Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Az olasz lecke

2007.05.03. 02:05 Bede Márton

Milyen futballtörténelmi amatőr az, aki az ellenfelet állítja be egy BL-elődöntő toronymagas esélyesének, amikor a Milannak hazai pályán csupán egyetlen gólocskával kell nyernie a visszavágón? Sok ilyen volt, ne próbáljon most senki elsunnyogni, a William Hill fogadóiroda például majdnem kétszer valószínűbbnek gondolta, hogy szerdán a Manchester United jut be a BL-döntőjébe. Az isten szerelmére, a Milan egy ilyen szcenárióban még akkor is esélyesebbnek számított, amikor az edzőjük Fatih Terim volt, a csatáruk meg Javi Moreno. Egy olyan csapat ellen, amelyiknek a szíve Gattuso, az agya Pirlo az istene pedig Kaká, már hogy a fenébe lehetett volna bárki más a favorit? Sehogy, ahogy az Milánóban tíz perc alatt ki is derült.


Ahogy azt már a múlt heti első meccs után sejtettük, a Milan most kénytelen volt kezdeményezni, ám ilyen elszánt, nyílt sisakkal az ellenfélnek rohanó kezdésre azért nem lehetett számítani. Mire a United egyáltalán felfoghatta, mi történik a pályán, az olaszok máris ledolgozták kezdeti, minimális hátrányukat. Tulajdonképpen nem is csoda, hogy Scholes és társai nehezen igazodtak ki az eseményeken, hiszen arra nyilván nem gondoltak, hogy akárcsak tegnap a Liverpool a Chelsea-t, őket is saját fegyverükkel győzik majd le. A Milan középpályája, elől pedig Kaká olyan iramot diktáltak, olyan sebességgel és olyan pontosan tették a labdát, ahogy legutóbbi meccsein éppen a United tette. Mire a brazil betalált, az angolok már hármat kaphattak volna abban a San Siróban, amely végre képes volt megtelni. (Az viszont vicces volt, ahogy az olasz drukkerek megpróbáltak igazi „angol” hangulatot teremteni az esőben, ám ez náluk nem annyira sajátjaik bíztatását, sokkal inkább az ellenfél kifütyülését jelentette).

A Milan nagyon jó volt elöl, ám ezt a meccset alapvetően a két védelem közötti különbségek döntötték el. És micsoda különbségek voltak! Ferguson rá volt ugyan kényszerítve, ám talán mégis elkerülhető lett volna Vidics kezdőbe nevezése, mint ahogy kedden Mourinho és inkább Essiennel helyettesítette Ricardo Carvalhót a felesleges reszkírozás helyett. A szerben érződött a kihagyás, két kulcsfontosságú pillanatban is popóra esett, amit lehet ugyan az esőre fogni, ám közelebb áll az igazsághoz, hogy szó szerint egyszerűen nem állt elég erős lábakon a pályán. Brown és Heinze szintén nem voltak a helyzet magaslatán, míg a másik térfélen Maldini hiánya talán még segített is a Milan hátsó négyesének elszántságában. A teljes kilencven percen át Rooney és Ronaldo nem tudtak úgy labdát átvenni, hogy ne rohanjon rájuk legalább két olasz védő, elsősorban a ma élete meccsét játszó Kaladze, végső esetben pedig jött Gattuso, hogy térden csúszva, földbe mélyesztett körmökkel szerezzen vissza megszámlálhatatlan labdát. Ha Baresi visszavonulásakor a Milan örökre visszavonta a 6-os mezt, ez az ember vajon mit kap? Kőből faragott vízköpőt a dóm tetején?

