Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

David Beckham - Nem kísérlet, jelenség

2009.07.21. 12:24 heinrich

Landon Donovan szerint kibaszott szánalmas, amit Beckham művel, rossz kapitány, ráadásul viselkedése sem példamutató - válogatott okosságait Grant Wahlnak, a The Beckham Experiment (A Beckham-kísérlet) c. könyv írójának adta le. Amúgy ez tök jó, magam is készülök egy leleplező anyaggal József Attiláról, véleményem szerint ugyanis a transzrealizmusra gyakorolt hatása megbocsáthatatlan, hazafias költészetében túlteng a múltba révedés, és a betűit sem kötötte át rendesen. Vagy csak felületes, pökhendi szemlélő vagyok? Igazából senkit sem érdekel. Sem az igazság, sem Donovan, sem az MLS. Miénk a futball, és miénk David Beckham is. Ez van.

David Beckham Inc. 2007 júliusában szerződött a Los Angeles Galaxyhoz öt szezonra, évi 50 millió dolláros fizetésért, csoda, hogy Monsieur Platini nem adott hangot aggódásának, és akkor még a Vatikán sem cöccögött fejcsóválva a számok hallatán.

Elméletileg nehezen értékelhető a lépés. Mondhatjuk, hogy Pelé és Beckenbauer után újabb reklámtábla szerződött Amerikába, hogy már kiégett és nem ütötte meg az európai (nem mintha lenne másmilyen is) elitfutball színvonalát, hogy ő valóban messiáskodni érkezett Los Angelesbe és a kölykök ezentúl majd özönleni fognak a focipályákra. Bár mindegyik felvetésben lehet igazság, Simon Fuller ezeken csak jókorákat röhögne.

Beckham amerikai szerződésének évében a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb személye közé választotta az angol menedzsert/producert, ügyfelei között találjuk Andy Murrayt, Claudia Schiffert vagy Annie Lennoxot is, de érdekeltségei közé tartozik Elvis Presley örökségének ápolása, és Muhammad Ali üzleti ügyeivel is ő foglalkozik, szóval nem egy pitiáner alak a szaknévsor-businessből. Ja, igen, ő menedzselte a csúcson lévő Spice Girlst, és anno ő mutatta be Victoriát egy másik ügyfelének, David Beckhamnek. Ha ehhez hozzácsapjuk, hogy szintén ő alkotta meg az American Idol koncepciót is - mely mára nagyjából 2,5 milliárd dollárnyi értéket képvisel – akkor nem kell tovább törni a fejünket, hogy mi a vihart keres Becks&Posh Los Angelesben, pontosabban Hollywoodban.

Aki hallotta már Beckhamet nyilatkozni, az tudja, hogy nem egy szellemóriással van dolgunk, és Fuller zsebében, valamint Victoria szájában David barátunk úgy elvarázsolódott, azt sem tudta, melyik kontinensen van, csak azt kereste, hol kell aláírni.
Érkezésekor Landon Donovan (és felesége, a CBS Rules of Engagement szitkomjában szereplő Bianca Kajlich) volt az MLS egyértelmű sztárja, no de szerencsétlenségére itt mégiscsak a foci és az Egyesült Államok kapcsolatáról beszélünk, szóval nem volt kérdés, hogy a világ elsőszámú házaspárja szegény rokonná silányítja majd őket. Oda a kultusz, a 2002-es vébén lőtt gólja a mocskos mexikóiak ellen, kocsi, ló, mindent elvisz az ár.

2007-ben Frank Yallop volt a Galaxy edzője, aki azt találta ki, hogy ő majd jól összebarátkoztatja a két falubikát, egymás melletti öltözőszekrényeket kaptak, közös vacsorákat szervezett a két pár számára, melyeken maga is részt vett. Gyermekded tervei nagyjából egy hétig alakultak megfelelően, ekkor ugyanis Tim Leiweke, a Galaxyt (is) birtokló AEG ügyvezető igazgatója felemelte a piros telefont, és leszólt, hogy ugyanmár, legyen ez a Beckham a csapatkapitány. Lalas, a klub elnöke és Yallop is megpróbálta elbagatellizálni az ügyet (Hadd legyen ő a kapitány, te maradsz a sztár), de Donovan önérzetébe beékelődött az első szálka. Három hét gondolkodási időt kért, hogy megismerhesse Beckhamet, de könnyen beláthatta, mindössze két választása van. Vagy az edzőjére veri a karszalag-balhét, és ezzel komoly feszültséget kreál az öltözőben, amiből csak szarul jöhet ki, vagy önként adja át a kapitányságot, bezsebelve Beckham és a közvélemény elismerő szavait a nagylelkű gesztus kapcsán. A második mellett döntött.

Beckham kapitánykodásával később a többiek sem voltak elégedettek, hiszen nem tartott lelkesítő beszédeket, sérülés/eltiltás esetén nem mindig tartott a csapattal, konfliktuskezelésben sem járt élen, nem állt ki a csapattársai mellett. Jött, köszönt, edzett, beadott, ha kérdezték válaszolt, köszönt, elment. Kiváló csapattárs, rossz kapitány – foglalta össze társai véleményét Chris Klein, az egész MLS egyik legkedveltebb játékosa.

Donovan azt is felhánytorgatta neki, hogy a kizárólag a játékosok részvételével zajló vacsorák (players-only meal) alkalmával nem ő állja a cehet, hiszen vannak köztük olyanok, aki mindössze 20-30 ezer dollárt keresnek évente, ráadásul ő [Donovan] ezt mindig megtette kapitánysága alatt. Ezzel egyébként a többiek nem feltétlenül értettek egyet, konkrétan egyáltalán nem izgatta őket a téma (none of us cared – Kelly Gray), majd Klein még azt is hozzátette, hogy Beckham csak egy akart lenni közülük, márpedig hogyan illeszkedhetne be a csapatba úgy, hogy folyton különcként viselkedik, és jobbra-balra fizeti a számlákat.

Az első szezonját jobbára a rehabilitációs osztályon töltötte Beckham, mindössze hét meccsen lépett pályára, a Galaxy pedig zsinórban másodszor maradt le a rájátszásról. Yallop lemondott, és ezzel kezdődtek a komolyabb problémák.

