Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Ligue 1 - #5 Az első az igazi

2009.09.14. 18:30 OJ

IGEN! MEGVAN! VÉGRE MÁR! Mármint az Auxerre első gólja és győzelme, így már csak a masszívan vekengő Grenoble feltámadására várunk mi, franciások. Mosolygósabb munkavégzésre buzdít az a szinte felfoghatatlan telitripla is, amit a hétvégi tippelés és meccsnézés folyamán sikerült begyűjteni. A BL-himnuszok felcsendülése előtt számbavesszük a komótos hétvége eseményeit szavakban és mozgóképen is, benne többek közt parádézó újoncok, önjelölt akrobaták és diadalmas bemutatkozások.

Kezdjük a végéről: szerencsétlen Ljuboját kísértik a választásai, amióta elhagyta Párizst, egymást kergetik a helytelen döntések, következésképp Grenoble-ba szerződéséért se lehet megdicsérni. Persze  ne legyünk igazságtalanok, másfél hónapja azért nem úgy nézett ki, hogy csutkára utolsóként kezdik a tanévet. És akkor mégis hol kellene kellett volna elkezdeni a felzárkózást? A Bordeaux otthonában. Osztálykülönbségről azért nem beszélhetünk, mert egyrészt a bajnok nem erőltette, másrészt több jó egyéni teljesítménynek (Courtois, Batlles) köszönhetően a GF komoly tartást mutatott, sőt, helyzetek nélkül is volt esélye az egyenlítésre, mikor Carrasso rútul alászaladt a beadásnak - végül mégis az az egy gól döntött, amit Gouffran szerzett a támadásba belépő Plasil passzából. Gouffran majdnem összeakrobatikázott  egy másikat is, de anélkül is a mezőny legjobbja volt. A csapatot meg felfrissíti majd a torinói reptér levegője. [Bordeaux-Grenoble 1-0] Nemcsak az Alpok, hanem a Pireneusok tövében, a Toulouse-nál is elférne egy mentolos jegesfürdő és lassan eljő az idő, amikor a taktika helyénvalóságát már joggal kérdőjelezhetjük meg. Persze a rajtgépből kiugró Nancy otthonából pontot vinni általában értékes, Casanováéktól több is elvárható - és a többön értjük most a játék mellett a gólt is, mert az most sem jött össze. De sikerült például hetven centiről kapufát fejelni. Vajon meddig lehet egyetlenegy csatárral erőltetni egy bajnokságot, anélkül, hogy megmozdulna a kispad? Elviselhető kupaszerepléssel egész sokáig. [Nancy-Toulouse 0-0] A Montpellier-nél nincs ilyen probléma, a Lens legyűrésével átmenetileg a második (!) helyről pislogtak vissza a tabella mélyén picsorgókra a kék-és-narancssárgák. Ismét Tino Costa gondoskodott a döntésről - sőt, az alkalmi meglendülésekben talán maradt is még gól. (Arra szükség is lesz: jövőhét, Vélodrome.) Bár a Lens eddigi leggyengébb vendégprodukciója nem ért pontot, pozíciójuk gyakorlatilag nem romlott. [Montpellier-Lens 1-0] A Boulogne is kapaszkodik: a csereként bezavart Pujol gólja után alig negyedórát kellett volna kibírnia a Valenciennes-nek, de a hosszúba suhintó Moreira még épp időben verte széjjel a házigazdák győzelmi álmait. Ezzel mindhárom újonc a felsőház tagja, a kiemelt ligákban nem túl gyakori jelenség az ilyesmi... Jól is van, marjanak csak falba a többiek. [Valenciennes-Boulogne 1-1]

Megfogadtam a beharang után - amikor még nem lehetett biztosra venni, hogy Jelen megjelen -, hogy Fernándezék baját többet a számra nem veszem, ha a Nizza ellen sikerül találniuk egy gólocskát - ennek megfelelően számszerűsítettem az elvárást is. És vasárnap, úgy fél hat magasságában, egy többszörösen összetett mozdulatsorral, SIKERÜLT. Knézysen: Hohó,  hát emberek, EZT NÉZZÉK! Ilyen elemekre még egy világbajnok védelem se lehet felkészülve. Cedric Hengbart, foglaltassék neved imába. Ez maga a csoda, pláne, hogy még a polákot váltó Niculae is betalált, szűk másfél év - egész pontosan 2367 (!) perc után - először... [Auxerre-Nice 2-0]

