Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Kedv, remények, triplák - a spanyol bajnokság összefoglalója

2010.03.16. 15:55 Garcia bőrmester

A hétvégi forduló, ahogyan az várható volt, nem hozott jelentős változást a spanyol bajnokság életében. Alapvető kérdésekre nem születtek válaszok, de bizonyos részletek tekintetében láttunk előre mutató jeleket a Barcelona és a Real tekintetében. A Bilbao fontos lehetőséget mulasztott el, mint ahogyan a Sevilla is, bár a két csapat helyzetét tekintve más szempontok szerint kell értékelni a hétvégi döntetlent. Igazi meglepetés nem született, mert előzetes tippjeink ellenére a Getafe és a Tenerife nagyarányú győzelme, az ellenfeleik gyengeségeit figyelembe véve benne lehetett a pakliban.

Kedv

A Barcelona két különböző félidőt produkált a foghíjas Valencia ellen. Amikor kiderült, hogy Villa hiányzik a vendégektől és Mata sem játszik, megfordult a fejünkben, hogy itt az alkalom egy neves rivális elleni hangzatos győzelemmel hangolni a BL visszavágójára. Az a bizonyos kedv, amit mostanában hiányoltunk a Barcelona játékából azonban csak a második félidőre érkezett meg. Rizlával osztozunk azon meglátásban, hogy ebben nagy szerepe volt Henry pályára lépésének, ami idén ritkán kecsegtetett bármi plusszal, de most mégis. Erősítette a Barcelona állásait, hogy a Valencia védelmére ekkor már a foghíjas jelző is bőven pozitív volt.
A Real Madrid ott folytatta, ahol a Lyon elleni meccs előtt abbahagyta, ami természetes volt a gyenge Valladolid ellen. Helyenként látványosan is játszottak, de ez volt a papírforma. A kényszerhelyzetet, ami Kaká hiányát illeti, Pellegrini kihasználta arra, amit pancho is felhozott, a Higuain-C.Ronaldo páros befejező készségére és inkább csatár, mint szélső vagy egyéb támadó posztján történő szerepeltetésére. Továbbra is fenntartjuk azon véleményünket, hogy olyan tekintetben, mint a Barcelona esetében, egész szezonra nem várunk számottevő taktikai fejlődést. A madridisták kedvét, az egyéni képességekből eredő 3-4 gólok tarthatják ébren, ami fokozódni fog a bajnoki cím reális közelségbe kerülésével.

Remények

Bármilyen volt is az első játékrész és az ellenfél felállása, a Valencia így is bőven megüti egy átlagos spanyol csapat szintjét. Idén talán először éreztük azt, amit tavaly gyakrabban, hogy játszik a Barcelona. Volt egy jelenet, amikor Dani Alves középről, valahogy oxival tette ki a jobbszélre a labdát, abban a mozdulatban nem a technikai kivitelezés volt a parádés, hanem ahogy visszaadta a pályán éppen akkor uralkodó hangulatot. A Barcelona szimpatizánsainak reményt adhat az eredmény és a második félidő, hogy csapatuk visszatalál a megszokott ösvényre.
A királyiaknak idén egyetlen reményük maradt, a bajnoki cím elhódítása. Természetes módon, ehhez mindvégig ragaszkodni fognak és lesik az alkalmat, hogy mikor tudnak előnyt szerezni a katalánokkal szemben. Ismét ki kell térnünk Higuain szerepére, aki most már nem fog a BL-kiesésen bánkódni, hanem egy nyerőemberekkel jobban ellátott csapatban próbálja majd hozni a tavaly tavaszi formáját, ami a bajnokságot illeti.

Triplák

Messi nagyon kemény, ezt újfent megállapítottuk. Bármikor benne van, hogy rúg hármat az aktuális ellenfélnek és ez még akkor is így van, ha egyébként összjátékban nem csinál semmi különöset az adott meccsen. Egyszerűen különbözik a játéka minden addigitól, amit a védők megszokhattak.
A másik argentin triplázó, sokkal inkább függ a csapattársaktól, úgyhogy esetében kénytelenek vagyunk szűkíteni a bármikor benne van egy mesterhármas kitételt arra, hogy az elmúlt két szezon tapasztalata alapján vannak és lesznek olyan meccsek, amelyeken akár több góllal is képes hozzájárulni a győzelemhez. Pontosítva, még Real Madrid szintjén és még kiscsapatok ellen is óriási teljesítmény, ha olyan befejező csatár áll rendelkezésre, aki gyakran kerül helyzetbe és azt ilyen hatékonysággal használja ki.

Mi fogyott el a Sevillából?

