Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Olaj és gyémánt - ANK Angolából I.

2010.01.04. 12:00 Vendégszerző

Hihetetlen, de szinte észrevétlenül ismét tovatűnt két év, Afrika sportszeretői (és jónéhány fanatikus focirajongó a Nou San Trafford blog vezérletével Magyarországon) pedig egyre gyakrabban vetik vigyázó szemeiket a dél-afrikai gyöngyszemek egyikére, Angolára, hiszen már csak néhányat kell aludni és kezdődik a 27. Afrikai Nemzetek Kupája. - írja afrikaügyi szakreferens cimboránk, GaceTillerro, a mindennapiafrika.info szerzője, akit a két évvel ezelőttihez hasonló közreműködésre kértünk fel, hogy minél sokoldalúbb helyzetelemzést nyújthassunk a küszöbön álló háromhetes gyönyör elé. Helyszín: Angola, rajt egy hét múlva.

Ahogy anno két éve a ghánai torna esetén is kénytelen voltam említést tenni róla, Angola esetében sem alakultak az előkészületek zökkenőmentesen, bár azt hiszem ez egyre inkább nem csak afrikai sajátosság. Miközben a szakvezetőket és a játékosokat az izgatja igazán, hogy vajon ki lesz képes megállítani a sorozatban harmadik győzelmére készülő Egyiptomot, addig az érdeklődő szurkolók, a nemzetközi szövetség és a szervezők számára még a körülmények okoztak izzasztó perceket. Az igyekezetre mindenesetre nem lehet panasz, a története első rendezésére készülő Angola mindent megtett, amit csak lehetett, hogy a bemutatkozás sikeres legyen.

A legnagyobb probléma egyértelműen a stadionok helyzete volt (bár még nem beszélhetünk teljes egészében múlt időben), és meglepő módon ezúttal a négy helyszín közül a főváros, Luanda maradt le a legjobban, ahol az Estádio 11 de Novembro (az elnevezés Angola történetének legjelentősebb dátumára, az 1975-ben ezen a napon kikiáltott függetlenségre utal) építése annyira megcsúszott, hogy a javarészt kínai cégek és munkások által épített létesítményen az utolsó hónapokban már sokszor éjszaka is dolgoztak, hogy időben sikerüljön a befejezés, de még most, a poszt írásának pillanatában is végzik az utolsó simításokat. A másik három helyszínen, az egyaránt az ország nyugati részén fekvő Benguelában és Lubangoban, valamint a Cabinda exklávé fővárosában, Cabindában időben befejeződtek a projektek. Bár már csak alig néhány nap van hátra a január 10.-i Mali-Angola nyitómeccsig, december közepén adott interjújában a helyi szervezőbizottság feje is elismerte, hogy még van mit tenni, ráadásul a jegyek körül is volt kavarás bőven, az első adagot csak december utolsó napjaiban kezdték el árusítani.

Azt még nem lehet sejteni, hogy Ghána hibájából tanulnak-e Angolában, ahol emlékezhetünk, kemény problémák voltak a sajtósok akkreditációjával (voltak, akik sajnos emiatt kiszorultak), továbbá azt is csak remélni lehet, hogy az infrastruktúra és a közlekedés képes lesz megbirkózni a szurkolók tömegével. A tornából később a lakosok is bőven profitálhatnak, hatalmas közlekedési modernizáció és fejlesztés indult meg a tornához kapcsolódóan (de amúgy is minden fejlődik az országban), új repülőtereket építettek (a rendező városok nem mindegyikében volt megfelelő légikikötő), Luandában és Benguelában vasútvonalakat újítottak fel, Cabindában a kikötő felújítására is költöttek, és a torna miatt rendeltek több száz, vadonatúj taxit is. A taxi-helyzet amúgy is érdekes, hiszen az országban konkrét taxik nincsenek, rozoga buszok és ún. iránytaxik léteztek csak eddig, a kormány ezen szeretne most változtatni.