A második félidő közepének néhány percét leszámítva a Milan gyakorlatilag tökéletes meccset játszott, amelyen a Manchesternek esélye sem volt a továbbjutásra. Az egy dolog, hogy Kaká a világ legjobb játékosa, de még érdekesebb volt megfigyelni, hogy milyen különleges típusú brazil focista ő. Az utóbbi évek kis barna ügyeskedői (Romário, Bebeto) és tankjai (Ronaldo, Adriano) után ő ismét az a fajta fehér herceg, akit Zico és Raí (nehogy valaki bekommentelje, hogy ő nem volt teljesen fehér, nem erről van szó) óta nem nagyon láthattunk. Legszebb megmozdulása a meccsen nem is egyébként gyönyörűen helyezett gólja volt, hanem az a van der Sar védésével végződő akció a második félidő elején, amikor gyakorlatilag gazellaként húzott el Vidics mellett, már ha nem ez lenne az egyik leghülyébb sportközhely, amit focistákkal kapcsolatban használni szoktak. És ne hagyjuk szó nélkül Seedorf teljesítményét sem, az emberét, aki most már több, mint tíz éve folyamatosan van a csúcson, három különböző klubbal tudott BL-t nyerni, és talán még Pirlónál is fontosabb alkotóeleme ennek a Milánnak. Rúgott is egy szép gólt, még ha van der Sar borzasztó helyezkedésével eléggé meg is könnyítette a dolgát.


Ez a Milan valószínűleg mindenkit meg tudott volna verni, de a United a gyenge védelmén kívül is alaposan megkönnyítette a dolgukat. A tanácstalanságukat semmi sem illusztrálta jobban, mint hogy Ferguson teljesen bénultan képtelen volt egy értelmeset cserélni, azt ő sem gondolhatta komolyan, hogy majd az utolsó tizenöt percre beküldött Louis Saha megfordítja a mérkőzést. Az egy dolog, hogy a Milan nem az Everton, de a teljesen indiszponált Rooney-Ronaldo páros egy pillanatig sem hitte el, hogy a hétvége után megint képesek lehetnek kétgólos hátrányból felállni. Hiába erősebb ez a keret, mint a ’99-ban BL-győztes csapat, az olyan pillanatokra, mint a szerda esti, hasznosabb egy Roy Keane, mint Cristiano Ronaldo. Most pedig a United drukkerei parázhatnak azon, hogy mi van, ha ez a vereség annyira megfogta a csapatot, hogy a hétvégén képtelenek lesznek megverni a City-t, és ezzel a Chelsea ismét versenyhelyzetbe kerül a bajnoki címért.

Athénban május 23-án megismétlődik a két évvel ezelőtti isztambuli döntő. Talán nem Európa két legjobb csapata fog egymással játszani, de hogy az a kettő, amelyik a legjobban tudja, hogyan kell ezért a kupáért harcolni, az egészen biztos. Maldini – aki a meccs után gyorsan bejelentette, hogy még egy évet marad – nyolcadszor játszik majd BL-döntőben, és ha most fogadni kellene, én arra tippelnék, hogy meg is nyeri ötödször. Az 1-0 ugye ott is elég lesz nekik, és ha a Milannak ennyire kell megnyerni egy meccset, ők lesznek az esélyesek, amíg világ a világ. Ezt most a zöldfülű Rooneytól az öreg róka Fergusonig minden manchesteri örökre megjegyezhette.

33 komment

Címkék: videó milan bl manchester united kaká seedorf

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr2066548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hatoldal 2007.05.03. 07:15:33

Igazán nagyszerű két meccs volt, kár, hogy nem a döntőben találkozott a két csapat. Lehetne mondani, hogy ez az olasz foci győzelme volt, de a Milan nem olasz focit játszott tegnap, hanem amilyet kellett. C.Ronaldonak még van mit fejlődnie. De fog, ez biztos.
Hajrá szép futball!

Azazello007 2007.05.03. 07:30:23

"...de a Milan nem olasz focit játszott tegnap, hanem amilyet kellett." -tökéletesen így van. Rég láttam olasz csapatot ilyen lehengerlően és támadó szellemben játszani. Az angol foci híve vagyok, de a Milan teljesen megérdemelten jutott a döntőbe.

