Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Az arsenalos nyakörvről a futballsoviniszta angolokról

2008.10.26. 01:04 _benito

Meccset nézni kocsmában jó. Bárhogy tagolva. Igaz ez még ott is, ahol a rohadt bagósnak állandóan ki kell rohangálnia, hogy másik háromszáz rohadt bagóshoz hasonlóan kint rostokoljon a szemerkélő esőben (ez egyben helymeghatározás is) a kocsma előtt. Az elmúlt napokban két országban is volt szerencsém a helyi csapat mérkőzését az adott országokban megtekintenem (nem, egyiket sem a helyszínen), ezek néhány érdekes, néhol tréfás tapasztalatát szeretném megosztani az NST vasárnap délután internet előtt punnyadó olvasóival.

London kocsival goromba, ne vitassuk, de a vér szava szent, és 14 óra szendvicszabálás, és Shrek-típusú messze vagyunk még után pont időben érkeztünk ahhoz, hogy megtekintsük a Stoke-Tottenham meccset. Erre a legalkalmasabbnak a The Tottenham nevű bár kínálta magát a szállásunktól mintegy 32 méterre, és hogy ne csak a Tottenhamhez fűződő szimpátiánk miatt legyen tétje a dolognak, társaságunk egyik tagja masszívan hat számjegyű összeget kaszált volna egy vendégsikerrel. 15. perc, büntetőt rúghat a Stoke, G pedig mániákusan ismételgetni kezdi, hogy kihagyja, ugye? Ez köcsög, erőből akarja, ugye? Fölémellé, ugye? A hibázásra buzdított Higginbotham nekifut, a labdát elfújja a szél. A kocsmán végigmorajlik az az angol szó, amit mindenki életében először tanul meg. G a szája szélét harapdálja, de magabiztosan kijelenti, hogy ideges, tutira elbassza.
Belövi. A kamera Juande Ramos mestert mutatja, a kocsma emberei durva szavakban törnek ki, G lelkesen csatlakozik hozzájuk. Tíz perc, jön az egyenlítés, egy reménykedő mosollyá változik a The Tottenham. Nem is rossz a csapat, van kapusbravúr és küzdés, de jön az 53. perc, és Delap góljával ismét vezet a Stoke. Újra szomorúak vagyunk, és bizony néhányan dühösek is. A Tottenham még kihagy néhány helyzetet, majd a lefújás előtt már csak röhögünk, ahogy a Stoke két másodperc leforgása alatt három kapufát lő.
Az elemzés a Sky-nál egy kicsit más, mint amikor Bánfi Jani bemondja, hogy bedobásnál nincs les, ezt használta ki. Ott a szaki kiválaszt négy jelenetet, és megmutatja, mivel nyerték meg a meccset. Értékel, ha valaki szarul játszik, arra azt mondja, hogy szarul játszik. A Sky egyébként minden kocsmával külön megveteti a közvetítést, ezt a képernyő jobb alsó sarkában látható tanúsítvány (találóan egy pint) igazolja mindenhol, ahol nincs, ott csúnya tolvajlás esete forog fenn.

Másnap részben rendeléseket, részben az egyik útitárs kívánságát teljesítve látogatást tettünk az Arsenal shopjában, a The Armouryban. Az Emirates aljában található szurkolói boltban minden Arsenal-szurkolónak komoly önuralomra, vagy kártyára szabott vásárlási limitre van szüksége, az fix. Igazából úgy néz ki, mint egy rohadt nagy kínai üzlet, ahol mindenre ráfestették, hogy Arsenal. Az ötféle kutyanyakörvnél megremegett a térdem, és kimentem cigizni. Kifosztottuk az üzletet (aki a XI. kerületben egy Flash névre hallgató vizslával találkozik, próbálja megállni röhögés nélkül), és így részünk lehetett abban a csodálatos pillanatban, amikor arsenalos zacskókkal, ereklyékkel, az összes létező és kapható málhával felszerelkezve elvonulunk a szállásunktól mintegy 32 méterre elhelyezkedő The Tottenham előtt. Csak otthon mertünk röhögni rajta.

Szinte máris kedd van, elindulunk este időben, hogy jó asztaltól nézhessük a Juve-Real-t. Eszembe nem jutott, hogy lehetetlen küldetésre vállalkoztunk. Persze, nem azért, mert nem minden kocsmában az esti BL-meccsre gyúrtak, hanem azért, mert úgy néztek rám, mint egy hülyére, amikor bekérdeztem, hogy lehetséges-e a konkrétan szarnak ígérkező Manu-Celtic, vagy a Fener-Arsenal helyett rendes focit nézni. Nem lehetett. Sehol. Fél órával a sípszó előtt már kétségbeesetten fogtam könyörgőre, hogy mondjanak helyet, ahol esetleg azt nézik. (Utólag is köszi az ír kocsmás tippért, amiből kilógtak a Celtic-mezes szmörék.) Az útitársaknak már tele a töke, én is lemondok arról az örömről, hogy egy állítólag két utcányira lévő spanyol kocsmában nézzem a Real kivéreztetését, éppen sípszóra behuppanunk egy helyre, ahol két külön helyiségben nézik a meccset a két csapat szurkolói. Tilos az á. Nem is megy senki sehova még akkor sem, amikor a másik teremből üvöltés hallatszik (kivéve engem, kis kárpótlás volt a gólzáporos este). Mi elég jó helyet fogunk, de sajnos a MU-Celtic-brancsban, így igazi kínlódás az este tudva, hogy közben a Real már vérzik Torinóban.

