Gigliotti.

Nice - megy vagy marad?

Mármint Loic Rémy. Ideig-óráig még marad, bár a Lyon nagy versenyt futott érte is, végül Gomist vették meg. (Nem gond, ha nem viszi el gyosan a Galata, akkor télen irány Marseille.) Rémyről mindenki jó véleménnyel van, annak ellenére, hogy iszonyatos mennyiségű helyzetet képes elrontani - bravúr, hogy így is közel tucatig jutott -, ha csak felét beveri a ziccereknek, már az első évben visszahozta volna a vételárát. A Genoa ellen mindenesetre duplázott, az új edző Didier Ollé-Nicolle nagy megelégedésére... Rémy munkássága mellett a csapategység lesz a kulcs, amire nagy hatást gyakorolhat, hogy a notórius lapgyűjtő Rool Marseillebe költözött, így két-három emberhátránytól előre megszabadultak.

Figyeld: a fiatal kolumbiai kapus David Ospina a tavalyi év kapusfelfedezettje volt, kiválóan tudta pótolni Llorist.

Várható kezdő: Ospina - Diakité, Mabiala (Apam), Cid, Paisley - Sablé, Hellebuyck (Faé), Echouafni, Ben Saada - Bamogo (Bagayoko), Rémy.

Monaco - betörnek idén a fiatalok?

Bizony, bár a folyamat már tavaly elindult. Ricardo bátor építkezésbe fogott és szinte minden fiatalt bedobott, akit csak talált. Egy gramm vesztenivalója sem volt, de egy majdcsak tinivédelemmel kiállni még az nb1-ben is komoly reszkír. Távoztával Guy Lacombe örökölte meg a padot és a feladatot. Ha nagyon akarna, simán ki tudna állítani egy 21-22 év átlagéletkorú csapatot a tavaly már bizonyító, egy-két meccsen (pl. a Lyon-meccsen) bravúrosan harcoló ifjúságból - igaz, nem lenne így hely se a frissen igazolt Puygrenier-Djimi Traoré védőpárnak, se a csapatkapitány Alonsonak, se a távozóban lévő Lekonak és Péreznek - Simicsről és Müllerről nem is beszélve. Savidan kezében már ott volt a szerződés, mikor kiderült, gond van a szívével - így rövid karrierjét befejezni kényszerült az egykori gólkirály -, Pinót pedig többek közt Rijkaard csalogatja. 

Figyeld: Egy villámgyors, kombinatív, de még szeleburdi szélsőt, Yohan Mollót ajánlom mindenki figyelmébe. A Monaco pedig az év meglepetéscsapata lesz - ez az egyik legbiztosabb tippem.

Várható kezdő: Ruffier - Modesto (Lolo), Mongongu, Puygrenier, Traoré - Nkoulou, Gosso (Haruna) - Alonso, Mollo, Nené (Gakpé) - Pino (Park, Nimani).

 

A felvezetés második felében az élboly résztvevőit és a ligát manapság jellemző tendenciákat taglaljuk. Zárásként nézzünk bele az elmúlt év legszebb góljaiba.

 

37 komment

Címkék: francia videó beharangozó ligue 1

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr31293010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferguson 2009.08.06. 18:28:11

Nagyon örülök, h ezután foglalkoztok a francia ligával is. Pengés kis bajnokság a líg ön...

robill760 2009.08.06. 18:46:40

külön posztot várok arról, hogy Le Havre-ban létezik-e még a Mészöly Géza fan-club...

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.08.06. 18:48:15

Nocsak, US Boulogne? Voltam ott egyszer dologba, nem kérdés, mostantól van csapatom.

Ja, és szerintem nem esÜNK ki :)

montipájton 2009.08.06. 18:54:59

@heinrich: Én meg Montpellier-ben voltam egyszer kézimeccsen, csodás város, úgyhogy részemről hajrá, másikújonc!

A PSG '84 óta ott van a noteszemben, amikor háromszor hajoltak oda két pofonért egy magyar kiscsapatnak, az Auxerre-t meg a kis nagy ember miatt szerettem (+ Burcsa Győző). Na, kb. ennyi a francia kapcsolatom.

