Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Spanyolország vs Elit alakulat

2010.07.13. 13:25 heinrich

A spanyol válogatott még gólt sem kapott a legutóbbi két torna egyenes kieséses szakaszában, az Eb-t és a vébét is behúzták. A hegemónia megtörésére fejvadászokat toboroztunk és összeraktuk az Elit alakulatot, melynek egyetlen feladata Spanyolország likvidálása. A spanyol válogatott ellen két alapvető feladatot kell megoldani: nem szabad, hogy túl sok időt töltsenek labdával az Elit alakulat térfelén, illetve fel kell készülni a letámadás kijátszására. Mindezt úgy, hogy közben a saját játékunkat sem adjuk fel. A holland válogatott megmutatta, hogy nagyjából ez hogyan néz ki, a rendszer csak kisebb finomításokra, és természetesen minőségi személycserékre szorul (fyi:az eredeti állapothoz képest van egy kis update a posztban).

A 2002-es vébégyőztes brazil válogatottat vettük alapul (a poszt bővebb értelmezése miatt érdemes elolvasni a linket is), ha valami, akkor az ő felállásuk sikeres lehet, ráadásul nem csak az eredményt, de a játék képét tekintve is.

A védelem stabilitását három fő adja, akik a kaputól nagyjából 25 méterre foglalják el a pozíciójukat. Nagyjából ez az a távolság, ahonnan a spanyol válogatottnak már nem érdemes átlövésekkel próbálkozni – lövőerő dolgában amúgy sincsenek a világelitben. Ráadásul ekkor még nem szabadul fel túlságosan nagy terület a csatárok előtt, hihetetlenül pontos labda kell, hogy ne érjenek rá oda a védők és Cesar se tudjon tisztázni.

Juan, Friedrich és Lucio egyaránt jól fejel, így a pontrúgásoktól sem kell annyira tartani, ráadásul Friedrich a Bundesliga leggyorsabb védői között van, ami nem csak védekezésben hasznos, hiszen a megszerzett labdákkal ki tud sprintelni a félpályáig. Zrínyi-szerű kirohanásokra egyébként Lucio is képes, de ezt nem erőltetnénk.

Lahm és Maicon zárja a széleket – mögöttük persze egy belső védő is biztosít, de legalább ennyire fontos, hogy lendületes felfutásokkal segítsék a támadásokat. Beadásokra viszont semmi szükség, az ellenfél térfelén már inkább középre kell húzniuk és a csatárokkal keresni az összjáték lehetőségét. B-terv, hogy mégis leviszik a labdát az alapvonalig, de onnan sem adják be, hanem laposan, lövésre készítik le a tizenegyespont környékére.

Schweinsteiger és Touré folyamatosan Xavi környékén őrjáratozik, szabadidejükben ütköznek, becsúsznak és kiváltanak a felfutó szélsővédők helyére. Támadásban az a feladatuk, hogy a lehető leggyorsabban eljuttassák a labdát Forlánnak. Egyikük – leginkább Schweinsteiger – a támadásokat is kísérheti második hullámban. Lövőereje adott, ráadásul labdavesztés esetén a spanyolok labdakihozatalát is meg tudja nehezíteni. Eközben Yaya Touré nem megy sehova, át sem lépheti a félpályát. Ha feltételezzük, hogy mindig csak az egyik szélső középpályás lép fel a támadásokkal, a legrosszabb esetben is öt ember biztosítja a stabil védelmet, miközben a másik öt támad.

Forlan legfontosabb feladata, hogy bármikor megjátszható legyen. Nem kell csodát tenni minden labdával, elég ha megtartja, játéka a csapat labdabiztossága miatt fontos. Ő diktálja a tempót és a játék irányát; ha kell, visszafordul, ha kell, indít.

Messi és C. Ronaldo feladata igen egyszerű. Védekezésben megzavarni a labdás embert kb. 30 méterre a kaputól, egyébként pedig minden labdával azonnal és célratörően a kaput támadni – tetszőleges eszközzel.

A kaputól 25-30 méterre helyezkedve egyrészt lendületet vehetnek, másrészt viszonylag szabadon kaphatják a labdát, hiszen a két felfutó szélső (Maicon, Lahm) miatt a spanyol védők nem nagyon mozdulhatnak a helyükről. C. Ronaldónak ráadásul ez sima lövőtáv is.

A felállás legnagyobb előnye talán, hogy túl sokat nem kell változtatni a felvett pozíción, a csapat ebből a kiindulási formából támad és védekezik, ezzel energiát lehet spórolni, ráadásul miközben a saját csapatunk előtt nagy terület marad, a spanyolok lehetőségei pont hogy szűkülnek. Így el lehet érni azt, hogy a spanyolok ne tudják a saját játékukat játszani, pozíción kívülre kerüljenek és az Elit alakulat akarata érvényesüljön.

Az öt középpályás folyamatos emberfölényben tud játszani középen, és ha az első védelmi vonalon túl is jutnak a spanyolok, még mindig van három belső védő és egy klasszis kapus. A támadó-szekció is kiegyensúlyozott, mindkét szélen és középen is veszélyes a csapat, az egyéni zsenialitás mellett összjáték után is többféle kombinációban születhet gól.

A taktika tehát adott: stabilan védekezni, a középpályán nagyokat ütközni, elvenni a labdát és lerohanni az ellent.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor Spanyolország vébé ellenfelei miért nem ebben a felállásban próbálkoztak. Azért, mert a 3-5-2-es rendszer csak akkor működik, ha kivétel nélkül minden poszton a megfelelő ember áll. Olyan, aki mind védekezésben, mind támadásban megfelel a rendszer támasztotta követelményeknek, egy lyukas poszt már a rendszer összeomlásához vezethet.

296 komment

Címkék: h taktika vegyes izé vb 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr832148986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr Keynes 2010.07.13. 22:09:28

@Melee: Nem Onnan hogy De Jong és van Bommel (sőt talán Sneijder) kiállítása után el sem jutnak a szabadrúgásig a hollandok? Erős bírói segédlet mellett nyertek a spanyolok, ezt aláírom, de az a bíró bizony a hollandokat segítette a töketlen hozzáállásával.

dzzzzz 2010.07.13. 22:10:39

@popp: persze, megvan a tehetségük, de mekkora részük edz rendszeresen, keményen, nem dohányzik?

bz249 2010.07.13. 22:10:55

@Lojzi_: tessék már az eredeti nevén hívni ezt a jóembert: Purczeld és többedik generációs sváb bevándorló. :)

Szaffi B. 2010.07.13. 22:12:18

@Lojzi_: Boatengét pedig az_"árnyalja", hogy kettős államolgár, mert az édesapja és az édesanyja két különböző ország állampolgára. Nem ettől köcsög KV Boateng, hanem mert az.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.13. 22:19:27

@exeaxe: ezt most nem pontosan értem :)

Az a kérdés, hogy mit tehetne egy ilyen helyzetben a spanyol válogatott?

