Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Jó tanulók, jó sportolók - az U21-es EB döntője elé

2009.06.29. 20:31 Alapvonalszippantó Hapci Benő

Ma este Malmöben egy olyan futballklasszikus kerül megrendezésre, amely akkor is érdemes a figyelmünkre, ha csak korosztályos válogatottak mérkőzéséről van szó.  Sikerül-e a németeknek végrehajtani azt a történelmi bravúrt, hogy – amint azt kiváló kollégám megjósolta – egyszerre a vitrinben tudhassák mindhárom (U17, U19, U21) jelentős európai utánpótlás-trófeát? Vagy esetleg az angoloknak bő negyven év után* sikerül ismét egy nagy torna döntőjében legyőzniük azt a német válogatottat, amely az azóta eltelt időszakban annyi szomorúságot okozott nekik? Esélylatolgatás és néhány tétova kijelentés az utánpótlás-futballról a hajtás után.
 

Az angol-svéd elődöntő izgalmas és – az angol válogatotthoz illően – meglehetősen abszurd találkozó volt. Az angol csapat jónak egyáltalán nem nevezhető játékkal már a szünetben háromgólos előnyt szerzett, köszönhetően annak, hogy a svéd védelem mintha akkor szembesült volna először a szögletrúgás intézményével. Ezután a második félidőt kifejezetten jó játékkal kezdték, hogy aztán rövid idő alatt ők kapjanak be három gólt: ezek után természetesen már a skandinávoknál volt a lélektani előny, akik Berg révén meg is szerezhették volna a győzelmet, ám az angolok kihúzták - a büntetőrúgásokig.
Az angol válogatott és a büntetőrúgások viszonya számos kegyetlen tréfa tárgya volt az elmúlt években, de talán senkinek nem fűződik hozzá annyi keserű élménye, mint az angol csapat szakvezetőjének, Stuart Pearce-nek. Játékosként két elődöntőt veszített el büntetőrúgások után: 1990-ben maga is hibázott, 1996-ban pedig Gareth Southgate-nek „köszönhette” a búcsút (talán mondanunk sem kell, mindkét esetben a német csapat volt az ellenfél). Ezek után két évvel ezelőtt, már szakvezetőként bukta el az elődöntőt a hollandok ellen egy emlékezetes büntetőpárbajjal (a 32. tizenegyes döntött) az előző U21-es kontinenstornán.
Azóta csapatával valamennyi edzés végén gyakoroltatta a büntetőket, és tudományos alapossággal készült a következő alkalomra. Így valószínűleg már hónapokkal ezelőtt eldöntötte, hogy első rúgóként a csapat vezérét és legrutinosabb játékosát, James Milnert küldi a büntetőponthoz:

 

Ismerős, nem igaz? A továbbiak azonban nem a megszokott angol koreográfia szerint alakult, amit elsősorban kapusuknak köszönhettek. Joe Hart – a pszichológiai hadviselés minden eszközét bevetve – előbb a svédek legjobbját, Marcus Berget cukkolta fel annyira, hogy lövését védeni tudja, majd rögtön ő maga állt a labda mögé és pofátlanul a kapu közepébe vágta. Impertinens viselkedéséért ugyan kicsivel később eltiltást eredményező sárgalapot kapott, ám ez sem zökkentette ki, és a hatodik párban Molinst is hibázásra kényszerítette.  

Anglia-Svédország: 3-3, büntetőkkel 8-7 (Cranie 1., Onuoha 27., Bjärsmyr 38.- öngól ill. Berg 68., 81., Toivonen 75.)

A németek, mint arra már a bevezetőben utaltunk, másik két korosztály esetében behúzták az EB-t. Ez az U21-es csapat azonban nem hasonlítható azokhoz: az U19-es csapat tavaly – amint azt a mieink ellen is láthattuk – kiemelkedett a mezőnyből érett, felnőtt játékával. Az U17-es válogatott pedig májusban gyakorlatilag agyonverte ellenfeleit, esélyt sem adva nekik, Ehhez képest Özilék szenvedve jutottak túl mindkét selejteztőkörön, és a csoportmeccseken sem mutattak világverő formát. Az Olaszország elleni elődöntőben is elsősorban az ő térfelükön folyt a játék. Természetesen a védelem kiváló teljesítménye és Andreas Beck tipikusan német hátvédgólja elismerést érdemel, Balotelliék azonban elsősorban saját maguknak köszönhették a vereséget: ne szépítsük; hülyék voltak.