Spanyolviasznak nem nevezhető, ráeszmélésnek pedig lehet, hogy kései, de a játék szervezése nincsen megoldva. Kanouté önmagában elfogyott egy kicsit mostanra. Két-három szezonnal ezelőtt azért ment kuriózumszámba a mali játékos teljesítménye, mert amellett, hogy rengeteg gólt szerzett, gyakran irányítószerepet is vállalt a visszalépéseivel, a szélen vagy középen csatlakozók bevárásával és a labda leosztásával. Ez mára eltűnt, illetve sokkal ritkábban látjuk tőle. Maresca posztját tekintve is irányító szerepkörben játszott, úgy, hogy Renato és egy védekező ember akkoriban is feltűnt mellette. Harmadikként pedig Dani Alvest lehet említeni, aki a jobb oldalon szintén remekül vett részt a támadások szervezésében, gyakorta bejátszva a jobb oldali védőtől elvártnál nagyobb területet is. Manapság mindhárom szervezőelem hiányzik. Az irányítójáték mára leszűkült a  belső középpályások által eszközölt oldalváltásokra, amik így is járnak némi eredménnyel, mert jók a szélsők és egy-egy gólra jók a befejező csatárok is, ha elég beadás érkezik. Valószínűleg új embert kellene igazolni, ha változatosabbá szeretnék tenni jövőre a támadójátékukat.

A sikeres szereplés

a spanyol bajnokságban, ha az ember középcsapat, a keret frissen tartásán múlik. Azon, hogy mennyire tudja lecsökkenteni az edzői stáb a sérülések számát és hosszát, illetve, hogy sztárjátékosok nélkül fenn tudnak-e tartani egy olyan keretet, amely ha csak átlagos szinten is, de minden posztra tud megoldást, ha valaki kiesik. Ideig-óráig bármely csapat kieshet a rászabott szerepből, de a Depor példáján látjuk, hogy a stabil védelem mellett, „B” kategóriás támadókkal elérhető a nemzetközi szereplés. Felipe kiesése óta Laure játszik balbekket, aki nem ugyanaz a kategória, de nem is egy Grygera. Az Osasunánál most kellett elővenni Vadóczot, aki jól játszott és nem lehetett érezni, hogy ő a második sorból került elő. A Bilbao esetében szintén meghatározó, hogy a tengely megmarad héről-hétre, kevés sérülés hátráltatja őket, és ki lehet hagyni egy Yestét annak érdekében, hogy a megfelelő alapjátékot ugyanolyan szinten tudják hozni a hasonló képességű ellenfelekkel szemben. Lotina, Caparrós és Camacho összerakott egy ideálisnak vélt kezdőcsapatot és rászabta a játékot, azzal, hogy ha szükséges változtatni, akkor is akad megfelelő ember, aki az elvárt minimumot tudja szolgáltatni.

A forduló eredményei:

Valladoid-Real Madrid 1-4
Barcelona-Valencia 3-0
Sevilla-Deportivo 1-1
Getafe-Mallorca 3-0
Sporting Gijón-Bilbao 0-0
Villarreal-Xerez 2-0
Atlético Madrid-Osasuna 1-0
Racing Santander-Zaragoza 0-0
Almeria-Malaga 1-0
Tenerife-espanyol 4-1
 

A forduló mérkőzéseinek összefoglalója egy helyen

Táblázat, góllövőlista

38 komment

Címkék: barcelona madrid foci la real ronaldo messi több mint liga

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr491844304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pavel88 2010.03.16. 16:10:39

spanyol bajnokság: Real, Barcelona és még sokan mások... kár! Mármint kár, hogy ilyen a liga! :S

pavel88 2010.03.16. 16:13:39

Ja, és a Real esetében kedved sokat nem láttam, reményt meg mégannyit sem. Legalábbis a lyoni teljesítményhez képest, bár az ellenfél is merőben mást játszott .:D Cé is triplázott (1+2)!