Vége a meccsnek, lassan oszlik a nép, az én társaságom is menne, de maradásra bírom őket, hiszen csak annyit tudok, hogy percekkel a vége előtt vezet a Juve. Megvárjuk az összefoglalókat, vita nincs. Elemzés. Hosszú elemzés. Reklám. Elemzés folytatódik. Reklám. Stúdió. Feltűnik a pályán az Arsenal, már láttam az összes gólt, de azért megnézem újra az összefoglalót. Vége, örülünk. Jöhet a foci.

Innen viszont már a stúdióba sem kapcsolnak vissza, kezdődik valami tök más. Az eredményeket sem írták ki. Futball őshazája, meg egy nagy lófasz, tiszta idegroncs vagyok, mire sikerül egy halvány jelet találnom, aminek felkerestem a tulajdonosát, két példányban, letanúzott szerződésben rögzítettem, hogy ideiglenesen használnám az ő jogos tulajdonát képező internetet, és megnéztem, hogy igaz a hír. Örülünk és nagyon csalódottak vagyunk, ez talán megérte volna, hogy szerterúgják az arcomat egy spanyol kocsmában.

A keddi játéknap már Amszterdamban talál, lemondó legyintéssel (gyakori mozdulat ebben az országban) a harmadik kávézóban megadom magam, és a PSV-Marseille futballmámor felé fordítom a figyelmemet. Nem jó a meccs, nem jó a Dzsudzsák nélkül felálló PSV sem, mérsékelt érdeklődést mutató társaimnak hosszas előadásba kezdek Huub Stevens munkásságáról, majd igazi Tarantinós beszélgetés bontakozik ki a franciák viperamintás mezének miértjéről. Nyert a PSV, volt persze stúdiós örvendezés, meg ott a helyszínen pajzsra emelték a duplázó Koevermans-t, de aztán olyan - minden igényt kielégítő - összefoglalót varázsoltak elénk, amiben a keddi játéknap összes gólját is megmutatták. Boldog sikongatással ünnepeltem, és lebeszéltem magam arról, hogy évődő üzenetet küldjek panchónak.

Utazni jó, focit nézni is jó, a kettőt együtt csinálni pedig a létező legjobb. Ezzel a poszttal újra szeretnénk beindítani a külföldi futballélményeket feldolgozó sorozatunkat, ami korábban a zajos siker ellenére, kizárólag a mi hibánkból abbamaradt. (Emlékszünk például Csecsóra.) Arra kérünk mindenkit, hogy ha vannak hasonló élményei, amiket szívesen megosztana az NST olvasóival, az ne habozzon, küldje a benitonstKUKACgmail.com címre. Fotókkal, esetleg.

75 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr91732013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danesdzsu2 2008.10.26. 09:47:24

Nekem csak egy hasonló élményem volt, egy horvát kocsmában néztem Német-Portugál meccset. A kb. 40 emberből, aki ott tartózkodott, 3 ember nem volt német, és nem a németeknek drukkolt, a 2 horvát csapos, meg én. De végül nem lett balhé egyik gólörömünkből se, biztos aggódtak a sörellátásukért:)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.26. 10:32:12

Mondjuk ha engem kérdeztél volna megmondom neked, hogy hiú ábránd részedről, hogy londoni kocsmában Juve-Realt tudsz nézni. De az angol újságok is csak az angol csapatok eredményeit hozzák a Bl kapcsán.

Amikor Manchesterben játszotta a Bl döntőjét a két olasz gigász a Milan és a Juve - mekkora fricska volt ez a gőgös briteknek -, akkor az angol lapok megelégedtek néhány szűkszavú beharangozóval és beszámolóval. Na többek között ezért a pökhendiségért is utálom az angol focit és egy kicsit a brit birodalmról aranykorából rájuk maradt mentalitást - a birodalom, ahol sohasem megy le a nap, ugye, a világ többi része meg magasról leszarva.

Fociügyben amúgy, mi a vérvörös brokira verik ezek magukat, az egy hazai pályán és tévesen megadott góllal szerzett világbajnoki címükre, vagy a orosz, arab és amerikai focitulajdonosok vastag bukszájára?

rexter 2008.10.26. 10:56:28

ezt teljesen igy van Angliaban mar ezer eve. Leadjak az osses brit erdekeltsegu meccs korrekt osszefoglalojat, aztan ha barmilyen mas csapat jatszik a BL-ben arol egy felperces osszefoglalot adnak, ugy h egyszer sem ismetlik meg a golokat. Ez van. Nekem eletem egyik fo sikere, hogy Manchesterben egy kocsmaban sikerult megkerni a pultost 2007-es szezon vegen, az utolso meccsen Real meccset nezhessek - mellesleg egy katalan haverommal - :D amivel vegul bajnok lett a Real.
Es ezt ugy sikerult elernem, hogy valami U20 angol valogaott meccs is volt. Azota vagyok sikeres ember!:)

Corazón de León 2008.10.26. 10:56:39

Ramost kirúgták, mehet vissza Spanyolországba. Redknapp előtt viszont nagy lehetőség áll, ezzel a csapattal ennél csak jobban teljesíthet :)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.26. 11:05:54

rexter, persze csak azért tudtad ezt elérni, mert akkor még a Realban játszott Beckham ;-).

donnelly · http://nst.blog.hu 2008.10.26. 11:38:12

popp,
én úgy emlékszem, hogy V. Károly birodalmában nem ment le sose a nap;)

Amúgy az angoloknál ez inkább a splendid isolation - vagyis a saját világukban élnek (nem teljesen a földön), ezt nem nevezném pökhendiségnek (a birodalmi időkben még tényleg volt valami ilyesmi, de az is inkább vicces volt kívülről nézve). Nem rosszindulatból vagy irigységből nem érdekli őket, hogy mi van Európában, hanem egyszerűen ezt szokták meg, nem foglalkoznak vele és kész. Kívülről ez lehet, hogy dühítő, de belülről nagyon kerek az ő kis világuk és ezért nem érdemes utálni őket. (Legfeljebb sajnálni;))

