Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Jobb Labdarúgásért Alapítvány

2010.03.15. 08:00 nou san trafford

Bendegúz nem tartozott a jó gyerekek közé. Pedig rossz gyerek nincs, csak nagyszájú, eleven, csibész, akinek nehéz lekötni a figyelmét, akit nehéz fegyelmezni, motiválni. Az óvónők eleinte csak annak örültek, hogy alkalmanként volt egy-egy óra, amikor Bendegúzt és barátait elvitték “dolog”-ra. Így kevesebben maradtak a csoportban, és mikor egy órával később visszatértek, nyugodtabbak voltak, “kitombolták” magukat. Később, ahogy egyre nőtt Bendegúz lelkesedése a “dolog” iránt, javult a viselkedése, fegyelmezettebbé vált. A foglalkozások után fülig érő szájjal mesélte, hogy aznap mit tanultak, mit csináltak, vagy hogy éppen miért dícsérték meg. A “dolog” volt az első olyan foglalkozás, ahol a szigorú szabályok ellenére is jól érezte magát. Motiválta, alig várta a “dolog” napját. Ezt a fajta foglalkozást az óvoda nem nyújthatta számára, mégis, ez volt az, amely az óvodai foglalkozásokat is hasznossá tette. Bendegúz ma már iskolás, délutánonként továbbra is különórákra jár, hiszen ezt szokta meg, számára ez a normális – nem a tv-nézés. Bendegúz nem lett jó gyerek, de tisztelettudó, jó tanuló. Ja, és a “dolog” lett a hobbija.

A 255/2009-es kormányrendelet a “Kormányrendelet Az Óvodai nevelés országos alapprogramjának kiadásáról szóló 137/1996. (VIII.28.) kormányrendelet módosításáról” címet viseli. A rendelet nem tartalmaz drasztikus változtatásokat, ám a 10. mellékletben szerepel egy mondat, ami bizonyos okok miatt összekuszálhatja mindennapjainkat.

Eszerint: “Az óvoda teljes nyitva tartási idejében a gyermekekkel történõ foglalkozások mindegyikét óvodapedagógus irányítja.”. E mondat alapján most minden úgy nevezett “külsős” foglalkozást ki akarnak zárni az óvodákból a következő nevelési évtől, 2010/11 szeptemberétől. Leegyszerűsítve: nem lesz néptánc, dzsúdó, angol, német, rsg, torna, foci, kosárlabda, és a többi.. – csak olyan foglalkozások lesznek, amelyet valamelyik óvónő, óvodapedagógus tart.

Sajnos, a rendelet ily módon történő értelmezése rendkívül nehéz helyzetbe hoz minden érintettet:

- azokat a szülőket, akik munkájuk miatt délutánonként nem tudják külső helyszínre vinni gyermeküket sportolni, tanulni;
- az önkormányzatokat, akik elesnek a terembérletekből származó bevételtől;
- a szolgáltatókat, utánpótlás-nevelő egyesületeket, akik jelen piaci helyzetben mind a kapacitások véges volta, mind azok piaci ára miatt képtelenek lesznek az óvodákon kívül megfelelő foglalkoztató helyiségeket találni, bérelni;
- azokat a gyerekeket, akik számára különösen fontos lenne az, hogy az óvodapedagógusokon kívül mások is foglalkozzanak velük – legyen szó magatartásbeli vagy egyéb problémákról, vagy esetleg egyszerűen arról, hogy valamiben igazán tehetségesek.

A következmény: munkahelyek fognak megszűnni, a gyerekektől pedig elveszik a tanulás, a fejlődés lehetőségét, a mozgás örömét. Megint elvesznek tőlünk és a gyermekeinktől valamit. Csak úgy. Minden értelmes indok és átgondoltság nélkül. Ne hagyjuk!

Vajon helyettesíthető-e a külső szolgáltató szakértelme? Vajon pótolható-e az általa nyújtott élmény? Lesz-e férfi példakép az óvodások előtt? A következő “Bendegúzoknak” vajon mi lesz a hobbija…?

