Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Hétvégi jóslatok - La Liga 5. forduló

2008.09.27. 12:00 pancho_sanza

Robogunk, mint Guardiola a halhatatlanság felé. A meccsdömping tovább tart és végre egy rangadószerű mérkőzést is utunkba sodort a sorsolás szeszélye. Az Atlético és a Sevilla végre megmutathatja, hogy mi sülhet ki az átlagnál jóval komolyabb játékerők találkozásából. Sok rosszra nem számíthatunk, mivel mindkét gárda igazi ereje előrefelé mutat. A Real Madrid a Betis otthonában lép pályára, miközben a Barcelona városi rangadón igyekszik tartani a lépést a riválisokkal. A Valencia kellemes ellenfél ellen csak azért nem tartja meg a táblázaton vezető helyét, mert a Sporting most a Villarreal ellen haknizik a pofonládájával. 28 gól következik. Tovább után részletek:

Betis -  Real Madrid 1-2
A Betis megtörte önként vállalt gólcsendjét és felvillantott valamit erejéből a Barcelona ellen. Ez volt tipikusan az a vereség, amely után némi elégedettség lehet úrrá a sevillai csapat játékosain. Majdnem sikerült térdre kényszeríteniük az egyik óriást, s ennek minden tapasztalatával mehetnek a másik ellen. Nem is esélytelenül. Pedig a Real Madrid olyan remekül utazik a Barcelona farvizén, mint az ellenfelek a Kammerer, Kucsera párosén Pekingben. Egyszerűen nem maradhatnak alul egyetlen riválissal szemben sem, akit a legnagyobb rivális legyőzött.

Sporting – Villarreal 1-4
A Gijon rémálmai lassan a végéhez közelednek. Valószínűleg a Villarreal az utolsó csapat, amelyik a lábát törli az újoncba. Az ilyen szituáción túl kell esni, és nem szabad foglalkozni egy komoly vereség következményeivel. Tavaly két csapat kapott hét gólt egy mérkőzésen a Ligában és végül mindkettő megmenekült év végén. A Sporting minden szempontból reménykedhet a hasonló végkimenetelben, mert kevés csapat hálójába nem fognak betalálni és a jövőben nem is Kanouté, Eto’o, Raúl és Nihat fogja rohamozni a hálójukat. Még utoljára egy szerényebb vereség a Villarrealtól és kezdődhet is az igazi idény.

Espanyol – Barcelona 1-3
Pont a városi rivális rontaná a Barcelona bajnoki esélyeit? El tudnánk képzelni. De nem most, amikor Tamudóék tartaléklángon üzemelnek, míg Puyolék éppen alázó küldetésbe kezdenek. Nem szeretjük az olyan mérkőzéseket, amelyeken csak az egyik csapat számára van igazi tét, míg a másik oldalon kizárólag a becsületükért harcolhatnak. Ez utóbbi akár jó motiváció is lehetne, csak tavaly sokkal biztatóbb szituációból sem sikerült megfricskázni a nagytestvért.

Valencia – Deportivo 2-0
A sorsolás a Valenciával van. Mire komoly ellenállásba ütközhetnek Villáék, addigra összeállhat a csapat, erőre kaphatnak a sérültek és már félkész állapotban lehet a gólkirályság is. Addig meg pont optimális az újoncokkal, fogalmatlan kiscsapatokkal és a középmezőny szerencsétlenebb tagjaival való játszadozás. A Deportivo éppen beleesik az utóbbi kategóriába, így nem sok jóra számíthat Valenciában. Egyszerűen nem is érdemelnek mást a vendégek azután, hogy a címvédő felett aratott diadalt Bergeni zakóig degradálták le és már azt sem tudják, milyen érzés tizenegy emberrel befejezni egy mérkőzést.

Málaga – Valladolid 1-0
Ha most nem, akkor soha. Szurkolunk a Málaga góljáért, mint Eric Moussambaninak Sidneyben a túlélésért. Pedig lehet, hogy minden hiábavaló, mert a Valladolid végre képes lesz vendégként is értékelhető produkció prezentálására. Azért még sokkal nagyobb az esély arra, hogy tisztes leégés keretében adják meg a legsunyibb újoncnak a diadalérzet lehetőségét. Akármi lehet ebből.

Atlético – Sevilla 4-2
Az első idei rangadó. Tavaly hatalmas küzdelemben a fővárosiak nyertek a Bajnokok Ligáért folytatott harcban. Ez mindössze annak köszönhető, hogy inkább a futballal foglalkoztak, mialatt Luis Fabianoék inkább a babarugdosgatás szenvedélyének éltek és nem igazán vették komolyan a botladozó Atléticot. Most viszont nem éppen normális az a csapat, amelyik egy kézlegyintés kíséretében utazik a Vicente Calderonba. Sokkal kifizetődőbb pszichológusokkal felkészülni a várható vereségre, de azért felkészülni néhány váratlan támadásvariációval. Izgalmas mérkőzés lesz, amiben a védelmek fognak dönteni és bár furcsa ilyet mondani, jelenleg a matracosok hátsó alakzat sokkal jobb, mint az andalúzoké.

Racing – Mallorca 2-0
A Santandernek égető szüksége van a pontokra miután kijutott a három nagy által szegélyezett alagútból. Egy ponttal túlteljesítve az elvárt termést és minőségi futballal átitatva. A Mallorca győzelemből érkezik és bár most is a pontszerzés a célja ebből semmi nem lesz, ugyanis míg tavaly méltó ellenfele lehetett a Racingnak a hatodik helyért folytatott küzdelemben, addig most elég mély szakadék tátong a két csapat által képviselt szint között. Legalább kétgólos.