(Ez a Boulogne nagyon ismerősen hangzik, de nem tudom, hogy egy Villon-versből vagy máshonnan... )

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.08.06. 18:59:55

@montipájton: Partraszállás? (tán innen ismerős)

Az újkeletű Boulogne-Montpellier derbit akkor nézhetjük együtt, vesztes fizet :)

impulzusmoduláció 2009.08.06. 20:30:30

Hogy a fenébe lehet ilyen picsányi kis betűvel írni!?

Woland 2009.08.06. 20:49:51

Boulogne-ban van eltemetve Liszt Ferenc apja. Nekem is van csapatom! : )

Vul-Kahn 2009.08.06. 21:17:00

Holnap kezdődik a Bundesliga, a német kupában már le is ment az első kör, erre a BuLi-posztok írója itt csorgatja a nyálát holmi scheißfranzöse Gurkentruppe felé...:S Hájnrich, Hájnrich, dobj már össze vmi beharangozó-félét bitte! Danke

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.08.06. 21:42:26

@Vul-Kahn: Keine pánik, meg lesz adva a módja :)

krysal 2009.08.06. 21:59:36

Jó poszt, és az ötlet sem semmi.

Hajrá Marseille!

BruceWayne 2009.08.06. 22:00:37

hajrá PSG! végre már csak összejön valami (most is csak a vége lett elbaszva)

Woland 2009.08.06. 22:00:45

OFFFFFF:

Soha a budos eletbe nem nezek tobb Honved-meccset! Basszus, 25 kapuralovesbol - amibol 5 olyan volt hogy kapussal szemben lohetett tisztan a jatekos - egyet tudtak beszenvedni. Kurvaeletbe, ha kettonel tobb olyan ember lenne a keretben aki nem teljesen fogalmatlan akkor 1-5-rol tovabb lehetett volna jutni ezellen a Fenerbahce ellen. 5 akkora ziccer mint a haz, plusz 5 amit illik berugni, meg 5 ami 50/50...

aztan, olyat meg a jarasi bajnoksagban sem lattam hogy nem letezik emberfogas, hogy igy szaladozzanak a labdas ember fele - egy torok mellett sem allt egy hovedos se. ket ember kozott alltak, aztan megindultak a labdas ember fele aztan amikor 5 meterre voltak tole az illeto passzolt ahol ugyanaez megismetolodott... Sisa Tibi bazmeg... a Baglyasalja is nagyobb technikai felkeszultseggel lep palyara mint ez a Kispest...

na es aki pedig a Hajdu nevezetu embernek penzt ad az akkora barom mint ide a havas Kilimandzsaro.

hu de kiborultam... persze nem utolsosorban azert mert fogadtam 0-1-nel hogy fordit a Honved, 17-szeres odds-szal... : )

popp · http://koncertblog.com/ 2009.08.06. 23:54:23

@Nerazzurri: A franciáknál én is a PSG-nek szurkolok, mondjuk nem túl hevesen.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.08.07. 07:41:05

Miután az Inter Milannak elkezdett menni a szekér, a PSG maradt Európa egyetlen deklarált lúzercsapata, akik minden szezon elején sokat költenek, aztán huppannak.

kroos 2009.08.07. 07:53:10

Én egyszer dumáltam egy francia csávóval aki pl. tisztán emlékezett Kovács Kálmánra.
Aki játszott azon a meccsen ahol a Marseille bundázott és kizárták.@Woland: ugy látom te nem nagyon nézel magyar bajnokikat...

Walmer 2009.08.07. 08:21:24

na ez az a bajnokság, ami még a skótnál is kevesebb embert érdekel. Engem például egyáltalán nem.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.08.07. 08:29:42

@Walmer: Ez így ebben a formában óriási hülyeség, a francia liga valóban az ötödik topligának számított még nemrég. Az igaz, hogy azóta kiesett a fősodorból, de továbbra is a négy (hehe) topliga első számú európai játékosimportőrei a franciák.

sporttárs 2009.08.07. 09:17:58

Jól látom, hogy a húsz csapat húsz városból van? Nem semmi, még ilyen baszott nagy országban sem. :)

Van egy francia újságíró, ahányszor találkoztunk, mindig annyit közölt: Imre Garaba. Aki nem én vagyok, úgyhogy nyilván emlékszik a kispesti kőfaragóra. :)