Az új vezetőedző Ruud Gullit lett, de kinevezéséhez Lalasnak volt a legkevesebb köze. Mikor levitte az öltözőbe, hogy bemutassa a csapatnak, néhány mondata után előpenderült egy ismeretlen alak, és jóízű bizalmaskodással vázolni kezdte, hogy ezt akkor így, azt meg úgy. A csákó Terry Byrne volt, David Beckham ügynöke, menedzsere, jó barátja, akit a már említett Leiweke szerződtetett tanácsadónak a klubhoz, mégpedig úgy, hogy erről sem a játékosoknak, sem Lalasnak nem volt tudomása, azt sem tudták, ki ez a fószer és hogy került az öltözőbe.

Gullittal gyalázatosan játszott a csapat, három hónapos nyeretlenségi szériákba néztek bele, a játékosok folyamatosan kritizálták, mégpedig jogosan. Egy Beckhammel a csapatban soha, egyetlen egyszer sem gyakorolták a rögzített játékhelyzeteket, nem fordított figyelmet a játékosok egyéni képzésére, edzések után azonnal lelépett, mintha nem is a klubhoz tartozna. David, mint csapatkapitány, nagyokat hallgatott, sőt.

Ő maga sem volt elégedett, de inkább csapattársait kritizálta, hogy kevés labda kerül a jobb oldalra. Emiatt sokszor behúzódott középre, a saját tizenhatosáig lépett vissza labdákért, de nyolcvan méterre az ellenfél kapujától nem sokat tett hozzá a támadásépítéshez. Nem egy középhátvédért fizetünk milliókat – borzolta szemöldökét Lalas az eseményeket látva.

Júliusban (2008) Donovan úgy érezte, eljött az idő, hogy tegyen valamit, de analfabéta módon sms üzenetre hagyatkozott, melyben arra ösztökélte Beckhamet, hogy hagyjon fel az építkezéssel, és inkább a támadó harmadban hasznosítsa tudását, ettől lesz veszélyesebb a csapat játéka.

(I know you're frustrated and I know you're trying, but we need you farther up the field where you're more dangerous. You're the best player out there and you need the ball, but it doesn't help us achieve anything if you're doing other people's jobs)

Beckham nem nagyon figyelt rá. Mindenkinek többet kell mutatni a pályán, fel kell javulnunk. (We just need guys to be better on the field and do a better job). Ez persze nem valami nagy eresztés, Klinsmann jut róla eszembe, aki a Schalke elleni meccs szünetében (0-1) egyetlen tanáccsal bírta ellátni a játékosait. Srácok, gólt kell rúgnunk, gólt kell rúgnunk.

2008 augusztusában Leiweke lenapalmozta a Galaxy vezetését, kirúgta Lalast, Gullitot és Byrnet is, amitől David igencsak mirci-morci lett, és nem habozott ennek tanújelét is adni. Októberben, a szezon legfontosabb meccsére (Houston Dynamo vs. LA Galaxy) el sem utazott a csapattal, mivel sárga lapjai miatt eltiltását töltötte, pedig az újabb vereséggel biztossá vált, hogy megint nem jutnak be a rájátszásba. Tette mindezt a csapat kapitányaként. Ejnye, csúnya fiú.

Donovan újra kiborult, ezúttal már csapattársai is osztották a véleményét.

Lehet, hogy nem alkalmas vezérnek, csapatkapitánynak, de a liga legjobban fizetett játékosától, a kapitányunktól elvárható, hogy minden edzésen, minden meccsen ott legyen, dolgozza ki a belét, mutasson példát. Ez a minimum, és még csak ennyit sem tett meg.

Négy nappal később Beckham bejelentette, hogy a Milánnál képzeli el a folytatást, de márciusban, az MLS kezdetére majd istenbizony visszatér. Na ja. Hát nem tért. Öt Serie A meccs után újabb bejelentés következett – Becksiboy maradna a szezon végéig, és csak júliusban térne vissza az MLS-be. Hónapokon keresztül folytak az egyeztetések, és Amerika vett egy csipetnyit a saját módszereiből, szárazon lenyomták a torkukon az egész csomagot, mint egy közönséges libának.

Ettől függetlenül David Beckham végül visszatért, botrány, fújolás, transzparensek, tetemre hívás.

Olyan bazi nagy tanulsága nincs az esetnek, egy fél év múlva a kutya nem emlékszik majd rá, ráadásul mindezt a lehető legnagyobb magabiztossággal teszi.

Beckham egyszerűen buta, a világ egyik legdörzsöltebb menedzserének, és akarnok feleségének karmai közt vergődve esélye sem volt kilépni a medvecsapdából. Annyira viszont nem buta, hogy öt évet húzzon le az MLS-ben, a focit ugyanis Európában játsszák, ő meg focista. Támadhatatlan duma, hogy mindez az angol válogatott oltárán történik, meg 2010, az angolok pedig fél évszázada csocsóban sem nyertek semmit, kell a nagy David. Maradna ő szegény, de ez a mocskos digó zsarolja, hogy az MLS-ből nem válogatja be.

Az amcsik mondhatnak, amit akarnak, ha fociról van szó, Európában csak arra méltatják őket, hogy egy hot-dogot tömjenek a pofájukba, aztán coki.Beckham beletörölte a lábát a klubba? Na és? No biggie.

A szurkolóknak Beckham kell, az mégsem kafa, hogy a világ egyik legkülönlegesebb játékosa Los Angelesben bohóckodjon, örüljenek, hogy láthatták. Ostoba volt Beckham? Naiv? Nem elég körültekintő? Jellemtelen? Kit érdekel. A szurkoló csak arra fog emlékezni, hogy ja, volt valami amerikás kalandja, már a csapat sem nagyon rémlik, fiatal volt, pornózott, istenem, előfordul. A lényeg, hogy újra itt van, ez a Donovan gyerek meg azzal legyen elfoglalva, amit a Bayern erőnléti stábja mondott róla, hogy errefelé még a tartalékcsapatban sem szokás ilyen kondival focizni. Haha, a marha.

Ez meg egyszerűen zseniális, megtekintése kötelező.

