Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A begyakorolt figura

2008.10.09. 12:50 donnelly

Úgy érezzük, el kell oszlatnunk egy mítoszt. Sokat halljuk a tévés sportkommentátoroktól, hogy "begyakorolt figura". Ez a legtöbb labdajátékhoz hozzátartozik, viszont a teljesen speciális körülmények között játszott labdarúgásban ilyenről igazából - a rögzített szituációkat leszámítva - nem beszélhetünk. A fociban nincs megállás, nincs gondolkodási idő, rögtön kell döntenünk, vagy visz magával a beidegződés és a minket kinevelt iskola sémái alapján cselekszünk.

Mivel a játék folyamán a labdát lábbal terelgetik a játékosok, a labdabirtoklás ténye nem olyan egyértelmű, mint más sportágakban - nem véletlen, hogy a szabálykönyv sem rendelkezik "labdát birtokló" játékosról. És mivel nincs egyértelmű labdabirtoklás - ami azzal a következménnyel is járna, hogy a védekező fél a támadás megindítása előtt gyakorlatilag nem vehetné el a labdát az azt birtokló csapattól - arra sincs idő, hogy fújjunk és átgondoljuk, melyik támadásvariációt alkalmazzuk. Ezek után már egyértelmű, hogy a támadóidő, passzív játék és hasonló fogalmak is miért ismeretlenek ebben a sportágban - ebből a szempontból leginkább a jégkorong hasonlít a focira. A labdarúgás folyamatos játék, melyben bármikor letámadhat az ellenfél, ezért általában 0-2 másodperc ideje van a labdás játékosnak a döntés meghozatalára - az óra már a labda átvétele előtt indul, és ugye minél nagyobb iramú találkozóról beszélünk, annál inkább a nullához közelít ez a "gondolkodási idő". Viszont mindenképpen döntést kell hozni, míg más játékokban már előre tudjuk mi lesz az akció vége. Az ugyebár egyértelmű, hogy rengeteg helyzetben a kapusnak és a védőknek relatíve tengernyi idejük van, de a támadás általában a középpályáról, vagy a támadósorból indul meg - ahol a kreatív játékosok is helyezkednek - és itt már a hátulról érkező labda átvétele előtt tudni kell, mit fogunk vele csinálni. A mélyen helyezkedő irányító, amely ugyan kihalóban lévő állatfaj, szintén kényelmesen cselekedhet a attakk elindításakor, de rendszerint ő is kreatív játékosokat vesz célba, aki tovább fűzik az akciót, és nem tudhatja előre, esetleg sejtheti hogyan fog befejeződni a támadás.

Léteznek sémák, elemek, (pl. kényszerítő, háromszögelés, mögé kerülés), amelyeket gyakran alkalmaznak (sokszor ösztönösen) a csapatok, s melyekkel megoldhatóak egyes szituációk, átjátszhatóak a védelmek, de konkrét támadásvariációkról nem beszélhetünk. A labdarúgás szélsőségesen improvizatív játék. Minden egyes szituációban minden játékos döntést hoz, nincs olyan, hogy ez meg ez következik. Nincsen olyan figura, amiben konkrétan meghatározott lépést kell végrehajtania a játékosnak támadásvezetés közben. Minden szituáció megoldása attól függ, hogy a játékos hogyan méri fel a helyzetet, a lehetőségeket, és milyen megoldást választ. Márpedig bármilyet választhat. A labdarúgók bármit megtehetnek a pályán, és az edző általában el is várja kreatív játékosaitól, hogy tudásuk lehető legszélesebb spektrumát alkalmazzák az ellenfél ellen. Nem mintha ez más sportágakban ne lenne így, de van egy nagy különbség. Léteznek elvek, alaptaktikák (pl. a center kihúzódik szélre, középen erőltetjük a támadásokat, a szélsők befelé cseleznek, feltoljuk a védelmet, rövid/hosszú a csapat), illetve beidegződések (pl. az északiak felívelik, a hollandok megtartják a labdát stb.), de minden támadás egyedi, nincsenek figurák. Nem véletlen a kifejezés: olvassa a játékot. Vagyis mintha az amerikai futball irányítóihoz hasonlóan playbook alapján hozná meg a döntést. De az európai futballban nincs két egyforma szituáció, ezért minden egyes helyzet egyedi megoldást követel.

Azok a zsenik, akik a leghatékonyabb és ezért kívülről a legkézenfekvőbbnek, vagy pont hogy legváratlanabbnak tűnő megoldásokat húzzák meg, tehetségükből és rutinjukból veszik a tudást, és ösztönösen hozzák meg a döntést a másodperc törtrésze alatt. Alkotó munkájukat egyedül, ihletből fakadóan végzik, nem csapat dolgozza ki. A technikai stáb felkészíti a labdarúgókat, hogy a lehető legjobb pszichikai és fizikai állapotban, a lehető legjobb technikai és taktikai tudással felvértezve fussanak ki a pályára, de az edzők nem gyakoroltatnak be figurákat csapataikkal, csupán egészen speciális szituációkban, illetve rögzített helyzeteknél. A labdarúgóedzés a játékosok technikai és taktikai képességeinek fejlesztéséről szól. A taktika, a játékrendszer egy alap, amely olyan pozícióban, olyan feladatokkal helyezi el a labdarúgókat a pályán, amelynek keretében a játékosok a leginkább hasznára lehetnek a csapatnak. De ennél nem több. A mai futballmenedzser fő feladata az, hogy megtalálja a játékos számára azt a pozíciót, melyben a legjobban érvényesítheti képességeit, és a leghatékonyabban játszhat, illetve megtalálja azt a játékrendszert, amelybe a legtöbb játékos beleillik úgy, hogy közben a legkevésbé korlátozza őket. Akik ezen túlmenően kötik meg a játékosokat, és saját elképzeléseiknek gyűrik alá a másra/többre képes/alkalmas futballistákat, azok a futballdiktátorok.

