Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Afrika kupa - az egyik sas kiszállt

2008.01.30. 15:00 pancho_sanza

Guinea és Ghána várta ellenfelét a második csoport záró játéknapja előtt, s egyiküknek sem kellett csalódnia, mert a Syli Nationale az esélytelenek nyugalmával készülhet az elefántok összecsapására, míg a fekete csillagok elkerülték Drogbáékat, így számukra mindegy volt, hogy az egyáltalán nem acélos Mali vagy Nigéria lesz az ellenfelük. Végül a Sevilla, Real Madrid, Liverpool Juventus (Kanouté, Keita, Diarra, Sissoko) örülhet, mert a mali csapat esett ki. Ugyanakkor szegény Avram Grant panaszkodhat főnökénél, hogy nem elég Drogba, Kalou, Essien hiánya, még Obi Mikel sem térhet vissza Londonba. Körkapcsolás a C csoport utolsó fordulójára, amelyen egy pillanat erejéig meg kellett állnunk, mert eszünkbe jutott a 96-os Európa bajnokság. Rájöttünk, hogy már akkor sem szerettük a német edzőket, hiszen egyedül miattuk fordulhat elő 0-0 egy Afrika kupán. Tovább után részletek.

A B jelű kvartettet gondoltuk a legerősebbnek, s annyiban igazunk volt, hogy ennek a csoportnak a mérkőzésein feszült egymásnak a legtöbb világsztár. Aztán a harmatos (egygólos) mérkőzésekkel rajtoló első fordulót sikerült még jobban alulmúlni, ugyanis az Afrika kupán előforduló eredményt sikerült produkálnia a két esélyesnek gondolt gárdának. A gólnélküli döntetlen csalódást keltő eredmény két olyan gárdától, amelyek játékosainak összértékét - európai fizetőeszközben - kilencjegyű számmal lehetne csak kifejezni. Ehhez képest nem lepődtünk volna meg, ha a gatyák alól kikandikáló pelenkák gyakori cseréjével telt volna az első félidő, mert biztos volt, hogy mindent szeretnének ezek a csapatok, csak gólt kapni nem. Aztán a szünet után úgy látszott a mali szakvezetés spannolta fel jobban a játékosokat, annak ellenére, hogy az esetleges kiesés terhe egyedül a szuper sasokat fenyegette. Maradt a gólnélküli döntetlen, amelynek következtében mindkét fél Elefántcsontpartban bízhatott, de egyedül Malinak volt saját kezében a sorsa. (Nigéria – Mali 0-0) Pedig Drogbáék pont azt az eredményt hozták, amellyel mindenkit elbizonytalanítottak, hiszen magabiztosan eltaposták a benini mókusokat, ezzel is jelezve, hogy az utolsó forduló számukra már nem a továbbjutásról fog szólni, hanem Ghána elkerüléséről, amit egy mali szíveket megdobogtató döntetlen keretében is el tudnak érni. Szép dolog az eredmény is, de ez a mérkőzés sokkal inkább a görcsösségüket levetkőző elefántokról szólt, amit a hosszabbításban kapott szépítő gól se nagyon befolyásolt. (Elefántcsontpart – Benin 4-1)


