Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Skócia virágai, V. fejezet

2008.09.17. 03:31 donnelly

Mivel rájöttünk, hogy ilyenkor, hét közben senki nem használja az üveggömböt, úgy döntöttünk, hogy ekkorra fogjuk időzíteni a skót posztokat a jövőben is, és a hátunk mögött tudott forduló elemzése mellett a következő játéknap eredményeit is megpróbáljuk majd megjósolni, ahogy az legutóbb is történt. Tovább után tehát olvashattok az öt darab 2-1-ről, arról hogy miért jobb a Celtic, mint a Barca, hogyan sikerült ellépnie a Rangersnek a többiektől, a Falkirknek az utolsó helyről, valamint a Dundee várva várt, de egyelőre még be nem következett feltámadásáról.

Mialatt az Anfield Road közönsége a világ legjobb futballját csodálhatta, jó nyolcvan mérföldnyire Északra a Celtic valami hasonlót próbált előadni a Fir Park lelátói előtt - mi szóltunk, hogy jó meccs lesz. A McGeady és Nakamura nélkül felálló Csíkosak egy félidő alatt bepakoltak négyet annak a Motherwellnek, amely ellen Marc Crosas - akinek a játékát egyébként üdvözöltük - szerint még a Barcelona is megizzadt volna. A fiatal fedezet, aki egyébként maga az új Xavi/Guardiola vélhetően nem a Cruijff-féle társaságra gondolt, hanem a mai Barcára - amelyik a Fradi Bőcs ellen is megizzadna... Scott Brown a szélen kapott lehetőséget, ahol kevesebb kárt tehet, mivel Robson húzódott középre Crosas mellé. A balszélen az a Maloney kevergethetett, aki négy perc elteltével meg is szerezte új celtices korszakának első gólját. Öt perccel később Szamarasz tett hozzá egyet: a tizenhatos területére betörve úgy húzta el a kapus és a védő között a labdát, mintha a középpályán igyekezne megtartani azt, majd ütemtelenül ballal a bal alsóba gurított. A 24. percben Scott McDonald fordult le védőjéről a tizenhatoson belül Wilson jobb oldali bedobását követően, majd a magasra pattanó labdát a legrosszabb hongkongi kung-fu-filmeket idéző mozdulattal a levegőben megállva, a jobbost elsütve bombázta Graeme Smith szeme közé. A fikázónak ható leírás ellenére a mérkőzés legszebb góljáról van szó. Ezután jött még egy Maloney-kapufa szabadrúgásból, majd egy Naylor-Maloney-Szamarasz összjáték végén a görög ötödik dugója a szezonban, így legnagyobb meglepetésünkre egyelőre ő a topszkórör. A szünetben saját közönségük által kifújolt hazaiak azért összeszedték magukat, és az 55. és az 57. percben is betaláltak - előbb a volt Celtic-játékos Chris Sutton öccse, John tett be egy lefejelt labdát, majd Clarckson terelte becsúszva a golyót Boruc alatt a hálóba. A későbbiekben Clarcksonnak még volt egy veszélyes fejese, melyet a lengyel tesó kapus kivételesen hárított (biztos nem a mutogatással volt elfoglalva), de több már nem volt a Wellben, így sajnos a tizedik helyre zuhantak vissza. A Shrácok másodikok, MOTHERWELL-CELTIC 2-4.

A szomszédban nem voltak otthon, a Hamilton ugyanis Kelet-Skóciába ugrott át szeletelt kenyérért meg cottage cheese-ért három pontért: bár az Aberdeen nem tűnt udvarias házigazdának, hiszen az evertongyilkos Gary McDonald a 7. percben megeresztett egy bombát, ami olyan forró volt, hogy Tomas Cerny csak beleérni tudott. Mivel a Tanarak védelme magabiztosan állt a lábán, és a vendégeknél általában dadogott a labda, Billy Reid fél óra elteltével védőt áldozott: Stevenson helyett jött McCarthy - ő az az ír gyerek, akit fél Európa figyel, és mindjárt 18 lesz, és akinek a beadásából 3 perccel később Graham egyenlített. Az Acciesnek ennyi kellett, ezután már ment a labdarúgás, sőt az 58. percben McCarthy lebírkózta a védőjét, majd megszerezte a győztes gólt is. Charlie Mulgrew ezúttal nem tudott a meccs embere lenni, csak egy sárgalappal került bele a jegyzőkönyvbe. A Hamilton a negyedik, az Aberdeen nyolcadik. ABERDEEN-HAMILTON 1-2.