58 komment

Címkék: d szakértelem több mint foci

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr33704939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moTa 2008.10.09. 14:27:37

első:) Csak mert még sosem elsőztem:)

moTa 2008.10.09. 14:28:46

Egyébként nagyon jó cikk, csak pl. a lesreállítást vehetjük begyakorolt figurának, mert ott az egész hátvédsornak egyszerre, egyvonalban kell mozdulnia, mert ha valaki beragad, akkor szopacsek van...

szferi 2008.10.09. 14:41:31

nyilván minden megmozdulás egyedi, már ami a végeredményt, a lebonyolítást illeti, de azért vannak sémák (kiugratások, visszatett lebdák, beívelések, kényszrítők), amikor a csapattársak sejtik (tudják?), mi fog következni - ezek a megoldások gyakran abszolút tudatosak, és más és más variációkban, de megismétlődnek. nevezhetjük a csapat, vagy a játékos stílusának is, ha így tetszik. vannak, akik nehezen, vannak akik könnyedén emelkednek felül ezeken a sémákon - itt kezdődik a zsenialitás. 11 játékos és 11 ellenfél mozgását egy ekkora játéktéren matematikailag borzasztó nehéz szigorú rendszerbe szorítani, ezért valóban sok múlik a játékosokon, az egyedi megoldásokon. de nem kicsinyellném le ennyire a taktikát.

tb 2008.10.09. 14:43:33

Akár igazad is lehetne, ha minden csapat támadásért felelős része Ronaldinho, Seedorf, Kaka, Pato, Pirlo-ból vagy C. Ronaldo Giggs Tevez, Rooney-ból esetleg Messi, Eto'o Henry, Krkic, Iniesta-ból állna, de az a helyzet, hogy ez nem így van. Az igazán látványos dolgok persze az ilyen kaliberű játékosok váratlan megoldásaiból születnek (és nem csak ők, nagyon sokan képesek váratlan megoldásokra), de a foci nem csak erről szól. Gyakorolni kell a játék minden elemét. A nagyrészét gyerekkorban, de mivel minden játékos más és más, egymáshoz kell igazodni ezt pedig lehet bárki akármekkora zseni, csak gyakorlással lehet elérni. Vannak helyzetek, amire fel lehet készülni, ez persze nem azt jelenti, hogy azt kell folyamatosan erőltetni, hanem, ha épp az adódik nagyobb hatásfokkal lehet végrehajtani
Szerinted pl a 2006os VB-n az argentin-szerb meccsen talán a 2. gól (Cambiasso) gólját megelőző akció nem voltak gyakorlatok edzésen?

Azazello007 2008.10.09. 15:15:55

Szerintem Donnelly nem erre gondolt: nagyon helyesen írta, hogy az európai futball szélsőségesen improvizatív játék, SEJTHETED, SZINTE biztos is lehetsz benne, hogy mi fog történni, de sosem TUDHATOD.

A taktika ezen sejtések beigazolódásának százalékos arányát hivatott növelni, de a legkeményebben begyakorolt taktika sem realizálódhat az adott játékhelyzet kimenetelére vonatkozó abszolút bizonyosságban.

Boxi_911 2008.10.09. 15:18:49

"a szabálykönyv sem rendelkezik "labdát birtokló" játékosról" ---> ez kicsit sántít (a kapus birtokolhatja a labdát), de értjük, hogy mire gondolsz... ;)

donnelly · http://nst.blog.hu 2008.10.09. 15:20:41

@tb, szferi és MoTa

Pont erről beszélek. Az a szerbek elleni támadás megfelelt egy bóják közti passzolásos/labdatartásos gyakorlatnak, ami a meccsen csak akkor sikerülhet, ha ott is bójákból áll az ellenfél...:), de senki nem készül arra, hogy ilyen gyenge védelmet kell feltörni, és az edzésen ez a gyakorlat a passzolási/helyezkedési készséget fejlesztette, ami maximálisan ki is jött, mert nem volt ellenfél a pályán.:)

Nem a taktikát kicsinyeltem le, pont azt írtam, hogy az határozza meg alapjaiban a játékot. Amit írok az az, hogy a konkrét "begyakorolt figura" mint olyan, csak a rögzített szituációknál van jelen, egyébként szabadon választható elemekből (+ esetleg zseniális megoldásokból) épül fel a játék, nem előre gyakorolt támadásvariácókból.