Athletic – Getafe 1-1
A vereségnél többet érdemelt a Getafe az Atlético ellen. Az Athletic lelkes semmittevéssel múlatta az időt Huelvában. Szeretnénk, ha most a vendégek örülnének a mérkőzés végén, de valószínűleg ők lesznek a szomorúbbak ezzel a döntetlennel. Mert bizony közelebb fognak állni a győzelemhez, mint a baszk rivális.

Numancia – Osasuna 2-0
Míg a Málaga az első góljáért küzd, addig az újoncok legjobbika már a második győzelméért harcol. Ehhez nincs is alkalmasabb ellenfél, mint az Osasuna, amelynek középpályája legalább olyan erős, mint a magyar válogatotté. Sőt egy kicsit talán jobb is. Hasonló a helyzet a csatárposzt esetében is, mivel Portillo gólátlaga erősen hajaz aranylábú honfitársaink külföldi mutatójára.

Almería – Recreativo 2-0
A Recreativo mindig jól szerepel a három andalúz rivális ellenében, de ezúttal nincs szerencséje, mert a Valladolidban leoktatott Almería felpaprikázva ugrik majd ellenfelének. Ráadásul Negredo góllövő sorozata is megszakadt és ez annyira felbőszítette a Real Madrid valamikori támadóját, hogy egész héten Mijatovics képével díszített labdával gyakorolt. Utoljára Ronald Koeman lövései nyomán mértek hasonló sebességű játékszereket Spanyolországban.
 

90 komment

Címkék: spanyol üveggömb la liga 2008/2009

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr31684192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jasszgeri 2008.09.27. 14:34:45

sztem az espanyol - barca egy szerény 1:1 lesz. a többivel kb. egyet is értek.

halareaal 2008.09.27. 15:32:29

"Utoljára Ronald Koeman lövései nyomán mértek hasonló sebességű játékszereket Spanyolországban. "

Roberto Carlos?

poolfanati 2008.09.27. 15:44:34

nem hétvége van véletlen?:D

rizla 2008.09.27. 18:53:27

szerintem sem a madrid, sem a barcelona meccsén nem lesz vendég 3pont

halareaal 2008.09.27. 20:51:50

lehet hogy elkiabálom, de eddig nem nagyon hiányzik Robinho a Madridból.

chevyfan 2008.09.27. 22:01:37

grat pancho, a madrid meccs bejött (a 91. percben, de az nem számít:-))

rizla 2008.09.27. 23:59:59

horváth "blanco" ferenc egy hülye balfasz.

halareaal 2008.09.28. 00:05:06

na hogy ez milyen egy undorító csalás volt.

mindegy, ez még bírói segédlettel is nagyon kevés lesz a Barcelonától.

Akocka 2008.09.28. 00:17:35

Mi volt ezen a csalás?

rizla 2008.09.28. 00:25:47

a realt persze nem nyomják soha a játékvezetők, ááá dehogy. szegény kiscsapat.

gibson 2008.09.28. 02:17:10

"a realt persze nem nyomják soha a játékvezetők, ááá dehogy. szegény kiscsapat."

pontosan! :)

gibson 2008.09.28. 02:19:38

horváth feri tényleg egyre gyengébb amúgy. mostanában már olyanokat sem mond, hogy "pitteg-pattog"...
egyszerűen unalmas, szar, lassan ott tartok, hogy kifejezetten örülök, ha farkas norbi van helyette, vagy valami sport klubos :)

Akocka 2008.09.28. 11:51:53

Az megvolt, amikor Kameni majd majdnem öngólt dobott? Egyáltalán az gólnak számítana?

rizla 2008.09.28. 13:01:18

gibson: de hogy lehet henry-t összekeverni vagy 15ször, még olyan esetekben is, hogy henry gólt lő (és a replay alatt!!!), vagy eto'o eleve a padon van, amit a kommentátor konstatált is. ennél már csak világiék vannak lejjebb (durva, hogy egyáltalán van lejjebb)

akocka: olyanannyira annak számítana, hogy született is már ilyen gól, csak most nincs kedvem feltúrni a youtube-ot, de elég hamar megtalálod szerintem

rizla 2008.09.28. 13:01:53

*henry-t és eto'o-t összekeverni

corporal clegg 2008.09.28. 13:10:34

És hogy lehet Szamaraszt következesen keverni Nakamurával???

rizla 2008.09.28. 13:16:34

de ők legalább nem szupersztárok

rexter 2008.09.28. 13:39:57

sztem kamu volt a barca 11-s. nagyon nyomjak oket mar joideje. meg az a kibaszott mazli henry gol is, aaaa. lehet itt verni a 123 kapuralovesre meg helyzetre, annak 99 szazaleka a kapuig alig csorgott el vagy takaritottak a vedok.. jelenleg a Real sokkal szebb es atgondoltabb focit jatszik mint a barca, kinlodas a katalanoknal az egesz.

rexter 2008.09.28. 13:42:36

ja de hogy horvath feri h tudta a mecs alatt 500x osszekverni Etot meg Henryt az erthetetlen, vak ez az ember vagymi?? osszekeverte akkoris mikor eto palyan se volt, akkoris mikor igen, osszekverte ismetleseknel, osszekeverte eloben, osszekeverte a meccs utani osszefoglaloban, hihetetlen, ennyire sznalmas dolgot meg nem lattam. persz ha vilagtalan homokos petert nem szamolom.

Ramon Serrano 2008.09.28. 13:44:17

Akocka:

Par eve ez kvizkedes volt valahol. Ha valamelyik jatekos beleer (kapus is), ertelemszeruen gol. Ha zavartalanul begurul a kapuba, akkor kirugas.

Nem tudom, hogy azota valtozott-e.

Ramon Serrano 2008.09.28. 14:00:28

Hahaha, meglatszik koran reggel van. :)

Bedobasra gondoltam, nem kirugasra...