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.08.07. 09:20:54

@Walmer: amúgy rátrafáltál, valóban adnak a programcsomagomban francia ligát :P

sporttárs 2009.08.07. 09:28:57

@montipájton: A Bois de Boulogne miatt ismerős, biztos, gimnáziumi franciaóráinkon tutira beszélt róla Orsi néni. Tök jó lett volna figyelni. És megtanulni franciául. :)
Persze jellemző, hogy a Bois de Boulogne Párizsban van. :)

nagyon halott 2009.08.07. 10:03:04

@Woland: én is fogadtam, x-re, kb. a 80.percben, 5.5-ös oddsszal. csak azért mertem, mert sztem ez egy méretes bunda volt.

Walmer 2009.08.07. 10:03:12

@JClayton: A Sport TV is ad/adott francia ligát, meg portugál bajnokságot. Azóta sem értem mi ebben a business.A pénzt, amit ráköltöttek valami értelmesebbre is fordíthatták volna.

lazlo85 2009.08.07. 10:04:54

a héten startolnak a németek jovo7en az angolok
köcsögválogatott nemlesz?

Ferguson 2009.08.07. 10:17:01

@pattopo: hehh :) a boulogne boys, valóban, kellemes kis tábor :P

Mérgező Hulladék 2009.08.07. 10:38:15

@nagyon halott: nekem ez közben nem jutott eszembe, mindenesetre "komoly" csapatot nem láttam még ennyire nem játszani. A csatárok néha megindultak, de a hátul lévők végigállták-kocogták a második félidőt, egyetlen párharcot sem vállaltak.
Azt azért nem mondanám, hogy a Honvéd továbbmegy, ha a helyzetei harmadát értékesíti, mert talán 2-1-nél elkezdtek volna focizni is a törökök. Vagy brazilok.

Jó ez a francia poszt is, mivel rá kellett ébrednem, hogy egyáltalán nem vagyok képben. Alig volt egy-egy játékos, akinek ismerős a neve. De egyelőre nem jött meg a kedvem, hogy leüljek egy Lorient-Auxerre-t nézni.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.08.07. 10:47:23

@Walmer: Komolyan nem értem, mi a problémád. A francia liga az európai élvonalba (na jó, második vonalba) tartozik, csakúgy, mint a portugál. Aki nem szereti, az nem nézi, a fő műsoridőben úgyis valamelyik topliga veszi el előle a helyet. Hol itt a gond?

I am a jedi like my father before me 2009.08.07. 11:00:28

@Walmer: Most mit durrogsz ezen, ha nem esik jól, nem nézed a csigásokat, de még a posztot sem kell elolvasnod. Nem ánuszvizsgálatról volt szó, hanem francia fociról.Mondjuk meglehet, marha nagy küli nincs a kettő között, de legalább mindkettő önkéntes :)

Mr.AT 2009.08.07. 11:41:49

Qrva yo kis cikk, informatív, olvasmányos, tartalmaz kellő tényanyagot, és kellően hozzáértő szubjektív meglátásokat is. Nálam ez 10ből 10es, grat hozzá OJ-nak. Több ilyet, nem csak ide, hanem mindenhova, ahol magyar "sportújságírás" (muhaha) folyik.

Magnetico 2009.08.07. 12:12:40

igen nagyon jó írás, én ezért regisztráltam elsősorban,mert Madrid drukkerből van így is elég, de Madrid drukkerből,aki francia liga "buzi",olyan nincs sok:)

nagyon jó kis bajnokság ez, igaz kicsit több a döntetlen,meg az under-es meccs(under 2.5):D, de szorosabb a bajnokság, és óriási játékosok fejlődnek ki itt, ráadásul nagyon sok az afrikai,félig francia:), akiknek mindig drukkolok a VB-ken

a Lyon győzelmi sorozata külön jót tesz sztem, de a BL-be remélem bejutnak azért...

később írok pár dolgot az alsóházi csapatokhoz is,ha nembaj, amúgy holnap indul a bajnokság este, sztem a leginkább "sportfogadható" bajnokság a döntetlenekkel lehet itt aratni,ha vki eltalálja őket:))