A lesre állítás nagyon jó ellenpélda, de én a támadójátékkal foglalkoztam;)

Kösz az észrevételeket!

moTa 2008.10.09. 16:13:52

donelly: ebben az esetben bocsánat és szarjak sünt, mert nem olvastam el rendesen:)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.09. 16:18:18

Ez a poszt is alátámasztja azt a régóta hangoztatott véleményemet, mely szerint a labdabirtokláshoz igenis nagyon magas fokú játékintelligencia és tudás szükségeltetik. Vagyis azt a véleményemet, hogy a Barcelona a legjobb csapat a világon.
:-)

szferi 2008.10.09. 17:31:32

de még több kell a gyors megjátszásához, ebben meg más csapatok jók :)

halareaal 2008.10.09. 17:58:43

sztem minden attól függ, mit nevezünk begyakorolt figurának, mit pedig sémáknak. pl a szélső védők rendszeres felfutásai sztem simán begyakorolt figurák, ugyanígy a beadásokra való helyezkedés, amikor egy ember a hosszúról a rövidre érkezik, a másik meg megy a hosszúra. de sok ilyen van még, pl amikor a játékos az egyik szélen viszi a labdát, a csapattársa meg akár a pálya közepéről is kifut, csakhogy elmenjen mögötte, és tért nyisson/megjátszható legyen a szélen. nyilvánvaló, hogy a játékos maga választja meg, hogy mit csinál, akár vmi egyéni megoldást, akár vmi taktikai elemet, de ez azért ha jobban belegondolunk a legtöbb sportágban így van. egyébként furcsa, hogy a labdát sokat tartogató spanyol csapatokat szoktuk a legkreatívabbaknak mondani, miközben elvileg nekik van a legtöbb idejük h előkészítsenek egy tudatos figurát, pl amikor a Barca v a Real percekig passzolgatnak az ellenfél védelme körül.

rizla 2008.10.09. 19:54:40

az együtt mozgáson, helyezkedésen kívül is minden játékelemet lehet gyakorolni/gyakoroltatni. persze nem bólyák ellen kell kényszerítőzni, ezért vannak az egymás közötti játékok, kis területen, félpályán, stb.
a játékos meg persze maga dönt, csak az edző nyilván nem véletlenül mondja el, hogy az adott ellenfél ellen mit nem javasol, és biztos nem örül, ha mondjuk 2 méteres óriások ellen az 1.70es csatár fejére ívelgetnek a fiúk (magyarország-dánia).

"a labdát sokat tartogató spanyol csapatokat szoktuk a legkreatívabbaknak mondani, miközben elvileg nekik van a legtöbb idejük h előkészítsenek egy tudatos figurát"

egyrészt a labda megtartásához is kell kreativitás, mert ugye nem úgy tartják a labdát, hogy körbefutják vele a pályát (kivéve messi), hanem - általában a háromszögezéssel - körbepasszolgatják az ellenfeleket. ehhez kell technika, ritmusérzék, meg ész is. másrészt ekkora fölényt csak akkor tud hasznosítani egy csapat, ha egy felállt védelmet át tud játszani, és ez már észjáték.

rizla 2008.10.09. 19:57:26

"Ez a poszt is alátámasztja azt a régóta hangoztatott véleményemet, mely szerint a labdabirtokláshoz igenis nagyon magas fokú játékintelligencia és tudás szükségeltetik."

ez nem a te véleményed, hanem tény.
nem véletlen, hogy xavi rendelkezik a legbrutálisabb passz-mutatókkal; érdemes figyelni, hogy milyen a "first touch" nála, olyan a fickó, mint egy labdamágnes - ez a technika része. aztán mindig tökéletes ütemben adja tovább - ez meg technika is, meg játékintelligencia is.

halareaal 2008.10.09. 21:17:35

igen, de ha már egy fölállt védelem ellen kell támadást indítani, úgy hogy a csapat birtokolja a labdát, akkor lehet csak igazán tudatos, begyakorolt elemeket belevinni a játékba. addig a nagy rohanásban nincs idő megállni, megfigyelni a társak mozgását és kigondolni hogy mit csináljon a játékos, hanem ösztönből kell cselekdni. felállt védelem ellen lehet igazán tudatos támadás variációkat bedobni.

rizla 2008.10.09. 21:47:13

szerintem rosszul látod. a felállt védelem ellen ugyanúgy nincs több ideje egy játékosnak gondolkodni. a magas ladabirtoklás nem azt jelenti, hogy az ellenfél szépen nézi, ahogy adogat a csapat, ez teljesen abszurd felvetés. attól, hogy nincs az ellenfélnél a labda (azért, mert a mi csapatunkban csupa labdaügyes játékos van, és folyamatosan, pontosan passzolnak, ahogy azt az imént leszögeztük), még nem állnak meg kávézgatni. felállt, betömörülő védelem ellen sokkal nehezebb gólt szerezni, és csak magas szintű ritmusváltásokkal, ötletes passzokkal van esély megbontani. nem véletlen, hogy a magyar válogatott nem tudott gólt szerezni a svédek ellen, hiába volt nálunk a labda, inkább csak a 16oson kívülről tudtunk tüzelni. ahogy az sem, hogy a barca ellen mindenki ugyanazt a sündisznó taktikát alkalmazza.

rizla 2008.10.09. 21:53:13

ha arra gondolsz amúgy, hogy egy ilyen szituációra könnyebb felkészülni, azzal sem értek egyet: a kontrajátékot sem lehet kevésbé gyakoroltatni, ezek ugye azok a szituációk, amikor legalább annyi támadó van, mint védő.

