Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Spanyolország vs Elit alakulat

2010.07.13. 13:25 heinrich

A spanyol válogatott még gólt sem kapott a legutóbbi két torna egyenes kieséses szakaszában, az Eb-t és a vébét is behúzták. A hegemónia megtörésére fejvadászokat toboroztunk és összeraktuk az Elit alakulatot, melynek egyetlen feladata Spanyolország likvidálása. A spanyol válogatott ellen két alapvető feladatot kell megoldani: nem szabad, hogy túl sok időt töltsenek labdával az Elit alakulat térfelén, illetve fel kell készülni a letámadás kijátszására. Mindezt úgy, hogy közben a saját játékunkat sem adjuk fel. A holland válogatott megmutatta, hogy nagyjából ez hogyan néz ki, a rendszer csak kisebb finomításokra, és természetesen minőségi személycserékre szorul (fyi:az eredeti állapothoz képest van egy kis update a posztban).

A 2002-es vébégyőztes brazil válogatottat vettük alapul (a poszt bővebb értelmezése miatt érdemes elolvasni a linket is), ha valami, akkor az ő felállásuk sikeres lehet, ráadásul nem csak az eredményt, de a játék képét tekintve is.

A védelem stabilitását három fő adja, akik a kaputól nagyjából 25 méterre foglalják el a pozíciójukat. Nagyjából ez az a távolság, ahonnan a spanyol válogatottnak már nem érdemes átlövésekkel próbálkozni – lövőerő dolgában amúgy sincsenek a világelitben. Ráadásul ekkor még nem szabadul fel túlságosan nagy terület a csatárok előtt, hihetetlenül pontos labda kell, hogy ne érjenek rá oda a védők és Cesar se tudjon tisztázni.

Juan, Friedrich és Lucio egyaránt jól fejel, így a pontrúgásoktól sem kell annyira tartani, ráadásul Friedrich a Bundesliga leggyorsabb védői között van, ami nem csak védekezésben hasznos, hiszen a megszerzett labdákkal ki tud sprintelni a félpályáig. Zrínyi-szerű kirohanásokra egyébként Lucio is képes, de ezt nem erőltetnénk.

Lahm és Maicon zárja a széleket – mögöttük persze egy belső védő is biztosít, de legalább ennyire fontos, hogy lendületes felfutásokkal segítsék a támadásokat. Beadásokra viszont semmi szükség, az ellenfél térfelén már inkább középre kell húzniuk és a csatárokkal keresni az összjáték lehetőségét. B-terv, hogy mégis leviszik a labdát az alapvonalig, de onnan sem adják be, hanem laposan, lövésre készítik le a tizenegyespont környékére.

Schweinsteiger és Touré folyamatosan Xavi környékén őrjáratozik, szabadidejükben ütköznek, becsúsznak és kiváltanak a felfutó szélsővédők helyére. Támadásban az a feladatuk, hogy a lehető leggyorsabban eljuttassák a labdát Forlánnak. Egyikük – leginkább Schweinsteiger – a támadásokat is kísérheti második hullámban. Lövőereje adott, ráadásul labdavesztés esetén a spanyolok labdakihozatalát is meg tudja nehezíteni. Eközben Yaya Touré nem megy sehova, át sem lépheti a félpályát. Ha feltételezzük, hogy mindig csak az egyik szélső középpályás lép fel a támadásokkal, a legrosszabb esetben is öt ember biztosítja a stabil védelmet, miközben a másik öt támad.

Forlan legfontosabb feladata, hogy bármikor megjátszható legyen. Nem kell csodát tenni minden labdával, elég ha megtartja, játéka a csapat labdabiztossága miatt fontos. Ő diktálja a tempót és a játék irányát; ha kell, visszafordul, ha kell, indít.

Messi és C. Ronaldo feladata igen egyszerű. Védekezésben megzavarni a labdás embert kb. 30 méterre a kaputól, egyébként pedig minden labdával azonnal és célratörően a kaput támadni – tetszőleges eszközzel.

A kaputól 25-30 méterre helyezkedve egyrészt lendületet vehetnek, másrészt viszonylag szabadon kaphatják a labdát, hiszen a két felfutó szélső (Maicon, Lahm) miatt a spanyol védők nem nagyon mozdulhatnak a helyükről. C. Ronaldónak ráadásul ez sima lövőtáv is.

A felállás legnagyobb előnye talán, hogy túl sokat nem kell változtatni a felvett pozíción, a csapat ebből a kiindulási formából támad és védekezik, ezzel energiát lehet spórolni, ráadásul miközben a saját csapatunk előtt nagy terület marad, a spanyolok lehetőségei pont hogy szűkülnek. Így el lehet érni azt, hogy a spanyolok ne tudják a saját játékukat játszani, pozíción kívülre kerüljenek és az Elit alakulat akarata érvényesüljön.

Az öt középpályás folyamatos emberfölényben tud játszani középen, és ha az első védelmi vonalon túl is jutnak a spanyolok, még mindig van három belső védő és egy klasszis kapus. A támadó-szekció is kiegyensúlyozott, mindkét szélen és középen is veszélyes a csapat, az egyéni zsenialitás mellett összjáték után is többféle kombinációban születhet gól.

A taktika tehát adott: stabilan védekezni, a középpályán nagyokat ütközni, elvenni a labdát és lerohanni az ellent.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor Spanyolország vébé ellenfelei miért nem ebben a felállásban próbálkoztak. Azért, mert a 3-5-2-es rendszer csak akkor működik, ha kivétel nélkül minden poszton a megfelelő ember áll. Olyan, aki mind védekezésben, mind támadásban megfelel a rendszer támasztotta követelményeknek, egy lyukas poszt már a rendszer összeomlásához vezethet.

296 komment

Címkék: h taktika vegyes izé vb 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr752148986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jazs 2010.07.13. 13:35:21

"A 2006-os vébégyőztes brazil válogatottat vettük alapul."
?

horas 2010.07.13. 13:35:57

2006-os vébégyőztes brazil csapat?
Henrik mit akrtál írni,mert nem ezt szerintem?
:)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.13. 13:36:57

Nagyon érdekes poszt, de:

"2006-os vébégyőztes brazil válogatott"

???

Akkor nem az olaszok nyertek?

"lövőerő dolgában amúgy sincsenek a világelitben."

Xabi Alonso azért eléggé ott van.

balu11 2010.07.13. 13:40:01

Várom már nagyon a derbit, melyik csatorna adja?

Egyébként sok az 5 védő - Lahm és Maicon akármennyit fut is fel, nem középpályások. Így pont azt a területet csonkítjuk, ahol mindenképpen kell az emberfór a spanyolok ellen.

Juan meg egyszerűen nem elég jó egy "világválogatottba".

Előre meg kellene egy kicsivel több ész, bár Forlánt nagyon "futballokosnak" tartom, de ő alapjáraton nem irányító.

C nagyon formán kívül van, helyette taktikailag is egy visszazáróbb támadó kell, aki adott esetben Ramossal is tud mit kezdeni

Szóval sztem:

- egyjókapus (Julio mondjuk OK)
- Lahm, Friedrich, Lucio (de bármelyikük helyett LUGANO akár), Maicón
- AREVALO (kb. annyira ízlene Xaivéknak, mint Bommel, csak kevésbé mészáros), Schweini
- MÜLLER/KUYT, SNEIJDER, Messi
- Forlán

United82 2010.07.13. 13:40:10

gondolom a 2002es akart lenni..

Cafu jobbfutó..RCarlos balfutó..

Lucio,RJunior meg talán Edmilson volt a védelem..előttük Kleberson és G Silva aprított, míg Dinho osztotta a labdákat Ronaldonak és Rivaldonak..valami ilyesmire emlékszem:)

HosCincer 2010.07.13. 13:44:15

frankó eszme futtatás, már csak honosítani kell a játékosokat :)

Iustizmord 2010.07.13. 13:45:01

ha ez ennyire egyszerű, miért nem ez a csapat játszott a spanyolok ellen?

@Csöncsön: az csupán 1 db játékos.

"A múmia" 2010.07.13. 13:45:27

Nyilván a 2002-es brazil válogatottra gondolt heinrich, mert akkor játszottak 3-4-3-at. Egyébként jó a csapat, Friedrich nekem nem adja, de ha mondjuk mindenképp németet kéne a helyére rakni, akkor már inkább Mertezacskó.

Syztem 2010.07.13. 13:52:27

Ha már atomvédekezés + kontra a kombó, rooney-t nem hagynám ki.
Egyébként offtopic: szerintetek th. müller milyen kaliberű tehetség? Ha megnézzük a góljait, az inzaghi-skála közepén van az összes, zseniális megmozdulás egyikhez sem kellett. Mitől lesz valaki lesipuskás vagy "fiatal német csatárzseni?"

balu11 2010.07.13. 13:53:13

heinrich, megint elkövetted azt a hibát, hogy egy negatív negyedmondatod bent hagytál a posztban a világbajnokról... @Csöncsön: az, hogy van egy távolról jól lövő játékosuk (aki egyébként 13 kísérletből 2szer találta el a kaput...) bőven összeegyeztethető azzal, hogy "nincsenek a világelitben" - jó ez a spanyol csapat, meg korszakos, meg amit akarsz, de hadd legyen néhány minimális hiányossága, nem kell egyből személyes sértésnek (nyilván túlzok) venni

"A múmia" 2010.07.13. 13:54:45

@Syztem: Szerintem is fel van fújva a gyerek, megnézem a következő szezont, hogy mennyire tudja megismételni a Bayernben nyújtott igencsak kiváló produkcióját.

horas 2010.07.13. 13:55:27

Nálam Messi vagy C mindeketten ugyanazt a célt szolgálják,nálam túlzottan is egyénieskedő játékosok,nálam elől egyetlen befejező ember lenne és inkább C-re voksolnék,gyorsabb mint Messi,robbanékonyabb fizkuma sokoldalúbb nálam ezt dominál mivel,villám kontrákra játsznék,ahogy Robben kilépett kétszer is arra bazíroznék,ahogy már írtam a döntő elött is.Forlán kerülne Messi helyére kicsit visszább lépve,és írányítóba bekerülne Sneijder aki a két játékost hozza helkyzetbe a pálya bármelyik területéről,Forlán-al bíztosítva az összjáték elől,C-nek meg semmi más dolga nincs csak az ami igazából és egyedül érdekli a fociban a gól szerzés akciók befejezése.
Nem bírom az 5 védős szisztémát,nálam Friedrich ki,helyére egy középpályás olyan aki védekezik,de tudja támogatni a támadást jobb híján Kuyt.re voksolok,Svejni helyett pedig Lampard játszik nálam Touré mellett.Lahm helyett pedig a masszívabb ügyesebb Evra-val állnék fel.Lényegében ugyanazt játszatnám mint amit a döntő elött felvázoltam csak ugye az obligát személyi cserékkel.

Maicon Lucio Juan Evra
...........Touré
Lampard......Kuyt
......Sneijder
.................Forlán

.........C.Ronaldo

dzzzzz 2010.07.13. 13:59:05

íme az elitcsapat ami legyőzheti a spanyolokat: 1-Diego Benaglio; 13-Stephane Grichting, 2-Stephan Lichtsteiner, 4-Philippe Senderos, 17-Reto Ziegler; 7-Tranquillo Barnetta, 8-Gokhan Inler, 6-Benjamin Huggel, 16-Gelson Fernandes; 19-Eren Derdiyok, 10-Blaise Nkufo

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.13. 14:01:30

@Rooney82: @horas: @jazs: köszönöm, barom vagyok. A 2002-es brazilokról van szó, linkeltem egy másik cikket is ezzel kapcsolatban.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.13. 14:05:30

@horas: teljesen működőképes rendszernek tűnik ez a megoldás is, szerintem _szép megfejtés_ :)

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.13. 14:08:55

sztem kuyt nem olyan jó játékos, mint itt sokan tartják.

az elit ellen én betenném cescet is.

Song és Verminátor idei éve alapján beférne a csapatba.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.13. 14:11:22

@balu11: nem gondolod, hogy hiányzik innen egy fajsúlyos center (Drogba)? Enélkül könnyen úgy járhatnának, mint az argentinok a németek ellen. (arra gondolok, hogy egy ~amcsi, ghána kaliberű, masszívan, mélyen ülő de gyors csapat ellen könnyen bajba kerülhetnének)

horas 2010.07.13. 14:13:10

@heinrich: Thx.
A VB-győzteses cikket miért nem linkeled ide be,van egy két észrevételem,ott nem lehet kommentelni,meg különben is ide sokkal jobban illik mint oda.
:)

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.13. 14:13:32

@balu11: köszönöm, h ezt leírtad helyettem :)

balu11 2010.07.13. 14:13:58

@balu11: egyébként valóban érdekes és jó játék, de nem feltétlenül kell ennyire messzire menni ahhoz, hogy megtaláljuk az ellenszert

azért a döntőre Marwijk egészen működőképes taktikát dolgozott ki, aztán hogy emberhátrányban vdV elcsúszása miatt nem volt les a gólnál, az már talán nem rendszerhiba

szóval amit a hollandok toltak 4-2-3-1 (nyilván ügyesebb és tisztább játékosokkal helyenként) sztem ugyanúgy működőképes lehet, persze kevésbé érdekes így a játék...

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.13. 14:15:13

@horas: mikor javítottam a 2006-os hibát, egyúttal be is linkeltem azt a cikket, h egyértelműbb legyen, mire gondolok.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2010.07.13. 14:16:00

@HosCincer: csányi papa előtt nagy kihívások vannak....

horas 2010.07.13. 14:18:50

@Syztem:
Müller játékából abszolút hiányzik a labda.
Ezért nem tartom csatár zseninek.Ahogy Inzaghi és Nistelrooy sem láttad a labdával sosem.Mindekettő iskolapélda lesipuskás volt,azon belül is a legjobbak.Müller nagyon erre fele tart,bár mondjuk nekem valami hiányzik ahhoz,hogy csatár legyen,Nistelrooy mindenképp képzetebb és erősebb volt,Inzaghi pedig fanatikus.A közvetlen kapu elötti játékhoz még hiányzik belőle szerintem a kellő intezítás és aggresszió,mjad talán idővel.Érdekes figura mindenesetre.

horas 2010.07.13. 14:19:22

@heinrich: Úgy értettem,hogy az nst-re mint posztot tudod.

horas 2010.07.13. 14:20:59

@imici77: Heinrich összeállításából,arra következtetek,hogy VB-ről csemegézett,ezért raktam Kuyt-öt pl én a csapatba.

Iustizmord 2010.07.13. 14:21:49

@balu11: ugyan, a spanyol csapatot most nem érheti kritika , tehát pl a mezük színét sem szabad negatív összefüggésekben emlegetni. mert xabi alosnónak pl jól áll a piros :o)))

Iustizmord 2010.07.13. 14:24:56

@horas: ha jól emlékszem butrageno is azért szerzett sok gólt mert mindig jól érkezett jó helyre, ez is tudomány ám. a kopasz holland elbohóckodta a (szó szerint) döntő helyeteteket, míg müller lába biztos volt. ezt se tudja akárki. és szvsz a játékintelligenciája is jó (ld elfekvős gólpassz), szvsz a játék labda NÉLKÜL kezdődik (ugye mindig csak 1 játékosnál van a 22-ből, tehát a maradék 21 minden pillanatban labda NÉLKÜL játszik)

úgyhogy én nagyon kíváncsi leszek mit villant hosszú távon, de egy stabilan jó teljesítmény lazán benne lehet, ha nem is lesz egy klinsmann vagy mül.... hát müllernek mindig is müller lesz, max. nem gerd...