(A dolog jogi szempontból is érdekes, hiszen a közoktatási törvény alapján a kormány kötelessége rendeletben szabályozni az óvodai nevelés alapprogramjával kapcsolatos kérdéseket. Ezért a 255/2009-es rendelet erre hivatkozva hatályon kívül helyezi az 1996-os hasonló rendeletet, miközben saját érvényességét 2010. október 10-ig korlátozza; (21. § (1) E rendelet a kihirdetését követõ napon lép hatályba azzal, hogy az óvodáknak az e rendeletben foglaltaknak megfelelõen felülvizsgált nevelési programjukat elõször a 2010/2011. óvodai nevelési évben kell alkalmazniuk.(2) E rendelet 2010. október 10-én hatályát veszti.) azaz lerombol mindent, majd lépéskényszerbe hozza a következő kormányt.)

Amikor korábbi posztunkban utaltunk rá, hogy sötét fellegek gyülekeznek a magyar utánpótlás-nevelés felett, pontosan erre a kormányrendeletre gondoltunk.

Aki fontosnak tartja, hogy ne csak a fotelben dörmögve csóválja a fejét a magyar futball történéseit látva, az áldozzon tizenhárom másodpercet az életéből, és csatlakozzon a rendelet visszavonását célzó petícióhoz.

A petíciót itt találjátok; igazhitű NST olvasó ne maradjon le róla.

Segítség:

A linkre kattintva a fenti szöveget találjátok, az alatta lévő Click here to sign petition feliratot kell támadni. Klikk.

Az új ablakban két mezőt kell kitölteni:

Name (név)
Email address (email cím)

alatta Preview your signature (klikk), majd az új ablakban Approve Signature (klikk), mellyel megerősíted támogatási szándékod.

Előre is köszönjük – Nou San Trafford

21 komment

Címkék: jobb labdarúgásért alapítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr301835224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2010.03.15. 08:59:31

Ha egy fiúgyerek már tud egyeneset rúgni a labdába, utána meg lehet tanítani írni-olvasni. Szerintem.
Nem akarom én bántani az óvónéniket, de sajnos napi nyolc órát is a gyerekkel töltenek, és az borzasztóan sok egy fiú számára, tényleg nem találkozik férfiakkal, hiszen az óvoda után az általános iskola alsó tagozatában is 4 évig csak tanítónénik veszik körül.

zsakfos 2010.03.15. 10:28:20

Maradjunk annyiban, hogy a jogszabály megfogalmazása nem szerencsés...Emellett a cikk sem a kormányrendelet céljával, sem gyakorlati megvalósulásával kapcsolatban nincs tisztában. Szó nincs ilyenekről amiket a szerző leírt.
A cél, hogy mindig legyen óvónő a gyerekekkel: lsd. pl. ne csak a a dajka legyen velük reggel fél7-fél8 között.
Az esélyegyenlőséget próbálják megvalósítani, bár akinek több pénze van, ezen túl is több programra fogja járatni a gyerekét....
Eddig is volt külön FOCI, torna, uszoda, lovaglás stb. Ezután is lesz. Nem az óvőnő tartja őket, csak jelen van...A külsős logopédus, gyógypedagógus stb. pedig ugyanúgy külön foglalkozik a rászoruló gyerekekkel.
A jogszabály megfogalmazása nem jó, de ha szerző utánanézett volna a gyakorlati megvalósulásnak nem írna ilyen hangulatkeltő cikket...
Sötét felhők vannak a magyar utánpótlás területén,de lenne más ahol jogosabb lenne a kritika.
A férfi példaképről meg annyit, hogy az APÁKNAK komolyan kellene venni a gyereknevelést...Mert ajándékokkal ( pénzzel) nem lehet a nevelést helyettesíteni...

Hispan07 2010.03.15. 10:31:56

Ezek a barmok MINDENT szétvernek, ami jó és hasznos? Aláírva.

