Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Ligue 1 - #35 Grand Finale III.

2010.04.30. 16:00 OJ

Kupadöntő és bajnoki döntő általában sok egy hétvégére, de ezek a francos franciák tudják, mitől döglik a légy. Ballagás-levezetőnek kifejezetten erős, szilaj partit ígér az esti Auxerre-Marseille, ahol hazai sikert várunk egy kis kora nyári szívbaj jegyében, szombaton pedig a Monaco lendülete zúzza várhatóan ripityára a szánalmas fővárosi hurkapálca-gyülekezetet. Szó lesz még a múltheti forduló összegzéséről - mivel a franciákat kizárólag mi követjük nyomon, vannak kötelezettségeink -, a lyoni álmok bedőléséről, a teljesen szétpukkanó Bordeaux-ról és az egyetlen futballélményről, amelyre Strasbourgban szert tettem, vétek lenne kihagyni.

1. Tompa puffanások és szégyentől bűzlő kupacok jelzik a Bordeaux útját, és ezt már nem bírjuk szókinccsel. Várható volt a pukk, de ilyen mély depresszióval ember nem számolt: a címvédő áprilisban nyeretlen, egyetlen pontját a Lyon ellen gyűjtötte, a Marseille-től mért tizennégy (!) pontnyi hátrány meg aztán végképp nevetségessé teszi Blanc utolsó napjait bordeaux-i edzőként. Tizennégy, b+, tizennégy! Nyugtat a gondolat - illetve dehogy -, hogy őt is csak emészti a tehetetlenség: valószínűleg esténként tavalyi videókat nézeget, hogy a csapatára ismerjen. A tragikus tavaszt kizárólag a BL-indulás menthetné - amire egyébként pontosan annyi az esély, mint arra, hogy Gourcuff-papa csapata előrébb szökdell és kiszorítja a Bordeaux-t a hatból. Lefőtt ez már rendesen, nemhogy a kupaindulás, egy győzelem is valahol utópikusnak tűnik, ergo itt az újítás ideje: ha már odarendelt pár ifistát a padra, bízzon rájuk pár percet a maradékból. A két győztesről: Gameiro ezzel a góllal már Niang mellett áll a góllövőlista elején és az aktuális formát nézve - egy hónap: öt gól - talán a fejére is húzza a koronát, a Valenciennes második gólját pedig külön kiemelném, elképesztő és egyben megalázó, elkövetői Ben Khalfallah és Kadir. Kimeríti a ffhúúbazmeg kategóriáját. [Lorient-Bordeaux 1-0] és [Valenciennes-Bordeaux 2-0]

2. Elhalasztotta a meccsét a Lyon, hogy kellőképp rákészülhessen a kolbászförgetegre, a sokat-kell-még-tanulnunk-ezen-a-szinten konklúziót azonban így se kerülhette el. A meccset felvezető L'Équipe címoldalán a Demichelis lapockája mögött emelkedő Lisandro López ugrik a klubszínekkel körbehúzott trófea felé, majd hétoldalas cikkáradat a franciák esélyeiről: egy GER-Land-poénra húzott ötletes karikatúra, külön blokk a Bayern védelméről, van Bommelről, némi Ribéry-nyamoggás és egy bazi nagy "Lyon, Ville Lumiére" oldal a városimázst promotáló honlap jóvoltából. Minden más meccsemlékem kimerül egy rádióközvetítésből kiszűrődő null-nullban, egy kút kávézójában, valahol Stuttgart alatt. Noha kedves cimborám már sms-ben is beárazta a Lyont, még annyi időm nem akadt, hogy az Olic-triplát megnézzem.

3. Hétvégi apróságok. Majdnem összepotyázott egy ikszet a Le Mans, de a Lille nem engedte és az utolsó négy kört a dobogóról feszülve kezdheti. A Monaco ellen összejött, Ovono rendesen megdolgozott érte, nem mintha az jó lenne bármire is. [Le Mans-Lille 1-2] Ikszelt a bordóit lehajtó Valenciennes, valamint újabb pontot szerzett a Montpellier: olyan, mint egy szerelvény, amiből a városhatárnál kifogyott a szufla, de azért elgurul az állomásig, majd könnyebbülten nyög egyet. Costa és Ait-Fana nem játszott, Dzodics pedig épp visszatérőben volt, mikor rásérült a tavaszi bajára, így neki vége idénre. [Nancy-Montpellier 1-1] [Lens-Valenciennes 1-1] Masszív dózerolásnak lehettek szemtanúi a Bonal lelátóin, legalább becsületesen pottyan ki a Boulogne, mondjuk egy ilyen szellemű csapattal a közvetlen visszajutásra is bőven lesz esélyük. [Sochaux-Boulogne 0-3]