Lojzi_ 2010.07.13. 22:23:54

@birsalmamag: Szerintem ettől is. Semmi köze neki Ghánához (nem a ghánai papához, hanem az országhoz). Egyszerűen kárcsú volt a Nationalelfhez (lehet, hogy technikailag nem, de mentalításban mindenképpen), azért próbálkozott arrafelé.

Lojzi_ 2010.07.13. 22:27:23

@Csöncsön: Biztosan van ilyen statisztika. Ha nincs, akkor csinálsz.
Sőt olyannak is kell lennie, hogy biztosan azok a legjobbak a német labdarúgás történetében ever, akiknek vannak spanyol felmenőik (pl. Mario Gomez).

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 22:27:25

@originalBalintos: Azért persze ez is általánosítás, biztos akadna, ahogy azért akad szorgalmas roma, főleg ha lát perspektívát és kap megfelelő ellátást mondjuk az egyik új foci akadémiában.

@bz249: Puskás még Purczeldként született. Ha viszont a magyar határok addig terjednének mint 1918-ban, akkor igen vegyes etnikai összetételű válogatottunk lenne, sőt bátor szível kiküldeném őket akár a spanyolok ellen is.

exeaxe 2010.07.13. 22:28:06

Igen, az a kérdés. :)
az egyik megoldás a 100%-os labdabirtoklás lenne, mivel a letámadás esélytelen :)
bármi máshoz változtatni kellene a spanyol felálláson

bz249 2010.07.13. 22:32:54

@popp: mondjuk egy olyan csapatot nehezebb (bár közel sem megoldhatatlan) edzői feladat lenne összetartani. Bár egy színmagyar válogatott is képes lehet klikkesedni.

Cigány labdarúgó: na igen, micsoda példát mutatnak neki a magyar játékosok. Mind igazi nagybetűs sportember (ott a magyar bajnok DVSC, ahol a Renault-gyár egykori targoncás a sztárcsatár, mert nagy és erős testfelépítésű... és ugye ez a bajnokcsapat)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.13. 22:33:14

@Lojzi_:

Gyanítom, olyat akarsz belelátni a kommentembe, amire nem gondoltam.

Amire gondolok: focizni a viszonylag kevésbé jómódú rétegekben kezdenek el többen.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 22:33:37

@Lojzi_: Épp a ghánai papa a köze Ghánához. Ha jogosan fönn akadsz anémet válogatott etnikai alapon történő csesztetésén, akkor nem tudom miért törsz pálcát Prince döntése fölött.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 22:36:51

@bz249: Sokan épp ugyanezt a problémát hozták föl a spanyol válogatott eredményességének egyik okaként. Most viszont nagyon jól megférnek egymás mellett spanyolok, katalánok, baszok.

dzzzzz 2010.07.13. 22:37:48

@popp: persze, hogy az, lehet hogy tévedek. De az általános iskola ahova jártam tele volt nagyon ügyesen focizó cigánygyerekekkel. De egyikükből sem lett igazi sportoló. Az egyikük például aki tényleg keményen tud edzeni kb. 13 éves kora óta dohányzik és nem tud (nem is akar?) leszokni.
Még egyszer leírom, ez nem általános igazság, inkább csak a személyes tapasztalatom.

megint 2010.07.13. 22:38:04

Mennyiben más a spanyol mint a német? A fele katalán, nagyrészt nekik is köszönhetik , hogy nyertek.

bz249 2010.07.13. 22:42:18

@popp: Kevin-Prince úgy lett ghánai válogatott, hogy most járt először Afrikában. Egyetlen dolog motiválta, hogy a ghánai válogatott van olyan jó, hogy kijuthat vele a vb-re.

Ez természetesen amúgy érthető döntés, ki a fene ne szeretne kijutni egy vb-re. Pláne, ha még a képességei is megvannak hozzá (és nem mellesleg németként erre semmi esélye nincs összeférhetetlenségi okokból) ugyanakkor ez nem éppen morális csúcs.

Persze Kevin-Prince nem ettől lett segg, hanem amiatt, ami miatt nem lehet német válogatott.

Kettészakad a pálya középen jön fel a víz 2010.07.13. 22:51:27

@originalBalintos:
Fejben gyengék, ahogy az afrikai válogatottak is. Soha nm lesz afrikai világbajnok!

Kettészakad a pálya középen jön fel a víz 2010.07.13. 22:56:17

@bz249:
Nem érzek hasonlóságot a jelenkori német válogatott és az aranycsapat etnikai összetétele között.
Te igen?

farkas 2010.07.13. 22:56:32

@ScuderiaFM: Nem rossz a csapatod, de van egy még hatékonyabb:

_______________Iniesta
Iniesta___Iniesta___Iniesta___Iniesta
____Iniesta____Iniesta____Iniesta
_______Iniesta________Iniesta
______________Robben_____________

Az egyszerűség kedvéért szerepel miden poszton Iniesta, tetszőlegesen behelyettesíthető bármelyik latin focistával, aki már eléggé képzett a cuccra. Tehát kapus Iniesta sírógörcsöt kap az ellenfél támadójának durva nézésétől, ezért azt kiállítják. Így halad előre a támadás, minden passz után egy-egy ellenfél kiíródik, amíg saját magával nem kerül szembe: ekkor mindkettő elrepül egymás mellett, visszarúgásnak esélye sincs, mert túl nagy a röpte íve, ezzel sportszerűen kisérülnek. Ezért kell Robben, aki nem tanulta meg, hogy el kell esni, és mivel már egyszer elszúrta, másodszorra belövi.

bz249 2010.07.13. 23:04:38

@Kettészakad a pálya középen jön fel a víz: melyik maradhat a német csapatból? Akinek az egyik szülője német az még oké? Vagy csak a fehérek? Vagy csak azok a fehérek, akik minimum két generáció óta ott élnek? Esetleg azok akik német nevet vettek fel (Mehmet Scholl)? Milyen kritériumok alapján lehet valaki német?

Minarik Ede bácsi 2010.07.13. 23:05:13

@popp: Ha már Vác, akkor Romanek az egyik legjobb szélső volt az NB1-ben akkortájt.

Lojzi_ 2010.07.13. 23:09:41

@popp: Azért, mert nálam nem egyenlő a kettő.
Ghánai apával a ghánai identitás maximálisan rendben is lenne, ha nem akkor törne rá szegény addig német identitású KP-re, amikor az egybecseng a karriercéljaival.

Bár soha nem volt ghánai apám, így nem ismerem a ghánai nemzeti érzés minden aspektusát. Lehet, hogy ez tényleg olyan, hogy nem jön 21 éves korig és akkor is csak érdekből.
Ez esetben nem szóltam.

Még jó, hogy a fél lengyel, vagy a németországi török nemzeti érzés nem (mindig) ilyen.
A zárójeles megjegyzést a gelsenkircheni születésű Altintop ikrek miatt szúrtam be. Ugyanez a történet, annyival megbolondítva, hogy nekik nincs német felmenőjük tudtommal.

bz249 2010.07.13. 23:19:22

@Lojzi_: Bastürk is török válogatottat választotta anno. Szóval volt ilyen jó néhány (ugyanakkor ő sem játszott a német U-csapatokban).

