Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Ligue 1 - #37-38 Végállomás következik

2010.05.15. 13:00 OJ

Végállomás felé tart trikolóros kisbuszunk, ugyanis utolsó körébe fordul a francia bajnokság. Nincs már kérdés válasz nélkül, de azért ne hagyjuk nyitva dolgainkat. A huszonnégy órás napok hátránya, hogy viszonylag keveset lehet meccsnézéssel és blogolással tölteni, főleg, ha kilométeres körzetben csak erdőt látsz. A Rám-szakadéknál volt valami stream, de sajnos nem közvetítette Deschamps első túráját bajnok OM-edzőként, mint ahogy a liga legjobbjait fényező díjkiosztóról is lemaradtunk, azt is pótoljuk. Kerethirdetés, Domenech-szapulás, tippek, erre itt.

 

1. Kit tud még meglepni Domenech?

Senkit. Nála is a végállomás felé csorog a dolog, tökéletes időzítéssel még el lehet helyezni egy-két finom tüskét, hogy a közvélemény kellőképp felhergelje magát az idióta (makacs?) válogatási elveken. A fix pontnak hitt Benzema csak szívehölgye lágy öléből nézheti majd, ahogy társai kínlódnak a csoportkörben. Vieira sem utazhat, ami azért érdekes, mert Dom a hasonlóan vénülő homlokú Makelelét próbálta fűzögetni, a Diarra-klán nagy örömére végül nem lett semmi a dologból. Tizenheten vannak a ligából, így szerencsés válogatás után akár a Lloris - Fanni, Planus, Rami, Réveillére - A. Diarra, Toulalan - Govou, Gourcuff, Valbuena - Gignac összetételű ligaválogatott is bolyonghatna majd a dél-afró szavannákon.

Sokak megrökönyödésére megint került be olyan spíler, akiről a többség azt se tudja, mi fán terem. A korábbi tornák felvezetéséhez hasonlóan, Chimbonda és Gomis meghívását idéző meglepetéstől övezve csatlakozhat a kerethez egy taknyos rennes-i, Yann M'Vila, aki tavaly ilyenkor még a tartalékbajnokságban iparkodott. Motivációs célzatú behívóra gondolunk, bár annak azért erős, ha valaki a Rennes-ből, akkor inkább Marveaux.

További szűkítés ígérkezik hamarosan (hétfő), 24-re - az egy darab tartalékot minek kell szívatni? -, lehet hogy a plusz egy fő épp a kapusposztot érinti majd, ahol Lloris és Mandanda mögött a harmadik poszt ügye kérdéses (Carrasso vs Landreau), de valahol komolytalan és méltatlan lenne ez a variálás, Domenechnek négy klasszis (Llorisnál kijelenthető, hogy világklasszis) kapus áll rendelkezésére.  Taktika tekintetében több megoldás lehetséges, de a hátsó ötös relatíve beton. Érdekes inkább az lehet, hogy hány támadóval szeretne rohamozni a balga kapitány, kapacitása ugyanis van az építkezéshez bőven, de aránytalanul sok támadó szellemű játékost (a harmincas keretben egy tucat ilyen van) repülőre ültetni felesleges, ha utána meg egy nyomorult egyszemélyes megoldással akarja zidane-osan végigizzadni a csoportkört.

Tipp a huszonhármas listára:

Lloris, Mandanda, Landreau

Sagna, Fanni, Évra, Abidal, Clichy, Gallas, Planus, Squillaci

A. Diarra, L. Diarra, Gourcuff, Toulalan, Malouda, Ribéry, Diaby

Anelka, Cissé, Gignac, Govou, Henry.

Akik a harmincasba se kerültek be:

Frey - Ciani, Mexés, Boumsong, Escudé (Cissokho) - Pedretti, Vieira (Sissoko), Cheyrou - Nasri (Ménez) - Trezeguet (Luyindula), Benzema (Gomis, Saha).

 

2. Ligue 2

Feljutott a ligába a Caen-Brest duó mellett az Arles-Avignon is, a kupainduló Guingamp, a tavaly majdnem feljutó Strasbourg és a szimplán csak gyenge Bastia - tehát egy patinás hármas - folytatja a harmadosztályban. Helyükön a Reims, a nemrég még élvonalbeli Troyes és az Évian dúrhat jövőre. A Strasbourg a szintén kiesőjelölt Chateauroux otthonában szenvedett vereséget, a jónevű Amara Baby duplája vitte őket a földre. Az átlag négyezres (!) tábort vonzó Arles győzelmével megelőzte a vannes-i Reset góljának köszönhetően otthon bukó metzieket. A Tours játékosa, Giroud megtartotta előnyét és elnyerte a gólkirályságot (kanadai táblán is ő végzett az élen), mögötte az angers-iek csatára, Modeste végzett. A Dijonból hárman lőttek kétszámjegyűt, de néha ez sem elég.

