Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Csaba királyfi meg egy Old Firm

2009.05.12. 04:13 donnelly

Átadták az SPL éves díjait, és amiért ez fontos, az László Csaba menedzserek közti elsősége. A legjobb játékos a Celtic védője, Gary Caldwell lett, míg a legjobb fiatalnak a Hibernian 22 éves támadóját, Stephen Fletchert látták a szakírók. Az év gólja a Paradicsomban született a St Mirren boncolásán: a katalán Crosas (Celtic) rakétájánál senki nem lőtt különbet (ő meg egyáltalán nem lőtt többet ezen kívül). Ezekkel a díjakkal mi majdnem teljesen egyetértünk, annyi, hogy nálunk az év játékosa egyértelműen Kris Boyd. A nyúlon túl többek közt egy kis Auld Firm és William Blake vár rátok.

FELSŐHÁZ

Ami még az Old Firmnél is fontosabb: László Csaba lett az év menedzsere Skóciában. Azért ez nem olyan rossz eredmény, pláne ha azt vesszük figyelembe, hogy mennyire szkeptikusan álltak a székely-magyar-román-német-ugandai mester kritikusai ehhez az egész északi kalandhoz, illetve magához László Csabához. Mi sem voltunk azok az igazi pozitívak, ott szúrtunk oda a nyáron, ahol csak tudtunk, de minket meggyőztek az eredmények, nem voltunk olyan lúzerek, mint Lothar Matthäus, aki még akkor is Csabi alkalmatlanságáról prédikált, amikor már az inter-szurkolók is levágták, hogy itt azért történik valami. Blake szavaival élve "Aki sohasem változtatja véleményét, az állóvízhez hasonlít és csúszómászókat tenyészt lelkében." (Szenczi Miklós fordítása)

A Hearts egyébként eddig mindkét rájátszásbeli meccsét elvesztette (egyet az Ibroxban, egyet otthon a Hibbies ellen), de az Európa-Liga egyelőre nincs veszélyben, főleg mivel a Dundee és az Aberdeen nem bírt egymással. De nem csak New, hanem Old Firm is volt a második körben, ahol a Rangers sikeresen adta elő azt, ami a Chelseanek nem sikerült szerdán, igaz a glazvégeknek tavaly tavasszal - a tévénézők kárára - volt lehetőségük tökélyre fejleszteni a dolgot.

A Celticből ezen a mérkőzésen hiányzott a pontosság és az átütő erő, na meg a játékosok által a szezon legjobbjának választott Scott Brown. A bajnokságot gyengén kezdő, csak ősszel ébredő középpályás manapság egyedül képviseli a lendületességet és az eredményes támadójátékot a kelták fedezetsorának közepén, azonban ezt az Old Firmöt eltiltás miatt ki kellett hagynia. Hiányában maradt Paul Hartley, aki nagy harcos, de olykor képes elrontani a legegyszerűbb passzokat is, valamint Marc Crosas, aki nagyon szeretne hasonlítani Xavira, de egyelőre még nem megy neki, ezért a zöld-fehéreknek maradtak a szélek. Esetenként sikerült is jobbról begyötörni a labdát Vennegoor of Hesselink vadászterületére, de a holland langaléta nem tudott a kapuba találni, igaz ziccere sem volt. A Rangers jóval kevesebbett futballozott riválisánál, de ebbe (viszonylag korán) belefért egy kapufa és egy gól, melyet egyik kedvencünk, Steven Davis szerzett, illetve a második félidőben még két ziccer, melyeknél Boruc nagyot alakított.

A Gers ezen a meccsen nem hibázott, így megérdemelten nyert és került kétpontos előnybe. Hogy meg tudják-e tartani, azt nehéz megválaszolni ennek az elmebeteg alapszakasznak a tükrében, de a tavalyi utolsó pillanatokban komoly előnyből elbukott aranyérem valószínűleg még mindig téma a mérkőzés előtti eligazításokon, és még mindig fáj a szurkolóknak, tehát kétszeres a motiváció. Strachanék is simán végigcsinálhatják hiba nélkül, és noha a bukdácsolós tendencia is jelentkezett már náluk ebben a bajnokságban, úgy látjuk, hogy a felsőház csapataiból sokkal többet kivett egymás körmének letépése, semhogy megnehezítsék az éllovasok dolgát.

