Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Skócia virágai - Bevezető II.: A furmányos lebonyolításról

2008.07.22. 12:00 donnelly

Skóciában minden ködös és misztikus. Van (?) Loch Ness-i szörny, vannak elszigetelt felföldiek, van elrabolt majd megkerült (?) koronázási kő. Nincsenek pontos ismereteink a középkori állam (Alba királyság) megszületésének idejéről, rengeteg futballklub becenevének eredetéről, sőt a Skócia elnevezés is eredetileg Írországot jelölte. Nagyon keveset tudunk a kvázi őslakos piktekről és úgy általában könnyen vésznek a múlt homályába ennek az északi országnak a dolgai. Azt sem tudjuk, mit szól egy beviszkizett-besörözött skót, amikor elolvassa a versenykiírást, de vajon mit szóltok ti, ha lapoztok és szántok rá néhány percet? 

Mint az rovatunk első számából is kiderülhetett, tizenkét csapat szerepel a skót élvonalban, a Scottish Premier League-ben. A bajnokság alapszakasz-rájátszás rendszerben kerül megrendezésre. Az alapszakasz augusztus 9-én, szombaton indul (a szezonnyitó a Falkirk-Rangers mérkőzés lesz) és április 18-án fejeződik be. A rájátszás öt fordulója májusban lesz.

Először mindenki mindenkivel háromszor (!) játszik - ez 33 fordulót jelent - méghozzá kétszer idegenben és egyszer otthon, vagy éppen fordítva. Ezt követően két részre bomlik a mezőny: alsó- és felsőházra. A rájátszás további öt mérkőzést jelent mind az alsó, mind pedig a felsőház tagjainak számára, melyeket a többi sorstárs ellen játszanak le. A szezon kezdetekor az SPL fejesei készítenek egy előzetes rangsort (a bajnokság várható végeredményével), amelyet a sorsolás elkészítésénél használnak: ez alapján úgy próbálják elosztani a mérkőzéseket, hogy minden csapat kétszer játszon otthon, illetve idegenben a rájátszáskor vele egy divízióba kerülő csapatokkal a teljes szezon, tehát a 38 mérkőzés során. Igen ám, csak ez könnyedén felborulhat, amennyiben egy előzetesen alsóházba várt csapat bejut a legjobb hat közé. Ekkor könnyen előnyös (vagy éppen hátrányos) helyzetbe kerülhet bizonyos ellenfelekkel szemben: 3-1-re (vagy 1-3-ra) módosulhat az otthon és idegenben lejátszott mérkőzések aránya, és ez komoly kihatással lehet a bajnokság végeredményére. Ez a lebonyolítási rendszer egyébként azt a furcsaságot is lehetővé teszi, hogy a hetedik helyezett (vagyis az alsóház győztese) több ponttal zárja a bajnokságot, mint a felsőházban hátul végzett gárdák - az Inverness (ejtsd: ánvörnesz) a 2005/2006-os kiírásban a kiesési bajnokságot nyerte meg, de a sorozat végén több pontja volt, mint a negyedik helyen végzett Hiberniannek.

A szisztémát sokan kritizálták már a skót labdarúgás szereplői közül, de a speciális igényeknek nagyon nehéz megfelelni. A korábbi tízcsapatos bajnokságban mindenki négyszer játszott mindenkivel, de ez a formáció a tucatra bővült résztvevőkkel 44 mérkőzést jelentene egy szezonban, amibe viszont még a legkeményebb hegylakóknak  is beletörne a szkíndúja (sgian dubh). Mivel alig van néhány kellően tökös megfelelő játékerőt képviselő társaság Skóciában, 18 vagy 20 csapatos bajnokságon nem is érdemes gondolkodni - az ilyen variációkban az Old Firm game-ek száma is jelentősen csökkenne, pedig ez a rivalizálás a skót labdarúgás egyetlen olyan tényezője, ami miatt a világ legjobb futballjának része lehet.