Akocka 2008.09.28. 14:17:48

Heh, köszi rizla! :) Ez így már világos. Az lett volna még szép, ha egy ratyigól és egy tizi mellett még ilyen gólt is produkált volna a Barca.
Egyébként a hátulról való becsúszás, főleg ha lábat is ér, az szabálytalalan, nem?

rizla 2008.09.28. 14:41:19

szerintem a 11es megadásán semmi kamu nem volt. egyszerűen nem volt valószínű, hogy labdát ért először, és látni sem lehetett a pályán valószínűleg. az igazán kamutizi az az, amit az MU kapott a minap. ez csak szerencsés volt.
a piroslapot sem éreztem jogtalannak, a gyerek teljesen bepörgött busquetsre, nyilvánvalóan direkt ugrott fel paraszt módon. más kérdés, hogy a katalánt is ki lehetett volna szórni talán. a 15 perces hosszabbítás meg ugye nyilvánvaló.
egyébként meg az espanol gólját valószínűleg szabálytalanság előzte meg, szóval ennyit a csalásról.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.28. 16:32:40

Nagyon vicces körülmények között láttam a Barca-meccs hajráját. Egy baráti társaságban voltam, ahol sajnos nem sikerült végbevinnem titkos akaratomat, hogy ha már úgyis be van kapcsolva a tévé, és úgysincs benne semmi értelmes/érdekes, akkor legalább nézzük már az Espanyol-Barcelonát. Így aztán csak a 90. percre sikerült odakapcsolni. De hang persze nem volt, azaz 1-1-nél a 93. percben meg voltam győződve róla, hogy "itt a vég". Azon viszont nagyon csodálkoztam, hogy a bolond bíró miért vezeti ilyen sokáig, már viccelődtünk is, hogy "bizonyára addig vezeti, amíg a Barca nem nyer". 96. perc: semmi, 97. perc: semmi. Meddig vezeti még? Aztán a 100. percben fölmutatják a hosszabbítást jelző táblát... A 103. percben pedig a 11-es... Szerintem meg lehetett adni. De az is igaz lett, hogy a bíró addig vezette, amíg... :-)

(Nota bene: a Real is akkor kezdett fölfelé jönni többéves hullámvölgyéből, amikor az ilyen meccseit, akárhogyan is, de megnyerte Capellóval.)

nasteey 2008.09.28. 17:10:28

Kedves rexter!

Nagyon hálás lennék, ha a "köcsögbarcátnyomjákabírók" szöveget alá is tudnád valamivel támasztani. Az, hogy hátulról csúszik be valaki a 16oson belül és viszi a labdát a babával... hát ez nem a tipikus kamutizi esete. Még a kiállítás lehet kérdéses, azonban az eset sárgát simán megért. Más kérdés, hogy volt már egy lapja a delikvensnek. Az az idióta mérlegelhetett volna, hogy ezután még ne állítsa ki, de most így döntött.

Továbbá azt is értékelném, ha a köcsög mákos barcagól mellé feljegyeznéd a kapufákat, vonalról mentett labdákat, mert ez így lenne tisztességes.

halareaal 2008.09.28. 17:35:09

csak a végét láttam a meccsnek, de ha még a kiállítás is vitatható volt, az már vérlázító.

halareaal 2008.09.28. 17:36:11

a Barca meg dícséretes hogy mekkora mezőnyfölényt tud kialakítani bárki ellen, de egy közepesen kontrázó csapat az utsó negyedórában 3-4 gólt simán gurított volna nekik...

Akocka 2008.09.28. 18:08:38

Persze, csak azt azért vedd figyelembe, hogy az utsó negyedórában már Bojan, Samu, Titi, Messi (és Ini) egyszerre a pályán voltak. Figyelembe véve az emberelőnyt, még akkor is azt kell mondani, hogy Pep bátran csak a győzelemre játszott. Nyílvánvaló, hogy egy közepesen kontrázó csapat ellen, már nem biztos, hogy bevállalta volna. De egyelőre ez az Espanyol gyengébbnek tűnik, mint tavaly. Most a mérce inkább az lesz, hogy az Atléti a Barcát vagy a RM-ot tudja megverni. Vagy esetleg mindkettőt...

2008.09.28. 18:34:45

halareaal, ne ne mond! 1 védő volt hátul rendszeresen. :)

nasteey 2008.09.28. 18:36:26

Ez az. Mondj már még egy csapatot aki be meri vállalni a 4-4-2-t. Csak ez egy speciális változata volt. :) 2 középhátvéddel. Majd 4 kpvel (Mert Alves se nagyon volt hátul) és 4 támadóval. Ez az Espanyol nem sok minden volt, még 11 emberrel sem, bár a Barca idén minden szrból gólt tud kapni. Ennek ellenére nem éreztem hatalmas kockázatvállalásnak ezt a kevés védőt.

rizla 2008.09.28. 18:50:43

"csak a végét láttam a meccsnek, de ha még a kiállítás is vitatható volt, az már vérlázító."

vérlázító? miért, talán olyan ritka a vitatható bírói ítélet? miről beszélsz?
a sárgalap TELJESEN jogos volt egyébként, az ég világon semmit sem lehet ezen vitatni. max annyit, hogy busquets-nek is mehetett volna a lap.

halareaal 2008.09.28. 19:03:14

arról beszélek, hogy befújtak a Barcának egy finoman szólva vitatható büntetőt a 103. percben, 1-1nél egy ilyen felfokozott hangulatú meccsen. ha ez a nou campban történik az eslő félidő elején, vagy magabiztos vezetésnél, akkor azt mondom benne van ok, de így túlzás. a kiállítást nem láttam, de mintha írták volna páran h akkor már inkább a kiállítás volt vitatható vagy mi.

rizla 2008.09.28. 19:19:56

volt amúgy két kapufa is. az espanol jó eséllyel szabálytalankodott a góljuk előtt, és egyébként is összesen 2 darab kapuralövésük volt.
végülis szerencsés meccs volt, de vérlázító? tudod mi a vérlázító? egész évben kurva szarul játszani, és egy 10 meccses embertelen mákszériával megnyerni a bajnokságot pontegyenlőséggel. bár az is inkább csak vérlázítóan szerencsés.