 

ALSÓHÁZ

A Motherwell, ha így folytatja, nem csak az alsóházat fogja leigázni, hanem megkaphatja az Uefától tombolán fair-play mutatóval kiérdemelt plusz európaligás helyet is, mint a legsportszerűbb SPL-csapat. Az újonc Hamilton és (szerencsére) az Inverness is bent fog maradni - a hétvégén egyébként 1-1-et játszottak egymással a Felföldön. A Killie és a St Mirren egymás közt döntheti el, hogy ki megy darálóba a Falkirkkel - az Arsenal-típusú focival próbálkozó sereghajtók utolsó meccsein nyílt törések, felszakadó szemöldökök és kivert fogak várhatóak.

Vigyázat, hétközi forduló! Kedden Aberdeen-Hearts és Celtic-Dundee, szerdán Hamilton-Falkirk, Hibernian-Rangers, Kilmarnock-St Mirren és Motherwell-Inverness.

53 komment

Címkék: d skót lászló old firm spl

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr451116349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Woland 2009.05.12. 05:35:51

a Blake-idezet valami isteni, keves ekkora figura volt a tortenelemben. itt az eredeti mondat:

"The man who never alters his opinions is like standing water, and breeds reptiles of the mind."

ja, es gratula Csabinak. en sem hittem benne hogy barmit tudna alkotni Skociaban, de minden kritikusara racafolt asszem.

Rait 2009.05.12. 07:34:22

L.CS. pedig ennek a szánalmas magyar futtballnak is ritka elleneszenves alakja volt/lesz?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.12. 08:25:54

Dolgozni akar, ott úgy néz ki lehet! Magam részéről csak is elismerés! Gratulálok!

Volt az utóbbi év(tized)ekben sikeresebb magyar edző? Bölöni Lacit leszámítva.

zyndar 2009.05.12. 08:29:46

@Rait: Nem szimpatikus? Miért? Szerintem nagyon is az és elismerésre méltó eredményei vannak, még akkor is, ha nem a serlegeket gyűjti.

TaDaM87 2009.05.12. 09:03:39

gj, lászló csaba!

füligjimmy77 2009.05.12. 09:10:26

László "sírjál-törjétek el a lábukat" Csabika immáron László Csabává avanzsált. Pedig úgy véltem, a felkészültsége, de főleg a jelleme alkalmatlanná teszi bármilyen komolyabb eredmény elérésére.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.12. 09:40:00

@füligjimmy77: Sírni nem szégyen, lábat eltörni az.

Amúgy pedig várom a nemzetközileg is sikeres magyar trénerek listáját, akik (mellesleg) jellemüket tekitve is alkalmasak a nemzetközi pályára!

nagyon halott 2009.05.12. 09:50:13

lászló csaba az év edzője skóciában? muhaha.
akkor varga zoli az évtized menedzsere lenne ott minimum.

zo-lee 2009.05.12. 10:12:35

grat csabának, már csak azért is, hogy jól beégette Matthaust. Mondjuk itthon engem sem győzött meg, de lehetet fejlődött, vagy így van kint nyílván mások a körülmények. Ahogy elnézem itthon nem lesz más, mert amint van egy két normális ötlet az okos és mindent annyira jól tudó klubelnökök rögtön leugatnak mindent. Haverjaimmal kb. 15 éve beszéljül, hogy pl. itthon 12 csapatos bajnokság kell 4 fordulóval. Több a meccs és a rangadó. Én mondjuk annak is örülök , hogy 20 év alatt végre megfordult ez a nyílvánvalóan jó megoldás a nagyemberek fejében, kicsit lassú a reakció idejük európához képest, de legalább ide is eljutotunk. Remélem sikerül is végre megvalósítani. Ja és én még abban is kételkedem egyáltalán 12 valamire való csapat van-e itthon. Na de elkalandoztam mégegyszer grat, mert az elért eredmény magáért beszél, ha szimpi ő , ha nem...

lonicera 2009.05.12. 10:51:01

nem érdekel, h szimpatikus-e vagy sem, legalább felmutatott valamit. és még juthat messzebbre is.

szeme közé, laposan! 2009.05.12. 11:31:55

Szép dolog SzuperCsabitól az, amit elért, tényleg gratula. Bár szerintem ő nem magyar, de legyünk rá büszkék, hátha ő is ragaszkodik ahhoz, hogy a helyi újságírók le ne hagyják az ékezeteket a nevéről. Az igazi erőpróba azonban nem az eredmény elérése volt, mint tudjuk, hanem annak megtartása lesz. Majd ha jövőre ugyanezt a képet látom itt róla, csak friss dátummal, akkor valóban van benne valami, amit csak itthon nem tudott kihozni magából...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.12. 11:47:06

@szeme közé, laposan!:
,,Bár szerintem ő nem magyar, de legyünk rá büszkék,..."