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.26. 11:43:23

donnelly, persze nem igazi utálat ez, csak amolyan fociszurkolói ;-).

mann 2008.10.26. 11:50:50

Az eb-ről sem írtak sokat a nyáron, számukra fontosabb hírek szerepeltek a lapokban, pl. hogy Rooney milyen kocsit vett az asszonynak.... :D
Hát igen, 2003-ban nagyon készültek az angolok egy MU érdekeltségű BL-döntőre, kaptak is helyette egy remek kis meccset, sok-sok góllal :)
De aztán a Roma is megmutatta nekik, ugye popp .?;)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.26. 11:56:09

mann, leszakadhatnátok már arról másfél évvel ezelőtti meccsről. De hány világbajnok is játszik a Unitedben ;-)?

mann 2008.10.26. 12:29:57

"...leszakadhatnátok már arról másfél évvel ezelőtti meccsről...." - popp
Semmiképp, egyébként nem kell olyan messzire visszamenni popp, elég csupán kb. fél évet :).

Azt hittem klubfutballról trécselünk ;).
De igazad van, válogatott szinten semmit nem mutatnak mostanában az angolok, talán egy olasz edzővel összejön nekik (bár kapus nélkül nehéz lesz szerintem). Capellotol sokat várnak, nem véletlen, hogy Beckham sem akar kimaradni a buliból.

the real 2008.10.26. 12:41:11

Én néztem londoni pubban spanyol meccseket gond nélkül. Igaz, épp nem volt másik angol meccs (ez az általános, tekintve a kezdési időpontokat).

És valamennyit segíthetett az is, hogy a nővérem volt a csapos :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.26. 13:12:17

"Na többek között ezért a pökhendiségért is utálom az angol focit"

Szívemből szóltál, popp!

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2008.10.26. 13:51:52

Kíváncsi vagyok, popp kolléga mikor hozza fel az angol fociutálataként NH könyvét is, hogy az mekkora szennylap, meg olyat Ő is tudna írni :)

Komolyra fordítva, nagyon nagyon nagyon sajnáljuk, hogy az angol fociba viszik az arabok, oroszok a pénzüket, és nem mondjuk, mondjuk, mondjuk...Rómába...:) Jah, olaszban van pénz, csak nem épp stadionokra költik, hanem a bíróknak küldik el egy kis kenőpénznek...igen, ez a mentalitás sokkal jobb:)

Ha meg amúgy a klubfutballról trécselünk, akkor jöhet a tavalyi 6 BL angol-olasz meccs 0 olasz lőtt góllal téma:)))

Beckham a Milanban nyomja néhány hónap múlva néhány hónapig...hmmm...levezet :)

Üdv, ymy - egy kis vicces fricska pökhendiségből:)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.26. 14:23:24

ymy, mondjuk arra azért kíváncsi lennék, hogy az "angol" gólok közül, hányat lőtt angol nemzetiségű játékos. Persze mindegy is ez, meg ezt a parttalannak tűnő vitát lejátszottuk már párszor. Maradjunk annyiban, hogy kinek a pap, kinek a papné!

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2008.10.26. 14:43:06

én is csak vicceltem, csak nem hagyhattam ki a "visszavágást", amikor arról van szó, h Angliában kocsmában nézni igenis kibaszottkurvajó meccset nézni... :)

Strigo 2008.10.26. 20:13:01

Ha otthoni Sky Sports csomagod van, akkor bármelyik meccset nézheted élőben a játéknap 8 találkozójából, szerintem meg ilyen nincs máshol.
Szerinted '95-ben tudtál volna bármilyen más BL-meccset nézni a Fradin kívül egy pesti kocsmában?

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.26. 21:33:26

"Szerinted '95-ben tudtál volna bármilyen más BL-meccset nézni a Fradin kívül egy pesti kocsmában?" -mondjuk ez jogos, de ettől még áll amit az angol újságokról írtam, meg az is, hogy összefoglalót sem adnak a többi meccsről a kocsmában is fogható csatornán.

Helota 2008.10.26. 21:50:32

Angliában a köz-média nem foglalkozik a külföldi focival mert nincs igény rá. Egyszerűen lesz@rják h mit játszott a Juve, kivel x-elt a Barcelona, hova igazolt XY. Ami a szigeteken kivül történik, az nem is létezik . Don't give a shit. Aki akar, az nézhet mást, a Sky párhuzamosan adja a külföldi topligákat, de egy átlag premiership meccs nézettsége is kenterbe veri az aktuális olasz szuperderbiét. Én Southamptonban élek egy ideje, a csapat talán sose játszott ilyen szarul, mégis az ujság napi 4-5 oldalban nyomatja őket, interjuk, elemzések, stb. Ennyi létezik nekik, de ez pont elég is :)

Strigo 2008.10.26. 22:00:06

Az eb-t azért elég korrektül leadták (bár az ITV lepasszolta a meccsek többségét a BBC-nek, miután nem jutottak ki az angolok). Linekerrel, Shearerrel, O'Neillal a stúdióban, profi volt.
Rooney új autója engem sem érdekel, de a különbség az, hogy itt a focisták sztárok, a bulvárhírekben is ők szerepelnek. És ők legalább le is tettek valamit az asztalra, nem úgy, mint otthon a valóságshow "sztárjai". Még abban a béna táncolós műsorban is Schmeichel volt az egyik reklámarc.

Bite Yer Legs 2008.10.26. 22:02:47

Remélhetőleg a szerző elmegy majd csak azért Milánóba is, hogy megnézze egy olasz étteremben a Celtic-Man Utd-ot, amikor aznap meccset játszik az Inter meg a Juventus is.

