Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Skócia virágai - A ködös múlt II.

2008.08.10. 15:50 donnelly

Az utolsó mérföldkőhöz érkezett az idei skót bajnokság felvezetése. Most megpróbáljuk kiszínezni azt a 2003 és 2008 közötti fehér foltot, ami olvasóink fejében keletkezett legutóbbi virágzásunk óta. Legközelebb már az első forduló eseményeivel fogunk jelentkezni, de addig kicsit még elcsámcsogunk a legutóbbi öt kiírás főbb mozzanatain. Ha lapoztok, zsinórban háromszor ünnepelhetitek a Celticet és emlékezhettek Phil O'Donnellre.

A Rangers ötvenedik bajnoki címénél hagytuk el a mese fonalát, melyet most ismét fölveszünk a 2003/2004-es szezon kezdetén. A szereplők (a bajnokság végeredménye szerint): 1. Celtic, 2. Rangers, 3. Hearts, 4. Dunfermline, 5. Dundee United, 6. Motherwell, 7. Dundee FC, 8. Hibernian, 9. Livingston, 10. Kilmarnock, 11. Aberdeen, 12. (kieső) Partick Thistle. Az elsőosztály győztese, tehát feljutó: Inverness Caledonian Thistle. A gólkirály utolsó skóciai idényében is Henrik Larsson lett 30 találattal (összesen 171 gól 221 bajnoki mérkőzésen), de feltűnt például a Dundee FC színeiben az a Nacho Novo is, akit a bajnokság végén elvitt Glasgow-ba Alex McLeish.

Ahogyan az előző bajnokságban a kelták előzték meg a két protestáns nagycsapatot, úgy trónoltak a világoskékek a következő kiírás (2004/2005) végén a két katolikus társaság asszisztálása mellett (ezüst: Celtic, bronz: Hibernian). A Hibbiesnél szereplő Derek Riordan lett az év fiatal játékosa, de Aiden McGeady is bontogatta már szárnyait a Shrácoknál. A gólkirályi címet a favágóarcú wales-i John Hartson (Celtic) nyerte el, aki a tavasz folyamán álmopárt alkothatott a kölcsönben Glasgowba látogató nyakatlan szőke herceggel, Craig Bellamyval. A Rangers főleg a Prso-Novo támadókettős eredményességének, meg az eggyel több bajnoki pontjának köszönhette a győzelmet. (A kép két évvel később készült és szomorkodnak, de legalább mindketten rajta vannak...) A tavasz folyamán egyébként Horváth Szarkaölő Ferenc (két góllal), Kriston Zizou Attila és Vincze Gábor is hozzájárult a Livingston tizedik helyéhez, és ezzel a bennmaradásához - két ponttal előzték meg az utolsó helyre befutó immáron Novótlan Dundeet - de ettől még nem emlegetik őket a klub legendás játékosai között.

Dundee kisebbik csapatának elbúcsúztatása után (sajnos azóta sem jutottak vissza az élvonalba) a helyükre megérkezett a Falkirk gárdája, akik viszont megragadtak a legjobb tucat között. A 2005/2006-os bajnokság több érdekességgel is szolgált: az SPL története során először fordult elő, hogy nem az Old Firm két csapata végzett az első két helyen. A negyvenedik bajnoki címét szerző Celtic 17 pontos előnnyel végzett az élen, de a Hearts egy egységgel meg tudta előzni a Rangers-t. Ezen kívül ez volt az első SPL-évad, melynek legjobb góllövője nem a Celtic játékosállományából került ki, hanem a Kilmarnockot idény közben a Rangers kedvéért elhagyó Kris Boyd 32 gólja jelentette a maximumot. Gordon Strachan sikersorozata egyébként nem indult zökkenőmentesen a zöld-fehéreknél, hiszen az idény első megmérettetésén, a BL-selejtezőjében elvéreztek a méltán világhírű Artmedia ellen (0-5, 4-0). A Livi sajnos ebben a kiírásban már nem tudta megismételni egy évvel korábbi produkcióját, és 15 pontos hátránnyal kiesett a skót elsőosztályból. Horváth Feri már korábban elszerződött Diósgyőrbe, de ez a gyenge produkció a másik két amigó SPL-karrierjét is lezárta.