Lojzi_ 2010.07.13. 23:24:25

@bz249: Talán Özil meghozza ezen a téren az áttörést.
A németországi török srácok első példaképe lesz, aki német mezben tolja.

Minarik Ede bácsi 2010.07.14. 00:01:52

Nekem alapvetően tetszik az Elit válogatott, annak ellenére, h CR is a tagja, aki időnként köcsög, de a kvalitásait el kell ismerni (pl 4 éve milyen ügyesen állíttatta ki Rooneyt:). Viszont én megerősíteném a csapatot Luganoval, Elanoval, Müllerrel, Sneiderrel, Valdezzel, Hondával és Mercédesszel (Stieberre gondoltam, de rájöttem, az egy másik sportág, bocsi). Szerintem ez az hat játékos kéne még a csapatba, de hogy igazán legyen esélyünk a spanyolok ellen, meghagynám az eredeti 11-et is, így 3-an figyelnének Villára is meg Iniestára is, miközben a támadó szekció is emberfórban lenne. Ja és még szűrőnek vagy mélységi irányítónak betenném Lipcsei Petit, ő majdnem játszott Barcelonában, a sértődött Robsontól hasznos információkhoz juthatna.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 00:07:09

@Minarik Ede bácsi: Na, ő is a Honvédban kezdte. Jól emlékszem, hogy őt rúgta le olyan csúnyán Keller Józsi?

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 00:09:19

@Minarik Ede bácsi: Sir Bobbytól csak akkor, ha médium a mi lófejűnk.

Minarik Ede bácsi 2010.07.14. 00:30:08

@popp: A Fater nem tartozott az igazán durva balbekkek közé. Ha jól emlékszem, akkor éppen kapura akart lőni, de nagyon magasra emelte a lábát. Nemcsak a favágók tudnak súlyos sérülést okozni, elég egy szerencsétlen mozdulat.

mialenyeg 2010.07.14. 00:38:33

Ja, a kapuba Pault, a polipot kéne tenni, és a labda meg legyen spanyol zászló mintás. Így biztosan nem kapna gólt...

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 00:55:55

@Minarik Ede bácsi: Akkor jól emlékeztem és én is úgy, hogy vétlen volt a dolog. A Roncsfilmből is kihallatszik szegény öreg Jenő hagja: "Hőha, ez nagyon csúnya dolog volt!"

Iustizmord 2010.07.14. 00:56:30

baszki némezetnek, cigányoznak, etnikáznak, én meg itt se vagyok h megaszongyam...

kérdés az , sőt AZ, hogy mire ment volna EZ a spanyol válogatott a M. Jordan féle Chickago Bulls, esetleg a J. Montana féle 49ers, esetleg a Gretzky féle Oilers ellen.

gyanítom, LABDÁBA SE RÚGTAK VOLNA.

but this is an other story, as it goes in Conan.

Iustizmord 2010.07.14. 00:59:25

@bz249: némez az agi a panzerlied-et el tudja énekelni, és közben dobog is a lábéval..

Ob's stürmt oder schneit, ob die Sonne uns lacht,
Der Tag glühend heiß, oder eiskalt die Nacht,
Bestaubt sind die Gesichter, doch froh ist unser Sinn,

Ja, unser Sinn,

Es braust unser Panzer im Sturmwind dahin.

pimpalini 2010.07.14. 01:00:34

@Csöncsön:

Mint ahogy nyilván olyan statisztika is van, hogy a másod- vagy harmadgenerációs (bár ez utóbbi már nem biztos) bevándorlók inkább vállalnak több (vagy egyáltalán) gyereket, mint a tősgyökeres németek.

Ez sajnos európai jelenség: a fejlett államok lakossága nem akar a gyermekvállalással bíbelődni, bajlódni az önmegvalósítás, trendkövetés, értékválság hozományaként. Európa ezért (is) hanyatló birodalom.

Iustizmord 2010.07.14. 01:01:21

@Iustizmord: mertjhogy csodálatos a termán szórend, amllett ha a kenninget is belevennénk (amit a panzerlied sem hanyagol, sowie stürmt-schneit-sonne) úgy teljes lenne a kép.

pimpalini 2010.07.14. 01:03:16

@Iustizmord:

A párizsi diadalív alatt megtettük, de senkinek sem tűnt fel, mert csupán sötét bőrű bevándorló képeslap- és egyéb csecse-becse árusok voltak akkor épp ott...:D

Bár nem vagyok német...

Iustizmord 2010.07.14. 01:14:19

@pimpalini: az öregapó mesél az unokának:

-haj, amikor mink páriszabn voltunk, mentünk étterembe, zabáltunk homárt meg szarvasgombát meg hízott libamájat, hozták a számlát de megvetrtük a pincért. oszt mentünk a bárba, ittunk mint a gödény bordeaux-i bort meg pezsgőt meg konyakot s amikor hozták a számlát megvertük a pincért. aztán a pigalle-ra mentünk és minden kurvát megdugtunk, oszt ha jött a strici megvertük. régi szép idők...

a kissrác gondolja h milyen jó ez és elutazik a haverjaival párizsba, oszt hazajövet után meséli nagyapónak:

-mentünk étterembe, zabáltunk minden finomat meg drágát, oszt hozták a számlát, emberkedtünk de a pincérek nagyon megvertek. oszt mentünk a bárba, ittunk mint a gödény bordeaux-i bort meg pezsgőt meg konyakot s amikor hozták a számlát emberkedtünk de kurvára megvertek a pincérek. aztán a pigalle-ra mentünk és minden kurvát megdugtunk, oszt ha jött a strici felálltunk de szétvertek minket a strigók. a régi szép idők már nem olyanok...

-kisunokám! kivel voltál te páriszban?

-én, nagypapa? a TUI-val, miért te?

-én, kisonokám? hát én a wehrmacht-tal...

pimpalini 2010.07.14. 01:17:13

@Kettészakad a pálya középen jön fel a víz:

Nézd, ha az a bajod, hogy feketék és helyenként muzulmánok játszanak a csapatban, akkor azt írd, s ne süketelj.:) De akkor légyszíves menj el Angliába is ezen bölcsességeddel, s golyózd ki mondjuk Cole-t, Ferdinandot a csapatból, majd meg se állj Svédországig, s rúgd picsán Zoltánt Boszniából, meg Dahlin-t és Henke Larsson-t visszamenőleg is. Dehát gondolom az USA csapata láttán egyszerűen szívgörcsöt kaptál, mikor Altidore elpuskázott 3 perc alatt 4 helyzetet, nyilván azért, mert nem olyan szép a színe, mint Donovan-nek, Buddle-ról már nem is beszélve.

