Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Burnley - Sheffield United - Az Ígéret Földje felé

2009.05.25. 15:59 Alapvonalszippantó Hapci Benő

Ha kicsi a tét, a kedvem sötét, mondta meg a tutit mindannyiunk titkos példaképe, ez alapján pedig perceken belül bárgyú vigyor kell, hogy megjelenjen pofázmányunkon. A nemzetközi futballélet legnagyobb téttel bíró partija kezdődik hamarosan, amihez képest a holnaputáni leosztás gyufaszálalapon játszott gumidominónak tűnik csak.  

A Championship final table-jén ma már csak két játékosnak osztanak lapot: a győztes mindent visz (sikert, pénzt, nőt, csillogást); a vesztes pedig mehet vissza gürizni a futószalag mellé augusztusban. Ami a pénzt illeti: mintegy 60 millió jó angol fontról beszélhetünk – ennyivel dobja meg a győztes klub költségvetését a Premier League tagság.

Tovább után megpróbálunk kievickélni ebből az idétlen pókerhasonlatból, és igyekszünk kedvet csinálni egy olyan mérkőzéshez, amit olvasóink közül vélhetően alig valaki fog látni.

Az angol hülyék ugyanis képesek voltak hétfő délutánra tenni a mérkőzést, amit előttünk hiába is próbálnak mentegetni azzal az átlátszó érvvel, hogy ez náluk munkaszüneti nap volna. Bosszút forralunk, ám addig is nézzük meg közelebbről a mindent eldöntő összecsapás résztvevőit.  

Áttekintésünk alapjául természetesen a Championship klubjait bemutató remek sorozatunk szolgál, ahol is brúking így írt a Bordókról:

Az egyik legpatinásabb angol klub, amely részt vett az angol liga 1888-ban történt megalapításában és alapítása óta ugyanabban a stadionban (Turf Moor) játszik. Steve Cotterill személyében fiatal, tehetséges menedzserrel, az új tulajdonos által biztosított várható anyagi biztonság reményével, valamint két meghatározó igazolással vágnak neki az új idénynek: Király Gábor és a nagy visszatérő Robbie Blake (korábban Birmingham City és Leeds) is bordó-kékbe öltözött. Reméljük szereplésük nem lesz annyira unalmas, mint maga a klub, amellyel 1960 óta (amikor megnyerte a bajnokságot) semmi érdekes nem történt.
 
Nos, azóta szerencsére történt egy s más a Turf Moorban és környékén; igaz, Steve Cotterillt és a mackóalsós portást már hiába keresnénk ott. Remek kupaszerepléseikkel (az FA-kupában az 5. fordulóig; a Ligakupában az elődöntőig jutottak) az idei szezonban számos szimpatizánst szereztek azok között is, akik egyébként nem vetemednének másodosztályú mérkőzések megtekintésére. A Burnley az egyik legígéretesebb és egyben legfurmányosabb fiatal menedzser, Owen Coyle vezetésével egészen pofás játékkal gyűjtött be számos értékes skalpot (Arsenal, Chelsea, Fulham, West Brom) az idén, az elődöntőben pedig a Championship rájátszásoktól merőben idegen magabiztossággal jutott túl a Readingen. Ha egy play-off döntő esetében beszélhetnénk ilyesmiről, inkább őket tartanánk a mérkőzés esélyesének. A mérkőzés drámai hőse a 37  éves védő (a liga legbiztosabb lábú büntetőrugója), Graham Alexander lehet: a skót válogatott 750 másod- és harmadosztályú mérkőzéssel a háta mögött hetedik (!!!) alkalommal jutott el az Ígéret Földjének kapuját jelentő rájátszásba, ám eddig valamennyi alkalommal megbotlott a küszöbben.