Csak a margóra, hogy tisztában legyünk az afrikai gazdasági jövőképpel: a legtöbb építkezést, felújítást kínai cégek és munkásaik végezték, Kína szerepvállalása gigászi, a legtöbb állami tender győztese is a távol-keleti országból kerül ki. Mielőtt folytatnánk a készülődéssel és a körülményekkel, csak néhány szó arról, miért is fontos annyira Angolának ez a fantasztikus torna, hogy még egy Forma-1-es autó oldalán is hirdették az eseményt a nyár folyamán. Hihetetlen kimondani, de igaz, az országban csak 2002-ben zárult le a függetlenség óta tartó polgárháború, amely tulajdonképpen a hidegháború afrikai sakktáblájának számított, hiszen egy kommunista elveket követő (ennek megfelelően a Szovjetunió és Magyarország által is támogatott) és egy demokratikus eszméket hirdető szervezet harcolt az ország irányításáért. Többnyire, hiszen voltak még szervezetek, amelyeket szeletet akartak a tortából, a Cabinda exklávé például saját mozgalma révén a teljes függetlenségért harcolt (és teszi ezt a mai napig). Majd 20 millió akna (nagy része még mindig a földben), több ezer gyermekkatona, a lakosság egyharmadának menekülése és hihetetlen pusztítás jellemezte ezeket az éveket, és bár természeti kincseinek köszönhetően Angola döbbenetes mértékben fejlődik, a múlt nyomai mind a mai napig láthatóak az országban. A tornát azért is tartják fontosnak az országban, hogy megmutassák a világnak és Afrikának, hogy micsoda változásokon ment át az állam az elmúlt években, mennyire vendégszeretőek lakosai, milyen gazdag a kultúrája és egyáltalán, a múlt már a múlté.

A helyszínként szolgáló négy város - különösen Luanda - utcáin járva lépten-nyomon építkezésekre akadhatunk, ha a nyüzsgő forgalom közepén tudunk nézelődni is, és annak is folyton láthatjuk a jeleit, hogy Angola rohamosan növekszik (a gazdaság jövőre a becslések szerint 10% körüli mértékben növekedhet), köszönhetően fő exportcikkeinek, az olajnak és a gyémántnak. Maguk az angolaiak is nagyon büszkék arra, elismerésnek veszik, hogy ők rendezhetik a tornát, így nem meglepő, hogy az egész ország focilázban ég, és abban bízik mindenki, hogy a negyedik részvételére készülő Fekete Antilopok végre nem csak "részt vesznek", hanem emlékezeteset produkálnak. Mindenesetre a további 15 résztvevő ország szurkolóinak nem lesz könnyű dolga, ha a helyszínen akarja élvezni a meccseket. Az örök afrikai probléma itt is jelen van: kevés szállás áll rendelkezésre, azok is elég drágán, így a Ghánában alkalmazott megoldáshoz hasonlóan sátortáborok felverését tervezik a stadionokhoz közeli szabad területeken. De ez még csak akkor lehet probléma, ha odaérnek az adott helyszínre. Például egy luandai számára nem jelent problémát eljutni A-ból B-be, de egy vadidegen számára a legtöbb útvonal a káosszal lehetnek egyenértékű, sokszor nincsenek utcanevek, táblák és igazából mindenki megy amerre lát, hasonlóan ahogy ezt néhány európai vagy ázsiai országban is tapasztalhatjuk. Az utazás és szállás költségei tehát nagyok, ráadásul országon belül utazgatni nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. Angola tehát iszonyatosan gyarapszik, úgyhogy aki azt gondolta a poszt előtt, hogy ez valamiféle igazi ős-Afrika lehet, az nagyot tévedett, az országba szó szerint ömlik a pénz, egyrészt a természeti kincsekből, másrészt pedig Kínától, amely hihetetlen mértékben felkarolta a Magyarországnál néhány millióval több lakossal rendelkező, ám annál 15-ször nagyobb államot.