MSammer6 2010.07.13. 14:25:37

@horas: szerintem Müller attól klasszis, hogy nem tekeredik a labdára. Ha nincs az a rohadt sárga, lehet, hogy német-holland döntő lett volna...

montipájton 2010.07.13. 14:27:18

Henrik, csak azt áruld el, honnan szerezted meg a Real Madrid legutóbbi elnökségi ülésének jegyzőkönyvét? )))

slowmotion 2010.07.13. 14:29:19

@originalBalintos: két megjegyzéssel lehet igazat adni Neked:
1, svejciaknak oltári mázlijuk volt, hogy a spanyolok első és nem mondjuk a harmadik meccsét kapták meg. ha a spanyoloknak már lett volna 4 v 6 pontjuk (Honduras ellen tuti 3, Chile ellen 1 v 3, miközben a svájciaknak nem elég a bekkelés a másik két meccsen), akkor egy döntetlennel már továbbjutnak, elég lett volna nekik kilencvenből nyolcvankilenc percig passzolgatni. azt meg tudnak. aztán meg ha a sávjciaknak sürgős lett volna a támadás, akkor odaraknak a pályára egy kontrát, és a svájci frank megint gyengül egyet.
2, ha még tízszer próbálkoznának, akkor sem sikerülne megismételniük ezt az eredményt.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 14:30:44

@balu11: Pedig de és ezt nem csak az elfogultságom mondatja nekem. De jó, mondj egy jobbat nála arra a posztra a vébé alapján.

Amúgy én nem feltétlenül indulnék ki a labdatartásból egy ilyen sapnyolok ellen készülő szuper groupnál és nem is feltétlenül a vébé alapján állítanám össze a csapatot.

A szupercsapat tehát így nézne ki: J Cesar - Maicon, Samuel, Lucio, Zanetti - Thiago Motta, Cambiasso - Eto, Sneider, Pandev - Milito. Edző Jose Mourinho.

horas 2010.07.13. 14:31:43

@Iustizmord: @MSammer6:
Én nem mondtam,hogy nem erény,de egy valamire való csatár azért egy cselt,tudjonmár megcsinálni.
Inzaghi-ra a mai napig félredöntött fejjel néz mindenki,hogy ez az ember micsoda?

Jólvan hagyjuk ezt,hogy mi lett volna ha Müller a BL-döntőn is kihagyott egy ziccert,meg még a Lyon ellen is az első pár percben egyedül volt szinte az egész térfélen a kapussal szemben.

balu11 2010.07.13. 14:31:51

@heinrich: @horas: ahogy horas kollega, úgy én is főként VB-szemüvegen keresztül próbáltam megfelelni a kihívásnak

egyébként elgondolkodtam, és nem kell atomcenter, jó nekem a Diego

ráadásul most csak és kizárólag a spanyolok ellen keressük az ellenszert, ha jól értelmezem (tehát nem kell félni az amcsi/ghánai mélyen ülőktől)

bár azt hiszem, hogy "sima világválogatottnak" is ezt a csapatot tartanám meg, padra meg egy Rooneyt/Drogbát (természetesen ha nem ér spanyolokat)

ívelgetni amúgy sem akar a csapat, ahol a játékot Maicon-Sneijder-Schweini-Müller-Forlán-Messi szervezi, illetve bonyolítja le

Garcia bőrmester 2010.07.13. 14:32:16

azt is ki lehetne próbálni, hogy az Inter játszik a spanyolok ellen :)

Titi120 2010.07.13. 14:32:20

Jó ez a csapat, de azért egy Xavi vagy egy Iniesta befért volna még. :)

Flasche leer! · http://worldofpoker.hu/ 2010.07.13. 14:32:58

3-4-3 ennyi!!!
ezt kellett volna annak a barom Löwnek is csak csinálnia
boateng fridrich merte
lahm schwein khedira jansen
özil podolski
klose

ien 1szerü, tikitaka, középpálya?????neszeneked, még 2 embert

ja és p.nek és ö.nek szigoruan megtiltani, hogy a kezdökörnél hátrább menjen

a spanyoloknak abszolut nincs szélsöjátékuk, ezért is indokolatlan a 4 védö, max ha vmeik tapadalabdaalábamon odakerül , akkor huzzák meg, ezt pedig ennyi középpályással meg kelll akadályozni egyszerü tolodással

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.07.13. 14:33:56

koplárovics nélkül esélytelenek

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.13. 14:35:59

@balu11: bazdmeg, teljesen hülye vagyok, megfelejtkeztem az alapfeladatról :)

balu11 2010.07.13. 14:38:29

@popp: a szupercsapat tetszik :)

ha "azon a poszton" a középhátvédet érted, akkor a heinrichnél is kezdő Lucio, Friedrich, plusz Lugano, Mertesacker, Piqué

Juan tényleg meglepően jól tolta, megbízható volt - nálam az említettek utáni szinten van, nagyjából Mathijsennel és Puyollal együtt (előbbi ugyanúgy szinte hiba nélkül hozta le a VB-t, utóbbinál pedig az elődöntős gólja és vezérszerepe ellensúlyozza az esetleges kilengéseket)

persze nincsenek nagy különbségek, meg szerepe van a szubjektumnak is, de nem hiszem, hogy sokan állítanák, hogy Juannak helye van a VB 3 legjobb középhátvédje között

horas 2010.07.13. 14:38:59

@balu11: Nem is feltétlen center-re lenne szükség hanem egy olyan emberre aki képes lenne a landaszerzések után a futó versenyeket megnyerni egy az egyben a védőkkel,mint ahogy láttuk Robben-nél,egy-egy labdaszerzéskor,akár a félpályától vihetné egy-az egybe az ember ahhoz pedig gyorsaság kellene,Messi-től lehetetlen elvenni a labdát,de szerintem őt könnyebb lenne faultolni a középpályán mint C-t,vagy akár Robben-t is mert képtelenség utolérni,Messi-t nem érzem elég gyorsnak ehhez.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 14:46:44

@balu11: Én hétről-hétre látom a srácot és imádom a játékát. Stílusa, könnyedsége, eleganciája Nestáéhoz hasonlítható.Talán azért nem kezelik (kezeled te se) őt helyén a világ legjobbjai között, mert nem elég fajsúlyos egyéniség, hiányzik belőle Nesta, Lucio vagy éppen Pique karizmája.

Piqué oké, de ő nem jöhet számításba ebben a szupergroupban. Lugano és Mertesacker is jók voltak, előbbit el is fogadnám Juan mellé a Romába, de - és ez tényleg szubjektív - Juan stílusa nekem jobban bejön.

balu11 2010.07.13. 14:50:15

@horas: ez fura, az előző kommentedben is olvastam, hogy szerinted C gyorsabb, mint Messi (nem is értem, hol késik Csöncsön...)

sztem ez nem igaz, különösen nem labdával

az meg, hogy mennyire könnyű faultolni megint csak érdekes felvetés, sztem a "faultolhatatlanságban" pont ő a legjobb a világon (igen, még most is) - rendszeresen kapom magam azon, hogy hihetetlen, hogy ez a gyerek még mindig megy tovább

szóval ebben különbözik a véleményünk, én Messit pont a gyorsasága, feltartózhatatlansága miatt raktam be (meg mert több esze van ehhez a játékhoz mint Robbennek és C-nek együtt)

Sneijder+védekezőbb támadó kellett, így max. Forlán helyett lehetne nálam C, de nekem nem ér meg az összjáték rovására néhány kiló izom, meg néhány tized másodperc

balu11 2010.07.13. 14:53:52

@popp: én tuti kevesebbszer láttam (bár a Digi meg a Eusport2 miatt azért idén többször, mint szokásom), szóval nem is akarok jobban belemenni

nálam 6-8., nálad 3-4. volt ezen a VB-n, itt már valószínűleg tényleg sokat számít a szubjektum

azt aláírom, hogy észrevehetően jól játszott, nekem is tetszett, ahogy tolta

Tika_ 2010.07.13. 14:55:08

aztakurva, heinrich, ez már perverzió, bazmeg :))
jöjjön inkább a Köcsögválogatott és Lúzerválogatott reloaded! :)

sporttárs 2010.07.13. 14:55:10

Most nem jut eszembe a svájci hátvédek neve, de ők tudják a tutit.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.13. 14:55:32

@balu11:

Nem azért írtam, hogy kötözködjek, tudom, hogy vannak hibapontok a spanyol válogatottban is, de tényleg úgy gondolom, hogy a távoli lövés szintén fegyvere ennek a csapatnak. Most a vb-n pont nem volt olyan lövés, amelyik beakadt volna (kapufák azért voltak, ill. Villa második gólja Honduras ellen határeset), de például előtte egy felkészülési meccset pont egy Jesus Navas bomba döntött el. Szóval az a kijelentés mindenképp árnyalandó, amit heinrich tett egy egyébként nagyon figyelemreméltó és elgondolkodtató posztban, amelyért köszönet neki.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.13. 14:56:56

@balu11: "én Messit pont a gyorsasága, feltartózhatatlansága miatt raktam be (meg mert több esze van ehhez a játékhoz mint Robbennek és C-nek együtt)"

Ezért a zárójeles megjegyzésért most egy hétig nem írom el Messi nevét kommentben. Köszi. :-)

Messi88 2010.07.13. 14:58:34

@balu11: Cé labda nélkül gyorsabb, labdával sztem nem.
És abban egyetértünk(horassal nem), hogy Messit legalább annyira nehéz faultolni.
@originalBalintos: 100-ból 1. mert az a meccs tényleg olyan volt.
A spanyolok ellen a legfontosabb a középpálya, illetve a középpályás védekezés. Fel kell tolni a védelmet, területet szűkíteni és folyamatosan masszív emberfölényben lenni a középpályán. Előre meg gyors emberek.

balu11 2010.07.13. 15:02:12

@Csöncsön: soha nem tudhatja az ember, hogy mekkora hatása lehet a szavainak... de ez mindenen túl tesz, amit valaha el szándékoztam érni egy NST-kommenttel :)

(ja, egyébként szívesen, igazából Robben és C nevelőinek, fiatalkori barátainak, kölyök-edzőinek "köszönhető" a dolog nagy valószínűséggel...:))

horas 2010.07.13. 15:02:13

@balu11: Nemtudom Messi valahogy sosem láttam úgy rohanni mint Robben-t most döntőben.Nyílván ez a Barca miatt is van mert nem nagyon látni ennyire felvonuló csapatot ellenük,de mivel itt ezeknél a kontráknál pont,hogy századmásodperceken múlik,hogy utolérik e ezért szerintem ez számít a legtöbbet.
Messi a felállt védelem elleni szlamomozásban jó a rengeteg apró kis követhetlen írányítváltoztásaival,egy ilyen helyzetben egyszerűen felrúgnák míg Robben és a vita szempontjából releváns C-t meg pont,hogy nem tudják mert nem érik utol.Vélemény.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.13. 15:03:53

@balu11: szted kuyt miért nem játszott jól a döntőben?

pavel88 2010.07.13. 15:05:12

Szerintem a spanyoloknak igenis van szélsőjőjátékuk, csak egy kicsit billegett a döntőn! Jobbra! Főleg mikor jött Navas. Kib@szott nagy playa, nem is értem miért nincs még nálunk! :S

balu11 2010.07.13. 15:07:47

@imici77: nagyon jó kérdés, igazából agyaltam rajta, de fogalmam sincs... tény, hogy ez volt kb. az első meccs, ahol bennem is megfogalmazódott, hogy bizony le kell cserélni

meg fogom nézni maholnap még egyszer a döntőt, és megpróbálok valami magyarázatot keresni rá

@horas: mondasz valamit ezzel a szlalomozás / tisztán sprint dologgal, és utóbbiban Robben biztos hogy mindenkinél gyorsabb, C-Messiben most már elbizonytalanítottál

mindenesetre nálam marad Messi :)

Neil Blender 2010.07.13. 15:11:03

mekkora hülyeség ez a poszt.

Nincs olyan csapat amely legyőzhetné a spanyolokat :))

horas 2010.07.13. 15:13:38

@balu11: De hát egyértelmű,hogy a taktika végett.
Ha a spanyolok ellen jobban fellehetne álni az ő térfelükön,akkor egyértelmű,hogy Messi,de én ezt meg se probálnám megmondom öszintén.
Robben az egyik szituban már ziccerben kapta a labdát akkor lehetett volna ott Messi is,de a másiknál szerntem Puyol símán lerántotta volna,Robben-t nem tudta és Pique sem érte utol még így sem,hogy Puyol-t cipelte Robben,és valszeg C ebből a két helyzetből egyet bevarrt volna.

pavel88 2010.07.13. 15:13:51

Ez a spanyol válogatott simán verhető! Csak egy embert kellene cserélni:
VdB helyett Domenech! Ennyi!

balu11 2010.07.13. 15:13:52

@Neil Blender: bizonyos értelmezés szerint pont erről szól a poszt... :)

nb · http://fersml.blog.hu 2010.07.13. 15:17:00

@balu11: ha csatorna nem is, de a FerSML platformon le lehet majd szimulálni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.13. 15:18:04

@pavel88:

:-DDDDD

(sanszos, hogy a nap kommentje)

balu11 2010.07.13. 15:20:29

@nb: rákattintottam néhányszor a VB alatt, és abszolút laikusként, felületesen szemlélve találtam benne érdekességet...

sztem megér egy kísérletet...

plusz, ha nem sok idő, akkor az itt kétszer is felmerült Inter-Spanyolorszég derbi is érdeklődésre tarthat számot

mickeyknox 2010.07.13. 15:22:22

heinrichnek disszociatív személyiségzavara lehet... az előző posztban még azt írta, hogy "spanyolország ellen nincs nyerő taktika", erre most előáll eggyel!!! dr. jekyll és mr. hyde?? :)

Hispan07 2010.07.13. 15:24:05

én egyértelműen ezt játszatnám, a taktika neve Böllér SC 2010. Mondjuk maradjon a kapuban J. Cesar, előtte legyen 5 tetszőleges bérgyilkos (pl Lúció, Lugánó, Sámuel, Vidics, stb) egyetlen feladattal - aki 25 méterre megközelíti a kaput, meghal. Középpályán Essien, van Bommel, Mascherano és Schweinsteiger seek & destroy üzemmódban, kedvenc Kondásunknál egyetlen plus feladattal: rúgd előre Pipponak! Igen, Pippo Izaghinak, aki elől előbb utóbb beverne/sodorna vállal/csúsztatna füllel/stb egyet, másnem 100 lest beváltana egy büntetőre. Ha nem, csereként visszük Messit, aki ha mást nem is tenne, akkor is végletesen megosztaná a spanyol szurkolókat, de legalábbis a Bárcselóna brancsot.

Ennyi, a kérdéseket levélben várom.

Messi88 2010.07.13. 15:24:29

„Mindig nyernünk kell, de ha nyerünk, a szurkolók nem elégedettek, mert nem játszottunk szórakoztató módon. Ha szórakoztató módon játszunk, nem elégedettek, mert nem lövünk hat vagy hét gólt. Ha hat vagy hét gólt rúgunk, azt mondják, nem volt erős az ellenfél" – adott betekintést a brazil ördögi körbe Dunga, a brazilok kirúgott/lemondó/szerződést nem hosszabbító szövetségi kapitánya.
NSO-n lévő cikkből.
Ugyanez áll a spanyolokra is...legalábbis az ellenszurkolókra biztosan :)

balu11 2010.07.13. 15:32:07

@Messi88: hmmm.... Ezek szerint Dunga rájött, hogy nehéz kenyér brazil szövetségi kapitánynak lenni. Ha engem megkérdez, én ezt előre megmondom neki, pedig nem tartom magam Dél-Amerika szakértőnek.

Iustizmord 2010.07.13. 15:32:16

@Garcia bőrmester: írtam már vhol a döntős blogban hogy az inter meg is vernél a világbajnokot.

@Neil Blender: ezt rizlától vártuk :o)

@Hispan07: asszem a fifa10-ben megpróbálom összeigazolni ezt a névsort :o))))

mickeyknox 2010.07.13. 15:34:41

@Iustizmord: tulajdonképpen az inter maga egy világválogatott :) legközelebb nevezni a vb-re!

CYHMK · http://bukottfocistak.blog.hu/ 2010.07.13. 15:37:30

4-4-2, két DM-mel, egy mobil csatárral elől, aki helyet tud cserélni a szélsőkkel, és mögötte egy withdrawn striker kvázi-irányító szerepkörben:

Szczesny - Lahm, Friedrich, Vermaelen, Maicon - CR, Essien, Alex Song, Messi - Forlán - Drogba

GK: Szczesny www.youtube.com/watch?v=brPWeQIc4Eo&feature=related :D
LB: Lahm
CB: Vermaelen, Friedrich - gyorsak
RB: Maicon
LW: CR
DM: Essien, Song - lélegzetvételnyi területet nem adnak xaviéknak, és biztosítják a hátországot, amikor messi és cr a támadosoknál fellép csatárnak
RW: Messi
SS(visszavont csatár): Forlán - olyasmi lenne a szerepköre mint Bergkampnak volt
ST: Drogba - kurva jól tartja meg a felívelt labdákat és nem csak a kapu előtt használható

balu11 2010.07.13. 15:45:12

OFF

@CYHMK: erős Arsenal-os beállítottság érződik ezen a felálláson... ami persze nem baj, sőt! :)

erre a Szczesny gyerekre nagyon kíváncsi leszek a "mélyvízben" - tehetségesnek tűnik, de mostanság kicsit azért kiráz a hideg, ha az Arsenallal kapcsolatban egy fiatal, lengyel kapus szóba kerül...