Németország-Olaszország: 1-0 (Beck 48.)



Minek köszönhető az utánpótlás-nevelés tekintetében (is) lesajnált angolok sikere?  Első válaszunk némiképp spekulatív. Bő egy évtizede annak, hogy a Wilkinson-jelentés ajánlásai alapján az angol klubok átálltak az akadémiai rendszerű utánpótlás-nevelésre, így a mostani csapat nagy része már ezeknek az akadémiáknak a „terméke”. Természetesen ezeknek az akadémiáknak a mindennapjairól nincsenek közvetlen tapasztalataink, de úgy képzeljük, ez a rendszer többek között épp ilyen sikereket alapozhat meg. Ezeknek a korosztályos tornáknak a legsajátosabb jellemzője ugyanis talán nem is az, hogy fiatalok versenyeznek, hanem az, hogy nagyon szűk merítés eredményeképp állnak össze a csapatok. Próbáljunk meg a világ legnagyobb futballnemzeteiből olyan válogatottakat kiállítani, ahol mondjuk csak 26-27, vagy éppen 28-29 éves játékosok szerepelhetnek: nagy gondban lennénk. Egy jó korosztályos válogatott kulcsa tehát elsősorban a széles bázis: nem 11 zsenit kell találni (nem is lehet), hanem minél több jól és alaposan képzett játékosra van szükség. Az akadémiai rendszer épp ezeket a „iparosokat” szállítja; hogy zsenik kerüljenek ki belőle, arra természetesen nem lehet biztosíték.  
Másodsorban Stuart Pearce szerepét emelnénk ki. Pearce a Man Citynél végzett, nem túl emlékezetes munkája után hatalmas ambícióval vágott neki a korosztályos csapat szakvezetésébe: munkája sikerét és elismerését – az eredmények mellett – az jelzi leginkább, hogy egyre inkább benne látják a jövő szakvezetőjét a nagyválogatottnál is. Nem restell tanulni a jobbaktól, elmondása szerint hatalmas ajándéknak tekinti, hogy Capellóval együtt dolgozhat.

Bár a németek döntőbe jutása sokkal inkább papírformának tűnik, nem árt emlékeznünk arra, hogy az utóbbi két év sikerei náluk is egy hosszú, sikertelen időszakot zártak le. Németországban is rengeteg szellemi és anyagi energiát fektettek az utánpótlás-nevelés fejlesztésébe az utóbbi évtizedben, szövetségi szinten és néhány klubnál (mint például a Leverkusen vagy a Hoffenheim) egyaránt.

A kézzelfogható sikerek atyjaként a németeknél nem a horgász-edzők pápáját, a szakvezető Horst Hrubescht, hanem a futballszövetség utánpótlásért felelős vezetőjét, Matthias Sammert azonosítanánk.     Két okból tesszük mindezt: egyrészt így tökéletes a szimmetria, hiszen Sammer 1996-ban tagja volt annak a német csapatnak, amelyik kiejtette Pearce-éket a hazai tornáról (igaz, angol kollégájával ellentétben ő nem vállat bünetőt). Másrészt pedig a német korosztályos csapatok sikerszériája gyanúsan az ő kinevezése után kezdődött. A két szakember hozzáállásában, elképzeléseiben és munkamódszereiben sok hasonlóságot találhatunk.