:((((

2009.05.12. 11:49:17

L.CS. ezt a lábeltörős sztorit ott szúrta el, hogy a pálya szélén mondta, nem az öltözőben. Én úgy vélem, minden edző mondott már ilyet, még a mindenki-kedvence Garami és Gelei is...

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.05.12. 12:01:56

@szeme közé, laposan!: Mindig magyarként hivatkozik rá az angol sajtó, és attól, hogy nem az ország területén született, még lehet magyar...

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.12. 12:03:55

Úgy látszik ez a "törjétek el a lábukat" mentalitás Skóciában nyerő, ezt persze eddig is tudtuk ;-). A szezonjához gratulálok, de nem lett szimpatikusabb.

szferi 2009.05.12. 12:13:36

@popp: :)

kíváncsi vagyok, jövőre is hozza-e az eredményeket, még várnék picit az örömünneppel. remélem lesz még több ilyen jó szezonja lesz.

Mérgező Hulladék 2009.05.12. 13:00:59

@donnelly: szerintem is magyar, de nem magyar edző. Valószínűleg ezért tart ott, ahol.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.12. 13:12:55

@szferi: Egyébként Skóciában is nyilatkozik finomakat a tag, ez egyik ilyet a nickem kitevőjében föltüntetett blogon meg is találjátok!

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.05.12. 13:13:28

sosem értettem, hogy miért nem lehet László Csabának szorítani külföldön. kb. olyan, mintha Gerának azért kívánna valaki a legrosszabbakat, mert a Fradiban játszott

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.05.12. 13:15:53

@szeme közé, laposan!: annyira magyar, mint Priskin, hogy jó példát mondjak.

(egyébként pedig bármikor lehet "annyira" magyar, mint Bölöni, Selymes, Koman, vagy Németh Szilárd)

robill760 2009.05.12. 13:21:34

a Blake tényleg csodaszép :)

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2009.05.12. 13:32:00

Hogyne. Legyünk büszkék. Aztán mire is?
Hogy még egy ember van aki nálunk semmire nem jutott, majd odakint bebizonyította, hogy nem rajta múlt?
Emiatt szerintem is nekünk kell kihúznunk magunkat... Nemhogy elsüllyednénk a szégyentől.

Lászlónak egyébként gratula!

A morális kérdésekben pedig bátran lehet körbepillantani Roy Keane-től kezdve Mourinho-ig...

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2009.05.12. 13:37:43

@donnelly: Naná, hogy úgy hivatkozik rá. Lévén magyar, nem mondhatják, hogy kínai...
Ferguson is skót, nem pedig angol, vagy brit.

Csak nálunk divat ebből hajcihőt csapni. Ahelyett, hogy a lényegre figyelnénk.

Woland 2009.05.12. 15:43:28

@Nathan D'Xantine:

Ferguson skot ES brit : ) ugye meg akartak gyozni az oreget hogy o legyen az esetleges egyesitett nagy-brit focicsapat edzoje a londoni olimpian. ennek alapjan annyira hangsulyos a brit mint a skot hatter.

meg csak nem is lehet leszukiteni a skot-brit kettosseget a nemzetiseg es allampolgarsag szintjere. mint a magyar-roman Csabi eseteben. bonyolultabb ez a szigeten. az pedig elismeresre melto hogy a skotok tudjak hogy Csabi annak ellenere magyar hogy Romaniaban szuletett. bar lehet hogy csak azert tudjak mert azota magyar allampolgarsagot is szerzett.

neeskens 2009.05.12. 16:03:08

Milyen morális kérdések? Nem vágta át senkinek a torkát, nem hált az anyjával és nem csalt adót.

Jelentkezzen itt az, aki még nem mondott csúnyákat soha életében,ha valamiért érintve volt egy meccsen.Csak az övét felvette a mikrofon.

szeme közé, laposan! 2009.05.12. 16:12:06

@mbemba: nem kell sírnod, ez csak egy vélemény.

szeme közé, laposan! 2009.05.12. 16:17:17

Látom, vihart kavartam. Továbbra is csak azt tudom mondani, hogy ez egy vélemény. Ugyanúgy, ahogy az is egy vélemény, hogy ő egy jó edző. Vagy az, hogy szar.
szferi: rólam azért lényegesen kevesebbet tudni, mint SzuperCsabiról, így az, hogy én szerinted nem vagyok magyar a semmiből vett kijelentésed.

kzgy 2009.05.12. 16:28:18

Te jó ég, Garami "Elalszomakispadon" Józsi bá' és Gelei Imre kinek a kedvencei?!