nem jut a lyon el messzire, ha nem figyel lionel m 2008.09.28. 19:33:55

Mi volt ezen a tizenegyesen vitatható? Hogy későn kapták?

halareaal 2008.09.28. 19:59:01

nem, hanem hogy a labdát rúgta el a védő.
rizla: ha egy csapat magának harcolja ki a "szerencséjét" (mondjuk a Real nem volt különösebben mákos akkor, egyszerűen csak küzdöttek, amire a Braca nem volt képes) azzal nincs semmi baj. én a bíró miatt háborgok. jó, akkor nem azt mondom hogy csalt, a balfaszsága volt vérlázító a így jobban tetszik.

rizla 2008.09.28. 20:25:20

és szerinted most amikor óriási barca-fölény volt, akkor nem volt küzdés? csak az a küzdés, ha valaki szarul játszik, mégis nyer? bocs.

halareaal 2008.09.28. 20:46:25

én most az előbb nem erről a meccsről beszéltem. de jó, végülis vehetjük úgy hogy kiküzdöttek maguknak egy ilyen kamutizit az utsó percben:s

nasteey 2008.09.28. 20:49:42

Hátulról mióta szabályos becsúszni? O_o

realm 2008.09.28. 20:51:36

Touré-fantomgól, Zaragoza elleni kamuk, Messi-kézilabda csak tavalyról a teljesség igénye nélkül.

(Persze össze lehetne szedni a Barcát hátráltató bírói döntéseket is, biztos voltak ilyenek is.) De ezek azért nagyon komoly tévedések egy La Ligában.

halareaal 2008.09.28. 20:52:28

ha így labdát talál, akkor azt még mezőnyben sem fújják le mindig, nemhogy ilyenkor. amúgy Eto kicsit ferdén vezette a labdát, vagy a védő csúszott ferdén, de nem pont Eto háta mögül jött a védő.

nasteey 2008.09.28. 21:30:04

Nos, a felsoroltak nálam egyik se tartozik a "nyomják" kategóriába. Az tény, hogy volt pár kétes szituáció, amikor a Barca jött ki jól. De amikor a labda fele a vonalon túl van egy szemvillanásig, és kb fél ezred mp-d van dönteni, lehet, hogy nem a jó döntést hozod meg (mondjuk Touré gólja). Talán nagyduzzogva a Zara-meccs, ott érezhető volt egy kis hátszél, bár még mindig meggyőződésem, hogy egy higgadtabb védő nem csinál olyan félreérthető mozdulatot a büntetőterületen belül.

Messi gólja meg szerintem tavaly előtt volt, én legalábbis akkorról emlékszem, hogy a következő fordulóban adta RvN a gólpasszt, mielőtt kézzel tette maga elé a labdát. :)

Szóval a sok hülyeség után a mondandóm lényege, hogy nem veszem észre, hogy olyan veszett erős hátszelünk lenne (mint a galaktikus Realnak - dobjad a követ!), egyszerűen annyi, mint a többi spanyol nagycsapatnak. És ennek nagyrésze a pocsék játékvezetőknek köszönhető.

halareaal: hátulról becsúszni szerintem veszélyes játéknak minősül. Aki ért hozzá, majd eldönti. Addig ebben a hitben élek.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.09.28. 22:02:57

Tavaly az Atlético mérkőzésein rendszeresen előfordultak bírói tévedések és bár ezek nagyjából kiegyenlítették egymást, jobban belegondolva azért befolyással bírtak a mezőny egészére.

Szerintem nem igazán van tudatos bírói nyomás a ligában. Egyszerűen hülyék a bírók. Ezen vitatkozni nem érdemes. Komoly dolgok csak a legritkább esetben múlnak ezen.

emre 2008.09.28. 22:56:41

Vicces, hogy itt vitatkozik mindenki a Barca tizenegyesén, amikor az Espanol gólja egyértelműen szabálytalan volt.

rizla 2008.09.28. 22:59:23

halareal: "én most az előbb nem erről a meccsről beszéltem. de jó, végülis vehetjük úgy hogy kiküzdöttek maguknak egy ilyen kamutizit az utsó percben:s"

tudom, hogy nem erről beszéltél. csak úgy gondolod, hogy ha a barcának szerencséje van, az vérlázító. a real bezzeg tesz érte, meg küzd.

emre 2008.09.28. 23:10:00

pancho

"Tavaly az Atlético mérkőzésein..." :))))

Mármint amikor ott játszott a Real :) (ld. Salgado vs Kun) Egyébként szerintem sincs tudatos nyomás a ligában, puszta véletlen volt tavaly a sok Real-lesgól, egyszerű jóbarátság a szerencsével :) (Getafe, Murcia, Almería, Mallorca...) "Vérlázító" :)))

Jó éjt!

krysal 2008.09.29. 00:10:13

Azért valahol vicces, hogy ilyesmin látok veszekedni normális esetben megfontolt embereket.

Kezdjük ott: gól az, amit a bíró megad. Amíg nincs videóbíró, és egyesületi döntés kétes szituban, addig marad az emocionális vicc-duma, hogy a Barca bezzeg, meg hogy a Real lesgólok...