127 komment

Címkék: h beckham több mint foci vegyes izé

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr681258654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.AT 2009.07.21. 14:11:40

@Csöncsön: "Szerintem Xavi nemigen szeretne a Juve csapatkapitánya lenni."

Mert tudná, hogy nem férne be a kezdőbe, és elég ciki úgy kapitánynak lenni, hogy nem játszol. :-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.07.21. 14:14:28

@Mr.AT:

Bizonyára kiszorítaná őt Felipe Melo, ugye. :-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.07.21. 14:34:47

@heinrich:

Beckhamnél jelenleg kb. 200 jobb futballista rúgja a bőrt szerte a világban. Mégis Beckhamről szólnak a médiumok, Beckhamről cikkeznek, Beckhamről írnak blogbejegyzéseket. Arról olvashatunk, hogy ki fütyülte ki Beckhamet Los Angelesben egy teljesen érdektelen, tétnélküli felkészülési mérkőzésen.

Kivételesen teljesen egyetértek kroos-szal. :-)

neeskens 2009.07.21. 14:36:48

Szerintem mindegy már mindegy, hogy a menedzsere, vagy a felesége rángatta bele az amerikai kalandba , vagy ő döntött így.

Akkor kellet volna mérlegelni, hogy akar-e még válogatott karriert, vb részvételt. Ha igen jobban tenné, ha még a nyáron visszajönne Európába.

Hispan07 2009.07.21. 14:37:37

jó kis cikk. DE:

NST fiúk, ha már úgy tűnik, hogy végképp csesztek megcsinálni a a szezon válogatottakat, legalább heti egy olasz-angol-német-(spanyol, bár Csöncsön úgyis mindenütt ott van) posztot rakjatok ki, hogy valahol lehessen megkommentelni az aktuális témákat. köszi előre is

nagyon halott 2009.07.21. 14:37:54

tényleg érdekes poszt, de most minden háttérinfót félretéve, szerintem donovan egyáltalán nem rossz játékos, sőt.

neeskens 2009.07.21. 14:39:17

@Csöncsön: ezt sose értem, emiatt miért őt kell elítélni.

Nem ő csinálja a hype-ot maga körül, basszus. Azért meg lehet a világra haragudni, hogy a jóképű gyerekeknek jobbak az esélyeik.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.07.21. 14:43:25

@neeskens:

Én nem ítélem el őt. Mindenesetre aligha véletlen, hogy (ne mondjak mást) az egyébként szintén nem rossz arcú Raúl kapcsán nincsen semmiféle médiahiszti.

neeskens 2009.07.21. 14:49:25

@Csöncsön: lehet fura, de szerintem pont azért érdekes figura,mert a pályán mutatott énje szöges ellentétben van a magánember Beckhammel.

Az utóbbi egy kissé metroszexuálisra vett, rocksztárokat megszégyenítően kitetovált médiabohóc.Viszont a pályán egy nagyon alázatos, hajtós focista, akinek a gyorsasága eléggé megkopott, de még mindig nagyon jól passzol és csavar.Nekem ez utóbbi szimpatikus, előbbi meg nem érdekel. Konkrétan leszarom, hányszor csalja meg a nejét, vagy szcientológus lesz-e.

zsakfos 2009.07.21. 14:50:29

Érdekes, hogy Gullit nem vitte sokra edzőként, pedig a korábbi holland nagy4es közül, ha megkérdezik ki lesz a legsikeresebb edzőként is, őt mondtam volna meg Koemant.
1996-98 közti Chelsea korszak után még bohóckodott egy kicsit a Newcastle-nél, meg a Feyenoordnál és a Galaxinál is belenyúlt alecsóba, ígéretesebbnek indult...
Fura, hogy a Chelsea korszak után Vialliból se pedig ő még KEK-et is nyert. Nem is tudom az olasz dolgozott még valahol edzőként?

hunyuan 2009.07.21. 14:51:11

jövő júniusig csak ez jellemzi a világfutballt..

tri campione...

forza barca

utánuk mindenki..
uff

Salvatore Bonanno 2009.07.21. 14:56:25

@Hispan07: én már nem is mertem kérni...

pote · nst.blog.hu/ 2009.07.14. 11:19:32
@Salvatore Bonanno:
hétvége előtt MINDENKÉPPEN le lesz zárva az elmúlt szezon.
semmi poén, komolyan...

Salvatore Bonanno 2009.07.21. 14:57:41

@zsakfos : A Watfordnál egy szezont. Felejthető.

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.07.21. 14:58:56

@Salvatore Bonanno:
:(
si-si
de az vesse ránk az első követ...

kroos 2009.07.21. 15:00:16

@pote: aki tud a munkahelyén youtube-ot nézni?

keg 2009.07.21. 15:04:19

Nekem nem kedvencem Beckham, sőt. A rock muzsika elkötelezettjeként nem tudom neki megbocsájtani, hogy pont egy szpájszgörlt vett el. :D Na de ebben az esetben nagyobb a füstje a dolognak mint a lángja. Az amcsik meg egyszerűen idióták...Annyira álszent ez a moralizáló nyavalygás, hogy aligha lehetne tovább fokozni. Jobb ha tudomásul veszik, legalább a fociban (egyelőre) még kuss a nevük és kész.

Salvatore Bonanno 2009.07.21. 15:06:14

@pote: Tudom, sejtettem, ezért nem szóltam eddig.

doktor.dikhed 2009.07.21. 15:08:33

"2. A világ egyik legkülönlegesebb futballistája Thorgelle Sándor."

Legkülönösebbet akartál írni? :)

mickeyknox 2009.07.21. 15:11:24

@neeskens: ez azért nem egészen igaz. ahogy fent olvashattad, nem véletlenül találkozott a feleslegével sem, és azóta ez a kettős nemcsak család, hanem üzleti vállalkozás is. UK-t megunták, mentek spanyolországba, mással nem nagyon indokolható az egész, mivel tudjuk, beckham milyen poszton játszott a madridban. aztán jött amerika, még több lóvé. valamiből el kell tartani fulller bácsit is :) meg magukat. zseniális focista, valóban, de nem hiszem, hogy ez a hatalmas hype zavarná.

nils_h 2009.07.21. 15:12:49

@kroos: @pote: Na nehogy má emiatt meg legyen hurcolva a youtubementes munkahelyen napot lopó, ámde igen szimpatikus részlege a kommentelőknek, mert az nem járja!