xavi és iniesta oktatja a labdabirtoklást (aki nem tud katalánul, ne aggódjon, közben lefordítják spanyolra: DDDDDDD):

www.youtube.com/watch?v=NrVQcj8fR2A

www.youtube.com/watch?v=igP_8ZQC-J8&feature=related

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.09. 21:54:35

"ez nem a te véleményed, hanem tény." (rizla)

Hehe, akkor a második mondatom is tény, amelyet óvatosan nem idéztél.
:-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.09. 22:29:30

"xavi és iniesta oktatja a labdabirtoklást"

Hát ezt öröm volt nézni!

halareaal 2008.10.09. 22:40:00

"szerintem rosszul látod. a felállt védelem ellen ugyanúgy nincs több ideje egy játékosnak gondolkodni."

hogyne lenne? a kontránál folyamatosan futni kell, eleve arra kell törekedni, hogy minél gyorsabban végigmenjen a támadás, mert bármikor visszaérhetek a védők.

"a magas ladabirtoklás nem azt jelenti, hogy az ellenfél szépen nézi, ahogy adogat a csapat, ez teljesen abszurd felvetés"

nyilván nem azt, de nemis szokták ész nélkül letámadni a játékosokat, főleg nem a barca v a real játékosait, mert egy esetleges csel után azonnal megbomlana a védelem. másfelől a rövidpasszos játékot pl Xaviék annyira rutinból nyomják, hogy közben simán van idejük kigondolni, mit csináljanak. egyébként mint mondtad, a Barca ellen a legtöbben a sündisznó taktikát alkalmazzák (pedig nem ezt kéne amúgy, dehát a spanyolok nem taktikai érzékük miatt jók), ez eleve magában hordozza, hogy a labdabiztos játékosok szinte addig passzolgathatják körbe-körbe a védelmet, ameddig akarják, főleg hazai pályán ahol a közönség sem sürgeti őket. akkor aztán amikor látják hogy helyezkednek a védők, kire hány ember jut, jöhet a figura. nem azt mondom, hogy akár a Real, akár a Barca játékában annyival több lenne az ilyen tudatos "begyakorolt támadásforma", csak azt, hogy ez a fajta játékstílus sokkal inkább lehetővé tenné ezek alkalmazását. persze, nyilván a kontrákat is lehet gyakorolni, de ott alig van 1-2 variációs lehetőség amit álaszthat a játékos (többnyire azon múlik az egész milyen gyorsan tudnak labdával futni, illetve ki tudnak e nyerni 1 az 1ben), úgyhogy nincs sok értelme ilyen tudatos figurákról beszélni.

Asidotus 2008.10.09. 23:39:18

Akkor ezek szerint nem csak én gondolom azt, hogy a Barca és a Real ellen ökörség a betonbunker játék.
Mert én általában akkor látom megverni a Barcát, ha agresszíven letámadják őket.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2008.10.10. 00:25:12

Érdekes cikk, de több részével nem értek egyet. Mielőtt kifejteném megemlítem, hogy 7 éve floorballozok (aki nem ismeri, azoknak: floorball.blog.hu/2008/02/05/floorball ), 3éve országos első osztályban és válogatott kerettagként láttam már - sőt megszenvedtem :)- a világelitet is, így részint az edzések tapasztalataiból merítek.

Mindjárt az első az alaptézis:

" A fociban nincs megállás, nincs gondolkodási idő, rögtön kell döntenünk"

Az természetesen igaz, hogy a fociban effektíve nem birtoklod a labdát úgy mint a kosárlabdában vagy a kézilabdában, de az szerintem nem, hogy a labdarúgás speciálisan gyors játék lenne. Épp ellenkezőleg: a labdarúgás az egyik leglassabb labdajáték véleményem szerint. Említhetném a floorballt, és ha megnézitek a videokat, akkor láthatjátok is, de sokkal közérthetőbb példa a cikkben szereplő jégkorong. A hokiban az emlegetett két másodperc töredéke áll rendelkezésedre, gyakorlatilag azonnal ütköznek, szerelnek, odacsapnak, löknek. A döntésnek meg kell születnie már rég a korong megkapása előtt az esetek többségében. A fociban ehhez képest sokszor átveheted, megnézheted mi legyen. A jégkorong vagy a floorball komoly szinten maximum kétérintős játék, de még jobb esetben egy - ezt volt szerencsém VB-n testközelből látni... A kézilabda és a kosárlabda is roppant gyors játék, és a kézilabdában bár szerelni nem tudnak ha fogod a labdát, de ha nem hozol döntést igen gyorsan, azonnal jön a taktikai fault, és haladsz a passzív játék felé. Általánosságban elmondható, hogy a teremsportok eleve gyorsabbak a jobb tapadás és az irányváltások sebessége miatt, erre még rátesz egy lapáttal ha ütő is a kezedben van.