Olisadebe Varsóból, Balotelli Milánóból, Senna Dél-Spanyolországból, vagy a közelmúlt holland válogatott erősen szoláriumozott játékosai (Seedorf, Davids), hááát barátom, nem lennék a helyedben. "Elveid" alapján ugyanis nincs kinek szurkolni, mert még Svájcban is N'Kufo-k, meg Derdyok-ok kergetik a bőrt, s követelnek maguknak 3. mecsetet Luzern-ben...
Egyetlen logikus és elvhű választásod maradt: szurkolj afrikai csapatnak, de mondjuk a Ráktérítőtől délre fekvő országból. Ott ugyanis nem érhet csalódás a bőrszín, netán a vallás miatt. Fehér ember ugyanis maximum az edzői poszton található.

Amúgy lenne egy kérdésem: Te hol éltél az utóbbi 20 évben?:)

Iustizmord 2010.07.14. 01:20:56

@pimpalini: és a blake nevű zimbabwei (?) fekusz teniszező aki habfehérben hódított wimbledonban? az smfau?

pimpalini 2010.07.14. 01:26:02

@bz249:

Eddzenek Ők ne félj, minden nap... a kricsniben, mert "nem is férfiember, aki naponta nem iszik meg pár kupica pályinkát"...

Persze Dragóner Attila sem feltétlenül sportszerű életviteléről volt híres, s még sorolhatnám a kevésbé muzikális, jobb ritmusérzékkel megáldott, szoláriumba már nem járó sportolókat.
A hozzáállásról mindig Végh Antal: Gyógyít6atlan c. könyve, s az abban leírtak jutnak eszembe...

pimpalini 2010.07.14. 01:32:17

@Iustizmord:

Ezen "remek" nemzetközi folyamatokra korábban Cherilin Sarkasian volt a kedvenc példám, de ma már nem jó, mert túlságosan keveset napozott.

Viszont pl. nagyon szép svéd, dán, stb hosszútávfutókat láttam (Kenyából, Etiópiából) 1000 métereket futni, akik szintén szúrnák bizonyos emberek szemét, bár csak addig, míg le nem kapcsolják a stadionban a világítást...

De beszélhetnék mondjuk a 10 évvel ezelőtti Hypo-ról, s ennek nyomán az osztrák női válogatottról kézilabdában, bár ez az utóbbi évek erőteljesen mandulaszemű európai asztalitenisz csapataihoz képest szinte semmiség.

S ha már fentebb előkerült "a legnagyobb király", egyik legjobb pingpongosunk is Kolompárként látta meg a napvilágot...

PaliDrobo 2010.07.14. 01:33:13

Pique + Fabregas

Pique fogja, és leköpi azt az ismeretlen bácsit...

ez ám az ünneplés, meg a katalán büszkeség

ÉLJEN PIQUE, köpködjéééé

(Fabregas meg milyen ellenszenvesen rötyög ott, pfajj)

20. másodperc!!

www.youtube.com/watch?v=yeFeO9tOMrc&feature=player_embedded

Csörszike 2010.07.14. 02:14:27

@Lojzi_: akkor azt mondd meg nekem léccives, h ezek közül miért csak cacau(!!!) és Klose énekli a himnuszt? kevésbbé érdekel az állampolgárság, meg h kije német, mint az identitása...a másik boatengre meg leírnád ugyanezt az unalmas paneled ghánaival?

Slice 2010.07.14. 02:35:01

@PaliDrobo: Ezután Piqué megérdemelné, ha őt is megdobálnák vagy hasonló, de lehetőleg zongorával/láncfűrésszel. Paraszt egy megmozdulás volt.

England win The Ashes! 2010.07.14. 02:45:36

@Lojzi_: "Nekem például a vezetéknevem Németh, magas vagyok, kék szemű és ha nem is szőke, de minimum világos hajú."

Csak nem te vagy a Bikini basszgitárosa?

England win The Ashes! 2010.07.14. 03:00:57

@pimpalini: Micsoda? Az USA csapatában sziú és cherokee indiánoknak kell szerepelniük, Mexikóban meg azték, olmék és maya származásúaknak. Az auszik csak aboriginalokkal állhatnának ki, a kiviék meg maorikkal. Hogy a dél-amerikai válogatottakat már szóba se hozzuk. ;-)

Kulminaator 2010.07.14. 06:51:16

@horas: Ebből a szempontból tök lényegtelen. hogy tovább jotottak vagy nem.Legyőzték őket úgy, hogy az a fenenagy armada még egy szaros gólt sem rúgott nekik.Megnyerték azt a szart de nem érdemelték meg.Ez utóbbi szintén lényegtelen.

tomtyi 2010.07.14. 07:00:02

nem olvastam végig a kommenteket, de mit keres itt Messi és Cris Ron? itt voltak a vb-n, "bizonyítottak". Messi egyébként az egyik kedvencem, de pont semmit nem csinált.

ScuderiaFM
ez a van Bommel-csapat azért jó, mert a 2. sárgalapra kiállítható az egész, egyben.

farkas
"Ezért kell Robben, aki nem tanulta meg, hogy el kell esni">hahaha, mikor nem érdekes, vagy elfelejtette. ennek ellenére elég jól űzi a dolgot. és még akkor is fájdalomtól eltorzult arccal üvölv omlik össze, mikor az ellenfél még csak a középkezdésre vár.

frogie 2010.07.14. 08:07:46

A min. 10 emberrel pálán lévő Inter a megoldás a földön fekvő nyavalygós kukukcskálósok ellen.

Lojzi_ 2010.07.14. 08:30:20

@Dr Jozef Vengloš: Annyira nem jársz messze az igazságtól, hogy történetesen Németh Lojzi után kaptam a becenevemet anno a gimiben.
:o)))

Zete · http://sikeresmagyarok.blog.hu 2010.07.14. 09:29:50

@balu11: ezt a válogatottat én is esélyesebbnek érzem a Heinrich csapatánál. Lugano nagyon jó, de őt azért az elsődlegesen nevezett védő úriemberek cseréjének tartogatnám, ahogy Müller is csak C. Ronaldo cseréje lenne, aki pedig Kuyt cseréje. Egészen egyszerűen azért, mert Kuyt is nagyon jó összjátékban, védekezni viszont sokkal jobban tud (ebben a csapatban pedig nem lehetnek lyukak a védekezésben sem - a támadó portugált (akit egyénileg amúgy Messi után a világ jelenlegi második legjobb játékosának tartok, de itt a csapat és taktika mindenek előtt) és/vagy németet csak akkor hoznám be, ha a meccs már megengedi). A spanyolokat vagy egy kiváló formában levő bátran és briliánsan támadó együttes verheti meg (ehhez azonban sok mindennek kell összejönni, s egy hullámvölgy könnyen végzetes lehet), vagy úgy, hogy náluk is spanyolabbak/barcelonábbak leszünk, amihez könyörtelenül uralni kell a középpályát, hogy pont a fő játékukat fojtsuk le. Ez a taktika azért is jobb, mert ahogy a spanyolok is bizonyították, ha a támadó gépezet néha döcög is, azért a meccsek uralásával az ellenfél támadásait minimalizálni lehet, elől meg előbb-utóbb csak betalál valaki. És Lahm és Maicon előretolásával pont ezt a középpályás uralkodást látom kevésbé valószínűleg, mint balu11 (középpályásabb) csapatánál.