A versenyfutás első két helyezettje indulhat a Bajnokok Ligájában (a szerencsés bajnok olykor kiemeltként is főtáblára kerülhet, mint a Celtic 2006 őszén, vagy a jelenlegi kiírásban). A bajnoki bronzérmes valamint a skót FA kupa győztese az UEFA kupában próbálkozhat (amennyiben a kupagyőztes bajnoki eredménye alapján már kvalifikálta magát a nemzetközi porondra, úgy a kupadöntős és a bajnoki negyedik következik a rangsorban). A bajnokság utolsó helyezettje (tehát a Falkirk) könyörtelenül helyet fog cserélni a Scottish First Division bajnokával, amennyiben az teljesíteni tudja az SPL feltételeit - ugye ez ismerős...

A következő két részben igyekszünk kerekké tenni a bajnoki rajt felvezetését: megpróbáljuk áttekinteni az SPL történetét és az utóbbi pár év magyar idegenlégiósainak eredményeit. Közkívánatra foglalkozhatunk a skót csapatok nemzetközi sikereivel is, de ehhez, ha nem muszáj, nem ragaszkodunk. (A képen egy kis emlékeztető: a Rangers a Nou Campban oktatja footballra a Barcelonát.)

10 komment

Címkék: d skót beharang spl

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr6571793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the real 2008.07.22. 12:52:42

Hasonló rendszer nálunk is volt, csak előzetes kiemelés nélkül, és a rájátszásban 2-2-re hozták minden párban az otthoni-idegenbeli meccsek számát. Szóval elvileg előfordulhatott volna, hogy valaki 16-ot játszik otthon, 22-t idegenben.

marvin__42 2008.07.22. 13:15:52

Oszt mért nem úgy nyomják, hogy mindenki mindenkivel oda-visza (ez 22 meccs), aztán a felsőházban meg az alsóházban is megint oda-vissza (ez még 10 meccs lenne). Akkor nem lennének ilyen egyenlőtlenségek, és 38 helyett 32 meccs lenne, ami nem olyan rossz azért. Tudom, a hagyományok meg minden, de ez a rendszer elég agyrém, szerencsére az UEFÁ kupából is most fogják kiiktatni ezt az agyament csoportkört (ha jól emlékszem)...

the real 2008.07.22. 14:07:58

Egyrészt akkor még kevesebbszer játszanának a gyengébb csapatok a Celtickel meg a Rangersszel; másrészt meg a nehezebb lenne elfogadtatni a szurkolókkal, hogy kb. karácsony után (na jó, akár február közepétől) már csak a kiesés elkerülése (ami nem túl nagy feladat) lehet a cél.

wynarsky1 2008.07.22. 15:41:07

nem ide tartozik, de szeretnék ismét érdeklődni, mikor lesznek köcsögválogatottak?
már korábban is érdeklődtem, ha válaszoltatok, akkor bocs..
nagyon várom már !!!

kroos 2008.07.22. 15:41:38

1-etlen nap van amire minden Glasgow.i emlékszik............

kroos 2008.07.22. 15:42:35

amikor a Rangersbe igazolt Caniggia!!!!!!!

kroos 2008.07.22. 15:43:52

wynarsky: irok én neked:J.Cezar-Maicon-meterazzi burdisso maxvell.....

BruceWayne 2008.07.22. 16:15:48

hát ez egy teljesen gyökér és értelmetlen lebonyolítási rendszer, rosszabbat ki se találhattak volna.

barnetta 2008.07.22. 15:43:52 : a***d!

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2008.07.22. 18:24:49

Nera, barnetta félreírt, a komplett svájci balf..kat akarta írni.

donnelly · http://nst.blog.hu 2008.07.22. 18:34:45

Érdekes, hogy rá vagytok gerjedve a köcsögökre:)
Skót köcsögválogatott értelemszerűen csak jövő nyáron lesz, de majd érkeznek szépen a kancsócskák, ne féljetek!
süti beállítások módosítása