MSammer6 2010.03.15. 11:01:45

@zsakfos : Nem nagyon értem miért írod amit írsz. Esélyegyenlőség? Az esélyegyenlőség, hogy 30 gyerek van egy csoportban? Hogyan lehet így iskolaelőkészítő foglalkozást tartani? Hogyan lehet így testnevelés órát tartani? Egyébként pedig van olyan budapesti kerület, ahol a rendeletre hivatkozva ki akarnaqk zárni mindent és mindenkit az óvodákból.
Az Apákról: Budapesten 60% felett van a válási arány. Akik nem váltak el, azok kidolgozzák a belüket, hogy normálisan élhessenek, apuka jó esetben nemcsak hétvégén, hanem reggelente is látja ébren a gyerekeit...

ZenZo 2010.03.15. 12:49:55

A poszt írójának felháborodása jogos, gondolom ahogyan MSammer6 is írja, erre hivatkozva, ezt félreértelmezve bizonyos helyeken megcsinálják a hülyeséget. De én most egyet kell értsek zsakfossal: nálunk a fiatalokkal többnyire "fiatalok" foglalkoznak, azaz olyan huszonkét-három éves srácok, akik már eleve elvégeztek valamilyen testnevelési főiskolát, s van jogosítványuk fiatalokkal foglalkozni, nem hobbiszonten űzik a dolgot - tehát mégha kell is valamiféle átnevelés, azaz valami ovódapedagógusi lincensz, feltételezem nem hagynak fel a foglalkoztatással, hanem az egyesület beiskoláztatja - a gondolom nem hosszú, max 2 hónapos képzésre őket.

Engem a korosztályos csapatokban már a "mi időnkben", a '90-es évek elején is ilyen szakemberek oktattak a futballra, edzők, testnevelő tanár végzettségűek, olyan ifi játékosok, akiknek megvolt a megfelelő képzésük a legkisebb generáció oktatásához, egyetlen edzőm volt, Tamásbá' aki első foglalkozását tekintve tűzoltó volt, de még neki is volt utánpótlásképzésre feljogosító papírja. Szóval az, hogy most kokretizálják azt, hogy óvodapedagógusi végzettség kell hozzá, na bumm. Nem nagy cucc. Sokkalta nagyobb gondot okoznak millió mással a fiatalok nevelésében például ezzel az emberi jogok baromsággal, hogy nem lehet fegyelmezni a gyereket a tanárnak, nem lehet osztályozni alsóban, meg egyáltalán nem védik semmilyen szinten a tanárokat, ma már bárki bemehet, azt agyonb*szhat egy tanárt, mert hülye a gyerek, azt a tanár meg megmondta neki... rajtam még mutatópálcát törtek el, mert ki mertem dobni a tízóraira kapott (egyébként tényleg undorító) húskrémes kenyeret - kaját nem dobunk a kukába. Nem azt mondom, hogy ez normális volt, de az osztályban nem is láttál olyat, hogy bármilyen kaja is a szemetesben kötött volna ki. Nézz szét ma... és ez csak 1 példa.

Na de visszakanyarodva a lényeghez: akik és ahol elkönyvelik azt, hogy erre hivatkozva törölnek minden lehetőséget, ott nem feltétlen a rendelet a hibás, hanem az, akinek a rendeletre ez a megoldás, nem pedig az előrelépés...

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2010.03.15. 16:02:13

Nagyon fontos kérdés, hogy felfelé mutogatunk-e, vagy magunk megoldjuk. Az előbbi nem vezet sehová. +1 @zsakfos : @ZenZo: (bár annyit hozzátennék, hogy az egyetleg igazi felelőssége velünk szemben bárkinek, aki törvényt hoz, hogy átgondolt, pontosan megfogalmazott, és végrehajtható törvényt hozzon. ha ez a jogszabály nem megy át ezen a rostán, akkor jogos a tiltakozás)

@MSammer6: már elnézést, de a válás nem kényszer, esetleg kellene némi felelősségtudat adott apákba, mielőtt gyereket vállalnak, vagy egy kis felelősségtudat a gyerekükkel szemben, ha már megvan, és megpróbálni megoldani a problémákat. És úgy is meg lehet választani a napirendet, hogy tudjon velük foglalkozni. Nem fog sose annyit, mint az anyjuk, de ha már nem zuhan egyenesen a tévé elé, esetleg egy mesét elmond esténként, ne adj isten ő viszi a gyerekeket reggel, az már valami.