ON

Mr.AT 2010.07.13. 15:47:39

Mondanám akkor az ideális csapatot:

Kapuban OliKán, aki egy izzadt banánszagú üvöltéssel ráüvölt a csemetefejű Torresre a 2. percben, aki ettől elsírja magát, és visszafut az öltözőbe. Középen Paolo Montero és Chuck Norris, az uruguayi térdre, Chuck Norris nyakra utazva harcképtelenné teszi Villát és Iniestát.

Előttük közvetlenül Edgar Davids, egy fő taktikai feladattal: a meccs előtti napon a copfjába rejteni Xavi rózsaszín borotváját, aki így nem hibátlanul epilált lábakkal már nem is merészkedik emberi szem elé. Mellette Esteban Cambiasso izgatja Xabi Alonsot egész meccsen azokkal a pletykákkal, hogy Mourinho hívására visszaigazol a helyére a Realba.

A balszélen Moreno Torricelli frusztrálja Sergio Ramost, hogy milyen, ha egy haj nemcsak hosszú, de szép GÖNDÖR is, jobbszélen pedig az új-zélandi jobbhátvéd, Tommy Smith küzd Capdevilával a VB legjelentéktelenebb játékosa címért.

Irányítóban Gianfranco Zola, akinek annyira picik a lábai, hogy azokban még Busquets sem tud látványosan elesni, s mivel legnagyobb skilljét hatástalanítják, frusztráltan és dologtalanul kóricál majd.

Dombi "Rainman" Tibor bármikor képes megbotlani Puyol orrában a tizenhatoson belül, az előre feltolt Marcos Senna pedig már a Forma 1-ben is jobban hangzó név volt Pique(t)-nél.

Végül legelöl a (szó szerint) lesben álló gyilkos, az Inzaghi ikerpár aktuálisan pályán lévő tagja riogatja Casillast azzal, hogy van még nála is jobb iker.

Fölényes, 1:0ás győzelem, Spain goes home.

Oarbeaskoa 2010.07.13. 15:50:14

Mickeyknox!
Nem létezik disszociativ személyiségzavar. Nézzél utánna egy kicsit. Disszociativ zavarok közé meg sok minden tartozik. Heinrich meg elég következetes, abban, ami valahogy itt Magyarországon megszűnt létezni: a foci alapokban való értelmezése. Amióta a foci létezik, azóta szinte meg van a mágnes tábla, ha átvitt értelemben is. E tudomány hiányában nem értenénk a nagyokat. A médiában utóbbi években egy vak hang nem szól ilyen látásmódról. És még egyszer írom a következetesség épphogy a disszociativ állapotokat zárja ki.

spain33 2010.07.13. 15:51:02

Mindjárt kezdődik a Loki BL szereplése a Tallin ellen megint, ti meg olyan lehetetlen küldetésekkel foglalkoztok, hogy miként lehet legyőzni a spanyol válogatottat?:DDD

SEHOGY!

:D

Inkább hajrá LOKI!

horas 2010.07.13. 15:55:16

@pavel88: Vagy Muslera-t a kapuba,
de megnéztem volna,hogy Maradona kiket hagyott volna otthon élből ebből a spanyol válogatottból,az tuti,hogy Xavi meg Ramos és nála vagy Albelda vagy Marchena let volna csapatkapitány.

Amúgy a zuhanyhíradó legutóbbi adása kivételesen jó volt,ott volt egy kisebb elborulása(bár totálisan vicces és vállalható formában) Török Pélter-nek bár sejtettem,hogy hasonló dolog állhat a háttérben de én őt merem megbízható forrásnak nevezni ő mondta,hogy Maradona azért nem vitte ki a Zanetti-t,mert másik pártra szavazott és hasonló komoly érvek miatt maradhatott ki Cambiasso is.:)
Bocs a pletykásításért.

horas 2010.07.13. 15:56:43

Ja egyébként valakit érdekel,pont most ismétlik azt az adást a sport egyen érdemes végig hallgatni.

horas 2010.07.13. 16:00:12

@Mr.AT:
"Mellette Esteban Cambiasso izgatja Xabi Alonsot egész meccsen azokkal a pletykákkal, hogy Mourinho hívására visszaigazol a helyére a Realba."

"Tommy Smith küzd Capdevilával a VB legjelentéktelenebb játékosa címért."

Ismét formában,ahogy látom.
:)
Mondjuk a legnagyobb az egy Taddei-es kifejtésed volt,mikor "kacagjunk együtt felszabadúltan" volt.
:)

pavel88 2010.07.13. 16:00:32

@horas: Ezt én is hallottam, csak másik műsorban.
Puzsér szerint Diego balos (Che), a másik kettő meg elég hazafias...:P

horas 2010.07.13. 16:57:12

@Oarbeaskoa:
Itt nem ilyen szinten van a probléma,mert sokan megtudják mondani,hogy Robben itt vagy ott jobban érvényesülne...

Itt szakmai szinten komolyabb problémák vannak.
Legelöszőr,hogy totálisan képzetlen futballisták jönnek tömegével fel az utánpotlásból,most már több évtizede és a távolság az elit szinttől egyre inkább csak nő,nemhogy csökkenne.Van kb 5 magyar futballista aki többé kevésbé megállja a helyét külföldön,és ők sem az elit csapatokban hanem a középmezőnyben.

Mindemellett szakemberek között is óriási hiányoságokkal rendelkező arcok nyomulnak már évek óta,itt nem az a gond,hogy nem tudnak kitalálni valamit takitkát,egy magyar csapat egy egyszerű ember váltást nem tud megcsinálni,hogy az egyik felveszi a labdást a másik meg aki eddig a labdást követte feveszi a beinduló embert...csak egy primitív példa,és akkor még,hol vagyunk az összehangolt csapat mozgásoktól védekezésben egyszerű tolodásra nem képes szerintem egy magyar csapat,hogy arányaiban tartsák egymást között a távolságot tolódáskor nem mindenki össze vissza helyzekedjen.Itt kezdődne a dolog,taktikailag sok mindent át lehet hídalni lásd görög Eb-győztes csapat.Ezután jönne az,hogy az ember letudja venni a labdát és oda tudja rúgni ahova kell és ez mondjuk ne 8 másodpercébe teljen,hanem másfélbe.

Mindegy,hogy ki az MLSZ elnöke,kellene egy olyan ember aki tisztában van vele,hogy épül fel egy futball struktúra és egyben szaktekintély is aki a legutolsó felmosónőknek is tisztában lenne az műszak váltásaival,totálisan átláthatóvá tenné és radikálisan megváltoztatná az egész képzés rendszert mert ez itt a gond,nem az alapanyag.Nekem senki nem magyarázza meg,hogy Szerbiaban,Horvátországban több gyerek focizik meg ügyesebbek mint a magyarok.

Az a baj,hogy nagyon sokan nagyon jól élnek ebből a már élőhalott NB1-ből is és nekik nem érdekük,hogy jó legyen a magyar labdarúgás,mert az úgy kezdődne az ő szempontjukból,hogy viszontlátásra,és sok lúd disznót győz effektus hozza magát,ahogy lenni szokott.

KoppányiG · http://www.azbennvolt.blog.hu 2010.07.13. 17:02:16

@Mr.AT: Hát ezen igencsak bevinnyogtam. Annyi kiegészítést tennék még, hogy y Rainman inkább a saját orrában esik el. ;)

t.o.d. 2010.07.13. 17:03:35

Az index meg kilopja a posztot a címlapra, sportgéza néven. :-( A kommentelést meg ide linkelik. Trollsztráda. :-(

Pukker 2010.07.13. 17:06:56

Én forlán helyett maradonát tenném be, igaz a kispadról nem szokás bekerülni a legjobbak közé, de vele kivételt tehetünk.

smartdrive 2010.07.13. 17:12:10

Benaglio - Lichtsteiner, Senderos, Grichting, Ziegler - Barnetta, Inler, Huggel, Fernandes - Derdiyok, Nkufo

horas 2010.07.13. 17:14:03

@smartdrive:
Ezt a poén-t már lelőtték,tegyük hozzá,hogy ez a csapat még úgy sem tudott továbbjutni a csoportból,hogy megverték a spanyolokat,ugyhogy hagyjuk azt a borzalmas svájci csapatot,még vicc szinten is.

smartdrive 2010.07.13. 17:15:27

@horas: nem az volt a dolguk, hanem Spanyolország legyőzése

(nem olvasok vissza)

Csörszike 2010.07.13. 17:20:55

@Garcia bőrmester: @popp: pont ugyanezt akartam írni, aztán mikor görgettem lefelé a kommneteket, komolyan elkeseredtem, h már megelőztetetek:) faszér kell annyit dolgozni, kicsit nem figyelek, és lelövik az ötleteimet:)))
ahogy henrik felrajzolásán megláttam a 3-5-2őt( nálam inkább ez 5-2-3) azonnal az idei inter ugrott be, ahol viszont gyakorlatilag egy játékost sem cserélnék le. nyilván tudok jobat mottánál, de olyat, aki cambiassoval jobban együtt tudna mozogni, nem-najó redondo ér?)
szóval a barca játéka nyilván sokszor visszaköszön a spanyolokat nézve, és ebben semmi meglepő nincs, ha 7 játékos a kezdőből barcás ( a kapus meg a játékban nyilván nem domináns). és ezt a barcát megfogta az inter, és csak az inter...

molaris 2010.07.13. 17:23:04

C. Ronaldo nem focista.
Az a csapat nem győzelemre predesztinált, ahol rá építenek.

ih bín ájn bájener 2010.07.13. 17:23:11

Figyelembe kellett volna venni az aktuális formát is. Elsősorban hisztianora és yaya touréra gondolok, nem mutattak valami sokat.

Gryllus Villamos 2010.07.13. 17:24:55

Szentségtörés nem elájulni ettől a spanyol alakulattól?

♥ Kitty ♥ (törölt) 2010.07.13. 17:25:14

Uruguay siman verte volna oket. :D Nem kell ide, "elit alakulat".

horas 2010.07.13. 17:26:23

@molaris: Azért nyert meg mindent klub és személyi szinten 2007/2008-es szezonban.Elhiszem és meg is értem,hogy nem szereted,de attól még nem kell butaságot mondani.

gromek7 2010.07.13. 17:28:31

Kicsit sok a szócséplés és ömlengés a spanyolokról az indexen. Ez a vb és a győztes minden volt, csak szép foci nem. Sőt, ha az elején kiesik a spanyol csapat (mint a franciák), a kutya sem csodálkozott volna

tasavallan presidentti yön 2010.07.13. 17:28:48

Minek ennyire túlbonyolítani?

Elő a jelenlegi svájci válogatottal. Azok megverték a spanyolokat a vébén, és nem csak elméletben.

(Mondjuk a kapusuk tényleg kurva jó...)

dickinson · http://jomagyar.blog.hu 2010.07.13. 17:30:51

Céronaldo? Könyörgöm, ez már a rossz viccek csúcsa. Belassult, önző, ötlettelen.

horas 2010.07.13. 17:32:25

Egy Loki címert dobjatok már be meg alá komment lehetőséget a BL-meccshez.

Valetudox 2010.07.13. 17:38:27

Erdekes cikk de azert mar most is van jopar csapat akik letudnank gyozni a spanyolokat.

Svaj, Paraguay, Hollandia(jo oreg ziccerolo robben), Brazilia es meg ki tudja hanyan vannak

A VB t nem azzal nyertek meg, hogy 10 szinttel a mezony felett jartak hanem azzal, hogy nekik jott ki jol a lepes. Szerencse + sporik erosen kellettek. Ha abban a par helyzetben mas dontes szuletik most nem lenne a spanyolok egekbe magasztalasa...

Persze minden vb/bl gyoztes elmondhatja ezt magarol de roluk nem szulettek eddig ilyen cikkek. Jok ezek a spanyolok de azert...

tasavallan presidentti yön 2010.07.13. 17:39:55

@imici77:
Szerintem jól játszott Kuyt a döntőben.
Amikor levitték, mondtam is magamban, hogy itt vesztették el a hollandok a meccset.

Egyébként szerintem ha a németek elleni elődöntőt lejátszanák még 10-szer, 8-szor biztos kikapnának a spanyolok. És nem vagyok német drukker, de az a spanyol csapat minden volt, csak jó nem. Iszonyat mázlival meg hatalmas bírói tolással jutottak el oda, ahova, ha Hoduras ellen kiállítják Villát a pofonjáért, valamint Chile ellen nem állítják ki a chilei védőt (aki semmit nem csinált), valószínűleg a csoportból sem jutnak tovább.

megint 2010.07.13. 17:41:53

Nem kell csoda a spanyolok ellen, csak egy csapat aki a két helyzetéből kettőt belő, a spanyolok meg 15-ből egyet. Kicsit unalmas volt a játék amit játszottak, honduras ellen váltak unszipatikussá számomra, persze a favágó hollandok vitték a prímet nálam ebben a tekintetben. Szép dolog a labdatartás, de hát mire mentek vele? Annyi volt a különbség , hogy ők belőttek egyet a hollandok meg nem, de megbaszhatták a labdabirtoklásukat, ahogy a barca az inter ellen.

Rinocérosz 2010.07.13. 17:43:42

@horas: sport1 élőben adja 18.00-tól

ftxpmj 2010.07.13. 17:45:34

Engem ez a felállás a 2000-es Európa bajnokságon az olaszok felállásra emlékeztet, bár szerintem ez az elit válogatott egy szedett vedett társaság, az olaszok meg csapat voltak Dino Zoff vezetésével:
Toldo
Cannavaro - Nesta - Iuliano
Zambrotta - Albertini - Conte - Maldini
Totti - Fiore
Inzaghi

tasavallan presidentti yön 2010.07.13. 17:48:04

@molaris:
Igen, általában eléggé szarrá is verték a MU-t, míg ott volt.
Meg mostanában a Realt is.

megint 2010.07.13. 17:49:13

Spanyol csapattól nem azt várná az ember, hogy 8 gólt lő egy vb alatt, épp azért lettek szimpatikusak a németek számomra(pedig soha nem szerettem őket), mert nem álltak meg, és nem kellett a helyzethez 40 passz hátul, meg persze az uruk lettek nagy kedvenceim, Müller meg nem egy technikai zseni, de hát elég ha gólokat lő és mindig jó helyen van, ahogy a névrokona, villa sem egy messi, viszont egy nagyon harcos , célratörő játékos aki nem "cifrázza" feleslegesen.

tasavallan presidentti yön 2010.07.13. 17:51:12

@Rinocérosz:
Ma? Úgy értem, kedden?
(Bocs, ha nagyon hülyének tűnik a kérdés, akkor valószínűleg az is.)

Dr Keynes 2010.07.13. 17:51:25

Egyetlen mondata van a cikknek ami nem tetszik:
"Az öt középpályás folyamatos emberfölényben tud játszani középen, és ha az első védelmi vonalon túl is jutnak a spanyolok, még mindig van három belső védő és egy klasszis kapus."

Emberfölény?!. Ebben ha jól értem Lahm, Scweini, Forlán, Touré és Maicon van benne - nos, ha támadásban Busquets és Alonso is feljebb lép, akkor pont 5-5: nincs emberfölény, viszont 3 védő örzi az egyetlen csatárt. Ramos és Capdevila csatlakozásával (Két támadót hagytál elöl, ez nem köt le 4 védőt akkor sem, ha Messi és CR az a kettő) pedig a spanyolok javára billen a mérleg a középpályán.
Én elgondolkodnék azon, hogy két középső védő elég, ellenben középen előttük egy szűrő kellene. Mondjuk Lucio helyett Cambiasso, kicsit előrébb a védők előtt.

horas 2010.07.13. 17:51:47

@megint:
Hát Müller meg Villa között mind stílusban mind technikailag van egy univerzum.

csi szi 2010.07.13. 17:53:16

C. Ronaldo-t nem raknám be, helyette akkor már inkább Robbent, akár a balszélre is.

tasavallan presidentti yön 2010.07.13. 17:53:32

@megint:
Villa szerintem egy falábú pukkancs, aki rettentő rossz hatékonysággal lövöldöz kapura (hány lövés/hány gól az átlaga?).