Ahogy néztem egyébként, a tizi max véleményes volt, de befújható. Ami pedig az igazán vicces, hogy egy szó sem esik a Barca fanok viselkedéséről, pedig az megérne egy misét...

montipájton 2008.09.29. 07:27:36

Nos, megtudtam, hogy Rizla Barca-drukker, ez is valami.)) Hogy akkor most hogyan is játszott a Barca (nem láttam a meccset), azt még nem tudtam meg.
Azért elfogult nyugodtan lehet egy barcás a Reallal szemben, de már megbocsáss, Rizla, a tíz meccses sorozatot szimplán "mák"-nak nevezni eléggé vicces kitétel. Mondhatnám, muhaha. Kétszer egymás után lehet mákja valakinek, akár háromszor is, de tízszer... )))
A Real teljesen megérdemelten lett bajnok legutóbb kétszer, a Barca teljesen megérdemelten nem nyert semmit. (Nem a játékosanyag nagyszerűségéről beszélünk, hanem a mutatott játékról.) Ez pedig természetesen mit sem változtat az új bajnokság erőviszonyain, ott bármi megtörténhet.

krysal 2008.09.29. 09:52:40

"egy szó sem esik a Barca fanok viselkedéséről, pedig az megérne egy misét..."

Értsd: a meccsen tapasztaltakra értem. Nehogy valaki kötekedésnek vegye...

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.29. 11:24:51

Az Atleti hullámvasútja idén már nagyobb magaslatokra tör és nem gördül olyan mélyre, de azért ott még nem tartunk, hogy három bajnokit zsinórban megnyerjenek - kár.

rizla 2008.09.29. 14:25:08

montipájton: tavaly a real győzelme teljesen jogos volt, ugorjunk vissza még egy évet, én arról beszéltem ugyanis. a legtöbb gólt a barca lőtte, ahogy a legkevesebbet is ők kapták. a játék jóval többször volt látványos, mint a madridé, erről felesleges vitát nyitni, ezek tények. a madrid pontegyenlőséggel nyert. az utolsó 10 meccs jó részén bénáztak, és legalább 3szor 4szer (nem tudom pontosan) az utolsó másodpercekben nyertek. azt mondod kétszer, háromszor lehet valakinek mákja. ez meg is volt. ha csak egyszer nincs meg, a barca a bajnok. az igaz, hogy a katalánok saját magukkal basztak ki, és megérdemelték a vereséget, ezzel egyetértek. de hogy óriási szerencséje volt a realnak, ami csak az év utolsó szakaszára állt össze, és még akkor is rendkívül rondán, akadozva játszott, az is biztos. ezek után egy realos most elkezd arról beszélni, hogy vérlázító a barca valóban kissé szerencsés győzelme az espanol ellen. érted, VÉRLÁZÍTÓ.
komolytalan.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.29. 14:51:59

"Egyszerűen hülyék a bírók." (pancho_sanza)

Ja, ja. De tényleg.

Gondolkodtam, hogy miért lehet ez (ilyen színvonalú foci mellett ilyen elmebeteg bíráskodás), és végülis arra jutottam, hogy a spanyol banokságban a legnehezebb bíráskodni (Európában). Általában veszett nagy iramban folyik a játék, a játékosok mindent tudnak a labdával, elég forróvérűek, a színészkedés sem áll messze tőlük, és ott van az őrült és szenvedélyes közönség, amely állandó nyomás alatt tartja a játékvezetést.

Némi tendencia talán van a nagy csapatok (és főleg a Real Madrid) felé, de lényegében szerintem is inkább csak meg vannak kattanva a bírók Spanyolhonban.

rizla 2008.09.29. 14:54:38

ez nem mind igaz, szerintem pl lassabb a spanyol bajnokság az angolnál, ahol a bírók jóval kiegyensúlyozottabbak.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.29. 15:06:05

Nem mindig lassabb. Szerintem az angol bajnokság sokkal inkább "egy iramú", a spanyolban meg hullámzik a tempó. Van, amikor elképesztően leül, van, amikor meg szemmel is alig lehet követni.

Játékvezetői szempontból ez nehezebb lehet, mint az angol rohangászás ritmusát (egyszer) fölvenni, aztán követni.

drdugo 2008.09.29. 15:06:17

sehol se tudják már követni a játékot rendesen. nemcsak spanyol probléma ez (bár kétségtelen h Európában a spanyol bírók a leghülyébbek), ugyanúgy jelentkezik már a premier ligában, vagy a serie a-ban is. bárhol.
de elég megnézni a nagy klub és válogatott tornákat, már ezeken is rengeteg, meccset is befolyásoló hibát követnek el a hülyebírók. és ilyenkor a sújtott fél teljesen tehetetlen, hetek, hónapok, évek munkája mehet tönkre a bírók tévedésein.
a videobírót sztem csak azért nem akarja bevezetni a fifa/uefa, mert akkor egyszer és mindenkorra végetérnének a meccsek manipulálásai.
az nonszensz, h mindig arra hivatkoznak ezzel kapcsolatban, hogy "nagyon lassítaná, széttördelné a játékot". már így is túl sokat áll már a játék, és nemcsak a sérülések miatt, hanem pont a reklamálások miatt. van hogy percekig áll a bál a pályán, amit egy videobíróval 10 mp alatt le lehetne rendezni. ugyanúgy tudna kommunikálni a bíró a videos emberkékkel, mint a partjelzőkkel...
vagy ha nem videobíró, akkor még legalább 3 játékvezető kellene.

rizla 2008.09.29. 15:22:23

jó, platini egy idióta. mondjuk a legutóbbi EB-n szerintem korrekt volt a játékvezetés, és többnyire a BL-ben is oké. az természetes, hogy vannak hibák, olyan nincs, hogy nincs. de a spanyol bajnokságban egyszerűen igénytelen szinten van

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.29. 15:37:52

Egyetértek rizlával: vannak hibák az EB-ken meg a BL-ekben is, de a spanyol bajnokságban egyszerűen mintha meg lenne kattanva az összes bíró.