4. Éljen május elseje / Vajon Párizs ma felsül-e

Az ezer éve kiesett Grenoble-t díszokleveles dicséretben részesítjük, mert - bár vezetett és kikapott Nizzában - úgy lebontotta a béligás párizsi puncikergetők arcát, hogy a külvárosi közértesek is belepirultak. A félidei cserék sem segítettek megúszni az ordas égést, Batllesék akkora gólokat horpasztottak, hogy ezek a szerencsétlenek még hazafelé is imbolyogtak, egyedüli pozitívum, hogy Hoarau formája után a bokatörésből felépülő Coupet is visszatért. Csak osztani tudjuk balasnyikov lelkesedését: reméljük, távolmarad ez a csürhe a tíztől. [Nice-Grenoble 2-1] [PSG-Rennes 1-1] [Grenoble-PSG 4-0]

Sajnos a kupadöntő túl ismerős terep - tizenegyedik fináléjukra készülnek - és irreálisan sok reményt ad, onnan már nem lehet kikotorni őket, így csak a Monaco jóindulatában és dinamizmusában bízhatunk. Ruffier pihenőt kapott, így a Le Mans nemlétező rohamaival Yohann Thuram-Ulien, a neves rokon kuzinja szállt szembe, a kupadöntőre így ő is elutazhat a csapattal, ahonnan egyébként csak Pino hiányzik. [Monaco-Le Mans 1-1] Nem újdonság a párosítás a kupadöntők történetében, a '85-ös meccset a Monaco nyerte, reméljük, most se TGV-znek Lacombe-ék hiába. 

Monaco-PSG, szombat, Stade de France, 20:45

Várható kezdők:

MONACO: Ruffier - Modesto, Mongongu, Puygrenier, Traoré - Nkoulou, Pérez - Alonso, Haruna, Nené - Park (Maazou).

PSG: Coupet - Jallet, Camara, Sakho, Armand - Giuly, Makelele, Clément, Sessegnon - Hoarau, Erding.

 

5. Győzelemmel hangolt a két legjobb formában lévő francia csapat, úgyhogy a ma esti, kvázi döntőnek beillő Auxerre-Marseille váratlanul nagy tömegeket fog tévé elé ültetni - talán errefelé is. OM-győzelem esetén már éjjel világoskékbe borul az ország* és három fordulóval zárás előtt nyolcpontosra fúvódik a déliek előnye, a hazai ünnepélyre már egy hátvédsorba vezérelt Morientes-szel, illetve egy kupac ifistával is bőven ki lehet állni majd.

No de az Auxerre nem adja majd könyen magát, hiszen még szorossá teheti a befutót - ez esetben kifejezetten várjuk, hogy a szívbaj kerülgessen. Enyhe féltés kísérte a legutóbbi beharangozóban Fernándezék toulouse-i turnéját, de felesleges volt az aggodalom, Pedretti alapozott, a Schalkéhoz hívogatott Jelen pedig konkretizálta a győzelmet. A srácok meccsei a post-grenobleötnull szakaszban (tehát február 6. óta): 11 bajnoki, 8-3-0, 18-6 (ebből Jelen 8), továbbá két kupameccs (Jelen 3), benne egy tizikkel bevégzett parti. A hétfői L'Équipe-ben megjelent miniszavazáson voksolók közel 90%-a tutira veszi a BL-indulást. [Toulouse-Auxerre 0-3] Ugyanez az OM utóbbi 13 bajnokijára vetítve: 11-2-0, 29-8 (!). Deschamps csapata a Benfica-elleni vereség óta nem adott alább a három pontból - bajnokin pedig legutóbb januárban győzték le - a bennmaradás nyugalmába süppedő zöldeket egy Valbuena-góllal is könnyedén sikálta el. [OM-St-Étienne 1-0]

"A mai csapatban nincs Cantona, se Laurent Blanc, bár Adama Coulibaly legalább olyan ellenállhatatlan, mint Basile Boli, Pedretti úgy uralja a középpályát, mint az egykori ász Corentin Martins tette, Jelen pedig életveszélyes, akárcsak anno Djibril Cissé." - ezek Matthew Spironak, a ligahonlap alkalmi szakírójának szavai. Valamiért ő is a nagy durranást várja és én sem titkolom, Auxerre-győzelmet várok. Cserébe egy ragyogó posztot ígérek a Guy Roux vezette 95-96-os bajnok és kupagyőztes társaságról.