rizla 2010.03.16. 17:15:37

megelőzöm csöncsönt. messi szerintem a világ legtechnikásabb játékosa. nem abban az értelemben, hogy milyen széles a repertoárja, mert tőle aztán nem látni se biciklit, se elasticot, hanem abban az értelemben, hogy konkrétan ennyire precízen senki sem kezeli a labdát. még a legnagyobb bűvészek mozdulataiban is van néha valami esetleges, de basszameg, ahogy a második gól előtt messi úgy vette át a 30 méteres keresztlabdát, hogy le sem kezelte, és már indította saját magát pont úgy, hogy előbb érje be a labdát az üres területen, mint a rástartoló védő, hogy aztán befordulhasson balra, az tényleg ilyen playstation-szintű mozzanat volt: tükörsima, hibátlan, mintha valami gép tervezte, és hajtotta volna végre. egyszerűen mialatt mások, még a legjobbak is kétszer érnek labdába egy másodperc alatt labdavezetés közben, addig messi háromszor, vagy az ő érintései ennyivel pontosabbak, nem tudom. kibaszott kegyetlen, hogy ha fél méterre van tőle a védő, akkor kb ugyanannyira esélytelen, hogy lelopja a labdát, mintha két méterre állna. ez a first touch szerintem a szezon egyik legszebb góljává léptette elő a második gólját, még ha esztétikailag nem is annyira egyértelmű, csak utánagondolva.
az első gólnál azt az irányváltást még sokadszorra újranézve sem tudom követni, amivel betört a tizenhatosra.
szopkodás off.

Garcia bőrmester 2010.03.16. 17:18:20

@rizla: igen, abban a gólban, amit említesz, több nézői felhördülés is volt egymás után

rizla 2010.03.16. 17:33:24

@csizsikpizsik: és szabad szemmel milyenek voltak a gólok? ha egy kézikamerás felvételből indulok ki, ami a youtube-on kering, és messi szopatja benne a villarrealt, akkor még keményebb, mint tv-ből.

www.youtube.com/watch?v=glmrsGk0y_o

olyan a labda messi fennhatósága alatt mint a szakállas "köss egy zsinórt az utcán heverő pénzre, és amikor valaki fel akarja venni, húzd arrébb" vicc

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.03.16. 17:41:23

@rizla:

Jó 006mely hozzászólása a videóhoz:

"messi es el mesias del futbol y por eso es el mejor de la galaxia y no del mundo................." (="Messi a futball messiása, ezért ő a galaxis legjobbja, nemcsak a világé.....................")

És még én vagyok Messi-fanatikus. :-D

Egyébként tényleg durva a videó.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.03.16. 17:49:19

@Csöncsön: Te vagy fanatikus? Vasárnap katolikus, heteróságukra büszke pasiktól olyanokat hallottam a meccs után Messi felé hogy tudtam, te bukott embernek számítasz :DDD

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.03.16. 17:57:57

@rizla: Sokkal de sokkal durvább, pláne úgy hogy jóval közelebb, kib...ott jó helyen ültem.
Voltam már jópár Barca meccsen, láttam már Messit focizni nem egyszer élőben, de tényleg nem hittem a szememnek.
Hogy érzékeltessem milyen volt: én magyarul a gól(ok) után magyarul azt szajkóztam "bazzegilyennincs" és mellettem többiek a saját anyanyelvükön kb. ugyanezt ugyanigy...a következő gólig...

rizla 2010.03.16. 18:00:02

de ez mi, hogy ilyen sokszor elugrálsz a camp nouba? hol élsz te?

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.03.16. 18:25:08

@rizla: Bp.
Az elugrálás pedig, általában jó előre tudom hová, mikor rúgdal ki a cégem (nyugati nagyvárosok), onnan (ha lemelóztam) tovább a legolcsóbb fapadossal Barcelonába, előre megvett jegy a stadionba és szerzek egy másfél csillagos, bazi putri szállást, vagy nem is alszom meg a városban és irány haza.
Csak az a vicces, hogy jólöltözötten megyek és úgy térek meg mint egy disznó. Szó szerint.

rizla 2010.03.16. 18:26:39

@csizsikpizsik: zseniális, én is ott akarok dolgozni

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.03.16. 18:35:36

@rizla: Ma nem mgyek haza aludni, tényleg szeretnéd? (egy pozitivum, az iroda kb. 8kor kiürül és egy másik gépen ha átfordítom a monitort tudom nézni fél szemmel a meccseket)

sporttárs 2010.03.16. 19:05:23

Nem írnátok valami szépet Messiről kicsit hosszabban?

sporttárs 2010.03.16. 19:08:50

No de, hogy igazán nagy játékosokról is szó essék, elmesélem, hogy ma volt a FourFourTwo magyar megjelenésének sajtótájékoztatója, az első számban a magyar sportsajtó és futballélet fontos szaktekintélyei megszavazták a valaha volt legjobb ötven magyar labdarúgót, hát nagy meglepi nincs, de azért Verebes Mágus listájának a végét hadd írjam mán be, Barca-fanoknak szeretettel:

39. Póczik, 40. Hannich, 41. Burcsa, 42. Kiprich, 43. Hajszán, 44. Illés, 45. Vincze, 46. Lipcsei ... 50. KUBALA

:))))))))))))))

2010.03.16. 19:14:16

@sporttárs: Hát nem egy Rodolfó a Mágus, de ahogy az utca embere fogalmazott egyszer, szimpatikus cigány ember ;)

sporttárs 2010.03.16. 19:16:47

@Hadrian77: Egy kolléga megfogalmazása: egy aranyos, hazudozós cigány bácsi. :)

2010.03.16. 19:19:44

A relativitás fogalmát szerintem Higuaínnal kéne oktatni, Bl-ben nulla a produktuma, bajnokságban meg rúgja a gólokat.