A Hegylakók továbbra is hazai győzelem nélkül állnak, ezúttal a St Mirrennek köszönhetően, akik viszont megszerezték első skalpjukat a szezonban, méghozzá idei leggyengébb teljesítményükkel, legalábbis MacPherson mester szerint. Az első játékrészben nem nagyon történt semmi, viszont Brines játékvezető a kék golyót húzta ki a zsákból, vagyis egy büntetővel a hazaiak lettek a kedvezményezettek, amit Rooney kíméletlenül be is vágott. A második félidő elején a Caley be akarta vinni a döntő csapást is, de Rooney ezúttal a kapufát lőtte szét, Wood kísérleténél pedig Mark Howard védett hatalmasat. A túloldalon Billy Mehmet Mehmet Aurelio és Kazim Kazim után már semmin nem lepődünk meg úgy gondolta, hogy iksz is lehet kamura, így hát lefutotta a védőket és kiegyenlített. Mután Howard megint védett egy nagyot, felföldi kollégája, Fraser aki egész meccsen nem csinált semmit csak szopott ismét maga mögé nyúlhatott: a 80. percben Brady rájött, hogy három pontot is lehet nyúlni, ha tök hülye az ellenfél, ennek szellemében lecsapott egy eladott labdára, és be is zúzta, INVERNESS-ST MIRREN 1-2, kamura.

A szerencsétlen Dundee ezúttal Édinbörrában járt pórul: a Hibbies nagy csatában tartotta otthon a három pontot. A mezőny legjobbjának a BBC honlapján 10-es osztályzattal a 7 percet játszó David Goodwilliet választották meg, akinek úgy tűnik a focinál csak az IT megy jobban. A hazaiaknál ezúttal nem Nish, hanem Steven Fletcher duplázott, mindkét félidő közepén szerzett egyet - az első csukafejes volt, a második ballábas löket. A kettő közé az első félidő hosszabbításában a Dee csékája, Lee Wilkie tudott bepofátlankodni egy 22 méterről elengedett bombával - az utolsó percekben egyébként ismét egyenlíthetett volna, de egyrészt nem sikerült leszorítania, másrészt meg ez rohadtul nem az ő feladata, hiszen középső védő... Mindenképpen meg kell még említenünk az elefántcsontparti olimpikon, Souleymane Bamba kiállítását miközben már írjuk is össze a hülye nevűek SPL-válogatottját (második sárga), illetve azt, hogy a Celtictől visszaszerzett Derek Riordan kapott fél órát Mixu Paatelainentől. HIBERNIAN-DUNDEE UTD 2-1, a Hibbantak hetedikek, az Arabok utolsók, még nyeretlenek.

A Falkirkbe visszatértek a hiányzók, és idén először sikerült a pontszerzés is, mindjárt hárommal gazdagodtak, aminek köszönhetően elmozdultak a kieső pozícióból - László Csabáék ellen, akinek még ennél is jobban fáj, hogy Uganda 3-1-re kikapott VB-selejtezőn Nigertől... A Szívek jobbak voltak, többet is támadtak, még John Hughes szerint is mákjuk volt ezzel a sikerrel, hiszen a 90. percben esett győztes találatot követően a Hearts kapufát lőtt. A vezetést az idén először játszó Neil McCann, akit egyébként szeretünk, szerezte meg a hazaiaknak a harmadik percben (korábbi csapata ellen). Ezt követően többet támadtak a fővárosiak, de csak a 71. percben sikerült egyenlíteniük, amikor egy rövid felszabadítást követően Michael Stewart lőtte ki a jobb alsót tizenhatról. Hat perccel később Lovell előretörése nem járt sikerrel, és amikor már mindenki elkönyvelte az egy pontot, ugyanő passzolt Arfieldhez, aki higgadtan helyezte a lasztit a bal alsó sarokba. Berra fejelt még egy kapufát, de ez már kevés volt ahhoz, hogy megakadályozza a Gyermekek elmozdulását a sor végéről. A Heart of Midlothian az ötödik, FALKIRK-HEARTS 2-1.