A kommentek között az utóbbi időben többször felmerült, hogy mekkora jelentőséget is kell tulajdonítanunk a korosztályos tornáknak. Sammer és Pearce is hivatkozik arra, hogy a tavalyi EB-döntőn pályára lépő spanyol csapatból heten nyertek valamilyen nagy utánpótlástornát, de a VB-döntőn az olaszok kezdő tizenegyében is hat ilyen játékos volt. De hasonlóképpen is folytatják: mindketten a tapasztalatszerzés fontosságáról beszélnek, olyan képességekről és készségekről, amelyeket csak ezeken a tornákon lehet megszerezni. Pearce kedvenc kifejezései a meccs-menedzsment és a torna-menedzsment: az alkalmazkodás az eltérő játékvezetői felfogáshoz; az idegen klímához, környezethez. De ennek része az is, hogy az előny birtokában képesek legyenek változtatni hagyományos gyors játékukon, és a labdabirtoklásra koncentráljanak; ahogy arra egy olasz csapat készségszinten képes, és – amint azt az elődöntő mutatta – ez az angol válogatott még nem igazán.
A svédországi tornán résztvevő csapatok közül valószínűleg az olaszok csapatából válik a legtöbb játékos valóban sztárrá. De ők ma este a harmadik helyért játszanak csak a tévében nézhetik a döntőt, a rivaldafényben pedig két igazi csapat bizonyíthat. Ki tudja, hogy mondjuk a 2014-es világbajnokságon nem ugyanez lesz-e a helyzet.
A ma esti mérkőzésen tehát érzésünk szerint – az UEFA szlogenje ellenére – nem a jövő sztárjait, hanem a jövő topfutballjának megbízható iparosait láthatjuk a pályán. Bármennyire is remek például a németek védelme (és különösen Höwedes) vagy éppen Neuer kapus, a támadósorukban (Marin valószínűsíthető távollétében) csak Öziltől számíthatunk – igaz, nem túl nagy meggyőződéssel – némi varázslatra. Az angoloknál pedig – akiknél eltiltás miatt Hart, Agbonlahor és Campbell nem szerepelhet – hiába lép pályára Walcott, őt senki nem most látja majd először – legfeljebb a középcsatár szerepkörében. Mégis érdemes megnézni a meccset, hiszen valóban klasszikus párosításról van szó - és semleges nézőként létezik-e jobb szórakozás egy angol-német büntetőpárbajnál?       

Várható kezdőcsapatok

Németország
•    1 Manuel Neuer
•    2 Andreas Beck
•    3 Sebastian Boenisch
•    4 Benedikt Höwedes
•    5 Jerome Boateng
•    8 Sami Khedira
•    10 Mesut Özil
•    13 Sandro Wagner
•    14 Fabian Johnson
•    15 Mats Hummels
•    20 Gonzalo Castro

Anglia
•    22 Scott Loach
•    2 Martin Cranie
•    4 Lee Cattermole
•    6 Nedum Onuoha
•    7 James Milner
•    10 Mark Noble
•    11 Adam Johnson
•    12 Fabrice Muamba
•    14 Theo Walcott
•    17 Micah Richards
•    19 Kieran Gibbs

TV: ZDF
Streamek a jól ismert helyeken.

 

*Illetve bő 25 év után, ha figyelembe vesszük az 1980-82-es kiírás oda-visszavágós döntőjét. Köszönöm a kiegészítést!

60 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr81216279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paul Newman Jr. 2009.06.29. 20:56:34

Küldjön valaki egy sztrímet a 'jól ismert helyekről', pls.

Glory 2009.06.29. 21:03:30

ok kivalo minosegben a filmon-direc8 chanelen.
az en kerdesem: vkinek van e olyan problemaja hogy vista alatt nem megy a filmon?? laptopon xp-vel fut gyonyoruen. asztali gepre is letoltottem amin vista van, es ott mikor elinditom annyit ir ki ohgy network problem. ami ugye furcsa mert hat azonis megy a net rendesen hiba nelkul. vkinek otlet??