Szintén első győztes bajnokiján van túl a Lille, de minden volt ez, csak magabiztos nem. A pontokat érő gól egy elfeledett gólvágó nevéhez fűződik: Frau jobb játékos annál, hogy eltegye magát állandó cserének. Különösen, hogy a kezdők formája is élénken hullámzó. [Lille-Sochaux 1-0] Megint egy új, talán mostmár végleges konfigurációval tervezte a pontgyűjtést a St-Étienne: Riviére és Sanogo mellett már Bergessio kergetőzött a védőkkel, sőt, honfitársa, Augusto Fernández is a csapatba került. Ez a rennes-i védők állóképességének vizsgálatához is kevés volt. A fáradt Gyan helyére beküldött Moussa Sow kicsit megnövelte a támadópotenciált, hasonlóra a túloldalon nem volt példa, így csak meddő gyürkőzés maradt a végére. Antonettiék őrzik a veretlenséget, de elöl még közel sem gördülékenyek. [Rennes-St-Étienne 1-0] Lyonban más miatt lassult a tempó, így úszhatták meg a vendégek a legszűkebb vereséggel: Puel  energiaminimalizáló programja kiegészült Lisandro sérülésével is, aki nem biztos, hogy felépül a Fiorentina elleni BL-nyitányra. Bastos ritka fejesgólja mellett a meccs a Toulalan helyét átvevő Maxime Gonalons debütálásáról maradhat emlékezetes, az újonc nyilván szeretett volna egy vigyori öt-nullal kezdeni élvonalbeli karrierjét, ehelyett kapott egy beáldozott bajnokit, amit egy élelmesebb, jobban fókuszáló ellenfél talán meg is nyert volna. Nem meglepő, hogy a gólhoz legközelebb járó Vahirua is pontosan ugyanezt fájlalta. [Lyon-Lorient 1-0]

 

A girondiakhoz hasonlóan a Marseille is olaszok ellen indítja majd a BL-t és a Vélodrome-ban komoly esélye is van nyerni, mert a Milan teljesítménye eleddig értékelhetetlen. Deschamps enyhén átfazonírozta a bandát, amolyan gyémántszerű középpályát szervezett a csúcson Luchoval, így a szélsőjáték erőltetése átmenetileg megszűnt. Az is kiderült, hogy jelenleg egy meccshiányos argentin is több, mint Ben Arfa vagy Valbuena, igaz, egy szinttel feljebb átértékelődhetnek a dolgok. Leonardóék balszerencséjére Brandao és Niang egyre jobban érzik egymást, együtt féltucatot vághattak volna a hétvégén, de a győzelmet kettővel is hozták. A hétvégi beauty goal contest aranymedálja azonban Maigáé, akiről lentebb bővebben szólunk. Figyu Sanyi, így kell ezt! [Le Mans-OM 1-2]

Lacombe-ék kihajrázott győzelmével zárjuk az összefoglalót és ezt bizony így tessék elhinni: a PSG az eddigiektől is aktívabb támadójátékkal gyakorlatilag a meccs 80%-ában védekezésre késztette a kiszámíthatatlan jelenségnek tűnő házigazdát. Luyindulát és Sessegnont csak nehézségek árán tudták közömbösíteni a fásult bálnavadászt is bevető piros-fehérek, hogy aztán az utolsó öt percben két rogyasztó ellencsapást is bevigyenek Park és Nené révén. A párizsiak nemcsak veretlenségüket vesztették el, a jubiláló (100. bajnoki) Sessegnon se bírta cérnával a végjátékot: a Lyon ellen nem játszhat. [Monaco-PSG 2-0]

 

 

*****

 

Mai portrévendég-választásunk nem meglepő: az ollóval büntető Modibo Maigát mutatjuk be, akit egyébként a szezonfelvezetőben is kollektív figyelemre ajánlottunk. A huszas évei elején járó mali srác idei második, egyébként tizedik bajnoki gólja bizony zseniálisra sikerült, de hozzá kell tenni, tavalyi dolgai se nélkülözték a látványosságot. Hazája fővárosából 2004-ben került Marokkóba, a Raja Casablancához, itt figyelte ki tálentumát a jó érzékkel válogató Le Mans, ahol már a harmadik évét tölti. Mali ugyan lemaradt a vébéről, de a nemzeti csapat arculatát meghatározó egyéniségek ambícióiból valami egészen nagyot szeretnénk kiolvasni. Maiga pedig elég jó úton jár, hogy ilyen egyéniség váljék belőle.