Nem is szurkolok egyik csapatnak sem, legyen jó a meccs, mindkettő megérdemli a győzelmet, mert idén nem volt "gyengébb ág" a BL-ben, nem akármilyen csapatokat győztek le a döntőbe jutásért.

maybach 2007.05.03. 08:07:14

Kaká nyilatkozta az első meccs előtt, hogy szeretne olyan jó focista lenni, mint C. Ronaldo. Még mindig ezen röhögök.

tomika 2007.05.03. 08:41:42

C Ronaldot eddig nagyon utáltam a színészkedésért és azért ahogy az ellenfeleivel bánt, de most kezdem azt hinni, hogy Manchesterben emberert fognak faragni belőle, és talán egyzser tényleg ő lesz a világ legjobb futbalistája, ehhez ugyanis jóembernek is kell lenni. A múlt ezt tökéletesen példázza: Pelé miniszter lett az országában, UNICEF nagykövet, ENSZ izé stb, minden idők legtehetségesebb játékosáról meg csak annyit hallani, hogy megy vissza az elvonóra, Maradona.

Kaká nyilatkozata a tökéletes ellenpéldája Morinhonak, Kaká tudja hogyna lehet az ellenfelét tisztelve, a fair playt betartva átrakni valamit a felelőségből az ellenfélre vö José mester azt nyilatkozta, hogy reméli csapata nem kap szabálytalan gólt ...

A meccset szerintem a Milan támadó triója nyerte meg. Kétségtelen, hogy a védelemből is sokan nagyon jól teljesítettek, de egyetlen védelem sem képes még 60 percig védekezni a Manchester ellen. A 3-0 hoz az kellett, hogy elöl meg tudták tartani a labdákat, ha kellett visszapasszolták egészen a kapusig (ilyen csak elvétve volt), de a labdákat nagyon jól meg tudták tartani. A Milan győzelme nekem a szabad játék diadala volt. Szerintem az volt a kulcs, hogy a Seedorf-Kaká-Inzaghi hármas szabadon focizott és szinte mindig sikerült kiháromszögelni az angolokat.

Brecsi · http://www.seopack.hu 2007.05.03. 08:55:00

Sajnálom, mert a MU nak szurkoltam, de amit a Milán este csinált, az előtt le a kalappal. A MU játékosok szerintem már a 65ezer fütyülő drukkertől kicsit beszartak, bár C.Ronaldo megpróbált egy-két trükkös mozdulattal jelezni, hogy nem félünk, nem félünk, de ahogy egyik edzőm egy kihagyott kínai figura után találoan megjegyezte:"Szép volt, de szart sem ért.".
Ismét kiderült, hogy a MUnak nincs védelme, támadni meg nem hagyták. A legfőbb ok nálam Heinze, aki a második gól előtt ahelyett, hogy a foci suli 1. osztályban is tanulható rugd el a kaputól a labdát lecke helyett, a hátrapasszolom az utolsó embernek, akit ketten is le tudnak támadni, aki annak rendje és módja szerint seggre is ült. De az első és a harmadik gól sem a védelmet dicsérte.

Elöl Rooney csak szenvedett, a MU középpályáját meg ugy leradírozták, hogy csak na. Tényleg nagyon odatette magát a Milan. A Poolnak sem lesz könnyű dolga velük, de azért hajrá Angolok!:D

dondani 2007.05.03. 08:59:29

tavaly is elég lett volna 1-0-ra nyernie a Milánnak a Barca ellen mégsem voltak képesek összehozni egyetlen gólt sem a 180 perc alatt.

not 2rule 2007.05.03. 09:49:50

Ez most hogy is jön ide??

loremipsum 2007.05.03. 09:54:22

dehát mégiscsak az volt a leggyönyörűbb pillanat, amikor Gattuso fölbedöngölte a primadonnát és a stadion egy emberként nagyobb ovációt nyomott, mint bármelyik gólnál. a rendezőnek is nagyon tetszett, mert lassításban is megnézhettük.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2007.05.03. 09:59:28

Gilardinonak akkora agya van a focihoz, mint egy bolygó! Nem a most rúgott gólja miatt, hanem ahogy elviszi a védőket az életveszélyes csatárok elől, ahogy a VB-n Baggio gólja előtt tette, vagy az manchesteri odavágón többször is megcsinálta. Gyakran többet tesz a gólért, mint aki a passzt adja, vagy mint aki berúgja. Ez a fickó egy óriási zseni.