A másodosztály legjobbjai az UNFP szerint: Elana (Brest) - Daf (Brest), Leca (Caen), Baysse (Sedan), Tafforeau (Caen) - Grougi (Brest), Nivet (Caen), Hamouma (Laval) - Roux (Brest), Giroud (Tours), Modeste (Angers). E.: Alex Dupont (Brest).

 

3. Az élvonalban is szétszórták a díjakat

Vegyük elsőnek az év csapatát: Lloris (Lyon) - Fanni (Rennes), S. Diawara (Marseille), Ciani (Bordeaux), Trémoulinas (Bordeaux) - Be. Cheyrou (Marseille), Gourcuff (Bordeaux) - Hazard (Lille), Lisandro (Lyon), Niang (Marseille) - Chamakh (Bordeaux). Hiába ítélték Jean Fernández, az egyik legelismertebb szakember munkáját a legjobbnak, az Auxerre-ből egy lélek se került az álomcsapatba, bár osztályzatok szintjén azért közelebb állnak egy ideális válogatotthoz.

Legszebb gól: Niang találata a 6. körből.

 

4. A 37. forduló tanulságai:

Rendesen megdolgozott a BL-indulásért (és az ezüstért) a Lille, Mandanda kiállítása ellenére a hajráig maradt nyitott Deschamps első túrája aranyérmes OM-edzőként. Egy Marseille ellen 66%-os labdabirtoklásról olvasni azért dermesztő. Cabaye utóbbi öt meccsén hatot lőtt, amúgy nyolcadik sikeres tizenegyesével felrajzolta az ugróiskolát a többieknek. A joviális cserekapus Andradénak maradt a keserű feladat: végignézni, ahogy a védőit lefejelik a hazaiak, előbb De Melo, aztán Debuchy. [Lille-OM 3-2]

Szintén egy leheletnyivel a vége előtt csípett pontot a Lyon, avagy egy öngóllal potyázta el győzelmi esélyét a Valenciennes. Puel csapata enyhén felkavart tartalékvédelemmel és némi malaccal esett át a túrán, hogy aztán szerdán lenyomja a Monacót, így Kallströméknek jövőre is biztos a BL-spot. [Valenciennes-Lyon 2-2] [Lyon-Monaco 3-0] Kozmetikusi szemszögből értékelhető csak a Bordeaux győzelme, hatalmas szerencse (PSG verje a Montpellier-t) kéne, hogy ne hatodikként zárjon a téli listavezető. Chamakh és Blanc hazai búcsújának azért megfelelt, Trémoulinas irgalmatlan nagy lövése pedig a megkönnyebbülést hozó friss szellő hátán zuhant a hálóba. [Bordeaux-Sochaux 2-0] [Montpellier-Lorient 2-1] Zsenge döntetlenjével - és a Lyon hétközi sikerével - kicsúszott a háromból az Auxerre, némi malíciával, helyére került a szürreális évet futó társaság. [Auxerre-Lens 0-0]

Egyebek:  [Grenoble-Boulogne 2-0] [Le Mans-PSG 1-0] [St-Étienne-Toulouse 0-1] [Monaco-Nancy 2-1] [Rennes-Nice 2-2]

5. A tíz utolsó bajnoki:

Sokaknak az utolsó jön:  a hazai búcsú után utoljára ül a bordeaux-i padon Laurent Blanc, szintén elköszön Chamakh, illetve Govou is utolsó meccsére készül a Lyon színeiben. A Nizza veteránja, Echouafni visszavonul, akárcsak Makelele, utolsó bajnokija lehet a szombati, ha vállalja menyasszonya öngyilkossági kísérlete ellenére. A Lorient gólerős támadósora is a koprodukció végére ért: Gameiroért sorban állnak, Vahirua meg Nancyban folytatja.

Tippek:

Boulogne-Rennes 1-2, Lens-Bordeaux 0-1, Lorient-Lille 1-2, Lyon-Le Mans 4-0, OM-Grenoble 3-0, Nancy-Valenciennes  1-1, Nice-St-Étienne 2-1, PSG-Montpellier 1-1, Sochaux-Auxerre 0-2, Toulouse-Monaco 1-1

3 komment

Címkék: francia videó bordeaux beharangozó lyon válogatott marseille francia válogatott ligue 1

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr772004914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.05.15. 14:36:54

Szépen búcsúzunk, vasalás lesz.

Ez nem az én évem volt, kettes számú csapatom is bukóra áll (Guingamp) :((

balu9 2010.05.15. 18:31:42

Guingamp,Strasbourg,Bastia....omg, ha ezek a feljutó csapatok nem szólok egy szót sem de,hogy kiesők.....a Guingampért nekem is vérzik a szívem:(

nagyon halott 2010.05.15. 22:59:30

bl-selejtezőt játszik 42 rúgott góllal az auxerre? és 72-vel nem indul a lille? nincs igazság! :-(
süti beállítások módosítása