Viszont a sok pozitívum és szépség ellenére el kell mondani, hogy a lakosság jelentős része (közel fele) még mindig mélyszegénységben él, és mint oly sok más olajkitermelő helyen, itt is gyakran látható kép a benzinkutak előtt kígyózó sor. De kicsit elkalandoztam, úgyhogy térjünk vissza a helyszínekhez és a focihoz. Ha valaki egy utazási irodában, esetleg útikönyvekben nézelődik, akkor a két leginkább megtekintésre javasolt város Benguela és Luanda lenne egyértelműen, Cabindát viszont nem sűrűen ajánlják érthetetlen módon, és nem azért mert az exklávéban alacsony intenzitású gerillaharc folyik a tartomány függetlenségéért. A függetlenségpártiaknak saját, Párizsban székelő kormányuk és katonai csoportjuk van, amely az elmúlt években is hajtott végre kisebb katonai műveleteket. A városnak ezért is fontos a rendezés, az angolai kormány így szeretné tudatosítani, hogy a tartomány az ország szerves része és szeretné, ha a lakosai is kicsit angolainak éreznék magukat. És ez sem egy istenháta mögötti hely, bár olyan sok igazi turisztikai látnivaló nincs, ahogy a szépen karbantartott repülőtértől haladunk a városban, pálmafákkal és villanyoszlopokkal szegélyezett tágas utak, felújításra váró illetőleg most épülő házak jellemzik és nem ritkák a milliós terepjárók az utcákon (az egész országban is gyakori látkép a terepjáró).

Ha Angola kulturális értékeire, portugál gyarmati emlékeire vagyunk kíváncsiak, akkor a közel fél millió lakosú (a sok-sok vidéki menekült duzzasztotta ezt a számot) Benguela kell nekünk, ha pedig a pörgésre, a tömegre vágyunk, akkor irány Luanda, amely igazi modern metropolisz, annak minden előnyével és hátrányával. Ha az interneten vagy akár könyvekben keresgélünk, a legkevesebb információt Lubango városáról találhatjuk, a legdélebbi helyszín ennek ellenére egyáltalán nem jelentéktelen vagy aprócska. Valamivel több mint 100 ezer lakosa a modern kor minden vívmányát élvezheti, vadonatúj 20 ezer fős stadionja pedig tökéletes helyszíne lesz az afrikai foci nagy találkozásának. Az utcák helyenként rettentően mocskosak tudnak lenni (és ez az egész országra jellemző), a főbb utak szélesek, mellettük húzódik a régmúltra emlékeztető épületek és az újak kombinációjából összeálló városkép, és egyáltalán egész Angolára elmondható, hogy a terek mindenhol nagyok, "tágas" az egész ország. A városnak szép parkjai és szobrai is vannak, az ide érkező szurkolók pedig nyugodt körülmények között élvezhetik az angolai vidéket. Ami leginkább Luandában lehet visszatetsző az ideérkezők számára, az a por és a szemét, mert bár a város legfőbb pontjai tiszták, ha mondjuk kimegyünk a partra, ott azért bőven találhatunk civilizációs hulladékot. Az emberek kedvesek és barátságosak, igyekeznek magukévá tenni az európai életstílust, épülnek a plázák, áruházak, szépen alakulgatnak a gazdag- és szegénynegyedek, egyre több a külföldi, ami összefüggésben van a szakképzett munkaerő hiányával.

Biztos vagyok benne, hogy az NST szakavatottjai szépen kielemzik majd a helyzetet*, de azért összegezzünk a ránk váró küzdelmek előtt egy kicsit.

Az A csoportban szép harcokat láthatunk az biztos, hiszen itt játszik a dél-afrikai VB-re kijutást döbbenetes körülmények között kiharcoló, örök "fekete ló" Algéria, a házigazda Angola és a teljesen újonc Malawi, amely óriási meglepetésre a Kongói Demokratikus Köztársaság majd Guinea kárára jutott el története egyik legnagyobb sikerét jelentve a tornára. A még ide sorsolt Mali pedig hiába van teletűzdelve európai élklubokban foglalkozó "sztárokkal", úgy tűnik megmarad szürke eminenciásnak.

A B csoport érdekessége, hogy a selejtezők után ismét összekerült Elefántcsontpart és Burkina Faso, utóbbi az egész selejtezősorozatban csak az Elefántoktól kapott ki. A másik két csapat itt az előző házigazda és a mostani tornára simán kijutó Ghána, valamint az egyik "örök ígéret" csapat, az utolsó utáni pillanatban bejutó Togo. A C csoport tűnik a legsimábbnak, Egyiptom és Nigéria továbbjutása szinte borítékolható, Mozambik helyzete reménytelennek tűnik, de számomra Benin afféle titkos meglepetéscsapat lehet, 2009-es masszív teljesítményét alapul véve. Egyértelműen a D csoport tűnik a legszínesebbnek, Afrika "németeinek", azaz Kamerunnak a továbbjutására azért lehet fogadni, de a második továbbjutóra a Gabon - Zambia - Tunézia hármasból nehéz lenne tippelni, hiszen míg utóbbi hírnevéhez képest sokat szenvedett idén, addig Gabon nagyon szépen játszotta végig a selejtezőket. Zambia pedig azért mindig ott van és már tett le dolgokat az asztalra a múltban.

