Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Skócia virágai, VIII. fejezet - Amelyikben zakózik a Rangers

2008.10.07. 17:00 donnelly

Nekünk a Serie A a Dallas, a Bundesliga a Vészhelyzet, a Premiership a Dr. House, AZ SPL PEDIG A JÓBARÁTOK. Az Old Firm Friends jelentése "régi jó barátok", a két legnagyobb klub vetélkedésének elnevezése ugyanis arra utal, hogy az első Celtic-Rangers meccs igencsak kedélyes hangulatban zajlott. A két jóbarát most kezdheti előről az egész versenyfutást, ugyanis a Rangers váratlan vasárnapi vereségével nulla pont a két nagymenő közti különbség. Néhány csapat feléledt, páran viszont kezdenek összezuhanni, százszázalékos csapat nincs. Szamarasz megint betalált, Csabiék megint kikaptak, a Killie újra harmadik, az Aberdeen viszont utolsó. Tovább után részletek és egy kis elemzés az alapszakasz első negyedét követően.

Mielőtt valaki rákérdezne, a La Liga a Született feleségek, az NBI a Barátok közt, a román bajnokság pedig a Szomszédok.

Pocsékul teljesítettünk előző heti tippjeink megadásakor, hiszen csupán a Celtic-Hamilton és a Motherwell-Falkirk találkozók kimenetelét találtuk el. Ezt látva most kicsit fel is függesztjük a jósolgatást, hiszen messze van még a következő játéknap. Miután a Rangers vereséget szenvedett a St Mirren otthonában, nincs százszázalékos alakulat és a Kelták nagy gólarányú győzelmüknek köszönhetően átvették a vezetést.
A Kilmarnock visszakerült a harmadik pozícióba, ahonnan csak az Old Firm duó elleni kötelező vereségek miatt hiányoztak - átmenetileg. Mi már most nekik adnánk a bronzérmet, de csak azért nem tesszük, mert szeretjük a tudományos-fantasztikumot, és titkon reméljük, hogy talán befurakodhatnak az első kettő közé. Az eddig lejátszott 48 mérkőzésből (ezeken 135 gól született - 2,81 gól meccsenként, bár a mutató lehetne jobb is a sok egynulla nélkül, de ez is a bajnokság kiéleződését, a mezőny kiegyenlítettségét jelzi) azt a következtetést vonjuk le, hogy a mezőny kezd három markánsan elkülönülő csoportra bomlani:

OLD FIRM
------------
KILMARNOCK
------------
TÖBBIEK
 

Ez a tabellán annyira nem látszik, de a Kilmarnock véleményünk szerint jóval erősebb közvetlen vetélytársainál, hiszen - közülük egyedül - mindkét Old Firm-mérkőzést letudva állnak egészen kedvező helyen. Egyelőre csak az biztos, hogy az első három nem fog kiesni, de mögöttük bármi lehet. Érdekes, hogy a két nagy ellen bravúrra, illetve bravúr közeli eredményre képes csapatok (Aberdeen, Dundee, St Mirren) rotálódnak az utolsó helyen, és a TOP3-on kívül mindenki üti egymást össze-vissza, tehát nagyon kiegyensúlyozott ez a kilencfős csoportosulás.

A tér-idő kontinuumban (amennyiben létezik ilyen) hozzánk a Gers Love Street-i vendégszereplése esik a legközelebb (kivéve a Well-Kirköt), és a hírek elejére is ez kívánkozik, hiszen a kékek elszenvedték idei első bajnoki vereségüket Stephen McGinn, a Celtic egykori elnökének unokája jóvoltából. McGinn egyébként 19 éves, és első két mérkőzését, melyen kezdőként lépett pályára az SPL-ben, a Celtic ellen lőtt gólokkal ünnepelte - 1-5 és 1-1 a Szentek nézőpontjából, mindkettő a Parkhead stadionban tavaly. A középpályás öt perccel pályára lépése után, a 77. percben tekert 18-ról McGregor kapujába. A Rangers csak ezután vette igazán komolyan a meccset, de csak egy kapufáig jutott, így gyengébb gólkülönbségével második a listán. A Haverek első hazai győzelmükkel elmozdultak az utolsó helyről. ST MIRREN-RANGERS 1-0.