_benito · www.nst.blog.hu 2008.10.26. 22:09:38

a szerző történetesen novemberben elmegy milánóba

Bite Yer Legs 2008.10.26. 22:13:46

Ja és egyébként is, mi a faszért kéne az angoloknak Real vagy Juventus meccsekre izgulniuk, amikor megvannak a saját sztárcsapataik? Anglia nem Magyarország, hogy mindenki spanyol vagy digó kluboknak drukkoljon, és ez így is van rendjén. Ezért pont, hogy irigyelni kellene őket, nem pedig gyűlölni.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.26. 22:15:32

Azért a béna táncolós műsorban nálunk is volt Olimpiai bajnok!

A szerzőnek de jó dóga vagyon!

_benito · www.nst.blog.hu 2008.10.26. 22:20:25

jöhet a mázlis vendégsiker akkor :D

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.26. 22:32:51

_benito, szerintem is, mondjuk jövő szombaton Torinóban ;-).

Walmer 2008.10.27. 11:47:47

popp, ahol jó foci van, ott senkit nem érdekel, hogy mit játszik a Juve, vagy a Milan, vagy uram bocsá' a Roma. Magyarországon 1964-ben mondjuk a francot sem érdekelt, hogy áll az angol bajnokság, mert volt normális focink. Ha olasz focit akarsz nézni, menj Olaszországba. megnyugtatlak. Ha Premier Liga szintű bajnokságunk lenne itthon, azt sem tudnád, hogy a digóid egyáltalán léteznek.
A brit lélekről szóló fejtegetésed pedig egyike az NST blog mélypontjainak. Hál' isten nincs túl sok.

helikopter 2008.10.27. 12:27:48

benito:

a világ legeslegjobb szurkolói meccsleírása:
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=73152783&t=9062272

mindneképpen olvassátok el. hiába egy éves, én kiraknám a blogra, csak úgy okulásul. most is újraolvastam, és hát folyamatosan röhögtem rajta.

zoliie777 2008.10.27. 13:08:12

Kopter ez télleg kurva jó:)

calcio_di_rigore 2008.10.27. 13:17:08

Olaszországban sem sok MU vagy Chelsea szurkoló van, kurvára nincsenek rászorulva a brit focira, mégis az esti calcio műsorban alul futócsíkban kiírják a PL-eredményeket, gólszerzőkkel (a Serie B után:))

www.youtube.com/watch?v=ORPV2Sio-Bk

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.27. 13:17:17

Walmer, kevésbé érdekelne az tuti. De fateromék korosztálya is nézte már a BEK döntőket a királyi tévén és a mai fociban ugyan már én navigálom őt, de mai napig tudja fejből a Puskás-Di Stefano-féle Madrid, az Eusebio-féle Benfica, a Fachetti-Suarez-féle Inter, a Rivera-féle Milan, a Cruyff-féle Ajax vagy a Beckenbauer-féle Bayern összeállítását. Persze a Tichy-féle Honvédét, Farkas Jancsi-féle Vasasét, az Albert-féle Fradiét, a Göröcs-Bene-féle Dózsáét sőt a Básti-féle Stécéjét is,

Kölyökkoromban a nyolcvanas években vad Honvéd drukkerként is alig vártam a hétfői Népsportot, hogy elolvassam, a híreket, rúgott-e gólt Giannini, Maradona, Gullit, Van Basten, Détári, Litbarsky, esetleg Butrageno, Michel, Julio Salinas, Bakero, Lineker, Rush, Aldridge vagy Robson.

Ennek oka pedig az, hogy jóval tágabb a horizontunk, mint a birodalmi hagyományokat teljesen máig le nem vetkőző Egyesült Királyságban. Magyarország kis ország és úgy tanulunk földrajzot, történelmet, irodalmat, hogy túllátunk a magyar glóbuszon a világfaluig. Ezzel szemben még Írországban is azt tapasztaltam, az egyik ottani angol tanárnőmmel beszélgetve -aki civilben törit és földrajzot tanított -, hogy csodálkoznak, mennyit tudok a brit és az ír történelemről és egyáltalán viszonyokról. Igaz megjegyezte, hogy ő maga szégyennek tartja, hogy náluk csak Írországról és Brit-szigetekről tanulnak.

Azazello007 2008.10.27. 13:26:43

Én anno Horvátországban láttam az első horvát-jugót, egy tengerparti söröző teraszán. Képzelhetitek...

michellewild 2008.10.27. 14:21:48

1998, Szarajevó, IFOR bázis (Parliament), a SKY-on Leeds United:Egy másik középszerű angol csapat, kb. 25 angol, egy-egy francia, német és magyar szurkoló. Az angolok 5 percenként üvöltenek, kb. minden sikeres átadásnál, vezérmotívumuk: Only 18 yers old!
(Alan Smith volt az ügyeletes fiatal zseni.)
Aztán az üfzs 2 méterről 10 méterrel fölélövi, ekkor a magyar szurker csillantja meg szaktudását: Only 18 years old!

Bite Yer Legs 2008.10.27. 15:49:56

Popp, már megint ostobaságokat beszélsz. Képzeld, Angliában is sokan vannak, akiket érdekel a kontinentális futball, ettől még nem a Barcelona meg a Milan folyik a csapból is. Sőt, ott is közvetítenek olasz, spanyol stb. meccseket egyes csatornák, akit ez érdekel, ott is megtalálja az útját, hogy nézhessen bármilyen szart, ha ahhoz van kedve. De az elsődleges a túlnyomó többségnek a saját csapata/bajnoksága.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.27. 20:57:29

Hadd állítsam be ellenpéldaként a németeket, akiknek igazán van egy világszínvonalú és bensőgéses bajnokságuk, és akik kapcsán szintén elmondható, hogy a helyi lapok tenyerükön hordozzák a helyi kedvenseket. Ámde. A német fociszurkolók -- legalábbis azok, akikkel én beszélgettem -- kifejezetten érdeklődnek a nemzetközi topligák fejleményei iránt is, a BL-ről nem is beszélve. Egyáltalán nem bezárkózók, nyitottak minden újdonságra. Tanulékonyak.