Összességében egy nagyon jó tornára van kilátás, a foci biztosan fergeteges lesz, a rendezéssel is csak kisebb problémák lehetnek, az üzenet pedig mindenképpen el fog jutni a világ érdeklődő polgáraihoz: Viva Angola!

*A felvezetés következő darabja hamarosan következik.

47 komment

Címkék: afrika beharangozó több mint foci kisszínes afrika kupa

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr461640042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ronal-d'oh! 2010.01.04. 12:00:48

Egyszer hadd legyek első. :)

szferi 2010.01.04. 12:09:02

én már nagyon vártam ezt a cikket (és a következőket is), köszi!

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.04. 12:11:06

Nagyszerű ismeretterjesztő poszt!

Shikaka 2010.01.04. 12:36:12

Kis töri érdekesség:
Angola a hidegháború egyik forróbb pontja volt, egyik oldalon Dél-Afrika és az USA által támogatott UNITA, a másikon az elsősorban a SZU és Kuba (több ezer önkéntes!) által támogatott MPLF. Ahogy az lenni szokott, együtt harcoltak a gyarmatosítók ellen, aztán szembefordultak. A legdúrvább időszakban az UNITA oldalán Dél-afrikai reguláris csapatok is harcoltak.

Az UNITA vezére, Sawimbi 2002ben halt meg, állítólag izraeli és dél-afrikai kommandósok intézték el. Miután Sawimbi meghalt, az UNITA leállt a fegyveres harccal, és elindult a választásokon.

Asidotus 2010.01.04. 12:45:13

Mondtam már, hogy az Afrika-kupa a kedvencem?
Imádom a meccsek hangulatát, a bulizó szurkolókat (sokkal szimpatikusabbak, mint a fehér felsőbbrendűséget valló, európai "harcosok"), és legutóbb is 3 gólátlagos meccsek voltak Ghánában, idén vajon miért lenne kevesebb?
(De azért nagyon remélem, vuvuzela nem lesz.)
Hogy kinek drukkolok? Elsősorban látványos focit akarok látni (hajtsanak az atléták meg a kínai munkások, ez játék), és kyíváncsi vagyok, Manucho él-e még? Két éve nagyot játszott az angolai válogatottban, még a Manchester United is megszerezte, de eltűnt, remélem idén, otthon megmutatja magát, meg kíváncsi vagyok Algériára is, hogy vajon mit tudnak, mert Egyiptom kiütése szerintem igen-igen komoly fegyvertény volt, a Fáraók szerintem Európából is kijutottak volna.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.01.04. 12:46:24

És végül kik nyertek? A posztkommunisták vagy az ellenzékiek?

A mezőnyt elnézve: hihetetlenül tömör és kiegyensúlyozott. Legalább 5-6 "esélyest" meg lehetne nevezni.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.01.04. 12:57:05

@Csöncsön: "egalább 5-6 "esélyest" meg lehetne nevezni. "

(jobb, mint a spanyol "bajnokság" :) )

Shikaka 2010.01.04. 13:00:53

@Csöncsön: Először is egy javítás, az MPLF az indiai, az angolai az MPLA (Movimento Popular de Libertacao de Angola).
Az MPLA alakított kormányt a portugálok kiűzése után, azóta is ők vannak. Akkoriban kommunisták voltak, azóta nem tudom hova fejlődött a mozgalom.

Orvenyhivo 2010.01.04. 13:12:29

@Shikaka: Elvileg szociáldemokraták.

De azt se feledjük, hogy arrafelé a pártok jelentős mértékben etnikumok alapján szerveződtek és szerveződnek ma is (az UNITA-MPLF szembenállás egyik oka is ez).