De menjünk tovább, és nézzük meg Beát a Sheffield Unitedot, mint cseppben a tengernyi tragédiát. Ismét brúking kollégát idézném 2007 nyaráról:

Amikor e sorok írója futballöntudatra ébredt, a két sheffieldi csapat közül a Pengék voltak a kevésbé fontosak, bár egyébként mintha ők lennének a „nagyobb” klub. Folyamatos hisztizés és durcáskodás közepette (t.i. nagy harcosai voltak, hogy a WHU-t pontlevonással sújtsák Tevez jogtalan szerepeltetése miatt) estek ki májusban és egyúttal a világ legbunkóbb menedzsere, Neil Warnock távozott a klubtól. Helyére a klub az új menedzserének Bryan Robsont szerződtették. Meglepő, hogy Robbo-ra esett a választás: igaz, hogy játékosként ’82-ben a Mundialon ő tette zsebre a leggyorsabb gólért járó Seiko-órát, de valahogy eddigi csapatainál nem a támadófutballt erőltette. Ennek viszont ellentmondani látszik az a tény, hogy (egyelőre) bivalyerős a Pengék csatárállománya: Rob Hulse és a hórihorgas Jon Stead mellé érkezett az előbb említett Billy Sharp és az igazi nagy dobás: James Beattie az Evertonból (aki viszont saját maga sem emlékszik pontosan mikor zörgette meg tétmeccsen a hálót utoljára). Egyértelmű a Pengék szándéka az idei szezonban, kiváncsian várjuk mit sikerül kihozni belőle.

Bármilyen hihetetlen, a Pengék azóta sem tudták túltenni magukat a Tevez-gate-en: az elmúlt két évben gyakorlatilag szervült náluk a fent említett durcáskodás; pereket tárgyalások, majd ismét perek követtek. A jelenlegi állás szerint csinos kártérítést kapnak a West Hamtől, ám szerencsére az idény folyamán valahogy rádöbbentek arra, mennyivel egyszerűbb lenne végre ismét a saját kezükbe venni a sorsukat. Ha az automatikus feljutásról – nem sokkal – le is maradtak, a Preston elleni elődöntőn ismét nyomatékosították igényüket az első osztályú tagságra. Motivációban ma sem lesz náluk hiány, a támadószekcióban viszont igen: Darius Henderson nem tudja vállalni a játékot és Jamie Ward fittsége is csak a kispadra elegendő.

Jóslásra természetesen nem vállalkozunk, a mérkőzés megtekintését viszont jó szívvel ajánljuk a kemény, de őszinte (heti mottónk) futball valamennyi hívének. Kapát-kaszát, tollat-csákányt eldobni tehát, hagyjátok a GDP-t másra;még épp van annyi időtök, hogy találjatok egy televíziókészüléket egy közeli kocsmában!
 

45 komment

Címkék: angol beharangozó championship rájátszás sheffield united burnley

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr231142929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Everred 2009.05.25. 16:23:45

"a vesztes pedig mehet vissza gürizni a futószalag mellé"

vagy esetleg a balettbe ugrálni.

A Sheffield 2007-es hisztije, a Burnley Ligakupa-menetelése és egyáltalán, jóféle futballja, na meg Chris Eagles miatt bízom benne, hogy Coyle-ék nyernek.

egy emberr · http://konyvekplusz.blogspot.com/ 2009.05.25. 16:24:02

Én nézem! 22 perc után 1:0 a Burnleynek.

Everred 2009.05.25. 16:25:54

A gól egyébként egészen gólszerűre sikeredett, Elliott szépen begurította a felső sarokba.

ZenZo 2009.05.25. 16:43:39

A nyitó mondatért járna egy pacsi, ha két bekezdéssel lejjebb nem bagatelizálnád el az egészet ;)

A cikk jó, s bár rövidke, többet talán nem érdemel a téma. Sajnos a melóhelyen a kivetítőn nem a meccs, hanem az árfolyamok mennek, szóval nem látom, én inkább a Burnley felutása mellett lennék.

michellewild 2009.05.25. 16:44:16

Én nem nézem? Mennyi a burnleynek?

egy emberr · http://konyvekplusz.blogspot.com/ 2009.05.25. 16:53:11

Szünetben még 1:0.
Mintha egy kicsit a Burnley felé hajlana a síp.

michellewild 2009.05.25. 16:53:34

@heinrich: Nem, legalábbis remélem. Csak elkúrtam egy írásjelet.