A Motherwell-Falkirk közép-skóciai rangadóra azt mondtuk, hogy a játéknap legjobb, vagy legunalmasabb mérkőzése lesz, és az első variáció volt a nyerő. A kaledóniai thrillerben a Falkirk csak drágán adta az életét (kétszer is egyenlítettek), de a nyerőember újra John McClane Sutton volt, aki ötödik bajnoki gólját szerezte. A tizenkilenc éves Kirk-középpályás, Scott Arfield lett szeptember legjobb fiatal játékosa az SPL-ben. A hétközben az UEFA-kupából kipottyanó Well (0-1;0-2 a Nancy ellen) a nyolcadik, a Gyerkőcök pedig utolsó előttiek. MOTHERWELL-FALKIRK 3-2.

Az Aberdeen persze, hogy kikapott otthon a Hiberniantől (nem is tudom mire gondoltunk amikor egyest tippeltünk), méghozzá az általunk múlt héten kitagadott Derek Riordan duplájával. Lee Miller csak egyenlíteni tudott (büntetőből), Mulgrew viszont a kiállítás sorsára jutott, hiszen a gólvonalon védett kézzel, pedig nem kapus. Egyébként ez a szituáció ezőzte meg Riordan második gólját, az ugyanis az esetet követően szintén tizenegyesből született - bár a hazai játékosok még előtte lest reklamáltak. A Tanarak így utolsók, és legközelebb Falkirkbe látogatnak Charlie Mulgrew - és ezzel esélyek - nélkül. ABERDEEN-HIBERNIAN 1-2.

A Tannadice Parkban Lee Wilkie mindkét kapuba betalált, de ezeket megelőzően Jon Daly szerzett még egy rendes találatot, az idegenben eddig jól teljesítő Hegylakóknak viszont ez nem jött össze, így tovább tart a Terroristák ébredése. Craig Brewster szerint a vereség oka az, hogy a Dundeet főleg nagydarab fickók alkotják, és a Caley nem tudott mit kezdeni a sorozatosan érkező beadásokkal. A hazaiak így egy hellyel megelőzték ellenfelüket, és a hatodikak. DUNDEE UTD-INVERNESS 2-1.

László Csabiék egy mindkét menedzser által elég hulladéknak tartott meccsen 2-1-re kikaptak, megint. Ezúttal a harmadik helyre szintén pályázó - és véleményünk szerint azt meg is tartó - Killie tartotta otthon a három pontot a Szívekkel szemben. Legközelebb az Easter Roadon fog feltűnni a László Guys egy Edinburgh-i városi rangadó keretében, és nem fognak nyerni ott sem. KILMARNOCK-HEARTS 2-1.

A sok egygólos győzelmet ellensúlyozandó a Shrácok simán lelépték az újonot - ahogyan azt megjósoltuk. Vennegoor of Hesselink megsérült mielőtt egy egyeneset rúghatott volna a labdába, így már három perc után jöhetett a padon kezdő, és szeptember hónap SPL-játékosának választott Jorgosz Szamarasz. (A hónap edzője Gordon Strachan lett.) Rajta kívül Nakamura Sunszuke, Scott McDonald és Aiden McGeady talált még be, a Hamilton viszont még nem játszott ennyi ember előtt, tehát mindenki örülhetett, CELTIC-HAMILTON 4-0.

5 komment

Címkék: d skót spl elemz

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr82700199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moTa 2008.10.07. 15:49:42

Mikor lesz már PL cikk??? vrááááá!!!:D

Henke 2008.10.07. 17:15:58

Mikor lesz már La Liga???!!! :D

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.10.07. 17:26:37

la liga kész van, csak elmegyek focizni aztán kiszínezem, addig kipörög a skót poszt is és olyan nyolc felé ki is rakom. Remélem ma Ujfalusi és Heitinga ellen kell játszani:)

Tudodky 2008.10.07. 17:27:40

ez a 'Shrácok' ez nagyon hülyén néz ki

Rangers10 2008.10.07. 23:55:15

"ez a 'Shrácok' ez nagyon hülyén néz ki"

Amilyen a csapat, olyan a beceneve :D
(bocs)

Grat a St.Mirrennek, megérdemelték a győzelmet!
süti beállítások módosítása