A párhuzamosan folyó mérkőzéseknek van előnyük és hátrányuk egyformán. Hátrány például az, hogy két mérkőzés párhuzamos nézése utólag olyan érzést szül bennünk, mintha egyik mérkőzést sem láttuk volna. Ráadásul a 96-os Európa bajnokság párhuzamos német-olasz és cseh-orosz párharca óta tudjuk: nincs olyan, hogy nem tudjuk a másik meccs miként áll. Szegény Knézy Jenő hősiesen próbálta titkolni a kelet-európai párharc eredményét mialatt az olaszok emberhátránybanelőnyben eredménytelenül tolták le a pályáról a németeket, de a másik meccsen szinte 10 percenként változott az állás és így a továbbjutás kérdése is. A sors fintora, hogy alig több mint 10 évvel később a fiára hárult a feladat, hogy egy hasonló szituációban azon tanakodjon, vajon tudják-e a másik meccs eredményét a mali játékosok. Aztán még hozzátette, hogy a sasok azért nem érdemlik meg a továbbjutást, mert mindössze egy gólt lőttek az első két meccsükön, s azt is büntetőből. Legszívesebben elárultuk volna neki, hogy Nigéria meg egyet sem. Szóval, ha Mali kiesik, az azért lesz, mert szerencsétlenebbek, mint a konkurens szuper sas csapat. Túl korán (összeszokatlanul) játszottak Benin ellen és túl későn az akkor már önbizalomtól duzzadó elefántokkal, így nem is tudtak érdemi ellenállást kifejteni.(Elefántcsontpart – Mali 3-0) A párhuzamos közvetítések nagy előnye, hogy nem kell végignézni a „másik” mérkőzést, mert a góljait szépen bemutatja a juroszport a közvetítés alatt. Senki nem panaszkodik, hogy ütközik a mérkőzés valamelyik „remek” kereskedelmi műsorral. S ha nem akar róla írni az ember, akkor nyugodt lelkiismerettel kihagyhat egy nyilvánvalóan gyenge mérkőzést, amelyen egy német edző - származásából adódó - minden futballon elkövetett perverzióját tükröző afrikai csapat és egy eleve esélytelennek titulált, s ennek a szerepnek megfelelni vágyó gárda csapott össze. Az eredmény hatalmas nyugalom két gól, és bizakodó ghánai szurkolók, mert a futball legnagyobb igazságtalansága lenne, ha ez a Nigéria -akármilyen szaltókat is produkál kapusa minden gól után - kiejtené a rendezőt. Nem is fogja. (Nigéria – Benin 2-0)

Ghána – Nigéria és Elefántcsontpart – Guinea mérkőzésekkel folytatják az első két csoport túlélői. Minden valószínűség szerint a két eddig hibátlan gárda simán veri majd aktuális ellenfelét, s bár korai még bármit is mondani, a látottak alapján nagy valószínűséggel egymás között döntik el majd a végső győzelem sorsát is. Persze ne rohanjunk ennyire előre, mert bármikor feltűnhet egy harmadik erő.

6 komment

Címkék: afrika videó összefoglaló b csoport afrika kupa

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr81317844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akron99 2008.01.30. 17:03:09

"az olaszok emberhátrányban eredménytelenül tolták le a pályáról a németeket"
márhogy a németek voltak emberhátrányban.... (Thomas "Flasche Leer" Strunz)

BruceWayne 2008.01.30. 17:44:29

mint Chelsea szimpatizánsként, azt kell mondjam Mikel hiánya egyáltalán nem érinti érzékenyen a csapatot sőt, ikább csak erősödünk azzal mikor ő nem foglal el helyet a középpályán egy másik játékos elől

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.01.30. 18:43:57

Rég volt ilyen hitvány egy csoport, egy focizott, a többi nézte. A másik három teljesítménye a nullával volt egyenlő. Malitól sokat vártam, legfőképp támadásokat, de az első két meccs után leginkább ellenállást, hiába. Nigéria se érdemelte meg a továbbjutást, Ghána remélhetőleg feltörli velük az öltözőfolyosót, Berti bát meg rituálisan visszavonultatják a lagosi főtéren. Blatter helyében Nigéria spotját felajánlanám a legjobb csoportharmadiknak. :)

ktn 2008.01.30. 21:36:13

OJ: minden szavad szentírás a tárgykörben:) javaslom marokkót, ők 7 góllal estek.

DrM · http://internetalon.hu 2008.02.01. 13:27:35

Bármit is mondtok, ezek a fekete faszik tudnak focizni. Persze a mi, magyar focin edzett szemeinkhez képest, de ha megnézitek a lehetőségeiket, akkor pláne...
Ott is akadnak falábúak, de gondold meg, hogy ott egy kiscsávó mennyit tud edzeni, milyen felkészülése lehet, mit jelent az, hogy utánpótlás.
Nálunk elbasztak már több milliárdot utánpótlásra, meg nagynevű programokra, és hol is vagyunk?
Idejön egy feka focista és egymaga hülyére veri a válogatottunkat...
süti beállítások módosítása