Semmilyen kormány, semmilyen intézmény, semmilyen edző nem veheti át a szülő felelősségét, példával, neveléssel, útmutatással legelőször is a szülőnek kell szolgálnia. Ha ezt nem tudod vállalni, a gyereked fel fog nőni akkor is, de ne csodálkozz, ha nem leszel boldog szülő.

spangol 2010.03.15. 17:38:47

@zsakfos : te miről beszélsz??? essél neki még egyszer az anyagnak, hátha sikerül értelmezned, és nem zagyválsz butaságokat az esélyegyenlőségről.

@ZenZo:bizonyos helyeken? kormányrendeletet mióta szokás csak 'bizonyos helyeken' betartani?

reader613 2010.03.15. 20:07:10

a rendelet ilyetén szövegezése színtiszta nettó faszság.

Például akkor úszni se fognak járni a gyerekek innentől, hogy mást ne mondjak.

ZenZo 2010.03.15. 21:08:31

@spangol: kedves kommentelőtárs, ha nem a 3. sorig olvastad volna el a hsz-t, lehet, hogy nem teszed fel a kérdést. Merthogy a kormányrendeletet be kell tartani mindenhol (más kérdés, hogy nem fogják - ha már ebben az országban az adózásra nem lehet százezreket rávenni, akkor majd pont ezt a rendeletet tartja be mindenki, jaaaa). Én annyit írtam, hogy ezt be lehet tartani úgy, hogy jogosítvánnyal rendelkező, hozzáértő emberek foglalkoznak (eleve) a gyerekekkel, vagy a meglévőeket beiskoláztatják, nem pedig az a megoldás, hogy akkor megszűntetünk mindent....

Tika_ 2010.03.15. 22:42:42

"Csak úgy. Minden értelmes indok és átgondoltság nélkül."
Na ne már :). Ezt ki veszi be? Ejnye, srácok, ennél azért sokkal többet várok a blogtól. Szívesen klikkelek, ha ezzel segítek, de finoman szólva, nem vagyok meggyőzve; ez egyelőre, már bocsánat, de valóban csak hangulatkeltés.
Legalább @zsakfos : kommentjére reagáljon valaki (nst posztíró; és relevánsabb érvekkel, mint @spangol: :)), hogy komolyan lehessen ezt venni.

MSammer6 2010.03.15. 22:52:31

@ZenZo: A baj csak az ezzel, hogy 2008-ban született egy egyezség a kormány és a sportági szakszövetségek között, aminek megköttetése után rendeletben szabályozták az előírt végzettséget... most ezt is módosították, de nem a nevezett rendelettel összhangban. Pedig ez a köv. rendelet: 256/2009... Szóval ha te U7-es korosztállyal akarsz foglalkozni mint teszem azt labdarúgó edző, kell hogy legyen UEFA- papírod (150000 ft + egy hónap) illetve OKJ-s végzettséged ( legolcsóbb 180000 ft és egy év vagy talán kettő? )
Másik dolog: korosztályos edzőképzésre van szükség minden sportágban, egy egy korcsoportra kell specializálódni...
@morphine: Igazad van, de ha ebbe belemegyünk, annak nincs vége... Én csak azt tudom, hogy van olyan gyerek, aki 10-11 éves koráig nem találkozik férfi példaképpel a pedagógus pálya elnőiesedése miatt, és azt tudom, hogy házasságok tucatjai mennek tönkre azért mert az egyik fél a könnyebb utat választja.

Volt olyan tanítványom, akit az anyja felvitt a nagymamához és aztán elfelejtett visszamenni érte.... a foci segített neki visszatalálni a közösségbe, a pályán tanult meg újra bízni az emberekben. A sport nevelő ereje fantasztikus.

MSammer6 2010.03.15. 23:06:25

@morphine: amúgy én elvagyok a gyerkőceimmel, a feleségem állandóan azzal piszkál, hogy talán inkább én vagyok az anyjuk, annyi időt vagyok velük, ami már pasiban nem tipikus.

Szerintem amúgy nem sokan fognak 5 évre beiratkozni az ovónőképzóre emiatt....