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.08.07. 15:58:44

"Metz-cel" az elég Deutsches Reich megközelítésre utal, fransziásan "Metz-szel". Igaz már a címben benne van a szabadkozás:D

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.08.07. 17:31:50

@donnelly:
Éleslátásod mindig is lenyűgözött, Monsieur Grétsy. :)

Aradebil 2009.08.07. 22:50:51

ha már spanyolt nem lehet :S

Magnetico 2009.08.08. 16:08:03

Auxerre:
valahogy nem várok tőlük sokat, éppen középmezőnyhöz elég a keret, top 6 helyezés nincsen bennük, támadórészleg rémgyenge Jelen nélkül, ez a román Niculae tavaly nem rúgott gólt (!),sokszor volt csere,sokszor kezdő, a lengyel most ki is dőlt, Licata se egy nagy gólvágó volt tavaly, bár Monaco-ban nem volt rossz,meglátjuk,de így is a 2. legjobb csatár,ami kritika a többire nézve
a dán támadókp. pedig elment, nem jött senki komoly, helyettük/melléjük, nem lesz belőlük semmi 8.-10. hely kb.

Sochaux:
tavaly bennmaradtak, bár idegenben a liga egyik leggyengébb csapata, a sztárjuk távozott (Erding), meg Birsa épp az Auxerre, két támadó, utóbbi gyenge, de sztem az amerikai srác jó fogás olcsón, Charlie Davies, svéd bajnokságból szedték, Sverkos –al jó kis duó lehet, nálam inkább az amcsi a „Figyeld” játékos:)
Brechet rutinos védő, de jól jön, mert a csapatnak van pár fiatal védője, kell közéjük egy „karmester”
de a keret úgy általában inkább jobb annál, mintsem kiesés ellen küzdjenek, bár itt általában a 12. helyezett kb. 6-8-10 ponttal áll jobban szezon végén, mint a legjobb kieső 18. helyezett:D, tehát szoros tavaszi versenyfutás van, idegileg megedződnek legalább, amikor egyszerre 8 csapat lép pályára, bazzeg kiesünk, ha bukunk érzéssel:D, külön jó, hogy elől is ekkora versenyfutás volt
ettől függetlenül 12-14. hely kb.

Grenoble: sztem ezek kiesnek, alig értettem, hogy maradtak benn, 24 gólt rúgtak 38 meccsen, ebből otthon 9-et:D,minőségileg nem erősödött a keret, főleg nem középen, sztem mondom még egyszer kiesnek,tavaly jól kezdtek mondjuk, aztán fokozatosan süllyedtek,de nem eléggé:)
sztem 17-20. hely , hogy a meglepetésre is hagyjak helyet:),nem újoncként, „kiismerve” nehezebb dolguk lesz

St-Etienne:
bírom ezt a csapatot, de az ág is húzza őket, idegenben nagyon gyengék voltak, sérülés is több volt a soknál, igazából semmi nem jött össze nekik, és idén is sérült 1-2 meghatározó játékos a kezdésnél .
Gomis a liga egyik legjobb csatára is távozott, mivel sok minden épült itt rá, ezért más taktika is lehet,Perrin jó edző, remélem előrelép a csapattal,bár sok objektív oka ennek nincs,de hátha igazolnak még:)
tavaly utolsó fordulóban maradtak benn, most nem lesz Uefa-kupa(E.-liga sem), jobban tudnak idekoncentrálni:)
(10-14. hely kb.)

Monaco:
alighanem visszasírják Deschamps Bl-döntőjét:D, nem tudom mi megy itt, ha akkor elkezdtek volna egy okos fiatalítást,mostanra beérett volna az egész, de csak félig kezdtek el valamit,aztán az se működött, türelem sem volt mindig, és a keretben sztem több volt,mint ami kijött belőle, ellenben ha akarnak vmit még kéne 1 jó támadókp. és 1 jó csatár mindenképpen ,különben sztem sok meglepetés nem lesz benne:) , kb. 7-12. hely, ha ennél jobbak, na az akkor tényleg meglepetés lesz…

Nice:
Antonetti távozott, mondhatni virtuóz edző volt, üvöltözve a kispadnál,néha ki a közönségnek:), megbízható középcsapatot faragott a Nice-ből, de az új edző jelentősebb igazolásokat nem tudott csinálni, nem hiszem,hogy előre lépnek, kiesni se fognak, 9-13. hely,ez szinte fix.