Amit akartam, korrektúrázva:

Én nem nézem. Mennyi a Burnleynek?

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2009.05.25. 17:11:38

na, újraélesztettem magam a délutáni klinikai halálból. elnézést a megcsúszott posztért és a rövidségért is; egy ideális világban telepakoltam volna Bud Spencer-Terence Hill allúziókkkal.

egész faszipántos hangulat van, nem igaz? csak a foghíjas repijegyes szektorért kár...

egy emberr · http://konyvekplusz.blogspot.com/ 2009.05.25. 17:15:41

óóóóriási Bunley helyzet - a védő úgy rúgta ki a gólvonalról, hogy azt se tudta hol van

Vaader 2009.05.25. 17:32:43

Ez a bíró ma nem fog 11est adni, legfeljebb akkor ha vér folyik a 16oson belül...

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2009.05.25. 17:33:16

@Everred: "vagy esetleg a balettbe ugrálni."

azt azért belátod, hogy a Championshippel kapcsolatban elég bizarr lett volna ezt írni? :D

egy emberr · http://konyvekplusz.blogspot.com/ 2009.05.25. 17:41:49

Ward tíz perc alatt kétszer kezezett és kiállítatta magát (mondjuk az első sárga sztem túlzás volt)
a SU lassan lemondhat a PL-ről

ChapMan (törölt) 2009.05.25. 17:42:13

Ward a 60. percben állt be, a 80. percben már ki is állították 2 sárgával

micsoda csere:D

corporal clegg 2009.05.25. 17:44:18

Tóth Csabát meg valaki lője már le, plz!

Bengusz 2009.05.25. 17:51:05

Sheffield szurkolóknál életbe lépett a bús panda effektus. Azér együtt tudok velük érezni.
hoho :D öt perc hosszabbítás

ZenZo 2009.05.25. 17:52:53

@hennes: ó, miért? Három perc sok idő, egy rakétát ki tud lőni addig... bárcsak rajta ülne...

egy emberr · http://konyvekplusz.blogspot.com/ 2009.05.25. 17:55:34

Vége! 1:0
A Burnley megérdemelte, végig jobbak voltak, és nyugodtan lőhettek volna még 2-3 gólt is akár, viszont a SU szurkolói joggal anyázhatják majd a bírót az 1-2 meg nem adott tizenegyes miatt.

ZenZo 2009.05.25. 17:56:09

Ééééééés feljut a börnli :)

Bengusz 2009.05.25. 17:57:22

heroikus küzdelem után fényes diadal :D az utolsó öt percben szerintem olyat játszott, hogy hány kedvenc szófordulatát tudja idézni, egy A4-es lapról.
Amúgy meg grat, megérdemelték.

Strigo 2009.05.25. 18:48:52

@hennes: Tóth Csaba, ő még mindig a sportegyéknél rontja a levegőt?

Ronal-d'oh! 2009.05.25. 20:33:34

@Strigo a divatdrukker: Az az ember egy fa... Emlékszem, ahányszor angolokat közvetített, minden szir-szar cselecskére már "zseniális mozdulat volt Lampardtól, de hát ezt tőle megszokhattuk!". Persze Lampard helyére mehet akárki. Lehetne még sorolni a baromságait, de abból egy bejegyzés-sorozat is kijönne.

crouchy 2009.05.25. 20:48:14

ma hazaérek du, bekapcsolom a tvt, semmi, semmi, semmi, semmi, semmi jé vmi focimeccs, jé élő, jé pár perce kezdődött, jé ez a playoff döntő!!!!!! Mi a szarért tették ezt hétfő délutánra???
Amúgy meg szar, hogy megint egy kretén bíró ténykedett. Mert a burnley maximálisan megérdemelte.

crouchy 2009.05.25. 21:31:00

szóval akkor a nyolc utáni kommentek törlődtek?