Ricsman - HóStrucc 2010.03.16. 08:42:35

@ zsakfos: Én csak azt nem értem - bár remélem csak a reggel miatt -, hogy mégis minek kell egy sportfoglalkozásra plusz egy fő, aki az óvónő? Ha elesik a gyerek és elkezd sírni, akkor inkább az óvónő mondja hogy "jajjj nem baaaj", mint a tesitanár, hogy "ugyan fiam, katona doog" ? Esetleg így akarják növelni az óvónők számát? Mert megmondom őszintén, nálam ez utóbbit sejteti csak. F@szság, mint a két gólvonal bíró - ami már le is szerepelt ugye! :S

Értem én, hogy végzettség, meg papírok (hisz Magyarország egy másik neve pl Papírország), de könyörgöm, eddig se a jött-mentek foglalkoztak a gyerekekkel...

Bezzeg a támogatási oldal vélhetően nem változik, pedig egy két BKV-s fiktív szerződésből, ha csodákat nem is, de pozitív és szemmel látható változást lehetne elérni.

zsakfos 2010.03.16. 10:39:45

Na még egyszer...
A jogszabály megfogalmazása nem igazán pontos. Van még egy pár jogszabály kis hazánkban amiről ez elmondható... (Bár megjegyzem: az irányítás-vezetés a közigazgatástanban nem szinoním fogalmak, mint a hétköznapokban. Az irányítás magasabb szintet képvisel. Attól még, hogy az óvónő irányítja a foglalkozásokat , nem feltétlenül jelenti azt, hogy ő is tartja személy szerint a foglalkozást. De ebbe ne menjünk bele.)
Ami miatt reagáltam:
" a gyerekektől pedig elveszik a tanulás, a fejlődés lehetőségét, a mozgás örömét. Megint elvesznek tőlünk és a gyermekeinktől valamit. Csak úgy. Minden értelmes indok és átgondoltság nélkül. "
Ahogy Tika írta na ne már.....
Édesanyám óvodapedagógus. Látom, hogy működök nálunk a rendszer és nem voltak kétségei afelől, hogy továbbra is lesznek foglalkozások ( nálunk még bővül is a kör lovaglással, német tanulással stb.)
@spangol: A jogszabály előkészítők szerettek volna, szeretnének nagyobb esélyegyenlőséget a gyerekek között,hogy ne csak a tehetősebbek gyerekei járhassanak úszni, focizni stb.
A cél nem gondolnám, hogy rossz. Sok olyan terület van ahol lehetne javítani az esélyegyenlőséget, itt speciel sztem elég nehéz lesz...
A jogszabályokat meg vagy betartják vagy nem...
@ZenZo:
"akik és ahol elkönyvelik azt, hogy erre hivatkozva törölnek minden lehetőséget, ott nem feltétlen a rendelet a hibás, hanem az, akinek a rendeletre ez a megoldás, nem pedig az előrelépés... " Így van!!!
Na a képesítések ( UEFA licenc) kérdése sztem sokkal inkább megérne egy cikket....

MSammer6 2010.03.17. 11:05:26

@zsakfos : természetesen mindíg van kiskapu, és nálunk mindenki meg is keresi. Ebben az esetben talán nem baj, de lehet, hogy mégse szerencsés, mert ez már a prostituálódás első lépése... ma csak kicsit hazudunk, holnap meg nagyobbat? Nem vagyok jogász, de számomra feloldhatatlan ellentmondásokkal terhes ez a helyzet. Tanultam 5 évig, aztán elmentem egy rahedli pénzért még egy tanfolyamra, meg még egyre, meg még egyre, és most megint kiderült, hogy alkalmatlan vagyok. De csak október 10-ig, utána majd az új kormány eldönti. Muszáj lesz neki, mert joghézag keletkezik...
Szerintem az nem esélyegyenlőség, amikor a jobbaktól elvesszük a kiemelkedés lehetőségét. Az hogy a gyekőc jár-e különórára, nem pénzkérdés, nem 70-80 ezer forintokról beszélünk. (Sokkal nehezebb az ügy, ha el kell jönnöd a munkahelyről előbb, hogy sportolni tudd vinni.) Persze, aki nem akarja, az nem fogja kifizetni... Kivételek persze mindíg vannak, de én úgy tapasztaltam, hogy ezek az esetek meg szoktak oldódni, a gyerkőc javára.