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.07.21. 15:14:06

ez itt teljesen off, de muszály hangosan káromkodnom: nasri 3 hónapra lesérült. edzésen. :-(

b+

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.07.21. 15:26:11

@pote: @kroos: én még szerkeszteni és feltölteni is tudok youtubera a munkahelyemen, akkor én most nagyon is dobhatom azt a követ, vagy éppen hogy kuss a nevem.....?


Valamit ne felejtsünk el az amcsikról: ahogy az angolok a klubhűséget, ők az elvállat feladat 110%os végrehajtását várják, legyen az tejesember, vagy focista. Így Beckham násztánca felbassza a csőrüket.

Persze David arról nem tehet, h az ő megvásárlását nem kísérte értelmes edző beszerzése, márpedig fizethetnek akármennyit neki, győzni a csapat fog, vagy senki. Amikor dolgozni kellett, a lelkét kitette, tehát innen nézve meg nem teljesen világos, mit is kérnek rajta számon.

Viszont. Hogy mi lesz beckam sorsa, az valóban messze értékén felül kezelt kérdés, idegen szóval hype - és erről csak részben tehet ő, szerintem csak kissebb részben. Az asszonka, a menedzser, és az angliában különösen elmebeteg (bulvár)sajtó e torta nagyobb szeletéért ludas, ha engem kérdeztek.

Az viszont, hogy egy "interjúban" 10 kérdésből 10re a felesége válaszol, ő meg csak dísznek (vö: escort) szerepel az elegáns hölgyike (vö: posh spice) oldalán, eléggé beszédes.

kroos 2009.07.21. 15:28:43

@morphine:
én akár az asztalra is szarok mint Cartmen.
Tudod az intézményes rendszer ellensége vagyok, hardcore nyomom vágod?

nils_h 2009.07.21. 15:34:54

@morphine: videód van róla? Mer akkor nézgesd! Muhaha

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.07.21. 15:45:11

@kroos: Hahah, na cső gyíkok, én leléptem!

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.07.21. 15:50:14

@pote: jól értem? Pénzt kínálsz videóvágásért és cikkírásért? Jó helyen tetszik kopogtatni a megrendelő úrnak, erre tessék :-)

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2009.07.21. 16:06:44

"fiatal volt, pornózott, istenem, előfordul."

LOL

@nils_h: :D:D

Lord_Cica (törölt) 2009.07.21. 16:21:20

Hé hol vannak a félmeztelen fotók?

Krogshöj 2009.07.21. 17:07:47

A József Attilá-s hasonlat erősen sántít, mivel Donovan korántsem focitudásból oktatja ki Beckhamet, hanem olyasvalamiben, amiben a jelek szerint valóban fölé magasodik - csapatkapitányságban.

Egyébként is vicces kissé Magyarországról lenézni az amerikai labdarúgást, bár ez a posztíró szíve joga. Persze ez az arrogancia egész Európára jellemző - ezért drukkolok régóta a nemzetközi tornákon az amerikaiaknak. :)

periplaneta plumbum · http://atomgomba.blog.hu 2009.07.21. 17:17:25

"Miénk a futball, és miénk David Beckham is. Ez van."
merthogy a foci ázsiai? .]
és
ha dbekem metró szekszuális, akkor ő egy subway fucker?

Artie 2009.07.21. 17:19:59

Mondjuk a Bayern "szakértőinek" véleményének megalapozottságát a Confederations' Cup-ön elég jól láthattuk...

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.07.21. 17:23:22

@Krogshöj: A posztot sokkal inkább az európai arrogancia (tkp szimpla realizmus) írta, mintsem én.

Paul Newman Jr. 2009.07.21. 17:26:34

@Artie: Donovan Bundesliga produkcióihoz nem kell különösebb magyarázat.

crouchy 2009.07.21. 17:48:33

de csúnyán beszélnek ezek angolul:)

smartdrive 2009.07.21. 17:52:21

Donovan jobb, de legalábbis ugyanolyan jó játékos, mint Beckham, te viszont (látatlanba is bevállalom) nem vagy József Attilához mérhető költő. Érdemes továbbolvasnom innen?

smartdrive 2009.07.21. 18:00:17

na, azért a végére is maradt bagolyverebes lol (szép keretes szerkezet):

"amit a Bayern erőnléti stábja mondott róla, hogy errefelé még a tartalékcsapatban sem szokás ilyen kondival focizni."


"arrafelé" konfödeárcióskupa-döntőkben is szoktak "ilyen kondival" focizni, a Bayern erőnléti stábjával viszont a félelmetes Wolfsburg is feltötölre a padlót

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.07.21. 18:01:13

@smartdrive: uhh, ez kőkemény, de nyolcnál sikerült felállnom.

smartdrive 2009.07.21. 18:03:47

@Nűnű: az a "maga ideje" eltartott úgy 1960-ig. neki annyi jutott a jónőségből

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.07.21. 18:05:09

A kondis részről meg annyit, hogy Klinsmann stábjában nem egy amerikai volt. Egyébként nem a válogatott erőnléte volt a kérdés, hanem Donované - és az is csak egy átlagszurkoló szemszögéből.

smartdrive 2009.07.21. 18:08:27

@keg: ezt tudják a spanyolok is? :D

smartdrive 2009.07.21. 18:09:57

@heinrich: biztos a felesége könyörögte be a válogatottba. 115-ször

popp · http://koncertblog.com/ 2009.07.21. 18:22:04

Bököm egy oan celeb, aki egész jól küldi a böcsületes szakmájában is. Ugyanakkor azért már rég nincs ott a legjobb focisták között.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.07.21. 18:24:15

@smartdrive: Nem arról van szó, hogy kiábrándítóan rossz játékos lenne (bár erről a Leverkusen meg Bayern drukkereket kérdezd), de Beckhamhez hasonlítani (sőt fölé emelni) az keményebb, mint a Pokolgép :)

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.07.21. 18:38:39

@smartdrive: ahol pikk-pakk olyan hatalmasságok közé került, mint Eric Wynalda, vagy Claudio Reyna. ejha.