Íme egy kis lista:

1. Szétfújják a meccseket, minden semmiséget lefújnak.
2. Néha nem fújnak le nyilvánvaló szabálytalanságokat sem.
3. Élvezik, ha lapokat osztogathatnak.
4. Tekintélyelvűek és idegbetegek.
5. Néha teljesen elvesztik a fonalat, ilyenkor végképp össze-vissza fújnak.
6. A mérkőzéseket rendszeresen 3-5 perccel tovább vezetik, de nem lehet tudni, milyen szempontok szerint.
7. A sorfalak távolságát a legritkább esetben találják el.
8. Néha nyilvánvalóan belenyúlnak a meccsbe.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.09.29. 15:56:31

Amikor a Real Capelloval kezdte a bajnokságot, pár forduló után a Real Madrid nyilatkozatban jelezte, hogy mindig is szem előtt tartotta spanyol bírók fejlődését és nem kíván elégtételt venni az őt ért sorozatos bírói tévedések miatt. Na az volt a játékvezetés mélypontja, mert nem arról volt szó, hogy az edző, vagy egy játékos a bírókra hivatkozik, hanem a klub hivatalos nyilatkozatot adott ki pár forduló után.

Egyébként az Arsenal játékosok sem értették a spanyol bírót a BL-ben. Kell 2-3 év mire felkerülhet 2-3 jó bíró, mert az olyan szélsőségek mint tavaly amikor egy fordulóban hét bíró kapott 3-asnál rosszabb osztályzatot (10-es skálán) nem tesznek jót a a bajnokságnak.

krysal 2008.09.29. 16:14:11

Egyébként a mellett, hogy nagyon hülyék a spanyol bírók, és néha értékelhetetlen a játékvezetés színvonala, azért szemenszedett hazugság azt állítani, hogy csak a nagyoknak van hát-, vagy ellenszele. Mindkét irányba megy a dolog, de NEM csak a nagy csapatok mérkőzésein - azonban érthetően ezekre kerül a hangsúly, a nézőszám, a közérdeklődés, és a közvetítések számából adódóan. Ugyanilyen dolgok történtek tavaly a Zaragoza egy-két meccsén (ellenszél), de emlékszek ilyenre Sevillából, csak ott pozitív irányba ment a dolog.

A Pancho által említett esetre emlékszek, de többször is szembesültem már a "Real Madrid az úriemberek klubbja, nem kommenáljuk az esetleges bírói hibákat" dumával.

Azonban ez is jelzés értékű lehet azok számára, akik pl. Real-mellettinek ítélnek meg nem egy szituációt.

Rizla! Igaz, a vérlázítós szöveggel nem értek egyet, de a mondanivalód ellenpontozásaként említenék valamit: néhány éve történt az utolsó Valenciai arany (nézd el, most elég fáradt vagyok, nem ugrik be az év, hülyeséget meg nem írok le - majd megírja valamelyik pihentebb bősz kommentelő...). Azonban az az év is arról szólt (nagyrészben), hogy a Real Madrid látványos focival, nagy előnnyel húzza be a bajnokságot. Végül elbukták, sőt, hála a nagy Barca feltámadásnak, meg kellett elégedni egy bronzzal. Akkor viszont mindenki (értsd: Mindenki) lebalf...ozta őket, és a Barcát istenítette, meg dícsérte a Valenciát az egyenletes teljesítményéért. Ebből nézve a Madrid legalább annyira elvitathatatlan érdemeket szerzett egyrészt azzal, hogy képes volt az utolsó kb. 10 fordulóban ledolgozni a hátrányt, valamint azzal is (az én szememben pláne), hogy az utolsó utáni percben is képes volt a maga javára fordítani az állást. Hogy ez mák-e, vagy hatalmas tartás, és elszántság, az már szemüveg kérdése, ugyebár.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.29. 16:15:04

Én is drdugoval értek egyet, hogy nem csak Spanyolországban akad probléma a játékvezetéssel. A topfocira jellemző iramot már nem tudják lekövetni és szerintem ezt ők is érzik, ebből fakad frusztráció, ami a játékosokkal szembeni izmozásokban nyilvánul meg. A nemzetközi meccseken meg magasan az angolszász bírók a leghülyébbek és ezt nem Dougal miatt mondom. Egyszerűen azért, mert a PL-ben mások szokások, többet engednek meg a játékosoknak, de kontinens nagy bajnokságaiban és az európai kupákban máshogy vezetnek. Aztán benne van még a minősíthetetlen színvonalban, hogy FIFA, meg az UEFA vezetői újabb és újabb policykkal jönnek elő vébék és ebék előtt, oszt szerencsétlen sporik nem tudják, hogy mire figyeljenek jobban és mire kevésbé.

rizla 2008.09.29. 16:16:56

krysal: csakhogy az a barca 1: NEM nyerte meg a bajnokságot, 2: szemkápráztatóan kezdett játszani. a 2007es madridra ez nem érvényes. egyébként hol vitattam a tartást? naná, hogy kellett hozzá. de kellett egy hatalmas adag mák is. pont úgy, mint a barcának az espanol ellen. egy madridista ne vérlázítózzon a szerencse miatt, ezt még úgy kb 10 évig nem tehetik meg.

krysal 2008.09.29. 16:22:09

hát, amilyen helyre jutottak fel ahonnan, én kb egyenértékűnek tartom azt egy arannyal (le is volt szakadva az arcom akkor rendesen...).

Másrészt, mint mondtam, én nem tartottam semmit vérlázítónak, de nem ismétlem magam. Ennyi kell a Barcának is:)

rizla 2008.09.29. 16:24:59

jó, de akkor miről beszélünk? a madrid szar játékkal megnyerte, a barca jó játékkal meg feljött a második helyre. rossz párhuzam, na.

krysal 2008.09.29. 16:29:15

Nézd. Nem mondom, hogy JÓL játszottunk, de néhány Madridistának jobb látvány volt a semmiből kiharcolt győzelem (amit te egy szimpla szar játékkal elintézel), mint egy vidám sétagalopp. Nekem annyira bajnoki aranyért rég dobogott a szívem, mint akkor. Kitartás, tartás, és hihetetlen elszántság. Jah! És én személy szerint rég láttam olyan izgalmas meccseket. Nem udom, ki hogy van ezzel.