Vul-Kahn 2009.06.29. 21:09:18

GONZZZZZAAAAAAALOOOOOOO CAAAAAAAASTRROOOO

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2009.06.29. 21:10:00

hát, az elődöntőn jobb volt a stream-helyzet, de ha egyszer betölt, akkor ez a román stream a legjobb:

sop://211.152.36.37:3912/60341

UPDATE:

kommentírás miatt lemaradtam a németek góljáról :(

Glory 2009.06.29. 21:12:19

@Alapvonalszippantó Hapci Benő: tovabbra is erosen ajanlom:
www.filmon.com
csomo ado nehany pool drukkernak az utolsot ajanlom :D
amugy vkinek otlet @Glory: -erre???

kroos 2009.06.29. 21:14:09

Na most akkor mocsing pajti
ki szeretnélek hivni egy wisky/pálinka párbajra!
Te hozod a wiskyt én a házit.
Minden bayor fannak kötelessége csatlakozni!

ui. basszátok meg már hátfön bekarmolni....DDD
szmájli.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.06.29. 21:16:41

@Alapvonalszippantó Hapci Benő: Ne csüggedj, majd a két következőt elcsíped :)

Vul-Kahn 2009.06.29. 21:50:20

@popp: akkor itt van ez: MMEEEEEEEESSSSSSSSUUUUUUUUTTTTTTT ÖÖÖÖÖÖÖZZZZZZZZIIIIIIIIIIIILLLLLLLLLL
2:0

Vul-Kahn 2009.06.29. 21:52:21

Eddig az egész tornán 1 gólt kapott a német csapat. Most a hátralévő időben kéne 2-t. Az angol kapusról csak annyit h angol és kapus... :DDDD

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.29. 21:57:53

@Vul-Kahn: Hát rájöttek a németek, hogy Jürgenekkel, Hansokkal és Jensekkel már nem megy. Gonzalok (igaz, pancho? ;-) kellenek, Mesutok és Marcok.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.06.29. 21:59:01

milyen szép ez a német mez.
castro tiszteletére nyomják spanyolban?

@Alapvonalszippantó Hapci Benő: zdf hd-ban ad :)

Vul-Kahn 2009.06.29. 22:08:33

@_benito: a németek az első hivatalos meccsüket ilyen mezben játszották 1908-ban. Ennek a 100. évfordulójára dobták ki tavaly ezt a megújított piros mezt, és ez lett a 2. számú szerelésük.

@popp: menne az, csak ma már az utcán se Franz jön veled szembe, hanem Francis, és még sorolhatnám a neveket. Ezek a srácok a pályán pedig németeknek érzik magukat, 90%-uk ott is született, nem is ismeri igazán a szülő(k) származási országát. A szurkolók pedig szeretik őket, mint ahogy mi is szeretjük Perezt, Puljezevicset, Eklemovicsot. Sowunmiról vagy Leandroról már nem nyilatkoznék...:DDDD

_benito · www.nst.blog.hu 2009.06.29. 22:20:24

@Vul-Kahn: én kbsztul rühellem puljezevicset :)

Vul-Kahn 2009.06.29. 22:20:56

Hát ez bizony 3, ráadásul a Bayern-nevelés talált be. :DD

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.06.29. 22:21:26

Özil: 1+2; sima meccs volt.

Vul-Kahn 2009.06.29. 22:24:08

@_benito: ebben biztos is voltam :)

Vul-Kahn 2009.06.29. 22:25:30

Jajj, ez már 4, Sandro Wagner duplázott!!!!!

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.06.29. 22:29:00

4 Schalke nevelés az U21-as EB győztes kezdőcsapatban.
Ez szép.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.29. 22:31:26

@Vul-Kahn: Nyugi csak húztalak ;-), én is szeretem/szerettem Perez Charlyt vagy Radulovics Bokit, de Mohamed Aidát is.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.29. 22:37:53

@Rekordvizemeister: Pontosan 04 ;-).

Most pedig figyeljetek, mert nagy duzzogva gratulálok a németeknek. Remélem utoljára és mostani német under csapatok is úgy járnak, mint Figoék vagy az argentinok és a spanyolok sok generációja, u csapatokkal sok minden, felnőttként semmi.

Jöhet az U20-a vébé szeptemberben, hajrá magyarok! Nem tudja valaki, hogy melyik csatorna közvetíti.