rowi 2007.05.03. 10:19:19

én azért az utolsó kiemelést kiegészíteném..."Talán nem Európa két legjobb csapata fog egymással játszani, de hogy az a kettő, amelyik a legjobban tudja, hogyan kell ezért a kupáért harcolni", amikor már másért nem tud. nagyon jól látszott mind2 meccsen, hogy melyik csapatnak múlik ezen az idénye, (jójó a 2 kiesőnek is, de azok ég nyerhettek, nyerhetnek mást is) és melyiknek nem...

rowi 2007.05.03. 10:24:51

jah meg még vmi...a Milannak nemhogy a BL döntő közelében nem kéne lennie, hanem az egész BL idény közelébn sem, mert csaltak...így a BL döntőt játszhatja egy olyan csapat amelyik bizonyítottan bundázott, és egy másik amelyik a saját bajnokságát soha az életben nem fogja megnyerni, mert nem tudja egymásután megverni mondjuk a Watford, City, Wigan hármast, de rangadókon életveszélyes és ha meghallják a BL szignált meccs előtt, akkor csak ritkán lehet velük mit kezdeni

RickyTerror 2007.05.03. 11:29:14

Szerintem az van a háttérben, hogy az Adidas jobb stoplis csukákat gyárt, mint a Nike. A MU játékosai ezért csinálták azokat a végzetes piruetteket, Kakáék meg a formás kis szlalomjaikat.

ENNNYI!

tb 2007.05.03. 11:54:42

szép elmélet, Manchesterben meg cseréltek cipőt? mert ott is esett

kew1n 2007.05.03. 12:24:35

nagyon jo meccs volt, sajnos nem a mu nyert, de nem vag foldhoz:) inkabb neztem volna egy mu-chelsea dontot.

a cipohoz meg annyit, hogy a milan shell vpower racinget tankol a mu meg nem... ennyi

maybach 2007.05.03. 12:32:57

Ez a cipő dolog korrekt. Annyi kiigazítással, hogy szinte minden ilyen szintű játékosnak saját sponzori szerződése van a cipőre.
De lehet a labda az is az ok.

tb 2007.05.03. 12:38:35

végülis bármi lehet az oka, hogy a Milan nyert kivéve, hogy jobb csapat lenne

RickyTerror 2007.05.03. 12:40:24

Akkor viszont marad a "lereszelt stoplik elmélete"

csumply 2007.05.03. 12:48:19

csak rowinak!
egy igazi hozzáértő vagy! kit érdekel,h mi volt a nyáron Olaszországban???
vkinek ez,h juthat az eszébe??? a MILAN eljutott a döntőbe, a többi csapat meg nem (kivéve POOL). szerintem valamelyik divatmajom csapatnak "szurkolsz" és csalódottságod következtében keresed az okokat.
a MILAN a nyári nehézségeket legyőzve, a sok negatív idióta dacára, megmutatta az egész világnak, miért AC MILAN az AC MILAN!!! a MILAN megérdemelten ott van, és remélem győzni is fog!
Forza AC MILAN!

zebike 2007.05.03. 13:14:15

"Gilardinonak akkora agya van a focihoz, mint egy bolygó! Nem a most rúgott gólja miatt, hanem ahogy elviszi a védőket az életveszélyes csatárok elől, ahogy a VB-n Baggio gólja előtt tette"

Miről beszélsz? Soha nem játszott együtt Baggioval.

A Milan tegnap fantasztikusan játszott. Nagyon jól sikerült a formaidőzités. Egész ősszel szenvedett a csapat, de Ancelotti tavaszra helyrerázta őket.
Szerintem nem lesz esélye a Liverpoolnak.

killercsiga 2007.05.03. 13:19:02

tb
Lehet, hogy a MU a jobb csapat, de hogy a Milan jobban játszott tegnap este, az biztos.