Donovan a vakok közt félszemű a király tipikus esete, egy fél Robbenbe oltott negyed Saviola, aki nagyon jó helyen van most, nagyon büszke lehet egyébként a válogatottsági rekordjára, nem minden nemzet esetében érik el ezt 27 éves sportolók és ez nyilván nem a rekordot minősíti, hanem őt...

vélhetően rég röhögött szurkolótábor akkorát, mint a 'kusen-szimpatizánsok, amikor Uli bejelentette Landon érkezését.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.07.21. 18:42:16

@mocsing: (az egyébként lehet, h még nem ő a válogatottsági rekorder, most nincs időm megnézni, de hogy ő lesz, az biztos)

for-avar 2009.07.21. 18:48:28

az a spiceboy státusz nem kellett volna...onnan kezdődött az egész
posh spice a "nagy csapatból" lekerült a földre és ez nem tetszett vissza akar(t) kerülni az általa elképzelt világba!Nem érdekelte már a mocskos koszos hideg Manchester,Madrid kell(az angolok szeretnek spanyolban nyaralni)mert az a divat egyik városa!És szerintem nem a Real volt a fő ok!A Milan szintén...LA pedig a film miatt Holywood miatt...David pedig aszisztált ehhez!!!Média Celeb sztár lett
Gratula soha nem kedveltem,igaz jó focista volt de hogy "szabadrúgás specialista?A Vasasban Váradi Béla az volt 36gól 77ben több mint a felét pontból rúgta 30ról...vagy Szeibert MTK.Ma már sok-sok jobb rohangál a pályákon...Lampard Gerard mind jobbak mint amikor csúcson volt
Donovan tipikus amcsi focista otthon sztár 26évesen(!!!) 100(ma 115)X válogatott...mint az a csaj aki 500 mecséből 350 vállogatott mecs volt.Kikkel fociznak ezek???Egymással?Guatamala-Salvador-Belize?Elszabták az egész focit az utóbbi időben
Bocs a hosszért

popp · http://koncertblog.com/ 2009.07.21. 18:56:37

@mocsing: Frenkie Hejdukot ki is hagytad a fölsorolásból.

_karmapolice_ 2009.07.21. 19:00:16

"Nem kísérlet, jelenség." miért ne lehetne kísérlet? a könyvnél tökéletesen ül, hiszen a teljes cím:
The Beckham Experiment: How the World's Most Famous Athlete Tried to Conquer America
kísérletezett vele, csak nem jött be, van ilyen. amúgy Donovant illetően Krogshöjnél a pont, ne keverjétek a szezont a fazonnal (azaz a kondit a csapatkapitányi teendőkkel), pont azért olvaslak titeket, mert úgy amúgy nem szoktátok.

delpierofan 2009.07.21. 19:06:25

Remek cikk. Beckhamet elcsábította a felfoghatatlan mennyiségű pénz, de rájött, hogy van amit nem lehet pénzért megvenni (válogatott) . Minden másra pedig ott a Mastercard

smartdrive 2009.07.21. 19:16:55

@heinrich: tudom, tudom, Beckham egyszer harmadik volt az Aranylabda-szavazáson (amit egyszer megnyert Weah, egyszer meg Sammer), és lőtt egy gólt a görögöknek

smartdrive 2009.07.21. 19:19:15

@heinrich: tudom, tudom, Beckham egyszer harmadik volt az Aranylabda-szavazáson (amit egyszer megnyert Weah, meg Sammer), és lőtt egy gólt a görögöknek

füligjimmy77 2009.07.21. 19:23:26

Nem Bekem válaztotta Amerikaországot, hanem az asszony. Miután egy raklapnyi macát lekúrt Beksi-Spájsz Boy (született David Beckham), az asszonyka valószínűleg besokallt. Bölcsen úgy döntött, nem akart válni, mert a férje nélkül ő már csak egy tíz éve méltán elfeledett énekesnőcske lenne, de egy nyakék azért kevés a kiengeszteléshez. Sajna az asszonyka olyan tehetségtelen, hogy még Hhálivúdban se sikerült életet lehellni karrierjébe, pedig ott aztán tényleg minden féregjáratból élőmászik valami celeb.

Landon Donovan: 115 válogatottság? Akiknek a legneccesebb ellenfeleik Granada, meg Honduras? Konföderációs Kupa tényleg szép teljesítmény. Mármint azoktól a játékosoktól, akik egyáltalán hajlandóak voltak ott megjelenni. A Copa Americán mit szokott elérni az amerikai válogatott? Azért ott már akár Paraguay-jal is össze lehet akadni.

Amúgy a hülye vezetés azért ott nem igazán ritka, a foci nincs annyira szem előtt, de elég megnézni a többi major sportot, ott mit művelnek. Az NBA a kedvencem, ott egy játékost azért is leigazolnak , mert lejár a szerződése, nem azért, mert jó a csapatnak.

for-avar 2009.07.21. 19:26:26

delpierofan
ott a pont...
Maldini
Del Piero
Terry
Ők miért maradtak?

Vul-Kahn 2009.07.21. 19:28:37

@mocsing: "Donovan a vakok közt félszemű a király tipikus esete, egy fél Robbenbe oltott negyed Saviola"

Ez egyszerűen parádés. Nem tudom, mikor fog sikerülni abbahagyni a nevetést, de nem mutat rá sok jel, hogy fél órán belül összejönne. :DDDD Óriási!

Amúgy a véleményem kb ugyanez. Az, hogy az MLS-ben nagykirály, meg 868-szoros válogatottként fog visszavonulni, az én szememben nulla. Az igazi focit Európában játszák, itt meg nem mutatott semmit. Értsd, 0, azaz nulla gólt rúgott tétmeccsen akár a Leverkusenben, akár a Bayernben (na jó, talán a Leverkusen II-ben a negyedosztályban sikerült vagy 2szer betalálnia).
A Bayernnek egyébként volt egy hasonlóan messziről jövő, azt mond amit akar-játékosa a közelmúltban, nevezetesen az iráni Ali Karimi. Ő Ázsiai Év Játékosa-ként került hozzánk, és kb ugyanúgy befürödtünk vele, mint a jenkivel.
Tanulság? Európa über alles.

smartdrive 2009.07.21. 19:32:04

@Vul-Kahn: azért az olaszoknak meg braziloknak beakadt egy-egy...

smartdrive 2009.07.21. 19:38:02

Egyébként Donovan játszott jobban a Bundesligában, vagy Beckham az MLS-ben?