Nem a spanyoloknak szurkoltam, de a vébé végeztével azért az megállapítható, hogy a jelenlegi legjobb válogatott nyert. Az, hogy ezt most nem szép játékkal tette, az egy dolog, ez a spanyolokat a legkevésbé sem érdekli. Nem rondán akartak ők játszani (sokszor azért szépen is játszottak), hanem stabilan, és ha egy kicsit jobban kijön nekik a lépés a támadásban, akkor csodálatosan is játszhattak volna, mint az EB végén és az azóta eltelt meccseik többségén. Tudomásul kell azonban venni, hogy még a legjobb csapatoknak sem mindig jön össze az álomfoci, azonban az olyan stabil futball, mint amit bemutattak, így is a legnagyobb csapatok közé emeli őket.

Minarik Ede bácsi 2010.07.14. 09:53:41

@popp: Pedig láttam a Roncsfilmet, de nagyon régen, már nem emlékszem a jelenetre.

ampelmann 2010.07.14. 10:45:31

c.ronaldo meg Messi? Inkabb Suarez Uruktol! Jo hogy mar nem anelka meg rooney...
jah, ez is indexes blog... mar ertem.

Kettészakad a pálya középen jön fel a víz 2010.07.14. 10:57:10

@pimpalini:
Maximálisan leszarom hogy a németeknél hány nigger meg arab játszik, ez legyen az ő bajuk. Véleményem szerint ez már nem német válogatott mint ahogy a francia már vagy 20 éve nem francia és igen jó példákat írtál arra hogy igencsak vegyes válogatottak vannak Európában.
Itt az alapvető probléma az hogy mi szükség akkor a világbajnokságra? Lehetne bajnokok Világ Ligája 2. Egy Vb nem csak attól érdekes és izgalmas hogy 4 évente rendezik hanem hogy népek, nemzetek harcolnak a címért.
Faszom se lesz kíváncsi az Európai Unió bajnokságra...

Kettészakad a pálya középen jön fel a víz 2010.07.14. 11:00:53

Természetesen Magyarországnak szurkolok. A VB-n pedig Uruguay és a többi Dél-amerikai mellett Szerbia sikeréért szorítottam. :-)

Szaffi B. 2010.07.14. 11:11:49

sara carbonero
sara carbonero sara carbonero sara carbonero
sara carbonero sara carbonero sara carbonero sara carbonero
sara carbonero sara carbonero sara carbonero

Casillas hülyét kap, valamlyik Sara Carbonero belövi a gólt. End of story. :D

Szaffi B. 2010.07.14. 11:14:54

@Kettészakad a pálya középen jön fel a víz:
Határozd meg légyszíves hogy mit jelent németnek, franciának, magyarnak lenni?

Valamint:ű
Az aradi vértanúkról mi a vélemény?

Doctor Klauße 2010.07.14. 11:26:05

@ampelmann: pff Suarez a kézilabdás?xD őt nem igazoljuk le a köcsögválogatottból:D
viszont hátulról hiányolom Heitingát, jól védekezett a spanyolok ellen

Kettészakad a pálya középen jön fel a víz 2010.07.14. 11:28:08

német: Kötelező bűntudat a holocaust miatt, ha ez meg van már nagy baj nem lehet. Bőrszín nem számít!
francia:Akit elégedettséggel tölt el hogy pl. Marseillle lakosságának több mint fele bevándorló és boldogan tart el munkanélküli arabokat, négereket.
magyar: Ezt csak tudod.

aradi vértanúk: Egy egész tornát a rövid kispad miatt nem biztos hogy végigbírnának, bár a csapategység az etnikai összetétel ellenére erősnek tűnik.

Szaffi B. 2010.07.14. 12:03:40

@Kettészakad a pálya középen jön fel a víz:
"aradi vértanúk: Egy egész tornát a rövid kispad miatt nem biztos hogy végigbírnának, bár a csapategység az etnikai összetétel ellenére erősnek tűnik. "

:DDDDDDDDDDDDDD

Ez vicces volt.
Viszont nem mostanában jártál Németországban, vagy Franciaországban., igaz?

pimpalini 2010.07.14. 12:40:38

@Kettészakad a pálya középen jön fel a víz:

Véleményem szerint amiről értekezel, tarthatatlan álláspont. Láttam már magyar válogatott mezben Leandro-t, Miriuta "Lacit", vagy Sowunmit, aki mondjuk speciel magyar volt, mert itt született.

Szerinted aki az ország határain belül születik, nem magyar/német/zimbabwei,római,vizigót,stb...?

Akkor ki magyar/német/osztrogót/vandál?

Aki 2/3/4/5 generáción keresztül visszavezeti származását? Vagy akiről te állapítanád meg, hogy ő az, mer néködteccik?

Látom buzognak benned a nemzeti érzelmek, s ez dicséretes, ám ellentmondásba keveredtél önmagaddal - nacionalistaként akkor sem szurkolnék szerb válogatottnak, ha revolvert szorítanának a halántékodhoz...:)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 13:36:10

@Minarik Ede bácsi: Joó Géza nézi ponz ezt a meccset és ezt a jelenetet, mielőtt a Sánta Gizi kirúgja a Kapa kedvéért. Egy következő jelenetben miközben Kapáék már a mosógépen kefélnek, Joó már a Novotny rádió közvetítését hallgatja. "Simon, akinek van valami arisztokratikus a nozgásában". on.

tasavallan presidentti yön 2010.07.14. 13:49:19

@nordsee:
Túlspirázás lesz az.
Ugyanis nem a német spielenből jön (akkor spílezés vagy bikkfabnyelvi nyelvalkotással - a csekkolás, illetve stírölés stb. mintájára - spílozás vagy spílözés lenne).
Sajnos, az eredet a latin spirare (lélegezni, lihegni). Magyarul túllihegés.

tasavallan presidentti yön 2010.07.14. 13:50:56

@popp:
Hát ez jó nagy ökörség volt, mit ne mondjak.