Vul-Kahn 2009.06.29. 22:43:53

@popp: Látod, látod, így megy ez. Közben ha van kedved, énekelheted velem a Schwarz und Weiß című számot Oliver Pochertől :DDDD Itt van hozzá a link, ha nem ismernéd.
www.youtube.com/watch?v=_wQHl04cAOU
Ha pedig ezt meguntad, akkor mehet az I love you baby dallamára az h:
Gonzalo Castro, lalala lala la
Gonzalo Castro, lalala lala la
Gonzalo Castro, lala laaaaa lala laaaaaaa :DDDDD

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.29. 22:56:03

@Vul-Kahn: Huh, de szar ez a szám, még Soltész Rezső is csak alig vállalná be.

pizarro · http://fcbayernmunchen.hu/ 2009.06.29. 23:30:55

2009-ben eddig: Németország - Anglia 8-0...

Az U17-es EB-n is 4-0 lett. :-)

Büszkék lehetnek a csiribiri bajnokságukra. Legalább az szép papírba van csomagolva, ha fiataljaikat idén már másodszor alázzák meg a németek... :-)

pizarro · http://fcbayernmunchen.hu/ 2009.06.29. 23:36:09

Ennek az EB-nek is van (volt) egyébként német "indulója":
www.youtube.com/watch?v=RcieJECYZeI

Nem rosszabb, mint amilyenek az ilyen dalok lenni szoktak.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.29. 23:58:36

@pizarro: Ez eggyel kevésbé rossz. Egyébként igazad van, ezeknek a válogatottak buzdítására írt, a nagytornák körüli hype részének tekinthető, top listák tetejére szánt popdalocskáknak az átlagos színvonala nem nyaldossa az eget.

De azért az a Swarz und Wei13 című döbbenet, még a Nox 2006-os úszó EB-re komponált (www.youtube.com/watch?v=cYYXZM95364 ) gagyiját is alulmúlja.

England win The Ashes! 2009.06.30. 00:25:04

"Vagy esetleg az angoloknak bő negyven év után sikerül ismét egy nagy torna döntőjében legyőzniük azt a német válogatottat..."

Ez nem ül, Benő, mert ha nagy tornának vesszük az U21-EB-t is, akkor "mindössze" 27 év után próbálkoztak az angolok az ismétléssel. 1982-ben ugyanis (igaz, két meccsen, de) legyőzték a németeket.

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2009.06.30. 01:20:54

@Dr Jozef Vengloš: jogos, ez elkerülte a figyelmemet. mondjuk az érdekes kérdés, hogy azt a lebonyolítási rendszert lehet-e "torná"-nak nevezni.

England win The Ashes! 2009.06.30. 01:35:34

@Alapvonalszippantó Hapci Benő: Hááát... valaminek nevezni kell? De pl. a tavalyi EB lebonyolítása is eltér attól, ami 1976-ig bezárólag zajlott. Az inkább egy kosárlabda Final Four-hoz volt hasonlatos. De nem offolom szét az egyébként remek posztot. Tény: az angolok Hartot nem tudták pótolni, valamint Agbonlahor is elkelt volna a csatársorba.

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2009.06.30. 01:54:47

@Dr Jozef Vengloš: ebbe a csapatba elsősorban egy Gerrard/Lampard kaliberű irányító/belső középpályás kellett volna. Milnert nagyra tartom, de ő egyrészt inkább szélső, másrészt meg azért messze van az ő szintjüktől.

Noble pedig, akinek ez volt a posztja, nem sokat mutatott.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.06.30. 08:52:45

@Alapvonalszippantó Hapci Benő: egy csatár sem lett volna nagy baj azért.
agbonlahor és campbell is hiányzott, meg persze egy kapus, de hát az már hagyomány. :)

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.06.30. 08:54:52

@_benito:
még mindig jelzem, h Hart ott van, csak a döntőben nem játszhatott

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.30. 10:33:13

@pote: Mondjuk olyat még nem is láttam, ahogy az a gyerek kisárgázta magát a tizik alatt.