Egyébként szerintem a Milan azért az elmúlt 10 (vagy több) év legmeghatározóbb európai klubcsapata, mert nem a tiszta olasz (értsd: bunker) focit játszák. És ezt most megint megmutatták.

cooper (törölt) 2007.05.03. 13:34:21

Hmm, ez is nagy meccs volt. azért a világbajnokok számát tekintve:Pirlo,Gattuso,Nesta,Gilardino,Inzaghi,Cafu,Ronaldo,hanem is játszhat (meg még lehet van egy-kettő), megspékelve egy Seedorf-al, és KAKÁ-val, hát azért van ott dög, én egyébként úgy éreztem a csoportkör végén, szépen felúsznak az oldalvizen a döntőig. Bejött. Proszit

maybach 2007.05.03. 13:35:17

Ez jó. Lehet nem jobb csapat a Milan a MU-nál, de, hogy este óriási különbség volt a Milan javára az biztos. Az történt amit ők akartak. Játszadoztak. Biztos csak véletlen volt. Meg az első meccs két gólja is.

zoltanhosszu · http://www.zoltanhosszu.com/ 2007.05.03. 13:42:54

Gyönyörű és elképesztő focit produkált tegnap a Milan, minden elismerésem. Még szerintem a pártatlan nézők is élvezhették a két meccset, a '06-'07-es BL szezon legizgalmasabb mérkőzései voltak, bár én törzsgyökeres Milan és olaszfoci drukker vagyok. Most már csak az a kérdés, hogy a döntőben milyen takikát választ számukra Ancelotti, mert ha a Pool egy ilyen támadó focira készül fel akkor az elején talán le kell ültetni őket kicsit, hogy nyissanak és a végén kell úgy meghúzni a döntőt, mint most a 90 percet. Ezzel a Milannal nem fog megismétlődni a 2005-ös hiba, 3-0ról nem fognak mérkőzést bukni, szerintem simán nyernek, ha csak fele ilyen jól is játszanak mint tegnap, hiszen a Pool elég alibifocit játszott az egész szezonban.


Forza Milan

tb 2007.05.03. 13:53:57

ennyire félreérthetően írtam? azért írtam, mert a fölöttem levő hozzászólásokban csak olyanok vannak, hogy a cipő, a labda, az eső meg minden, némi iróniával tettem ezt szóvá, kár, hogy ezt el kell magyaráznom :((

cooperügy: Kaká is világbajnok és nagyon ügyes vagy, hogy eltaláltad a csoportkör után, hogy a Milan döntős lesz, de ez azért nem olyan nagy kunszt...

rowi 2007.05.03. 14:28:21

re csumply...hát ha a "nyári nehézség" a nyári bundabotrány közepét jelenti, akkor már írom is át a szinonímaszótáram...az meg, hogy kinek szurkolok az meg mind1

ettumifilii 2007.05.03. 15:35:44

hihetetlen ha az olasz futball honnan képes újra és újra feltámadni...a bundabotrány után vb győzelem a juve kiszórása és az eb vereség után bl döntős egy olyan csapat ami egy ideig borzasztóan teljesített a bajnokságban....őszintén, nem szeretem a milant...pl. két éve miután a psv-t kiejettették nagyon utáltam őket...de le a kalappal tényleg...sokkal jobb egy ilen döntő mint egy manchester-chelsea nagyon örülök neki........cronaldo kicsit fellett kapva folyamatosa őt sztárolják ő van az újságok címlapján pedig : KAKÁ A VILÁG LEGJOBBJA az hétszentség.......ronaldo öncélú,nagyképű,majdnem mindenki utálja, élmény nézni ahogy felrúgják, ésvan kb. 2 db agysejtje...Kaká csapatjátékos, alázatos, és szerényebb az fix..neki az aranylabdát

csehmatyi 2007.05.03. 15:45:53

Le vagyok nyűgözve, hogy néhányan már a döntőben követendő taktikán gondolkoznak...

Szerintem a legjobb európai csapatok között nincsen igazán nagy különbség játékerőben (a legjobb 10-15 közül bárki megverheti a másikat), éppen ezért a döntőben a napi forma dönt(het) majd.

Azon is felesleges vitatkozni, melyik csapat jobb melyiknél. Nem hiszem, hogy az Inter jobb a Milan-nál, pedig van közöttük vagy 30 pont a bajnokságban.>

stonedraider · http://1sor.blog.hu/ 2007.05.03. 16:38:36

RAMBO:

gilardino del pieronak adta a passzt nem baggionak.