Csörszike 2010.07.14. 14:43:13

@pimpalini: @birsalmamag: @Kettészakad a pálya középen jön fel a víz:
Srácok, a német-nem német, bevándorló-helyben született stb. vita parttalannak látszik, és nem vezet sehova.
Előrebocsátom és leszögezem, h ennek a német csapatnak (holott a játéka igencsak teccett-mínusz az elődöntő) magam sem tudtam drukkolni.
Ugyanis ez a csapat nekem túlságosan soknemzetiségű. Egyetértek azzal az állásponttal, hogy multikulti internacionális parádézásnak ottvan a BL, EL, azaz a klubtornák.
Szerintem a lényeges kérdés nem az, h ki hol született, hanyadrészben milyen vér csörgedezik az ereiben, hanem az, hogy milyen identitással rendelkezik. És én azt nem éreztem a német csapaton, h német lenne az identitása annak elenére, h 20 náció vérét egyesítik. (pl a spanyolok ellen konkrétan beszartak, nem merték a saját letámadós bátor focijukat hozni. Egy guidobuchwald sose szart be)
A globalizált világban már mindenféle népek laknak mindenhol (monnyuk ez régen is megvolt, főleg olyan befogadó-értsd tatártörök által kiirtott- országokban, mint magyarország). És népek bárhol laknak is, focizni szeretnek. Ergo semmi bajom sincs azzal, h a kis mesut a helyi csapatban elkezd focizni, és egészen a válogatottságig viszi.
Ez esetben azonban furcsának tartom, h a vb-n pont ezek a játékosok (boateng, podolski, özil, khedira, stb…) nem éneklik a himnuszt. Klose énekli, amit először nem értettem (mert h akkor ő miért igen, ha a többi hasonszőrű meg nem) de azóta megtudtam, h ő lengyelországi német-legalábbis félig/részben német, azaz ebből a szempontból olyan mint pl. egy erdélyi magyar. Cacau pedig nyilván tudván tudja, h brazil, mégis énekel, ezzel fejezvén ki gondolom tiszteletét az általa választott hazája irányába.

Amivel nekem bajom van, az az identitás kérdése. szerintem ezek a srácok óriási identitás-válságban szenvednek. Ugyanis németnek még nem, apáik népének meg már nem érzik magukat. Egyébként ez társadalmi jelenség, nagyon sok szociológus szerint az ominózus franciaországi zavargások is erre a problémára vezethetők vissza. Szóval ha én német lennék, elvárnám –lehet, h tudatosan, vagy csak tudatalatt- h ezek a „billegő identitású” emberek teli torokból túlénekeljék az einigkeit recht und freiheit-tal a schweini meg lahm féle ’”igazi” németeket. Márcsak azért is, mert nekik még „bizonyítaniuk kell”. Ittvan nekünk erre jó példának az mtk. Nem véletlenül jáccanak a hungária krt-on, van benne a nevükben a „magyar”. Az asszimilációs hajlandóság és képesség hangsúlyozása nagyon fontos. A többségi társadalom ezeket gesztusnak értékeli, és látnia kell ilyen „igyekvéseket” ahhoz, h el tudja hinni, h az adott közösség valóban be akar illeszkedni. Az integráció és asszimiláció irányába tett lépésnek semmiképpen sem nevezném, h mecsetet építek berlinben, csadorban járatom a lányom az arabnyelvű iskolába és látványosan nem éneklem a himnuszt. Van erre a kérdéskörre egy velős közmondás: rómában viselkedj úgy, mint a rómaiak!

Azokat a kommenteket pedig, amelyek állandóan a volt gyarmati országokra hivatkoznak („akkor az usa csak sziukból meg mohikánokból álljon?”-típusú „vicces” hozzászólások) nem tartom vitára érdemesnek. 2 okból sem. 1. ezek az országok organikusan és bevallottan a bevándorlásból jöttek létre. Ameddig a fehérember oda nem ment gyarmatosítani, nem volt sziú állam, sziú nemzeti focicsapattal. Ez az egész vircsaft imperialista találmány
2. az amerikai játékosoknak (usa, brazil, uru, arg, mex, bármelyik) identitásának alapja, h bárhonnan jössz is, ha jó jenki, uru, bra, arg, stb vagy, akkor lehecc az országunk polgára (erre példa, h milyen alapon adják az állampogárságot: a ius soli, azaz területi elv alapján. Születéskor az lesz usa állampogár, aki az usában születik. Az eui országok ezt a ius sanguini, azaz a vér joga lapján számítják, azaz vmely felmenője alapján kapja a csecsemő az állampolgárságát. Nem véletlen, h az amerikai kontinensen sokkal erősebbek a patriota érzelmek, mint az öreg kontinensen. Üvöltik is a land of the free and the home of the brave-et a latinotól négeren át a waspig gomez, adu és bradley

Ceterum censeo multikulti globalizáció esse delendam

pimpalini 2010.07.14. 15:37:43

@Csörszike:

1. A be nem illeszkedés problémájával egyetértek. Sajnos az EU a túlliberalizált bevándorláspolitikájával elcseszte. Az, hogy Svájcban (!!!!!) mecsetért (újabb) tüntetnek a muzulmánok, Európa szégyene.
Az, hogy Brüsszelben - közel az EU igazgatási szívéhez - egy kb. egy négyzetkilométeres - erősebb megítélés alapján multikulturális gettó - csak idegenek lakta negyed terül el, szégyen. Bazárral, utcai árusokkal, mint mondjuk Isztambulban.
Az, hogy pl. Párizsban a metrón minden második általam látott ember bevándorlónak tűnt, szintén nem egészséges, mint ahogy az sem, hogy Strasbourg-ban egy fekete töröktől veszek a bagettet.
Nem vagyok sem rasszista, sem fajgyűlölő, de ezek a folyamatok hosszútávon Európa halálához vezetnek. Ha egy kultúra nem védi meg az értékeit, nem követeli meg a bevándorlóktól az asszimilációt, a befogadó nép tiszteletét, kultúrájának átvételét, az hatalmas hiba.
Az, ha egy nép, jóléti állam, EU polgárai nem akarnak szaporodni - jómódukban, unalmukban, kényelmükben, agymosás miatt, stb - s a szociális ellátó rendszerek fenntartását, az állam fenntartását, tömören az egész jövőt kultúridegen bevándorlókra bízzák, nemhogy zsákutca, hanem egyenes út a bukás felé. Lásd. Római Birodalom, IV. század. Ha elveszik az összetartó erő, az európaiság (benne a francia büszkeséggel, kultúrfölény érzésével, a német precizitással, történelmi öntudattal, az angol felsőbbrendűség érzésével, a katolikus és protestáns értékek mentén történő utódneveléssel, stb...), hosszútávon mi is elveszünk, s Európa 100 év múlva iszlám vallású, multikulturális egyveleggé válik, széthúzó etnikumokkal, politikai erőkkel, zavargásokkal, szeparatizmussal, csadorral, női körülmetéléssel, etnikai alapon szerveződő gyermekbandákkal (lásd. London), stb...

De visszatérve a focira.