Egy egészséges Torres sokkal jobb.

tasavallan presidentti yön 2010.07.13. 17:54:08

@horas:
Á, annyival azért nem jobb Müller.

zm 2010.07.13. 18:02:56

C Ronaldót és Messit csak csak a cserepadra raknám, amíg meg nem találják a góllövőcipőjüket. Addig is Forlán ki balra, középre Ozil vagy Asamoah Gyan, jobbra meg Robben. Yaya Touret pedig szintén megkérném, hogy inkább a lelátóról nézze ahogy Senijder vagy Kaká osztja a labdákat.

Melee 2010.07.13. 18:04:28

Mindehez kell egy pártatlan bíró, és nem egy olyan részrehajló hatökör mint Webb, aki a szögletet se látja, ha nem a spanyoloknak kell rúgniuk. A spanyolok gólja a döntőben onnan indult, hogy Webb nem látta meg a vb egyik legnyilvánvalóbb játékosról keletkező szögletét.

csi szi 2010.07.13. 18:06:32

Egyébként meg egy német-holland vegyes válogatott le tudná győzni Spanyolországot:)
mondjuk:
Stekelenburg-Freidrich,Mathijsen,Mertesacker,Boateng-Khedira(Schweinsteiger),Sneijder,Müller,Lahm(Kuyt)-Klose(Podolski),Robben

CsP717 2010.07.13. 18:08:09

Jó játék!
Sztem a 7 latin játékos kevés :D, bár Lahmot es Schw-t nem kérdőjelezem meg.

csi szi 2010.07.13. 18:08:55

Mondjuk van merwijk és lőw együtt dolgozná ki a taktikát, cserék közé még nevezném van Bronckhorstot, Elia-t, Özilt, van Persie-t

demizson bobby 2010.07.13. 18:09:02

Baszki, elég lett volna a svejci válogatottat bekopizni.
Ennyi fölösleges agyalást.....

tomy83 2010.07.13. 18:09:31

"A taktika tehát adott: stabilan védekezni, a középpályán nagyokat ütközni, elvenni a labdát és lerohanni az ellent" itt a kulcsmondat könyörgöm! magyarul még ez a csapat is úgy állna fel hogy védekezés-kontra, mint mindegyik ellenük, ők is be lennének darálva, nem lenne esélyük a spanyolok összeszokott játéka ellen! a 2002-es brazil csapatnak már többet adnék, ők nagyon jók voltak, 49%-ot adnék nekik, de talán a végén ott a spanyolok győznének ha a maximumot tudnák hozni!

tasavallan presidentti yön 2010.07.13. 18:10:46

@Melee:
Inkább onnan, hogy a tizenhatos vonalánál nem adott szabadrúgást a fekete holland fiatalembernek - a neve nem jut eszembe -, akit bizony szabálytalanul választott el a nempöttyöstől két barátságtalan mediterrán fiatalember.

gójóstoll 2010.07.13. 18:12:46

Az egész eszmefuttatással csak egy baj van: nem a csapat tudásán múlik a győzelem. Korrupt a FIFA - a játékvezetői tévedés lehetőségének fenntartása, a videobíró ellenzése kifejezetten tág teret nyújt a csalásoknak. Azon kívül nyílvánvaló hogy a csőd szélén tántorgó Spanyolország kizsarolta magának ezt a világbajnokságot Angela Merkeltől és talán a hollandoktól is-jellemző, hogy a német csapat 4 gólos argentinok elleni győzelménél még ott tapsolt a lelátón, a spanyolok elleni eladott meccsre már el se ment a kancellár. Valószínűleg Németország és az EU választhatott, hogy a görög mentőcsomag háromszorosát adja Spanyolországnak vagy hagyják hogy világbajnok legyen és a következő 4 évben ebből csináljon pénzt. Gondolom a Real Madrid meg a Barca eurotízmilliárdokkal tartoznak a német és más bankoknak,hiszen százmilliókértz vesznek játékosokat meg edzőket, eredményt mégsem tudtak felmutatni az európai kupákban. Messi így vb után hol ér egymilliárd eurót, sehol-bukott hitelbe vett sztár. Ja és Zapatero bicskanyitogató magabiztossággal vigyorgott a döntő előtt, és mindjárt meg is csináltatták a spanyolok a világbajnoki csillagos mezt jó előre. Ennyit arról, hogy ez összeesküvés elmélet-e.
Undorító, hogy a foci csak a pénzről szól, és a fogadási maffiákról! Ebben jobb is ha nem veszünk részt, így is elég korrupt a magyar foci is.
De megmondom én, hogy melyik csapat fogja hamarosan szarrá verni a spanyol gipsy kingeket és lesz europa, majd világbajnok: a német csapat. Neuer, Lahm, Podolski, Klose, Schweinsteiger, Thomas Müller, Özil és a többiek. Ők tényleg játszák a focit és nem adják veszik.
És még egy: undorító volt az M1 foci VB-s studióbeszélgetésben elhangzott következő mondat: nem tudom, hogy mit lehet egy német csapaton szeretni? Hát azt hogy tiszta focit játszanak- és még mielőtt nácizni kezdenének a horgas orrúak, Uruguayt, Ghánát és Észak-Koreát is lehet szeretni, már ami a focijukat illeti-Deutschland über alles!

Valetudox 2010.07.13. 18:17:33

@gójóstoll: "s mindjárt meg is csináltatták a spanyolok a világbajnoki csillagos mezt jó előre"

ezzel bizonyitani azt, hogy bunda volt finom melle loves.

NFL, NBA stb ligakban mar jo par eve ez a divat, hogy elore legyartjak oket, hogy a tv ben mar azt mutogassak igy jo sokan fogjak megvenni.

Lojzi_ 2010.07.13. 18:18:21

@horas: Nem szeptemberben kezdődik a BL?

hegyilany 2010.07.13. 18:22:07

@csi szi: "egy német-holland vegyes válogatott"
Azokat tízszer annyira lehetne utálni, mint külön-külön a kettőt. :)

zm 2010.07.13. 18:23:59

@gójóstoll: nem állítom, hogy minden jól van úgy a foci körül ahogy van de az biztos hogy Veled sokkal nagyobb baj van :) Túl könnyű mindent a maffiára fogni.. vagy ezt most az IMF döntötte el? Elnézést de nem egyértelmű abból amit írtál...

Ez a foci vb egyértelműen a pályán dőlt el (kivéve talán a franciákat akik előre eldöntötték, hogy idióták)

Ol_Sanchez 2010.07.13. 18:24:00

c. ronaldo, wtf? hol elsz te ember? melyik vb-t nezted?

2010.07.13. 18:24:28

naccerű cikk! és ki az edző? mert ugye az argentinoknál láttuk, hogy normális edző nélkül nehéz egy bizonyos szint felett!

thevoyager 2010.07.13. 18:25:52

@csi szi: Tudom, hogy már kurva unalmas a téma, de akárhonnan nézem, ez holland-német-lengyel-ghánai-tunéziai válogatott. Minimum :D

Lojzi_ 2010.07.13. 18:27:54

@zm: Az igaz, hogy a pályán dőlt el a VB (összeesküvés-elméletekben én sem hiszek), de nem 22, hanem 25 ember közreműködésével és sajnos sok olyan meccs volt, ahol a 25-ből az a 3 befolyásolta legjobban a meccset, amelyiknek egyáltalán nem kellett volna.

Mindegy. Ha ez a VB volt az ára annak, hogy változás legyen végre a szabályok betarttatásában (Figyelem! Nem a szabályokban!), akkor ám legyen.

xsasha 2010.07.13. 18:29:03

Aki Forlant, Messit és Ronaldot egy csapatba rakja, az véleményem szerint nem ért a focihoz. Megtanulhattuk minimum ezen a vb-n, hogy nem elég sztárokat pakolni egy csomóba, hanem csapatra van szükség. Ez a felállás 3 góllal kikapna a német válogatottól, még ha az nincs is formában.

montipájton 2010.07.13. 18:33:35

@horas: Mitől volt borzalmas? Tanítanivalóan védekeztek. Nem henteskedtek, nem rúgták, amerre álltak, gyönyörűen bekkeltek, elöl meg beröfögött a malac. És akkor még Derdiyok kapufájánál pechjük is volt.)))
Aztán persze kizúgtak, amikor nekik kellett volna gólt lőni, de ettől még a dicsőségük nem relatív, legyőzték a legyőzhetetlenül félelmetesen korszakosan brutális spanyolokat.

Lojzi_ 2010.07.13. 18:34:47

@thevoyager:
Van egy elmentett szövegem erre, amit nem vagyok rest naponta beszúrni, amíg van olyan hülye, aki felveti ezt a témát.

Tehát ismét:

Gomez anyja német, Németországban született, egész életében ott élt, Németországban tanult meg focizni, német korosztályos válogatottakban játszott. Mégis melyik válogatottban kellene szerinted szerepelnie?

Podolski 2(!) éves korában költözött Németországba, egész életében ott élt, Németországban tanult meg focizni, német korosztályos válogatottakban játszott. Mégis melyik válogatottban kellene szerepelnie?

Klose 8 éves korában költözött Németországba, apja német származású. Németországban tanult meg focizni, német korosztályos válogatottakban játszott. Mégis melyik válogatottban kellene szerepelnie?

Boateng anyja német, Németországban született, egész életében ott élt, Németországban tanult meg focizni, német korosztályos válogatottakban játszott. Mégis melyik válogatottban kellene szerinted szerepelnie?

Özil Németországban született, egész életében ott élt, Németországban tanult meg focizni, német korosztályos válogatottakban játszott. Nincs is török állampolgársága. Mégis melyik válogatottban kellene szerinted szerepelnie?

Khedira anyja német, Németországban született, egész életében ott élt, Németországban tanult meg focizni, német korosztályos válogatottakban játszott. Mégis melyik válogatottban kellene szerinted szerepelnie?

Marin 2(!) éves korában költözött Németországba, egész életében ott élt, Németországban tanult meg focizni, német korosztályos válogatottakban játszott. Nincs bosnyák állampolgársága. Mégis melyik válogatottban kellene szerepelnie?

Trochowski 2(!) éves korában költözött Németországba, szülei részben német származásúak. Egész életében Németországban élt, Németországban tanult meg focizni, német korosztályos válogatottakban játszott. Mégis melyik válogatottban kellene szerepelnie?

Aogo anyja német, Németországban született, egész életében ott élt, Németországban tanult meg focizni, német korosztályos válogatottakban játszott. Mégis melyik válogatottban kellene szerinted szerepelnie?

Tasci Németországban született, egész életében ott élt, Németországban tanult meg focizni, német korosztályos válogatottakban játszott. Mégis melyik válogatottban kellene szerinted szerepelnie?

A jelenlegi német válogatott játékosai közül egyedül Cacau honosított játékos, de ő is 10 éve élt és játszott már Németországban, mielőtt megkapta az állampolgárságot. 18 éves korában került Németországba.

Cacau kivételével minden jelenlegi német játékost a német utánpótlás termelt ki. (És igazából Cacau is csak Németországban lett igazából labdarúgó.)

Lojzi_ 2010.07.13. 18:37:10

@xsasha: Azért Lahm és Schweini hiányozna nagyon. Meg lyen ihletett formában, ahogy a VB-n játszott Friedrich is.

zm 2010.07.13. 18:39:13

@Lojzi_: ez így van, és ez nem jó amin változtatni kell.
Szal full HD 3D szemüveget a videóbírónak, szenzoros fotocellás zászlót a robotasszisztenseknek, gps-t a labdába, lézeres mozgásérzékelőt a kapufába. A szabálytalanságokat egy jó motion-capture algoritmus felismerheti. A meccs "kézbentartásáról" egy a játékosok füldugójába suttogó túsztárgyaló gomndoskodhat.

Egyedül a 4 bíró nélkülözhetetlen hogy megnézze rendben vannak e a stoplik.
:)

Lojzi_ 2010.07.13. 18:49:41

@zm: Értem én az iróniát, de igenis ez a jövő útja.
A játékvezető akárhogy nézzük egy eszköz lenne a szabályok betarttatására.
Mégha földig ér is a lába és a két füle közé is szorult a feje, ugyanúgy, mint a játék igazi részvevőinek a játékosoknak.
Az elsődleges cél a szabályok objektív érvényesítése.
Vannak olyan elemei a szabálykönyvnek, amit egy filléres technika könnyebben érvényesí, mint a legjobb játékvezető. Nosza használjuk.
Tíz év múlva kétszer ennyi szabály alkalmazásából lehet kiiktatni az emberi tényezőt és egy szép napon talán mindből.
Hogy a stopli ellenőrzés lesz-e az utolsó, az majd kiderül.

Ami még örömteli, hogy a mi gyermekeink, akik számítógéppel a hónuk alatt nőnek fel, nem fognak ezzel annyit szarozni, meg lacafacázni, mint a mai FIFA vezetés.

zm 2010.07.13. 19:02:37

@Lojzi_: nagyából egyet értünk. Arra próbáltam csak célozni, hogy nem kell túlspirázni a dolgot. A játékvezető mint emberi tényező és része ennek a játéknak. Egy technikai segéd aki megnézheti a lassításokat és a játékvezető vagy figyelembe veszi a véleményét vagy nem (mint a partjelzőknél) bőven elég szerintem.

dzzzzz 2010.07.13. 19:16:48

@zm: "ez így van..."
én nagyon is örülnék, ha így lenne

dzzzzz 2010.07.13. 19:18:27

@Lojzi_: KP Boateng anyja német, Németországban született, egész életében ott élt, Németországban tanult meg focizni, német korosztályos válogatottakban játszott. Hogy játszhat a ghánai csapatban?

Laciii 2010.07.13. 19:26:14

@originalBalintos:
Kettős állampolgár úgy, a németbe nem fért be ezért inkább ott játszik.
A sztorit ugye hallottad, hogy mikor időben érkezett elküldték, hogy ne várjon hiába, míg a többiek majd valamikor megérkeznek mikor kedvük tartja. Na ennyire lett volna inkább a német válogatottban a helye.

bz249 2010.07.13. 19:27:43

@Lojzi_: "Cacau kivételével minden jelenlegi német játékost a német utánpótlás termelt ki. (És igazából Cacau is csak Németországban lett igazából labdarúgó.) "

Es o is 5. osztalyu focistakent erkezett Nemetorszagban (marmint konkretan az Oberliga Bayernban kezdett focizni) es ugy kapott allampolgarsagot, ahogy buszvezeto vagy egy karpitos kapna. Teljesitette a 8 eves nemetorszagi tartozkodas es a nemet nyelvismereti kovetelmenyeket. Tehat egyaltalan nem focistakent igazoltak le a valogatottba (mondjuk nem is jo jatekos).

bz249 2010.07.13. 19:31:52

@originalBalintos: KP Boateng egy cimeres fasz, bajkevero, semmi alazat nincs benne es altalaban is fegyelmezetlen ezert nem fert bele a nemet valogatottba.

A ghanai szovetseg meg kihasznalta a lehetoseget (egyebkent jo, hogy Afrikaban volt ez a vb, mert igy Kevin-Prince eljutott erre a foldreszre is).

horas 2010.07.13. 19:35:43

@montipájton: Vak tyúk is...
Hát pont ettől borzalmasak,hogy a lehetetlent teljesítették onnan kezdve meg a minimumot nem sikerült innen látszik,hogy az egy talált 5 ezres volt.

csubli 2010.07.13. 19:36:13

Gojóstoll, te beteg vagy.