Vul-Kahn 2009.07.21. 19:48:03

@smartdrive: Torghelle is rúgott gólt a braziloknak, sőt az argentínoknak is, sőt, a németeknek egyenesen 2-t. Amúgy ne érts félre, nem tartom én őt akkora kutyaütőnek, sztem ha marad a Bayernben szezon végéig, biztosan összejött volna neki 2-3-4 gólocska.
De a kérdésedre a válasz: egyértelmű, h Beckham jobban jobban játszott/játszik az MLS-ben, mint Donovan a BuLi-ban. Csatár, és a mérlege 0 gól. 15-20 meccsen kb. Nincs miről beszélni.

Vul-Kahn 2009.07.21. 19:53:53

@Vul-Kahn: Az előző hsz-emmel semmiképpen sem Torghelle Sándor futballtudását szerettem volna megkérdőjelezni. Minden erre utaló jel csupán a véletlen műve. De komolyan.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.07.21. 19:54:32

@Vul-Kahn: "Torghelle is rúgott gólt a braziloknak, sőt az argentínoknak is, sőt, a németeknek egyenesen 2-t."

Megmondtam én, hogy Sanyi a világ egyik legkülönlegesebb futballistája. :-)

smartdrive 2009.07.21. 19:57:08

@Vul-Kahn: Donovan tétmeccseken rúgta. Aki meg a 115/41-et fikázza: Puskás 94 góljából hány volt barátságos mérkőzésen, és hány ilyen Korea meg Törökország ellen? 115-ször egyetlen válogatottba sem lehet az utcáról beesni, ráadásul az angol válogatott sem olyan rettenetesen hű de jobb, mint az amerikai... (VB-n például 0:1 az örökmérlegük :D)

értelmetlen_nevű 2009.07.21. 19:59:24

@smartdrive: Nehogy már Puskáshoz hasonlítsd Donovant. Ez már tényleg a legalja.

smartdrive 2009.07.21. 20:01:55

@értelmetlen_nevű: az értő olvasás csodákra (lenne) képes

Asidotus 2009.07.21. 20:08:53

@smartdrive:
Az angol válogatottnak csak egy jó része van, az meg pont a középpálya, ahová Beckham is tartozni szeretne.
Nincs kapusuk, nincsenek jó hátvédjeik, és csatár kérdésben sem állnak jól.

esclave de boulot 2009.07.21. 20:10:06

Kecske es a kaposzta tipikus peldaja. Szeretne megtartani az 50 millat, de kozben ne kelljen mar Amerikaba jatszania, mert az nem egy focinagyhatalom es nem jo a karrierjenek. Ezen most kar nyavajognia, ezt mar anno is tudhatta volna mikor alairta a szerzodest. Raadasul ugy emlekszem a Milan is erdeklodott akkor iranta, csak Victoria nem akart odamenni (vajon miert? Az is divatnagyhatalom).
Nekem itt nem az a kerdes, hogy Amerika mennyire szanalmas, hogy komolyan kepzeltek, hogy Beckham majd motivalt lesz a szar ligajukban, vagy hogy Beckham milyen jo jatekos, hanem az, hogy ha mar alairta a szerzodest, teljesitse azt vagy talaljon egy csapatot aki kivasarolja (ha lehetseges egyaltalan).

for-avar 2009.07.21. 20:10:42

Ázsiában is futkosnak "1000"X vállogatottak ugye a GER-SAA 8:0 nál 3-4 100X arab "focizott"...
régen..
Billy Whright 1926-59 105
Bozsik Cucu 1947-62 101
Peter Shilton 1970-90 125
Lothar Matthäus 1980-00 150...

Baj hogy ma 100X nak lenni nem nehéz most :(

Mohamed Al-Deayea 181
Cobi Jones 164
Sami Al-Jaber 163
Iván Hurtado 157
Mohammed Al-Khilaiwi 143
kik ezek? kikkel játszottak?Senkik mint az USA női vállogattotja...340X vicc

horas 2009.07.21. 20:14:20

valaki nem tud egy linket a chelsea Inter meccsről?előre is Thanks

for-avar 2009.07.21. 21:22:25

Lehet utcáról... lásd a sorolásom

mickeyknox 2009.07.21. 21:30:59

volt már olyan párszor, hogy egy-két válogatottnak kiszaladt valamilyen futballeseményen valami (dánia, görögország, döntő meg még többnek). a konföderációs kupa döntő ebből a szemszögből irreleváns.

halareaal 2009.07.21. 21:31:54

@Nűnű: hm, hát sztem azért pont h nekik vannak elvben a legjobb védőik. Terry, Ferdinand középső sor miatt eleve nem lehetnek rosszak, náluk egyértelműen jobb középső hátvéd talán nincs is most. bármennyire patkány, A. Cole is a top balhátvédek között van sztem, jobbra meg ott van Brown aki szintén nem rossz, plusz Richards aki baromi jó lehet még. nemis olyan rég ráadásul még ott volt Carragher v Woodgate is (najó, utóbbi nem akkora durranás). a többi részbe egyetértek, de ennél a védősornál hirtelen egy jobb válogaottat sem tudnék mondani, már ami a neveket illeti.

mickeyknox 2009.07.21. 21:33:29

@for-avar: szerintem 100x válogatottnak lenni az európai országokban még most is legalább akkora tett, mint a múltban. a többi csak a rekordmániások körében számít akármit is.

Ember Tévez, Isten végez 2009.07.21. 21:40:43

Az a gond, hogy az USA-ban el akarták hitetni, hogy Beckham a foci Michael Jordene, csak hát igazából Jordan volt az NBA Peléje (plusz Nike-szerződés).

Semmi rendkívüli nincs Beckham karrierjében, Denilsonhoz képest például.Teljesen normális lenne az életrajza, csak túl korán ment el levezetni.