B784 2009.06.30. 11:11:41

Vagy esetleg az angoloknak bő negyven év után sikerül ismét egy nagy torna döntőjében legyőzniük azt a német válogatottat, amely az azóta eltelt időszakban annyi szomorúságot okozott nekik?

Kiváló post, gratulálok. Pusztán egy megjegyzés. Legjobb tudomásom szerint a fenti mondat nem helytálló, ugyanis 1982-ben az angolok - igaz két mérkőzéses fináléban, de - legyőzték a németeket az U21-es Eb-döntőben.
1982
szeptember 21., Sheffield, Anglia-NSZK 3-1
október 12., Bréma, NSZK-Anglia 3-2

smartdrive 2009.06.30. 11:15:02

ja a portugál "Aranygeneráció" is hülyére nyerte magát felnőttként

Mourinho már nem a király 2009.06.30. 11:23:20

@smartdrive: Nem összehasonlítható a kettő, akkor sem ha sokmindent nyertek fiatalon a portugálok.
A német múlt és a tornákon mutatott hagyományosan jó szereplés sokat számít.
Amugy a portugálok is EB döntőt játszottak, és még 1-2 nagy tornán is ott voltak, csak nem jött ki a lépés nekik.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.06.30. 11:45:03

@pote: eladtátok, mosmá minek véded? :)

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.06.30. 11:49:43

@_benito:
a pudlis brigád is foggal-körömmel harcol még most is Maccáért

B784 2009.06.30. 12:23:07

@popp: A Római Birodalom is akkor omlott össze, amikor drámai módon elkezdett csökkenni a népesség. Jöttek a bevándorlók, és kész. Európa is ezen az úton halad, öles léptekkel a hanyatlás felé.
1998-ban, a vb-döntő napján franciákkal találkoztam itt, Budapesten. Mondtam, milyen jó nekik, szurkolhatnak az övéiknek. Mondták, hogy az örmény, algériai, óceániai, stb. különítmény szerintük nem az övék. Nyilván nem álltak messze Jean-Marie Le Pen eszméitől, de azért az minden honosított válogatott esetében felmerül, hogy is áll hozzá az adott ország szurkolótábora, vagy éppen a média. Magyar jégkorong-meccseken Puskarjovot a saját szurkolói Puskának nevezték, az ellenfél fanjai meg a szemét ruszkinak:-)
A "legszebb" az volt, amikor Knézy Jenő először szembesült egy fekete némettel a válogatottban. Szép sorban bemutatta a kezdőt, és amikor Asamoah-hoz ért, nyelt egyet, és azt találta mondani, hogy "és egy játékos a Schalkéból", majd az egész meccsen nem vette a nevét a szájára.
De, ahogy látom, itt az NST-n is megoszlanak a vélemények a honosítottakról. Mennyivel egyszerűbb lenne a dolgunk, mondjuk Ausztráliában. Ott mindenki jött valahonnan, legfeljebb egy kicsit hamarabb, vagy éppen később:-) (leszámítva persze Cathy Freemant, de az egy másik történet.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.30. 12:49:59

@B784: A Róma sem egy nap alatt épült föl és nem is egy nap alatt, de évszázadok alatt hanyatlott le. De jó példa Ausztrália vagy az USA, bevándorlók csináltak ott prosperáló államot és most már identitásuk is van. Sőt előbbi bukását épp az okozhatja, ha bezárkózik.

Szerintem a munkaerő szabad áramlása nem gáz és ha Castro vagy Özil apuka Németországban, Zidan és Djorkaeff apuka Franciaországban találta meg a boldogulását, annak az államnak adózik, a fiúk pedig annak az államnak futball akadémiáján tanulták a játékot, akkor énekelhetik őszintén a himnuszt és kitehetik a lelküket a nemzeti színekért. Még akkor is, ha ez Le Pennek vagy Vona Gábornak nem is tetszik. Persze azért lehet ezzel csípkedni a német vagy francia fanokat ;-).