2. Nem tudtál szurkolni a németeknek... rendben van, de hogy azért nem, mert nem nemzeti csapat?
S akkor mi van a baszk és katalán spanyolokkal?:D:D:D:D:D Katalónia máris magáénak vallja a VB-címet.
Most akkor ezt mivel magyarázod ki?:)

Kettészakad a pálya középen jön fel a víz 2010.07.14. 16:00:09

@pimpalini:
Elég baj az hogy Leandro, Szuvunmi meg Mirjuca magyar válogatott lehetett. A brazil ha kellett volna a selecaoba szerinted "magyar" lett volna? A Laci sem a románokat választja ha van rá lehetősége? Tomasz meg egyszerűen nem válogatott szint és nem azért mert fekete. Ezért a kijelentésért már nacionalista lennék? Hahaha!
A szerb válogatott pedig igenis szimpatikusabb mint pl. a német, pont az etnikai összetétele miatt.
Még jó hogy antiszemita nem vagyok. :-)

Kettészakad a pálya középen jön fel a víz 2010.07.14. 16:03:19

@turospuliszka:
Köszönjük Emese, de a szlovákokról most nem esett szó. Jegeld magad!

pimpalini 2010.07.14. 16:32:07

@Kettészakad a pálya középen jön fel a víz:

Ha figyelmesen olvastál volna, nem negatív tényként írtam a nacionalizmus szót. Számomra a nacionalizmus pozitív fogalom, szerintem olyan, mint egy egészséges test immunrendszere.

Csak épp arra próbáltam rávilágítani, hogy én nacionalistaként sosem szurkolnék szerb válogatottnak.:)

Amúgy a nacionalistát összehozni az antiszemitával bődületes baromság, csúsztatás, olcsó hatáskeltés, bár nálunk sajnos dívik az ilyesmi.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.14. 16:38:11

Urak,

változatlanul fociblog, maradjunk a téma keretei között.

Együttműködésüket köszönjük :)

Kettészakad a pálya középen jön fel a víz 2010.07.14. 16:39:01

Figyelmesen olvastam vissza csak későn. Megkövetlek.
Rosszul fogalmaztam. A szerb válogatottnak én sem tudnék tiszta szívből szurkolni, azt szerettem volna kiemelni, hogy szimpatikusabb mint a német. Az antiszemitizmus meg belátom olcsó húzás volt részemről. Kicsit elszaladt velem a ló. Hasonlóképpen látjuk a dolgokat, úgyhogy még egyszer. Elnézést!
Mennem kell dolgozni.

Árpádka 2010.07.14. 16:44:31

Könyörgöm ez foci blog annyira nem érdekelne ha 4 év múlva egy sárgákból meg feketékből álló magyar csapat nyerne mint pl 2004 férfi kézilabda válogatott Athén.
Európa halálához megannyit hogy az Öreg Hölgy Kibírta az indoeurópaiakat a népvándorlás korát, a pestis járványt a törököket kb 100 éveben jött valami nép vagy járvány és a Wellendorfi Vénuszt mégis európainak érezzük pedig nem sok közünk van hozzá. béke:)

pimpalini 2010.07.14. 17:26:53

@Kettészakad a pálya középen jön fel a víz:

Értem amúgy mit akartál mondani, csak elismerem, jó volt belekötni.:) Szerintem is hasonlóan látjuk a dolgokat. De én meg nagy németfan vagyok már 86 óta...:)
Jó munkát és kellemes napot!:)

ui.: azért politikáról, meg hasonlókról beszélhetnénk/vitázhatnánk, csak nem itt...:)

pimpalini 2010.07.14. 17:29:38

@heinrich:

Elnézést a sok offért, néha szeretek politizálni is, meg történelmi távlatokban gondolkodni.:)

De mivel nem akarom továbbra is ezzel - politika, történelem - gyalázni a futballt, Árpádkának már nem is válaszolok.:)

Árpádka 2010.07.14. 17:30:53

@pimpalini: e-mailban lerendezhetjük ha akarod ;)

Csörszike 2010.07.14. 17:59:49

@pimpalini: @Kettészakad a pálya középen jön fel a víz: én télleg nem értem, h miért kell mindig kiemelni, "h ez fociblog"...?
tudom, h az elég régóta járok ide...féltitek az olvasottságot ezzel az eltúlzott PC attitűddel?
és szvsz most még durvák sem voltunk. szvsz a foci csak társadalmi környezetben működik, nélküle nem egyéb (egy kétségtelenül izgalmas, élvezetes) játéknál. nálam a foci ennél jóval több.

egyébként ez a katalán, baszk, stb. kérdés nagyon érdekes, talán érdemes lenne őket, v a téma szakértőjét(csöncsön pl?) megkérdezni, h ők mennyire érzik magukat spanyolnak...az viszont biztos, h elég régóta közös államot alkotnak, nem 1920 óta...kasztiliai izabella és aragóniai ferdinánd vnikor 1470es évek környékén már egyesítette a területeit...de télleg nemtom. én pl azt hittem, h x.alonso sosem igazol majd a realhoz, amelyik a népét elnyomó franco csapatának számított. aztán látjuk...

Csörszike 2010.07.14. 18:00:22

@Csörszike: ja, sorry, ez nyilván henriknek szólt.

pimpalini 2010.07.14. 18:32:59

@Csörszike:

Van benne valami, de ugye előtte az arab hódítással küzdő kis államok/királyságok halmaza (Navarra, Baszkföld, Galícia, Katalónia, Aragónia, Kasztília, stb...) volt a félsziget. S ezek csupán a reconquista végeztével forrtak egységbe. Tehát már eleve ezen ősi történelmi gyökerek (arab hódítás előtti állapot, küzdelem az arabokkal, meghódíttatás, majd visszafoglalás) miatt is élhet jelenleg olyannyira a szeparatizmus, és a "nemzeti öntudat" spanyolhonban. Gyakorlatilag erre rátett egy lapáttal a spanyol polgárháború is, s végső soron a jelenlegi helyzet ennek is folyománya.

Szóval ez a közös állam valahol mindig is feszültségekkel teli volt, bár ez addig nemigen látszott, amíg az abszolutizmus eltakarta, egységbe olvasztotta. Liberális demokráciában már valószínű, hogy nem működött volna a rendszer, pl. ha nincs Franco diktatúrája, lehet, hogy Spo. darabjaira hullik. A katalán elszakadási törekvések mindig is erősek voltak. A baszkról nem is beszélve, mely nép mind eredetét, mind nyelvét tekintve egy rejtély.

S abban igazad van, hogy a labdarúgást a társadalmi közegében kell vizsgálni, s pl. a Madrid-Barcelona ellentét a történelmi gyökerek miatt érthető meg igazán, mint ahogy az is, hogy miért is intézmény, jelkép a Barcelona Katalóniában.

pimpalini 2010.07.14. 18:36:47

@pimpalini:

Egyszerűen egy olyan jelkép, amely mondjuk egy Fradi lenne, vagy Újpest egy Osztrák-Magyar Monarchián belül. Ez kicsit durva hasonlat volt, de ezzel tudnám párhuzamba állítani.

pimpalini 2010.07.14. 18:40:11

@Árpádka:

Az emilem: mirnixdirnix@freemail.hu:)

de akár mehet a keselyu.blog.hu-n is;)

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.14. 19:17:13

@Csörszike: nem lengettem be bant meg moderálást, csak jeleztem. Főleg azért, mert kezdett szlovákozásba meg személyeskedésbe hajlani a téma.