Végül pedig következzen a listavezető Gers mérkőzése az Ibroxból, ahol áll a bál, hiszen a legutóbbi szuperrangadón néhány Celtic-szurkoló nehezményezte a kék tábor egy csoportja által skandált Éhség dalt, melynek refrénje kb. 'Vége az éhínségnek, húzzatok haza!' - az 1840-es évek Nagy Éhínség idején érkezett ír bevándorlókat gyalázza és ez minden bizonnyal jogi lépéseket fog maga után vonni. Az Old Firm csapatai valamiért gondban vannak a kapusaikkal, ezúttal McGregor szerencsétlenkedése kellett ahhoz, hogy a kilencedik percben vezetést szerezzen a Killie: a büntetőterületre emelt labdával csak pattanás után lett volna hajlandó bármit is kezdeni, de Frazer Wright is pont így gondolta, és elvitte a játékszert, majd a hálóba terelte. A félidő végéig mindkét oldalon voltak még lehetőségek, elsősorban a védelmek bénázását követően, de gólt egyikből sem sikerült szerezni. Az egyenlítés majdnem egyórányi játékot követően jött össze, amikor a keménycsávó Pascali teremtette földhöz a félidőben az amerikai meccsek miatt fáradt Beasley helyére beállt Novót, és az ezért megítélt tizenegyest a Hullnak elpasszolt Cousin helyén újra kezdő Kris Boyd értékesítette. Négy perccel volt csapata szurkolóinak szívében megforgatva a tőrt ismét betalált, a több bravúrt is bemutató Combe tehetetlen volt a megpattanó lövésénél. A Kilmarnocknak ezután még voltak lehetőségei, főleg Invincibile révén, Papac pedig többször a kapu torkában mentett, de a pontot érő találatot már nem tudták begyötörni a Rugby parkiak, így harmadikok. RANGERS-KILMARNOCK 2-1. Barry Ferguson hamarosan visszatérhet, a helyén játszó Pedro Mendest pedig megválasztották Mr Augusztusnak az SPL-ben.


A következő fordulóban:

Szombaton New Firm derbivel nyit a játéknap, Aberdeen-Dundee Utd, melyen vendéggyőzelmet várunk, végre ki kell jönnie a lépésnek, hogy a Dee megszerezhesse első 3 pontos csomagját a kiírásban. A Hamilton-Hibernian meccsen elkeseredett küzdelmet, és döntetlen körüli eredményt várunk, egész konkrétan öngólos győzelmet, de bármelyik oldal lehet kedvezményezett. Hearts-Inverness: Lászlóék eddig otthon, Brewsterék viszont idegenben százszázalékosak, bár a két csapat formája alapján inkább a hazai sikerre hajlunk. A St Mirren vendégeként a Falkirknek be kell húznia a győzelmet, különben továbbra is a kiesés elsőszámú esélyeseként fogjuk őket számon tartani. Vasárnap a Motherwell az Ibrox Parkban fog kikapni, de kettőnél nem valószínű, hogy nagyobb lesz a különbség, ha nem szerez vezetést a Rangers az első percekben, hiszen a Well játékosai fel fogják szívni magukat, és a hazaiak sem fognak olyan lendületesen játszani, mint egy hete a Celtic az első félidőben. Az a Celtic, amely a hétközi BL-fordulót követően (melyben a dán bajnokot fogják gyepálni) szerintünk döntetlennel is boldog lehetne Kilmarnockban, és ez várhatóan meg is lesz, illetve ha valamelyik kisgyerek (McDonald, vagy Maloney) hajlandó lesz duplázni, a győzelem is sima ügy.

Szólj hozzá!

Címkék: d skót üveggömb spl

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr62667178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása