Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A klubok védelmében

2008.07.11. 14:00 pancho_sanza

A végkövetkeztetés súlyos: a válogatottak képezik a futball csúcsát. Minden, játékosát nem elengedő klubvezető, válogatottságot indokolatlanul lemondó labdarúgó a gonosszal cimborál. Következik az olimpia és másról sem hallunk, csak arról, hogy melyik játékos útját állja aktuálisan a patás tulajdonos. Szemünk előtt a kép amint a megtört sportoló öltözőben ülve szomorkodik, miközben egy ordas öltönyös ember biztonságiak segítségével torlaszolja el a kivezető utat. A focista egyedül sírdogál egy darabig, majd felhívja országa szövetségét, később a sajtón keresztül üzen: tűrhetetlen igazságtalanság történik. A szurkoló természetesen háborog, hiszen nincs ennél nagyobb botrány. A FIFA intézkedik: a sportág – saját maga által alkotott - szabályaira mutogat. Milyen eseményekre, hány nappal az esemény előtt és pontosan kiket kell elengedni. Ha nem működik, akkor lesz új szabály. Kellemetlenség alig, hiszen az immáron Platini által vezetett UEFA is partner.

A szurkolói ítélet majdhogynem egyöntetű. Egyöntetűen negatív. A játékos azért van, hogy minket szórakoztasson. A válogatott azért van, hogy a legjobb játékosok képviseljék az országukat. Büszkeséggel töltse meg a rajongók szívét. Vagy pusztán szórakoztasson minden érdeklődőt. Pedig mindössze egy egyszerű munkajogi kérdésről van szó. Csak a sportolók esetében egy kicsit el vannak torzulva a gondolatok. A puszta tényállás olyan, mintha Messi a Shell Europe-nak dolgozna – határozottan szorgalmas és tehetséges – könyvelőként. Azonban hazája fontosságára hivatkozva rendszeresen lelépne, hogy könyveljen kicsit az argentin államnak is. Azért bármennyire is délen van, nem hülyék az állami emberek minden állami ember hülye Buenos Airesben sem, így nyílván a legjobb könyvelőket hívják majd ingyenmunkára. Messi biztosan köztük lesz.

A multinacionális vállalat ilyen helyzetben biztos nagyon boldog, hiszen büszkeséggel töltheti el, hogy egy alkalmazottja bekerült a legjobb argentin könyvelők közé. Azonban a kezdeti lelkesedés után, hamar világossá válik, hogy a kimaradó időre ugyanúgy ki kell fizetni a munkavállaló bérét. Sőt ha a távollét alatt becsúszik valami nagyobb betegség, amivel a hiányzás ideje exponenciálisan megnövekszik, akkor - különösen ilyen olajárak mellett - belegondolni sem merünk, mi történik, ha a felgyülemlett számlák terelik el a Shell figyelmét egy esetleges árcsökkentéstől. Most még csak egy könyvelőről beszélünk, de azért talán mindenki számára világos, hogy egy labdarúgó sérülési - így kidőlési - valószínűsége a végzett tevékenységből adódóan sokkal nagyobb. Mármint a könyvelőkénél.

Ráadásul általában nem az történik, hogy a szerencsétlen mozdulatot követően a híres focista - TB kártyával és vizitdíjjal felszerelkezve - húz egy sorszámot a baleseti sebészeten. Orvosszakértőket, szakértő orvosokat, specialistákat, luxuskórházakat és elit rehabilitációs klinikákat kell igénybe venni, amit a hazai szövetség képviselője főleg sajnálkozással, míg a klub általában pénzzel (biztosítási díjjal) honorál. Javaslom mindenkinek, hogy próbaképpen menjen be a főnökéhez és vezesse elő, hogy holnap nem tud dolgozni. Persze azt se felejtse el neki – mellet döngetve - megemlíteni, hogy ez majd úgy másfél havonta előfordul, s adott esetben két hétig is eltarthat. Az ajtóból visszafordulván még azt is hozzá lehet tenni, hogy bár most a hazáról van szó, de azért a fizetésedet felvennéd a távol töltött időre is.

A mai futball egyik szerencséje, hogy a FIFA és az UEFA ügyel az események párhuzamosságának elkerülésére, így viszonylag kevés a konfrontációs lehetőség. A profi jégkorong vagy a profi kosárlabda esetén ez már nincs teljesen így, s semmiképpen nem a klubok maradnak alul egy rájátszás vs. világbajnokság élet-halál mérkőzésen. A NOB mázlija például, hogy az NHL szünetel az olimpia alatt, de nem lehet kérdéses, hogy mindez inkább a jégkorongliga kegyelméből történik, mint az olimpiai bizottság ráhatásának köszönhetően. A futball másik szerencséje, hogy gyakorlatilag egyetlen szervezet rendez és bonyolít le minden nagyobb eseményt, bár a jövőre vonatkozóan sokat sejtet, hogy van csapat, amely számára néha fontosabb egy ázsiai hakni, mint maga a felkészülés.

A játékosok kérdése megint más, de roppant érdekes, hogy például senki sem emel szót azon jégkorongozók ellen, akik valaha kihagytak világbajnokságot, mert csapatukkal éppen Stanley kupáért harcoltak. Gyakorlatilag nem létező fogalom, ha valakinek a klubcsapata még áll (akár reménytelenül is), akkor elutazzon „holmi” világbajnokságra. Sem svédek, sem finnek, sem oroszok, sem csehek, de még a szlovákok sem szoktak. Van munkájuk, s emellett a válogatottban „maszekolhatnak”. Ha van kedvük, erejük és idejük. Ők valójában profik. Ettől függetlenül azért vannak a hazájuk képviseletéhez pozitívabban hozzáálló játékosok is. Például a kosárlabdázó Dirk Novitzki, aki addig sírt klubjánál, illetve annak tulajdonosánál, hogy akár még el is utazhat világbajnokságra, amennyiben nem éles a szituáció a klubcsapata számára. Szerepeltetésével a német kosárlabda szövetség választhat: vagy a saját egy éves működését finanszírozza, vagy a játékos - klubja által előírt - biztosítását fizeti.  A pénz nem a válogatottakkal és a játékosokkal van. Talán a foci jövőjét is erre kell keresni.

55 komment

Címkék: több mint foci válogatott

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr96563467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

davidmoyes 2008.07.11. 14:30:57

Szerintem a futball egyik csodája (ezer más mellett)
Klubfoci és a válogatott foci kettőssége, párhuzamosan egymás mellett futása. Ahogy az ember megnézi szombaton Torrest a Poolban Gerrardal, Lescott ellen, szerdán meg mondjuk egy angol-spanyolt. Ugye, hogy érzitek az ízét...
Képzeljétek csak el, ha nem lehetne azon csemegézni, hogy melyik kapitány kit visz és kit hagy otthon az aktuális világverseny előtt. Még rágondolni is szörnyű!
Ohó, keddenként meg, munka után ott van a BL forduló (nekem speciel az UEFA kupa :))!
Lehet hogy sok, de mindegyik nagyon hiányozna..
Tehát, vigyázni kéne a klubok és a válogatott közötti törékeny egyensúlyra.L'oréal-osan. Mert megérdemeljük..

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.07.11. 14:40:06

én mindenkit megtudok érteni, csak el ne kezdjenek sztrájkolni, azt nem bírnám ki...

Ramon Serrano 2008.07.11. 14:58:32

Azert a valogatottnak is megvan a maga haszna a klubok szamara:

Egy jol sikerult vilagbajnoksag akar exponencialisan fel tudja vinni egy ott berobbant vagy eppen jo formaba kerult jatekosnak az arat, akit aztan klubja jo penzert eladhat. Vagyis a serules kockazataert cserebe ott a jovobeli bevetel lehetosege.
Raadasul az a fura helyzet, hogy mig egy jo torna felverheti egy jatekos arat, addig a rosszul sikerult torna hatasara nincs korrekcio lefele.

Ezert nem is ertem, mit izmozik a Barca Ronaldinhoval. Pont elemi erdekuk, hogy ott reszt vegyen es jol jatsszon.

davidmoyes 2008.07.11. 15:01:08

Nem nagyon tudnának élni egymás nélkül való igaz.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.07.11. 15:15:36

Azzal az alapfeltevéssel igaz, hogy például a klubok minden válogatott játékosukat el akarják adni. Ez viszont nagyon nincs így.

Ráadásul melyik Manchester, vagy Barcelona játékos árát növeli érdemben egy jó EB-szereplés? Ilyen szinten gyakorlatilag semmis, hogy Ronaldo 85 vagy 86 millió eurót ér.

Viszont, ha lesérül három hónapra az Andorra elleni EB selejtezőn, vagy az évi 5-6 barátságos mérkőzés valamelyikén, akkor az akár PL/BL címben (na meg komoly lóvéban) is jelentkezhet. Negatív irányban.

tb 2008.07.11. 15:27:24

ugyanennyi erővel megsérülhet az ázsiai haknin is

Ramon Serrano 2008.07.11. 15:54:59

Ronaldinhoet konkretan novelheti, ezert is irtam. Nem hiszem, hogy jelenlegi formajaban olyan sokat erne korabbi onmagahoz kepest, egy jo olimpiaval lehetne rajta keresni.

Egyebkent nem is az ar a jo kifejezes, hanem az ertek, amibe beleertjuk a szurkolok altal vett csecsebecsek, reklamszerzodesek stb erteket. Ezek, ha nem is mind kozvetlenul, de kozvetve a kluboknak is jo - magasabb jegyeladas, tobb eladott triko, meghivas tavol-keleti orszagokba...

bakító 2008.07.11. 15:59:14

Nagyon jók ezek a posztok már a témafelvetés miatt is.
A komoly pénzeket mozgató csapatsportoknál igen-igen égető kérdés ez a klub kontra válogatott. A könyvelős hasonlat pedig nem állja meg a helyét, mert a válogatott esetében fel sem merül a munkaviszony, és épp ez itt a bökkenő. Nem alkalmazza a focistát egyik szövetség sem, nem köt vele szerződést, csak egyszerűen behívja. Lehet, hogy elsőre képtelen a hasonlat, de sokkal közelebb áll a valósághoz mint az állami könyvelős: Nevezett profi könyvelő (a Shell szeme fénye a londoni juppi kör fényes kényes tagja) egyszer csak kap egy behívót. Hazája épp háborúzik a szomszédjával egy stratégiailag fontos domboldalért, és ő mint állampolgár köteles bevonulni a hadba (tudom már nincs kötelező sorkatonai szolgálat, de egy masszív nemzetvesztő háború esetén sitty-sutty visszahozzák az tuti). El lehet éppen bújdokolni, de ugyebár ez sima hazaárulás, és a világon mindenütt igen keményen büntetik. Szóval aranyéletű könyvelőnk bekopog a főgóréhoz és közli hogy most bizonytalan időre távozik, merthogy ez neki alkotmányos kötelessége, és persze lehet hogy nem tér vissza rajta kívülálló okok miatt (megsérül). Persze nem tudom hogy a nemzetközi jog mit ír elő erre az esetre, de elég visszás lenne ezek után az ürgét fegyelmivel azonnali hatállyal kirúgni.

Mivel a fociban valóban mindent egy nagy nemzetközi szervezet irányít, ezért simán előfordulhat, hogy aki tojik a válogatott meccsekre, annak előbb utóbb visszavonhatják minden professzionális focitól az engedélyét. Így a klubok valójában csak zsörtölődhetnek (némileg jogosan), tenni a dolog ellen nem nagyon tudnak (csak sumákolással és lebukási lehetőséggel).

Szóval a megoldás mégiscsak az lenne, ha mind a játékost foglalkoztató, képző és fejlesztő klubok mind a nemzetközi szövetség megkötné az egészséges kompromisszumokat. Pl. nyugodtam mehet a sunyiba az összes ligakupa és egyéb bohócság, össze kell hangolni a nemzeti bajnokságokat és az UEFA által rendezett kupákat úgy, hogy mindkét félnek engedni kell a nagyon magas meccsszámból, és persze a válogatott meccsek számát is csökkenteni kell. A Hollandia-Andorra meccseknek az égvilágon semmi értelme, ebből a szempontból a jégkorongos lebonyolítás sokkal racionálisabb.

Pesze a fő gond ott van, hogy mind a klubok, mind a hazai ligák, mind a FIFA mind az UEFA nagyon masszív összegeket húz a fociból, és mindegyik a saját eseményét erőlteti. A focisták meg egy évben már lassan 70 meccset kell hogy játszanak. Ez így biztosan nem mehet tovább.
Az afrikai szövetség meg mondjon le. Ők aztán tényleg nagyívben tojnak a klubokra. Nonszensz a téli torna.

kroos 2008.07.11. 16:00:31

Ki az a Ronaldinho?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.11. 16:16:03

"A Hollandia-Andorra meccseknek az égvilágon semmi értelme, ebből a szempontból a jégkorongos lebonyolítás sokkal racionálisabb." (bakító)

Szerintem meg pont, hogy ettől érdekes a foci. Bárki megverhet bárkit. Andorra az utolsó selejtezőjén 1-0-ra kapott ki az oroszoktól. Ha döntetlen, akkor hiába nyernek a horvátok a Wembley-ben...

De a "háborús" hasonlattal egyetértek, valamint azzal is, hogy borzasztóan sok meccs van egy szezonban.

bakító 2008.07.11. 16:27:05

Csöncsön: Az igaz hogy bárki megverhet bárkit, de ilyen alapon lehetne 40 csapatos az angol bajnokság. A Cardiff ugyebár, meg a Barnsley az FA kupában stb.

Szóval mindkét fél fel tud hozni elfogadható érveket a mellett hogy miért nem lehet csökkenteni a meccsszámot, csak így nem jutunk sehova. Ha már valaminek buknia kell, akkor az legyen a Hollandia-Andorra.

kroos 2008.07.11. 16:27:54

appropo Cardiff ..eladtáf Fowler-t a balckburn-nek..

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.11. 16:31:25

Szerintem Andorrának ugyanúgy meg kell adni az esélyt, hogy bizonyíthasson, mint minden más válogatottnak.

Az angol kiscsapatok megmutathatják magukat az FA-kupában. Andorra kizárólag a selejtezőkön mutathatja meg magát, és neki már az is óriási ünnep, ha egyáltalán játszhat egy-egy nagy ország válogatottjával.

bakító 2008.07.11. 16:38:03

Csöncsön értem én amit mondasz, meg van is igazságtartalma, de egy kompromisszumnak épp az a lényege, hogy mindkét fél enged valamit az általa alapvetőnek vélt igazságokból. És szerintem Andorra nem lesz mérhetetlenül bánatos, ha nem verik pacállá minden évben hatszor. Mondjuk egy Észt, Kazah, Albán, Magyar csoportban még ki is csúszhat neki valami épkézláb eredmény.
A boxban sem kell 50 kg-os csávóknak 120 kg-osokkal küzdeni. Néha-néha hakni keretében megtehetik, de az ugye nem lesz komoly.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.11. 16:41:29

No de, bakító, ha ez így lenne, azaz lenne mondjuk A meg B meg C csoportos világbajnokság, akkor Andorrának soha (és Magyarországnak is egy jó darabig) esélye sem lenne, hogy igazán erős csapatok ellen komoly meccseken megmérje magát. Azért ez nem ugyanaz az igazságtalanság, mint hogy egy falusi csapat nem játszhat minden évben a Manchester Uniteddal.

Pseudo 2008.07.11. 16:42:53

Az én problémám a könyvelős hasonlattal az, hogy melyik könyvelőnek szerepel a szerződésében, hogy bármikor állami cégek könyvelését kérheti tőle a hazája? Mert (habár még életemben nem láttam egyetlen labdarúgó munkaszerződését sem) úgy tudom, hogy a játékosok válogatott (tét)mérkőzésekre történő elengedése része egy-egy ilyen szerződésnek és nem derült égből csap bele a játékos és a klub felhőtlen viszonyába a válogatott.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.07.11. 16:54:18

konkrétan nem a játékosok szerződésének a része, hanem a FIFA szabálya, aki szankcionálhatja a klubot, el nem engedés esetén.

tb: azért van különbség aközött, ha Te töröd össze a saját autódat és, ha más a Tiédet

Pseudo 2008.07.11. 16:59:36

Köszi a pontosítást. Így az a kérdés fogalmazódik meg bennem ennek kapcsán: a klub milyen jogviszonyban van a FIFA-val? FIFA ad neki pénzt az uefa, bl satöbbi szereplés után? Ha jól gondolom ezt az UEFA adja. Emiatt viszont az a kérdésem: mi a viszony az UEFA és a FIFA között?

Titi120 2008.07.11. 17:12:49

A dolog kettőségét az adja, hogy pl egy Husztinak esélye se nagyon lenne a búsás ajánlatokon gondolkodnia manapság, amennyiben nem lenne válogatott foci.
Persze amikor már nyeregben van,akkor hirtelen büdössé válik a címeres mez, akkor már vannak egyből igények, hogy hát fix kezdő helyet meg miegyebet.

Ilyenkor már vannak a kluboknak is igényeik, hogy jaj kérem, dehát ha megsérül az nekünk fáj, majd másnap már lehet hogy ugyanennek a játékosnak válogatott meccsére utazik a klub egyik játékosmegfigyelője, hogy újabb Husztihoz jusson hozzá bagóért, hogy aztán x év múlva a kifizetett összeg sokszorosáért továbbadja azt majd.

Szóval a klub összességében, hosszú távon így is, úgy is jobban jár (anyagilag is).

bakító 2008.07.11. 17:15:47

Csöncsön az élet már csak ilyen kegyetlen. Te és a haverjaid sem mérhetitek össze "tétmeccsen" a tudásodat a Barcelonával. Ehhez előbb valamit le kell tenni az asztalra, mondjuk bejutni a spanyol élvonalba.
Andorra és Magyarország sincs kitiltva az EB-ről, csak hát ennyit tudnak a válogatottjaik. Egyébként már egy kontinentális A és B csoporttal is felezni lehetne a meccsek számát.

Pseudo: Szerintem a klub nincs jogviszonyban a FIFA-val, viszont minden versengés amin elindul köthető ehhez a szervezethez. A FIFA-t és az UEFA-t is a tagszövetségek alkotják, és magukra nézve kötelező szabályokat fogadnak el. Erről beszélt pancho is. Mivel a hazai kupák és bajnokságok is a hazai szövetség égisze alatt futnak, ezért ugyanazok az általános szabályok érvényesek rá, mint az UEFA rendezésű eseményekre. Így ha egy klub keresztbe akar tenni a FIFA-nak, akkor hipp-hopp nem tud elindulni semmilyen komoly eseményen, ergó csőd.

Ezért rühellte az UEFA a G-14-et, mert ők azzal zsaroltak, hogy képesek olyan színvonalas foci tornát/bajnokságot rendezni amihez sem a hazai szövetségnek sem az UEFA-nak semmi köze. A TV társaságok pedig garantáltan megvették volna ezeket a meccseket is.

bakító 2008.07.11. 17:26:09

Titi: Azért azt se feledjük el, hogyha nincsennek klubok, akkor nincsennek Messik meg Henryk sem. A klubok nélkül nem lennének prfofin felkészített hihetelen fizikumú játékosok sem. Szóval ha a foci legfőbb értéke a játékos, akkor azt alapvetően a kluboknak köszönhetjük, magyarán az értéket a klubok teremtik. Ez az érem másik oldala.

Titi120 2008.07.11. 17:32:45

bakító!
Nyílvánvaló, ugyanakkor itt nem is a klubok, hanem a válogatottak létjogusultsága kerül megkérdőjelezésre.

A kettő között szoros egymásra utalt kapcsolat van szerintem, ezért nagyon helytelen az a megközelítés, hogy "nem adjuk oda, mert mi lesz ha megsérül", miközben meg játékosmegfigyelők tucatjai ülnek a válogatott meccsek lelátóin, hogy elszipkázzák ugyanazokat a játékosokat, akiket aztán megszerezve b@sznának odaadni.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.07.11. 18:16:22

azért manapság már 10-12 éves gyerekeket "fedeznek fel", nem kell ahhoz válogatottnak lenni, hogy legyen egy aktád valamelyik kis, közép, vagy óriás klub adatbázisában.

Egyébként az amerikai sportokban is megváltozott az utánpótlás természetes rendje, már nincs a hagyományos középiskola-főiskola-draft kiválasztódási útvonal. Tinikölykök kerülnek a profi sport csúcsára, úgy hogy a velük szembeni elvárások nem csökkennek.

Azért az NBA-ben és az NHL-ben hihetelen mennyiségű mérkőzést le kell nyomnia a későbbi győztes játékosának, így talán nem is olyan nagy elvárás a focistánkénti 60-70 mérkőzés egy idényben. Egy profi sportolónak teljesítenie kell, ha nem képes erre, akkor viszontlátásra. Még Ronaldinho nélkül sem estek kétségbe a Barcelonában. Ettől profi a sport, s kizárt dolog, hogy a klubok a 30-40 ezres stadionjaikat szeretnék alacsonyabb kihasználtságon tartani a kevesebb mérkőzéssel.

crouchy 2008.07.11. 19:15:58

én itt klubpárti vagyok, valszeg azért mert sosem láttam még huzamosan normális teljesítményt nyújtó magyar válogatottat játszni. De aki nagyon el akar menni, azt szerintem el kell engedni, de akkor lét nem kap. ilyen egyszerű. és akkor tényleg olyan emberek fociznának a válogatottban, akik a hazájukért játszanak.

Titi120 2008.07.11. 19:52:41

De ez a "manapság már 10-12 éves gyerekeket fedeznek fel" megállapítás inkább csak a tradícionális futballnemzetekre igaz, ahol már kiépült az utánpótlás-rendszer, akadémiástól mindenestől, és megfelelő kapcsolati tőkével bírnak.

Viszont még ma is a legnépszerűbb legelő a játékosmegfigyelők számára a különböző utánpótlás eb-k, vb-k, arról nem beszélve, hogy mennyit dob egy játékos ázsióján, ha már bemutatkozott a felnőtt válogatottban - még ha az csak a magyar is adott esetben.

Dr Keynes 2008.07.11. 20:34:46

A könyvelős hasonlatról már volt szó miért nem jó (előre tudják, hogy ez része a dolognak, szabály - valóban jobb a katonás hasonlat).

A másik a Stanley kupa hasonlat. Nyilván: ha a (pl.) spanyol bajnokság hajrája egybeesne az EB-vel, akkor nem mennének a Barca, Real, Sevilla, Valencia (...) játékosok sehová: de nem esik egybe. Vagyis a hasonlat úgy jó, hogy nézzük meg mit csinálnak a már kiesett klubok, vagy általában a klubok azoknál az eseményeknél, amikor nincs bajnokság: beint az NHL, NBA klub a játékosnak, hogy nem mégy sehová, vagy nem?

danesdzsu2 2008.07.11. 23:26:26

Dr Keynes:
de még hogy beint a klub. Nem örül neki, ha drága játékosa a műtét/pihenés/felkészülés helyett elmegy újabb sérüléseket összeszedni.

Paul Newman Jr. 2008.07.12. 00:07:17

Hadd szóljon az off:

SpongeBob van mindenből, nemcsak Rage, Metallicát is tudja pl.

halareaal 2008.07.12. 00:15:08

"Azért az NBA-ben és az NHL-ben hihetelen mennyiségű mérkőzést le kell nyomnia a későbbi győztes játékosának, így talán nem is olyan nagy elvárás a focistánkénti 60-70 mérkőzés egy idényben."

ez így van, főleg hogy azért a profi klubok, ill. akikre a világ kíváncsi általában több csapatot is képesek kiállítani, arról nemis beszélve, hogy egyre több focista, egyre magasabb képzés van, magyarán hasonló képességű cserék vannak/lesznek az összes klubban.
az meg gyakran fel sem merül az emberekben, hogy a válogatott tornák olyanok mint a BL, csak itt általában nem 2-2 hanem 1-1 meccsen kell jól teljesíteni. ha ez ott pont akkor nem megy, akkor rögtön jön az elmélet, hogy a játékosok ki vannak szipolyozva vagy rosszabb esetben hogy nem teszik oda magukat, pedig sztem pl a franciák v a portugálok nem azért bőgtek le, mert fáradtak voltak, hanem így jött ki a lépés.

kiss.rabona 2008.07.12. 00:30:29

Azért azt nem hiszem, hogy a Bayernt váratlanul éri, hogy behívják a fél csapatot különböző válogatottakba. Ha nem tetszik a rendszer, nem kell szupersztárokat igazolni, és akkor relakszálnak nyáron a tisztelt játékosok. A klubok hisztiznek mert ez a dolguk, de ez nem akadályozza meg őket abban, hogy évről-évre tovább hízzanak, már ahol szakszerű gazdálkodás folyik (Bayern).
A válogatott tornáknak pedig van egy nem elhanyagolható marketing értéke, pl. a az amúgy foci iránt érdektlenek meg a nők jó része csak ilyenkor hajlandó végignézni egy meccset, és ha már nézi, akkor kedvencet is választ magának.

Dr Keynes 2008.07.12. 06:17:43

danesdzsu2
1. A példa akkor is így (lenne) jó. :)
2. Én nem nagyon hallottam olyat, hogy a már kiesett csapatok játékosait nem engedték el a VB-re az NHL csapatok, és az európai edzők amiatt szidták volna a klubokat, vagy hogy az amerikai olimpiai kosárlabdacsapatot nem tudják összerakni mert a legnagyobb sztárokat nem negdei el a klubjuk. Persze ez nem jelent semmit, attól, hogy én nem tudok róla, még lehet, hogy így van.

tb 2008.07.12. 10:45:40

pancho: abból szempontból mindegy, hogy az auto törött így is úgy is...
másrészt szerintem a játékosokat hibás gondolkodás autokhoz hasonlítani, egy klubvezető nem tekinthet tulajdonaként egy játékosra, szerintem
a válogatott meccseknek fociban pedig akkora hagyományi vannak, mint semelyik másik sportágban 1870-es évek óta rendeznek válogatott meccseket, jégkotongban, kosárlabdában stb-ben van ilyen? aki pénzt tesz a fociba, annak ezt is bele kell kalkulálnia, a mindennapi életes példánál maradva mondjuk ez a játékosok rendes évi fizetett szabadsága, ha én elmegyek szabadságra és a fejemre esik egy kókuszdió, akkor a munkáltatómnak ugyanúgy meg kell várnia amíg felépülök, mint ahogy a klubvezetőknek is, ha megsérül valamelyik játékosa a válogatottban

dean23 2008.07.12. 12:02:19

Európában túl sok meccset játszanak. Rengeteg a külföldi és egyre több 18 év alattit kezdenek el kizsigerelni.
Ezt a futball szövetségeknek közösen kellene kezelni és annál jobb ha a klubbokat kihagyják a tárgyalásból, mert őket csak a pénz vezérli. Viszonzásképp hagyjanak nekik 4-5 év időt mire a szabályozás hatályba lép. Az bőven elég nekik gazdaságilag felkészülni. Ha meg nem tetszik nem tudom melyik club merné bevállalni, hogy sutba dobja 100 éves történelmét egy álltaluk alapított szuperliga kedvéért. Mert akkor nem lesz több PL, La Liga, Scudetto meg FA, BL és UEFA kupa nyerés.

A válogatott meccseknek igenis teret kell adni. Nem lehet multinacionális cégek alkalmazottjaként kezelni a labdarúgókat. Ők elsősorban sportolók. El kell fogadni, hogy egy vb selejtező a sikeres vb. szereplés egyik fontos eleme.

crouchy 2008.07.12. 12:18:32

Benito és bedobásnál, mindig jók vagytok rá hogy sose essek kétségbe hogy még mindig hülye vagyok:D ezekszerint még jócskán van időm:) ezt nyilván mindenki ismeri, de azér belinkelem kiváncsi vok mikor lesz egy ilyen egy orosz focimeccsen a pályán:) www.youtube.com/watch?v=JT0Oho6oMPs

crouchy 2008.07.12. 12:32:08

na tessék: Babel lesérül a válogatotban, a liverpooliak meggyógyitják és most megy pekingbe..

Greg36 2008.07.12. 13:20:22

Ez a könyvelős megközelítés találó, de akkor lássunk rá hasonló példát:
Amerikai könyvelő, aki amúgy az Alabamai Nemzeti Gárda tagja. Oszt' a munkáltatójának el kell engednie havonta, évente pár napra, amíg nemzeti gárdistát játszik, s addig még fizet is neki. Aztán, ha elviszik Irakba könyvelni, akkor ugyan nem, de milyen jól jön a munkáltatónak, ha árvíznél homokzsákokat pakol egyenruhában, hogy megmentse a gyárat. Utána meg minden beszállítójának dicsekszik vele, hogy nekem ilyen hazafias munkásaim vannak.
Sőt, a jobb válogatottak élén elég jó szakemberek is előfordulnak, akik esetleg más poszton játszatják a játékost, vagy más taktikával, mint a klubban, és a végén még tanulhat valami újat is.
Egy időben (talán még most is) a jó vizilabdaválogatottba szívesen küldték a klubok a játékosokat, mert tudták, hogy ott is szakértő kezekbe kerülnek. Mekkora balhé lenne, ha valamelyik magyar vizilabdázó bejelentené, hogy most nincs kedve a válogatotthoz, majd jelentkezzenek, ha a döntőért kell játszani?
NBA hasonlat meg azért sántít egy kicsit, mert senkiben fel sem merül amerikában, hogy bármelyik kosárlabdatorna szinvonala a töredékét is elérné a rájátszásnak. Ezért hívják az NBA aktuális győztesét amerikában világbajnoknak.
A Hollandia-Andora meccsen meg a legritkább esetben fogják a pályára küldeni a legjobb kezdő tizenegyet. Ha a kispadon ül egy sztár, ott aligha sérülhet le (na jó, fejbedobja egy szurkesz, de az más tészta).

heizer 2008.07.12. 14:39:37

Szerintem meg külön kellene szedni a focit: szept. közepétől május elejéig klubszezon, utána augusztus elejéig válogatott szezon. (erre volt már itt ötlet). Azzal a különbséggel, hogy a válogatottaknak ugyanúgy szerződnie kellene adott futballistával. A klubjának nem fizetnének, viszont a válogatott szezon alatti minden költség és sérülés kezelés a szövetséget terheli. Minden év márciusáig véglegesíteni kell minden szövetségnek a nyári válogatott szezonban igénybeveendő 30 futballistát, és egyeztetni a klubjaikkal. Így számukra is jobban kalkulálhatóvá válik a szezon vége meg a köv. szezon. Hogy a futbalisták hogy szerződnek a válogatottjukkal az az ő dolguk, nyílván alku tárgya, aki meg ingyen is szolgálja nemzetét plusz becsületpont.

Ja és előírnám mind a klub mind a válogatottszezonban a maximális pályáralépések számát, hogy a focisták ne legyenek túlterhelve. Ezt egyébkén maguk is megtehetnék ha nem lennének annyira pénzéhesek, és képesek lennének lemondani szezononként 8-10 meccsről, vagy ha volna egy szakszervezetük. D ez inkább a FIFA érdeke, mert hiába mondjuk hogy ennyi pénzért bírjon már ki 60-70 meccset: ki is bírja de nem mindegy hogy az utolsó 20-t csak végig robotolja vagy még képes szellemileg egy kis fifikát előrántani. Mert fizikailag kibírható de több rontott pasz, kevesebb csel, több gyógyszer stb. stb.

crouchy 2008.07.12. 20:57:49

totális off: megdöglök a melegtől, bámulom a képernyőt egész nap, nah mondom bekapcsolom a híradót, halljak valami értelmeset erre bemondják hogy vmi kis faluba szirénázik egy feketerigó. nah mondom jólvan.

horas 2008.07.13. 13:17:36

Ez szerintem inkább ember kérdése.Az afrikai országokban meglehet figyelni,hogy a játékosok nem szoktak meghalni a pályán,érződik az,hogy rossz körülményekból kisazkadva szeretné magát bebiztosítani és nem töri magát össze egy válogatott meccsen,hogy esetleg kikerüljön az klub csapata kezdőjéből stb...(Dánia - Nigéria 4-1)
Dél-Amerikában ez nem lehet kérdés sem a legnagyobb nevek ugyanúgy ott akarnak lenni akár egy San Marino elleni barátságososn is

horas 2008.07.13. 13:18:19

és ugynaott megtalálható az ellen példa is

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.13. 14:11:44

Ezen (a két kommentrészleten) behaltam a röhögéstől:

"bemondják hogy vmi kis faluba szirénázik egy feketerigó. nah mondom jólvan."

"Ez szerintem inkább ember kérdése."

:-))))

molla 2008.07.13. 14:30:03

Az amerikai profiligákban a játékosok a ligákkal vannak szerződésben, nem a klubbal, ezért aztán egyáltalán nem "véletlen" a VB-k és a bajnokság időpontjának ütközése.
Az NBA-ben pedig maguk az (amerikai) játékosok azok akik, nem akarnak a válogatottban szerepelni, kivéve pl., ha otthon játszanak ('96 Atlanta). És nem is kötelezhetőek erre, mivel nem szerepel a játékosoknak a ligával kötött kollektív szerződésében. De ha most lezakóznak Pekingben ez be fog valószínűleg következni, mert az amerikai kosárválogatott bukása, (pl.: olyan rondán mint Athénban), rontja az NBA piaci értékét is.

szferi 2008.07.13. 18:23:26

"Dél-Amerikában ez nem lehet kérdés sem a legnagyobb nevek ugyanúgy ott akarnak lenni akár egy San Marino elleni barátságososn is2

persze. csak épp a copa americára nem akaródzik elmenniük.

2008.07.13. 18:25:10

@tb:".. a válogatott meccseknek fociban pedig akkora hagyományi vannak, mint semelyik másik sportágban 1870-es évek óta rendeznek válogatott meccseket, jégkotongban, kosárlabdában stb-ben van ilyen?"

1902-ben volt az első nemzetközi mérkőzés ahol 2 különböző nemzet játszott egymás ellen(Osztrák-Magyar). Sok nagy válogatott van amelyik csak később alakult meg és csak évtizedekkel később játszott nemzetközi mérkőzést. Ezzel szemben a nagyobb klubcsapatok már a 19. században megalakultak.

ciru717 2008.07.13. 20:36:36

Azért az angol-skót meccseket ne felejtsük már el, csak mert létezik Nagy-Britannia...

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2008.07.13. 23:14:35

de hát az elképzelhetetlen, hogy épp ebben ne lettünk volna elsők

Romanes eunt domus 2008.07.14. 00:12:10

1902-ben még egy ország voltunk Ausztriával, nem? :))

Pseudo 2008.07.14. 11:49:31

ezlrt is hívták "nemzeti" válogatottnak, nem pedig "országos" válogatottnak. Ma már persze a nemzeti jelző sem azt jelenti, mint amit eredetileg (Sowunmi, Asamoah, Mehmet Aurelio és a többiek)

ciru717 2008.07.14. 12:15:57

Erről jut eszembe:
Deniz Naki
Richard Sukuta-Pasu
Savio Nsereko
Rahman Soyudogru
ők volnának a német U19es válogatott csatárai...

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2008.07.14. 13:06:24

ciru

és akkor az olimpiára készülő boxcsapatuk névsorát még nem is láttad. :-)

kardinálispinty 2008.07.15. 13:12:05

Annyit azért megjegyeznék egy korábbi felvetéshez, hogy szerintem 70 futball mérkőzés fárasztóbb, mint 70 kosárlabdameccs vagy hokimeccs. Fociban nem hallottam sorcseréről, nem cserélnek 5 percenként, és a pálya sem 20-30 méter hosszú. De lehet, hogy tévedek.

szferi 2008.07.15. 13:17:59

a hoki azért jóval dinamikusabb és fizikailag is megterhelőbb (már annak aki nem 5 percre ugrik be), nem hiszem hogy egy focimeccs fárasztóbb lenne. kosárlabda esetében egyetértek.

Pseudo 2008.07.15. 16:22:45

Nem akarom sajnálni a kosarasokat, de főleg egy NBA játékos a 7 meccses döntőn a keleti és nyugati part közt (mondjuk egy Seattle - Miami párosításkor) utazik másfél hét alatt 3-szor oda-vissza, közte három időzóna, fél nap aklimatizálódás és átlag kétnaponta meccs. Szerintem ilyen terhelés nincsen a labdarúgásban. A másik dolog, ami főleg az NBA-re iszonyatosan jellemző: egy nyár alatt 5-6 kiló izom fölpakolása a játékosokra. Ezt ne mondja nekem senki, hogy természetes. Az orvostudomány ugyebár csodákra képes:)
süti beállítások módosítása