Eredetileg Henry-t is hívták az USA-ba, az lett volna borzalom, ha oda ment volna a Barca helyett.

Az MLS-nek például Sevcsenkó vagy Ronaldo jelenthetné a megoldást (az igazi), mert ő Európához túl sérült, Brazíliában meg nem kap sok pénzt.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.07.21. 21:48:16

Az MLS-ről csak annyit, hogy "Lesz még AllStar Hercegfalvi, hejj, hejj!" :)

Ember Tévez, Isten végez 2009.07.21. 21:59:50

Amúgy ha már a témához kapcsolódik:
1.
-Why is David Beckham gay?
- Because, when he was playing for Real Madrid, had s(i)emens on his shirt.
2.
A posztot meg ez alapján írhattátok:
www.bigsoccer.com/forum/blog.php?s=c40cf155cb5b8d4e02a23d622ae68bd3&b=6026
3.
Donovan a BuLi-ban vagy Gera a Fulhamban, párhuzamba állítható, ahogy Onyewu és Juhász is.

mickeyknox 2009.07.21. 22:01:38

@halareaal: a brazil, francia, spanyol hátvédsor legalább olyan jó mint az angol. ahol wes brown játszik, az nem lehet a legjobb hátvédsor, egyébként is.

SamS 2009.07.21. 23:32:51

@mickeyknox: Az a hátvédsor volt 2008-ban Európa legjobb védelme (Brown-Rio-Vidic-Evra). Azért Gallast (lol) vagy Lúciót ne hasonlítsuk Ferdinandhoz (csak h minden válogatottból a legjobb védőt nézzük).

delpierofan 2009.07.21. 23:40:12

@for-avar: Mohamed azért elég jó k@füligjimmy77: apus volt, azt meg kell hagyni...mondjuk nem 40+ évesen, de előtte azért ott volt a topon...

füligjimmy : az NBA és a hozzá hasonló tipikus amerikai sportok ligái (NHL, NFL) szerintem a legjobban megszervezett sportligák.
Egyrészt az általad leszólt fizetési sapka miatt, ami miatt kevésbé tud elnyúlni egy klub a mezőnytől mint teszem azt fociba. És igen, van h olyan játékost szereznek meg (cserével, mert egy újabb előny h nem játékosvételek, hanem cserék vannak) aki nem igazán kell a csapatnak, csak mert lejáró szerződésű, és így a kövi nyáron több helyük lesz a fizetési sapka alatt... szerintem hihetetlenül jól megvan csinálva, és ott jelent is vmit GM-nek, tulajdonosnak lenni, nem úgy mint fociban h van egy rakás pénzed és megveszed a legjobbakat... úgyh az NBA minden csak nem nevetséges :)

delpierofan 2009.07.21. 23:41:01

ooops összecsúszott az előző de azért kivehető remélem

halareaal 2009.07.22. 00:17:56

@mickeyknox:

hát a legalább annyira jó sztem is túlzás. sztem ahogy SamS is utalt rá, Brown egyáltalán nem olyan béna, mint sokan gondolják. igaz, ő a leggyengébb pont talán a védelemben, de pl ettől még a spanyolokkal v a brazilokkal összevetve csak a jobbhátvéd posztban gyengébbek az angolok. Puyol sztem már, Pique és Albiol pedig még messze van Ferdinandtól és Terrytől (persze ez lehet így is marad, majd meglátjuk), mint ahogy Lucio és Juan sincsenek annyira jók. (a brazil balhátvéd meg Andre Santos ezek szerint...) a franciáknak ugyan jobbak a szélsővédőik, dehát középen ott elég szar a helyzet. igazából még akkor járnak a legjobban, ha Abidal bemegy középre... persze lehet ezzel vitatkozni, de válogatott szinten a Ferdinand-Terry védőkettősnél nincs jobb sztem (mind2en top5ös védők), szal nehéz lenne azt mondani, h rosszul állnának védőkkel.

Eastbay1 2009.07.22. 00:22:00

Nem akarom védeni a Beckhamet, mert egyrészt ugye nincs rászorulva, másrészt meg tényleg nem tűnik tisztességesnek ahogy ő és az emberei intézik a dolgokat. De!
1. Nehogymár az amcsik oktassanak ki bárkit is a tisztelet témájában.
2. Tudtommal Beckham, Ljungberg és a resztli is a liga játékosai, nem a klubboké, akkor meg mit hepciáskodik a Galaxy.
3. Kismilliomodszor b@sznak rá az amik erre a fantasztikus elképzelésre, hogy igazolunk egy drága világsztárt, aztán ő majd megnyeri nekünk a meccset. (A sejkek, a kazahok és Perez persze nem tanulnak más hibájából.)
4. Feltételezem van itt még egy csomó más részlet is, amiről nem tudunk, szóval biztos, hogy egyedül Beckham és kedves felesége a hunyó.
5. Véleményem szerint azért utálják ki hősünket, mert meg van az új sztár, aki játéktudásban felveszi a versenyt vele, példamutató viselkedésben és életmódban le is körözi B-t. Na ki ő?:)

Eastbay1 2009.07.22. 00:25:34

Eccer is elég lett volna, na mindegy.

mickeyknox 2009.07.22. 08:25:39

@halareaal: nem azt mondtam, hogy szarul állnak védőügyileg, csak azt, hoyg nem kiemelkedően vagy egyértelműen a legjobb védősor. az meg, hogy valaki szerint brown igazából kurva jó, meg a terry-ferdinand kettősnél nincs jobb a földön, az már csak ilyen morálos kérdés :D

halareaal 2009.07.22. 09:41:22

@mickeyknox: tudom h nem azt mondtad, eredetileg nem a te kommentedre reagáltam. valóban nehéz objektívan eldönteni, dehát akkor melyik, ha nem a Terry-Ferdinand.

kroos 2009.07.22. 10:21:22

És az milyen szimpi volt mikor a milan-ligaválogatott BARI meccsen elkapta Kabát Peti torkát.
Mert neki ugye lehet.

mickeyknox 2009.07.22. 10:21:39

@halareaal: valójában igazad van, mert egyértelműen jobb kettőst én sem tudok megnevezni. szerintem viszont van még néhány olyan kettős, ami hasonló erőt képvisel, innentől kezdve pedig nyilván az adott forma dönt.