Tabella

Góllövőlista

10 komment

Címkék: francia videó beszámoló összefoglaló ligue 1

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr561381589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pampito 2009.09.14. 19:46:37

Most akkor jó (lessz) ez a Monaco,vagy szerencsés?
OJ-Szerinted megmenekülnek a Zöldek?
7végi tippjátékhoz-semmi kérdés :) ?
Az OM most szerintem is elkaphatja a Milánt. Úgy legyen!

Balasnyikov 2009.09.14. 19:55:45

Évek óta imádkozom, hogy az OM túlélje a csoportkört, ugyan most sem lesz könnyű, de ez a Milan most megfogható... Ahogy Pampito kolléga mondja fentebb!

Pampito 2009.09.14. 20:01:31

@Balasnyikov:
Akkor már 3an szurkolunk nekik!
Lassan komment rekord lessz :)
Az is igaz,h szegény OM,általában nehéz csoportba szokott kerülni,mint most is....

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.09.14. 20:10:15

@Pampito:
A Monaco tipikusan az a csapat, amelyik otthon szedi a pontjai zömét, idegenbe meg szinte csak szívni jár. Ha ebben változás áll be, kupás hely lesz a vége.

Balasnyikov 2009.09.14. 20:52:27

@Pampito: Hát ja, már nem kell sok... Volt már jobb marseille-i csapat is, de az idén nagyon masszívnak tűnik és bízom Deschampsban. Hiába a nehéz csoport, nagy lehetőség a holnap esti meccs... Allez OM!:) Ne tudd meg mit éltem át a Valencia elleni UEFA döntőben még anno!:)

Pampito 2009.09.14. 21:39:23

@Balasnyikov:
Franciáknál a Zöldek mellett én is már régóta nekik szurkolok.
Ha jól emléxem,2004ben volt. Jó kis csapat volt az: Barthez,Marlet,Drogba.....
Én most Luchotól sokat várok,remélem,h hamar beilleszkedik. De ezt a Brandao gyereket nem nagyon csipem,kicsi Konét jobban szeressük :)

Mr.AT 2009.09.15. 13:58:13

@OJ: A Bordeaux-ból szerinted kitől kell tartanunk ma este Chamakh-on és Gourcoffon kívül?

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.09.15. 16:04:07

@Mr.AT:
Talán még Wendelt venném ide, az előkészítés miatt. Carrassotól biztos nem kell tartani, őt nem nehéz zavarba hozni, sőt, magának is könnyen csinál bajt. Szögletnél, beadásoknál azért erősen ki kell osztani az embereket, Gourcuff, Gouffran, Chamakh, Diarra remekül fejelő játékosok. Ha a szélsőjáték hangsúlyos, akkor a bordói jobbhátvéd (alapból Chalmé, most Jurietti) oldalán próbálkoznék.

Mr.AT 2009.09.15. 17:19:27

@OJ: Grazie.

Viszonylag harmatosak leszünk összeállítás terén, ahogy elnézem Chiellini továbbra sincs, s ugye a Diego-Sissoko-Del Piero hármas is gipszben van.

Bármilyen szűk győzelemnek tudnék örülni, hogy felszabadultan tudjunk játszani majd a bőrgatyások ellen.

Balasnyikov 2009.09.18. 15:02:52

Tippek, gyerekek? Lesz pár érdekes mérkőzés a hétvégén...

Boulogne 0-2 Bordeaux
Ugyan a Boulogne nem rossz, de azért nem egy Juve.
Grenoble 0 - 2 Rennes
Mindkét csapat helyezése kötelez!
Lorient 1- 2 Nancy
Azért mert csak!:)
Nice 2 - 1 Monaco
Minden fordulóba kell meglepetés...
Saint-Etienne 2 - 0 Auxerre
A kettő közül a zöldek duplázzák meg rúgott góljaik számát!
Sochaux 1 - 0 Valenciennes
Tipikus 12X-es mérkőzés.
Marseille 1- 0 Montpellier
Marseille szurkolóként nem is tippelhetnék mást, de elvileg rangadó, ezért csak 1-0!:)
Lens 2 - 1 Lille
Nézzetek hülyének, de én csípem a bányászokat!
Toulouse 1 - 1 Le Mans
Megérzés....
Paris S.G. 0 - 2 Lyon
Nem szeretem a Lyont, de a Párizs iránti érzelmeiről minden OM-es tudna beszélni!:)
süti beállítások módosítása