Érdekes egyébként, hogy anno Kína elsősorban nem a (szovjetek támogatta) MPLF-t, hanem pont az ellenük harcoló FNLA-t meg az UNITA-t támogatta. (Eredetileg az UNITA maoista csoport volt.) Igaz, Románia meg támogatta az FNLA-t.

Továbbá, ha máshonnan nem, az Istenek a fejükre estek 2-ből ismerős lehet a dolog, ott egy kubai meg egy UNITA-s (vagy dél-afrikai?) kergetőzik egymással.

Hogy ontopic is legyek: Amúgy is Angola a kedvenc afrikai csapatom. Angolát a döntőbe!

Orvenyhivo 2010.01.04. 13:15:44

MPLF, én hülye is átvettem. :)
MPLA.

Ronal-d'oh! 2010.01.04. 13:39:23

Szerintem Egyiptom nyer, ha már a vb nem jött össze.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2010.01.04. 13:45:57

@Nűnű: mondjuk bennem inkább a rettentő gyászos 2002-es mali Afrika Kupa él, ott a gólátlag (ha jól emlékszem) valahogy 1,5 körül mozgott.

A döntőben, ami stílszerűen 0:0-ra végződött, tizenegyespárbajra került sor. Na a mindent eldöntő tizenegyest rúgó szenegáli srác halálravált arccal oda lépett a labda mellé, megfordult háttal a kapunak, aztán gyors elhatározással („legyünk már túl rajta”) megfordult, belerúgott egyet a labdába és... kihagyta. Ha én lettem volna az edzője, ott fojtom meg a tizenegyesponton.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.04. 13:57:36

@nekedX: Én az elefántokra tippelek, bár ők már csoportban is izzadhatnak, a sziintén favorit Ghána vagy legztóbbi vébé résztvevő Togo ellen.

halareaal 2010.01.04. 13:58:43

érdekes azért, h Ghánát és az elefántokat, a 2 talán legerősebb afrikai cspatot egy csoportba rakták.
Malit meg én nem írnám le, nemtom hogy fognak felállni meg ilyenek, de M. Diarra, Keita, Kanouté és Sissoko is mali, ezzel eléggé kitűnnek abból a csoportból.

bjoe0502 2010.01.04. 14:02:22

csak annyit mondok Razak Omotoyossi
Hajrá Benin!!!

kelta 2010.01.04. 15:38:55

Miért van 2 évente Afrika kupa? Nem lenne egyszerűbb ha 4 évente lenne mint a többi fifa torna?

kelta 2010.01.04. 16:36:45

@szferi: Jó,de miért? Én tényleg nem vágom, minden más nagy focitorna négy évente van ez miért van 2 évente?

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.01.04. 17:14:48

@kelta: így kétévente építenek négy stadiont a kontinensen.

zsakfos 2010.01.04. 19:20:32

@pancho_sanza: :)
Ha az ukránok és a lengyelek sokat bénáznak Blatter megbeszéli Platinivel, hogy a 2012-es Eb-t Madagaszkár rendezze, Tanzániával közösen:)

horas 2010.01.04. 19:39:03

@imici77: Az az érdekes az ANK-ban,hogy szinte mindenki az általa kedvelt játékos csapat ellen szurkol.Én is így vagyok Eto'o-ékkal.... :)

szferi 2010.01.04. 19:56:37

remélem fekete afrika porig alázza az arabokat. :)
hajrá ghána!

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2010.01.05. 00:47:03

A 2 évvel ezelőtti torna hihetetlen jó volt, csak zavart, hogy a "fáraók" nyerték. Remélem most nem lesz akkora csalódás Elefántcsontpart, olyan kerettel nekik földbe kéne döngölni mindenkit.
Ghánának, Nigériának fogok szurkolni és @szferi: által is említett fekete afrikai foci győzelméért szorítok :) afrikai vuvuzelás, csörgődobos, trombitás szambát akarok látni a pályán.

Amúgy a posztért nagy köszönet jár, mert nagyon sok új információt szolgált számomra.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2010.01.05. 11:47:02

vuvuzelát minden meccsre! remélem, itthon is be lehet szerezni...