Az, hogy nem a spanyoloknak drukkoltál, még nem jelenti azt, hogy így kell írni róluk. Én már nagyon rég óta nekik szurkolok, éppen azért, mert tetszik a stílusuk és a mentalitásuk. A döntőben is lehetett látni, hogy a hollandok mészárszékké alakították a pályát, és nem egy, hanem 4(!) piros lapot kellett volna kiosztani a hollandoknak. Akkor ezek szerint, úgy gondolod, hogy az oranje mindent megtett annak érdekében, hogy elveszítsék a meccset, csak Webbnek elfelejtett a FIFA szólni, hogy ossza mán ki a lapokat. lol. A mentalitás: a spanyolok legdurvább megmozdulása az volt, mikor a halvérű Iniesta brutálisan (lol) kitartotta a csípőjét alattomos köcsög van Bommelnek.
A németek meg egyszerűen nem tudtak focizni a spanyolok ellen (mint ahogy senki sem), mert nem volt náluk a labda! Biztos az EB-t is előre lejátszották. lol
So: jó lenne, ha reálisan értékelnéd a dolgokat és elismernéd, hogy jelenleg a spanyol a világ legjobb csapata. Kiindulási alapnak nézd meg a Barcelona játékát, és akkor megérted, mi az a spanyol foci...
Ha kicsit is értenél a labdarúgáshoz, akkor rájöhettél volna, hogy egy védelem nélküli angol válogatottat és egy védelem nélküli argentin válogatottat a spanyolok lehet, hogy még jobban megrakták volna, mint a németek. lol.
Löw is elismerte, hogy csapatának a játékát megpróbálta a 2008-as EB-n látott spanyolokéra formálni.

horas 2010.07.13. 19:39:36

@popp: Hát igen @t.o.d.: már előre jelezte,hogy gáz lesz,eleinte bele estem abba hibába,hogy elolvastam illetve reagáltam is majd rájöttem,hogy teljesen feleslges.

ScuderiaFM 2010.07.13. 19:40:14

Sztem a következő csapat kellene:

.....................van Bommel
v Bommel...v Bommel...v Bommel...v Bommel
....v Bommel....v Bommel....v Bommel
.......v Bommel.............v Bommel
....................v Bommel......................

Taktika: a piramis tetején lévő v Bommel a labdakihozatal közben rúgja fel Piquet/Puyol páros valamelyikét. Ha nem sikerül, a mögötte lévő 2 v Bommel feladata Xavi és Bousquets elkaszálása. Amennyiben Iniesta vagy Villa közelébe érne a labda 4+3 v Bommel van a likvidálásukra, és ha némi szerv, vagy szövetdarab eljutna a 16oson belülre, azt a kapuban álló v Bommel a földbe tudja taposni könnyedén. :D

stars7726 2010.07.13. 19:40:42

soha az életben nem verné meg ez a csapat a spanyolokat
semmi értelme az ilyen találgatásoknak.semmi.

borleszk (törölt) 2010.07.13. 19:47:05

mit okoskodtok? mi vertük meg a spanyolokat senki màs. üdv svàjcbol

ha nagyon màst akartok akkor Szegedi Csillag, D blokk. na ok tuti megvernék oket

Ferguson 2010.07.13. 19:47:17

Az Elit alakulat xarra verne ezeket a bohocokat... :D

Laciii 2010.07.13. 19:49:44

@ScuderiaFM:
Helyesen:
"És az edző v Bommel által választott Taktika: ..." :)

egyatlagosfelhasznalo 2010.07.13. 20:05:51

C. Ronaldo? Messi? Na, biztos rossz VB-t néztem... én ugyanis semmi értékelhetőt nem láttam tőlük (sem).

Brigi \"B. A.\" főnöke 2010.07.13. 20:08:06

Bárki megveri ezeket, ha annak a bárkinek O. Hitzfeld az edzője.

C_Brown · http://hattrickunited.com/egricsillagok 2010.07.13. 20:13:32

Ronaldo? Messi? Az indexnél nem néztek tévét egy hónapig, és pont most?

kelta 2010.07.13. 20:23:02

érdekes csapat az biztos, de én yahya toure helyet essient vagy cambiassot játszatnám.
Vagy egyszerűen az Intert:)))))))))

Keelhaul 2010.07.13. 20:24:01

Ez a csapat nem győzné le a spanyolokat, nem húztad ki vele a méregfogukat. Most azon túl, hogy Cét Piquére csak az küldi, aki nem látta, mit művelt vele Piqué a legutóbbi meccseiken.

nb · http://fersml.blog.hu 2010.07.13. 20:33:31

@balu11: számítva a labdarúgást szerető és értő szurkolókra a szimulációkat hamarosan bárki maga is kipróbálhatja, ehhez "csak" a csapatok avatárjaira lesz szükség. Pontosabban most is ki lehet próbálni számos kiadást a footballerml.sourceforge.net/#Try_or_Download lapról, akár egy kattintással is, de ahogy a progi induló képernyőjén is látszik: az avatárokat elég lesz majd megadni egy URL címmel. Az avatárokhoz "keresek" majd csapat, játékos és edző avatár karbantartókat, elképzelésem szerint tehát itt számítanék majd a labdarúgást szerető és értő rajongókra.

csibicsabi 2010.07.13. 20:35:39

nagyon érsekes az írást, elolvasnék egy olyat is, hogy a sapnyol válogatott miként győi le ezt a csapatot is..:)

Kettészakad a pálya középen jön fel a víz 2010.07.13. 20:37:45

@Lojzi_:
Jól van nagyon ügyes vagy.
Reméljük ilyen magyar válogatott nem lesz. Akkor inkább ki se jussunk.

Szaffi B. 2010.07.13. 20:38:35

CRonaldo a szupercsapatban, lol

Some more of this:

img12.imageshack.us/img12/260/testwkk.gif

Szaffi B. 2010.07.13. 20:48:45

@Kettészakad a pálya középen jön fel a víz: Ugyan mi vonzana ide bárki (emigránst) is? (Bruttó 60 mint takarító?) :(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

Lojzi_ 2010.07.13. 20:52:49

@zm: A kor követelményeinek és a tét nagyságának megfelelő szabályérvényesítés sosem túlspirázás. SzVSz.

Lojzi_ 2010.07.13. 20:54:30

@originalBalintos: Úgy, hogy Ghána honosította. Pont. Ellentétben a féltestvérével.

giacinto 2010.07.13. 20:55:47

@kelta:
"Vagy egyszerűen az Intert:))))))))) "

KELTA for PREZ!

Respect!

:)

kelta 2010.07.13. 21:01:26

@giacinto: kösz a dicséretet, de páran már beírták ide hogy egyszerűen az Inert kéne játszatni.

Lojzi_ 2010.07.13. 21:04:31

@Kettészakad a pálya középen jön fel a víz: Túl azon, hogy minden magyar válogatott kb. pont ilyen (99%-ban a magyar labdarúgás által kitermelt, a magyarországi népesség etnikai arányát nagyjából tükröző csapat), az a vágyad sem tűnik teljesíthetetlennek, hogy ne jussunk ki...

nordsee 2010.07.13. 21:09:26

@Lojzi_: OFF
túlspirázás inkább túlspiLázás, ti.: spielen (ném.) = játszani
ON

Lojzi_ 2010.07.13. 21:17:10

@nordsee: Okay.
Ha megfigyelted, akkor @zm: ezen bejegyzésére válaszoltam, ahol ő is így használja. Így gondoltam szinkronban maradunk... :o)))))

Lojzi_ 2010.07.13. 21:23:22

@Kettészakad a pálya középen jön fel a víz: Mit nem értesz?

A német válogatottban (egy-egy ritka madár kivételével) olyan játékosok játszanak, akik ott lettek futbalisták, ott tanultak, ott nevelkedtek. Nálunk is.

A német válogatott etnikai összetétele nagyjából lefedi az ország etnikai összetételét. A miénk is. Talán válogatott szinten nálunk a cigány kevesebb, mint a számarányuk, de ez nem feltétlenül a németek hibája.

Tehát a válogatottunk pont olyan - ebből a szempontból, amiről a vita folyik -, mint a németeké.
Te az ilyen típusú válogatottakat nem szereted és nem szeretnéd, ha Magyarországnak egy ilyen típusú válogatottja világversenyen venne részt.
Számodra az a jó hír, hogy valóban nem is teszik. Meg sem próbálják gyakorlatilag.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.13. 21:27:26

@Lojzi_:

Értem, amit mondasz, és én is értelmetlennek és unalmasnak tartom a német válogatott etnikai összetételén való rugózást; de a tényszerűség kedvéért jegyezzük meg, hogy Németország lakosságának nem nagyjából a fele külföldi betelepült. Szóval nem csak arról van szó, hogy a válogatott összetétele természetesen következik a népességéből.

mialenyeg 2010.07.13. 21:34:29

C. Ronaldo helyett nem lehetne inkább Drogba? :o)
Messit is valthatnank valakivel aki eredmenyesebb ralovo volt.

Szaffi B. 2010.07.13. 21:36:56

@Csöncsön: Ezt valahol már kielemezték, de nem emlékszem hol. A népesség nem fele külföldi betelepült, viszont a foci a "szegényebb" rétegek számára is elérhető, szemben mondjuk a tenisszel, úszással, stb. Nyilván sok a másodgenerációs bevándorló, (ahogy máshol is Nyugat-Európában).
Cigányok nem lesznek egyhamar a magyar fociban, oka ugyanez, pont a focizó "réteg" az, akinek a legtöbb konfliktusa van velük.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 21:41:07

@nordsee: Létezik a túlspirázás kifejezés is a magyarban, az pedig az angol spirit szóból jön és persze mást is jelent.

@Lojzi_: hagyjad voltak már érdekes megjegyzései a srácnak és lesznek is még. Én például nagyon is tudtam drukkolni a Radulovics Boki által vezérelt női kézi válogatottnak, vagy férfi csapatnak Perez Csárlival és Eklemovics Nikolával vagy Puljazevics Nenáddal együtt, sőt tudok szurkolni Janics Natasának bár ő benne nagymamája révén van magyar vér is, meg apja révén horvát, anyja révén szerb is. on.

Szaffi B. 2010.07.13. 21:42:18

Ez a pasas viszont igazi sportember, nagyon szimpatikus volt végig, meg most is:
www.fn.hu/foci_vb_2010/20100712/forlan_dijam_elismeres_uruguaynak/

bz249 2010.07.13. 21:43:50

@Kettészakad a pálya középen jön fel a víz: Grosics-Buzánszky,Lipovics,Liendenmayer-Bozsik,Zakariás-Bednarik,Czibor-Kocsis,Dvoracsek,Purczeld

Ezek amúgy kijutottak egy vb-re, sőt döntőt is játszottak.

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2010.07.13. 21:44:10

@Csöncsön: de a fent felsoroltaknak többségének apja vagy anyja német, akkor ők félnémet vagy félkülföldi és így már németek felé billenti az arányokat:)

Lojzi_ 2010.07.13. 21:47:10

@Csöncsön:
"de a tényszerűség kedvéért jegyezzük meg, hogy Németország lakosságának nem nagyjából a fele külföldi betelepült."
Ahogy a német keret nagyjából fele sem betelepült külföldiekből áll.

Cacau az egyetlen betelepült külföldi.

A tévesen ebbe a csoportba sorolt többieknek szülei/nagyszülei a betelepült külföldiek, illetve a szüleik/nagyszüleik egy része, míg másik része tős-gyökeres német.
Ők maguk pedig németek.
Inkább németek, mint bármilyen más nemzetiségűek.

Nekem például a vezetéknevem Németh, magas vagyok, kék szemű és ha nem is szőke, de minimum világos hajú.
Nagy összegben mernék fogadni, hogy az őseim nem hátrafelé nyilazva lovagoltak be a Vereczkei-hágón át a Kárpát-medencébe, de attól még nekem - megfelő sportbeli kvalitások megléte esetén - nem fordult volna meg a fejemben, hogy valamilyen más válogatottban lépjek pályára. Pláne nem olyan ország válogatottjában, ahol még nem jártam.

A legjobb példa erre a Boateng gyerekek esete.
Mindkettő német anya és (ugyanazon) ghánai apa gyereke.
Melyik a köcsög?
a.) Jerome, aki Berlinben születve, német iskoláit végigjárva, német korosztályos válogatottak után a német nagyválogatottban szerepel?
a.) Kevin-Prince, aki Berlinben születve, német iskoláit végigjárva, német korosztályos válogatottak után a ghánai nagyválogatottban szerepel, olyan országéban, amelyiknek még csak a kontinensén sem járt soha?

Lojzi_ 2010.07.13. 21:48:45

@nordsee: Inkább, minthogy Te ülj közém.

Szaffi B. 2010.07.13. 21:51:07

@Lojzi_: Melyik a köcsög?
a.) Jerome, aki Berlinben születve, német iskoláit végigjárva, német korosztályos válogatottak után a német nagyválogatottban szerepel?
a.) Kevin-Prince, aki Berlinben születve, német iskoláit végigjárva, német korosztályos válogatottak után a ghánai nagyválogatottban szerepel, olyan országéban, amelyiknek még csak a kontinensén sem járt soha?

Hmm. Melyik a köcsög???
KPB nem EZÉRT köcsög.
Amúgy jól tudom, hogy Puskás spanyol állampolgárságot kapott és játszott is a válogatottjukban?

???

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.13. 21:52:10

@birsalmamag:

Igen. Valószínűleg ez is egy kitörési lehetőség a bevándorlóknak.

Szaffi B. 2010.07.13. 21:52:46

@popp: @nordsee: Létezik a túlspirázás kifejezés is a magyarban

Igen, mikor rázzák az emberek a "túlspit", arra mondják.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 21:52:56

@birsalmamag: "Cigányok nem lesznek egyhamar a magyar fociban, oka ugyanez, pont a focizó "réteg" az, akinek a legtöbb konfliktusa van velük." - ha ez így van elég nagy baj, annál inkább mert a ritmus érzékük alapján biztos sok tehetséges focista volna közöttük. Hogy mást ne mondjak a hatvanas évekbeli világklasszis csatárunk Farkas Jancsi is cigány vagy roma (ahogy tetszik) volt, a nyolcvanas években Rostás Sanyi, a kilencvenes években meg Pisont Pista (a legnyagyobb király - őt még a spanyolokat ellen készülő supergroupba is beraknám) és Lakatos Feri is volt válogatott, de a váci Koszta Jani és Nagy Tibi is.

Ráadásul a foci vagy akármelyik sport egy jó kitörési lehetőség lehetne az ügyes roma kölykök számára a nyomorukból. on

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.13. 21:54:16

@Lojzi_:

Másod- és harmadgenerációs bevándorlók. Ez a lényeg.

exeaxe 2010.07.13. 21:57:07

Jó ég, mi folyik itt... :)

@heinrich:
a spanyolokon lehet variálni? az EA annyira szimetrikus és kiegyensúlyozott, hogy muszáj lenne a spanyolokat valamerre eltolva területet nyitni

Szaffi B. 2010.07.13. 21:57:38

@popp: Igen, sajnos. :(((((
Akkoriban nem volt ilyen a helyzet, mint ma Mo-on.
:(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

Lojzi_ 2010.07.13. 21:58:26

@birsalmamag: Nem emlékszem az elmúlt években Németországot érintő forradalomra és szabadságharcra. Ami azért Puskás spanyol karrierjét némiképp árnyalja...

Lojzi_ 2010.07.13. 22:02:27

@Csöncsön: Egyáltalán nem ez a lényeg.
A lényeg az az, hogy ugyanolyan németek, mint akiknek a neve is németes hangzású és 5476-os faktorú fényvédőkrémet kell használnia, ha napra megy, mert ráégnek a szeplői.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.13. 22:09:09

@Lojzi_:

Persze, hogy ugyanolyan németek, vagy inkább: ugyanúgy németek, de a társadalmi tagolódást jelzi. Vagyis valószínűleg van olyan statisztika, amelyik kimutatja, hogy a másod-harmadgenerációs bevándorlók között magasabb a focit magas szinten űzők aránya, mint az összlakosságban.