ez olyan, mint a világ legjobb csapata (ilyen nem létezik).

füligjimmy77 2009.07.22. 12:41:05

@delpierofan: "ott jelent is vmit GM-nek, tulajdonosnak lenni, nem úgy mint fociban h van egy rakás pénzed és megveszed a legjobbakat."
Ebbe a vitába különösebben nem mennék bele, de erre muszáj reagálnom, mert ettől az érvtől mindig flforr az agyvizem. Hadd ne soroljam, hogy milyen megtollasodott figurák vesznek maguknak csapatokat, aztán játszanak velük, mint hülyegyereke a képeskönyvvel. És tényleg nincsenek gazdagabb csapatok, akik azt vesznek meg, akit akarnak? Tényleg? Ó jaj, szegény New York Knicks, aki a legtöbbet költi a ligában, ehhez képest már az is eredmény, ha nem ők a legutolsók. És ugye csak ez a legkirívóbb példa, de ne beszéljünk már hülyeségeket, van, ahol a fizetési sapkát se tudják/akarják elkölteni, van, ahol a szerződéséből egy agyonfizetett, rossz játékost is kivásárolnak 10 milliós nagyságrendű összegekért. Az amerikai major sportoknak van egy egyedülálló rendszere, ez működik az NFL-NHL-NBA vonalon? Miért? Am.focit máshol nem játszana. A jégkorongligában háy külföldi van? VAgyis az egész világból van gyakorlatilag merítési lehetőségük. Az NBA-ban dettó, de azért hadd ne tejeljek már le tőlük, van 15 klasszis, láthattuk, ha ők otthon maradnak, valaki mindig elkalapálja őket a világversenyeken. Profitmaximalizálásban nagyon ott vannak a szeren, ennyi.

SamS 2009.07.22. 13:04:16

@mickeyknox: A 2008-as Brown-nál sem tudok jelenleg 5-nél több jobb jobbhátvédet (ááá) mondani. Igaz, hogy rengeteget kihagyott idén sérülés miatt, de a posztján ő is egyértelműen az elitbe tartozik.

delpierofan 2009.07.22. 13:41:10

@füligjimmy77: Nem egészen látod át a lényeget. Nem azt mondom h nincsenek gazdagabb csapatok, mert nyilván vannak. De, mivel van egy fizetési sapka, ezért jóval kiegyensúlyozottabb a dolog, mint fociban, ezt remélem te is belátod. Az meg h nincs más hokiliga, az vicc...olyan mint a foci, van máshol is, de európában a legkomolyabban jegyzett...
A Knickses példáddal élve, pont az szól mellettem: nekik van a legtöbb pénzük, de a sapka miatt nemtudnak egy világverő alakulatot kiállítani, és ez így igazságos egy sportban, ne csak a pénz döntsön. Az más kérdés, hogy ehhez még egy teljesen ostoba GM is adott, aki a régi edzővel karöltve sikeresen elásta a csapatot több évre...

füligjimmy77 2009.07.22. 13:59:00

@delpierofan: Azért baromi kíváncsi lennék, hogy hol tartana az NBA, NHL ha az európai klubok is annyit tudnának fizetni a játékosoknak, mint a tengerentúlon. Ja, ők ott szerelemből játszanak, nem azért, mert vagy hatszor annyit keres egy svéd hokis az NHL-ben, mint mondjuk az Elitserienben. De talán 1-2 éven belül már egy orosz hokisnak nem éri meg eligazolni, és nagyon kíváncsi vagyok a KHL mennyire fog beválni.

A fizetési sapka: Knicks ugye a totális ökörségre példa, nézz utána a Boston Celtics mennyi luxusadót fizetett tavaly. Másrészt: honnan a búbánatból tudtak ennyit Bekemnek kiköhögni? VAlószínű szponzorok, reklámozók, magyarán szépen megkerülik a rendszert.

Ismétlem, meddő vita. Bár ott van bennem a kétely, ha annyira ki van találva, az MLS-ben miért nem működik? Nagyon kíváncsi lennék, ha az általam említett major sportok 32 csapatának még Európából vagy 40 csapattal kéne versenyeznie, akkor mennyire dominálnának. Egy ilyen "beltenyészetben" azért nem akkor kunszt kiegyensúlyozottabnak lenni.

Mérgező Hulladék 2009.07.22. 15:59:04

@füligjimmy77: nem is folynék bele, csak Beckham kapcsán: nem fér bele a sapkába, de csapatonként egy játékos fizetése nem számít bele. Így legalább azzal nem kell trükközni.

Ember Tévez, Isten végez 2009.07.22. 22:01:39

@Mérgező Hulladék:
Minden csapatnak alapból egy ún. designated playerhez van joga, de ez a jog eladható másik csapatnak. Kettőnél több viszont designated player viszont a szabály szerint sehol sem lehet és eddig még egyszerre kettő egy csapatban nem is volt.
Bővebben itt: en.wikipedia.org/wiki/Designated_player_(soccer)

Interista · http://calcio.blog.hu/ 2009.07.23. 10:56:14

Biztos volt már szó az Ali G-s videóról, de nem olvasom most végig a kommenteket, de meg kell kérdeznem h komolyan azt kérdezi Cohen az elején, amire gondolok??????? :'DDD (Korábban Becks kiverte-e már Victoria képére?! :D)

_benito · www.nst.blog.hu 2009.07.23. 11:49:20

@Interista: pontosan, ha a kép nem azt jelenti, hogy az arcára :)

cameltoe? :D

sh4d0w 2009.07.24. 08:26:22

Bármennyire is buta Beckham IRL, a pályán még mindig nagyon jól lát és még mindig oda tudja rakni a bogyót, ahová kell. Az amerikaiak egészen egyszerűen nem érdemlik meg, hogy ilyen kaliberű játékosok náluk játszanak. Elégedjenek meg a Donovan-szintű játékosokkal, slussz. Ott, ahol futballnak neveznek egy rögbiből gyúrt sportágat, ne ugassanak egy igazi focistának.

kroos 2009.07.25. 08:02:37

buzibekem!!!!!!!!!!
süti beállítások módosítása