A 2006/2007-es évad SPL-mezőnyébe az egyedüli kétszeres feljutó St Mirren, a Motherwell keretébe pedig a magyar nevet szépítendő Vadócz Krisztián érkezett - kölcsönbe az Auxerre-től tavaszra. A védekező középpályás tizenegy bajnokin lépett pályára, így testközelből láthatta, ahogyan az újonc Haverek az utolsó fordulóban 2-0-ról fordítva biztosították be a bentmaradást, az alapítónak számító Dunfermline pedig búcsúzott. A Celtic magabiztosan védte meg bajnoki címét a Rangers és az Aberdeen előtt - Nakamura Sunszuke föld napján esett kései találata döntötte el végleg a trófea sorsát. A gólkirályi címet ismét Kris Boyd hódította el 20 találattal, a legjobb fiatal játékos pedig a hihetetlen őszt futó Aiden McGeady lett. A Hibernian színeiben fantasztikus szezont produkáló Scott Brown júniusban a legdrágább SPL-en belüli igazolássá vált: a Kelták 4,5 millió líráért szerezték meg a támadó középpályást.

A legutóbbi (2007/2008) szeonhoz is kötődik két rekordot döntő transzfer: augusztusban Craig Gordon, a Hearts kapusa költözött Sunderlandbe, míg januárban Alan Huttont, a Rangers jobbhátvédjét vette meg a Tottenham, mindketten 9 millió font sterlingbe kerültek.

Ez az évad elsősorban nem a sorozatban harmadik bajnoki elsőségét szerző Celticről, sem pedig az újoncként simán kizuhanó Gretnáról marad emlékezetes, hanem a Motherwell kapitányáról, PHIL O'DONNELLRŐL, aki december 29-én a Dundee elleni hazai bajnokin a pályán esett össze, és még aznap este meghalt. A Celtic egykori középpályása 35 éves volt, feleségét és négy gyermekét hagyta itt.

A kapitányáért is küzdő Wellnek egészen a bronzérmig sikerült felküzdenie magát, a második helyet a Rangers szerezte meg. A legtöbb gólt a Shrácok új-zélandi skótja ausztrál birkája, Scott McDonald szerezte, Aiden McGeady pedig ezúttal már a nagyok között is a legjobbnak bizonyult.

Ez volt tehát a Scottish Premier League eddigi tíz szezonjának kivonata hat Celtic, valamint négy Rangers sikerrel (az összes bajnoki cím tekintetében 51-42 a világoskékek javára). Az összesített góllövőlistát Henrik Larsson vezeti 158 dugóval, de a 114 találattal rendelkező Rangers-támadó, Kris Boyd még bőven beérheti őt.

A hétvégén elrajtolt tizenegyedik évad nyitófordulójának műsora: Falkirk-Rangers, Aberdeen-Inverness, Hearts-Motherwell, Kilmarnock-Hibernian, Celtic-St Mirren, Hamilton-Dundee Utd.

12 komment

Címkék: d történelem skót spl

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr81582058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megmondó 2008.08.10. 21:15:19

most komolyan, az orosz bajnokság sokkal érdekfeszítőbb a skótnál. valamelyik tv-nek eszébejuthatna közvetíteni, de legalább itt írhatnának róla, hamár az SLP is idefér.

