Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

László Tábor - I.

2008.07.16. 02:07 donnelly

A skót élvonalban egyelőre a Hibernian cserekapusaként szereplő Gróf Dávid mellett László Csaba, a városi rivális Heart of Midlothian managere az egyetlen magyar szereplő. A korábban a Ferencvárost is edző szakember ezen a nyáron hagyta ott az ugandai válogatott kispadját Edinburgh protestáns felének kedvéért. Amennyiben kíváncsiak vagytok arra, hogyan sikerül meghonosítani a német edzésmódszereket a nyirkos északon, nem kell mást tennetek, csak lapozni.

László Csaba egy értékes döntetlennel kezdett a Hearts kispadján, mely az UMBRO-kupa keretein belül született meg Belfastban, az északír Glentoran félamatőrjei ellen. A meccset végül tizenegyesekkel a hazaiak nyerték, ám a büntetőket Mr. László nem kívánta kommentálni, viszont játékosaitól hiányolta az ordibálást. Véleménye szerint a csapat tele van vezetőkkel (akik tavaly egészen a nyolcadik helyig vezették a gárdát), mégis kevésnek találja a pályán lefolytatott verbális kommunikációt. László Csaba német akcentussal leadott nyilatkozata - most még értjük, de gyanítom, hogy pár hónap múlva olyan skót angolt fog beszélni, hogy azt szóról szóra kell majd kibogarásznunk. A speech lényege pedig az, hogy a fő cél a nemzetközi porond elérése lenne, de még korai erről beszélni. Szintén korai messzemenő következtetéseket levonni az eredményből és a csapat játékából.

László Csaba egyébként az arrafele egészen szokatlan 4-2-3-1-es felállásban küldte pályára csapatát, de szeretné, ha idővel két-három különböző szisztémát is begyakorolna a társaság. Ebben az Európa-szerte elfogadott és korszerűnek tartott formációban a Hearts 18 éves centere, Gary Glenn nem igazán találta a helyét. Talán ennek orvoslására ajánlott a vezetőség hároméves kontraktust a klub 1992-ben (!) született üstökösének, Scott Robinsonnak, aki eddig egyetlen bajnoki mérkőzésen lépett pályára, de ezzel már minden idők legfiatalabb Hearts (és egyben SPL) játékosának mondhatja magát.

A Hearts következő mérkőzései: 07.16. Dunfermline Athletic, 07.23. Rheingau-Auswahl, 07.25. 1. FC Kaiserslautern, 07.29. SV Wehen Wiesbaden (mind idegenben), 08.03. Hull City (otthon)
 

18 komment

Címkék: d beszámoló skót lászló

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr92570343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KeRTi · http://blog.gardenee.net 2008.07.16. 10:59:24

pedig Ugandában már egész jól ment...

Hitchiker 2008.07.16. 11:02:48

fogja még egyszer László Csabi a Nou Camp gyepén elsírni magát.... figyeljétek meg... :D

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.07.16. 11:10:00

Vagy azt fogja kiabálni Piquének, hogy törd el a lábát...

kroos 2008.07.16. 11:30:09

ez a poszt mit keres itt?

Titi120 2008.07.16. 11:45:29

Mindazonáltal kijelenthetjük, hogy ezzel a skót szerződéssel Sírós Csabi, aki a legtöbbre vitte a magyar edzők közül nemzetközi szinten az elmúlt évtizedekben ...

davidmoyes 2008.07.16. 11:46:20

Jaaj Barnetta..!
Nem köll mindenbe belekötni.

Pseudo 2008.07.16. 12:00:05

Titi120: azért Bölöni László talán kicsit többet tud fölmutatni László Csabánál.

Rangers10 2008.07.16. 12:13:28

A Hibernians az egy máltai csapat, a skótot Hibernian-nak hívják.

donnelly · http://nst.blog.hu 2008.07.16. 12:18:27

Rangers10,
így igaz! Javítva és kösz!

Dr House 2008.07.16. 12:19:18

László Csabiról az jut eszembe amikor sírva kisétált a szurkeszek elé, aki simogatták az arcoskáját, erre ő bájosan levette a kabátját és odaadta az őt pátyolgató, bíztató embereknek. Sírós Csabi eggyé vált a klubbal abban a pillanatban...(azt halkan jegyzem meg, h ő verte a leghangosabban az ajtót a fradi székház előtt, az elmaradt pénzért, amit a napokban meg is kapott pár év késéssel) De hát csak a jóra kell emlékezni SÍRÓS TÖRD EL A LÁBÁT CSABI sokra vitte..

the real 2008.07.16. 13:14:54

Pseudo, tegyük hozzá: a magyar focihoz egyiküknek sem volt túl sok köze (alighanem már László is bánja, hogy belevágott itthon). És idevehetjük mondjuk Jenei Imrét is.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.07.16. 13:31:13

Márpedig sírni szabad, és szerintem páran jól is tennék, ha sírnának, mert így csak az édesanyjuk teszi!

capor_ 2008.07.16. 14:59:04

Edinburgh egy csodálatos város! :) Nem csoda, hogy otthagyta Ugandát érte...