Dr Keynes 2010.07.13. 22:09:28

@Melee: Nem Onnan hogy De Jong és van Bommel (sőt talán Sneijder) kiállítása után el sem jutnak a szabadrúgásig a hollandok? Erős bírói segédlet mellett nyertek a spanyolok, ezt aláírom, de az a bíró bizony a hollandokat segítette a töketlen hozzáállásával.

dzzzzz 2010.07.13. 22:10:39

@popp: persze, megvan a tehetségük, de mekkora részük edz rendszeresen, keményen, nem dohányzik?

bz249 2010.07.13. 22:10:55

@Lojzi_: tessék már az eredeti nevén hívni ezt a jóembert: Purczeld és többedik generációs sváb bevándorló. :)

Szaffi B. 2010.07.13. 22:12:18

@Lojzi_: Boatengét pedig az_"árnyalja", hogy kettős államolgár, mert az édesapja és az édesanyja két különböző ország állampolgára. Nem ettől köcsög KV Boateng, hanem mert az.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.13. 22:19:27

@exeaxe: ezt most nem pontosan értem :)

Az a kérdés, hogy mit tehetne egy ilyen helyzetben a spanyol válogatott?

Lojzi_ 2010.07.13. 22:23:54

@birsalmamag: Szerintem ettől is. Semmi köze neki Ghánához (nem a ghánai papához, hanem az országhoz). Egyszerűen kárcsú volt a Nationalelfhez (lehet, hogy technikailag nem, de mentalításban mindenképpen), azért próbálkozott arrafelé.

Lojzi_ 2010.07.13. 22:27:23

@Csöncsön: Biztosan van ilyen statisztika. Ha nincs, akkor csinálsz.
Sőt olyannak is kell lennie, hogy biztosan azok a legjobbak a német labdarúgás történetében ever, akiknek vannak spanyol felmenőik (pl. Mario Gomez).

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 22:27:25

@originalBalintos: Azért persze ez is általánosítás, biztos akadna, ahogy azért akad szorgalmas roma, főleg ha lát perspektívát és kap megfelelő ellátást mondjuk az egyik új foci akadémiában.

@bz249: Puskás még Purczeldként született. Ha viszont a magyar határok addig terjednének mint 1918-ban, akkor igen vegyes etnikai összetételű válogatottunk lenne, sőt bátor szível kiküldeném őket akár a spanyolok ellen is.

exeaxe 2010.07.13. 22:28:06

Igen, az a kérdés. :)
az egyik megoldás a 100%-os labdabirtoklás lenne, mivel a letámadás esélytelen :)
bármi máshoz változtatni kellene a spanyol felálláson

bz249 2010.07.13. 22:32:54

@popp: mondjuk egy olyan csapatot nehezebb (bár közel sem megoldhatatlan) edzői feladat lenne összetartani. Bár egy színmagyar válogatott is képes lehet klikkesedni.

Cigány labdarúgó: na igen, micsoda példát mutatnak neki a magyar játékosok. Mind igazi nagybetűs sportember (ott a magyar bajnok DVSC, ahol a Renault-gyár egykori targoncás a sztárcsatár, mert nagy és erős testfelépítésű... és ugye ez a bajnokcsapat)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.13. 22:33:14

@Lojzi_:

Gyanítom, olyat akarsz belelátni a kommentembe, amire nem gondoltam.

Amire gondolok: focizni a viszonylag kevésbé jómódú rétegekben kezdenek el többen.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 22:33:37

@Lojzi_: Épp a ghánai papa a köze Ghánához. Ha jogosan fönn akadsz anémet válogatott etnikai alapon történő csesztetésén, akkor nem tudom miért törsz pálcát Prince döntése fölött.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 22:36:51

@bz249: Sokan épp ugyanezt a problémát hozták föl a spanyol válogatott eredményességének egyik okaként. Most viszont nagyon jól megférnek egymás mellett spanyolok, katalánok, baszok.

dzzzzz 2010.07.13. 22:37:48

@popp: persze, hogy az, lehet hogy tévedek. De az általános iskola ahova jártam tele volt nagyon ügyesen focizó cigánygyerekekkel. De egyikükből sem lett igazi sportoló. Az egyikük például aki tényleg keményen tud edzeni kb. 13 éves kora óta dohányzik és nem tud (nem is akar?) leszokni.
Még egyszer leírom, ez nem általános igazság, inkább csak a személyes tapasztalatom.

megint 2010.07.13. 22:38:04

Mennyiben más a spanyol mint a német? A fele katalán, nagyrészt nekik is köszönhetik , hogy nyertek.

bz249 2010.07.13. 22:42:18

@popp: Kevin-Prince úgy lett ghánai válogatott, hogy most járt először Afrikában. Egyetlen dolog motiválta, hogy a ghánai válogatott van olyan jó, hogy kijuthat vele a vb-re.

Ez természetesen amúgy érthető döntés, ki a fene ne szeretne kijutni egy vb-re. Pláne, ha még a képességei is megvannak hozzá (és nem mellesleg németként erre semmi esélye nincs összeférhetetlenségi okokból) ugyanakkor ez nem éppen morális csúcs.

Persze Kevin-Prince nem ettől lett segg, hanem amiatt, ami miatt nem lehet német válogatott.

Kettészakad a pálya középen jön fel a víz 2010.07.13. 22:51:27

@originalBalintos:
Fejben gyengék, ahogy az afrikai válogatottak is. Soha nm lesz afrikai világbajnok!

Kettészakad a pálya középen jön fel a víz 2010.07.13. 22:56:17

@bz249:
Nem érzek hasonlóságot a jelenkori német válogatott és az aranycsapat etnikai összetétele között.
Te igen?

farkas 2010.07.13. 22:56:32

@ScuderiaFM: Nem rossz a csapatod, de van egy még hatékonyabb:

_______________Iniesta
Iniesta___Iniesta___Iniesta___Iniesta
____Iniesta____Iniesta____Iniesta
_______Iniesta________Iniesta
______________Robben_____________

Az egyszerűség kedvéért szerepel miden poszton Iniesta, tetszőlegesen behelyettesíthető bármelyik latin focistával, aki már eléggé képzett a cuccra. Tehát kapus Iniesta sírógörcsöt kap az ellenfél támadójának durva nézésétől, ezért azt kiállítják. Így halad előre a támadás, minden passz után egy-egy ellenfél kiíródik, amíg saját magával nem kerül szembe: ekkor mindkettő elrepül egymás mellett, visszarúgásnak esélye sincs, mert túl nagy a röpte íve, ezzel sportszerűen kisérülnek. Ezért kell Robben, aki nem tanulta meg, hogy el kell esni, és mivel már egyszer elszúrta, másodszorra belövi.

bz249 2010.07.13. 23:04:38

@Kettészakad a pálya középen jön fel a víz: melyik maradhat a német csapatból? Akinek az egyik szülője német az még oké? Vagy csak a fehérek? Vagy csak azok a fehérek, akik minimum két generáció óta ott élnek? Esetleg azok akik német nevet vettek fel (Mehmet Scholl)? Milyen kritériumok alapján lehet valaki német?

Minarik Ede bácsi 2010.07.13. 23:05:13

@popp: Ha már Vác, akkor Romanek az egyik legjobb szélső volt az NB1-ben akkortájt.

Lojzi_ 2010.07.13. 23:09:41

@popp: Azért, mert nálam nem egyenlő a kettő.
Ghánai apával a ghánai identitás maximálisan rendben is lenne, ha nem akkor törne rá szegény addig német identitású KP-re, amikor az egybecseng a karriercéljaival.

Bár soha nem volt ghánai apám, így nem ismerem a ghánai nemzeti érzés minden aspektusát. Lehet, hogy ez tényleg olyan, hogy nem jön 21 éves korig és akkor is csak érdekből.
Ez esetben nem szóltam.

Még jó, hogy a fél lengyel, vagy a németországi török nemzeti érzés nem (mindig) ilyen.
A zárójeles megjegyzést a gelsenkircheni születésű Altintop ikrek miatt szúrtam be. Ugyanez a történet, annyival megbolondítva, hogy nekik nincs német felmenőjük tudtommal.

bz249 2010.07.13. 23:19:22

@Lojzi_: Bastürk is török válogatottat választotta anno. Szóval volt ilyen jó néhány (ugyanakkor ő sem játszott a német U-csapatokban).

Lojzi_ 2010.07.13. 23:24:25

@bz249: Talán Özil meghozza ezen a téren az áttörést.
A németországi török srácok első példaképe lesz, aki német mezben tolja.

Minarik Ede bácsi 2010.07.14. 00:01:52

Nekem alapvetően tetszik az Elit válogatott, annak ellenére, h CR is a tagja, aki időnként köcsög, de a kvalitásait el kell ismerni (pl 4 éve milyen ügyesen állíttatta ki Rooneyt:). Viszont én megerősíteném a csapatot Luganoval, Elanoval, Müllerrel, Sneiderrel, Valdezzel, Hondával és Mercédesszel (Stieberre gondoltam, de rájöttem, az egy másik sportág, bocsi). Szerintem ez az hat játékos kéne még a csapatba, de hogy igazán legyen esélyünk a spanyolok ellen, meghagynám az eredeti 11-et is, így 3-an figyelnének Villára is meg Iniestára is, miközben a támadó szekció is emberfórban lenne. Ja és még szűrőnek vagy mélységi irányítónak betenném Lipcsei Petit, ő majdnem játszott Barcelonában, a sértődött Robsontól hasznos információkhoz juthatna.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 00:07:09

@Minarik Ede bácsi: Na, ő is a Honvédban kezdte. Jól emlékszem, hogy őt rúgta le olyan csúnyán Keller Józsi?

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 00:09:19

@Minarik Ede bácsi: Sir Bobbytól csak akkor, ha médium a mi lófejűnk.

Minarik Ede bácsi 2010.07.14. 00:30:08

@popp: A Fater nem tartozott az igazán durva balbekkek közé. Ha jól emlékszem, akkor éppen kapura akart lőni, de nagyon magasra emelte a lábát. Nemcsak a favágók tudnak súlyos sérülést okozni, elég egy szerencsétlen mozdulat.

mialenyeg 2010.07.14. 00:38:33

Ja, a kapuba Pault, a polipot kéne tenni, és a labda meg legyen spanyol zászló mintás. Így biztosan nem kapna gólt...

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 00:55:55

@Minarik Ede bácsi: Akkor jól emlékeztem és én is úgy, hogy vétlen volt a dolog. A Roncsfilmből is kihallatszik szegény öreg Jenő hagja: "Hőha, ez nagyon csúnya dolog volt!"

Iustizmord 2010.07.14. 00:56:30

baszki némezetnek, cigányoznak, etnikáznak, én meg itt se vagyok h megaszongyam...

kérdés az , sőt AZ, hogy mire ment volna EZ a spanyol válogatott a M. Jordan féle Chickago Bulls, esetleg a J. Montana féle 49ers, esetleg a Gretzky féle Oilers ellen.

gyanítom, LABDÁBA SE RÚGTAK VOLNA.

but this is an other story, as it goes in Conan.

Iustizmord 2010.07.14. 00:59:25

@bz249: némez az agi a panzerlied-et el tudja énekelni, és közben dobog is a lábéval..

Ob's stürmt oder schneit, ob die Sonne uns lacht,
Der Tag glühend heiß, oder eiskalt die Nacht,
Bestaubt sind die Gesichter, doch froh ist unser Sinn,

Ja, unser Sinn,

Es braust unser Panzer im Sturmwind dahin.

pimpalini 2010.07.14. 01:00:34

@Csöncsön:

Mint ahogy nyilván olyan statisztika is van, hogy a másod- vagy harmadgenerációs (bár ez utóbbi már nem biztos) bevándorlók inkább vállalnak több (vagy egyáltalán) gyereket, mint a tősgyökeres németek.

Ez sajnos európai jelenség: a fejlett államok lakossága nem akar a gyermekvállalással bíbelődni, bajlódni az önmegvalósítás, trendkövetés, értékválság hozományaként. Európa ezért (is) hanyatló birodalom.

Iustizmord 2010.07.14. 01:01:21

@Iustizmord: mertjhogy csodálatos a termán szórend, amllett ha a kenninget is belevennénk (amit a panzerlied sem hanyagol, sowie stürmt-schneit-sonne) úgy teljes lenne a kép.

pimpalini 2010.07.14. 01:03:16

@Iustizmord:

A párizsi diadalív alatt megtettük, de senkinek sem tűnt fel, mert csupán sötét bőrű bevándorló képeslap- és egyéb csecse-becse árusok voltak akkor épp ott...:D

Bár nem vagyok német...

Iustizmord 2010.07.14. 01:14:19

@pimpalini: az öregapó mesél az unokának:

-haj, amikor mink páriszabn voltunk, mentünk étterembe, zabáltunk homárt meg szarvasgombát meg hízott libamájat, hozták a számlát de megvetrtük a pincért. oszt mentünk a bárba, ittunk mint a gödény bordeaux-i bort meg pezsgőt meg konyakot s amikor hozták a számlát megvertük a pincért. aztán a pigalle-ra mentünk és minden kurvát megdugtunk, oszt ha jött a strici megvertük. régi szép idők...

a kissrác gondolja h milyen jó ez és elutazik a haverjaival párizsba, oszt hazajövet után meséli nagyapónak:

-mentünk étterembe, zabáltunk minden finomat meg drágát, oszt hozták a számlát, emberkedtünk de a pincérek nagyon megvertek. oszt mentünk a bárba, ittunk mint a gödény bordeaux-i bort meg pezsgőt meg konyakot s amikor hozták a számlát emberkedtünk de kurvára megvertek a pincérek. aztán a pigalle-ra mentünk és minden kurvát megdugtunk, oszt ha jött a strici felálltunk de szétvertek minket a strigók. a régi szép idők már nem olyanok...

-kisunokám! kivel voltál te páriszban?

-én, nagypapa? a TUI-val, miért te?

-én, kisonokám? hát én a wehrmacht-tal...

pimpalini 2010.07.14. 01:17:13

@Kettészakad a pálya középen jön fel a víz:

Nézd, ha az a bajod, hogy feketék és helyenként muzulmánok játszanak a csapatban, akkor azt írd, s ne süketelj.:) De akkor légyszíves menj el Angliába is ezen bölcsességeddel, s golyózd ki mondjuk Cole-t, Ferdinandot a csapatból, majd meg se állj Svédországig, s rúgd picsán Zoltánt Boszniából, meg Dahlin-t és Henke Larsson-t visszamenőleg is. Dehát gondolom az USA csapata láttán egyszerűen szívgörcsöt kaptál, mikor Altidore elpuskázott 3 perc alatt 4 helyzetet, nyilván azért, mert nem olyan szép a színe, mint Donovan-nek, Buddle-ról már nem is beszélve.

Olisadebe Varsóból, Balotelli Milánóból, Senna Dél-Spanyolországból, vagy a közelmúlt holland válogatott erősen szoláriumozott játékosai (Seedorf, Davids), hááát barátom, nem lennék a helyedben. "Elveid" alapján ugyanis nincs kinek szurkolni, mert még Svájcban is N'Kufo-k, meg Derdyok-ok kergetik a bőrt, s követelnek maguknak 3. mecsetet Luzern-ben...
Egyetlen logikus és elvhű választásod maradt: szurkolj afrikai csapatnak, de mondjuk a Ráktérítőtől délre fekvő országból. Ott ugyanis nem érhet csalódás a bőrszín, netán a vallás miatt. Fehér ember ugyanis maximum az edzői poszton található.

Amúgy lenne egy kérdésem: Te hol éltél az utóbbi 20 évben?:)

Iustizmord 2010.07.14. 01:20:56

@pimpalini: és a blake nevű zimbabwei (?) fekusz teniszező aki habfehérben hódított wimbledonban? az smfau?

pimpalini 2010.07.14. 01:26:02

@bz249:

Eddzenek Ők ne félj, minden nap... a kricsniben, mert "nem is férfiember, aki naponta nem iszik meg pár kupica pályinkát"...

Persze Dragóner Attila sem feltétlenül sportszerű életviteléről volt híres, s még sorolhatnám a kevésbé muzikális, jobb ritmusérzékkel megáldott, szoláriumba már nem járó sportolókat.
A hozzáállásról mindig Végh Antal: Gyógyít6atlan c. könyve, s az abban leírtak jutnak eszembe...

pimpalini 2010.07.14. 01:32:17

@Iustizmord:

Ezen "remek" nemzetközi folyamatokra korábban Cherilin Sarkasian volt a kedvenc példám, de ma már nem jó, mert túlságosan keveset napozott.

Viszont pl. nagyon szép svéd, dán, stb hosszútávfutókat láttam (Kenyából, Etiópiából) 1000 métereket futni, akik szintén szúrnák bizonyos emberek szemét, bár csak addig, míg le nem kapcsolják a stadionban a világítást...