megmondó 2008.08.10. 21:15:53

bár tévé nélkül gondolom ez sem megy :(

A bukott Madonna a nagy didikkel Van Klomptól 2008.08.10. 21:45:19

Én MEGMONDOM neked őszintén, hogy nem tudnék végignézni egy orosz bajnokit. Akkor már ezerszer inkább egy skót. Ugyanúgy nem érdekel a francia vagy a német sem, habár színvonalasabb a játék és több benne a pénz, de még sincs meg az az őszinte, archaikus, jó értelemben vett "barbár" hozzáállás. Az oroszok viszont rossz értelemben vett barbárok, olyan a focijuk is, mint a kultúrájuk, politikai gondolkodásuk, filozófiájuk stb. Emellett szart sem tudok a csapataikról és nem is érdekelnek, agyamra mennek a szláv nyelvek, valamint tudod ki akar cirill betűs mezfeliratokat bogarászni (mert az orosz bajnokságban az van). Az is igaz, hogy egyszerűen nem tudok tiszta szívvel orosz csapatnak szurkolni (ugye a történelmi okok...), bár vannak kivételek, pl. hoki és ha a Rangers, vagy vmi hasonlóan ellenszenves csapat az ellenfél;)

Paul Newman Jr. 2008.08.10. 22:33:59

A sportklub szokott adni ruszki bajnokikat. Erre van eszük.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.08.10. 22:40:35

Egzotikumként kell kezelni a ruszkikat, mintha a koreai ligát néznéd vagy a panamai rumbajnokságot. :)

Morike 2008.08.10. 23:05:53

McDonald ausztrál. Van új-zélandi csatár is a keretben, Chris Killen, ő most épp az olimpián ég porrá.

A bukott Madonna a nagy didikkel Van Klomptól 2008.08.10. 23:06:01

Nekem inkább a börtönliga jut róluk eszembe...:)

donnelly · http://nst.blog.hu 2008.08.10. 23:07:44

Kösz Marlon, igen ezt már korábban javítani akartam, csak közben nem értem rá, de most megteszem:)

megmondó 2008.08.11. 07:24:49

mexicola, az hogy otthonról meg lett mondva, hogy "azoroszokat azokat nem szeressük mert mocskos komenisták", elrulom neked hogy a mélyen lenézett orosz kultúrád kitermelt pár izgi dolgot amikre én spec büszke lennék, ha a magaménak tudhatnám. a filozófiájuk pedig milyen? te valami szlavisztikában jártas ember vagy, vagy ismét marad a "ezek mind mocskos komenisták hozzáállás"?
sőt, az orosz foci is szórakoztatóbb klasszisokkal mint a skót. bár bocs, nem tudjuk elolvasni a mezek hátulját. bocs, nem mértem fel az igényeket.

A bukott Madonna a nagy didikkel Van Klomptól 2008.08.11. 10:42:41

Szlavisztika, Isten ments! Irtózom a karattyolástól és a szlávoktól úgy általában, nem azért, mert komonisták. A lengyeleket is utálom pedig őket elvileg "szeretni kell". Nagyon taszít ez a szláv mentalitás, ami számomra egyszerűen barbár. Emellett én is szívesen hallgatok Rimszkij-Korszakovot, vagy Muszorgszkijt, szeretem a hokijukat, de az irodalmukat már nem bírom... Egyszerűen ízlés az oka, nem elvi, ideológiai alapon utálom őket.

Rangers10 2008.08.11. 13:29:50

A Nakamurás kép igazi vagy fotósopp? :-O
Mert az egy dolog, hogy a Gers szurkolói raktak már ki "Nakamura ate my dog" transzparenst, de hogy játékos így válaszoljon... :)

A 2004/05-ös szezon utolsó napja meg egy külön posztot is megérne :D
www.youtube.com/watch?v=2jlZlU2xg0g

Prso pedig egy legenda: www.youtube.com/watch?v=QftOzlVxXWU
:)

donnelly · http://nst.blog.hu 2008.08.11. 14:19:10

@Rangers10,
a kép photoshopos, Nakamura ennyire azért nem jó fej;)
süti beállítások módosítása