zsakfos 2010.03.17. 11:40:53

@MSammer6:
Ezt a tanfolyamos, képesítésese dolgot én se nagyon értem. Kurva nagy katyvasz van rengeteg területen, és más indokot nem nagyon látok, mint hogy nagyon jó bizinisz ez valakiknek...
Joghézagról meg annyit, hogy hidd el nagyon sok területen van, és azért ne vidd biztosra, hogy okt.10.-e után rendezve lesz a dolog...( lsd. megyei-regionális közig.hivatalok problémája, választókerületek aránytalansága, Ogy. x kérdésben van mulasztásos alkotmánysértésben stb.). Ami nagyon szomorú, mert elég nehéz így jogállamot építeni...
Az meg, hogy a gyerek jár e különórára sajnos a lakosság jó részénél igenis pénzkérdés. Ha az étkezés is nehézségekbe ütközik, nehéz 2 gyerek esetén mondjuk havi 10-10 ezer Ft-ot különórára fordítani. És igen itt kellene segítenie az államnak, az önkormányzatnak, itt jöhetne képbe a társadalmi szolidaritás.
Nem hiszem, hogy neked kell magyaráznom, hogy mekkora jelentősége van a sportnak az egészségmegőrzésben, a nevelésben stb. Meggyőződésem, hogy a hátrányos helyzetű honfitársaink felemelkedésének a kulcsa is az oktatásban-tanulásban és a sportban van.

Zvik 2010.03.17. 11:48:04

@morphine: "már elnézést, de a válás nem kényszer" tény. viszont te itt és most másról beszélsz. úgy gondolom azzal minden jóérzésű ember egyetért, hogy a gyerekeknek az a jó, ha úgy nő fel, h apa és anya együtt van, nyugodt családi háttér, stb. amiről itt szó van az pedig a valóság. az nem segít a gyerekeken, ha az apjukat szidod, hogy mennyire gerinctelen szemét volt, h otthagyta a családját!
sokkal fontosabb, hogy ha már így alakult sajnos, legyen kire felnéznie, legyen előtte élő férfi példa! erre pedig kb 10-12 éves korig csak a különórákon van lehetőség..

MSammer6 2010.03.17. 12:36:35

@zsakfos : Japán a háború elvesztése után 2 stratégiailag fontos területet jelölt meg, az egyik az oktatás színvonalának emelése volt. Asszem bejött nekik. 10 ezer forint valóban komoly összeg, tudom hogy van ilyen is. Tatán 2500 ft vagy 1600 ft a havi tagdíj a kicsiknek, attól függ mire járnak, és Pesten is tudok 4000 ft körüli díjakról. Vannak profitorientált vállalkozások, és vannak nonprofit szervezetek, sportegyesületek a piacon. A tenisz pl. hagyományosan drága, de ettől még, ha valaki tehetséges, megtalálják a módját, hogy sportolhasson. Persze az lenne az ideális, ha mindenki, ügyes és ügyetlen is részt tudna venni a foglalkozásokon, csak akkor az ügyesek szenvednének hátrányt, vagy az edzőnek foglalkozásvezetőnek kellene nagyon felkészültnek lennie, hogy differenciáltan tudjon foglalkozni a gyerekekkel egy foglalkozás keretein belül. Nem lehetetlen, de nagyon nehéz, és minden edzésre előre kell készülni nagyon aprólékosan. Ezért vannak szinte lehetetlen helyzetben az ovónők ott ahol 30 gyerekkel kell boldogulniuk. Nagyon nagyon nehéz minőségi munkát végezni így, erre több pénzt kellene fordítani, több óvodát kellene építeni, fenntartani és normális csoportlétszámokat kialakítani.... messzire vezetnek ezek a dolgok, sok minden rosszul működik. Szerintem ezzel a rendelettel tovább rontanak a dolgokon.