Mourinho már nem a király 2009.06.30. 12:55:33

@popp: Ezzel nincs baj, de amikor 11 emberből 8 "nem német", akkor az bizony zavaró lehet. Ugyanez a franciák, angolok, akárki esetében is. Ezek szerint a "németek" elég gyengék fociból, legalábbis ezt a következtetést lehet levonni.

avenger13 2009.06.30. 13:02:07

@Anthony - awkward silence: nincs igazatok. A legtöbbjük nem csak Németországban született és ott nőtt fel, de sokuknak egyik szülője német is. Csak ugye divat ebből hírt csinálni. Én sem értem pl. Asamoah beválogatását, mert még szükség sem volt rá, de ha valaki egy adott országban születik, nő fel, akkor miért is nem lehet ott állampolgár? Ennyi erővel az amerikai válogatott csak indián származásúakból állhatna? persze ez kicsit ki van kisarkítva.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.06.30. 13:11:47

@avenger13: Asamoahnak ezerszer inkább ott volt a helye, mint például Neuvillenek, aki törte a németet. És lehet jobban német, mint pl. egy rostocki NPD szavazó, ezt mi kívülről nehezen tudjuk megítélni.
Nemrég volt a tévében Hans-Jürgen Massaquoiról egy film.
Sztem ha valaki az adott kultúrában nő fel, és annak megfelelően viselkedik, akkor az okés.

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2009.06.30. 13:16:37

@B784: én olyan franciákkal találkoztam, akiknek semmi baja nem volt a black-blanc-beur csapattal. Na, mondjuk nem is a 2002-es vb után beszélgettünk. :)))))

papercut 2009.06.30. 13:34:45

Az egyetlen amit nem értek, hogy Pierce miért nem vitte magával Wilshere-t? Egy irányító nagyon lekelt volna ebbe teljesen impotens támadósorba... meg ne ártott volna kettőnél azért több csatárt vinni egy tornára, mondjuk Welbecket vagy Simpsont. Grat Mr. Pierce, ha te vagy az angol szakvezetés jövője akkor legközelebb kb 2066-ban lesz esélye az angoloknak Vb vagy Eb győzelemre!

B784 2009.06.30. 16:45:19

@popp: Nem azt mondtam, hogy egy nap alatt dőlt össze az egész, hanem azt, hogy akkor lett igazán nagy a krízis, amikor a születésszám drámaian lecsökkent. Az Európai Unióban most éppen ezt éljük, vagy legalábbis az "őslakosok" fogynak/fogyunk rekordszámban. És ilyenkor jönnek a Zidane-, és Djorkaeff-apukák, a fiaik meg boldogan, a szívükre tett kézzel éneklik a Marseillaise-t. Úgyhogy szerintem nagyjából egy véleményen vagyunk. Számomra nincs ezzel semmi probléma, csak a világnak lassan tudomásul kell vennie a változásokat. Nem véletlen, hogy az angol klubokat is kilóra veszik arab sejkek, meg orosz olajmágnások, az F1-ben pedig egyre inkább az ázsiai helyszínek felé tolódik el a rendezés.
Mielőtt bárki megtalálna azzal, hogy rasszista vagyok, elárulom, hogy az unokahúgomat Scarlett Rodriguez Gallardo Urrutiának hívják. Az apja bolíviainak, az anyja magyarnak született , ő meg ausztrál:-)

Vul-Kahn 2009.06.30. 16:57:38

@papercut: Wilshere már a tavaszi U17-es EB-n is ott volt, és már az U17-es német csapat ellen is alig ért labdához (4-0 lett ugyebár az is, egy, még a tegnapinál is simább meccsen). Szóval szerintem ő se lendített volna az angolokon.
Abban viszont teljesen egyetértünk, hogy vihettek volna több csatárt, mert tegnap Agbonlahor és Campbell hiányát igencsak megérezték. Meg abban is, hogy Pearce nem nagy edző.

pattopo · http://100ev.uw.hu 2009.06.30. 16:58:10

és miért baj, hogy összeomlott a római birodalom?
a helyén kialakult világrend lényegében az, amiben a mai napig élünk...
süti beállítások módosítása