Emlékszem, én a német lapokból tudtam meg, hogy Matthäus magyar szövetségi kapitány lett; a Berliner Zeitung (tehát nem egy sportlap) hosszú cikket szentelt a hírnek, melyben például Dárdait is megszólaltatták. Oké, hogy ennek a hírnek volt német vonatkozása, dehát hány német edző (Matthäushoz hasonló nevű) dolgozik a nagyvilágban? Kicsit meg is hatódtam, hogy ennyire a figyelem középpontjába kerültünk...

Zigi 2008.10.27. 21:37:32

Walmernek teljesen igaza van.Emlékszem,hogy mikor gyerek voltam a '80-as években még senkit nem érdekelt idehaza a külföldi foci,igaz nem is nagyon lehetett látni .De itt vidéken ahol élek még ma is inkább megtelik a kocsma egy magyar bajnokira,mint egy BL meccsre.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.27. 21:46:21

@Zigi:

Azért a '80-as évek óta rengeteget változott a világ. Akkoriban nemcsak internet nem volt, de tévécsatornák sem. Nyilván máshogy néznénk mi is a külföldi focit, ha volna hazai. De a '80-as évek akkor sem jöhetnének már vissza e téren.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.29. 15:34:17

Zigi én meg úgysemlékszem, hogy az iskolában már akkor is, inkább beszéltünk a BEK-döntőről, amit közvetítettek, mint egy Fradi-Dózsáról.

Bite Yer Legs, eltudom képzelni, hogy van akit érdekel Angliában a külföldi foci, azt viszont te sem állíthatod, hogy ez a jellemző.
Meg bátorkodtam walmernek arra felvetésére válaszolni - ha még oly ostobán is -, miszerint engem sem érdekelne a külföldi foci, ha jó lenne magyar bajnokság. Apám baráti körét alapul véve az a tapasztalatom, hogy már hatvanasokban is érdekelte a magyar foci szurkolót a nemzetközi labdarágás. Meg még annyit, hogy én ha csak újságcikkekből, de már nyolcvanasokban is heti szinten követtem a külföldi eseményeket.

Az pedig, hogy egy kis országban nyitottabbak az emberek a nemzetközi eseményekre az emberek, mint egy magában is negyed világnyi nemzetközösségben az személyes tapasztalat és a saját korosztályomat és az idősebbeket tekintve szerintem ez meg is állja a helyét.

Mindez még ha ostobaság is ;-), nem cáfolja ide is idézett állításodat: "De az elsődleges a túlnyomó többségnek a saját csapata/bajnoksága."

Bite Yer Legs 2008.10.29. 15:47:11

Igazából nem értem, mire akarsz kilyukadni. Talán arra, hogy egész Angliában nincsenek olyan széleslátókörű és tájékozott emberek, mint te és a kedves édesapád voltak? Simán lehet, ettől függetlenül nem várom el az angoloktól, hogy olyanok legyenek, mint a magyarok. Sőt, ha lehet, kurvára ne legyenek olyanok.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.29. 15:53:54

@Bite Yer Legs

Az angolok már csak olyanok, amilyenek. És maradjanak is olyanok.

Elismerni szerintem csak azt kellene az angolfaneknek, hogy az angolok hozzáállása sok szempontból ellenszenves. (Ilyen például a külföldtől való gőgös elzárkózás.) Mint ahogy sok egyéb szempontból meg nagyon is tiszteletre méltó.

Walmer 2008.10.29. 15:59:39

popp, revidiálnom kell álláspontomat. Eddig ez a mélypont:
"Ennek oka pedig az, hogy jóval tágabb a horizontunk, mint a birodalmi hagyományokat teljesen máig le nem vetkőző Egyesült Királyságban"

Rosszul vagyok attól a magyar felsőbbrendűségtől, hogy mi vagyunk a Naprendszer legfrankóbb fejei.
Lehet hogy te qrva sokat tudsz az angol történelemről, de az te vagy. Lehet hogy az öreged kívülről fújta, fújja a focitörténelem minden korszakos csapatának összeállítását, de az csak ő. Ha még emléxel a 80-as évek Népsportjaira, akkor biztos arra is emléxel, hogy a Brian O' Sullivan, vagy Imre Mátyás 12 mondatot írt az aktuális bajnokságról és abból sok mindent megtudhattál, de azt tuti nem, hogy Aldridge mikor, kinek, milyen gólt lőtt. Ahogy lett egyre szarabb a focink és már a kutyát sem érdekelte, jöttek a hosszabb, részletesebb tudósítások külföldről.
Javaslom egyébként, keress olyan BBC fórumokat, amelyek akkor íródtak, mikor meghalt Puskás. Olyan dolgokat vitattak meg ott az angolok, hogy leesett az állam.
A lényeg: az, hogy te olyan környzeteben nőttél fel, ahol a foci körül forgott minden, egy dolog. Az, hogy a törpe (bár szerencsés) kisebbséghez tartozol egy másik.

Walmer 2008.10.29. 16:02:24

Csöncsön:
Lehet hogy az angolok gőgösen elzárkóznak a külföldtől, de legalább nem utálják a külföldieket, mint mi a soha nem is létezett pirézeket.
És javíts ki ha tévedek, de mintha elég sok hazánkfia, meg lengyel, k-európai, pakisztáni, afrikai dolgozna Albionban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.29. 16:05:16

"Rosszul vagyok attól a magyar felsőbbrendűségtől, hogy mi vagyunk a Naprendszer legfrankóbb fejei." (Walmer)

Attól én is. :-)

De attól is, amikor ugyanezt egy angol (vagy bárki más) képzeli magáról. (És azért ez az angol kultúrában -- radikális ellentétben például a kritikai szellemre építő, állandó önostorozásra kész némettel -- vastagon benne van.)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.29. 16:07:42

"de legalább nem utálják a külföldieket"

És ez nem mélypont? Miféle általánosítás az, hogy "a magyarok utálják a külföldieket"? Kikérem magamnak!