Ateszka2 2007.05.03. 21:08:03

Először is egyformán szeretem mindkét csapatot. nem divatból, hanem jóban-rosszban már vagy 15 éve. Úgyhogy egyik szemem sír, a másik meg nevet. De nézzük objektíven: már a pacsizáskor láttam, hogy a manunak itt nem lesz sansza. Ferguson csak magának köszönheti, elcseszett volt a taktika, Vidic nagy ötlet volt, csak 3 gólban volt benne, megcserélte Giggset és Ronaldót, így egyik se ért sokat, meg nem volt egy értelmes középcsatárunk se (merthogy Rooney ugye annyira az mint Totti).
Másodszor igaza van a cikk írójának, a milan-t a bl-re találták ki, régen is, most is. ez a csapat két meccsen bárkit lealáz, de ahhoz kicsit öregecske (khm..tapasztalt) meg sérülékeny, hogy egy bajnokságban is egyenletesen teljesítsen. kicsit egyébként ilyen a Pool is.
Még egy gondolat: ha a milan nyeri a BL-t, a kutyát nem fogja érdekelni hogy a paraszt inter mittomén hány ponttal nyeri ezt a lebutított serie A-t. nem sok nagyobb fricska létezik ennél szerintem. röhögni fogok a sok argentín majmon....

Paul Newman Jr. 2007.05.04. 10:31:14

Kicsit visszás dolog utólag borzasztó okosnak lenni, mert bár tényleg valós esélye volt a Milánnak a továbbjutásra, de épp eszű ember nem gondolhatta, hogy nem a MU az esélyesebb.

Kiestek, mert a Milán megfojtotta az angolok középpályásait, Ronaldo már a 2. percben trükközgetett, Van der Saar védett már jobban, Vidic döntő pillanatban elcsúszik, Seedorf elé szerencsésen pattan vissza a labda stb. Ezek, a fojtást kivéve nem szakmai dolgok.

Nem vitatom, a cikk jórészt igaz, csak az a frány stílus...

Wegaz Doegdah · http://mdah.blog.hu 2007.05.04. 11:07:52

Én pont 3-0-t tippeltem, nem kamu:)
A milant otthon évente egyszer győzik le kb.
Szerintem az első meccsen is látszott, hogy a milan
egy sokkal masszívabb, erősebb gárda, annak ellenére, hogy kikaptak.
Tökmás a két foci. Az angolok látványosan pörgetik a játékot, míg az olaszok, ha kell begyilkolják magukat a kapuba. Ez eredményesebb szokott lenni.
Bár ezek mit sem érnek, ha mindkét oldalon vannak olyan csatárok, akik 2 perc alatt is fel tudnak borítani minden számítást:)
Egy másik kommentre reagálva, C. Ronaldo és Kaka összemérése nem biztos, hogy okos dolog:P
A saját posztjukon a legjobbak, de mitől számít vki jobbnak? A gólok, gólpasszok számától, vagy a látványos játéktól? Ronaldo sokat figurázik, de ez nem azt jelenti, hogy Kaka nem tudná ezt játszani.
Ronaldo sztem nem férne be a milan kezdőbe, de kaka helye biztos lenne a MU-nál... De lehet, hogy nem:P
Alap olasz győzelem lesz a végén. A Liverpoolban nem érzem a BÉELGYŐZTES erőt.

y b 2007.05.05. 16:32:35

Ha ez az írás a meccs előtt jelent volna meg....
De így utólag persze már nekem is pofonegyszerű, hogy a Milan nyert. A ManU borzasztó volt idegenben stb...
Én nem tudtam előre h. a Milan jut tovább, azt sejtettem hogy több mint egy gól lesz, és hogy a Milan lő legalább gólt. A Milán fantasztikusan játszott Manchesterben is, a meglepő a ManU gyenge teljesítménye volt idegenben.
Most én is sokkal erősebbnek érzem a Milant a Pooltól, mint itt mindenki, 3 hét múlva meglátjuk.
süti beállítások módosítása