A fentieket azért hangoztattam elsősorban, mert még ezekben a hihetetlenül tempos játékokban is rengeteg a begyakorolt figura, ahol a laikus szemlélő azt hinné, hogy csak püfölik egymást a jégen a korongot meg tuszkolják valamerre. A begyakorolt figura azonban játékosként egészen mást jelent, mint amit nézőként levesz az ember. Az emlegetett 26 passzos argentín gól például pont egy klasszikus ellenpélda a begyakorolt figurára. Ilyen bonyolultságú megtervezett játék nincs, ráadásul az az akció tele volt improvizatív megoldásokkal (pl.: átlépés). Nálunk 5 mezőnyjátékos van. A játékrendszer kötött: 2 védő kell, és kell 3 támadó is, akiből egy center. Ezt esetleg fel lehet küldeni előre, és ekkor 2-1-2 helyett 2-2-1-ben valakit a kapu előtt tartani. Sok lehetőség nincs. De mindezek ellenére meg sem tudom számolni, hány végtelennek tűnő órát töltünk azzal, hogy egy-egy támadás variációt bóják közt begyakoroljunk. 5 emberes variációkat! Persze egy védővel a nyakadon, két összecsapó ütő közt soha nem lesz tökéletes a dolog, és soha nem valósul meg a dolog tökéletesen, sőt: nem is gondolsz rá meccs közben! DE ha visszanézzük videorol, magunk is meglepve látjuk, hogy másként játszunk. Nem gondolunk rá tudatosan, de más döntéseket hozunk ösztönösen, és ha kicsit másként is, de jellegzetesen megjelennek a gyakoroltak az adott szituációra adaptálva kis módosításokkal! Az emberek úgy cserélnek helyet, úgy mozdulnak be, úgy váltanak, egyszerűen rögzülnek alapmegoldások. Ezek a figurák általában sok szabadságot is tartalmaznak, amikor választanod kell 2 passzlehetőség közül, de az emberek helyzete és együttes mozgása az, ami megteremti az esélyt!

Ugyanez megvan fociban is. Rengeteg olyan elem van, amiben felismerem a saját játékunkat is, mert vannak mozgások, amik játékfüggetlenek. Valószínűleg nincs 10 emberes támadásvariáció, de biztosan vannak 5-6 emberre begyakorolt mozgások, aminek az eredménye az, hogy a végén X játékos választhat 3 passz közül, vagy amelynek végén számíthatsz rá, hogy az ellenféltől függően 3 emberedből egy megjátszható lesz. Itt jön a képbe az, hogy a labdás fickó 0,5s alatt felismerje melyik az, és meg tudja csinálni a passzt nyomás alatt is. Ezek a dolgok például a Zenit meccsein szépen tetten érhető, ahogy a jobb szélen elmennek, sarokban kényszerítő, mögékerülés, középen érkezés meccsenként 5-6-szor ugyanúgy. Összefoglalva: a gyakorolt figura egy keret, aminek a vége és a megoldása többféle lehet. A klasszis pedig az, aki mindig felismeri, hogy mi a jó passz a végén, és pillanatok alatt meghozza a döntést. (Természetesen nem minden ilyen gyakorolt figura, az egyéni zsenialitás és a váratlan megoldások mindig a játék részét képezik. DE ha pl Ronaldo szétszivat egy védőt, akkor középen a többiek pontosan tudják majd, hogy ki hogy is érkezzen, anélkül hogy gondolkoznia kéne a gyakorlásoknak hála...)

A kommentekre reagálva: játékosként a kontra sokkal egyszerűbb mint a felállt védelem. Tempo előnyben vagy, meg kell oldanod egy 3-2-t vagy 2-1-et úgy, hogy a védődről leszakadtál. Rohansz, nálad a labda, de tudod, hogy előnyben vagy, így ezzel nem kell foglalkoznod (komoly szinten a tempos labdavezetés gyerekjáték), nyugodtan felnézhetsz, és pontosan tudod - mert edzésen milliószor csináltad - hogy kell pontosan megoldani egy 3-2-t. A társaid lefutják a kereszteket, vagy érkeznek ahol kell, te adod a passzt vagy lősz és kész. Felállt védelem ellen bár látszólag van időd, valójában bármikor kiléphetnek rád, ráadásul ha jól mozog a fal, akkor rések csak tized másodpercre nyílnak. Azonnal meg kell látnod, miközben figyelned kell, nehogy kilépjen egy biztosító védő és szereljen. Több fele kell figyelned, és bár lassabb a mozgás, sokkal több a döntéshelyzet és sokkal többet kell gondolkozni.

Bocs a hosszú eszmefuttatásért, csak megihletett a gondolatmenet a cikkben, és magam is végiggondoltam ezt-azt:)

rizla 2008.10.10. 00:55:23

"játékosként a kontra sokkal egyszerűbb mint a felállt védelem."

na, valami ilyesmit akartam halareal tudtára hozni, mint az utolsó bekezdés.
jólvan maverick, amíg engem igazolsz, megtűrűnk
: DDDDDDDDDD

rizla 2008.10.10. 02:42:25

ezt hogy írtam hosszú ű-vel?