Az, hogy a brit kultúra elzárkózik a kontinentálistól, ellenben sok tekintetben tényként kezelhető.

Walmer 2008.10.29. 16:10:57

"Az pedig, hogy egy kis országban nyitottabbak az emberek a nemzetközi eseményekre az emberek, mint egy magában is negyed világnyi nemzetközösségben az személyes tapasztalat és a saját korosztályomat és az idősebbeket tekintve szerintem ez meg is állja a helyét."

Ne haragudj, de ez Magyarországra tuti nem igaz.
Menj ki az utcára és kérdezz meg 10 embert, hogy mi a fővárosa Svájcnak, vagy melyek a BENELUX államok, vagy valami. Mikor tanítottam, volt olyan 3-os gimis, aki 10-15 másodpercig keresgélte a falitérképen Kínát(!!!). Egy csaj, ugyanabból az osztályból, nem találta meg a Magyar Királyság XIV. sz-i térképén Erdélyt bazmeg.
Lehet itt minden országot fikázni, hogy ilyen hülyék, olyan hülyék, meg bezárkóznak, de hogy azt pont mi, magyarok tesszük, az röhejes.

Walmer 2008.10.29. 16:16:32

Csöncsön, ne kérjél ki semmit magadnak.
Olvass utána. Pont olyan általánosítás, mint az angolokról írt hülyeségeid. És azokkal ellentétben, ezt valóban tények támasztják alá.
www.pirez.hu/cikkek.html
De mivel ez egy fociblog, befejeztem a kibontakozó társdalomtörténeti/szociológiai vonalat.

Walmer 2008.10.29. 16:19:19

csak egy pontosítás: nem azt írtam, hogy utáljuk a külföldieket, hanem ezt:
"Lehet hogy az angolok gőgösen elzárkóznak a külföldtől, de legalább nem utálják a külföldieket, mint mi a soha nem is létezett pirézeket."

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.29. 17:18:12

Walmer, én úgy emlékszem, hogy az akkor még 8, ünnepnapokon 12 oldalas Népsport hétfőnként egy oldalt szentelt a nagy bajnokságok fordulóinak. Az általad sorolt neveket, még kiegészíteném Stefan Lazaréval és Csillag Imréével és emlékeim szerint, hogy eredmények gólszerzők és teljes tabella is tartoztak a cikkekhez.

"A lényeg: az, hogy te olyan környzetben nőttél fel, ahol a foci körül forgott minden, egy dolog. Az, hogy a törpe (bár szerencsés) kisebbséghez. tartozol egy másik." - persze nem forgott minden a foci körül, de tény , hogy gyakran szóba került a téma a vasárnapi ebédnél. Nekem is nagyon sok rossz tapasztalatom , van magyar emberekről, de te is beleesel, a hibába, amelyikbe én is, általánosítasz.

És akkor az offba: az meg hogy a tanítványod nem találta Kínát, nem változtat azon a tényen, hogy a tananyag -legalábbis az én időmben -, akár töriből, akár irodalomból, akár földrajzból, jó nagy részben foglalkozik a világgal, szerintem jóval nagyobb részben, mint Nagy-Britanniában.

Meg az is tény, hogy ismét témába vágjunk, hogy magyar tévé a hatvanas évektől közvetített nemzetközi kupadöntőket, sőt a 70-es vébét csak kicsivel kisebb érdeklődés övezte, mint korábbiakat, amelyeken mindig ott voltunk.

Az sem lehet véletlen, hogy a felmérésekből rendszeresen az derül ki, hogy a ki nem jutott országok közül százalékosan Magyarországon nézik legtöbben a nagy focitornákat.

Lencse. 2008.10.29. 18:22:59

Arra is kíváncsi vagyok, hogy egy angol fiatal mennyit hallgatja más országok popzenéjét, mondjuk egy magyarhoz képest.

halareaal 2008.10.29. 22:17:25

Walmer ezt a videót neked ajánlom, bár nagy klasszikus, valszeg már láttad is
"www.youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE"
néhány berögzült sztereotípiának azért van vmi kis alapja:)

Walmer 2008.10.30. 11:26:30

hala, rettentő vicces:-)
Ha lenne egy kamerám, lenne időm, fel tudnám tölteni a youtube-ra és lenne kedvem megcsinálni, tudnék ilyet készíteni Magyarországon is bezony.

Nézzétek meg a BBC soports honlapját most. Mi megy a címlapon? India - Ausztrália krikettmeccs.
Sehol egy angol, sehol egy foci:-)

Lencse, ugye ez vicc akart lenni?
Metrt ha nem, akkor én meg arra lennék kíváncsi, hogy egy magyar fiatal mennyire ismeri más országok babgulyásait.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.30. 13:12:32

Sokáig éljen a Birodalom ;-)!

Walmer 2008.10.30. 13:23:26

Hát igen. Szerencsétlenek egyetlen USA vonatkozású sporthírt sem közölhetnek a sovinizmus vádja nélkül:-)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.30. 13:46:36

Persze, Walmer a rövid gatyát is ki lehet térdelni, de krikett tipikusan az a sportág, amelyet az angolok terjesztettek el a birodalmuk területén és a nemzetközösségen kívül máshol nem is nagyon játsszák. Ennél fogva sehol máshol a világon nem lehetne vezető sporthír, az egykori birodalom ékköve és börtöne közötti derby. Úgyhogy pont olyan példát hoztál, amelyik az én hozzászólásaimat igazolja.