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2009.05.12. 16:35:51

@Woland: Na ja. Eriksson pedig nagy angol hátteret kapott, amikor az angol válogatott edzője volt...
Ugyan idézz már valakit, aki Ferguson-t britnek nevezi!
:)
De mint mondám nem ez a lényeg.

A lényeg az, hogy mi csak ne büszkélkedjünk László Csabával. Álljuk meg szépen, és süssük le a szemünket, hogy pl Roy Keane idejön, és azt állapítja meg, amit megállapított. (lásd ott.)
Mert az a "mi" teljesítményünk.
Ez meg László Csabáé. (Meg a "skótoké")

Lencse. 2009.05.12. 21:11:00

Ez most gonosz lesz: remélem, pancho kiemelt figyelemmel pásztázta azt a bizonyos idézetet. ;)

Lencse. 2009.05.12. 21:12:57

@donnelly: Neked pedig (kihasználva a hétközi fordulót) visszavágási lehetőséget kínálok a múltkori szégyenteljes vereségért. Mered-é? :D

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.12. 21:26:44

@Lencse.: Ez nekem is eszembe jutott a Blake idézet kapcsán.

crouchy 2009.05.12. 21:38:42

@Nathan D'Xantine: egyetértek. Tök olyan mint a Nobel-díjasok. És én nem szeretem amikor külföldön dolgozó magyar(?)okról ájuldozunk, de ebbe ne menjünk bele megint olyan téma ami nem ide való.

crouchy 2009.05.12. 21:40:20

Blake idézethez annyi hogy ez sztem csak a nem-hülye emberekre igaz. Aki hülye, az sztem jobb ha nem változtatja a véleményét. legalább vannak elvei.

Lencse. 2009.05.12. 22:44:53

@crouchy: Mi történt a tengeri csillaggal a logódon? Letört az egyik karja?

crouchy 2009.05.12. 22:51:49

@Lencse.: egyik karja? Két lába. Tengeri csillag? botsáska.

amúgy köszi, jól esett:):)

crouchy 2009.05.12. 22:53:12

@Lencse.: amúgy meg a te supermaned is elég elbaszott

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.05.12. 22:56:53

@crouchy:

Ez tök jó vers lett.

Egyik karja?
Két lába.
Tengeri csillag?
Botsáska.

Egészen weöresi. De tényleg. :-)

szferi 2009.05.13. 07:20:03

@szeme közé, laposan!: annyit elárultál magadról, hogy nem tudod mitől lesz valaki magyar. csak ennyi a feltételezés alapja.

Lencse. 2009.05.13. 09:57:56

@crouchy: Ez egy tök átlagos Superman, csak éppen a "Katalán gödör" c. írást böngészi, és nem bír uralkodni a vonásain. :)

rexford 2009.05.13. 11:38:14

@mbemba: "Volt az utóbbi év(tized)ekben sikeresebb magyar edző? Bölöni Lacit leszámítva."

Jenei Imre. De most már jöhetne az "igaz magyarok" listája is.

t.o.d. 2009.05.13. 12:40:23

nem tudom, mi maradandót alkotott odakint, netán szarból várat? mindenesetre grat neki, nagy dolog egy futballkultúrával nem rendelkező, Mezey-féle edzőképzési metodikát követő ország fiaként ilyen elismerést kapni. de attól még lászló csabát nem fogom szeretni. itthon egy senki volt, úgy is viselkedett.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.13. 16:01:43

@rexford: Mezey az év kapitánya volt '85-ben.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.05.13. 17:28:10

@t.o.d.: "egy futballkultúrával nem rendelkező..."

Pontosan az ilyen emberek miatt, mint te, sorvadnak el itt Magyarországon a tehetségek, az élet minden területén.

rexford 2009.05.13. 17:30:25

@popp: Igaz. Kár, hogy ezt rajtunk kívül senki sem tudja.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.13. 19:44:08

@rexford: Bizony, Jenei, nem is gondoltam rá. Mondjuk, ha őt vesszük, akkor Mezey is belefér. Őt még elismerték külföldön!

A bukott Madonna a nagy didikkel Van Klomptól 2009.05.13. 19:56:51

Mezey? Aki a VB előtt egy hónap magaslati edzőtábort szervezett le a csapatnak Ausztriában (10 fok), hogy bírják majd a ritka levegőt Mexikóban (40 fok). MUHAHA!

crouchy 2009.05.13. 23:08:20

@Csöncsön: köszönöm az igen megtisztelő hasonlatot:)
süti beállítások módosítása