_benito · www.nst.blog.hu 2010.03.16. 19:19:53

@sporttárs: hát ez egész egyszerűen el-ké-pesz-tő-en vicces :))

sporttárs 2010.03.16. 19:34:26

@_benito: Hát én hangosan felröhögtem. De a Mágusban sosem kell csalódni. Valszeg nem jutott eszébe Illés után már több játékos, kicsot meg kellett erőltetnie magát, amíg beugrott, hogy volt ez a Kubala.
Mondjuk a javára írom, hogy Hírest és Szalait nem vette fel a listára.

_benito · www.nst.blog.hu 2010.03.16. 19:37:28

@sporttárs: szőlő nem nyomott valami viccességet?

rizla 2010.03.16. 19:52:04

@sporttárs: lehet azért utolsó kubala, mert nem is full magyar, nem? na nem mintha korteskedni akarnék a mágus mellett

Keelhaul 2010.03.16. 20:00:28

@rizla: Új gyerek vagyok még, honnan ez a mágus jelző? Én igyekeztem érdeklődéssel figyelni a pályafutását, de ha Dárday Pali az abszolút középszer, akkor ő nem tudom mi.

sporttárs 2010.03.16. 21:01:07

@rizla: Kubala az összesített listán hatodik lett, abszolút magyarnak vették. Bölöni is rajta van.
Nem, egyszerűen a Mágus ilyen. :)

gotanfun 2010.03.16. 23:01:40

A baj nem kicsi, de szerintem megvárják, míg Jimenez elbukja a Kupát is. Maradt a Barca én meg elszívok egy doboz cigit és beverek egy liter bort... :-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.03.17. 13:00:05

@gotanfun:

Itt is megkérdezem, amit a BL-posztnál: mi volt az oka annak, hogy ennyire foghíjasak voltak a Sánchez Pizjuán lelátói?

Komolyan, amikor megláttam az összefoglaló elején a stadiont, már kimondtam: kiesett a Sevilla. Pedig direkt nem néztem meg előre az eredményt.

montipájton 2010.03.17. 15:55:10

Íme, egy nem Pancho-szemléletmóddal írt helyre kis spanyol helyzetlemzés Bedétől:
sportgeza.hu/sport/fizikalisedukacio/2010/03/17/elesedo_spanyol_gazdasagi_verseny/

Nem is rossz, amit ír. Ha a két nagy hatalmas versenyfutása felől nézzük az élményt, tényleg ki nem szarja le, hogy hat éve a Depor is jó kis ejrópai csapat volt.))))

rizla 2010.03.17. 16:08:17

@montipájton: bede elég gyengéket ír az indexre sajnos. alibi.

"A várakozásokkal ellentétben sokszor inkább a Madrid tűnik az igazi csapatnak, a Barcelona pedig a magányos zsenik gyülekezetének"

ez meg szimpla faszság (könnyedén megcáfolható), a szokásos "túlkompenzálom a barca-szurkolóságot" húzása. a bajnokság JELENLEGI szakaszában tűnik csapatabbnak a madrid, amikor a barcának nem megy. de általánosságban véve ez a kijelentés erősen sarkított, mert bede úgy gondolja, hogy ilyenekkel kell telerakni egy cikket, hogy tartalmasnak hasson. de néha gondolkodhatna kicsit tovább baszki, főleg, hogy ezért fizetik.

gotanfun 2010.03.17. 16:10:04

@Csöncsön: az elnök Jimenez mellett van, a szurkolók meg nem. Folyamatosan a lemondását követelik, mivel folyamatosan kapják otthon azt a szart ami tegnap is ment. Érthető, hogy kezd elegük lenni. Azt sem tudom, mikor parádéztunk otthon utoljára. Négy valamire való helyzete volt a CSZK-nak csöncsön. Hétvégén Xerez és nemtom, talán a helyetekben hazai/döntetlenre venném. Folyamatosan védtem a csapatom és most úgy érzem, hogy ezt a meccset kihagyom és hétvégén inkább bulizom egy jót. Tisztára mint Koeman a Valenciaval, ráadásul Jimenez marad év végéig. Kiváncsi vagyok mire megy a Barca a Stuttgarttal, most olvastam, hogy nem lesz Xavi. Remélem nyernek, mert a Real és a Sevilla sikeresen megfejelte még az olaszok produkcióját is.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.03.17. 16:21:12

@gotanfun:

Szóval távolmaradással tüntettek Jimenez ellen?