Azazello007 2010.01.05. 12:48:32

Azt sem bánnám, ha Elefántcsontpart a csoportkörben kiesne, aztán nyáron legalább egy vb-negyeddöntőt behúznának.

nasteey 2010.01.05. 17:54:56

@szferi: Hasonlóan érzek én is. Elefántcsontpart, Kamerun, Nigéria, Ghána. Gyakorlatilag minegy, csak ne arabok. Akikkel amúgy semmi bajom. :D

BruceWayne 2010.01.05. 20:46:56

az Afrika Kupa amúgy is 'sajátos báján' még pluszba szokott is dobni az Euosport kommentár-állománya :-)

quaso0926 2010.01.05. 21:23:02

kelta 2010.01.04. 15:38:55
Miért van 2 évente Afrika kupa? Nem lenne egyszerűbb ha 4 évente lenne mint a többi fifa torna?

Copa America...? Hm?

kelta 2010.01.06. 14:05:06

@quaso0926: Copa America a másik amit nem értek az meg tök összevissza van hol 3 hol 2 évente

rockermaty1 2010.01.06. 14:12:12

Újévi fogadalmam, hogy regelek és kommentelek végre az NST-n. Íme!

Malawi lehet szerintem a meglepetéscsapat, Guinea kemény játékot mutatott az elmúlt tornákon, kiejtésük nagy fegyvertény. Meglátjuk. Végső győzelemre Elefántcsontpart és Ghána esélyes szerintem.

üdv:m

GaceTillerro · http://www.mindennapiafrika.info 2010.01.08. 19:05:44

Éreztem, hogy Cabindában még gondok lesznek...nemrég megtámadták a togoi válogatott buszát fegyveresek, több játékos megsérült:(

Reméljük nem lesz komoly gond.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.01.08. 20:15:09

@GaceTillerro:
Visszalépés szerintem egyértelmű a togóiak részéről. Csúnyán indul...

Lojzi_ 2010.01.08. 20:56:05

Minden híroldalon címlapon van a dolog, de sem a FIFA, sem az UEFA honlapja nem foglalkozik az incidenssel. Azért ez is sokat elmond.

Mourinho már nem a király 2010.01.08. 21:01:29

Ide is bemásolom amit írtam máshová:

"Azt hiszem csonka lesz az ANK, szerintem Togó nem vállalja a részvételt ezek után, ezt teljesen meg is értem.
Ezek után csak még jobban lehet félni a Dél-Afrikai VB-től.
Nyilván a VB-re a csapatok nagy része repülővel jön, és a városokban nagyobb lesz a készenlét, de akkor is.
(apropó azt írja a cikkben, hogy a Kongó-Angola határon támadták meg a togói csapatot. Togó elég messze van Angolától, nem jobb lett volna repülni?)"

Borzasztó, nem szeretnék a helyükbe lenni!

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.01.08. 21:05:48

@Anthony - awkward silence: konkrétan több mint kétezer kilométer. valaki megfejti nekünk, h miért nem repülték ezt az aprócska távot? a japánok meg úszva jönnek majd dél-afrikába?

Lojzi_ 2010.01.08. 21:18:19

@mocsing: Én azt olvastam, hogy edzőtáboroztak a szomszédban, nem otthonról jöttek.

Mourinho már nem a király 2010.01.08. 21:25:28

@Lojzi_: akkor biztos ez lesz. Én közben azt nézegettem hogy lehet közelebb volt egy kongói reptér, de látom te könnyebben megtaláltad a megoldást.

Amugy Adebayornak nem esett baja állítólag.

Aradebil 2010.01.08. 21:29:43

ezaz,afrika igazi arca

lexx 2010.01.08. 22:09:39

na akkor most mar tenyleg biztos,hogy jo hogy mi nem jutottunk ki a vb-re(mert akkor en is mentem volna).
@Anthony - awkward silence:
erre azt tudom mondani,hogy a bbc kozvetitokocsit a konfoderacios kupan az orzott parkoloban kiramoltak meccs alatt fenyes nappal Joburgben. lesz ott kurva vilag az biztos. de abban remenykedhetunk,hogy komoly gaz nelkul meg lesz uszva minden(90-ben Napollyal is jogosan voltak aggalyok) es idoben jott a "figyelmezteto loves" .
süti beállítások módosítása