Bite Yer Legs 2008.10.30. 14:23:46

Popp, magyarázd már el nekem, hogy mi a faszért ne tegyenek krikettet a címlapra, ha egyszer a nézőket ott az érdekli és nem a kibaszott lengőteke! Ja, hogy ez is sovinizmus? A világ 99%-ából nézve tök érthetetlen, hogy miért lehet címlapos anyag nálunk a vízilabda, ami valljuk meg, tényleg tökunalmas faszság, csak éppen jók vagyunk benne.

Walmer 2008.10.30. 15:03:31

popp, arról nyomtad a vakert egészen eddig, hogy az angolokat csak saját maguk érdeklik. Na most sem Ausztrália, sem India nem Anglia, még ha szerinted az is.

Walmer 2008.10.30. 15:10:25

"és emlékeim szerint, hogy eredmények gólszerzők és teljes tabella is tartoztak a cikkekhez."

Geci rosszul emléxel. tabella lehet hogy volt, eredmények ömlesztve, egy más után, kb így:
Chelsea - Aston Villa 1-1, Liverpool - Newcastle 3-0, Arsenal - Leeds 2-1, stb

A gólszerzők meg valahogy így voltak a szövegben:
Ian Rush kitűnően játszott, amit két gólja is bizonyít.
Vagy. Ian Wright már az elején betalált, amit még kiegyenlített a Leeds, de Tony Adams kései gólja mindent eldöntött.
Na ebből következtess, mi volt a meccsen.

Walmer 2008.10.30. 15:11:15

helyesen: egymás után

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.30. 15:23:27

A Brit Birodalom érdekli az angolokat, mintha csupán az létezne a világon, vagy legalábbis csak az volna fontos.

Nyilván ők ezzel így jól megvannak, de ne legyen már baj, ha néhányan ennek nem tapsolnak, és nem borulnak le az ő nagyszerűségük előtt.

Filozófiában a németek,
komolyzenében a németek és az olaszok,
fociban az olaszok, brazilok és spanyolok,
irodalomban az oroszok és franciák,
képzőművészetben az olaszok,
sportban a németek,
ipari teljesítményben megintcsak a németek,
tudományban a zsidók és a németek,
játékgyártásban a dánok,
hosszútávfutásban az etiópiaiak,

és sorolhatnám még tovább,

sokkal többre vitték...

Mire akkor ez az iszonyatos nagy arc?...

Bite Yer Legs 2008.10.30. 15:45:33

Istenem, Csöncsön, te még Poppnál is sokkal korlátoltabb vagy. Micsoda elvakult baromnak kell lenni egy ilyen poszthoz, de tényleg?
"sokkal többre vitték..." - Valóban? Ki döntötte el, hogy Puskin nagyobb volt, mint Shakespeare? Ez nem sportverseny, basszameg. És különben is, ki mondta, hogy mindenben a britek a legjobbak? Ennél ostobább kommentet még nem láttam itt, ami azért már művészet.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.30. 15:50:08

Nyugi van, Bite Yer Legs, csak túloztam kicsit. ;-)

Nyilván nem sportverseny a művészet, sőt. A figyelmet pusztán arra kívántam ráterelni, hogy a Brit Birodalmon kívül van élet, és nem is kevés... Az angolok azonban hajlamosak arra, hogy ezt a tényt valahogy másodlagos jelentőségűként kezeljék.

Bite Yer Legs 2008.10.30. 15:54:17

Én értem, de inkább sokaknak a Brit Birodalommal szemben vannak kisebbségi komplexusai, úgy tűnik. El kell fogadni, más közegben, más kultúrában élnek, és megtehetik, hogy nem közvetítik élőben a reálmadrid minden egyes meccsét.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.30. 16:02:09

"sokaknak a Brit Birodalommal szemben vannak kisebbségi komplexusai"

Biztos, hogy létezik ez a jelenség is. Mivel jelenleg a világ vezető hatalma (noha talán már nem sokáig) az Egyesült Államok, mely az angolszász kultúra bölcsőjében nevelkedett, és maga is a Brit Nemzetközösség része, szerintem sok csodálkoznivaló nincs ezen.

Arról pedig itt legalábbis biztosan nem volt szó, hogy bárki is "ne fogadná el", hogy nekik másmilyen a kultúrájuk. Egyszerűen csak vannak néhányan, akik idegenkednek tőle.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.30. 16:05:32

Bocsánat, jav.: az Egyesült Államok term. nem része a Brit Nemzetközösségnek. De tök mindegy, a lényegen nem változtat.

Bite Yer Legs 2008.10.30. 16:08:33

Lehet tőle idegenkedni, csak amikor valaki a briteket vádolja sovinizmussal és elzárkózással, akkor mondjuk ne hagyja ki a franciákat sem, meg a katalánokat, vagy a bajorokat (mert olyan, hogy egységes német nemzet, már Bismarck idejében sem létezett) - egyik xenofóbabb és gőgösebb bagázs, mint a másik, és még hosszan lehetne sorolni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.30. 16:14:06

Nyilván jobban idegesítene az ő gőgjük, ha övék volna a világhatalom... De egyébként igazad van. És az ő gőgjüket is "el kell fogadni".

Walmer 2008.10.30. 16:23:21

Csöncsön a 15:23-kor megírt kommented nettó hülyeség, Brit Birodalom nem létezik, az Usa-nak nyilván nem mindegy, hogy a Commonwelth része-e vagy sem, a többi nagyjából stimmel.

Az angolokkal szembeni kisebbségi komplexusod nagyban korrelál a románoknak magyarokkal szemben érzett hasonló érzéseihez.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.30. 22:14:20

@Walmer:

A "nettó hülyeség" az akkor sem lesz érv, ha te mondod. :-)

Brit Nemzetközösség természetesen létezik; az elnevezés vitánk szempontjából lényegtelen.