(Persze, hogy a Madridi hagyományok, meg a szép játék, igen, igen. De 4év sikertelenség után a "kirakatcsapat" egy ilyet tett le az asztalra. Huhú. Szerintem a gránátvörös-kék oldalon sokan örültek volna ott a végjátékban, mondjuk az Espanyol ellen egy ilyen meccsnek...)

halareaal 2008.09.29. 17:07:25

rizla egy ilyen hangulatú meccsen, ahol ekkora küzdés van, egyszerűen nem szabad belenyúlni a meccsbe a 103.percben. ez számomra vérlázító, főleg mivel a Barca javára történt. az hogy neked mi a vérlázító, egy más lapra tartozik. egyébként sem azzal van a bajom, hogy a Barcelona küzdve nyert, hanem hogy egy ilyen büntetővel. ha Eto tökéről bepattan a labda vagy bármi más, abba nem lehet belekötni, ezért rossz a párhuzamod a 2007es Reallal, ők egyszerűen gólt lőttek az utsó percekben nem adták nekik.

ez a mák duma meg nevetséges, a Barca balfasz volt, a Real meg győzött ennyi történt. vagy akkor a Real tavaly is mákos volt hogy 20 pontot rávert a Barcelonára, mert a Barca épp mélyponton volt? a 2006-2007es szezonban pedig már egyáltalán nem játszott parádésan a Barca sőt, a meccseik többsége kifejezett szenvedés volt az egész második félévbn. néha persze nagyo kijött a lépés, asszem pl az Atletico elleni 6-0 is akkor volt, de ilyeneke a Realnak is voltak.

rizla 2008.09.29. 17:20:06

újra mondom. legtöbb lőtt gól, legkevesebb kapott, és pontegyenlőség.
a mák duma nevetséges? az a nevetséges, hogy ha a realról van szó, akkor szerinted nem létezik szerencse. megsúgom, hogy a kedvező bírói ítéletek is a szerencse kategóriába tartoznak, ezek hosszútávon ugyanis ugyanúgy kiegyenlítődnek.

a 103. percben "belenyúlni". hátulról becsúsztak eto'o-nak, tény. labdát ért először, tény. de ezt nem lehetett megállapítani hátulról, a bíró elnézte, érthető okokból. a vérlázító az az, amit te leművelsz.

rizla 2008.09.29. 17:21:26

de többet erről nem vagyok hajlandó vitázni, mert nyilvánvaló, hogy kettőnk közül ki a totálisan elfogult. úgyhogy nem fogok válaszolni, ha folytatod.

halareaal 2008.09.29. 17:36:45

tökmindegy, hogy a bíró szándékosan csinálta-e vagy nem. sztem se vot szándékos.
mi az hogy ha a Realról van szó nem létezik szerencse? minden bajnoki címhez kell némi szerencse is, de azt állítani hogy a 2007es szezonban a Real a szerencséje miatt nyert, hülyeség. csak arra tudok gondolni, hogy a Barcások ezt azért szajkózzák, hogy enyhítsék az akkori szezon után visszamaradt frusztráltságukat, amit a csapatuk balfaszkodása okozott.

vigvik 2008.09.29. 18:09:29

"4. Döntvény
A hátulról történő szerelést, amely veszélyezteti az ellenfél testi épségét, súlyos szabálytalanságként kell büntetni."

A 15. oldal laptetején található ezen mondat, itt:

www.pmlsz.hu/letolt_dokum/MLSZ-jatek_szabalyzat.pdf

Tökéletesen lényegtelen, hogy mikor érte el a labdát, mert hátulról nem lehet becsúszni szabályosan. Nem belenyúlt a meccsbe, hanem teljesen biztos volt az igazában.

halareaal 2008.09.29. 19:32:20

a gyakorlat mást mond, a jól sikerült szereléseket simán tovább szokták engedni. amúgy eddig kb minden fórumon az volt h "minimum vitatható " eset volt, a 103. percben ilyet nem illik megadni. hanem már 5 perce le kellett volna fújni a meccset.

phelan76 2008.09.29. 21:03:27

amikor a Barca fanok elkezdenek azzal jönni hogy mekkora mákkal nyertünk bajnokságot tavaly, akkor mindig megjegyzem, csak halkan, finoman, hogy 1993-94... akinek nem rémlik nézzen utána. :)

amúgy a szerencse mint olyan nem tényező.
a 11-es meg simán befújható volt. még ha ennek személy szerint nem örülök, de akkor is. így a 16-oson belül becsúszni öngyilkosság. és hogy ez az 5. vagy a 105.percben van, nos az tökmindegy. hagyni kellett volna Etoot mellélőni a labdát ... :)

vigvik 2008.09.29. 22:34:43

@halareaal

Mivel minden fórumra elég sok olyan arc jár, aki nem pontosan ismeri a szabályokat - mint pl. Te vagy én. Ellenben a bíró jól tudja őket, ezzel az ítélettel azt bizonyította. A gyakorlat sem mond mást szerintem, de ha mást is mondana, akkor sem értem, hogy ez miféle érv. "Bazmeg, hogy megfújta a lest, már 3 ilyet benéztek nekünk korábban." Így?

A bemutatott 3 perces hosszabítás utolsó perce volt szerintem, vagyis az 5 perce le kellett volna fújni az egyszerű félrebeszélés.

Sommázva véleményed: a "gyakorlat más mond", az ilyet nem "illik megadni" - noha a szabályok ezt mondják. Egyszerűbb, ha legközelebb beírod, hogy gyűlölöd a Barcát. Azzal nem fogunk vitatkozni, ilyenmódon nem érhet khmm... kellemetlen meglepetés.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.29. 22:40:58

"Egyszerűbb, ha legközelebb beírod, hogy gyűlölöd a Barcát."