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2008.07.16. 15:05:45

Azért döbbenetes karrierutak vannak. Valaki mellékállásban (ha jól tudom) gyerekeket edz Mönchengladbachban. Megismerkedik a kiváló Lothárral, akit a közmondásosan jó szemű MLSZ szövetségi kapitánnyá tesz meg, ő pedig - egyértelműen a nyelvtudása és a személyes ismerettség miatt - "másodedző" lesz.

Nem sokkal később a szakszerű klubvezetés benchmarkjának tekinthető Furulyás szavaz bizalmat neki, ez pedig - egy olyan országban, ahol vallásos áhitattal tekintenek bárkire, aki 2 hétnél többet a Lajtán túl tölt - még csak különösebb meglepetést sem kelt.
Itteni tevékenységének méltatásától most eltekintenék.

Ezek után az afrikai mércével is koldusszegény ugandai szövetség pályázatán arat sikert - nyilván a 6000 dolláros fizetés után epekedő nagynevű pályatársak egész sorát maga mögött hagyva.
Kezdeti sikereit példás objektivitással mutatja be a róla szóló (de vajon ki által jegyzett?) Wikipédia bejegyzés: en.wikipedia.org/wiki/Csaba_L%C3%A1szl%C3%B3

Arról viszont már nem számol be, amikor ugandai sorstársaink ezrei 'Why not Posnet Omony???' kiáltással az ajkukon ébredtek lázálmukból.a Benin elleni zakó után:
www.redpepper.ug/sports.php?item=1506


Ezalatt egy távoli országban a világ egyik legpatinásabb klubja (a Hearts) gyakorlatilag csődbe kerül, megváltóként pedig egy litván-orosz, feketézőből lett milliárdos, Vlagyimir Romanov érkezik. A Romanovhoz hasonló figurákat nekünk nem nagyon kell bemutatni (üzleti karrierjéről nagy vonalakban: sport.scotsman.com/vladimirromanov/How-big-player-took-on.2608473.jp ), Skóciában viszont azóta is tátott szájjal figyelik sajátos management-módszereit. Vízer Máriuszt tessék beszorozni hússzal: családtagjait teszi a klub kulcspozícióiba, korrupcióval és csalással vádolja meg az 'Old Firm'-öt (Rangers & Celtic), szívós munkával elkergeti a legtehetségesebb játékosokat, négy év alatt 9 vezetőedzőt használ el. Különösen szívesen alkalmaz skóciai, vagy akár bármilyen élvonalbeli tapasztalatt nem rendelkező, esetleg angolul egy szót sem beszélő szakembereket.
És a hab a tortán: meggyőződése, hogy tulajdonosként az ő feladata összeállítani a kezdő tizenegyet (!), elsősorban litván klubjából, a Kaunasból "kölcsönbe" érkezett játékosokat favorizálja.

Ezek után épeszű edző nyilván távol tartja magát a Tynecastle Parktól, de nem Csabánk, aki természetesen vállalja a kihívást, összetörve ezzel ugandai alkalmazói szívét: www.monitor.co.ug/artman/publish/sports/Why_Fufa_couldn_t_sack_Csaba_68272.shtml

A legszebb: szegény meggyötört Hearts drukkerek megváltóként, izgatott örömmel várják Csabánkat, amin cseppet sem csodálkozhatunk, ha mondjuk megtekintjük ezt a remek interjút egy korábbi mesterrel:

www.youtube.com/watch?v=jwGWgItWw7s

Pseudo 2008.07.16. 15:43:52

bedobásnál: köszi az alapos utánajárást.

Ramon Serrano 2008.07.16. 16:08:03

Bedobasnal: remek komment, egeszen kivalo osszefoglalo Csabank karrierjerol.

A poszt temavalasztasa meglehetos batorsagrol tesz tanubizonysagot, de hat el kell fogadni, hogy ezzel a mozdulattal L.Cs. is a vilag legjobb focijanak resze lett. (csakugy, mint Ferenczi Pista es a tobbi lehuto, mar alig varom a roluk szolo posztot... - remelem nem lesz hosszu az uborkaszezon)

Dr House 2008.07.16. 17:19:28

bedobásnál: le a kalappal..
az utolsó link gyönyörű lezárás volt, és egyben rendet tesz a fejekben, h hogyan is kell kezelnünk ezt a "sikert"

ZenZo 2008.07.17. 10:45:41

Bedobásnál: remek összefoglaló lett, sőt, ha ma írtad volna, hozzátoldhattad volna az első szakaszhoz, hogy volt szöv. kapunk elég komoly szinten kiosztotta Csabánkat, miszerint nem alkalmas klubedzői posztra. Többen persze azt látják az azóta igen sokhelyen foglalkoztatott egykori német kiválóság szavait olvasva, hogy bizony savanyú lehet a szőlő, mert tán mindketten pályáztak a posztra...
süti beállítások módosítása