Várható kezdők:

AUXERRE: Sorin - Hengbart, Coulibaly, Grichting, Berthod - Oliech, Pedretti, Dudka, Birsa - Jelen, Niculae.

OM: Mandanda - Bonnart, Diawara, Mbia, Heinze - Lucho, Cissé, Kaboré - Valbuena, Niang, Brandao.

*Strasbourg gyönyörűszép hely, kiverekedett magának egy helyet az itt-is-szeretnék-élni-egy-kicsit listámon, közvetlenül Prága és Barcelona mögött. A városnézésből, hajókázásból és a nyomorultul dohos EP-központ megtekintéséből álló nap egyetlen fociélménye egy szembejövő biciklis, aki OM-mezt viselt, a divatja. Jó-jó, másodligában nyomják, ott se valami ütősek, de ez akkor sem mentség.

 

***

Aktuális tabella és góllövőlista után térjünk át a tipprovatra.

Balasnyikov egy szem telitalálatát - kemény kör volt azért - kellene túlszárnyalnia a William Gallas nevét beküldő kollégák közül peter135-nek.

Auxerre-Marseille 0-2
Bordeaux-Toulouse 1-0
Boulogne-Nice 0-0
Lille-AS Nancy 3-1
Rennes-Sochaux 1-1
St-Etienne-Lens 1-1
Valenciennes-Lorient 0-0
Montpellier-Lyon 2-3

 

10 komment

Címkék: francia videó beszámoló bordeaux összefoglaló beharangozó lyon marseille tippverseny ligue 1 kupadöntő

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr61964550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balasnyikov 2010.04.30. 16:30:30

Nem a telitalálat a lényeg, hanem hogy bajnok legyen az OM!:)

Mellesleg indítanék én is egy tippjátékot... Nyer még idén meccset a Bordeaux? Durván kipukkadtak a kettős-hármas terheléstől a végére...

_norbee (törölt) · http://www.liverpoolfc.tv/ 2010.04.30. 21:27:21

@OJ: Remélem a Guy Roux-os Auxerre-poszt nem marad el semmi esetre sem, irtó kiváncsivá tettél. :D

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2010.05.01. 08:42:15

érdekes ez a féltornyú templom :)

nah, nyert a marseille 3-1-re a sárgalapok tekintetében :))

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.05.01. 12:27:05

@ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget:
Monumentális, az biztos, állítólag a világ legmagasabb épülete is volt egykoron.

Strasbourg egy perce élvezhetőbb volt, mint az esti meccsből bármelyik. Rögbis lett az egész, egy buta bíróval.

Titi120 2010.05.01. 14:17:07

Jó volt belefutni Pedretti nevébe a posztban. Ki gondolná, hogy már 30 éves, és ki gondolta volna, akkor amikor bemutatkozott a francia válogatottban, hogy pont ő lesz az a Ligue 1 -ből, aki végül nem igazol el külföldre ? Pedig tipikus Wenger igazolás lehetett volna belőle ! :)

horas 2010.05.01. 15:20:28

@Titi120: Igen amúgy Pedretti nekem is szimpatikus játékos és jó futballistának tartom,az Arsenal vonalat is adom.

Más.Amúgy Marseille,helyébe rámennék az olasz nagycsapatok eltakarításra váró játékosaira a Quaresma,Amauri vonalra gondolok akik még úgy meg is szerezhetők,úgy gondolom az ő szintjükön ők komoly igazolásnak tekinthetők.Ha már csak abbaól indulok ki,hogy a Real-ban és MU-ban csetlő botló Heinze milyen jó az OM-ben.
Várok már régóta egy komolyabb Marseille-t a nemzetközi palettára.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.05.02. 23:06:41

@peter135:
Közben pedig pár elvetemült - a Grenoble mintájára - lerúgta a tűzcsapot, mert csak. Van pár apróság, amit nem tudok/akarok megérteni ebből a körből (igen, a három telid is nagyjából ide tartozik :) ).
süti beállítások módosítása