Egyébként igen, kurvára őrködünk a fórum felett, különösen most, amikor mindenki kicsit emocionálisabb és sok az új arc is :)

Semmi extra, én hajlamos vagyok néha túldramatizálni a helyzetet, vszeg most is ez történt.

horas 2010.07.14. 19:37:17

@Kulminaator:
Mindenki írja,hogy a spanyol csapatot le lehet győzni ott vannak a svájciak,pont azért lényegtelen a svájci győzelem mert alapban úgy volt nekik kalkúlálva a csoport
,hogy a spanyolok kívüli meccsen kellene kiharcolni atovábbjutást,legyőzték a spanyolokat és ezzel az óriási helyzeti előnnyel sem tudtak élni.

Ez kb olyan mint amikor a flop-on már megvan az Ász drilled,de a végén kikapsz egy 2-es pókerrel.
De nem is feltétlen jó a példa mert ez balszerencse amit a svájciak csináltak az meg balfszság.

pimpalini 2010.07.14. 19:42:18

@horas:

Ez utóbbi mondattal kivételesen egyetértek, igaz azzal is, hogy ez a spanyol válogatott legyőzhető.:)

Minarik Ede bácsi 2010.07.14. 23:01:24

@popp: Köszi, de sajna továbbra is csak azt tudom mondani, h nagyon régen láttam. Viszont lehet, h valahol megvan videón, csak több szabadidő kéne.

Silárde en France 2010.07.15. 14:00:33

Nekem személyesen a 2002-es brazil taktika a kedvencem, mert atombiztos, és mégis jàtékos, kreativ.

3 védô, 2 szélfuto, 2ütközô kp, 1 agy, 2 golvàgo.

Heinrichhel ott nem értek egyet, hogy erre a felàllàsra elég 10 tökéletes jàtékos. Szerintem nem, mert:
-a két futo nemcsak hogy tökéletes kell hogy legyen, de RCarlos-Cafù féle angol telivér-géneket kell beléjük oltani, hogy végigrohajàk izzadàs nélkül a 90 percet. Azon a poszton annyit kell rohanni, hogy szinte két (jobb esetben hàrom) helyen kell lenni egyszerre.
-a két ütközô kp-nak nagyon "futballokosnak" kell lennie, és fiyelnie hogy a szélsô mikor tör elôre, vagy ragad ott. Ez az ütközô kp-ok 95%-ra nem teljesül, mert inkàbb agyatlan terminàtorok.

-3 jo középsô védôt talàlunk a VB mezônyében, Friedrich, Lugano, Lucio példàul.
-Az 1 darab agy egyértelmûen Forlàn, cseréje Messi vagy Özil lehetne. Forlàn igy is a VB legjobbja volt, hogy ez nem az ô rendes posztja.
-A két golvàgo megintcsak szinte bàrki lehet. Legyen Klose, A Gyan vagy Suarez, a lényeg hogy ne hisztizzen, tudjon passzolni, és àtlövésekbôl is veszélyes legyen, hogy ne tömörülhessen az ellenfél.
-A két okos ütközôemberrel viszont gondok lesznek.Az egyik az Scweini, az ziher. De ki a màsik ütközô/mélységi irànyito? A VB-n nem làttam többet. Legyen Perez, mert legalàbb nem idegbeteg, és rengeteget robotol.
-Az igazàn nagy baj viszont akét futoval lesz. Ebben a jàtékosanyagban nincs RCarlos kvalitàsù ember, aki jol védekezik, kombinativ, kiséri aktivan a tàmadàsokat, és sose ragad elôl. Leginkàbb Lahm, Maicon és Fucile jöhet szàmitàsba, de màs tényleg nem jut eszembe.

______________Cesar______________
______Friedrich-Lucio-Lugano_____
Lahm_______________________Fucile
_______Scweini_______Perez_______
______________Forlàn_____________
________A.Gyan______Suarez______

Kis àtalakitàssal ez az Uruk Hai - Nacionàl Elf all-star vàlogatott, és akkor legalàbb félig összeszokott gàrdàrol beszélhetünk :)

Ràadàsul Schweini és Forlàn együttes szerepeltetése miatt nem kell Forlànnak àllandoan a sajàt 16-osnàl felvenni a labdàt és elkezdeni szervezni a jàtékot, ami azért sok terhet levesz a vàllàrol. Az àtlövések miatt 25-ig ki kell tolodnia az ellenfél védelmének, akkor viszont Forlàn és Scweini màr simàn tudja inditani a csatàrokat az üres térbe, és a szélsôk is betörhetnek a kapu elé. A siker végsô soron a két futon mùlik, ha felérnek az összes tàmadàssal, az széthùzza a spanyol védelmet, és több hely lesz bent szervezni, és ha gyorsabban "hazaérnek" a védôposztra mint a kapuskirugàs utàn a labda, akkor a védelemben se leht probléma. De ha sikerülne megjàtszani az 5-5-3-as felàllàst (neaggyisten az 5-5-5-öt), akkor nem lenne ellenfél. Anno a braziloknak nem is volt.

zsotty 2010.07.16. 11:06:22

A Yaya Touré szvsz nem oda való!

Helyette mondjuk Özil, Perez?

nb · http://fersml.blog.hu 2010.07.16. 12:26:11

@zsotty: magad is ki tudod próbálni :) bár még csak nehezen használható (nem programozóknak)

egy általános bevezetés: fersml.blog.hu/2010/07/15/kozossegi_eroforras_megosztas_a_labdarugasban

az aktuális konkrét használat: fersml.blog.hu/2010/07/14/kozossegi_szamitasok_a_labdarugasban

dzzzzz 2010.07.16. 18:32:14

@nb: Nem akarok szemét lenni, de engem ez a program nagyon egy football manager játék motorjára emlékeztet. Miben több ez annál?

nb · http://fersml.blog.hu 2010.07.18. 13:36:58

@originalBalintos: vannak erős játék gyökerei, ez nem titok, például erről a háttérről ebben a cikkben (még képekkel) is beszámolunk: electroinf.uoradea.ro/reviste%20CSCS/documente/JCSCS_2010/JCSCS_Nr_1_integral.pdf (a 13. oldalon kezdődik). De már ennél az említett gyökérnél is célom volt, hogy ne egy foci manager játék legyen, mert azokat sosem kedveltem. Azt az élményt akartam megragadni ebben az említett játékban, hogy játsszuk a focit, tehát sokkal-sokkal inkább egy foci szimulátorról van szó.

Az aktuális FerSML pedig már jóval több, például gondolj csak a lehetséges közösségi erőforrás-megosztás erejére: fersml.blog.hu/2010/07/15/kozossegi_eroforras_megosztas_a_labdarugasban vegyük azt, hogy néhány száz magyar érdeklődő elkezd avatár fájlokat gyártani a magyar NB1-es mérkőzések alapján... szédületesen érdekes lehetőségek nyílhatnak meg.

Istencsaszar 2010.07.19. 12:49:33

Dehát miröl beszélnek????

A svájc szarrá verte a VB elsökörében a spanyolokat!

MAti 2010.07.19. 18:30:49

@Istencsaszar: "szarrá verte"?
Ezt a kifejezést mire szoktad használni?