De beszélhetnék mondjuk a 10 évvel ezelőtti Hypo-ról, s ennek nyomán az osztrák női válogatottról kézilabdában, bár ez az utóbbi évek erőteljesen mandulaszemű európai asztalitenisz csapataihoz képest szinte semmiség.

S ha már fentebb előkerült "a legnagyobb király", egyik legjobb pingpongosunk is Kolompárként látta meg a napvilágot...

PaliDrobo 2010.07.14. 01:33:13

Pique + Fabregas

Pique fogja, és leköpi azt az ismeretlen bácsit...

ez ám az ünneplés, meg a katalán büszkeség

ÉLJEN PIQUE, köpködjéééé

(Fabregas meg milyen ellenszenvesen rötyög ott, pfajj)

20. másodperc!!

www.youtube.com/watch?v=yeFeO9tOMrc&feature=player_embedded

Csörszike 2010.07.14. 02:14:27

@Lojzi_: akkor azt mondd meg nekem léccives, h ezek közül miért csak cacau(!!!) és Klose énekli a himnuszt? kevésbbé érdekel az állampolgárság, meg h kije német, mint az identitása...a másik boatengre meg leírnád ugyanezt az unalmas paneled ghánaival?

Slice 2010.07.14. 02:35:01

@PaliDrobo: Ezután Piqué megérdemelné, ha őt is megdobálnák vagy hasonló, de lehetőleg zongorával/láncfűrésszel. Paraszt egy megmozdulás volt.

England win The Ashes! 2010.07.14. 02:45:36

@Lojzi_: "Nekem például a vezetéknevem Németh, magas vagyok, kék szemű és ha nem is szőke, de minimum világos hajú."

Csak nem te vagy a Bikini basszgitárosa?

England win The Ashes! 2010.07.14. 03:00:57

@pimpalini: Micsoda? Az USA csapatában sziú és cherokee indiánoknak kell szerepelniük, Mexikóban meg azték, olmék és maya származásúaknak. Az auszik csak aboriginalokkal állhatnának ki, a kiviék meg maorikkal. Hogy a dél-amerikai válogatottakat már szóba se hozzuk. ;-)

Kulminaator 2010.07.14. 06:51:16

@horas: Ebből a szempontból tök lényegtelen. hogy tovább jotottak vagy nem.Legyőzték őket úgy, hogy az a fenenagy armada még egy szaros gólt sem rúgott nekik.Megnyerték azt a szart de nem érdemelték meg.Ez utóbbi szintén lényegtelen.

tomtyi 2010.07.14. 07:00:02

nem olvastam végig a kommenteket, de mit keres itt Messi és Cris Ron? itt voltak a vb-n, "bizonyítottak". Messi egyébként az egyik kedvencem, de pont semmit nem csinált.

ScuderiaFM
ez a van Bommel-csapat azért jó, mert a 2. sárgalapra kiállítható az egész, egyben.

farkas
"Ezért kell Robben, aki nem tanulta meg, hogy el kell esni">hahaha, mikor nem érdekes, vagy elfelejtette. ennek ellenére elég jól űzi a dolgot. és még akkor is fájdalomtól eltorzult arccal üvölv omlik össze, mikor az ellenfél még csak a középkezdésre vár.

frogie 2010.07.14. 08:07:46

A min. 10 emberrel pálán lévő Inter a megoldás a földön fekvő nyavalygós kukukcskálósok ellen.

Lojzi_ 2010.07.14. 08:30:20

@Dr Jozef Vengloš: Annyira nem jársz messze az igazságtól, hogy történetesen Németh Lojzi után kaptam a becenevemet anno a gimiben.
:o)))

Zete · http://sikeresmagyarok.blog.hu 2010.07.14. 09:29:50

@balu11: ezt a válogatottat én is esélyesebbnek érzem a Heinrich csapatánál. Lugano nagyon jó, de őt azért az elsődlegesen nevezett védő úriemberek cseréjének tartogatnám, ahogy Müller is csak C. Ronaldo cseréje lenne, aki pedig Kuyt cseréje. Egészen egyszerűen azért, mert Kuyt is nagyon jó összjátékban, védekezni viszont sokkal jobban tud (ebben a csapatban pedig nem lehetnek lyukak a védekezésben sem - a támadó portugált (akit egyénileg amúgy Messi után a világ jelenlegi második legjobb játékosának tartok, de itt a csapat és taktika mindenek előtt) és/vagy németet csak akkor hoznám be, ha a meccs már megengedi). A spanyolokat vagy egy kiváló formában levő bátran és briliánsan támadó együttes verheti meg (ehhez azonban sok mindennek kell összejönni, s egy hullámvölgy könnyen végzetes lehet), vagy úgy, hogy náluk is spanyolabbak/barcelonábbak leszünk, amihez könyörtelenül uralni kell a középpályát, hogy pont a fő játékukat fojtsuk le. Ez a taktika azért is jobb, mert ahogy a spanyolok is bizonyították, ha a támadó gépezet néha döcög is, azért a meccsek uralásával az ellenfél támadásait minimalizálni lehet, elől meg előbb-utóbb csak betalál valaki. És Lahm és Maicon előretolásával pont ezt a középpályás uralkodást látom kevésbé valószínűleg, mint balu11 (középpályásabb) csapatánál.

Nem a spanyoloknak szurkoltam, de a vébé végeztével azért az megállapítható, hogy a jelenlegi legjobb válogatott nyert. Az, hogy ezt most nem szép játékkal tette, az egy dolog, ez a spanyolokat a legkevésbé sem érdekli. Nem rondán akartak ők játszani (sokszor azért szépen is játszottak), hanem stabilan, és ha egy kicsit jobban kijön nekik a lépés a támadásban, akkor csodálatosan is játszhattak volna, mint az EB végén és az azóta eltelt meccseik többségén. Tudomásul kell azonban venni, hogy még a legjobb csapatoknak sem mindig jön össze az álomfoci, azonban az olyan stabil futball, mint amit bemutattak, így is a legnagyobb csapatok közé emeli őket.

Minarik Ede bácsi 2010.07.14. 09:53:41

@popp: Pedig láttam a Roncsfilmet, de nagyon régen, már nem emlékszem a jelenetre.

ampelmann 2010.07.14. 10:45:31

c.ronaldo meg Messi? Inkabb Suarez Uruktol! Jo hogy mar nem anelka meg rooney...
jah, ez is indexes blog... mar ertem.

Kettészakad a pálya középen jön fel a víz 2010.07.14. 10:57:10

@pimpalini:
Maximálisan leszarom hogy a németeknél hány nigger meg arab játszik, ez legyen az ő bajuk. Véleményem szerint ez már nem német válogatott mint ahogy a francia már vagy 20 éve nem francia és igen jó példákat írtál arra hogy igencsak vegyes válogatottak vannak Európában.
Itt az alapvető probléma az hogy mi szükség akkor a világbajnokságra? Lehetne bajnokok Világ Ligája 2. Egy Vb nem csak attól érdekes és izgalmas hogy 4 évente rendezik hanem hogy népek, nemzetek harcolnak a címért.
Faszom se lesz kíváncsi az Európai Unió bajnokságra...

Kettészakad a pálya középen jön fel a víz 2010.07.14. 11:00:53

Természetesen Magyarországnak szurkolok. A VB-n pedig Uruguay és a többi Dél-amerikai mellett Szerbia sikeréért szorítottam. :-)

Szaffi B. 2010.07.14. 11:11:49

sara carbonero
sara carbonero sara carbonero sara carbonero
sara carbonero sara carbonero sara carbonero sara carbonero
sara carbonero sara carbonero sara carbonero

Casillas hülyét kap, valamlyik Sara Carbonero belövi a gólt. End of story. :D

Szaffi B. 2010.07.14. 11:14:54

@Kettészakad a pálya középen jön fel a víz:
Határozd meg légyszíves hogy mit jelent németnek, franciának, magyarnak lenni?

Valamint:ű
Az aradi vértanúkról mi a vélemény?

Doctor Klauße 2010.07.14. 11:26:05

@ampelmann: pff Suarez a kézilabdás?xD őt nem igazoljuk le a köcsögválogatottból:D
viszont hátulról hiányolom Heitingát, jól védekezett a spanyolok ellen

Kettészakad a pálya középen jön fel a víz 2010.07.14. 11:28:08

német: Kötelező bűntudat a holocaust miatt, ha ez meg van már nagy baj nem lehet. Bőrszín nem számít!
francia:Akit elégedettséggel tölt el hogy pl. Marseillle lakosságának több mint fele bevándorló és boldogan tart el munkanélküli arabokat, négereket.
magyar: Ezt csak tudod.

aradi vértanúk: Egy egész tornát a rövid kispad miatt nem biztos hogy végigbírnának, bár a csapategység az etnikai összetétel ellenére erősnek tűnik.

Szaffi B. 2010.07.14. 12:03:40

@Kettészakad a pálya középen jön fel a víz:
"aradi vértanúk: Egy egész tornát a rövid kispad miatt nem biztos hogy végigbírnának, bár a csapategység az etnikai összetétel ellenére erősnek tűnik. "

:DDDDDDDDDDDDDD

Ez vicces volt.
Viszont nem mostanában jártál Németországban, vagy Franciaországban., igaz?

pimpalini 2010.07.14. 12:40:38

@Kettészakad a pálya középen jön fel a víz:

Véleményem szerint amiről értekezel, tarthatatlan álláspont. Láttam már magyar válogatott mezben Leandro-t, Miriuta "Lacit", vagy Sowunmit, aki mondjuk speciel magyar volt, mert itt született.

Szerinted aki az ország határain belül születik, nem magyar/német/zimbabwei,római,vizigót,stb...?

Akkor ki magyar/német/osztrogót/vandál?

Aki 2/3/4/5 generáción keresztül visszavezeti származását? Vagy akiről te állapítanád meg, hogy ő az, mer néködteccik?

Látom buzognak benned a nemzeti érzelmek, s ez dicséretes, ám ellentmondásba keveredtél önmagaddal - nacionalistaként akkor sem szurkolnék szerb válogatottnak, ha revolvert szorítanának a halántékodhoz...:)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 13:36:10

@Minarik Ede bácsi: Joó Géza nézi ponz ezt a meccset és ezt a jelenetet, mielőtt a Sánta Gizi kirúgja a Kapa kedvéért. Egy következő jelenetben miközben Kapáék már a mosógépen kefélnek, Joó már a Novotny rádió közvetítését hallgatja. "Simon, akinek van valami arisztokratikus a nozgásában". on.

tasavallan presidentti yön 2010.07.14. 13:49:19

@nordsee:
Túlspirázás lesz az.
Ugyanis nem a német spielenből jön (akkor spílezés vagy bikkfabnyelvi nyelvalkotással - a csekkolás, illetve stírölés stb. mintájára - spílozás vagy spílözés lenne).
Sajnos, az eredet a latin spirare (lélegezni, lihegni). Magyarul túllihegés.

tasavallan presidentti yön 2010.07.14. 13:50:56

@popp:
Hát ez jó nagy ökörség volt, mit ne mondjak.

Csörszike 2010.07.14. 14:43:13

@pimpalini: @birsalmamag: @Kettészakad a pálya középen jön fel a víz:
Srácok, a német-nem német, bevándorló-helyben született stb. vita parttalannak látszik, és nem vezet sehova.
Előrebocsátom és leszögezem, h ennek a német csapatnak (holott a játéka igencsak teccett-mínusz az elődöntő) magam sem tudtam drukkolni.
Ugyanis ez a csapat nekem túlságosan soknemzetiségű. Egyetértek azzal az állásponttal, hogy multikulti internacionális parádézásnak ottvan a BL, EL, azaz a klubtornák.
Szerintem a lényeges kérdés nem az, h ki hol született, hanyadrészben milyen vér csörgedezik az ereiben, hanem az, hogy milyen identitással rendelkezik. És én azt nem éreztem a német csapaton, h német lenne az identitása annak elenére, h 20 náció vérét egyesítik. (pl a spanyolok ellen konkrétan beszartak, nem merték a saját letámadós bátor focijukat hozni. Egy guidobuchwald sose szart be)
A globalizált világban már mindenféle népek laknak mindenhol (monnyuk ez régen is megvolt, főleg olyan befogadó-értsd tatártörök által kiirtott- országokban, mint magyarország). És népek bárhol laknak is, focizni szeretnek. Ergo semmi bajom sincs azzal, h a kis mesut a helyi csapatban elkezd focizni, és egészen a válogatottságig viszi.
Ez esetben azonban furcsának tartom, h a vb-n pont ezek a játékosok (boateng, podolski, özil, khedira, stb…) nem éneklik a himnuszt. Klose énekli, amit először nem értettem (mert h akkor ő miért igen, ha a többi hasonszőrű meg nem) de azóta megtudtam, h ő lengyelországi német-legalábbis félig/részben német, azaz ebből a szempontból olyan mint pl. egy erdélyi magyar. Cacau pedig nyilván tudván tudja, h brazil, mégis énekel, ezzel fejezvén ki gondolom tiszteletét az általa választott hazája irányába.

Amivel nekem bajom van, az az identitás kérdése. szerintem ezek a srácok óriási identitás-válságban szenvednek. Ugyanis németnek még nem, apáik népének meg már nem érzik magukat. Egyébként ez társadalmi jelenség, nagyon sok szociológus szerint az ominózus franciaországi zavargások is erre a problémára vezethetők vissza. Szóval ha én német lennék, elvárnám –lehet, h tudatosan, vagy csak tudatalatt- h ezek a „billegő identitású” emberek teli torokból túlénekeljék az einigkeit recht und freiheit-tal a schweini meg lahm féle ’”igazi” németeket. Márcsak azért is, mert nekik még „bizonyítaniuk kell”. Ittvan nekünk erre jó példának az mtk. Nem véletlenül jáccanak a hungária krt-on, van benne a nevükben a „magyar”. Az asszimilációs hajlandóság és képesség hangsúlyozása nagyon fontos. A többségi társadalom ezeket gesztusnak értékeli, és látnia kell ilyen „igyekvéseket” ahhoz, h el tudja hinni, h az adott közösség valóban be akar illeszkedni. Az integráció és asszimiláció irányába tett lépésnek semmiképpen sem nevezném, h mecsetet építek berlinben, csadorban járatom a lányom az arabnyelvű iskolába és látványosan nem éneklem a himnuszt. Van erre a kérdéskörre egy velős közmondás: rómában viselkedj úgy, mint a rómaiak!