jnzsblzs (Ki a franc nyúlta le a nevemet?!) 2010.03.17. 20:28:58

Már bocsánat, kedves Nünü, de egyrészt vannak óvó bácsik is, (férfi óvodapedagógusok, a gyengébbek kedvéért). Másrészt ideális esetben a férfi szerepmodellt nem az óvodában hanem otthon az apukáktól tanulják el/meg a kisfiúk. És amíg ott a farokvakarás és a káromkodás a leggyakoribb addig mit várhatunk el a gyerekektől? Nem mellesleg, apuci elvihetné focizni a parkba a saját gyerekét délutánonként, ha már az analfabétizmus nem zavarja. Mert én inkább vetetem körbe magam olyan fiúkkal, férfiakkal akik le tudják írni a nevüket, mint azokkal akik eltalálják a labdát. De ahogy a mondás is tartja, kinek a pap, kinek a papné...

MSammer6 2010.03.17. 23:15:29

@jnzsblzs (Ki a franc nyúlta le a nevemet?!):
Már megbocsáss de nem nagyon értelek. Ki bántott? Tudod hányóvóbácsi dolgozik Budapesten, vagy az országban?
Számtalan példával tudom bizonyítani, mennyit jelent egy következetes pedagógus, egy jó edző, még olyan gyerekeknek is, akik normális családban nevelkednek. Nem akarok senkinek sem a helyébe lépni - az óriási felelősség - de nem hiszem, hogy edző ehet valaki anélkül, hogy példát mutat. Ez a hitelesség egyik legfontosabb kritériuma.
Amúgy egész jól le tudom írni a nevemet, végülis mégiscsak két diplomám van, nem szoktam káromkodni, és mondok neked valami érdekeset, amikor a 90-es években még aktív voltam, nálunk edzésen sem káromkodott soha senki, tudniillik azt aki ilyenre vetemedett, az edző hazazavarta.... Mindenki a saját portáján tart rendet, normális szülő nem járatja analfabétához a gyerekét. Normális szülő focizik a gyerekével délutánonként a parkban. Normális edző nem dolgozik suk sükölő kollégákkal, ahol én dolgozom, ott csak diplomás emberek vannak. (Bár ez kétségtelenül nem jelent már annyit manapság, mint mondjuk 10-15 éve) Te gondolom utálod a focit, nem probléma, kinek a pap, kinek a papné... (mindenesetre én még irodalmi díjat is nyertem, úgyhogy peched van... ) Csak azt nem értem, minek írtad ide, amit írtál, mi motivált? Bántani akartál? Sikerült. Bántva érezted magad? Miért? Ez a rendelet árt a kézilabdának, a kosárlabdának, az rsg-nek, a rockynak, és még sorolhatnám... Ha van gyermeked, esetleg több, ahogy nekem, szembesültél, nap mint nap szembesülsz azzal, hogy két-, vagy három-, vagy négyfelé kell szakadnod, mert a családodnak mindent meg akarsz adni, és azért, ha lehet, magadnak is. És kidolgozod a beled, hogy ne kelljen soha azt mondanod, kisfiam, nekün kerre nincs pénzünk, aztán rohansz az egyikért az iskolába, vagy a másikért az óvodába. Én nem tudom, hogyan fogom a kisebbiket még ovi után valahová elvinni, hogy focizhasson. Talán majd fizetek valakinek, vagy megkérem az anyóst, vagy majd kalákában megszervezzük a többi szülővel; ma te viszel négyet, holnap én, szerdán majd a harmadik... Nem elméletileg szar ez így, hanem minden napomat elb@ssza...Ha nem taníthatok többet focit, hát sebaj, valahogy kibírom, majd 2 órával több jut a családra, de hogy a gyerekemtől elvegyék, amit szeret, azt nehezen nyelem le. A magadfajták általában kívülről okosak. Gratulálok.

myOhmy 2010.03.26. 17:46:38

@zsakfos : Lehet, hogy a kedves anyukád nem kételkedik, de a mi óvodavezetőnk közölte, hogy csókolom, kedves SZMK-s szülők, jövőre nem lesznek foglalkozások. Az esélyegyenlőség nevében.
Se úszás, se karate, se lánytorna, se foci, semmi. A lányom már sulis lesz, szóval minket már nem érint, de a maradókat nagyon sajnálom.
süti beállítások módosítása