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.10. 07:20:40

"Akkor ezek szerint nem csak én gondolom azt, hogy a Barca és a Real ellen ökörség a betonbunker játék." (nünü) - erről kérdezd Numanciát, de kérdezheted a nagy Fergussont - akinek csapata, a nagy United gátlás és szégyen nélkül beállt védekezni a barcelonai Bl elődöntőn - de eszedbe juthat a Rangers UEFA- vagy esetleg a Barnsley, a Porsmouth, a West Brom vagy a Cardiff FA-kupa menetelése is. Vannak csapatuk, melyeknek egyetlen sanszuk a bunker egy erősebb csapat ellen, persze így sem mindig jön össze, de néhány csapat elég messze röpül szinte csak védekezve.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.10. 07:33:53

_Maverick, nagyszerű eszmefuttatás. Tényleg játszottál a hoki-válogatottban? Ha jól vettem ki, akkor gratula!

tb 2008.10.10. 09:05:08

Én úgy vettem ki, hogy a floorball válogatottban játszott, persze ahhoz is gratula

drani 2008.10.10. 09:25:55

A kontrához hozzáfűzném, hogy inkább technikailag van benne nehézség, nem taktikailag. Általában azon bukik el, hogy nem tudja átvenni, rossz a passz stb. Persze olyan is van, hogy rosszul helyezkedik, nem viszi el az embert stb. A kontra egy felgyorsult játékhelyzet, könnyebb elkövetni technikai hibákat.

fingfelelős 2008.10.10. 11:44:05

Szerintem alábecsülitek a taktika szerepét, bár annak jelentőséga a különböző futballkultúrákban nyilván eltérő. Különösen a kisé és középcsapatoknál figyelhetőek meg olyan jellegzetes játékelem, amelyekről első pillantásra, a meztől és a játékostól függetlenül felismerhető egy csapat játéka.

Ha eltekintünk a klasszikus példáktól (Ajax 1995 - totális futball, ManUtd 1999 - két védekező középpályás labdát szerez, kiteszi szélre, szélsők beadnak, két csatár kereszbe fut, gól, ha kipattanó van, azt a középpályások berúgják) akkor elmondható, hogy az ilyen egyedi játkéot általában az erős közepes játékosokból álló csapatok játszanak pl.: a Schalke a 90-es években, a Real Sociedad vagy a Chievo a közelmúltban. Utóbbi esetében vált legendává, hogy edzésen 10 mezőnyjátékos gyakorolta a támadásokat üres kapura, hogy az együttmozgás működjön, és kb. 10 fordulóval a vége előtt találta meg a többi csapat a taktika ellenszerét.
Nem véletlen, hogy ezek a csapatok max 1-2 évig villogtak, amíg ki nem ismerték a taktikájukat.

Biztos vagyok abban, hogy a nagycsapatoknál )Manchester, Real, Inter) is ilyen alapos a taktikai gyakorlás, csak a sok improvizatív elem miatt nem olyan egyértelmű a tudatosság, de például a "galaktikus" Madrid többek között szerintem azért bukott, mert saját csapaton belü vált kiismerhetetlenné a játék, gyakorlatilag mindenki arra futott, azt csinált, amit akart. Na, ennek vetett véget Capello.

neeskens 2008.10.10. 11:45:54

A floorballt nem ismerem, a kézilabdát viszont jobban.

Nyilván ott is nagyon gyorsan kell döntést hozni, mégis ott mintha több lenne az előre begyakorolt variáció. Szerintem Mavericknek abban is igaza van, hogy bonyolult támadásvariációkat nem hiszem, hogy be lehet gyakorolni. Inkább egyszerűbb variációk vannak, amiket jól begyakorolnak és egymásra fűzik fel őket.

A foci szépségét szerintem pont ez a végtelen variációs lehetőség adja. Talán ez a csapatsport ad legnagyobb teret a kreativitásnak.

_benito · www.nst.blog.hu 2008.10.10. 11:50:41

a floorball qrva jó kis játék, csak javasolni tudom mindenkinek, hogy próbálja ki. a gatya lerohad rólad, a beledet kirohanod, de észre sem veszed, olyan jó. :)

én nagyon amatőr szinten játszottam csak, de szerettem.

kroos 2008.10.10. 13:00:50

és focizni szoktatok?egyszer csinálni kéne egy nst-foci-bajnokságot.Mindenki annak a csapat szineiben játszana akinek szurkol.Vagyis, szurkolok ligája.

rizla 2008.10.10. 13:03:02

ja, a népstadiont ki is lehetne bérelni, csak pár milla

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2008.10.10. 13:12:47

Köszi popp!

A hokit csak szeretem, mint minden ütős játékos:), de a korizás nem az én világom, a taraflexen otthonosabban mozgok:) Amúgy meg fogadjátok meg benito tanácsát!:)

ZenZo 2008.10.10. 13:13:17

Floorball: én is szerettem, de már vagy 5 éve nem játszottam. Mindig is jégkorongozni szerettem volna, de sajnos a korcsolya sosem volt az erősségem...