Azokat a kommenteket pedig, amelyek állandóan a volt gyarmati országokra hivatkoznak („akkor az usa csak sziukból meg mohikánokból álljon?”-típusú „vicces” hozzászólások) nem tartom vitára érdemesnek. 2 okból sem. 1. ezek az országok organikusan és bevallottan a bevándorlásból jöttek létre. Ameddig a fehérember oda nem ment gyarmatosítani, nem volt sziú állam, sziú nemzeti focicsapattal. Ez az egész vircsaft imperialista találmány
2. az amerikai játékosoknak (usa, brazil, uru, arg, mex, bármelyik) identitásának alapja, h bárhonnan jössz is, ha jó jenki, uru, bra, arg, stb vagy, akkor lehecc az országunk polgára (erre példa, h milyen alapon adják az állampogárságot: a ius soli, azaz területi elv alapján. Születéskor az lesz usa állampogár, aki az usában születik. Az eui országok ezt a ius sanguini, azaz a vér joga lapján számítják, azaz vmely felmenője alapján kapja a csecsemő az állampolgárságát. Nem véletlen, h az amerikai kontinensen sokkal erősebbek a patriota érzelmek, mint az öreg kontinensen. Üvöltik is a land of the free and the home of the brave-et a latinotól négeren át a waspig gomez, adu és bradley

Ceterum censeo multikulti globalizáció esse delendam

pimpalini 2010.07.14. 15:37:43

@Csörszike:

1. A be nem illeszkedés problémájával egyetértek. Sajnos az EU a túlliberalizált bevándorláspolitikájával elcseszte. Az, hogy Svájcban (!!!!!) mecsetért (újabb) tüntetnek a muzulmánok, Európa szégyene.
Az, hogy Brüsszelben - közel az EU igazgatási szívéhez - egy kb. egy négyzetkilométeres - erősebb megítélés alapján multikulturális gettó - csak idegenek lakta negyed terül el, szégyen. Bazárral, utcai árusokkal, mint mondjuk Isztambulban.
Az, hogy pl. Párizsban a metrón minden második általam látott ember bevándorlónak tűnt, szintén nem egészséges, mint ahogy az sem, hogy Strasbourg-ban egy fekete töröktől veszek a bagettet.
Nem vagyok sem rasszista, sem fajgyűlölő, de ezek a folyamatok hosszútávon Európa halálához vezetnek. Ha egy kultúra nem védi meg az értékeit, nem követeli meg a bevándorlóktól az asszimilációt, a befogadó nép tiszteletét, kultúrájának átvételét, az hatalmas hiba.
Az, ha egy nép, jóléti állam, EU polgárai nem akarnak szaporodni - jómódukban, unalmukban, kényelmükben, agymosás miatt, stb - s a szociális ellátó rendszerek fenntartását, az állam fenntartását, tömören az egész jövőt kultúridegen bevándorlókra bízzák, nemhogy zsákutca, hanem egyenes út a bukás felé. Lásd. Római Birodalom, IV. század. Ha elveszik az összetartó erő, az európaiság (benne a francia büszkeséggel, kultúrfölény érzésével, a német precizitással, történelmi öntudattal, az angol felsőbbrendűség érzésével, a katolikus és protestáns értékek mentén történő utódneveléssel, stb...), hosszútávon mi is elveszünk, s Európa 100 év múlva iszlám vallású, multikulturális egyveleggé válik, széthúzó etnikumokkal, politikai erőkkel, zavargásokkal, szeparatizmussal, csadorral, női körülmetéléssel, etnikai alapon szerveződő gyermekbandákkal (lásd. London), stb...

De visszatérve a focira.

2. Nem tudtál szurkolni a németeknek... rendben van, de hogy azért nem, mert nem nemzeti csapat?
S akkor mi van a baszk és katalán spanyolokkal?:D:D:D:D:D Katalónia máris magáénak vallja a VB-címet.
Most akkor ezt mivel magyarázod ki?:)

Kettészakad a pálya középen jön fel a víz 2010.07.14. 16:00:09

@pimpalini:
Elég baj az hogy Leandro, Szuvunmi meg Mirjuca magyar válogatott lehetett. A brazil ha kellett volna a selecaoba szerinted "magyar" lett volna? A Laci sem a románokat választja ha van rá lehetősége? Tomasz meg egyszerűen nem válogatott szint és nem azért mert fekete. Ezért a kijelentésért már nacionalista lennék? Hahaha!
A szerb válogatott pedig igenis szimpatikusabb mint pl. a német, pont az etnikai összetétele miatt.
Még jó hogy antiszemita nem vagyok. :-)

Kettészakad a pálya középen jön fel a víz 2010.07.14. 16:03:19

@turospuliszka:
Köszönjük Emese, de a szlovákokról most nem esett szó. Jegeld magad!

pimpalini 2010.07.14. 16:32:07

@Kettészakad a pálya középen jön fel a víz:

Ha figyelmesen olvastál volna, nem negatív tényként írtam a nacionalizmus szót. Számomra a nacionalizmus pozitív fogalom, szerintem olyan, mint egy egészséges test immunrendszere.

Csak épp arra próbáltam rávilágítani, hogy én nacionalistaként sosem szurkolnék szerb válogatottnak.:)

Amúgy a nacionalistát összehozni az antiszemitával bődületes baromság, csúsztatás, olcsó hatáskeltés, bár nálunk sajnos dívik az ilyesmi.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.14. 16:38:11

Urak,

változatlanul fociblog, maradjunk a téma keretei között.

Együttműködésüket köszönjük :)

Kettészakad a pálya középen jön fel a víz 2010.07.14. 16:39:01

Figyelmesen olvastam vissza csak későn. Megkövetlek.
Rosszul fogalmaztam. A szerb válogatottnak én sem tudnék tiszta szívből szurkolni, azt szerettem volna kiemelni, hogy szimpatikusabb mint a német. Az antiszemitizmus meg belátom olcsó húzás volt részemről. Kicsit elszaladt velem a ló. Hasonlóképpen látjuk a dolgokat, úgyhogy még egyszer. Elnézést!
Mennem kell dolgozni.

Árpádka 2010.07.14. 16:44:31

Könyörgöm ez foci blog annyira nem érdekelne ha 4 év múlva egy sárgákból meg feketékből álló magyar csapat nyerne mint pl 2004 férfi kézilabda válogatott Athén.
Európa halálához megannyit hogy az Öreg Hölgy Kibírta az indoeurópaiakat a népvándorlás korát, a pestis járványt a törököket kb 100 éveben jött valami nép vagy járvány és a Wellendorfi Vénuszt mégis európainak érezzük pedig nem sok közünk van hozzá. béke:)

pimpalini 2010.07.14. 17:26:53

@Kettészakad a pálya középen jön fel a víz:

Értem amúgy mit akartál mondani, csak elismerem, jó volt belekötni.:) Szerintem is hasonlóan látjuk a dolgokat. De én meg nagy németfan vagyok már 86 óta...:)
Jó munkát és kellemes napot!:)

ui.: azért politikáról, meg hasonlókról beszélhetnénk/vitázhatnánk, csak nem itt...:)

pimpalini 2010.07.14. 17:29:38

@heinrich:

Elnézést a sok offért, néha szeretek politizálni is, meg történelmi távlatokban gondolkodni.:)

De mivel nem akarom továbbra is ezzel - politika, történelem - gyalázni a futballt, Árpádkának már nem is válaszolok.:)

Árpádka 2010.07.14. 17:30:53

@pimpalini: e-mailban lerendezhetjük ha akarod ;)

Csörszike 2010.07.14. 17:59:49

@pimpalini: @Kettészakad a pálya középen jön fel a víz: én télleg nem értem, h miért kell mindig kiemelni, "h ez fociblog"...?
tudom, h az elég régóta járok ide...féltitek az olvasottságot ezzel az eltúlzott PC attitűddel?
és szvsz most még durvák sem voltunk. szvsz a foci csak társadalmi környezetben működik, nélküle nem egyéb (egy kétségtelenül izgalmas, élvezetes) játéknál. nálam a foci ennél jóval több.

egyébként ez a katalán, baszk, stb. kérdés nagyon érdekes, talán érdemes lenne őket, v a téma szakértőjét(csöncsön pl?) megkérdezni, h ők mennyire érzik magukat spanyolnak...az viszont biztos, h elég régóta közös államot alkotnak, nem 1920 óta...kasztiliai izabella és aragóniai ferdinánd vnikor 1470es évek környékén már egyesítette a területeit...de télleg nemtom. én pl azt hittem, h x.alonso sosem igazol majd a realhoz, amelyik a népét elnyomó franco csapatának számított. aztán látjuk...

Csörszike 2010.07.14. 18:00:22

@Csörszike: ja, sorry, ez nyilván henriknek szólt.

pimpalini 2010.07.14. 18:32:59

@Csörszike:

Van benne valami, de ugye előtte az arab hódítással küzdő kis államok/királyságok halmaza (Navarra, Baszkföld, Galícia, Katalónia, Aragónia, Kasztília, stb...) volt a félsziget. S ezek csupán a reconquista végeztével forrtak egységbe. Tehát már eleve ezen ősi történelmi gyökerek (arab hódítás előtti állapot, küzdelem az arabokkal, meghódíttatás, majd visszafoglalás) miatt is élhet jelenleg olyannyira a szeparatizmus, és a "nemzeti öntudat" spanyolhonban. Gyakorlatilag erre rátett egy lapáttal a spanyol polgárháború is, s végső soron a jelenlegi helyzet ennek is folyománya.

Szóval ez a közös állam valahol mindig is feszültségekkel teli volt, bár ez addig nemigen látszott, amíg az abszolutizmus eltakarta, egységbe olvasztotta. Liberális demokráciában már valószínű, hogy nem működött volna a rendszer, pl. ha nincs Franco diktatúrája, lehet, hogy Spo. darabjaira hullik. A katalán elszakadási törekvések mindig is erősek voltak. A baszkról nem is beszélve, mely nép mind eredetét, mind nyelvét tekintve egy rejtély.

S abban igazad van, hogy a labdarúgást a társadalmi közegében kell vizsgálni, s pl. a Madrid-Barcelona ellentét a történelmi gyökerek miatt érthető meg igazán, mint ahogy az is, hogy miért is intézmény, jelkép a Barcelona Katalóniában.

pimpalini 2010.07.14. 18:36:47

@pimpalini:

Egyszerűen egy olyan jelkép, amely mondjuk egy Fradi lenne, vagy Újpest egy Osztrák-Magyar Monarchián belül. Ez kicsit durva hasonlat volt, de ezzel tudnám párhuzamba állítani.

pimpalini 2010.07.14. 18:40:11

@Árpádka:

Az emilem: mirnixdirnix@freemail.hu:)

de akár mehet a keselyu.blog.hu-n is;)

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.14. 19:17:13

@Csörszike: nem lengettem be bant meg moderálást, csak jeleztem. Főleg azért, mert kezdett szlovákozásba meg személyeskedésbe hajlani a téma.

Egyébként igen, kurvára őrködünk a fórum felett, különösen most, amikor mindenki kicsit emocionálisabb és sok az új arc is :)

Semmi extra, én hajlamos vagyok néha túldramatizálni a helyzetet, vszeg most is ez történt.

horas 2010.07.14. 19:37:17

@Kulminaator:
Mindenki írja,hogy a spanyol csapatot le lehet győzni ott vannak a svájciak,pont azért lényegtelen a svájci győzelem mert alapban úgy volt nekik kalkúlálva a csoport
,hogy a spanyolok kívüli meccsen kellene kiharcolni atovábbjutást,legyőzték a spanyolokat és ezzel az óriási helyzeti előnnyel sem tudtak élni.

Ez kb olyan mint amikor a flop-on már megvan az Ász drilled,de a végén kikapsz egy 2-es pókerrel.
De nem is feltétlen jó a példa mert ez balszerencse amit a svájciak csináltak az meg balfszság.

pimpalini 2010.07.14. 19:42:18

@horas:

Ez utóbbi mondattal kivételesen egyetértek, igaz azzal is, hogy ez a spanyol válogatott legyőzhető.:)

Minarik Ede bácsi 2010.07.14. 23:01:24

@popp: Köszi, de sajna továbbra is csak azt tudom mondani, h nagyon régen láttam. Viszont lehet, h valahol megvan videón, csak több szabadidő kéne.

Silárde en France 2010.07.15. 14:00:33

Nekem személyesen a 2002-es brazil taktika a kedvencem, mert atombiztos, és mégis jàtékos, kreativ.

3 védô, 2 szélfuto, 2ütközô kp, 1 agy, 2 golvàgo.

Heinrichhel ott nem értek egyet, hogy erre a felàllàsra elég 10 tökéletes jàtékos. Szerintem nem, mert:
-a két futo nemcsak hogy tökéletes kell hogy legyen, de RCarlos-Cafù féle angol telivér-géneket kell beléjük oltani, hogy végigrohajàk izzadàs nélkül a 90 percet. Azon a poszton annyit kell rohanni, hogy szinte két (jobb esetben hàrom) helyen kell lenni egyszerre.
-a két ütközô kp-nak nagyon "futballokosnak" kell lennie, és fiyelnie hogy a szélsô mikor tör elôre, vagy ragad ott. Ez az ütközô kp-ok 95%-ra nem teljesül, mert inkàbb agyatlan terminàtorok.

-3 jo középsô védôt talàlunk a VB mezônyében, Friedrich, Lugano, Lucio példàul.
-Az 1 darab agy egyértelmûen Forlàn, cseréje Messi vagy Özil lehetne. Forlàn igy is a VB legjobbja volt, hogy ez nem az ô rendes posztja.
-A két golvàgo megintcsak szinte bàrki lehet. Legyen Klose, A Gyan vagy Suarez, a lényeg hogy ne hisztizzen, tudjon passzolni, és àtlövésekbôl is veszélyes legyen, hogy ne tömörülhessen az ellenfél.
-A két okos ütközôemberrel viszont gondok lesznek.Az egyik az Scweini, az ziher. De ki a màsik ütközô/mélységi irànyito? A VB-n nem làttam többet. Legyen Perez, mert legalàbb nem idegbeteg, és rengeteget robotol.
-Az igazàn nagy baj viszont akét futoval lesz. Ebben a jàtékosanyagban nincs RCarlos kvalitàsù ember, aki jol védekezik, kombinativ, kiséri aktivan a tàmadàsokat, és sose ragad elôl. Leginkàbb Lahm, Maicon és Fucile jöhet szàmitàsba, de màs tényleg nem jut eszembe.

______________Cesar______________
______Friedrich-Lucio-Lugano_____
Lahm_______________________Fucile
_______Scweini_______Perez_______
______________Forlàn_____________
________A.Gyan______Suarez______

Kis àtalakitàssal ez az Uruk Hai - Nacionàl Elf all-star vàlogatott, és akkor legalàbb félig összeszokott gàrdàrol beszélhetünk :)

Ràadàsul Schweini és Forlàn együttes szerepeltetése miatt nem kell Forlànnak àllandoan a sajàt 16-osnàl felvenni a labdàt és elkezdeni szervezni a jàtékot, ami azért sok terhet levesz a vàllàrol. Az àtlövések miatt 25-ig ki kell tolodnia az ellenfél védelmének, akkor viszont Forlàn és Scweini màr simàn tudja inditani a csatàrokat az üres térbe, és a szélsôk is betörhetnek a kapu elé. A siker végsô soron a két futon mùlik, ha felérnek az összes tàmadàssal, az széthùzza a spanyol védelmet, és több hely lesz bent szervezni, és ha gyorsabban "hazaérnek" a védôposztra mint a kapuskirugàs utàn a labda, akkor a védelemben se leht probléma. De ha sikerülne megjàtszani az 5-5-3-as felàllàst (neaggyisten az 5-5-5-öt), akkor nem lenne ellenfél. Anno a braziloknak nem is volt.

zsotty 2010.07.16. 11:06:22

A Yaya Touré szvsz nem oda való!

Helyette mondjuk Özil, Perez?

nb · http://fersml.blog.hu 2010.07.16. 12:26:11

@zsotty: magad is ki tudod próbálni :) bár még csak nehezen használható (nem programozóknak)

egy általános bevezetés: fersml.blog.hu/2010/07/15/kozossegi_eroforras_megosztas_a_labdarugasban

az aktuális konkrét használat: fersml.blog.hu/2010/07/14/kozossegi_szamitasok_a_labdarugasban

dzzzzz 2010.07.16. 18:32:14

@nb: Nem akarok szemét lenni, de engem ez a program nagyon egy football manager játék motorjára emlékeztet. Miben több ez annál?

nb · http://fersml.blog.hu 2010.07.18. 13:36:58

@originalBalintos: vannak erős játék gyökerei, ez nem titok, például erről a háttérről ebben a cikkben (még képekkel) is beszámolunk: electroinf.uoradea.ro/reviste%20CSCS/documente/JCSCS_2010/JCSCS_Nr_1_integral.pdf (a 13. oldalon kezdődik). De már ennél az említett gyökérnél is célom volt, hogy ne egy foci manager játék legyen, mert azokat sosem kedveltem. Azt az élményt akartam megragadni ebben az említett játékban, hogy játsszuk a focit, tehát sokkal-sokkal inkább egy foci szimulátorról van szó.

Az aktuális FerSML pedig már jóval több, például gondolj csak a lehetséges közösségi erőforrás-megosztás erejére: fersml.blog.hu/2010/07/15/kozossegi_eroforras_megosztas_a_labdarugasban vegyük azt, hogy néhány száz magyar érdeklődő elkezd avatár fájlokat gyártani a magyar NB1-es mérkőzések alapján... szédületesen érdekes lehetőségek nyílhatnak meg.

Istencsaszar 2010.07.19. 12:49:33

Dehát miröl beszélnek????

A svájc szarrá verte a VB elsökörében a spanyolokat!

MAti 2010.07.19. 18:30:49

@Istencsaszar: "szarrá verte"?
Ezt a kifejezést mire szoktad használni?
süti beállítások módosítása