Föltéve pedig (de nem megengedve), hogy valóban "kisebbségi komplexusom" van az angolokkal szemben, az semmiképpen sem hasonlít a románok érzéseihez, hiszen Magyarország nem (és nem is volt soha) világhatalom. Mint írtam is (és különféle kommentjeimből ez ki is derülhetett), például a katalán nép emlegetett gőgje nem kelt bennem hasonló viszolygást. Vagyis itt nyilván egy kis nép fiának egy világhatalomhoz való viszonyáról van szó, nem másról.

Walmer 2008.10.31. 08:31:12

"Brit Nemzetközösség természetesen létezik"
A baj csak annyi hogy te végig Birodalomról hadováltál.
Hülyeséget érvekkel megcáfolni nehezen lehet.
Pl. Hogy cáfoljam meg, hogy irodalomban, képzőművészetben kik vitték többre, meg kik kevesebbre. Az ipari termelésről (???????) meg nem is beszélve.
A kisebbségi érzésnek (mint érzésnek) pedig semmi köze ahhoz, hogy x világhatalom, y meg nem. Az irigységhez, butasághoz való kapcsolata viszont tisztán kimutatható.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.31. 11:21:43

"Hogy cáfoljam meg, hogy irodalomban, képzőművészetben kik vitték többre, meg kik kevesebbre."

Hát ha mondasz a brit kultúrában egy Michelangelóhoz (Donatellóhoz, Berninihez) mérhető szobrászt, illetve egy Leonardóhoz (Raffaellóhoz, Giottóhoz) mérhető festőt, akkor az egyik pontomat máris megcáfoltad. Elárulom: ez nem fog sikerülni. És ugyanez a helyzet a többi ponttal is.

Mint mondtam, nincsenek kisebbségi érzéseim (legalábbis a britekkel szemben biztosan nem), vagyis utolsó bekezdésedre nincs mit reagálnom.

Kifejezetten tisztelem a brit kultúrát.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.31. 11:23:42

"popp, arról nyomtad a vakert egészen eddig, hogy az angolokat csak saját maguk érdeklik. Na most sem Ausztrália, sem India nem Anglia, még ha szerinted az is." - walmer miközben rettentő arrogánsan szajkózod az igazadat, azokat az hozzászólásokat, melyeket anglomán felindultságodban vitatsz, nem is olvasod el figyelmesen. Az idézett mondatod például egyszerűen nem igaz, ennek igazolásául bár ez nem túl elegáns idéznék egy-két mondatot magamtól, amelyet vagy tudatosan, vagy felületességből figyelmen kívül hagytál: "Az pedig, hogy egy kis országban nyitottabbak az emberek a nemzetközi eseményekre, mint egy magában is negyed világnyi nemzetközösségben az személyes tapasztalat és a saját korosztályomat és az idősebbeket tekintve szerintem ez meg is állja a helyét."

"Ennek oka pedig az, hogy jóval tágabb a horizontunk, mint a birodalmi hagyományokat teljesen máig le nem vetkőző Egyesült Királyságban."

"nem változtat azon a tényen, hogy a tananyag -legalábbis az én időmben -, akár töriből, akár irodalomból, akár földrajzból, jó nagy részben foglalkozik a világgal, szerintem jóval nagyobb részben, mint Nagy-Britanniában."

Ezekkel az állításokról persze lehet vitatkozni, de azt állítani, hogy az angolokra szűkítem problémámat nem.

Bite Yer Legs, hol írtam én, hogy ne tegyék a krikettet a címlapra, tegyék csak ha érdekli a közvéleményüket. Csak annyit merészeltem - és ennyit most is tartok, hogy a nemzetközösségen kívül sehol nem lehetne vezető sporthír egy krikett meccs.

Arra kérlek titeket, hogy kevesebb indulattal olvassátok a hozzászólásaimat és bár különbözik a véleményünk tartózkodjunk egymás dehonesztáló minősítgetéseitől , köszönöm srácok.

És Pax ;-)!

Walmer 2008.10.31. 12:00:59

popp! Csúsztatsz . Az első önmagadtól idézett klasszikusra reagáltam az okt.29. 16: 10-kot írt kommentemben például.

"hogy a nemzetközösségen kívül sehol nem lehetne vezető sporthír egy krikett meccs."

Ez igaz popp. Csak az a baj, hogy a Nemzetközösség cirka 53 országot és 2 milliárd embert ölel fel.
Ez szerintem enyhén szólva is több mint az ,ahol vezető hír lehet egy kézilabdameccs, vízilabdameccs, vagy akár egy kajak-kenu vb, hogy az öttusáról ne is beszéljünk.

remélem megfelelt a stílusom
Peace;-)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.31. 15:33:02

Oké, de ott sem csak az angolokról volt szó, tudtommal Ausztrália is az Egyesült Királyság és a nemzetközösség része.

Azt egyébként nem is vitattam, hogy jogosan szerepel a krikett a BBC vezető sporthíreként. De azért te is csúsztatsz, mert egy-egy kézi vébé meccs vagy kupadöntő Oroszországban, Németországban, Franciaországban, Koreában és a délszláv államokban vagy Skandináviában is vezető sporthír bír lenni. A vízilabda olimpiai döntőjének egy részét - igaz ez kivételes eset - az NBC is közvetítette és mivel a kosárdöntő után volt, elég sokan nézhették.

A szegedi kajak-kenu vébén egyébként majdnem 100 ország versenyzői indultak és azt hiszem, hogy Tim Brabants olimpiai győzelme kajak egyesben mindenképp vezető hír volt a BBC-n is, persze kizárólag a brit vonatkozás miatt.
süti beállítások módosítása