Everred 2009.05.25. 21:35:01

@Alapvonalszippantó Hapci Benő: igen, átérzem a gondolat abszurd mivoltát :-)

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2009.05.25. 21:40:19

@crouchy: szóval akkor nem. a blog.hu baszkódik, duplázásokat szedtem ki (többek között a tiedet is), de érdemi tartalom (muhhahha) szerintem nem tűnt el. ha mégis, jelezzétek is intézkedem.

crouchy 2009.05.25. 21:42:52

@Alapvonalszippantó Hapci Benő: nem. nem volt egyik kommentem se érdemi tartalom, csask nem értettem. de mostmár megvannak. vicceskednek a számítógépek.

Lencse. 2009.05.25. 21:44:12

@nekedX: Na, ő tényleg oltári nagy pöcs. Ahogy jól hallhatóan elcsurranó nyállal ecseteli a játékosok "mesés gazdaságát" (szó szerinti idézet), én érzem magam kellemetlenül.

Amúgy még a sport1-es gárdát érzem a legfaszábbnak.

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2009.05.25. 21:44:29

@crouchy: minden "érdemi tartalom", ami nem duplázás. :)

sporttárs 2009.05.25. 21:46:04

És akkor most dőlhetnek a milliárdok a Fradiba. :))

crouchy 2009.05.25. 21:53:14

@Alapvonalszippantó Hapci Benő: jó akkor a triplázásom miért törölted?:'((((((

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.25. 22:02:05

@sporttárs: És talán James Beattie is megérkezik Ferenczi Pista mellé.

avenger13 2009.05.25. 22:24:19

OFF

http://www.youtube.com/watch?v=wsCbsG9GuzQ

ezt csak a nyitó mondat miatt, alap

ON

TaDaM87 2009.05.25. 23:51:33

elmondhatatlanul gyalázatosnak tartom a magyar sportkommentátorokat, de pl tóthcsabával semmi baj nincs.
meg általában a sport1-2sökkel

d3vnull 2009.05.26. 02:02:21

Igazából nem is tudom mikor láttam nagy meccsen utoljára jó játékvezetést. Mindazonáltal amennyire töketlen volt a Sheffield United nem is érdemeltek volna feljutást. Hacsak nem azért, mert a Burnley is marha töketlen volt, legalább 3-0ra nyerhettek volna, olyan ziccereik voltak. Mindenesetre a Mike Dean nevet is megjegyzem az alkalmatlan bírók listájához.

haraputca 2009.05.26. 06:57:36

@TaDaM87: ízlések és pofonok... ez már sokszor ki volt itt tárgyalva.
néztem a meccset és leginkább az zavart, hogy egy sima kieső jutott fel megint, de mindkettőre igaz lett volna. :)

Woland 2009.05.26. 07:23:24

IGEEEN! hahaha! csak most lattam az eredmenyt! a Burnley eszmeletlen jo focira kepes, nagyon orulok hogy feljutottak! A Ligakupa-elodontoben meg kellett volna verniuk bennunket a jatek alapjan. Az meg csak hab a tortan hogy Chelsea-t es Arsenal-t szopattak egymas utan : ) szoval welcome Clarets!

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.05.26. 08:49:53

Most akkor még el sem kezdődött a PL következő idénye, de két kieső a Burnley és a Hull személyében meg is van...? :DD

ZenZo 2009.05.26. 09:37:10

@JClayton: nem feltétlenül, én legalábbis a Burnleyt nem várom oda. Az én kiesőjelöltjeim közt ott van a Bolton (bár ők inkább csak érzelmi alapon - itt az nst-n is folyamatosan várják, hogy kiessenek, aztán mégse), meglátjuk, mihez kezd a Blackburn, mennyire kapják szét a Wigant, sőt, a Pompey és a Black Cats is gyanus nekem (kvázi azok, akik 40 pont körül végeztek idén, szerintem mind veszélyeztetettek). Első tippek alapján én a Sunderlandet, a Boltont és valamelyik újoncot (ami nem Burnley - talán a Wolves) várnám a 3 kieső helyre, így teljes látatlanban.

crouchy 2009.05.26. 19:22:01

@JClayton: szerintem épp a Burnley lesz a jövő év Hullja. Tehát akkor nem esik ki:)

az én kiesőjelöltjeim: Hull, Pompey, Chelsea.
süti beállítások módosítása