kontra: na igen, vannak, akik a kontrára építik a taktikát, mondják. Csakhogy igazából erre nehéz építeni, mert az ok, hogy kell egy nagy spíler a középpályára, aki mértani labdákat oszt, plussz minimum egy szélvészgyors csatár/szélső, aki gyorsabban fut labdával, mint a mögötte loholó védő anélkül, és képes eltalálni a kaput. Tipikus kontra gólt jópárat rúgott már minden csapat, most hirtelen a Chelsea legutóbbi Mestallaban rúgott győztes találata jut eszembe (videot nem tudok linkelni, mert bentről a jutúb elérhetetlen), Joe Cole hatalmas labdát tesz Drogba elé, akit a hátvéd sem utolérni, sem felborítani nem tud, s lesprintelve vagy 40métert ösztönből elteszi a kapus mellett. Ezzel tényleg csak az a baj, hogy taktikát lehet rá építeni, sikerességet elvárni tőle nehezebb. Még az Aston Villa játéka jut eszembe, akik amolyan kontrajáték félére próbálnak beállni többbször a két villámgyors szélsőnek és a középen nem kisdarab Carewnek köszönhetően. (és működik is a dolog, egészen az olyan meccsekig, mint most a Chelsea ellen, mert ha nem megy, akkor viszont elég kilátástalan a csapat)

fingfelelős felvetése is jogos, hogy a csapatoknak van egyedi játékstílusuk, a kérdés csak az, hogy hány, mert vannak nyerő taktikák, de ideig-óráig. Felsorolásába beillik a Zenit, akik nagyon jó taktikát dolgoztak ki, ami tavaly győzelemre vezette őket az UEFA-ban, meg a bajnokságban, de idénre már a bajnokság is veszett, és a BL-ben sem virgonckodnak. Ha nincs hova továbblépni, akkor szopóág.

_benito · www.nst.blog.hu 2008.10.10. 13:21:09

toni, ha tudnád, mióta dédelgetjük ezt a tervet... egyszer talán sikerül anyánkból kiverni némi zsugát rá.

kroos 2008.10.10. 13:28:36

nem tudom hány csapat lenne.Interböl,Madridbol több is.De milan,arsenal,téren gyengén állunk.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2008.10.10. 14:49:57

kroos,
akkor most fordítva lenne, azaz az Arsenal igazolna nagyágyúkat a Milanból:)))) INEGYEN!!! :)

neeskens 2008.10.10. 15:30:26

Azt hiszem összekeveredik itt a taktika a begyakorolt figurával.

Az hogy van két gyors szélsőm, és kontrára játszik a csapat az taktika. Ennek része lehet a begyakorolt figura. Pl. hogy van egy jól lövő kpályásom és a szélső bizonyos esetekben nem a kapu elé ível, hanem a tudatosan a második hullámban érkező középpályásnak teszi vissza lövésre. Stb.

halareaal 2008.10.10. 18:23:14

"játékosként a kontra sokkal egyszerűbb mint a felállt védelem."

na, valami ilyesmit akartam halareal tudtára hozni, mint az utolsó bekezdés."

mert? ezt én egyszer sem vitattam. logikus, hogy a létszámfölényes helyzeteket könnyebb megoldani, ennek a megítélése nem nagy kunszt. az, hogy felállt védelem ellen sokkal többféle begyakorolt figurát lehet megcsinálni, nem jelenti azt hogy könnyebb. de az kétségtelen, hogy a játékosoknak sokkal több idejük van kigondolni, mit csináljanak, igaz többre is van szükségük, mert ahogy Maverick és korábban én is írtuk, kontráknál kb 2 v 3 lehetőség közül kell csak válaszolni.

GrandeCapitano (törölt) 2008.10.10. 18:47:18

Kedves donnelly!

Az Általad is alkalmazott "rögzített helyzet" kifejezés engem sokkal jobban irritál, mint a "begyakorolt figura".
Egyértelmű, hogy utóbbinak csak szögleteknél és szabadrúgásoknál van szerepe (más esetekben nem is hallottam még kommentátoroktól), viszont előbbi nyelvtani és egyéb szempontokból is teljesen értelmezhetetlen.
Akkor már inkább "pontrúgás".

donnelly · http://nst.blog.hu 2008.10.10. 20:00:13

Tegye fel a kezét, akit még irritál az, hogy "rögzített helyzet"!

rizla 2008.10.10. 20:21:03

halareal: abból indult ki az egész, hogy szerinted nem feltétlenül igaz az, hogy a felállt védelem ellen kell a legtöbb kreativitás, mert "ott van idő gondolkodni". de ha egy kontránál 2-3 lehetőség van csak, és ott szinte gondolkodni sem kell, ha begyakorolta a csapat a szituációt, akkor miért is kell ahhoz több kreativitás?

rizla 2008.10.10. 20:22:27

most visszaolvasva, nem ezt írtad, lol, kicsit összekevertem a dolgokat.

halareaal 2008.10.10. 21:00:04

ja nem csodálom, útközben már énis elvesztettem valahol a fonalat igazából. mindegy hagyjuk, énis úgy gondolom, hogy a spanyolok a legkreatívabbak.

poolfanati 2008.10.11. 09:27:24

taktika, meg begyakorolt szitu??? nem kell sokat szarozni a fociban... egyszerűen oda kell passzolni a labdát gerrardnak aki majd 40ről bevágja:D habár ez is lehet begyakorolt:D

kukonyalori 2008.10.11. 15:26:18

Tegye fel a kezét, akit még irritál az, hogy "rögzített helyzet". donelly

Engem bizony irritál. A pontrúgás jobb, de hívhatjuk szögletnek és/vagy szabadrúgásnak is.