Ezzel a nick-kel eléggé tautologikus volna, nem? :-))

Egyébként tényleg kár ragozni. A Barcának tényleg volt most egy kis szerencséje. Ebből is látszik, hogy egyre jobb csapat.

halareaal 2008.09.29. 22:53:05

"A bemutatott 3 perces hosszabítás utolsó perce volt szerintem, vagyis az 5 perce le kellett volna fújni az egyszerű félrebeszélés"
előtte meg mindenféle bemutatás nélkül is 10 percet rátett a bíró. ráadásul egy olyan dolog miatt amit a Barca drukkerek okoztak.
a büntető területen belül nem ugyanaz a mérce, mint a mezőnyszabálytalanságoknál, így ott nem szokták normális esetben befújni a tiszta szereléseket. érdekes, hogy ahhoz képest hogy a bíró milyen jól tudja a szabályokat mégis mindenki azon kezdett el elmélkedni, milyen faszok a sporik spanyolországban, köztük ez is.

kroos 2008.09.30. 07:54:56

,,1993-94... akinek nem rémlik nézzen utána. :"
tenerife? és amikor Djukic kihagyta a 11-est?

vigvik 2008.09.30. 10:34:47

Feladom.

Egyébként ha a szurkolói miatt büntetni lehetne a csapatokat, akkor a Real az összes meccsét lekapcsolt reflektorokkal, teljes sötétségben játszaná...

phelan76 2008.09.30. 12:46:30

"tenerife? és amikor Djukic kihagyta a 11-est? "

az év amikor amikor a Barca egész évben nem vezette a tabellát, és megnyerte a bajnokságot, mert a 89. percben kimaradt a Depor büntetője...

vannak ilyenek a fociban. nem kell túldimenzionálni sem azt, sem a mi (Madrid) 2 évvel ezelőtti győzelmünket.
This is Soccer :)

krysal 2008.09.30. 14:12:14

"Egyébként ha a szurkolói miatt büntetni lehetne a csapatokat, akkor a Real az összes meccsét lekapcsolt reflektorokkal, teljes sötétségben játszaná... "

Már bocsánat, de mi a pina?? Te miről beszélsz, ember????? Csak azért, mert csendesebbek? Végülis ok nélkül kapta a Madridi publikum épp nemrégiben a legfair-ebb szurkolóknak járó UEFA dícséretet... Jééézus.

kroos 2008.09.30. 14:22:00

krysal ugye most nem jön 545.ére a bernabeu-i eszme méltatása,ami mindennek az origoja.?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.30. 14:43:22

"Barcás" vagyok, de én sem értem vigviket.

krysal 2008.09.30. 15:00:20

Kedves kroos kolléga.

Eszembe se jutott semminek az alfájáról, meg az omegájáról duruzsolni. Egész egyszerűen vigvik kolléga égbekiáltó marhaságot talált leírni.

Bár tudom, te ha valamibe beleköthetőt látsz, ugrasz, hát nosza, köss bele: A Santiago Bernabeu stadionból alsó hangon az utóbbi 5évben szurkolói rendbontást nem lehetett feljegyezni.

llentétben mondjuk... Természetesen a hangulattal én sem vagyok mindíg elégedett, mert a Madridi publikum olyan, mintha színházat ülne végig néha, de ha ezért "összes meccsét lekapcsolt reflektorokkal, teljes sötétségben" kellene játszania, akkor mondjuk a Barca-tábor, vagy a niggerezők (Eto'o incidens), meg jónehány másik minimum örökös bezárást érdemelne...

halareaal 2008.09.30. 15:36:03

mondjuk ez sem pont igaz, általában tvn is átjön, hogy jó hangulat van a meccseken, nem csendesebb a drukkerek, mint a többi nagycsapatnál.

vigvik 2008.09.30. 15:36:15

Arra céloztam, hogy a realosok sötétek, és igazából konkrét embernek szántam. Csak direktben ilyet nem írok le. Még ide se.

halareaal 2008.09.30. 15:59:22

ahhoz képest most mégis leírtad, gratulálok hozzá ;)

szmrmszrzt 2008.09.30. 17:17:32

halareaal 2008.09.30. 15:36:03
mondjuk ez sem pont igaz, általában tvn is átjön, hogy jó hangulat van a meccseken, nem csendesebb a drukkerek, mint a többi nagycsapatnál.

az idén még nem láttam madrid meccset. az egész meccsen visító kürtjeitek még megvannak? mert tavaly mást nem nagyon lehetett hallani. oké, néha még a sur is morgott egyet.

halareaal 2008.09.30. 18:03:25

ez sztem nem így van, mármint hogy nincs szurkolás, elég csak a Real-Barca meccsre gondolni. sokkal nagyobb volt a hangulat, mint a Nou Campban, bár ez nyilván az eredménynek és a játéknak is köszönhető. ugyanígy nagy szurkolás ment a Bilbao elleni meccsen, de sztem amúgyis alapból jó a hangulat. a Roma ellen a BLben leszerepelt a közönség, dehát ott a csapat is, az nem a Madrid napja volt.
mondjuk tvn keresztül nyilván nehéz megítélni, de lesz szerencsém a Bernabeuban megnézni az Espanyol elleni meccset, úgyhogy azután talán okosabb leszek.
nyilván nem olyanok a szurkolók, mint mondjuk Liverpoolban, de ettől függetlenül nem hiszem h elmaradnának mondjuk a Barcától, a Chelseatől, MUtól, Arsenaltól, vagy bármelyik olasz csapattól.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.30. 20:05:24

Na kérem, patakoztatok magamnak egy Zényit-Real Madrid meccset, megnézem magamnak, mi tudnak ott, ahol a Bayern négyest kapott.

kroos 2008.10.01. 07:56:32

krysal,,niggerezők (Eto'o incidens)"
inkább akkor a szinházi hangulat.
süti beállítások módosítása