Nancy:
mondanám, hogy ők lesznek a meglepetéscsapat, de nem mondom,mert kéne 1-2 igazolás is, jobb nevekkel, Fortuné elment a Celtic-be,nem akkora veszteség ,illetve pár sérült itt is van sajnos
„üde színfoltja” a csapat a ligának, Correa mester a védekezés híve, volt már 5 védős,3 védekező kp.-s felállás is itt, nem egy Barca, na…
volt amikor ez bevált, pl. 2 éve 4.-ek lettek óriási meglepetésre, ők kapták a legkevesebb gólt is akkor,nem csoda:D,persze 20-al kevesebbet lőttek,mint az akkori 2. Bordeaux,és 30-al kevesebbet,mint a bajnok Lyon
azóta visszaestek, de az igazi antifociban mindig ott rejlik a lehetőség:D,most szélsőhátvédeket is vettek párat, még kéne 1-2 jobb spíler és megfricskázhatnák a középcsapatokat,de amúgy jó nagy szórással 7-14. hely

Valenciennes:
hát igen, lehet kiesnek, vagy max. 4 ponttal bennmaradnak, több jó nem néz ki nekik, új edző van, az előző nem végzett rossz munkát, a viszonylag gyenge kerettel, a PSG le is csapott rá, az új edző meg a Boulogne volt edzője, akivel feljutottak,lehet jól jártak vele,mert ennek az újoncnak sem a legerősebb keretük volt a liga 2.-ben…
nagy potenciál nincsen bennük, 15-20. hely ,új edző mindig rizikó, ráadásul nem rossz szereplés miatt volt edzőváltás, meglátjuk ezt is

Le Mans:
HA minden csapatrészre jönne 1 játékos, tök jók is lehetnének, annak ellenére,hogy sokat szenvedtek tavaly, de így megint szenvedés lesz, 13-18. hely, még kiesés is benne van ,ha nem újulnak meg ,van pár klassz játékos,de társak is kellenének, remélem inkább megújulnak,és jobbak lesznek

Lorient:
szép lassan fejlődnek, bár most eladták 3 meghatározó játékosukat, de jött 5-6 másik, ha össze tudják gyúrni egy formás kis csapattá, rendben lehetnek egy 8. helyig is mehetnek , de kb. 8-12. hely
a Gameiro-Vahirua páros nagyon jó, mindketten jó sok gólpasszt tudnak adni, a gólok mellett, erre az Mvuemba-ra is kiváncsi leszek, Portsmouth-tól jött, lehet hasznára lesz a csapatnak,amúgy nagyon jó a címerük:), és 8-12. hely kb.

a 3 újoncról sokat nem tudok papíron a Montpellier ki fog esni sztem is ,bár Ligue 2.-ben a legtöbb gólt rúgva jutottak fel
Strasbourg jól megszívta tavaly,egy X is valóban elég volt az utolsó fordulóban a feljutáshoz a Montpellier-Strasbourg meccsen,de nem jött össze,mert a Montpellier utolsó 6 meccséből 5-öt nyert 1 X,durván tolták,de sztem kevés lesz ez is

Boulogne:
1 év, és már vissza is mennek, pár
elsőosztályban már megfordult játékos igazolása nem lesz elég, sztem a biztos kieső ,a Le Havre-hoz hasonló gyenge teljesítménnyel, legjobb védőjüket elvitte a Hull

Lens :
tök jó kis csapat, 2 ponttal estek ki 2 éve,mikor az Auxerre és a PSG is max. 4 pontra volt a Lens-től, kár volt értük , szerencsére egyből visszajöttek , a keret és a lendület valóban nem olyan gyenge, és egy jó lendülettel simán bennmaradnak, kb. 11.-17. hely , mert itt mondom kicsi a különbség a hátsó részen:)

horas 2009.08.14. 10:04:28

Igen!Modipo Maiga-t én is kiszúrtam magamnak mint nagy igéretet, Emana-Essien keresztmetszet...
süti beállítások módosítása