Nálam is most "telt be a pohár", bár nem vagyok Sevilla-szurkoló, viszont örülnék, ha a keret képességeihez mérten szerepelne a csapatotok, és erre Jimenez edzőségével nem látok már semmi sanszot. Óriási esélyt kaptak a sorstól, hogy oldalvizen bekússzanak a nyolcba, ahol már nem is lett volna vesztenivalójuk, erre tessék... Ezek után miben bízik még Del Nido?

A másik posztnál is írtam: tisztelem-kedvelem Jimenezt, emberként semmi baj vele, klubikon stb.; de egyszerűen kevés ő ehhez a feladathoz. A Sevillának igazi profi, dörzsölt edző kellene.

Neil Blender 2010.03.17. 16:24:24

@rizla: Az elozo eveket nezve a Real csak mint csapat emelkedett ki, semmi masban nem volt jobb mint a Barca. Ez a csapatszellem (es persze a Barca botlasai) eredmenyeztek 2 bajnoki cimet.

Jelen helyzetben is megmaradt meg a CSAPAT, csupan kerultek bele igazi sztarok, zsenik nevezzuk aminek akarjuk CRt, Kakat, Xabit stb. Es eppen ezert nehezebb ez az ev a Madrid szamara hiszen ezeket a sztarokat bele kell gyurni a csapatba...

Termeszetesen a "maganyos zsenik gyulekezete" megfogalmazas egy baromi nagy sarkitott tulzas, de a mondat elso reszevel azert egyetertek.

rizla 2010.03.17. 16:34:33

@Neil Blender: én viszont nem tudok vele egyetérteni. másról sem szólt a szezon első fele, csak arról, hogy a madrid nézhetetlen meccseket játszik, gyenge csapatjátékkal, de a klasszisok húzzák a szekeret.
most, hogy már valamennyire összeértek, nyilvánvalóan frissebb élménynek hat az egész "egy csapat vagyunk" összeborulás, megvolt az első heroikus fordítás, stb. a barca tavaly volt ilyen, nyilván egy olyan év után nehezebb ébren tartani a lángot azonos hőfokon, ugyanakkor számtalan meccs volt már idén, ahol együtt küzdve hozták össze. emberhátrányban a getafe ellen rémlik? akkor nem volt olyan ember, aki azt mondta volna, hogy ez a barca kevésbé csapat, mint a madrid. ez. egy. faszság. most van egy kis hullámvölgy, aminek ennél jóval összetettebb okai vannak, és pont egy bede talál ki ekkora faszságot magyarázatként. egyszerűen eltűnt a fasziból az, hogy mélyebb összefüggéseket keressen, sekélyes az egész produktuma.

Neil Blender 2010.03.17. 16:43:01

@rizla: Elsosorban en nem is erre az evre ertettem hanem altalaban, de azt hittem ezt vilagosan fogalmaztam meg a commentben ha nem, akkor most megtettem.

A Barca jokor van hullamvolgyben szvsz, ez meg az az idoszak amikor becsuszhat egy ket gyengebb meccs mert lehet korrigalni a szezon vegeig, ebben segit a szerencses BL sorsolas is, hiszen a Stuttgartot a B csapatnak is utni kell, a bajnoksagban pedig a hullamvolgyes nem tul jo forma is eleg egy pontazonossagra.

Az fogja nektek alapvetoen meghatarozni a szezon hatralevo reszet, hogy ez a lefele mutato tendencia mikor szunik meg. Ha hamarosan (ertsd 1-2 fordulo) akkor nem lesz nagy gond, ha elnyulik es a Madrid hozza magat akkor a bajnoksag veszelyben lehet a ti szemszogetekbol.

rizla 2010.03.17. 16:52:41

@Neil Blender: igen, rijkaard utolsó két évére teljesen igaz volt, hogy magányos zsenik, és nem csapat. de ez hogy jön az idei szezonhoz? bede cikkét nagyjából 10 perc lehetett megírni, hasraütésszerű az egész.

rizla 2010.03.17. 17:06:48

megnéztem egy videót messi németország elleni játékáról, hihetetlen, hogy mennyire távol játszik a kaputól a barcához képest. kb azt játssza, amit a barcelonában iniesta. nevetséges.
süti beállítások módosítása