Ennél jobban már csak az "előre játék" idegesítőbb. Nem értem, miért nem lehet egyszerűen támadásnak hívnak. Szerintem a különböző liszensz tanfolymokon ezt a kifejezést is tanítják az edzőkn, ugyanúgy, mint a "fodball" szó "helyes" kiejtését.

A bukott Madonna a nagy didikkel Van Klomptól 2008.10.11. 15:33:31

A "rögzített helyzet" egyébként a "SET PIECES" fordítása, a "pontrúgás" is jó, csak kicsit régiesebb.

Az "előre játék" nem feltétlenül 100%-ig egyenlő a támadással (nem minden előre játék támadás, de minden támadás előre játék;)), egyébként valóban aggasztó az edzőképzők szóhasználata (felvállal, presszing stb.).

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.11. 15:52:32

A "pontrúgás" nekem is jobban tetszik. Nincs rögzítve semmi egy szögletnél, legalábbis a helyzet nincs, legföljebb a labda. A "rögzített labda" elnevezést esetleg tudnám támogatni.

Az "előre játékról" egyszer volt már szó itt. Igen, az nem feltétlenül jelent támadást. A "presszingre" viszont szerintem tökéletes a "letámadás".

A bukott Madonna a nagy didikkel Van Klomptól 2008.10.11. 16:21:30

A presszing sem pont feltétlenül a letámadást jelenti, mert a letámadást azt az egész csapat taktikájára szoktuk alkalmazni, de presszing az is, amikor két védő közeledik a labdás játékos felé - gyakorlatilag letámadják, csak ehhez a szóhoz mást asszociálunk:)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.11. 16:32:44

Mexicola, amit te mondasz az a csapdázás, vagy labdacapda - szerintem.

A bukott Madonna a nagy didikkel Van Klomptól 2008.10.11. 16:36:58

Magára a jelenségre gondoltam, amikor a labdás játékosra nyomás nehezedik az által, hogy 1-2-3 védő letámadja. Ennek az olaszosan kidolgozott formája valóban a csapdázás:)

tb 2008.10.13. 13:27:07

azt elhiszem, hogy tv-s kommentátoroktól nem fogadod el, hogy begyakorolt figura, de játékosoktól?
"-Begyakorolt figura volt a gólja?
- Egyértelműen. A hétközi edzések mindegyikén gyakoroltuk a balról érkező beadásokat. Szinte unalomig ismételtük ezeket a szituációkat, és miután Huszti Szabolcs lábát elhagyta a labda, már indultam is a rövid sarok felé. Tudtam, hogy ez a dolgom, és azt is, hogy hova érkezik a labda."
T.S. interjú az NS-ből

donnelly · http://nst.blog.hu 2008.10.13. 15:15:49

Sanyiról tudjuk, hogy nem rendelkezik PhD-vel, és a riporter meg alákérdezett/szájába adta a választ.
Ha a beadás-fejes begyakorolt figura, akkor a "kirúgás", a "passz", a "hosszú labda" mind az - holott ezek csak játékelemek.

Akkor szájbarágósan a cikk summája az, hogy
NINCS OLYAN, HOGY XAVI RÁLÉP A LABDÁRA A KEZDŐKÖRBEN, MAJD AZT ÜVÖLTI "KETTES FIGURA" - ÉS ERRE MINDENKI ELKEZD ROHANNI AZ ELŐRE MEGBESZÉLT IRÁNYBA.

Szerintem az, hogy a beadásokat gyakorolták egész héten (amiből Sanyi egyszer sem talált be) nem minősül figurának, csak játékelemnek. Az, hogy Sanyi meg nem érzi a szemantikai különbséget egyáltalán nem meglepő;)

halareaal 2008.10.13. 19:25:19

ez megítélés kérdése, a beadás- fejes önmagában még nem kell h begyakorolt figura legyen, de ha a csatár tudja h mikor hova érkezik a beadás, mikor kell elindulnia és hova/hogyan fejelnie kapuba a labdát, az nem értem, miért ne minősülhetne begyakorolt figurákna.
azt meg simán eltom képzelni, h Xavi ha nála van a labda felnéz, és egyszerre mindenki tudja mit kell csinálnia, csak lehet hogy ezt mondjuk meccsenként 1x sütik el, és még az ellenfél edzőjének sem esik le h ez vmi tudatos dolog, nemhogy nekünk szurkolóknak.

tb 2008.10.13. 20:52:31

nos, ha ez a summája, akkor kár volt cikket írni, mindenki tudja, hogy a foci nem kosárlabda, ámbár legendák keringtek, hogy ha Puskás Öcsi egyet füttyentett például akkor di Stefano ott volt az ötös sarkánál, ha kettőt akkor a tizenegyes pont környékén stb.., és ment a labda is oda, ahova kell, nem kétlem hogy a maiaknál is vannak ilyen egyezményes jelek
ami a phd-t illeti, asszem erre nincs szüksége a válogatott csatárának, és nyilván Sanyinak nincs is ilyenje, mindenesetre nem lehet véletlen, hogy abban a 4 országban, ahol edzéseken vett részt nem érezték fontosnak beleverni a fejébe, hogy az nem "figura" hanem "játékelem"

A bukott Madonna a nagy didikkel Van Klomptól 2008.10.13. 21:14:13

tb, ilyen humorérzékkel neked kéne írni a cikkeket...
süti beállítások módosítása